Hír archívum: 2003. április

Más hónap

A Microsoft megegyezéssel zárta összevont floridai magánpereit

2003.04.21.

A szoftveróriás felajánlotta, hogy 202 millió dollárt fizet floridai felhasználóinak, akik azzal vádolták, hogy megsértette az állam trösztellenes és piaci törvényeit, és túlszámlázta szoftvereit.

Egy orosz takarítónő akadályozott meg egy merényletet

2003.04.21.

Egy takarítónő bukkant rá egy házi készítésű plasztikbombára az oroszországi Keremovóban vasárnap. A robbanószerkezetet egy iskola udvarán rejtették el, az épületben ugyanis szavazóhelyiségeket alakítottak ki a helyhatósági választásokra.

Kevesebb felvételiző - kevesebb jogász, közgazdász

2003.04.20.

Valamivel kevesebben jelentkeztek az idén felsőoktatási intézményekbe, mint tavaly. Így is majdnem 160 ezer diák adta be a jelentkezési lapját egyetemre vagy főiskolára. A korábban slágernek számító jogász, közgazdász szakok úgy tűnik, veszítettek népszerűségükből. Többen jelentkeztek viszont a klasszikus bölcsész,

Örményországban részlegesen eltörölték a halálbüntetést

2003.04.20.

A törvényhozás döntése értelmében ezentúl csak a terrorizmussal kapcsolatos bűncselekményekért, kiskorúak megerőszakolásáért és a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésért szabhatnak ki halálos ítéletet a kaukázusi országban.

Előzetes letartóztatás és körözés Milosevic felesége ellen

2003.04.19.

A belgrádi kerületi bíróság ingatlannal való üzérkedés gyanúja miatt előzetes letartóztatást rendelt el és körözést adott ki Slobodan Milosevic volt jugoszláv államfő felesége, Mirjana Markovic ellen.

Megrendszabályozzák a traffipaxosokat

2003.04.19.

A jövőben nem parkolnak a tilosban a sebességmérő rendőrautók. Így döntött a budapesti rendőrfőkapitány. Kökényessy Antal azután határozott így, hogy Újpest polgármestere Derce Tamás a tilosban parkoló rendőrautók miatt tiltakozott.

Az ORTT elmarasztalta a Budapest Rádiót

2003.04.19.

Molnár Péter, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) Panaszbizottságának soros elnöke szerint a panaszbizottság nyilvánosságra hozott nyilatkozatainak jogi kényszerítő erejük nincs, jelentőségüket az adja, hogy mennyire meggyőzőek. A kijelentés egy döntés nyomán született, amelyben egyoldalú EU-ellenes propaganda miatt elmarasztalták a rádiót.

A hordozható mobilszám ellen lázadoznak a szolgáltatók

2003.04.18.

Amerikai mobilszolgáltatók egy csoportja bírósághoz fordult, hogy megakadályozzák a Szövetségi Kommunikációs Felügyelet (FCC) által idén novemberben az Egyesült Államokban is kötelezővé tenni kívánt garantált számhordozhatóság bevezetését.

Nem tárolható az újszülött őssejtje

2003.04.18.

Nem lehet eltetetni a Magyarországon születő újszülöttek köldökzsinórvérből nyerhető őssejtjeit, mert ezt emberen végzett tudományos kutatásnak minősítette az Egészségügyi Tudományos Tanács. Emiatt meg kellett szüntetnie működését az ezzel foglalkozó társaságnak.

Prodi szerint jól halad az EU-intézmények reformjával foglalkozó Konvent

2003.04.18.

Romano Prodi, az Európai Bizottság elnökének megítélése szerint az EU intézményeinek reformjával foglalkozó konvent jól halad, s ezt megerősítette az állam- és kormányfők szerdai eszmecseréje is - mondta Athénban az EU csúcsértekezletének második napján Reijo Kemppinen, a bizottsági elnök szóvivője.

Fidesz: illeték- és jövedéki adómérséklési javaslat

2003.04.18.

A Fidesz - Magyar Polgári Párt országgyűlési képviselői önálló indítvánnyal kezdeményezik a lakástulajdon-szerzés illetékének és az üzemanyagok jövedéki adójának mérséklését.

Az emberi jogok bizottsága bírálta Észak-Koreát

2003.04.17.

Az ENSZ Emberi Jogok Bizottsága szerdán Genfben első ízben marasztalta el Észak-Koreát az emberi jogok súlyos, rendszeres és széles körű megsértése miatt.

Román ital lett a pálinka

2003.04.16.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség egyik parlamenti képviselőjének javaslatára a román képviselőház törvénybe foglalta, hogy a pálinka román italnak számít. A gyümölcstermesztésről szóló törvény eredeti tervezetében nem szerepelt a pálinka elnevezés: a román kormány azt javasolta, hogy a meghatározott gyümölcsfajtákból Románia meghatározott területein lepárlással előállított szeszes italt tuica (cujka), illetve rachiu (rákju) néven ismertessék el Európában román terméknek.

Április végén dönt az AB az eutanáziáról

2003.04.16.

Az Alkotmánybíróság az eutanáziával kapcsolatos indítvány ügyében április 28-án, hétfőn nyilvános határozathirdetést tart.

Az EU-csatlakozási szerződés aláírásának résztvevői, programja

2003.04.16.

Magyarországot mintegy 30 fős küldöttség képviseli az EU szerdán Athénban kezdődött csúcsértekezletén, amelynek során a tagállamok és a jövőre taggá váló tíz ország vezetői aláírják a csatlakozási szerződést.

Csoportos bírósági perek indulnak a Vodafone (VRAM Rt.) ellen

2003.04.16.

A Netfelhasználók Érdekvédelmi Társasága Dr. Magyar György ügyvédi irodájának segítségével több pert is kezdeményez a globális mobilszolgáltató magyar képviselete ellen - ezt a Netért elnöke közölte, aki hozzátette, hogy a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségtől és a Gazdasági Versenyhivataltól is megpróbálnak segítséget kérni.

A Quantum és a StorageTek jogi csatája

2003.04.16.

A két cég szabadalmi vitája kedden kölcsönös pereskedéssé fajult, miután mindkét cég azzal vádolja a másikat, hogy olyan szalagos tárolót gyárt, amely elbitorolt szabadalmakra épül.

Bombariadó a kecskeméti bíróságon

2003.04.16.

Szerda reggel telefonon érkezett a riasztás a Bács-Kiskun Megyei Bíróság központi telefonszámára. A rendőrök megvizsgálják az épületet, az azonban még nem derült ki, hogy melyik ügy tárgyalását akarták ilyen módon hátráltatni.

Kitiltották a mobilokat a műtőkből

2003.04.16.

Két olyan orvosi műhiba miatt is per van folyamatban, amely a károsultak szerint a doktor telefonálása miatt történt

Jókai Mórral a korhatár-jelzés ellen

2003.04.16.

Újabb magyar irodalmi alkotás - Jókai Mór: Egy magyar nábob című regényének-filmes adaptációja kapcsán fordult az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) Panaszbizottságához a Körhatár Civil Kezdeményezés.

Tizennyolc év Pim Fortuyn gyilkosának

2003.04.15.

Tizennyolc év börtönbüntetésre ítélte egy amszterdami bíróság kedden Pim Fortuyn holland jobboldali poulista politikus gyilkosát.

Az adatvédelmi biztos szerint jogellenes a számlakiállítási kötelezettség

2003.04.15.

A pénzügyminiszter a törvényi kötelezettség ellenére, az adatvédelmi biztos véleményének kikérése nélkül adta ki azt a - kedden hatályba lépett - rendeletét, amely alapján az abban meghatározott limit felett értékesített áru után minden kereskedő köteles számlát kiállítani, akkor is, ha a vevő ezt nem kéri.

Az ORFK cáfolja, hogy megszorító intézkedéseket hozott

2003.04.15.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vezetése cáfolja azokat a sajtóértesüléseket, amelyek úgynevezett gazdasági megszorító intézkedésekről szólnak.

Nagy amerikai cégek sértették meg az iraki embargót

2003.04.15.

Az amerikai pénzügyminisztérium összesen 1,1 milliárd dollárra bírságolt több neves amerikai céget, mert a nemzetközi szankciókat megkerülve kereskedelmi kapcsolatot létesítettek többek közt Irakkal és Észak-Koreával. A "bűnös" cégek között van az Amazon, a Caterpillar és az ExxonMobil is - írja a BBC News Online.

Az LB elutasította a népszavzási kifogásokat

2003.04.15.

A Legfelsőbb Bíróság elutasította az európai uniós népszavazással kapcsolatos kifogásokat, amelyek egy része a referendum eredményére vonatkozott.

A parlament kétszer szavazta le a legfőbb ügyész válaszát

2003.04.15.

Kétszer szavazta le a parlament hétfőn Polt Péter legfőbb ügyész válaszát, előbb egy MSZP-s, majd egy SZDSZ-es interpelláció után.

Románia: polgármestereket büntettek meg

2003.04.15.

Jogerősen 100 millió lej - közel 670 ezer forint - pénzbírságra ítélte az illetékes román bíróság Albert Álmos sepsiszentgyörgyi polgármestert a román nemzeti jelképekre és a hivatalos nyelv használatára vonatkozó rendeletek megsértése miatt.

Bombariadó a bíróságon

2003.04.15.

Bombariadó volt kedden reggel a Vas Megyei Bíróság épületében Szombathelyen - értesült a HavariaPress.

1 milliárd dollárra perelik az AOL-t bennfentes kereskedelem miatt

2003.04.15.

A kaliforniai egyetem és az Amalgamated Bank tulajdonában levő Longview Collective befektetési alap igen komoly váddal 1 milliárd dollárra pereli az AOL Time Warner-t a Los Angeles-i legfelsőbb bíróságon, a céget bennfentes kereskedelemmel, spekulációval, és fiktív üzletekkel vádolják.

A Huawei harcba száll a Cisco felfüggesztési kérelme ellen

2003.04.15.

A Huawei ellenkeresettel élt a Cisco azon keresetével szemben, amely leállítatná a kínai cég termékeinek amerikai forgalmazását, mivel azok lopott ipari titkok felhasználásával készültek. A Huawei szerint viszont elegendő lenne, ha csak a vitatott termékeket vonnák ki a piacról.

Tízmilliós AOL per a nemkívánatos reklámlevelek miatt

2003.04.15.

A nemkívánatos email-ek elleni harca jegyében az American Online öt pert indított be egy tucatnyi cég és több személy ellen, akiket ilyen levelek fő forgalmazójának tart. A Washington Post beszámolója szerint Az AOL összesen 10 millió dolláros kártérítést és azt követeli, hogy a hirdetéseket küldők hagyjanak fel tevékenységükkel.

Jogász OTDK csütörtöktől szombatig

2003.04.14.

Ezen a héten, április 17-től 19-ig a Debreceni Egyetem Jog- és Államtudományi Intézete biztosít helyszínt a XXVI. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Állam- és Jogtudományi Szekciójának rendezvényeihez.

A Microsoft is beszállt a Lucent szabadalmi harcába

2003.04.14.

A múlt héten a szoftveróriás is keresettel élt a Lucent által a Gateway és a Dell ellen indított szabadalmi perben, miután felszólították, hogy lépjen, hiszen az érintett termékek az ő technológiáját használják.

Rasszista aszpirin?

2003.04.14.

Az apartheid rendszer üldözöttei keresetet nyújtanak be a Bayer, a Lilly és a DuPont ellen. A felperesek szerint a cégek támogatták az apartheid rendszert a szomszédos országok, illetve a belső ellenzék elleni harcban.

Ombudsmani vizsgálat a valóságshow-k szereplőinek személyiségi jogairól

2003.04.14.

A Big Brothert készítő Interaktív Kft. megtagadta az együttműködést a valóságshow-kba jelentkezők személyes adatai kezeléséről indított ombudsmani vizsgálatban.

A Microsoft és a német kormány egyezsége

2003.04.14.

A jelek szerint a szoftveróriás kénytelen engedni áraiból, ha el akarja kerülni, hogy a jelenleg Microsoft termékeket használó kormányok és multinacionális cégek átigazoljanak a nyílt forráskódú Linux-ot támogatók táborába.

Fosztogatják a szegedi dóm perselyeit

2003.04.14.

Néhány ember nemcsak imádkozni jár a szegedi dómba. Kivárva a megfelelő pillanatot, megpróbálják megszerezni a félreeső perselyek tartalmát. A jelenség sajnos eddig sem volt ismeretlen, de mostanában mintha más formákat kezdene ölteni a bűnözésnek eme formája - írja a Délvilág.

Az ÁSZ szerint eredményes volt a Postabank-tisztítás

2003.04.14.

Eredményes volt a Postabank állami konszolidációja - a Népszabadság információi szerint erre a következtetésre jutott az Állami Számvevőszék.

Kampánycsend az interneten

2003.04.14.

Mindössze néhány kampánycsendet sértő esetet regisztrált a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének (MTE) monitoring bizottsága, amely a népszavazás ideje alatt figyelemmel kísérte a kampánycsend betartását az internetes tartalomszolgáltatók körében.

Megszületett a határozattervezet az eutanáziáról

2003.04.14.

Az RTL Klub Híradójának információi szerint meghozta döntését az eutanáziáról az Alkotmánybíróság. A közvélemény tíz éve vár erre a határozatra. A kihirdetés várhatóan néhány hét múlva lesz, és azt nem lehet tudni, hogyan döntöttek.

EU-szavazás: sorozatbeadványokkal bombázták az OVB-t

2003.04.14.

A népszavazás érvénytelenítését kérő beadványok többsége tartalmában, és szövegében is megegyezett, sőt az egyikhez még a megfogalmazására vonatkozó használati utasítást is mellékelték - hangzott el az Országos Választási Bizottság vasárnapi ülését követően. A népszavazással kapcsolatosan összesen 45 beadvány érkezett eddig az OVB-hez, a testület 43 határozatot hozott.

Változik a számlaadási kötelezettség április 15-én

2003.04.13.

Változik a számlaadási kötelezettség, április 15-től a kis- és nagykereskedelemben a vevő szándékától függetlenül számlát kell kiállítani egy-egy termék nagyobb mennyiségű vásárlása esetén.

Nem panaszkodtak törvénysértésre a szavazáson

2003.04.13.

Nem került az Országos Választási Bizottság elé a népszavazás napján olyan beadvány, amely komoly törvénysértésre utalt volna. Érkezett néhány, az eredmény megsemmisítését kérő beadvány, ezeket vasárnap, a végeredmény megállapítása után bírálják el.

Népszavazási végeredmény

2003.04.13.

A Magyarország európai uniós csatlakozásáról tartott ügydöntő népszavazás eredményes volt, mivel az érvényesen szavazó választópolgárok 83,76 százaléka, az összes választásra jogosult állampolgár 38 százaléka voksolt igennel.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000