Hír archívum: 2003. április

Más hónap

Tasnádi apaságát kizárták

2003.04.13.

Bármennyire szereti is a kislányt a börtönbüntetését töltő vállalkozó, Tasnádi Péter, most már biztos, hogy nem tarthat igényt a vele való találkozásokra - értesült a Blikk.

Tocsik Márta polgári pere: az ügyészség ideiglenes intézkedést kért

2003.04.12.

Tocsik Márta polgári perében az ügyészség ideiglenes intézkedést kért arra a bankszámlákon, illetve ingatlanban lévő több száz millió forintos vagyonra, amelynek bűnügyi zárlatát a napokban oldotta fel a Legfelsőbb Bíróság büntetőperben kihirdetett jogerős ítéletével.

Nem lesz Kínát bíráló amerikai határozattervezet

2003.04.12.

Az Egyesült Államok úgy döntött, hogy az idén nem támogatja azt a határozattervezetet, amelyet az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának genfi ülésszakán minden évben beterjesztenek a kínai emberi jogok helyzetéről.

Enyhébb büntetés a védelmi pénzt szedő palesztinoknak

2003.04.12.

Enyhítette a Legfelsőbb Bíróság azoknak a kaposvári palesztinoknak a büntetését, akiket egyebek mellett védelmi pénzek szedésével is vádoltak - jelenti a HavariaPress. A huszonkét férfit bűnszervezet létrehozásával, zsarolás bűntettével, és más bűncselekményekkel vádolta az ügyészség.

Első fokon húsz év a kínai férfi gyilkosának

2003.04.12.

Első fokon húsz év börtönbüntetésre és kiutasításra ítélte a Fővárosi Bíróság azt a romániai férfit, akit egy kínai férfi meggyilkolásával vádoltak - jelenti a HavariaPress. Az ügy másodrendű vádlottja kilenc év börtönt kapott, őt tíz évre szólóan utasították ki az országból. Harmadik, magyar állampolgárságú társuk ítélete hat év börtön és tíz év közügyektől való eltiltás volt.

Hamisították a tejport

2003.04.12.

Két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték a Pécsi Városi Bíróságon azt a férfit, aki takarmány-kiegészítő anyagokkal hamisított tejport és energiaital-porokat - jelenti a HavariaPress. Az első fokon eljáró bíróság a férfi egyik társát felmentette az ellene hozott vádak alól, az ügy harmadik vádlottja pedig tíz hónapos, felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Többé nem titkolózhatnak a veszélyes üzemek

2003.04.11.

A Magyarországon működő veszélyes üzemek száma 127, közülük 56 felső küszöbértékűnek, vagyis fokozottak veszélyesnek számít. A vállalatoknak az év végére nyilvánosságra kell hozniuk biztonsági jelentésüket a környékbeli településeken - írja a Magyar Hírlap.

Előzetes letartóztatásba helyeztek hét dunaújvárosi rendőrt

2003.04.11.

A korrupciós ügybe keveredett tizenhárom dunaújvárosi rendőr közül a Fejér Megyei Főügyészség indítványára hetet előzetes letartóztatásba helyezett csütörtökön a Székesfehérvári Városi Bíróság, egy rendőr esetében pedig lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el; öt gyanúsított az eljárás során szabadlábon védekezhet.

Muzulmán háborús bűnös Boszniában

2003.04.11.

A boszniai nemzetközi békefenntartó erők (SFOR) katonái csütörtökön este letartóztatták Naser Oricot, a srebrenicai bosnyák milícia háborús bűnökkel vádolt egykori parancsnokát.

Új alkotmánybírót keresnek

2003.04.11.

Az Országgyűlés elnöke már keresi a nyáron nyugdíjba vonuló Németh János alkotmánybíró utódját.

Nincs egyezség a számlaügyben

2003.04.11.

A Pénzügyminisztérium (PM) és Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman egyelőre egyeztet arról, mi legyen a kereskedők számára számlaadási kötelezettséget előíró miniszteri rendelet sorsa - olvasható a Népszabadságban.

A szlovák parlament ratifikálta a NATO belépési szerződést

2003.04.11.

A szlovák parlament csütörtökön ratifikálta a NATO-csatlakozásról szóló szerződést.

Kartellgyanú miatt vizsgál a versenyhivatal

2003.04.11.

A Gazdasági Versenyhivatal várhatóan június végére fejezi be azt a vizsgálatot, amelyik a Bartók Béla út felújításának körülményeit tisztázza. A versenyhivatal Demszky Gábor kezdeményezésére indította a vizsgálatot, mert a gyanú szerint a cégek törvénytelenül kartellt alakítottak.

Újabb anti-spam törvénytervezet

2003.04.11.

Két amerikai szenátor nyújtotta be azt a szemétlevél-ellenes törvénytervezetet, amely levelenként 10 dollár bírsággal sújtaná a kéretlen levelek feladóit, amennyiben nem hajlandók felhagyni reklámleveleik küldésével.

ORTT: félórás büntetés a tv2-nek

2003.04.11.

Harminc percre fel kell függesztenie műsorszolgáltatási jogának gyakorlását pénteken a tv2-t működtető MTM-SBS Rt-nek; az ORTT a társaság Bazi nagy roma lagzi című műsora miatt hozta meg a határozatot.

Az EU szerint Franciaország gátolja a kábeles internetszolgáltatókat

2003.04.11.

Az Európai Bizottság szerdán azzal vádolta a francia kormányt, hogy tisztességtelen előnyt biztosít a France Télécomnak az internetes előfizetők kegyeiért folytatott versenyben.

Tocsik: elnapolják a pert

2003.04.11.

A Fővárosi Bíróságon ma várhatóan elnapolják a tárgyalást abban a polgári perben, amelyben arról kellene ítélkezni, megtarthatja-e sikerdíját Tocsik Márta -írja a Magyar Hírlap.

BSA: A legális szoftver munkahelyeket teremt

2003.04.10.

A BSA és az IDC közös tanulmánya szerint az illegális szoftverhasználat csökkentésével nem csak a szoftvergyártó cégek járnának jól: a kormányok számára nagyobb adóbevételt, az állampolgárok számára több munkahelyet jelentene a változás.

Újabb alkotmánymódosítás készül az EU miatt

2003.04.10.

Hamarosan politikai egyeztetést kezdeményeznek az alkotmány és az alkotmánybírósági törvény módosításáról, valamint a jogalkotásról és a nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos eljárásról szóló új törvényekről - írja a Népszabadság Hankó Faragó Miklósra, az igazságügyi tárca politikai államtitkárára hivatkozva. Õsszel már kis mértékben módosították az alkotmányt, ugyancsak az EU-csatlakozás érdekében.

Börtön az X-boxot feltörő chip árusának

2003.04.10.

Öt hónapos börtönbüntetést kapott az Isonews.com korábbi üzemeltetője, amiért az X-box játékkonzol jogvédelmi technológiáját kijátszó mikrochipeket értékesített.

Citadella-terasz: elutasították az építtető keresetét

2003.04.10.

A Fővárosi Bíróság gazdasági kollégiuma első fokú ítéletében elutasította a Citadella-teraszt engedély nélkül felépítő Citadella 4-u Vagyonkezelő Kft.-nek a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Kincstári Vagyoni Igazgatóság elleni keresetét, amelyben az építtető az ingatlan vagyonkezelői szerződésének érvényességéhez szükséges kulturális miniszteri hozzájárulás pótlását kérte a bíróságtól.

Átverték a gyászolókat

2003.04.10.

Sok száz, sőt vélhetően több ezer sértettje is lehet annak a csalássorozatnak, amelyet egy miskolci temetkezési társaság négy alkalmazottja követett el. A csalók esetenként százezer forinttal is megkárosították a gyászolókat.

Megugrott az online visszaélések száma

2003.04.10.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) adatai szerint az Egyesült Államokban tavaly háromszorosára emelkedett az internetes visszaélések, csalások száma.

Tíz év börtönre ítélték a bombagyáros Clodót

2003.04.10.

A Legfelsőbb Bíróság (LB) csütörtökön kihirdetett jogerős ítéletében tíz év börtönbüntetésre ítélte a bombagyárosként emlegetett, német állampolgárságú Dietmar Clodót bűnszervezet tagjaként elkövetett, robbanóanyaggal és lőfegyverrel visszaélés, illetve magánokirat-hamisítás miatt.

Csökkenő kereslet a zenei CD-k iránt

2003.04.10.

A zenei kiadványok (lemezek, kazetták) értékesítése tavaly hét százalékkal eshetett vissza a világon, a 2001. évi öt százalékos csökkenés után. A múlt évben az eladások összértéke 32 milliárd dollár körül alakult.

Megbukott a Digitális Millennium törvényt provokáló kereset

2003.04.10.

Egy szövetségi bíró elutasította azt a keresetet, amely a közérdekre hivatkozva támadta meg a Digitális Millennium szerzői jogi törvényt azzal, hogy engedélyt kért egy harvardi diák számára az állami iskolákban és a közkönyvtárakban használt pornószűrő szoftver alaposabb megvizsgálására.

Konferencia az elektronikus kormányzásról - ÁSZ, APEH, PSZÁF

2003.04.10.

Az elektronikus kormányzás lehetősége, eszközei a számvevőszéki ellenőrzések előkészítését nagymértékben segítheti - hangoztatta Bihary Zsigmond, az Állami Számvevőszék főigazgatója szerdán Budapesten egy szakmai konferencián.

Számítógéppel csalt a benzinkutas

2003.04.10.

Vádjavaslattal zárult a nyomozás annak a férfinak az ügyében, aki a gyanú szerint csaknem 42 millió forintot csalt el egy budapesti benzinkút bevételéből - jelenti a HavariaPress.

Portál elektronikus ügyintézésre Egerben

2003.04.09.

Az egri Eszterházy Károly Főiskola városi internetes oldalt hoz létre az idén azért, hogy a településen élők megismerkedhessenek az elektronikus ügyintézéssel, és a portálon keresztül igénybe is vehessék a szolgáltatásokat.

Megugrott a háborús szemétlevelek száma

2003.04.09.

A háborút bevételi forrásnak tekintő cégek kéretlen reklámlevelek ezreivel árasztották el az internetet. Ajánlataik az amerikai zászlótól a gázálarcig terjednek, derült ki az emailszűrő SurfControl cég vizsgálatából.

Korrupció gyanújával őrizetbe vettek 13 rendőrt Dunaújvárosban

2003.04.09.

Korrupciós jellegű bűncselekmények gyanúja miatt őrizetbe vett a Fejér Megyei Ügyészségi Nyomozó Hivatal 13 rendőrt a dunaújvárosi rendőrkapitányság állományából és előállított 12 civil személyt.

Nem alkotmányellenes a szociális törvény

2003.04.09.

Az Alkotmánybíróság szerint nem ellentétesek az alaptörvénynek az önkormányzatok autonómiáját védő szabályaival, nem sértik a jogbiztonság követelményét és a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való alapvető jogot sem a 2001 májusában elfogadott egészségügyi törvénycsomag rendelkezései.

Mindenki beleszólhat az új médiatörvénybe

2003.04.09.

Kérdőívet állított össze az új médiatörvényt előkészítő szakmai csoport, amelyet minden érdeklődő kitölthet a Miniszterelnöki Hivatal internetes oldalán. A törvény előkészítői arról érdeklődnek, hogyan látja a nagyközönség a közszolgálati média feladatát, milyen lehetőségeket lát a szabályozására, az ellenőrzésére, a finanszírozására.

Megszűnhetnek a többmillió dolláros kártérítési perek

2003.04.09.

Az amerikai legfelsőbb bíróság precedens értékű döntést hozott, mivel jogszerűtlennek ítélt egy Utah állambeli kártérítési pert, amelyben a helyi fellebbviteli bíróság egymillió dolláros vagyoni és 145 millió dolláros nem vagyoni jellegű kártérítést ítélt meg. Ezzel szakértők szerint véget érhet az utóbbi időkben elszaporodott nagy összegű kártérítési perek sorozata - írja szerdai számában a Napi Gazdaság.

Újabb előállítások önkényuralmi jelképes plakátok miatt

2003.04.09.

A két férfi a Déli pályaudvar környékén helyezett el plakátokat. A helyszínen a rendőrök lefoglaltak 285, önkényuralmi jelképeket ábrázoló plakátot és a két férfit előállítottákaz I. kerületi kapitányságra, ahol önkényuralmi jelkép használata vétség gyanújával indítottak ellenük eljárást. Kihallgatásukat követően a két férfi szabadlábon védekezhet.

200 ezer kismama kér jövedelempótlékot

2003.04.09.

A Somogy Megyei Bíróság néhány héttel ezelőtti jogerős döntése nyomán eddig több mint 200 ezer kismama nyújtott be jövedelempótlék-igénylést államháztartási hivatalokhoz, ám azok első fokon rendre elutasító határozatokat hoznak - írja a Népszabadság.

Tíznél több drogterjesztő előzetesben

2003.04.08.

Tizenhárom fős dogterjesztő hálózatot fogott el a rendőrség Kecskeméten, tizenegyen már előzetes letartóztatásba is kerültek - jelenti a HavariaPress. Az ügy első gyanúsítottja március 28-án került rendőrkézre, akinek autójában mindössze két darab kábítószeres bélyeg került elő.

Tocsikot felmentették, vagyonát is visszakapta

2003.04.08.

Felmentették Tocsik Mártát az ellene hozott vádak többsége alól a Legfelsőbb Bíróságon - jelenti a HavariaPress. A korábban különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel is vádolt ügyvédnőt a Legfelsőbb Bíróság a keddi ítélethirdetésén csak három rendbeli magánokirat-hamisításban találta bűnösnek.

Az amerikaiak kisajátítják a foglyokat

2003.04.08.

A brit miniszterelnök jogtalanul szolgáltaja ki a britek hadifoglyait Amerikának, figyelmeztetnek a brit kormány tagjai. Az amerikaiak kiválogatják a foglyokat, a nekik tetszőket saját bíróságuk elé akarják állítani. A tudósítások fejetlenségről, de nem különösebben rossz viszonyokról számoltak be az Umm-Kaszri hadifogolytáborból.

Nem lesz felelősségre vonás a Roma lagzi miatt

2003.04.08.

Horváth Aladár, az OCÖ elnöke szerint várhatóan szeptemberben tartják a romák és a média viszonyának megtárgyalására tervezett konferenciát. A Bazi nagy roma lagzi miatt a tv2 egyelőre senkit nem von felelősségre; Horváth úgy gondolta, az elmarasztaló ORTT-döntés után "nyilvánvaló", hogy nem maradnak el a személyi konzekvenciák, de nem akar beavatkozni a tv2 belügyébe.

Az Országgyűlés elfogadta az "üvegzsebtörvényt"

2003.04.08.

Egyhangúlag fogadta el az Országgyűlés hétfőn az üvegzsebtörvényként ismertté vált jogszabályt, amely újrafogalmazza az üzleti titok fogalmát, valamint szélesíti az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzési lehetőségeit és a vagyonnyilatkozatra kötelezettek körét.

Péntektől kampánycsend az EU-népszavazás miatt

2003.04.08.

Az április 12-i, Magyarország uniós csatlakozásáról szóló ügydöntő népszavazás kampánycsendjének idejére ugyanazok az általános jogszabályok érvényesek, mint az országgyűlési, illetve az önkormányzati választásokon. A tájékoztató telefonvonalak a kampánycsend idején is működhetnek, de kizárólag tájékoztató adatokat közölhetnek.

Pótnyomozás a Nádor 95 Rt. ügyében

2003.04.08.

Pótnyomozást rendelt az ügyészség a Nádor 95 Rt. ügyében. A cég még a Horn-kormány idején vállalta a mobiltelefonok lehallgatásához szükséges berendezések megvételét, később azonban az Orbán-kabinet sokallta a beruházás összegét és feljelentést tett.

Merénylet: Kostunica tanácsadója is érintett

2003.04.08.

A miniszterelnök merénylője beismerte, hogy ő lőtte le a kormányfőt, kiderült, hogy zimonyi klán vezetői kapcsolatban álltak Vojiszlav Kostunica volt jugoszláv államfő tanácsadójával, és a bűnbanda pénzelte Vojiszlav Seselj radikális pártvezért.

Új internetes oldalt indított a Scotland Yard

2003.04.08.

A Scotland Yard az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozó Irodája, az FBI példáját követve nemrégiben egy olyan új internetes oldalt készített, melyen az Egyesült Királyság legveszélyesebb és legkeresettebb bűnözőinek fényképei és adatai szerepelnek.

Újra gyanúsítják Princzet

2003.04.08.

Több mint 36 milliárd forint vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságon gyanúsítottként kihallgatták Princz Gábort, a Postabank korábbi vezetőjét. Princz Gábor védője elmondta, hogy a gyanúsítás ellen panasszal éltek.

Laktanya-telep: '75-ös tanácsi engedélyre hivatkozó APEH

2003.04.08.

Egy 1975-ben kiadott tanácsi engedély az alapja annak az eljárásnak, amelyet a közelmúltban indított az APEH azon esztergomi "laktanyalakás-tulajdonosok" ellen, akik az adóhivatal szerint 2000-ben jogtalanul vették igénybe a szociálpolitikai támogatást és igényelték vissza az általános forgalmi adót, mert az érintettek nem új lakásokat vásároltak. Mindezt Verbó Árpád, az APEH Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság igazgatója közölte.

Postázhatják a betegszámlákat

2003.04.08.

Szeptemberben postázhatja az egészségbiztosító azokat a leveleket, amelyek arról tájékoztatnak, ki és milyen egészségügyi szolgáltatásokat vett igénybe, illetve arról, hogy ezekre mennyi pénzt költöttek. A kezdeményezést immár az adatvédelmi és az általános ombudsman is támogatja - értesült a Népszabadság.

A Linux márkanév törlését követeli egy német ügyvéd

2003.04.07.

Egy német ügyvéd Linus Torvaldsot, az ismert nyílt forrású kernel fejlesztésének jelenleg a Transmeta chipgyártónál dolgozó elindítóját a "Linux" márkanév törlésére szólította fel.

Megkezdődött Nógrádi Ádám büntetőpere

2003.04.07.

Megkezdődött az édesapja megölésével, illetve tíz másik, kisebb súlyú bűncselekménnyel is vádolt Nógrádi Ádám büntetőpere a Pest Megyei Bíróságon (PMB); a fiatalember a hétfői tárgyaláson tagadta bűnösségét, de vallomást nem kívánt tenni.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000