Hír archívum: 2003. április

Más hónap

Még mindig sok a hamis pálinka

2003.04.07.

Magyarország használhatja egyedül - négy osztrák tartományt kivéve - a csatlakozást követően a pálinka elnevezést. Ez kedvező a magyar szeszipar számára, de Győry László, a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács igazgatója szerint negatív hatásokat is tartogat majd az uniós csatlakozás.

Szerdán Strasbourgban szavaznak a csatlakozásról

2003.04.07.

Az Európai Parlament szerdán Strasbourgban szavaz az Európai Unió sorrendben ötödik bővítéséről. A bővítési folyamatban mindvégig katalizátorként ható képviselőtestület várhatóan elsöprő többséggel áldását adja az új tagok csatlakozására.

Az OptusNet feltörőjét bűnösnek találták, majd szabadon elengedték

2003.04.07.

Értelmetlennek tűnhet az új-dél-walesi rendőrség erőlködése, melynek folytán az ausztrál internetszolgáltató OptusNet hálózatát feltörő hackert a bíróság ugyan bűnösnek mondta ki illegális behatolás vétségében, de büntetés nélkül szabadon bocsátotta.

Feljelentést tett a szegedi önkormányzat

2003.04.07.

Hűtlen kezelés miatt feljelentést tett a szegedi önkormányzat, mert a helyi közlekedési társaságnál számos hiányosságot tártak fel.

Hanyag kezeléssel vádolják a helyettes államtitkárt

2003.04.07.

Megkezdődött a bírósági tárgyalás abban a perben, amelyben hanyag kezeléssel vádolják a Horn-kormány egyik helyettes államtitkárát - jelenti a HavariaPress.

Versenyhátrányban a magyar biztosító társaságok az uniós piacon - vita a törvénytervezetről

2003.04.07.

Jelentési és adminisztrációs kötelezettségeik jelentősen nőnek, s így versenyhátrányba kerülhetnek a magyarországi biztosító társaságok annak következtében, hogy az EU-csatlakozásra hivatkozva túl szigorúra sikeredik a hazai szabályozás - vélekednek a piaci szereplők.

Vádat emelhetnek a földhivatali vezető ellen

2003.04.07.

Nagy értékű ingatlanok terheit, jelzálogjogát törölte, illetve jegyezte be a rendőrség gyanúja szerint minden alap nélkül a Fővárosi Kerületek Földhivatalának korábbi vezetője. A most befejezett szakértői vizsgálat a korábbi öt eset mellett további két ügyben is jogsértést tapasztalt.

Az EU bűnmegelőzési szerve volt a nemzetközi bűnüldözési konferencia házigazdája

2003.04.07.

Az EU bűnmegelőzési szerve, az OLAF most először kapott felkérést, hogy házigazdaként megrendezze a nemzetközi bűnüldözési konferenciát. A Brüsszelben április 3-4-én megtartott, többek között elektronikus felderítési kérdésekkel is foglakozó konferencia eddigi házigazdái az ENSZ, valamint a Világbank voltak.

Egy órájuk lesz elszállítani a holttesteket a halottszállítóknak

2003.04.06.

Törvénymódosítást kezdeményez az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az elhunytak szállításával kapcsolatos visszásságok megszüntetésére. Az ombudsmann azután indított vizsgálatot, hogy januárban Budapesten egy idős ember szívrohamban meghalt az utcán, és holtteste csaknem négy órán keresztül a járdán hevert, mert a halottszállítóknak éppen nem volt szabad autójuk.

60 ezer liter cukorcefre, 200 milliós bírság

2003.04.06.

Hatvanezer liter forrásban lévő cukorcefrét talált és foglalt le szombaton a Bács-Kiskun megyei Tabdi külterületén a fővárosi vámkommandó. A helyszínen a hamis bor előállításához szükséges egyéb anyagokat is találtak. A kiszabható jövedéki bírság összege 200 millió forint.

Az oroszok évi másfélmilliárd dollárt költenek kábítószerre

2003.04.05.

Az orosz fiatalok évente több mint másfélmilliárd dollárnak megfelelő összeget költenek kábítószerek beszerzésére - idézte az ITAR-TASSZ hírügynökség az orosz oktatásügyi minisztérium ilyen irányú felmérését.

Nem fizetnek visszamenőleg a kismamáknak

2003.04.05.

Nem fizetik ki visszamenőlegesen a 6700 forintos jövedelempótló támogatást a pereskedő kismamáknak a Területi Államháztartási Hivatalok. A hivatalok álláspontja szerint ugyanis a pótlék nem illeti meg azokat, akik az új gyest választották az 1996-os módosításkor - írja a Népszabadság. Korábban a Somogy Megyei Bíróság három kismama esetében is jogosnak ítélte a jövedelempótló támogatásra bejelentett visszamenőleges igényt.

Földhivatali bejegyzés 50 ezerért?

2003.04.05.

A földművelésügyi miniszter is tud olyan nepperekről, akik 30-50 ezer forintért gyors földhivatali bejegyzést ígérnek. A miniszter még korábban felszólította a földhivatalok vezetőit, hogy szüntessék meg, ahogy fogalmazott a külön utakat.

Lemondott a portugál környezetvédelmi miniszter

2003.04.05.

Adócsalással vádolta meg pénteken egy lisszaboni lap a portugál környezetvédelmi minisztert, aki azonnal lemondott, jóllehet hangoztatta, hogy teljesen vétlen.

Nyomozás a pedagógiai CD-s pornóképek ügyében

2003.04.05.

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a kecskeméti CD-botrány ügyében. A nyomozók azt próbálják kideríteni, hogyan kerülhettek pornóképek azokra a Bács-Kiskun Megyei Pedagógiai Intézetet bemutató CD-kre, melyeket iskoláknak, óvodáknak küldtek el.

Az ombudsman tiltakozik a kötelező ÁFÁ-s számla ellen

2003.04.05.

Április 15-től a boltosoknak mindenképpen áfás számlát kell adniuk az 50 000 forint feletti vásárláskor, ha kereskedelmi mennyiségű árúról van szó. Akkor is kötelező a számla, ha a vevő nem kéri azt. Ha pedig nem hajlandó dokumentumokkal igazolni a számlára írandó adatokat, nem vásárolhat. A Pénzügyminisztérium rendelete már most nagy port kavart, az ombudsman is képtelenségnek tartja az eljárást.

Nincs bizonyíték a szlovákiai romák sterilizálására

2003.04.04.

A vizsgálat lezárult, Pozsony visszavág: hiába kutattak ugyanis, nem találtak bizonyítékot arra, hogy Szlovákiában roma nőket akaratuk ellenére sterilizáltak volna. Az újabb eljárások most az ezt állító szervezetek ellen indulnak - írja a Magyar Hírlap.

Laktanyalakások: nem kap mindenki mentességet

2003.04.04.

Az adóhivatal egyenként bírálja el minden egyes esztergomi laktanyalakás-tulajdonos méltányossági kérelmét. A legtöbb ügy két-három hónapon belül befejeződhet, de azt az APEH illetékese szerint nem lehet kijelenteni, hogy senkinek semmit nem kell fizetnie.

Módosítják a közoktatási törvényt

2003.04.04.

Bukásmentes oktatás az általános iskola alsó tagozatán, nyelvi előkészítő 0-dik évfolyam a középiskolákban - egyebek között ez áll a közoktatási törvény tervezett módosításában.

Görög az új európai ombudsman

2003.04.04.

Április elsejétől az Európai Unió új ombudsmanja Nikiforosz Diamandurosz, Görögország ombudsmanja.

Megizzasztották a Sun ügyvédjét a Java-ügy fellebbviteli tárgyalásán

2003.04.04.

A Sun ügyvédje, Rusty Day több tucat kérdést kapott az egyik bírától félórás meghallgatása során, ahol elvileg arról kellett volna érvelnie, miért tartsa fenn a fellebbviteli fórum az első fokú bíróság döntését, amely kötelezi a Microsoftot, hogy sajátja helyett a rivális Sun Java-verzióját támogassa.

700 millió képviselőknek a tiszteletdíjon felül

2003.04.04.

Az adatvédelmi biztos állásfoglalására volt szükség ahhoz, hogy a parlament hivatala nyilvánosságra hozza az adatokat. 2002-ben a 386 képviselő 711 millió forintot vett fel a tiszteletdíján felül, amiből 564 millió jutott utazási és egyéb kiadásokra, 147 millió szállásra.

Tűzszünet kampány Észak- és Kelet-Magyarországon

2003.04.04.

A BSA Magyarország április 1-30. között öt észak- és kelet-magyarországi megyében - Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves és Nógrád megyében - folytatja a 2003-as Tűzszünet kampányát.

A hanglemezipar fájlcserélő egyetemistákat perel

2003.04.04.

Csütörtökön jelentette be az Amerikai Hanglemezipari Szövetség (RIAA), hogy pert idít négy különböző fájlcsere program üzemeltetője ellen, miután az azoknak helyet adó egyetemi hálózatokon keresztül illegálisan töltöttek le jogvédett zenei fájlokat.

Ecclestone beperelte az EU-t

2003.04.04.

Keresetet nyújtott be a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) az Európai Bírósághoz (EB) a dohányreklámok előbbre hozott betiltása ellen. A rendelkezés miatt a Forma-1-es csapatok nem tudnák kieső szponzoraikat pótolni 2005-ig, az EU-országokban lévő versenyhelyszínek pedig kieshetnek a száguldó cirkusz versenynaptárából.

Adójóváírás: munkáltatói bevallásnál személyesen kell igényelni a különbözetet

2003.04.04.

Az adótörvények márciusban visszamenőleg változtak, így változhat az adójóváírás összege a 2002. év után. Az adóhivatal csütörtöki MTI-hez eljutatott közleménye szerint azoknak a magánszemélyeknek, akiknek bevallását munkáltatójuk készítette el, kérniük kell, ha a különbözetet visszakérik. Az önbevallóknak az adóhivatal megállapítja a különbözetet, és arról értesítést is küld.

Juszt kontra Orbán: jogerősen vesztett a volt kormányfő

2003.04.04.

Orbán Viktor jogerősen személyiségi jogi pert veszített Juszt Lászlóval szemben; a Fővárosi Bíróság (FB) csütörtökön kihirdetett ítélete szerint a volt kormányfőnek három országos napilapban kell elnézést kérnie az újságírótól.

Minősített elektronikus aláírás hitelesítés-szolgáltató lett a MÁV Informatika Kft.

2003.04.03.

A Hírközlési Felügyelet Hírközlési Területi Hivatala nyilvántartásba vette a MÁV Informatika Kft.-t, mint minősített hitelesítés-szolgáltatót az elektronikus aláírásról szóló törvény alapján. A MÁV Informatika Kft. a második hazai minősített szolgáltató.

Enyhébb büntetés az adócsalással vádolt arcszeszgyárosnak

2003.04.03.

Egy év felfüggesztett börtönre enyhítette a Fővárosi Bíróság annak a kozmetikumokat gyártó férfinak a büntetését, akit korábban adóbevételt jelentősen csökkentő adócsalással vádoltak - jelenti a HavariaPress. A férfit az első fokon eljáró bíróság még két és fél év börtönnel, emellett pedig három év közügyektől való eltiltással is sújtotta.

Előzetesben az okmánybélyeg-ügy két újabb gyanúsítottja

2003.04.03.

Előzetes letartóztatásba helyezték a közelmúltban felfedezett okmánybélyeg-hamisítási ügy két újabb gyanúsítottját - értesült a HavariaPress. A bíróság az előzetes letartóztatás elrendelésekor figyelembe vette, hogy a gyanúsítottak önként jelentkeztek a hatóságok előtt, ezért nem áll fenn a szökés és elrejtőzés veszélye.

Csökkent a közúti balesetek száma az elmúlt fél évben

2003.04.03.

Csökkent a személyi sérüléssel járó közúti balesetek száma, miközben nőtt a gyalogos és kerékpáros, segédmotoros kerékpárral történteké tavaly augusztusi és idén március között.

Meghallgatásokkal folytatódott az Orbán kontra Lendvai személyiségi jogi per

2003.04.03.

Az alperes és további újságírók meghallgatásával folytatódott csütörtökön a Pesti Központi Kerületi Bíróságon az Orbán Viktor volt miniszterelnök által Lendvai Ildikó, az MSZP országgyűlési frakcióvezetője ellen indított személyiségi jogi per.

Érvényes-e a szólásszabadság a kibertérben?

2003.04.03.

Egy elbocsátott Intel mérnök ügyvédei szerdán azzal érveltek a kaliforniai Legfelső Bíróság előtt, hogy igen, így védencükenek joga volt e-mailben kritizálni a cég számára hátrányos döntését.

Dél-Korea nem törődik bele az USA döntésébe

2003.04.03.

Dél-Korea azzal fenyegetőzik, hogy a Kereskedelmi Világszervezet elé viszi az USA azon döntését, amely büntetővámmal sújtja a dél-koreai Hynix cég termékeit azért, mert a pénzügyi nehézségekkel küszködő vállalat állítólag törvénytelenül kapott komoly állami segítséget.

Feszült hangulatban védik a szabadságot

2003.04.03.

Mint számítani lehetett rá, a 13. "Számítógép, szabadság és adatvédelem" konferencia legtöbb felszólalója vitatta a 2001. szeptember 11-ike után életbe léptetett fokozott biztonsági intézkedéseket.

A kalózkodás visszaszorítása munkalehetőségeket teremt

2003.04.03.

Ha világszerte csak 10 százalékponttal visszaszorítanák a szoftverkalózkodást, azzal 1,5 millió munkahelyet lehetne teremteni, és a világgazdaság is 400 milliárd dollárral gazdagodna, állítja a BSA által rendelt IDC tanulmány, amelyet szerdán tettek közzé.

Jogtalan adatkezelés miatt már nem nyomoznak Földi László ellen

2003.04.03.

Az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága megszüntette Földi László ellen azt a nyomozást, amelyet jogosulatlan adatkezelés ügyében indított a Defend Kft. volt ügyvezetője ellen - közölte az ORFK Kommunikációs Osztályának helyettes vezetője. Németh Lajos elmondta: a jogtalan adatkezelés miatt indított nyomozásban többen voltak érintettek; valamennyiük esetében megszüntették az eljárást.

Terry Black igaza: emberkereskedelem kísérletével gyanúsítják Danika szüleit

2003.04.03.

A Magyar Hírlap információi szerint a rendőrség rövidesen vádemelési javaslattal fejezi be a nyomozást annak a kisgyermeknek a vér szerinti szüleivel szemben, akit néhány nappal születése után örökbe adtak Terry Blacknek, az ismert transzvesztitának. A nyomozás adatai szerint az édesanya, V. Éva, annak élettársa, V. György, valamint a férfi anyja emberkereskedelem kísérletével gyanúsítható, miután 3,5 millió forintot kért Terry Blacktől az újszülöttért cserébe. A bűncselekményért 2-8 év közötti börtönbüntetés is kiszabható.

Osztrák emberkereskedelem magyar lányokkal

2003.04.02.

Magyar lányokat csábítottak Ausztriába, az ígéret szerint táncosnőnek, de ott prostituáltként dolgoztatták őket - ezért emberkereskedelem miatt állt bíróság előtt kedden Kismartonban (Eisenstadt) hét osztrák férfi, többségükben burgenlandiak.

Tocsik-ügy: az ügyész az elsőfokú ítéletek megváltoztatását kérte

2003.04.02.

A Tocsik-ügy kedden megkezdődött másodfokú tárgyalásán a Legfőbb Ügyészség (LÜ) képviselője azt kérte a Legfelsőbb Bíróságtól (LB), hogy minden vádlott vonatkozásában változtassa meg az elsőfokú ítéletet.

Okmánybélyeg-hamisítás: előzetesben az ügyvédnő

2003.04.02.

A Fővárosi Bíróság a Budai Központi Kerületi Bíróság végzését megváltoztatva házi őrizetből előzetes letartóztatásba helyezte az okmánybélyeg-hamisítási ügyben meggyanúsított fővárosi ügyvédnőt.

Kaltenbach Jenő eljárást kezdeményezett az ORTT-nél a tv2 ellen

2003.04.02.

Nem csitul a vihar a tv2-n vasárnap este sugárzott Bazi nagy roma lagzi című műsor körül: az Irigy Hónaljmirigy együttes produkciója heves tiltakozást váltott ki roma szervezetek körében, kedden már megszólalásra késztetett politikusokat, míg a kisebbségi ombudsman eljárást kezdeményezett a médiahatóságnál.

Laktanyalakások: nem lesznek kilakoltatások

2003.04.02.

A Pénzügyminisztérium (PM) ígérete alapján nem lesznek kilakoltatások a volt laktanyákból átalakított lakásokból.

Horogkeresztet festettek egy Mazsihisz-vezető autójára

2003.04.02.

Ismeretlen tettesek horogkeresztet festettek kedden késő este Tordai Péter a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökének gépkocsijára.

Európai Parlament: nincs egyezség a bővítésről

2003.04.02.

Az EU-intézmények között a csatlakozási szerződés ügyében zajló egyeztetések kedden Athénban tartott újabb fordulóján sem született megállapodás.

Nem hozott változást a távközlési liberalizáció

2003.04.02.

A magyar hír- és távközlés több mint egy éve befejeződött jogi liberalizációja nem hozott meghatározó változást a hazai távközlésben, nem jelentkeznek igazi vetélytársak, a kicsik maradtak kicsik, a nagyobbak pedig továbbra is uralják a piacot.

Kinevezték az EU kommunikációs hatóságának vezetőit

2003.04.02.

A tagállamok által elfogadott elektronikus kommunikációt szabályzó megállapodás (NECP) alapján létrehozták az európai kommunikációs szabályzóbizottságot (ERG), és megnevezték az elnöki posztot betöltő első két vezetőt.

Az ActiveState "antispam" munkacsoportot hozott létre

2003.04.02.

A nyílt forráskódú vállalati szoftverekkel foglalkozó cég egy levélszemét elleni munkacsoportot állított fel, amely reményei szerint felkelti az érdeklődést saját levélszűrő terméke iránt, másrészt bevonhatja a nyílt forráskódú közösséget a reklámlevelek elleni küzdelembe.

Újabb könyvelési trükköt vizsgálnak az AOL-nál

2003.04.02.

Az AOL könyvelési gyakorlatát vizsgáló tőzsdefelügyelet (SEC) most két reklámszerződést vizsgál, melyek a Bertelsmann médiabirodalommal kötettek.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000