Hír archívum: 2003. május

Más hónap

"Feltörést, behatolást, lopást" szolgál a DeCSS

2003.05.31.

Kalifornia legfőbb államügyésze szerint a DeCSS néven elhíresült, a DVD-Video lemezek másolásvédelmét feltörő kód a másolásvédelem hatástalanítását, a lemezek tartalmának megszerzését, ellopását szolgálja.

Per Jánosi György volt miniszter ellen: jogerőre emelkedett az ítélet

2003.05.31.

Fellebbezés hiányában jogerőre emelkedett a Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokú ítélete, amely szerint Jánosi György volt gyermek-, ifjúsági és sportminiszter megsértette Bodor András korábbi közigazgatási és Szabó László volt helyettes államtitkár személyiségi jogait.

Később lép érvénybe az új lakáshitel-rendszer

2003.05.31.

Várhatóan szerdán jelennek meg a Magyar Közlönyben az állami támogatású lakáshitelek módosított szabályai, ezért az új rendszer nem július elsejétől, hanem 16-tól lép életbe - írja szombati számában a Magyar Hírlap.

Demeter Dénes kontra Keller László: pert vesztett az államtitkár

2003.05.30.

A Demeter Dénes kontra Keller László személyiségi jogi perben a szocialista politikust 200 ezer forintos kártérítésre kötelezte jogerősen a Pest Megyei Bíróság.

Zsaroló ügyvéd Szegeden

2003.05.30.

Zsarolás miatt vettek őrizetbe egy foglalkozásából felfüggesztett ügyvédet Szegeden - tudta meg a HavariaPress.

Giscard szerint nem akadt meg a konvent munkája

2003.05.30.

Az Európa jövőjével foglalkozó konvent elnöke pénteken megismételte azt a véleményét, amely szerint nincs fennakadás a testület munkájában, és elhárította az Európai Bizottságnak az alkotmánytervezettel kapcsolatos bírálatait.

Új hitelezővédelmi törvényt kell alkotni a csatlakozásig

2003.05.30.

A vállalkozókat és a hitelezőket komoly hátrány érheti, ha az EU-csatlakozás időpontjára a ma hatályos csődtörvényt nem tudja felváltani az új fizetésképtelenségről szóló törvény.

A Habeas Corpus levele Polt Péternek a tótújfalui gyilkosság ügyében

2003.05.30.

A Habeas Corpus Munkacsoport (HCM) ismét levelet írt Polt Péternek, a közhasznú jogvédő szervezet azt javasolja a legfőbb ügyésznek, hogy utasítsa a Somogy Megyei Főügyészséget a nevelőapját megölő S. Kitti ellen emelt vád elejtésére.

Jogtalan a linuxellenes eljárás? Újabb gigász a harcban

2003.05.29.

A Novell a második cég azon négy vállalat között, mely UNIX jogok birtokában van. Az SCO által az IBM (majd később az összes Linux) ellen indított jogsértési vitából a Novell is kiveszi a részét.

München városvezetése a Linux mellett döntött

2003.05.29.

A bajor főváros városi tanácsa ülésén egy alapvető döntést hozott a Linux szabad operációs rendszer közigazgatáson belül használata mellett. A döntés alapján Németország harmadik legnagyobb városában 14.000 számítógépet és notebookot fognak átállítani Linuxra.

Hatvannégymilliós sikkasztó őrizetben

2003.05.29.

Õrizetbe vették a rendőrök azt az asszonyt, aki a gyanú szerint hatvannégymillió forintot sikkasztott el egy bank alkalmazottjaként Kaposvárott - értesült a HavariaPress.

Hamarosan kaphatók az adókedvezményes számítógépek

2003.05.29.

Nyilvános azoknak a boltoknak a listája, amelyek árulják a Sulinet Expressz programban meghirdetett adókedvezményes számítógépeket, ám a weboldal és az információs telefonvonal is elérhetetlen a túlterheltség miatt.

Vádemelést javasolnak Torgyán tanácsadója ellen

2003.05.29.

Simon László egy állami agrárcég ügyvezetőjeként fiktív bérleti szerződéseket kötött, áron alul adott el terményeket

Magyar nemzeti küldöttség alakult Brüsszelben

2003.05.29.

Az Európai Parlament 24 aktív megfigyelője rendszeresen beszámol az Országgyűlésnek is

Nyomozás a rémhírterjesztők ellen

2003.05.29.

Közveszéllyel fenyegetés alapos gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomozás indult szerdán. A nap folyamán SMS-üzenetek terjedtek el arról, hogy robbanás történt volna a Paksi Atomerőműben.

Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt állítanak fel

2003.05.29.

A kormány szerdai ülésén döntött a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) felállításáról - jelentette be a kormányülést követő szóvivői tájékoztatón Németh Imre, az agrártárca vezetője.

Nem volt diszkrimináció az egri kórházban

2003.05.29.

Az egri kórház igazgatója által elrendelt belső vizsgálat eredménye szerint semmilyen diszkriminatív megkülönböztetést nem alkalmaztak az intézmény szülészeti osztályán a roma kismamákkal szemben.

Szigorú fogyasztóvédelmi ellenőrzések a benzinkutakon

2003.05.28.

Minden második benzinkútnál hiányosságokat talált a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség - derül ki a vizsgálatokból. A fogyasztóvédők ígérik, hogy a turistaszezon közeledtével gyakrabban ellenőriznek - olvasható a Népszabadságban.

A hitellevél a jutalékháború végét jelenheti az autó-finanszírozásban

2003.05.28.

A pénzügyi vállalkozások bővüléséhez jelentős mértékben járul hozzá a gépjármű-finanszírozás, a drasztikusan növekvő jutalékok azonban olyannyira leszűkíti a vállalkozások bruttó profitrését, hogy az esetleg már "nem áll összhangban a felvállalt kockázattal".

Új szűrő a spam ellen

2003.05.28.

Egy amerikai szoftverfejlesztő több ezer email elemzésével egy olyan spamszűrőt épített, ami 99,7 százalékban képes kiszűrni a kéretlen reklámleveleket, írta a BBC.

Ügyészség dönthet a szemétégetőről

2003.05.28.

A főváros IV. kerületének polgármestere a jogállamiságot sértőnek és a közigazgatás szégyenének tartja, hogy a környezetvédelmi főfelügyelőség engedélyezte a rákospalotai szemétégetőmű újbóli működését, és ezért ügyészségi eljárást kezdeményez.

Az FSF.hu szabad szoftveres előadásokkal reagál a BSA "tűzszünet" kampányára

2003.05.28.

Az FSF.hu Alapítvány ismét reagálva a BSA "tűzszünet" kampányára, a BSA által megkeresett területeken szabad szoftveres előadásokat tart. Az előadások célja megismertetni az érdeklődőket a szabad szoftveres alternatívákkal.

EU - elégtelen az internetes adatvédelem

2003.05.28.

Az Európai Unió internetfelhasználói továbbra is jelentős aggodalmakat táplálnak a személyes adataikkal való esetleges visszaéléseket illetően.

Elmarasztalták az eBay-t szabadalomsértésért

2003.05.28.

Kedden egy virginiai bíróság 35 millió dollár megfizetésére kötelezte az online aukciós házat, miután elbitorolt egy szabadalmaztatott technológiát, melyet egy egykori CIA mérnök fejlesztett ki a hitelkártyás fedezetű online licitálás módjának ellenőrzésére.

Csernobil-per: egy milliót kapott az özvegy

2003.05.28.

Két év pereskedés és férje halála után tíz évvel első fokon pert nyert az egyik csernobili kamionsofőr özvegye. Kosár Jánosné és fia egy-egy millió forint kártérítést kaphat. A család több tízmillió forintért pereskedett, hiszen az ítélet is azt bizonyítja, hogy a férfi sugárfertőzésben halt meg tíz éve. A bíróság azonban úgy ítélte, hogy a család akkor szenvedett kárt, amikor két éve számukra kiderült az igazság.

IHM-WLAN megállapodás

2003.05.27.

Együttműködési megállapodást kötött az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és a Vezeték Nélküli Internet Szolgáltatók Magyarországi Egyesülete.

Tovább várat magára a telekommunikációs költségek jelentős csökkenése

2003.05.27.

A PanTel, a GTS-DataNet és az eTel Magyarország szerint a Hírközlési Döntőbizottság által elfogadott és tegnap nyilvánosságra hozott új Matáv Referencia Összekapcsolási ajánlat a gyakorlatban szinte semmilyen csökkenést nem hoz a végfelhasználói árakban.

Bűnözés és bűnüldözés az első negyedévben

2003.05.27.

Ez év első negyedévében 96 070 bűncselekmény vált ismertté, 10,4 százalékkal kevesebb, mint az elmúlt év azonos időszakában. Az egységes rendőrségi és ügyészségi bűnügyi statisztika adatai szerint százezer lakosra 946 bűncselekmény jutott, 108-cal kevesebb az egy évvel korábbinál.

Egyeztetés a kisebbségeket érintő jogszabály-módosításokról

2003.05.27.

Az országos kisebbségi önkormányzatok kulturális autonómiájának kérdéseiről, a nemzeti és etnikai helyhatóságok költségvetési stabilitásáról, valamint választójogi kérdésekről kezdett egyeztetéseket a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal (NEKH) és a 13 magyarországi kisebbség képviseletében hat delegált hétfőn Budapesten.

Jó pénzért perelik a tévéket a foglárok

2003.05.27.

Arcuk engedély nélküli bemutatása miatt egyre több pert indítanak a büntetés-végrehajtásban dolgozók a tévék ellen. Az egy-egy tárgyalásról szóló tudósításokban engedélyük nélkül felismerhető vált börtönőrök akár félmillió forint kártérítést is követelnek. A tévések szerint iparággá vált a foglárok személyiségjogi védelme - írja a Magyar Hírlap.

Felfüggesztették a szekszárdi börtönparancsnokot

2003.05.27.

Azonnali hatállyal felfüggesztették munkaköréből a szekszárdi börtönparancsnokot. Hézsely János büntetés-végrehajtási ezredes ellen hivatali hatalommal való visszaélés miatt indult eljárás.

Az EU kevesli a magyar határőrt

2003.05.27.

Az Európai Unió szerint 14 ezer hivatásos magyar határőrre van szükség, a költségvetés viszont 12 ezer főre sem elég. A szervezet felkészültségét ősszel ellenőrzik uniós hivatalnokok - írja a Népszabadság.

Jön az egységes EU-útlevél

2003.05.27.

Ujjlenyomatot vagy más biometrikus azonosítókat is tartalmaz majd az egységes EU-útlevél, amelyet várhatóan 2007-re kell a tagállamoknak bevezetniük - írja a Világgazdaság. A magyar úti okmányok most még megfelelnek az uniós előírásoknak, ám az új kötelmeket Magyarországnak is teljesítenie kell majd.

Az orvosok belenyugodtak a kórháztörvénybe

2003.05.27.

A Magyar Orvosi Kamara már nem követeli, hogy a kormány vonja vissza a kórháztörvényről szóló javaslatot. A testület elfogadta a kormány csütörtökön ígért módosításait, és ha nem is elégedettek az eredménnyel, hajlandóak elfogadni a módosított javaslatot.

Alkotmánybírósághoz fordul az OKSZ

2003.05.27.

Az agrárpiaci rendtartásról szóló törvény egyes passzusainak megsemmisítése érdekében az Alkotmánybírósághoz fordul az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ).

A kormánypártok már bizottsági jelentésben is elmarasztalták Poltot

2003.05.27.

Az ellenzék távolmaradásával az MSZP és az SZDSZ 14 pontban kifogásolta a legfőbb ügyésznek egy korábban leszavazott válaszát.

Ideiglenes döntés várható az őssejt-perben

2003.05.27.

A bíróság három napon belül dönt arról, hogy átmenetileg le lehet-e venni őssejteket az újszülöttektől. Az úgynevezett őssejt-per első tárgyalása után a minisztérium képviselője úgy vélte: jelenleg pénzt dob ki az ablakon az, aki őssejtet vetet le a kisbabától.

A svájciaknak sem jut .eu domain

2003.05.26.

Az Európai Bizottság az EURID-t (European Registry for Internet Domains) bízta meg az .eu TLD alatti domainek kezelésével. A belga-olasz-svéd közös vállalkozás már régebb óta intézi a .be, .it és .se domainek kezelését.

Munkaügyi ellenőrök - júniustól szigorúbbak

2003.05.26.

A munkaügyi felügyelők júniustól az eddigi bírság kétszeresét, akár hatmillió forintot is kiszabhatnak jogszabálysértő munkáltatókkal szemben.

Ideiglenes szabályozást kérnek az őssejt-perben

2003.05.26.

Az őssejtek felhasználásáról szóló ideiglenes szabályozást kérték a Fővárosi Bíróságtól a felperesek a hétfőn kezdődött őssejt-perben. A bíró három napon belül dönt, hogy hoz-e ideiglenes szabályozást. A Sejtbank Kft. és a keresetéhez csatlakozott szülők vitatják az Egészségügyi Tudományos Tanács döntését, amely engedélyhez kötötte az újszülöttek köldökzsinórvérének levételét, ezért pert indítottak a tanács és az egészségügyi tárca ellen. A Fővárosi Bíróság a tárgyalást június 9-re halasztotta.

Szigorítják a génmanipulált termékek ellenőrzését az EU-ban

2003.05.26.

Az Amerikai Egyesült Államok ismételt kérése ellenére az Európai Parlament nemhogy enyhítette volna, hanem éppen ellenkezőleg, tovább szigorította a genetikailag módosított élelmiszerek ellenőrzési rendszerét és piaci jelenlétük feltételeit.

Júliusban nyílik az ausztrál hi-tech bűnözés elleni központ

2003.05.26.

A szövetségi és állami rendőri vezetők múlt heti melbourne-i találkozóján megállapodtak abban, hogy júliusban hivatalosan is felállítják az ország csúcstechnológiás bűnözés elleni központját.

Kalóz filmek és szoftverek uralják a pakisztáni piacot

2003.05.26.

Egy rongyos ruhás kereskedő kínál kerekes kocsijából Microsoft szoftvereket egy érdeklődő kamasznak, aki rövid alkudozás után meg is vesz 40 rúpiáért egy Windows XP-t.

Közalkalmazotti törvény: intőt kapott az Országgyűlés

2003.05.26.

Mulasztásos alkotmánysértést jelent, hogy nem szabályozták megfelelően a katonai szolgálat beszámítását.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000