Hír archívum: 2003. május

Más hónap

Szigorúbb szankciók a biztonsági övet nélkülözőkkel szemben

2003.05.26.

A rendőrség azt javasolja, hogy a pontrendszerben a lehető legszigorúbban büntessék azokat, akik nem csatolják be a biztonsági övüket. Ha a kormány elfogadja a rendőrség javaslatát, akkor ezért a szabálysértésért ezentúl három büntetőpont jár majd. A biztonsági övet használók aránya egy felmérés szerint Magyarországon az egyik legalacsonyabb az európai országok közül.

Magyarország kapta az egyik legrosszabb bizottsági jelentést

2003.05.26.

Csak a mezőgazdaságnál három sürgős beavatkozást igénylő hiányosságot tárt fel Magyarország esetében az Európai Bizottság legújabb jelentése. Az úgynevezett figyelmeztető levél a június eleji lengyel népszavazás miatt késik.

Becsapják a vevők többségét

2003.05.26.

Rossz minőségű élelmiszer, külön felszolgálási díj, nem megfelelő tájékoztatás: ezek a leggyakoribb szabálytalanságok, amiket a fogyasztóvédők a főszezon előtt ellenőrzött üzletek felénél találtak. A felmérés szerint az üzletek szolgáltatásai tavaly óta szinte egyáltalán nem javultak.

A gazdagok megúszhatjhák az előzetest?

2003.05.26.

Az új büntetőeljárási törvény július elsejétől bevezeti az óvadékot Magyarországon is. A pénzt azok ajánlhatják fel - letétként -, akiket egyébként letartóztatnának.

Hétfőn kezdődik az őssejt-per

2003.05.25.

Hétfőn tárgyalja a Fővárosi Bíróság az első magyarországi őssejt-pert. Az eljárást azért indította egy leendő apa és a Sejtbank Kft., mert vitatják az Egészségügyi Tudományos Tanács januári állásfoglalását a köldökzsinórvér levételével kapcsolatban, amely szerint ez a tevékenység kutatásnak minősül, így engedélyköteles. A bíróság soron kívül tűzte ki a pert.

Jönnek az RFID chipekkel védett bankjegyek

2003.05.25.

Homokszemnyi méretű, parányi RFID (Radio Frequency Identification), vagyis rádiófrekvenciás elven működő azonosító chipek kerülhetnek az eurós bankjegyekbe, amennyiben az Európai Központi Banknak (European Central Bank, ECB) sikerült megállapodnia az üggyel kapcsolatban az egyik vezető japán elektronikai céggel, a Hitachival.

A temetkezési cégek tiltott üzletei

2003.05.25.

Bár négy éve törvény tiltja, a mai napig bevett szokás, hogy temetkezési vállalkozók a kórházakban ajánlják fel szolgáltatásaikat. A Belügyminisztérium ezért várhatóan még az idén szigorítja az idevágó szabályozást.

A magyarok hétfőtől több mint 600, számukra fenntartott EU-tisztviselői állásra pályázhatnak

2003.05.25.

Jövő hétfőtől több mint 600, külön a magyar állampolgárok számára fenntartott, állandó státusú európai uniós köztisztviselői állásra lehet pályázni az Európai Unió internetes honlapján található űrlapokon, amelyeket csütörtökön tettek közzé.

Az Igazságügyi Minisztérium közleménye a MeH fordítói pályázatáról

2003.05.25.

Néhány sajtóhírrel szemben az Igazságügyi Minisztériumnak nem feladata, hogy vizsgálatot folytasson le egy konkrét közbeszerzési ügyben, viszont kötelessége, hogy a megkeresést továbbítsa. Ezt meg is tette - áll abban a közleményben, amelyet a tárca szombaton juttatott el az MTI-hez.

Nemzetközi jogász szerint az ENSZ BT határozata révén magyar katonák is részt vehetnek az iraki konszolidálásban

2003.05.25.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának május 22-én elfogadott határozata megadja a kellő felhatalmazást ahhoz, hogy magyar katonai egységek részt vegyenek az iraki helyzet konszolidálásában.

Vita az önfoglalkoztatói jogviszonyról

2003.05.24.

Az önfoglalkoztatói jogviszony bevezetésével az eddigi kényszervállalkozók sem járnak jól, mert várhatóan kevesebb lesz a bérük. A munkaadók ugyanis, ha nekik kell megfizetni a tb-t, annak költségeit biztosan áthárítják a dolgozókra. A munkaadói képviseletek sérelmezik, hogy eddig semmilyen írásos anyagot nem kaptak a minisztériumtól.

Adócsalással és vesztegetéssel gyanúsítják az Ericssont

2003.05.24.

A svéd ügyészség nyomoz a cég svájci irodáiban vesztegetés és adócsalás gyanúja miatt

Sokba kerülhet az átvihető mobilszám

2003.05.24.

Jövő májustól törvény írhatja majd elő a telefonos számhordozhatóság nyújtását, a szükséges fejlesztések azonban több milliárdba kerülhetnek

Az egyenlő elbánás elvének alkalmazását kéri öt ország pénzügyminisztere

2003.05.24.

Az egyenlő elbánás elvének alkalmazását kéri öt ország pénzügyminisztere az Európai Unió 2007-től induló új költségvetési időszakában. Ez az egyik legfőbb megállapítása László Csaba szerint a Budapesten pénteken megtartott pénzügyminisztériumi egyeztetésnek, amelyen Ausztria, Csehország, Szlovákia, Szlovénia és Magyarország pénzügyminiszterei, illetve pénzügyminisztériumának vezető munkatársai vettek részt.

20 milliárd forintra perli a magyar államot egy kanadai cég

2003.05.24.

A kártérítési perben az Orbán-kabinet érintett, a hírnév állítólagos megsértése viszont Csillag Istvánhoz fűződik

Ott bírságolnak, ahol a lakosság kéri

2003.05.24.

Különleges akciót tartanak a rendőrök Debrecenben, melynek értelmében a lakosság által javasolt helyszíneken tartanak közlekedésbiztonsági ellenőrzést.

Júliustól lép életbe a Munka Törvénykönyvének módosítása

2003.05.23.

A szaktárca felszámolná a kényszervállalkozásokat. Egyebek mellett ez indokolja a Munka Törvénykönyvének módosítását. A jövő hónaptól életbe lépő változások után az ellenőrzés is szigorúbb lesz, a munkaügyi bírság akár 6 millió forint is lehet.

Korlátlan lesz a korlátolt, legalábbis a kft-kben

2003.05.23.

Várhatóan január elsejétől korlátlan felelősséggel tartoznak majd tartozásaik után a fantomizálódott kft-k nagytulajdonosai.

Szili Katalin: Nem szabad növelni a nemzeti törvényhozások súlyát

2003.05.23.

Szili Katalin nem javasolja, hogy az Európai Parlament rovására növeljék a nemzeti törvényhozások súlyát.

Tanúnak is ügyvéd jár a rendőrségi kihallgatáson

2003.05.23.

Újabb szerepet kapnak júliustól az ügyvédek, ezentúl a tanúkat is képviselhetik a büntetőeljárásokban. A jogi képviselőt eddig sokszor úgy zárták ki a büntetőügyekből, hogy a majdani gyanúsítottat először tanúként idézték be - ennek a lehetősége egy hónap múlva megszűnik.

Tanúnak is ügyvéd jár a rendőrségi kihallgatáson

2003.05.23.

Újabb szerepet kapnak júliustól az ügyvédek, ezentúl a tanúkat is képviselhetik a büntetőeljárásokban. A jogi képviselőt eddig sokszor úgy zárták ki a büntetőügyekből, hogy a majdani gyanúsítottat először tanúként idézték be - ennek a lehetősége egy hónap múlva megszűnik.

Prostituáltügyi kormánybiztost nevezne ki a belügy

2003.05.23.

A Belügyminisztérium tárcaközi bizottságot hozna létre a prostitúcióval kapcsolatos problémák kezelésére. A testületet egy kormánybiztos irányítaná - derül ki abból a levélből, amelyet a tárca politikai államtitkára küldött a Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesületének.

W3C: maradjon ingyenes a technológia

2003.05.22.

A World Wide Web Consortium (W3C) szerdán mutatta be tervezetét, melynek célja az internet működéséhez szükséges új technológiák ingyenes felhasználhatóságának elérése.

Bírság hirdetési lapoknak megtévesztés miatt

2003.05.22.

A Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsa a fogyasztók megtévesztése miatt a soproni Mobil Expo Kft.-t egymillió-ötszázezer forintra, a győri Lapcom Lapkiadó és Nyomdaipari Kft.-t pedig ötszázezer forintra bírságolta - közölte a hivatal.

Fantomcégek: nehezebb lesz megúszni a fizetést

2003.05.22.

Januártól a fantomcégek tulajdonosai nem úszhatják meg a cég törlésével a tartozások megfizetését, ha a parlament elfogadja a cégtörvény módosítását. Várhatóan változnak a hivatalbóli törlés szabályai, emellett a cégjegyzékben szereplő adatok bővülése is erősíti a hiteles cégnyilvántartás garanciáit. A módosítást a cégbírák is támogatják.

A börtönőrnő megszöktette szerelmét

2003.05.22.

Egy osztrák börtönőrnő beleszeretett az egyik elítéltbe és segített neki a szökésben, ezért két év börtönre ítélték.

Az INA perelni akarja a szerb kormányt

2003.05.22.

A legnagyobb példányszámú horvát napilap, a Vecernij list szerint az INA horvát olajvállalat be akarja perelni a szerb kormányt, a Beopetrol szerb-montenegrói olajvállalat miatt. A lap szerint a szerb cég megvásárlásában is érdekelt INA azt kifogásolja, hogy a Beopetrol töltőállomásainak egy része az INA-é volt a délszláv háború előtt.

Eltérő spam-ellenes elképzelések

2003.05.22.

Nem lesz könnyű dolguk az amerikai szövetségi törvényalkotóknak a spam-ellenes intézkedések elfogadásakor. A felkért szakértők eltérő megoldást kínálnak. Bill Gates, a Microsoft vezérigazgatója egy független központot állítana fel, mely a vitás helyzeteket is tisztázná. A Symantec ügyvezető elnöke, John Thompson a meglévő szabályozásokat, törvényeket egységesítené szövetségi szinten.

A Pentagon tiszteletben tartja az adatvédelmet

2003.05.22.

A számítógépes adatokat átfésülő és azokban terrorista tevékenység nyomait kutató vitatott védelmi minisztériumi program tartalmazni fog beépített adatvédelmi biztosítékokat, jelentette be kedden a Pentagon.

Orbán bocsánatot kért Juszt Lászlótól

2003.05.22.

"A mindenkori független Magyar Bíróság döntését tiszteletben tartva" Orbán Viktor a Népszabadság szerdai számának 22-ik oldalán, a Hirdetés rovatban egy apró betűs, cím nélküli közleményben elnézést kért Juszt Lászlótól.

Kincskeresők pere kezdődött

2003.05.21.

Műkincskereső tolvajok pere kezdődött szerdán a Kaposvári Városi Bíróságon - jelenti a HavariaPress

Turistáknak öltöznek a fogyasztóvédők

2003.05.21.

Idén tizenkét bejelentést tettek külföldiek az éttermek, szórakozóhelyek ellen, az ellenőrök ezek közül hármat találtak megalapozottnak. A panaszosok a vártnál magasabb számlát kaptak, amelyhez fiktív tételeket is hozzáírtak. Az ellenőrök turistaálcában ellenőrzik az itt nyaralók panaszait.

Levéltitoksértéssel vádolják Oktatási Minisztériumot

2003.05.21.

Az adatvédelmi biztoshoz fordultak az Oktatási Minisztérium egykori munkatársai. Úgy vélik, hogy a minisztérium jelenlegi dolgozói jogosulatlanul olvasták el személyes e-mailjeiket.

Megháromszorozódott a náci weblapok száma Németországban

2003.05.21.

Németország komolyan aggódik amiatt, hogy megnőtt a szélsőjobboldali nézeteket propagáló internetes weblapok száma. Az oldalak szakértő módon és vonzóan tálalják a náci ideológiát.

Magyarország 2004 júniusában választhat EU-képviselőket?

2003.05.21.

A kormány a jövő hét elejére tervezett négypárti egyeztetés után akkor is az Országgyűlés elé terjeszti az európai parlamenti képviselők választásáról szóló törvénytervezetet, ha bizonyos kérdésekben nem lesz megegyezés - hivatkozik a Népszabadság kormányzati forrásokra.

Tizenhatmilliós bírság műemlékrombolásért

2003.05.21.

Első ízben fordul elő, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal - élve a törvény által 1997 óta biztosított lehetőséggel - jelentős összegű bírságot hajthat be a kulturális örökséget megkárosító állampolgártól - írja a Népszabadság.

Erőszakkal sterilizáltak magyar romákat?

2003.05.21.

Roma nők erőszakos meddővé tétele, elkülönített kórtermek, elhanyagolt betegek - az egészségügyi rendszer gyengülését a szegények és különösen a romák érzékelik leginkább a saját bőrükön, állítják a Roma Sajtóközpont által megkérdezett szakemberek. A magyarországi nem romákhoz képest átlagosan tíz évvel rövidebb ideig élő cigányok kritikus egészségi helyzetében a megkülönböztetésük is szerepet játszik - vélekednek a kutatók, akiket a Magyar Hírlap idéz.

Az Optus hackerének lebuktatása

2003.05.21.

Stephen Dendtlerrel az ausztrál kormány nemcsak példát akar statuálni - amit a másod fokon kirótt kemény ítélet is mutat -, hanem lebuktatásának részleteivel rendőrei rátermettségét is bizonyítani kívánja.

Tenderhirdetés az EU-s joganyag lefordítására

2003.05.21.

A Intercontact Budapest Kft. nyerte el az Igazságügyi Minisztérium által kiírt nyílt közbeszerzési eljárást az európai közösségi joganyag lefordítására. A Közbeszerzési Értesítő szerint, a megrendelés 15 ezer lefordítandó oldal, oldalanként nettó 3.749 forintos áron. A teljes munka 70,3 millió forintot tesz ki.

Magyarország EU-felvételéről szerdán kezdődik a ratifikációs vita Nagy-Britanniában

2003.05.21.

Az EU-tagállamok közül elsőként a brit törvényhozás kezdi meg szerdán a tíz tagjelölt ország, köztük Magyarország felvételéről szóló csatlakozási szerződés érdemi ratifikációs folyamatát. Írországban - amely januárban veszi át az unió soros elnöki posztját - ugyanerre az idén ősszel kerül sor, s az ír kormány reméli, hogy a tervezetet az ír parlament még az idén jóvá is hagyja.

Kórházi diszkrimináció: az ombudsman és a kormányzat is lép az egri ügyben

2003.05.21.

A kisebbségi biztoshoz több panasz is érkezett a hivatalosan tagadott, illetve nem ismert elkülönítésekről

Sztrájkoltak az EU-bürokraták

2003.05.21.

Munkabeszüntetéssel tiltakoztak az Európai Bizottság nyugdíjreform-tervezete ellen a brüsszeli EU-tisztviselők. Az amúgy nyüzsgő hivatalok kihaltak, az alkalmazottak alig tíz százaléka vette fel a munkát.

Princz Gábor védője pótnyomozást indítványozna

2003.05.20.

A Postabank és Takarékpénztár Rt. volt elnök-vezérigazgatójának a védője pótnyomozást indítványoz, ha az ügyészség a 36,1 milliárd forintos vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt is vádat emel Princz Gábor ellen.

Kovács Kálmán az új hírközlési törvényről

2003.05.20.

Az új elektronikus hírközlési törvény koncepciója az európai uniós követelményeknek, a piaci versenyszempontoknak és a magyar távközlés sajátosságainak is megfelel - jelentette ki Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. A miniszter hangoztatta, hogy a fogyasztók szempontjaira alapuló szabályozás nem a hatályban lévő egységes hírközlési törvény módosításával, hanem egy új törvény hatályba lépésével.

Társasági adóbevallás június 2-ig

2003.05.20.

A cégeknek június 2-ig kell teljesíteniük a múlt évi társasági adóra és osztalékadóra vonatkozó bevallási kötelezettségüket.

Egyesült Államok: ujjlenyomatos, fényképes nyilvántartásba veszik a vízumkötelezett külföldieket

2003.05.20.

Az Egyesült Államokba vízummal érkező külföldiekről 2004. január 1-jétől ujjlenyomatot vesznek, útleveleiket számítógépbe viszik, és fényképeket készítenek róluk az új belbiztonsági tárca tervei szerint.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000