Hír archívum: 2003. május

Más hónap

A PSZÁF elnöke szerint helyesen jártak el, amikor nem teljesítették az adatmentésre vonatkozó kérést

2003.05.20.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke szerint a felügyelet helyesen járt el, amikor nem teljesítette a pénzügyminiszter tavalyi, adatmentésre vonatkozó kérését.

Egy hónapot késik az EU szoftverszabadalmi irányelve

2003.05.20.

Miután az Európai Parlament képviselői nem tudtak megállapodni a szövegben, a szoftverek szabadalmazásáról szóló irányelv előterjesztése egy hónapot csúszik. A bizottsági vitát június 10-re halasztották, mert nagyok a javaslatok közötti különbségek.

Az új-zélandi szolgáltatók aggódnak a kémtörvény költségei miatt

2003.05.20.

A szigetország távközlési szolgáltatói aggasztja, hogy ha megszavazza a parlament az áj távközlési törvényt - mely a forgalom lehallgatásával kapcsolatos rendelkezéseket is tartalmaz - , akkor ennek költségei magasabbak lesznek, mint amennyivel a törvényhozók számolnak. A kis internetszolgáltatók viszont kivonhatják magukat a kötelezettségek alól.

Bíróság előtt a volt francia kormányfő

2003.05.20.

Törvényszék elé citálta a volt francia miniszterelnököt, Alain Juppe-t egy francia ügyész. A vád: közpénzek felhasználása pártpolitikai célokra.

Itthon töltheti maradék büntetését a magyar fegyvercsempész

2003.05.20.

Az olasz hatóságok már átszállították Budapestre a fegyvercsempészésért nyolc évi szabadságvesztésre jogerősen elítélt Somogyi Tamást - erősítette meg az MTI érdeklődésére Massimiliano Scaringella ügyvéd, aki az elmúlt években hiába próbált a magyar férfi ügyében perújrafelvételt kérni.

Pénzhamisítók előzetesben

2003.05.20.

Előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság három pénzhamisítással gyanúsított embert Nagykőrösön - értesült a HavariaPress.

A panaszbizottság elítélte Friderikuszt

2003.05.20.

Az Országos Rádió és Televízió Testület panaszbizottsága szerint A szólás szabadsága első részében Friderikusz Sándor többször megsértette a kiegyensúlyozott tájékoztatás alapelvét.

Felmentették az elmebeteg gyilkost Kecskeméten

2003.05.19.

Büntethetőséget kizáró ok miatt mentettek fel ma délután egy gyilkossággal vádolt elmebeteg férfit Kecskeméten

Megkezdődött Ambrus Attila ítéletének felülvizsgálati pere

2003.05.19.

Megkezdődött Ambrus Attila ítéletének felülvizsgálati eljárása a Legfelsőbb Bíróságon - értesült a HavariaPress.

130 letartóztatás egy online csalási ügyben

2003.05.19.

Internetes csalók utáni nagyszabású nyomozás során az USA-ban legalább 130 embert vettek őrizetbe. A szövetségi igazságügyi minisztérium közleménye szerint ezen kívül összesen 17 millió dollárnyi készpénzt foglaltak le.

Tíz évre is ítélhetik a madárirtókat

2003.05.19.

Tízévi börtönre is ítélhetik azokat, akik két évvel ezelőtt részt vettek a dél-alföldi madárirtásban. Az ügyészség természetkárosítással és bűnszövetségben elkövetett lopással vádolja az olasz és a magyar elkövetőket és segítőiket. Az olaszok ellen akár távollétükben is lefolytatják az eljárást - írja a Magyar Hírlap.

Egy osztrák lap szerint Paksot "illegálisan üzemeltetik"

2003.05.19.

A Neue Kronen Zeitung című jobboldali osztrák bulvárlap Paksi esemény - a legnagyobb baleset Csernobil óta címmel közölt írást vasárnap.

A rendszerfeltörés lehet hobbi - de nem törvényes

2003.05.19.

Egy ausztrál férfit, aki elismerte, hogy betört az ország második legnagyobb távközlési cégének, az Optus és a Flow Communications rendszereibe, másodfokon felfüggesztett börtönbüntetésre, pénzbüntetésre és kétéves viselkedéskorrekciós program elvégzésére ítélt a bíróság.

EU döntés az aranyrészvények ellen

2003.05.19.

Az Európai Unió precedens értékű döntésben foglalt állást az aranyrészvények ellen, ez nagymértékben befolyásolja az EU telekommunikációs piacának jelenlegi gyakorlatát. A döntés két valós helyzet, egy angliai és egy spanyol ügy elbírálása révén született meg.

Meghallgatás a DVD másolási perben

2003.05.19.

A DVD másoló szoftvert gyártó 321 Studios csütörtökön termékeinek törvényes mivolta mellett érvelt a bírónő előtt, aki azzal kezdte a meghallgatást, hogy közölte, hajlik az ellenérdekelt felek véleményének elfogadása felé.

Egymillió kóros alkoholfogyasztó Magyarországon

2003.05.19.

A felnőtt férfiak 20 százaléka vallja magát nagyivónak. Magyarországon a dohányzás mellett az alkohol miatt betegednek meg súlyosan az emberek. Az alkoholbetegek ellátása 60 milliárdba kerül évente.

Jönnek a nyomozási bírók

2003.05.19.

Hetven különleges bíró lép szolgálatba július 1-jén. A nyomozási bírók feladata különleges, helyenként veszélyes lesz. Ezért azonban, legalább is egyelőre, nem kapnak a szokásosnál több fizetést, nagyobb védelmet - írja a Magyar Hírlap.

A britek már a kemény drogokról vitáznak

2003.05.19.

A keménydrog-fogyasztás büntethetőségének megszüntetését javasolta a Scotland Yard egyik legmagasabb rangú rendőrtisztje; szerinte a megoldás nem a fogyasztók üldözése, hanem a "felszámolhatatlan" kábítószer-kereskedelem biztonságának állami garantálása lenne. A javaslat botrányt kavart konzervatív körökben.

Paks: illegálisan üzemeltetik az atomerőművet?

2003.05.18.

Erwin Mayer, az osztrák Greenpeace nukleáris szakértője a magyar Energia Klub értékelése nyomán úgy gondolja, hogy Paksot illegálisan üzemeltetik, ugyanis elfelejtettek szűrőt építeni a II. blokk kéményébe, noha ez az EU előírásai szerint és 1997 óta a magyar jogszabályok alapján is előírás.

Hétfőn tárgyalják a whiskys rabló felülvizsgálati kérelmét

2003.05.18.

A whiskys rabló néven ismertté vált Ambrus Attila felülvizsgálati tárgyalását hétfőre tűzték ki; az ügyben a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnökhelyettesének vezetésével öttagú tanács dönt.

Öt évet kapott honlapjáért a kínai férfi

2003.05.18.

Huang Csi a kínai rendszernek nem tetsző politikai kérdéseket feszegetett. Õ az első akit interneten közölt gondolataiért börtönöznek be.

Egyházmegyei bíróság elé kerül Hegedűs Lóránt

2003.05.17.

Hivatalból eljárás indult az illetékes egyházmegyei bíróságon ifjabb Hegedűs Lóránt református lelkész, a MIÉP-alelnöke ügyében. Az egyház alkotmányáról és kormányzatáról szóló törvény módosítása ugyanis kimondja, hogy református lelkész politikai párt tagja nem lehet.

Jönnek a nyomozási bírók

2003.05.17.

Hetven különleges bíró lép szolgálatba július 1-jén. A nyomozási bírók feladata különleges, helyenként veszélyes lesz. Ezért azonban, legalább is egyelőre, nem kapnak a szokásosnál több fizetést, nagyobb védelmet - írja a Magyar Hírlap.

Hágai törvényszék: Radic börtönben

2003.05.17.

Megérkezett szombaton Hágába és rögtön bezárták a Nemzetközi Törvényszék börtönébe Miroslav Radic volt jugoszláv katonatisztet, akit a vukovári kórházban 1991 novemberében elkövetett mészárlás egyik tettesének tekintenek.

A belga ügyészség aligha indít eljárást Franks tábornok ellen

2003.05.17.

A belga szövetségi ügyész nem látja indokoltnak, hogy egy brüsszeli bíróság büntető eljárást indítson Tommy Franks tábornok, az iraki hadjáratban részt vevő amerikai csapatok parancsnoka ellen iraki és jordániai állampolgárok feljelentése alapján.

A Magyar Köztársaság legfőbb ügyésze pályázatot hirdet ügyészségi fogalmazói alkalmazásokra

2003.05.16.

A Magyar Köztársaság legfőbb ügyésze pályázatot hirdet az állam- és jogtudományi karokon tanulmányaikat a 2002/2003-as tanévben befejező egyetemi hallgatók, illetve más munkaterületen dolgozó jogászok részére fogalmazói munkakör betöltésére

Perelik az RTL-t és Pongót

2003.05.16.

Szerződésének megszegése és a tv2 jó hírnevének csorbítása miatt kártérítési pert indított a Big Brothert készítő Interaktív Kft. Pongó, illetve tisztességtelen piaci magatartás miatt a Magyar RTL Televízió Rt. ellen.

Jambrik Mihály: az új hírközlési törvény következtében minőségi javulást

2003.05.16.

A hírközlés jövő év elején megváltozó szabályozásából a fogyasztók a távközlési szolgáltatások biztonságának növekedését, majd fokozatosan az árak mérséklődését érzékelhetik - mondta Jambrik Mihály, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium nemrég kinevezett közigazgatási államtitkára pénteken a Hírközlési Felügyelet országos fórumán.

Az európai bűnüldözés intézménye az Eurojust

2003.05.16.

Az EU tagállamainak bűnüldöző szervei közti hatékonyabb együttműködés kialakításának céljával létrehozott Eurojust elnevezésű intézményről tartott előadást német delegáltja Budapesten pénteken.

Régió, kistérség, önkormányzat: konferencia a közigazgatásról

2003.05.16.

A közigazgatási reform jelentőségével, a közigazgatási szolgáltatások korszerűsítésével, valamint a régiók, a kistérségek és a területfejlesztés viszonyával foglalkozott az a konferencia, amelyet kormánytagok részvételével rendeztek pénteken Budapesten.

Körözési rendszer a .Net alapjain

2003.05.15.

A német Rajna-Pfalz tartomány rendőrsége használatba vette a POLIS.net elnevezésű új körözési rendszerét. A fejlesztés egy év alatt készült el, és a Microsoft .Net technológiáján alapul.

Közlekedési büntetőpontok: leggyakrabban gyorshajtásért adták

2003.05.15.

A közúti közlekedési pontrendszer működésének 27 hónapjában mintegy 390 ezer pontot osztottak szét 355 ezer autós között, leggyakrabban gyorshajtásért, s március 31-ig a megszerzett legmagasabb pontszám 16 volt, de ilyen eredménye eddig csak egyetlen autósnak van - derül ki a Belügyminisztérium (BM) statisztikai kimutatásából.

Elfogatóparancs a kazetta-ügy kirobbantója ellen

2003.05.15.

A Fővárosi Bíróság elfogatóparancsot adott ki Deésy Géza ellen, aki nem jelent meg a kazetta-ügy bírósági tárgyalásán. Az ügyet 2001 elején épp Deésy robbantotta ki, amikor nyilvánosságra hozott egy titokban készített hangfelvételt.

Folytatódik a harc a szoftver-szabadalmak ellen

2003.05.15.

Az Európai Unióban(EU) már kidolgozták azt a direktíva tervezetet, amelyik az Amerikai Egyesült Államokhoz hasonlóan ezen a kontinensen is bevezetné a szoftver-szabadalmi jogot. Több európai szervezethez hasonlóan a magyarországiak is azért tiltakoznak ez ellen, mert a lépés gazdaságilag tönkretenné a szoftver-fejlesztéssel foglalkozó kis- és közepes vállalkozásokat, és gátat vetne a szoftverek fejlesztésének.

Az EU-csatlakozással változik a cégadózás

2003.05.15.

Hazánk jövő évi uniós csatlakozása számos változást okoz a társaságok jövedelemadózásában. A módosulások nem minden esetben lesznek kedvezőek. Meg kell szüntetni például a beruházási adókedvezményeket, és 2008-tól a már meglévő kedvezmények sem használhatók. A cégek nemzetközi átalakulása viszont a jövőben már nem eredményez közvetlenül adóköteles árfolyamnyereséget.

Pénzmosással vádolják a Murder Inc.-et

2003.05.15.

A magát rövid idő alatt a világ egyik legnagyobb hiphop-kiadójává kinövő Murder Inc.-re rábizonyosodni látszik, hogy hatalmas arányú pénzmosási vállalkozásban vett részt, s többek közt egy film segítségével próbált drogkereskedelemmel szerzett pénzt legális bevétellé varázsolni.

Fájlcserélőn a titkos telefonszámok

2003.05.15.

Egy fájlcserélő hálózat segítségével letölthető az internetről az a Matáv adatbázis, amelynek kikerülése néhány éve botrányt okozott, írta csütörtöki számában a Népszabadság.

Nem vallott a rendőrgyilkosság gyanúsítottja

2003.05.15.

Egészségi állapotára hivatkozva egyelőre nem tett vallomást Engel Zoltán, aki tegnap lelőtt egy rendőrszázadost. Az életveszélyesen megsebesült fegyveres rabló magánál van, és az RTL Klub Híradójának információi szerint az ügyészségi nyomozók csütörtök délelőtt kezdeményezik előzetes letartóztatását.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000