Hír archívum: 2003. május

Más hónap

Deutsch és Stumpf is felelős?

2003.05.15.

Több jogszabálysértést és szabálytalanságot állapított meg az a vizsgálat, amelyet a Sportfolió Kht.-nál végzett a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) tavaly decemberben - értesült a Népszava.

Az ügyészség is vizsgálja a Gateway pénzügyeit

2003.05.15.

Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) után az államügyészi hivatal is vizsgálatot indított a cég könyvelési gyakorlatának feltételezett szabálytalanságai miatt - ismerte el szerdán SEC-nek címzett negyedéves jelentésében a Gateway.

A bírónő félévenként jelentést vár a Microsoft viselkedéséről

2003.05.15.

Colleen Kollar-Kotelly bírónő szerdai döntésével arra kötelezte az igazságügyi minisztériumot, valamint a felperes államok főállamügyészeit, hogy félévenként számoljanak be arról, mit tett a Microsoft annak érdekében, hogy tartsa magát az ügyében hozott ítélet végrehajtásához.

Mikuláscsomag fizető övezeten kívül is

2003.05.14.

A Centrum Kft. szerint hamisítvány az e-mailben terjedő belső utasítás

Tömeges bukás a szegedi jogi karon

2003.05.14.

Hol az igazság, hol a tisztesség? - kérdezik a JATE jogi karának levelezős hallgatói. A kérdés azzal kapcsolatban hangzik el, hogy a 246 végzős levelezősből mindössze 30-an tudták befejezni utolsó félévüket, 88 százalékuk megbukott.

Elnapolták a tárgyalást a türelmi zónák perében

2003.05.14.

Elnapolták a tárgyalást abban a perben, amit prostituáltak indítottak a Fővárosi Közigazgatási Hivatal ellen, a budapesti türelmi zónák ügyében - értesült a HavariaPress.

Magyar vezető a brüsszeli roma irodában

2003.05.14.

Kóczé Angéla szociológust nevezték ki a brüsszeli Európai Roma Információs Iroda igazgatójává. A tervek szerint az iroda tájékoztatja majd a cigányságot az európai jogalkotás fejleményeiről, a pályázati lehetőségekről.

Szabadlábon a rendőrgyilkos feltételezett bűntársai

2003.05.14.

Szabadon távozhatott az ügyészségről a keddi rendőrgyilkosság gyanúsítottjának két feltételezett bűntársa, akiket előtte kihallgattak az ügyészségi nyomozók. A rendőrgyilkossággal gyanúsított bűnöző előzetes letartóztatása az ügyészségi szóvivő közlése szerint a férfi egészségi állapotának függvénye.

Ciánmérgezéssel fenyegető zsaroló

2003.05.14.

Egy ismeretlen zsaroló azzal fenyegetőzik, hogy kórházi és más közétkeztetési konyhákat fog ciánnal megmérgezni, ha a cseh állam csütörtökig nem fizet ki neki több millió koronát - közölte kedden este a közszolgálati cseh televízió.

Eltűnt Deésy Géza

2003.05.14.

Felfüggesztette az ügynevezett kazettaügy miatt indult büntetőpert a Fővárosi Bíróság, mert a szerdai tárgyaláson nem jelent meg Deésy Géza vádlott.

Tömeges bukás a szegedi jogi karon

2003.05.14.

Hol az igazság, hol a tisztesség? - kérdezik a JATE jogi karának levelezős hallgatói. A kérdés azzal kapcsolatban hangzik el, hogy a 246 végzős levelezősből mindössze 30-an tudták befejezni utolsó félévüket, 88 százalékuk megbukott.

Tág mozgástér az EP-választásra

2003.05.13.

Az európai parlamenti választás idehaza most készülő rendjének kialakításában Magyarországnak meglehetősen tág mozgástere van. Minden EU-tagállam maga szabályozza ugyanis a választás rendjét, így nem meglepő, hogy komoly különbségek vannak a tizenöt ország rendszerében.

Magyar képviselők az Európai Parlamentben

2003.05.13.

Az EU-hoz jövőre csatlakozó országokból érkezett képviselők jelenléte az Európai Parlamentben (EP) a politikai integráció eleme - állapította meg a szervezet elnöke abból az alkalomból, hogy hétfőtől első ízben vesznek részt a majdani tagországok képviselői a testület strasbourgi plenáris ülésén.

Letették az esküt az új miniszterek

2003.05.13.

Az ünnepélyes parlamenti ceremónián a három távozó miniszter közül egyedül Kóródi Mária gratulált az új kormánytagoknak

IHM: a szabályozás nem korlátozza a rádiós netet

2003.05.13.

Nem lehetetlenül el az országban a vezeték nélküli internetszolgáltatás - állítja az informatikai minisztérium. A szaktárca szerint a híresztelés különböző téves sajtóértesülésekből indult ki.

A nők még mindig hátrányos helyzetben vannak a munka világában

2003.05.12.

A nők még mindig erősen hátrányos helyzetben vannak a munka világában az ENSZ Munkaügyi Szervezetének (ILO) jelentése szerint. Van némi haladás, de a megkülönböztetés makacsul tartja magát, csak kifinomultabb lett - írták az ILO szakértői a Genfben hétfőn közzétett összeállításukban.

Kendermag-demonstráció: panaszt tett a Lelkiismeret 88

2003.05.12.

Panaszt tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK) hétfőn a Lelkiismeret 88 Csoport a május 4-i fővárosi kendermag-demonstráción történt, szerintük kifogásolható rendőri intézkedés miatt.

Az MDF módosítaná a társadalombiztosítási törvényt

2003.05.12.

Az MDF parlamenti frakciója módosítani szeretné a társadalombiztosítás pénzügyi alapjairól szóló törvényt oly módon, hogy felügyelőbizottságok ellenőrizzék az egészségbiztosítási és a nyugdíjbiztosítási alapot.

MSZP: a kórháztörvény javaslata nem ellentétes a szociáldemokrata elvekkel

2003.05.12.

Az MSZP szerint az egészségügyi szolgáltatókról és az egészségügyi közszolgáltatások szervezéséről szóló, kórháztörvényként ismertté vált előterjesztés nem ellentétes a szociáldemokrata elvekkel és az európai uniós gyakorlattal, illetve megfelel az alkotmánynak.

Vádemelési javaslat hűtlen kezelés ügyében

2003.05.12.

Vádjavaslattal zárult a nyomozás abban az ügyben, amelyben százhetven milliós hűtlen kezeléssel gyanúsítottak két férfit - tudta meg a HavariaPress.

Örökbefogadás: nem adnak ki engedélyt

2003.05.11.

Január óta senki nem kaphat engedélyt arra, hogy gyermeket fogadjon örökbe. Ekkor lépett ugyanis életbe egy rendelet, miszerint a leendő szülők csak akkor kaphatnak engedélyt az örökbefogadásra, ha részt vesznek egy felkészítő tanfolyamon. A szükséges tanfolyam azonban még nem is létezik, mert a minisztérium még mindig nem döntötte el, hogy pontosan mi is legyen ennek az anyaga

A Fidesz ellenzi a kórháztörvény módosítását

2003.05.10.

A Fidesz a kórháztörvény módosításának visszavonását szorgalmazza, mert a kormány előterjesztése "megfosztja a polgárokat az egyenlő orvosi ellátáshoz fűződő joguktól".

Csökken a lakáshitelek támogatása

2003.05.10.

Meg akarja szüntetni a kormány a befektetési céllal vásárolt lakásokhoz nyújtott kedvezményes hiteleket, ezért szigorítják annak feltételeit - értesült a Magyar Hírlap. A lap szerint a változások kedvezőtlenül érintik a kispénzűeket, mert a futamidő csökkentése növeli a havi törlesztőrészletet.

Fájlcsere miatt felfüggesztett műegyetemisták

2003.05.09.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) nemrégiben egy évre eltiltotta egyik kollégiumának két lakóját. Az egyetemi felhasználási szabályzat kifejezetten tiltja a fájlcserélők használatát, mondta Remzső Gábor, az egyetem hálózatát működtető Informatikai Szolgáltató Központ (EISZK) igazgatóhelyettese.

Angol jogszabály a spamek ellen

2003.05.09.

A kéretlen elektronikus levelek szabályzását célzó jogszabály már októberben életbe lép az Egyesült Királyságban. A spam-ek szabályzása az EU adatvédelmi és elektronikus kommunikációról szóló direktívájának megfelelően történik.

A Microsoft 200 millió ügyfelének adatait veszélyeztette

2003.05.09.

A Microsoft legutóbbi botlása igen sokba kerülhet a vállalatnak: a Passport szolgáltatás hibája a vállalatnak akár 2200 milliárd dollárjába is kerülhet. A cég programozói rohamtempóban készítették el a javítást és folytatják a kihasználható hibák keresését, de a káresetek akár már meg is történhettek.

Júniusban eldőlhet a kismamaper

2003.05.09.

Júniusban tárgyalhatja a kismamáknak járó jövedelempótló támogatások ügyében hozott ítéletek felülvizsgálati kérelmeit a Legfelsőbb Bíróság (LB) - nyilatkozta a Népszabadságnak dr. Madarász Gabriella, a testület egyik bírája.

Belebukhat a kendernapba a budapesti főkapitány

2003.05.09.

Belebukhat a botrányba fulladt vasárnapi kendertüntetésbe Kökényesi Antal budapesti rendőr-főkapitány és közbiztonsági helyettese, Lapid Lajos - értesült a Népszava.

Hatásokak-e az amerikai szabadkereskedelmi szerződések?

2003.05.09.

A kereskedelmi minisztérium és az informatikai ipar képviselői arra kérték a Kongresszust, szavazzák meg a Szingapúrral és Chilével kötött szabadkereskedelmi szerződéseket, a törvényhozók azonban arra kíváncsiak, nem sértik-e ezek a megállapodások az amerikai technológiai ipart.

Már januártól pályázhatunk az EU-s támogatásokra

2003.05.09.

Már jövő év januárjától pályázhatunk az unió strukturális és kohéziós támogatásaira - írja a Magyar Hírlap. Mivel az előcsatlakozási alapok lehívása sem volt már problémamentes, egyre sürgetőbb, hogy a vállalkozók, az önkormányzatok és a civil szervezetek a lehető leggyorsabban belejöjjenek a pályázatírás rejtelmeibe.

Tűzszünet kampány négy alföldi megyében

2003.05.09.

A BSA (Business Software Alliance) Magyarország május 5. és június 3. között négy alföldi megyében - Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében - folytatja 2003-as Tűzszünet kampányát.

Gyanúsított lesz a VPOP nyugalmazott vezetője?

2003.05.09.

A Népszabadság értesülései szerint a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal gyanúsítottként tervezi kihallgatni Arnold Mihály altábornagyot, a VPOP közelmúltban nyugalmazott vezetőjét a vámőrség 2000-2001-es ingatlanberuházásai miatt indított nyomozásban.

HDB-határozat a GTS-DataNet-Matáv jogvitában

2003.05.09.

A Hírközlési Döntőbizottság május 5-i ülésén határozatot hozott a GTS-DataNet Kft. és a Matáv Rt. távközlési díjmegosztással kapcsolatos jogvitájában.

Újabb eszközökkel a levélszemét ellen

2003.05.09.

Az új eszközöket az MSN a Hotmail e-mail szolgáltatásába telepítette, ezáltal erősödött a többszintű spamszűrés.

A Siemensnél dolgozott Fluffi Bunni, a hacker

2003.05.09.

A cég közleményben ismerte el, hogy angliai irodájának munkatársa volt az a férfi, akit azzal vádolnak, hogy egy nemzetközi hackerbanda feje volt.

Örömlányok: Miskolc is türelmetlen

2003.05.09.

Megszűnt az ország egyetlen türelmi zónája Miskolcon. A város önkormányzati testülete betiltotta, hogy a prostituáltak a jövőben is szabadon folytathassák mesterségüket a város erre eddig kijelölt utcájában.

Egy egységesebb európai szerződési jogért - az Európai Közösség Bizottságának cselekvési terve

2003.05.08.

Az Igazságügyi Minisztérium várja az érdekeltek észrevételeit

Biztosítási csalás kísérletével vádolják Császár Elődöt

2003.05.08.

Megkezdődött a tárgyalás abban a perben, amelyben biztosítási csalás kísérletével vádolják Császár Előd zenészt, valamint egy menedzsert és egy biztosítási üzletkötőt - jelenti a HavariaPress.

Államtitoksértés gyanúja a titkos Kehi-jelentés miatt

2003.05.08.

Az Állami számvevőszék azt vizsgálja, megegyezik-e a Postabank túlkonszolidációjáról szóló kiszivárogtatott Kehi-jelentés a Kehi eredeti dokumentumával. Ha igen, feljelentést tesznek államtitoksértés gyanújával - írja a Népszabadság.

Az ORFK vizsgálja a BRFK-t

2003.05.08.

Független közbiztonsági szakértők és névtelenséget kérő rendőrségi források szerint több súlyos és számtalan "apróbb" szakmai hibát követtek el a BRFK illetékesei a vasárnapi kendertüntetés biztosításának előkészítésekor és lebonyolításakor - írja a Népszabadság. A hibáknak egyes források szerint személyi konzekvenciái is lesznek a rendőrségen.

SZJA és a TB változások az EU-csatlakozás után

2003.05.08.

Nem lesznek óriási változások a személyi jövedelemadózásban az uniós csatlakozás után, a társadalombiztosítási járulékot azonban a külföldieknek is Magyarországon kell majd megfizetni.

Nem teljesíti az EU a Kiotói Egyezmény előírásait

2003.05.08.

Az EU környezetvédelmi figyelőszervezete, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint az EU-ban az üvegház-hatást kiváltó gázkibocsátás egy százalékkal nőtt 2001-ben 2000-hez viszonyítva - így eléggé bizonytalanná vált, hogy az EU tartani tudja-e a Kiotói Egyezményben előírtakat.

Megnyitották az Önkormányzati EU Információs Központot

2003.05.08.

A gyors információáramlással, így az elektronikus kapcsolattartással tudja a Belügyminisztérium (BM) a leghatékonyabban segíteni az önkormányzatokat az európai uniós pályázati források elnyerésében - erről Pál Tibor, a tárca politikai államtitkára beszélt kedden Budapesten, amikor átadta az Önkormányzati EU Információs Központot.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000