Hír archívum: 2003. május

Más hónap

Elektronikus kereskedelem az amerikai-szingapúri szabadkereskedelmi egyezmény kulcseleme

2003.05.08.

Kedden írta alá az USA az első kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodását egy ázsiai országgal, jelesül Szingapúrral, amelyben az elektronikus kereskedelem és a szellemi tulajdonjogok kulcsszerepet játszanak.

SuSE: szerződései megvédik az SCO jogi támadásaitól

2003.05.08.

A SuSE Linux cégnek eddig nem okozott álmatlan éjszakákat az IBM és az SCO Group között zajló jogi küzdelem, amelyben azzal vádolják az amerikai hardver és szoftver óriást, hogy Unix kódsorokat másolt át a Linux operációs rendszerbe.

Az EU a szoftverszabadalmaztatás finomítására készül

2003.05.08.

Az Európai Bizottság által előterjesztett szoftverszabadalmaztatási direktíva szövege olyan nagy véleménykülönbségeket gerjesztett, hogy az uniós törvényhozók a törvényjavaslat finomítását helyezték kilátásba a parlament jövő havi plenáris ülésén.

A fejlesztők védik az amerikai kormány adatbányászati terveit

2003.05.08.

Az adatvédők támadásainak kereszttüzébe került két projekt vezetője a keddi kongresszusi meghallgatáson kiállt az általuk kifejlesztett technológia védelmében, mivel szerintük a két program sokkal korlátozottabb, mint azt ellenzőik állítják.

A sikeres thai drogháború után kalózháború várható

2003.05.08.

A thaiföldi kormány a drogháború sikerén felbuzdulva bejelentette, hogy május 1-től hadat üzentek a kalózmásolatoknak is. Az utcai árusok egyelőre nem zavartatják magukat.

Több pénzt kérnek az önkormányzatok a béremelésekre

2003.05.08.

Több mint 500 önkormányzat vezetője - akik között vannak kormánypárti polgármesterek is - tiltakozik az ellen, hogy a kormány nem ad elegendő pénzt a közalkalmazotti béremelés fedezetére, és ezzel nehéz helyzetbe hozza az önkormányzatokat. A Pénzügyminisztérium szerint azonban a források rendelkezésre állnak. A tiltakozók tegnap petíciót adtak át a tárca vezetőinek.

Életfogytig tartson az életfogytig

2003.05.08.

A brit belügyminiszter helyett a bírák dönthetik el a jövőben, hogy az életfogytig tartó börtönre ítélt bűnözőknek mennyi időt kell minimálisan rács mögött tölteniük, és egyes bűncselekményekre ténylegesen életfogytig tartó elzárást kell majd kiróni - ezek a fő elemei a szerdán bejelentett brit büntetőjogi reformterveknek.

Parkolás-ügy: a Magyar Autóklub értelmezése az LB ítéletről

2003.05.07.

A Magyar Autóklub szeretné előmozdítani az arányos és igazságos parkolási díjfizetés kialakításának rendjét, és célja nem a bliccelő autósok segítése, hanem azoknak támogatása, akik törvényes alapon kívánják vitatni a parkolási társaságok megalapozatlan követeléseit.

Egyre többször sértik meg az uniós piaci törvényeket

2003.05.07.

Az Európai Unió egységes piaci szabályait egyre gyakrabban szegik meg. Brüsszelben sokan attól tartanak, hogy ha ez így folytatódik, hiú remény lesz az EU-t a világ legversenyképesebb térségévé fejleszteni az évtized végére.

Törvénytelen a légiutas-adatok kiadása Amerikának

2003.05.07.

Európai adatvédők koalíciója kampányt indított annak érdekében, hogy állítsák le az légiutas-adatok átadását az amerikai hatóságoknak, mert az efféle információcsere ellentétes az unió adatvédelmi törvényeivel. A szeptember 11. események után életbe lépett amerikai biztonsági intézkedések az európai adatvédelmi előírással vannak konfliktusban.

Tajvan az amerikai kalózlistán

2003.05.07.

A szigetország kormánya a héten sajnálkozásának adott hangot, miután kiderült, hogy immár a harmadik éve szerepel az amerikaiak összeállította kalóz országok listáján. Ebben a lajstromban azokat az országokat tüntetik fel, ahol a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok nem kapnak kellő védelmet.

Vita a legfőbb ügyészről

2003.05.07.

Az ellenzék szerint a kormánypártoknak az a célja, hogy megbuktassák a legfőbb ügyészt. A kormánypártok pedig azt állítják, hogy a parlamenti demokrácia eszközével éltek, amikor nem fogadták el Polt Péter több interpellációra adott válaszát, így például azt sem, amelyről ma tárgyalt az alkotmányügyi bizottság.

Kormányzati roma portál indult

2003.05.07.

Kormányzati roma portál kezdte meg működését a számítógépes világhálón, a http://www.romaweb.hu címen elérhető oldalt a Miniszterelnöki Hivatal romaügyi politikai államtitkársága működteti.

Õssejt-per: a baba vagy az ítélet születik meg előbb?

2003.05.07.

A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy a Fővárosi Bíróság máris kitűzte azt a pert, amelyet egy apuka indított, miután az Egészségügyi Tudományos Tanács engedélyhez kötötte az őssejtekkel kapcsolatos vállalkozásokat. Így a Magyarországon működő Sejtbank Kft.-nek - bár brüsszeli anyacége rendelkezik a szükséges nemzetközi engedélyekkel - fel kellett hagynia tevékenységével.

Perdöntő bizonyíték a móri vérengzésben

2003.05.07.

Az ORFK kommunikációs igazgatója, Garamvölgyi László az Info Rádióban közölte: hamarosan, vagyis egy héten belül vádemelési javaslattal zárják le a nyomozást a pénteken éppen egy éve történt móri bankrablás ügyében.

Kezét-lábát metszették le a rablónak

2003.05.07.

Végtagcsonkítással büntettek meg egy fegyveres rablót az Irán délnyugati részén található Ahváz városában.

Magyar szervezetek sajtónyilatkozata az EU tervezett szabadalmi szabályozásáról

2003.05.06.

Több magyar informatikai vállalkozás és társadalmi szervezet közleményt adott ki az Európai Unió szabadalmi szabályozásának tervezett módosításával kapcsolatban.

A vezeték nélküli internet vége?

2003.05.06.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium egyetlen rendelettel véget vetett a vezeték nélküli internet terjedésének, s az is bizonytalanná vált, hogy a már működő szolgáltatók tovább nyújthatják-e, s így ügyfeleik tovább használhatják-e mikrós, vagy rádiós internet-hozzáférésüket. A szolgáltatók tiltakoznak és állásfoglalásra várnak.

Két és félmilliárdos olajügy: felfüggesztett szabadságvesztés és pénzbüntetés elsőfokon

2003.05.06.

Egy összességében körülbelül 2,5 milliárd forintos kárt okozó olajügyben felfüggesztett szabadságvesztést és pénzbüntetést kapott 7 vádlott a Fővárosi Bíróság (FB) hétfőn kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítélete szerint.

Hágai törvényszék: vádat emeltek Stanisic és Simatovic ellen

2003.05.06.

A hágai Nemzetközi Törvényszék hétfőn bejelentette, hogy hivatalosan vádat emelt Jovica Stanisic és Franko Simatovic volt szerb állambiztonsági vezetők ellen Boszniában és Horvátországban 1991 és 1995 között elkövetett háborús bűncselekmények miatt.

Tízmilliós bírságot kap a Deutsche Telekom

2003.05.06.

Az Európai Bizottság a versenyszabályok megsértése miatt meg akarja büntetni a német Deutsche Telekom (DT) távközlési szolgáltatót - jelentették be hétfőn Brüsszelben. A bizottság szerint a cég a helyi hálózatok működtetésekor túl magas árat szab meg versenytársainak és ezzel korlátozza a versenyt.

Betyárbecsület mundérban - rendőrségi korrupció

2003.05.06.

Nem jelentené feletteseinek a rendőrök egyharmada, ha egy belső korrupciós cselekményről tudomást szerezne, egy százalékuk hajlandó lenne hamis alibit igazolni olyan kollégájának, aki ellen ilyen eljárás indult - derült ki az ORFK hivatásos állománya körében nemrég készített felmérésből.

Vizsgálat a kendertüntetés zavargásai miatt

2003.05.06.

A belügyminiszter vizsgálatot kezdeményez annak kiderítésére, hogy megfelelően intézkedtek-e a rendőrök a Vörösmarty téri tüntetéseken. A Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetői szerint a szervezők nem biztosították a rendezvényeket, a szervezők szerint ez éppen a rendőrség dolga lett volna.

Újabb gyógyszerbotrány az OEP-nél

2003.05.06.

A Népszabadság úgy tudja, hogy belső vizsgálatot rendeltek el az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál, miután egy gyógyszergyár jelezte: az OEP egyik munkatársa 4 millió forintért akarta eladni az orvosok gyógyszerfelírási adatainak listáját.

Átalakul a kormány: Görgey, Jánosi és Kóródi távozik

2003.05.05.

Négy új minisztert nevezett meg Medgyessy Péter miniszterelnök hétfőn napirend előtt a parlamentben.

Az EU tovább nyomoz a Microsoft ellen

2003.05.05.

Az Európai Bizottság és a Microsoft még nem jutott egyességre a szoftverkonszern ellen folyó kartellellenes eljárásban. Philip Lowe versenyjogi biztos szerint még vannak nyitott kérdések.

Hétmilliárd dollárra perlik munkásai az aranybányát

2003.05.05.

A dél-afrikai Gold Fileds ötszáz munkása az embertelen munkakörülmények miatt keresetet nyújt be munkáltatója ellen New Yorkban. A munkásokat képviselő ügyvédek nemrég a Bayert, a Lillyt és a DuPont-t perelték be az apartheid rendszer támogatása miatt.

Kedden kezdődik a székesfehérvári maffia-per

2003.05.05.

Kedden kezdődik a Pest Megyei Bíróságon a székesfehérvári maffiaügy tárgyalása. A büntetőper a nyilvánosság kizárása mellett zajlik majd, csak az ítélethirdetés lesz nyilvános. A vádlottak között van egy ügyész, egy ügyészségi nyomozó, egy büntetés-végrehajtási dolgozó, két ügyvéd, egy ügyvédjelölt és nyolc rendőrtiszt is.

Óriáscégek a kéretlen e-mail ellen

2003.05.05.

Az America Online, a Microsoft és a Yahoo! bejelentette, hogy a három vállalat közötti együttműködés keretében, az iparág más szereplőinek bevonásával harcot indít a kéretlen levelek ellen.

Nyomozás indul az ügynöklista kiszivárogtatása miatt

2003.05.05.

Az ügyészség nyomozást rendelt el államtitoksértés gyanúja miatt egy fideszes képviselő feljelentésére. Ugyanis a rendszerváltás utáni kormánytagok titkosszolgálati múltját vizsgáló bizottság működése alatt a sajtó már azelőtt közölt titkos információkat, fedőneveket, hogy bizottsági tagok hivatalos tájékoztatást kaptak volna ezekről az adatokról.

Ausztrál per a PwC ellen

2003.05.05.

Az ausztrál vízügyi szolgáltató cég, a Sydney Water beperelte a PricewaterhouseCooperst, miután a tanácsadó cég nemcsak hogy képtelen volt teljesíteni egy jelentős informatikai beruházást, hanem időközben a költségek az eredeti duplájára emelkedtek.

Az Országgyűlés újra szavaz az iraki békefenntartásról

2003.05.05.

Az Országgyűlés ma újra szavaz a házszabálytól való eltérésről az iraki békefenntartáshoz való magyar hozzájárulással kapcsolatos határozati javaslat ügyében; amennyiben ez nem kapja meg a szükséges négyötödös többséget, és nem dönthet a Ház a javaslatról, az előterjesztés tárgyalása kedden kezdődik.

Szigorúbb ellenőrzés vár az alkalmazottakból lett vállalkozókra

2003.05.05.

A vállalkozói viszony színlelésével a cégek eddig is törvényt sértettek, a munka törvénykönyvének július elsejétől életbe lépő módosítása azonban a jogszabály egyértelműbbé tételével "tiszta vizet önt a pohárba", azaz megkönnyíti a hatóságoknak a leleplezést - értesült a Magyar Hírlap.

16 európai államban piktogrammal jelölik meg a korhatáros játékokat

2003.05.04.

16 európai államban a megvásárolható számítógépes és konzoljátékokon ezentúl életkor alapú besorolásnak kell szerepelnie.

Az IDF ellentüntetése - Gál J. Zoltán: nincs napirenden a könnyű drogok liberalizációja

2003.05.04.

Ha a kormány enged a Vörösmarty téri Kendermag-demonstráció résztvevői követeléseinek, akkor törvénymódosítást terjesztek be a Parlamentbe annak érdekében, hogy a drogokat nagy nyilvánosság előtt népszerűsítők egy évig terjedő szabadságvesztéssel legyenek büntethetők - jelentette be Pettkó András MDF-es országgyűlési képviselő vasárnap Budapesten.

Európa engedékeny a könnyűdrogokkal szemben

2003.05.04.

Miközben az Egyesült Államok "drogháborút" vív és keményen lép fel a kábítószer fogyasztókkal szemben, az európai országok többségében folytatódik a kenderszármazékok liberalizálása. Az élen Hollandia, Belgium és Svájc áll.

Tárgyalják a székesfehérvári maffiaügyet

2003.05.04.

A nyilvánosság teljes kizárásával kedden kezdődik a székesfehérvári maffiaügy tárgyalása a Pest Megyei Bíróságon. A 23 vádlott között van ügyész, ügyészségi nyomozó, börtönőr és több magas rangú rendőrtiszt is. Azt, hogy mit követtek el, nem tudni, mert az ügyet kilencven évre államtitokká nyilvánították.

Per helyett inkább fizetnek a diákok az lemezkiadók szövetségének

2003.05.04.

Négy amerikai egyetemi hallgató többezres kártérítési összeg fizetésébe egyezett bele, elkerülendő a nagy lemezkiadók szövetségének (RIAA) jogi lépéseit. Ez a RIAA által eddig indított legnagyobb arányú akció magánfelhasználók ellen.

Az EU-külügyminiszterek közös biztonsági stratégiatervezetet dolgoznak ki

2003.05.03.

Az Európai Unió külügyminiszterei szombaton egyetértésre jutottak, hogy kidolgozzák a szervezet első közös biztonsági stratégiájának tervezetét, s ezzel lépést tesznek az olyan, káros diplomáciai szakadások megelőzésére, mint amilyen az iraki válság kapcsán tört ki a tagállamok között.

Jogaikról tanácskoztak a diákok

2003.05.03.

A középiskolások és az általános iskolások nem eléggé ismerik a jogaikat. Ez derült ki a Millenáris Parkban megrendezett háromnapos diákcsúcson, melyre 2400 iskola több, mint 3000 tanulója érkezett az országból.

Vádemelési javaslat Princz és társai ellen

2003.05.03.

A Postabank-ügyben ténylegesen szerdán fejeződött be a nyomozás, a rendőrség pedig vádemelési javaslattal továbbítja az ügyet a vádhatósághoz, amint a gyanúsítottak is megismerhették a több tízezer oldalnyi iratot.

Pozsony: a marihuána legalizálásáért tüntettek

2003.05.03.

Szombaton Pozsonyban több száz felvonuló rendőri felügyelet mellett, békésen követelte a marihuána-fogyasztás engedélyezését.

Biztonsági kiállításon fogták el a hackert

2003.05.02.

A brit rendőrség az InfoSecurity 2003 kiállításon őrizetbe vette a 24 éves Lynn Htunt, aki feltételezhetően központi szerepet játszott a pelyhes, rózsaszín nyuszis névjeggyel ellátott weboldal-feltörésekben.

Folytatódik Berlusconi korrupciós pere

2003.05.02.

Milánóban pénteken folytatódott Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök korrupciós pere. Az olasz jobbközép kormány vezetőjét azzal vádolják, hogy vállalkozóként bírókat fizetett le. A miniszterelnök tagadja a vádat, szerinte a baloldali politikai kampány áldozata lett.

Ismét bíróság elé áll Császár Előd

2003.05.02.

Csütörtökön újra bíróság elé áll Császár Előd. Az énekest biztosítási csalással vádolják. Az ügy évek óta húzódik, legutóbb 2001 novemberében foglalkoztak az üggyel érdemben a bíróságon, azóta sorozatban maradtak el a tárgyalások.

Megbüntetik a rossz gyerekek szüleit Tajvanban

2003.05.02.

A tajvani parlament hétfőn elfogadott egy új törvényt. Eszerint a jövőben pénzbírsággal sújthatók a neveletlen - például dohányzó, alkoholt fogyasztó -, kiskorú, azaz 18 év alatti gyerekek szülei.

Előzetesben a taxistámadás gyanúsítottja

2003.05.01.

Emberölés kísérletének alapos gyanúja miatt a Fővárosi Bíróság csütörtökön délelőtt elrendelte az előzetes letartóztatását annak a 26 éves férfinak, aki kedden éjfélkor megtámadott egy taxisofőrt a fővárosban.

Milliárdos feljelentés a Malévnál

2003.05.01.

Gazdasági visszaélés gyanújával feljelentést tett a Malév igazgatósága a rendőrségen - értesült a HavariaPress.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000