Hír archívum: 2003. június

Más hónap

Megjelent a digitális lopás a könyv- és újságárusoknál

2003.06.30.

A japán könyvkereskedőknek komoly problémát okoz a technológiai fejlődés. A vásárlók egyre gyakrabban csak az érdeklődésre számot tartó kiadványok lefényképezése végett térnek be az üzletbe a legmodernebb kamerával felszerelt mobiltelefonjaikkal felfegyverkezve.

Holnaptól beperelhetők a bíróságok

2003.06.30.

A polgári perrendtartás július 1-jén hatályba lépő módosítása lehetővé teszi, hogy az elhúzódó eljárások miatt bepereljék a felek a bíróságot.

Az új büntetőeljárási törvény a gazdasági bűnözőknek kedvezhet

2003.06.30.

Július 1-jén életbe lép az új büntetőeljárási törvény, ami szerint a gyanúsítástól kezdve két évben maximálják a nyomozásra fordítható időt. Bárándy Péter igazságügyi miniszter szerint a súlyos, de a nyomozás szempontjából egyszerűbb bűncselekmények két év alatt mindenképpen lezárhatók. Egyedül a gazdasági bűncselekmények esetében okozhat gondot szerinte a szűkebbre szabott határidő. A nagy ügyekben sikerült határidőig lezárni a nyomozást, többsége ugyanakkor gazdasági ügy.

Több törvény az önfoglalkoztatásról?

2003.06.30.

Bár még csak a társadalmi vitánál tart az önfoglalkoztatói törvény előkészülete, már most úgy tűnik, hogy egy jogszabály keretei között nem rendezhető minden vitás kérdés. Meglehet, hogy minden egyes érintett szakma külön törvényt kap, bár még kérdéses, melyek egyáltalán ezek a szakmák.

A BBC perre készül a brit kormány ellen

2003.06.30.

Bírósági üggyé fajulhat a brit kormány és a BBC közötti, példátlanul kemény vita az iraki hírszerzési értesülések kezelésének ügyében. A vihar középpontjában álló BBC-újságíró pert helyezett kilátásba a kabinet egyik tagja ellen, aki őt a parlament félrevezetésével vádolta.

Holló András az Alkotmánybíróság új elnöke

2003.06.30.

Holló Andrást választotta elnökévé az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülésén, Budapesten, a helyettes elnök Erdei Árpád lett - tájékoztatta az Alkotmánybíróság közleményben az MTI-t.

A fellebbviteli bíróság felülbírálta a Java-per döntéseinek egy részét

2003.06.30.

A Microsoft fontos jogi győzelemként könyvelheti el, hogy a fellebbviteli bíróság megsemmisítette az első fokú bíróság azon döntését, miszerint a szoftveróriásnak a Sun Java nyelvét kell telepítenie a Windows operációs rendszerbe.

Egyenjogúsítják a brit homoszexuális párokat

2003.06.30.

A heteroszexuális házastársi kapcsolatokhoz hasonló jogi szabályozással egyenjogúsítja a brit kormány a homoszexuális kapcsolatban tartósan együtt élő párokat a hétfőn nyilvánosságra került tervek alapján, jóllehet az egyneműek hagyományos esküvői egybekelésére továbbra sem lesz jogi lehetőség.

Július 1-jén lép hatályba a kórháztörvény

2003.06.30.

Az egészségügyi szakmai befektetők számára is lehetőséget ad a részvételre az intézmények gazdasági átalakításában az egészségügyi szolgáltatókról és az egészségügyi közszolgáltatások szervezéséről szóló törvény, amely július 1-jén lép hatályba.

A főváros 180 millióval támogatja a BRFK-t

2003.06.30.

Száznyolcvanmillió forinttal támogatja idei költségvetéséből a főváros a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkáját. A felhasználást a Fővárosi Közgyűlés tételesen meghatározta, azért, hogy a pénzt a rendőrség garantáltan a budapestiek biztonságának növelésére fordítsa.

A Roma Parlament szerint szabályellenes volt Kolompár megválasztása

2003.06.30.

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) Roma Parlament-frakciója szerint Kolompár Orbánt a szabályokat megsértve választották elnöknek, emiatt félő, hogy a szervezet működésképtelenné válik - közölte az MTI-vel a képviselőcsoport vasárnapi ülését követően közleményben.

Új elnököt választ az Alkotmánybíróság

2003.06.30.

Hétfőn választ új elnököt az Alkotmánybíróság, mivel a testület jelenlegi vezetője, Németh János alkotmánybírói megbízatása július 31-én, 70. életévének betöltése miatt megszűnik. A Magyar Hírlap értesülései szerint a pozícióra ketten esélyesek leginkább a pozícióra: a korábbi főtitkár, ma helyettes, Holló András és Erdei Árpád.

Júliustól ismét négyszintű a bírósági rendszer

2003.06.30.

Fél évszázados szünet után, július elsejétől, ismét négyszintű a bírósági rendszer Magyarországon, ugyanis három ítélőtábla kezdi meg működését, Budapesten, Pécsett és Szegeden.

Õssejt-per: döntés egy hét múlva

2003.06.30.

A bíróságnak azt kell eldöntenie, hogy szüléskor levehetőek, és tárolhatóak legyenek-e a köldökzsinórvérben található őssejtek. Azok a sejtek amelyekből adott esetben szerveket, vagy szöveteket lehet pótolni. Néhány napja az ombudsman is állásfoglalt. Szerinte nem lehet megtiltani az őssejtek levételét.

Az Európa Tanács számítógépes rendszerrel küzd az adócsalások ellen

2003.06.30.

Az Európa Tanács zöld utat adott azon számítógépes rendszer kiépítésének, amelynek célja az adócsalások számának visszaszorítása az EU-ban.

A bíróságot nem érdekli Hingis kártérítési igénye

2003.06.29.

smét nem járt sikerrel az olasz Sergio Tacchini sportszergyártó cégtől 40 millió dolláros kártérítést remélő Martina Hingis: a New York-i bíróság ugyanis újra megtagadta, hogy foglalkozzon a svájci teniszező ügyével.

Törvénytelen az amerikai cégek belga adókedvezménye

2003.06.29.

Törvénytelennek minősítette az Európai Bizottság azt az adókedvezményt, amelyet Belgium vezetett be az Egyesült Államokból exportáló cégeknek. A bizottság úgy rendelkezett, hogy Belgiumnak vissza kell vonnia döntését.

Az RMDSZ alkalmazhatónak tartja a kedvezménytörvényt

2003.06.29.

Marosvásárhelyen befejezte munkáját a Romániai Magyar Demokrata Szövetség legfontosabb döntéshozó testülete, a Szövetségi Képviselők Tanácsa. Az RMDSZ szerint a magyar kedvezménytörvény jelenlegi formájában alkalmazható a Magyarországgal szomszédos államokban.

DNS-kóddal a bankrablók ellen

2003.06.29.

Újonnan kifejlesztett DNS-módszerrel akarja lefülelni a brit rendőrség a bankrablókat.

OÉT: a munkavállalói oldal megdöbbent a kényszervállalkozókat foglalkoztató cégeknek nyújtott féléves moratóriumon

2003.06.29.

A munkavállalói oldal megdöbbenve, a sajtóból értesült arról, hogy a szaktárca féléves moratóriumot adott a kényszervállalkozókat foglalkoztató cégeknek, miután a munkaügyi ellenőröket arra utasítja, hogy július elseje után lehetőleg kerüljék a munkaügyi bírság kiszabását - mondta Wittich Tamás, az oldal soros elnöke az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki plenáris ülésén, napirend előtt.

A pápa újra kéri a keresztény örökség megemlítését az EU-alkotmányban

2003.06.29.

János Pál pápa szombaton ünnepélyesen megismételte azt a kérését, hogy a leendő európai alkotmányban rögzítsék vallási és különösen a keresztény örökségre vonatkozó hivatkozást.

Linuxosok ultimátuma a Microsofthoz

2003.06.28.

A Linux az Xbox konzolon futó változatán dolgozó hackerek egy csoportja ultimátumot intézett a Microsofthoz, amelyben azt követelik, hogy a redmondi cég lássa el digitális aláírással a népszerű nyílt forrású operációs rendszer a játékgépen történő betöltését lehetővé tevő kódot.

Folytatódhat a Nike ellen indított per

2003.06.28.

Az amerikai legfelsőbb bíróság nem foglalt állast azzal kapcsolatban, hogy reklámnak minősülnek-e az ázsiai gyárakban uralkodó munkakörülményekről szóló Nike-közlemények, így folytatódhat a per Kaliforniában.

Állatkínzás: a miniszter szigorítana

2003.06.28.

A környezetvédelmi miniszter azt szeretné, ha az állatkínzás, az állatviadal és az orvvadászat is bűncselekménynek számítana. Persányi Miklós ezért még ebben a kormányzati ciklusban módosíttatná a büntetőtörvénykönyvet. A miniszter minderről Fadd-Domboriban beszélt, ott, ahol másfél hete biztonsági őrök halálra kínoztak egy kóbor kutyát.

Bush harcot indított a telemarketing ellen

2003.06.28.

George Bush szerint tűrhetetlen, hogy a reklámcégek állandóan telefonjaikkal zaklatják az amerikai állampolgárokat. A szövetségi hatóságok most egy új eszközt vezettek be a kéretlen hívások megakadályozására.

Az MDF sajtótörvényt szorgalmaz

2003.06.27.

A kisebbik ellenzéki párt, a Magyar Demokrata Fórum sürgeti, hogy a kormány mihamarabb dolgozza ki a sajtótörvényt, mely garantálná a sajtószabadságot és a versenysemlegességet.

Megvádolták Princz Gábort

2003.06.27.

Több mint 36 millárd forint vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolják Princz Gábort, a Postabank volt elnök-vezérigazgatóját és hat egykori vezetőtársát.

Magyarországnak a pénzügyi ellenőrzés, az élelmiszerbiztonság és a mezőgazdaság terén kell erőfeszítéseket tennie

2003.06.27.

Magyarországnak még komoly erőfeszítéseket kell tennie, hogy a pénzügyi ellenőrzés, a mezőgazdasági intézményrendszer kiépítése, valamint az élelmiszerbiztonsági szabályok átvétele terén a jövő májusi csatlakozásig elérje az EU-tagsághoz szükséges felkészültségi szintet - mondta Pierre Mirel és Gottfried Péter az EU-Magyarország társulási bizottság csütörtöki budapesti ülését követő sajtótájékoztatón.

Megverték a PSZÁF elnökét: megküldték a vizsgálat eredményét

2003.06.27.

Az országos rendőrfőkapitány pénteken megküldte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnöke ellen elkövetett bűncselekmény nyomozásáról készült jelentést a belügyminiszternek, aki azt továbbította a miniszterelnöknek; a jelentés tartalma nem nyilvános - közölte a rendőrség.

Mégsem kötelező a Java a Windows-ba

2003.06.27.

Egy szövetségi törvényszék ítéletében csütörtökön megfordította a korábban J. Frederick Motz bíró által a Sun és a Microsoft között a Java kapcsán dúló csatározásban hozott ítéletét.

A kormány kifizeti a kismamáknak az elmaradt pótlékot

2003.06.26.

Kamat nélkül, három évre visszamenőleg, de jár a pótlék - 30 milliárdot "bukott" az állam

Olaszország: még kérdéses Berlusconi mentelmi joga

2003.06.26.

Alkotmányellenesnek minősítette szerdán a milánói főügyész azt a törvényt, amely hivatali idejében büntetőjogi mentességet biztosít az ország öt legfőbb közjogi méltóságának, köztük a miniszterelnöknek.

Fájlcserélők ezreinek perlését tervezi a RIAA

2003.06.26.

Az internetes fájlcsere ellen indítani tervezett eddigi legkomolyabb hadjáratában az Amerikai Lemezipari Szövetség (RIAA) fájlcserélők ezrei ellen fog terhelő adatokat gyűjteni és szerzői jogok megsértésének vádján alapuló pereket indítani.

Az Európa Tanács sürgeti a magyar kormányt és parlamentet a kedvezménytörvény módosítására

2003.06.25.

Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése szerdai határozatában üdvözölte a magyar kedvezménytörvény két nappal ezelőtti módosítását, de sürgette a magyar kormányt és parlamentet a törvény további átalakítására.

Franciaországban megváltoztatják a kábítószerellenes törvényt

2003.06.25.

Bűntettből kihágásnak tervezik átminősíteni a drogfogyasztást a francia kábítószer-ellenes törvény módosított változatában, amely ősszel kerül a nemzetgyűlés elé. Az új törvény mindenfajta kábítószer fogyasztását szankcionálni fogja, de előnyben részesíti a pénzbírságot és gyógykezelést, a drogkereskedelmet viszont szigorú börtönnel sújtja.

Alkotmánybíróság: hétfőn választanak új elnököt

2003.06.25.

Hétfőn választ új elnököt az Alkotmánybíróság - olvasható a testület internetes oldalán közzétett napirendben.

Felülvizsgálati eljárások a Legfelsőbb Bíróságon a kismamák jövedelempótlékának ügyében

2003.06.25.

A Legfelsőbb Bíróság (LB) szerdán egy Somogy megyei kismama jövedelempótlékának ügyében hozott felülvizsgálati végzésében a Somogy Megyei Bíróság ez évi jogerős ítéletét és az alperes területi államháztartási hivatal minden eddigi döntését is hatályon kívül helyezte.

Megtörtént a Globex-per iratismertetése

2003.06.25.

Új ülnökökkel, újbóli iratismertetéssel folytatódott a Globex-per a Fővárosi Bíróságon - tudta meg a HavariaPress.

Pert indít a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet az alapítványi iskola miatt

2003.06.24.

A Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet pert indít a jászladányi önkormányzat ellen a helyi általános iskolában tapasztalt szegregáció kártékony hatásának megállapítását és kimondást kérve - közölte Kállai László, a szervezet elnöke kedden az MTI-vel.

Lakásmaffia ellen demonstrál a magányosan tüntető asszony

2003.06.24.

Egyszemélyes demonstrációval tüntet a lakásmaffia ellen egy asszony a zalaegerszegi bíróság épülete előtt - tudta meg a HavariaPress.

Marad a pozitív diszkrimináció az amerikai egyetemeken

2003.06.24.

A szövetségi legfelsőbb bíróság hétfőn alkotmányosnak minősítette a pozitív diszkrimináció alkalmazását a hátrányos helyzetű kisebbségek számára az egyetemi felvételeknél az Egyesült Államokban.

Botrányos előzmények után újra megszavazták a kórháztörvényt

2003.06.24.

Az államfő jobbító szándékú észrevételeket tett, és jobb jogszabályt remélve küldte vissza a képviselőknek a jogszabályt

Mádl Ferenc visszaküldte az Országgyűlésnek a kórháztörvényt

2003.06.24.

Mádl Ferenc köztársasági elnök hétfőn három indokot nevezett meg, amelynek alapján úgy döntött: újbóli megfontolásra visszaküldi az Országgyűlésnek az egészségügyi szolgáltatókról és a szolgáltatás rendjéről szóló jogszabályt, a parlament által elfogadott úgynevezett kórháztörvényt.

Parlamenti igen a polgármesterek fizetésemelésére

2003.06.24.

Az Országgyűlés nagy többsége megszavazta a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény módosítását. A módosítás elfogadása után az önkormányzati képviselő-testületek maguk dönthetnek arról, megemelik-e a polgármester bérét, de ha emelnek, ennek költségeit is vállalniuk kell.

A harmadik legnépszerűbb szak - kik jelentkeznek jogásznak?

2003.06.24.

Évek óta a legnépszerűbb szakok között találjuk Magyarországon a jogász képzést. Az elmúlt évben nagy fölénnyel vezette a szakok ranglistáját a nappali alapképzésre jelentkezők körében. Az idén ugyan szintén rendkívül népszerűnek bizonyult a szak, ám egyértelmű visszaesést lehet kimutatni.

Utolsó plenáris ülés: 4-es metró, Pannonplast vizsgálóbizottság

2003.06.23.

Az Országgyűlés több fontos törvény megalkotásáról, illetve módosításáról dönt ma, a nyári rendkívüli ülésszak utolsó plenáris tanácskozásán.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000