Hír archívum: 2003. június

Más hónap

Ökoadó-terv év végére

2003.06.23.

Az ökoadó bevezetéséről az év végéig tervezetet készít a környezetvédelmi minisztérium - közölte Persányi Miklós, a tárca vezetője.

Csalással vádolják a Gemstar egykori vezetőit

2003.06.23.

Az amerikai tőzsdefelügyelet könyvhamisítással vádolja a Gemstar-TV Guide alapítóját és egykori jobbkezét, védekezésre kényszerítve ezzel az ambiciózus vállalkozót.

Belgium: eutanázia kiskorúaknak is?

2003.06.23.

Belgium eutanázia-törvényét változtassák meg úgy, hogy a jogszabály 18 éven aluliak esetében is alkalmazható legyen - javasolja a flamand Jeaninne Le-Duc liberális szenátor.

Kevesebb bűncselekmény, nagyobb kár a honvédségnél

2003.06.23.

A "bajtársi lopás" a listavezető a laktanyákban elkövetett köztörvényes bűncselekmények között, de sokan próbálkoznak üzemanyag vagy fegyver eltulajdonításával is. A legtöbben azonban szolgálati kötelmek megszegése, parancs hanyag végrehajtása, vagy megtagadása miatt kapnak büntetést - írja a Magyar Hírlap.

Emelkedhet a polgármesterek bére

2003.06.23.

Magasabb bért kaphatnak a polgármesterek és jobb feltételekkel mehetnek korkedvezményesen nyugdíjba július elseje után - ha a parlament rábólint hétfőn az erről szóló törvénymódosításra - írja a Világgazdaság.

EU-alkotmány 2004 májusáig

2003.06.22.

Az Európai Unió országainak állam- és kormányfői úgy határoztak, hogy a konvent által kidolgozott tervezet jó alap az első európai alkotmányos szerződés létrehozására.

Három hónap alatt el kell készülniük a pénzmosás elleni szabályzatoknak

2003.06.22.

A könyvelőknek, adószakértőknek, nemesfémekkel kereskedőknek és az ingatlanügyletekkel foglalkozóknak három hónapjuk van arra, hogy elkészítsék saját pénzmosás elleni szabályzatukat és elküldjék azt a rendőrségnek.

Kórháztörvény: az államfő hétfőn jelenti be döntését

2003.06.22.

Mádl Ferenc köztársasági elnök hétfő délelőtt jelenti be, hogy aláírja-e a parlament által június 16-án elfogadott kórháztörvényt, vagy visszaküldi azt megfontolásra az Országgyűlésnek, illetve az Alkotmánybírósághoz fordul az ügyben - közölte Schillinger Erzsébet, az államfő sajtóirodájának vezetője vasárnap az MTI érdeklődésére.

Az antiglobalizációs szervezetek elutasítják az EU-alkotmánytervezetet

2003.06.21.

Az európai alkotmánytervezetet elítélő nyilatkozatot írt alá pénteken Szalonikiben több globalizációellenes szervezet, hangsúlyozva: az EU elfogadásra váró alaptörvénye nem teszi majd lehetővé a "szociális és polgári" Európa létrejöttét.

A RIAA figyelmezteti a fájlcserélőket

2003.06.21.

Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) figyelmeztető levelet küldött öt amerikai internetezőnek, akiket a szervezet nagyszabású online fájlcserével gyanúsít.

Új alakulatot hoz létre a rendőrség a lakásmaffia felszámolására

2003.06.21.

Valószínű, hogy az ORFK-n belül országos hatáskörű szervezetet hoznak létre az ingatlancsalások felderítésére a fővárosban működő Kaptár csoporthoz hasonlóan

Elítélték a hajléktalanokat kihasználó filmeseket

2003.06.21.

Jogerősen elítéltek, de feltételesen szabadlábra helyeztek pénteken három amerikai filmest, akik ételt, alkoholt vettek, és kisebb összeget fizettek San Diego-i hajléktalanoknak azért, hogy megörökíthessék, ahogy "élesben" összeverekednek. A filmfelvételt később 300 ezer példányban adták el az interneten keresztül.

Az uniós jogszabályok a magyar jog részévé válnak

2003.06.20.

Bőven van még mit tennie a magyar politikának, tágabb értelemben az egész társadalomnak az uniós csatlakozással kapcsolatban - mondja az Országgyűlés integrációs bizottságának elnöke.

Szélesebb jogosítványok az ellenőröknek

2003.06.20.

Szélesebb jogosítványai lesznek a munkaügyi ellenőrzésnek július 1-jétől. A felügyelők ezentúl vizsgálhatják a külföldi munkáltató munkavállalójának magyarországi munkavégzését is.

Törökország szabadságjogokat adott a kurdoknak

2003.06.20.

Újabb reformokat fogadott el az ankarai parlament, Törökország európai uniós tagságra való készülésének jegyében.

Az ORFK vizsgálja a PSZÁF-ot

2003.06.20.

Feljelentés-kiegészítést rendelt el június 5-én az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága (ORFK SZBEI) annak a feljelentésnek az ügyében, amelyet a legfőbb ügyésznél tett Keller László, a Miniszterelnöki Hivatal közpénzügyi államtitkára - erősítette meg a Népszabadság pénteken megjelent értesülését Liszka Károly ezredes.

MTV: vizsgálni fogják a kurátorok összeférhetetlenségét

2003.06.20.

Megvizsgálja a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának egyes tagjaival kapcsolatban felmerült összeférhetetlenségi felvetéseket a testület - közölte a kuratórium elnöke pénteken az MTI-vel.

Berlusconi mentességet kapott

2003.06.19.

Pár év haladékot szerzett magának a korrupcióval vádolt Silvio Berlusconi. Az olasz parlament szerdán - rekordközeli idővel - elfogadta a miniszterelnöknek hivatali idejére jogi védettséget biztosító mentelmi törvényt. Az ellenzék az alkotmánybírósághoz fordul.

Megszűnik a hadkiegészítő és kiképző parancsnokság

2003.06.19.

A haderőreform létszámcsökkentésének egyik elemeként, augusztus elsejei hatállyal, feladatmegosztással, megszűnik a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Kiképző Parancsnoksága - közölte a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgató-helyettese szerdán.

Nincs adatvédelmi akadálya az autópálya matricákat ellenőrző rendszer bevezetésének

2003.06.19.

Minden adatvédelmi akadály elhárult az autópályákat matrica nélkül használókat ellenőrző elektronikus rendszer üzembe helyezése elől, az elmúlt másfél évben megteremtődtek a jogszerű működtetés keretei - tájékoztatta az adatvédelmi ombudsman az MTI-t szerdán.

Elfogadás előtt az uniós szoftver-szabadalmi törvény

2003.06.19.

Az Európa Parlament minden valószínűség szerint csak minimális módosításokat fog eszközölni a korábban benyújtott szoftverszabadalmi törvénytervezeten, mielőtt az elfogadásra kerül majd. Ezt Nikolaos Tzorkias, parlamenti szóvivő jelentette be a szerdai napon.

Linust is perli az SCO

2003.06.19.

Az IBM ellen indított pere kiegészítéseként az SCO a Linux kernel eredeti létrehozóját, Linus Torvaldsot is kritizálja.

Vita az Európa Parlamenti választásokról

2003.06.18.

Körülbelül egy év múlva 24 képviselőt kell küldenünk az Európai Parlamentbe. Itthon a parlamentben a képviselők azt a törvényt kezdték el tárgyalni, amely ennek szabályait rögzíti.

Roma Polgárjogi Alapítvány: panasz a valkói rendőri fellépés miatt

2003.06.18.

Panaszt nyújt be szerdán a múlt heti valkói rendőri fellépés miatt a gödöllői rendőrkapitányságon a Roma Polgárjogi Alapítvány jogi képviselője - közölte Bársony János, az alapítvány igazgatója kedden az MTI-vel.

Pannon Rádió: pert vesztett az ügyvezető igazgató

2003.06.18.

Az elsőfokú döntést megváltoztatva a Fővárosi Bíróság kedden jogerősen elutasította a Pannon Rádiót működtető Gidó Média Kft. ügyvezető igazgatójának keresetét a Bocskai István Szabadegyetemért Alapítvánnyal szemben.

Amnesztiával is felér az új büntetőeljárási törvény

2003.06.17.

Az ezret is elérheti azoknak a súlyos bűncselekményekkel vádolt, előzetes letartóztatásban lévő bűnözőknek a száma, akik e hónap végén, a büntetőeljárási törvény módosítása miatt szabadlábra kerülhetnek - tudta meg a HavariaPress.

Kötelező tesztek az európai autógyártóknak?

2003.06.17.

A gyalogosok biztonságát szavatoló újabb intézkedéseket fogadtak el első olvasatban az Európai Parlament szakbizottságában. A gépkocsi-gyártók kezdhetnek felkészülni újabb, költséges kötelező tesztekre.

Határozathozatali dömping az Országgyűlésben

2003.06.17.

Az Országgyűlés ma több törvényjavaslat zárószavazását tartja, számos előterjesztés esetében pedig a módosító indítványokról döntenek a képviselők.

Csak egy állam viszi tovább a Microsoft-pert

2003.06.17.

A Microsoft amerikai antitröszt perének újabb felperese hagyta abba a jogi viaskodást hétfőn, amikor Nyugat-Virginia állam bejelentette, hogy megegyezést kötött a vállalattal.

Másodfokon felmentették a Greenpeace-aktivistákat

2003.06.17.

Nem követett el szabálysértést a Paksi Városi Bíróság hétfői ítélete szerint az a 14 Greenpeace-aktivista, akiknek a felelősségre vonását a rendőrség kezdeményezte a Paksi Atomerőműnél csütörtökön történt demonstráció miatt.

Az Országgyűlés elfogadta a kórháztörvényt

2003.06.17.

Az egészségügyi szakmai befektetők számára is lehetőséget ad a részvételre az intézmények gazdasági átalakításában az egészségügyi szolgáltatókról és az egészségügyi közszolgáltatások szervezéséről szóló törvény, amelyet hétfőn fogadott el az Országgyűlés.

Az Országgyűlés elfogadta a földgáztörvényt

2003.06.17.

Párhuzamosan kezeli a fokozatosan megnyíló versenypiacot és a közüzemi szolgáltatást a gázágazat területén a földgázellátásról szóló, az Országgyűlés által hétfőn elfogadott törvény.

"Egér hadművelet": 181 letartóztatás, 140 millió dollárnyi kalózszoftver

2003.06.17.

Összesen 181 ember letartóztatásával ért véget minden idők egyik legnagyobb szabású, illegális szoftverek terjesztőinek felkutatását célzó rendőrségi művelete Olaszországban.

Banktisztviselő előzetesben Miskolcon

2003.06.17.

Előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság egy miskolci banktisztviselőt és egy vállalkozót, csalás alapos gyanúja miatt - tudta meg a HavariaPress.

10 millió dolláros büntetés SMS-spamért

2003.06.16.

Azok az ausztrál mobilkommunikációs cégek, amelyek lehetővé teszik spam jellegű SMS-ek hálózatukon keresztüli továbbítását, a jövőben 10 millió dolláros büntetéssel számolhatnak.

Az angolok törvénnyel védenék a politikusok magánéletét

2003.06.16.

Jogi védőfal felhúzását javasolta a sajtó és a magánélet közé hétfőn a brit parlament illetékes bizottsága. A kormány azonnal elvetette a sajtó megrendszabályozására tett indítványt.

Már ma szavaznak a kórháztörvényről

2003.06.16.

Kis Péter kancelláriaminiszter kezdeményezésére az Országgyűlés megváltoztatta hétfői napirendjét, és kedd helyett már ma szavazni fognak a képviselők a kórháztörvényről. A törvényt élesen ellenző Fidesz név szerinti szavazást kért.

Bezárt a feliratok.hu webhely

2003.06.16.

Jogvédő szervezetek tiltakozásának engedve beszüntette működését egy magyar weboldal, mely mozifilmekhez kínált letölthető feliratokat.

A csehek határozottan igent mondtak az uniós tagságra

2003.06.16.

Csehországnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásáról pénteken és szombaton megtartott népszavazáson a résztvevők 77,3 százaléka igennel, míg 22,7 százaléka nemmel szavazott - közölte szombaton három órával a választási helyiségek bezárása után a nem hivatalos végeredményt a központi választási bizottság.

Megverték a PSZÁF elnökét

2003.06.16.

Ismeretlenek, vélhetően előre megfontolt szándékkal, megverték Szász Károlyt, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnökét, aki 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Vecsési számlagyár: a héten lezárják az ügyet

2003.06.16.

Még ezen a héten befejezi az iratismertetést és vádemelési javaslattal küldi meg az ügyészégnek a "vecsési számlagyár" néven ismertté vált, több százmillió forint adóbevétel-kiesést okozó, fiktív számlákkal elkövetett bűncselekmények iratait a rendőrség - tájékoztatta az MTI-t a nyomozó hatóság hétfőn.

Megkezdődött a Greenpeace-aktivisták szabálysértési tárgyalása

2003.06.16.

Megkezdődött a szabálysértési tárgyalás 14 Greenpeace-tüntető, köztük 10 külföldi állampolgár ellen hétfőn a Paksi Városi Bíróságon; az aktivisták csütörtökön engedély nélkül demonstráltak a Paksi Atomerőmű előtt.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000