Hír archívum: 2003. június

Más hónap

Az EU keményebb eszközökkel lép fel a tömegpusztító fegyverek ellen

2003.06.16.

Az EU-tagállamok külügyminiszterei megerősítették, hogy a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozása érdekében végső esetben az erő alkalmazását is indokoltnak tartják.

Az ellenzéktől függ az adócsökkentés sorsa Németországban

2003.06.16.

Két héten belül elkészül a jövő évi német költségvetés tervezete, és akkor derül ki, hogy a bevételi oldal elbírja-e az adóterheknek a tervezettnél korábbi csökkentését - nyilatkozta Hans Eichel német pénzügyminiszter.

Alkotmánybírósághoz fordulhat a Greenpeace

2003.06.15.

Lehet, hogy a külföldi aktivisták hazájukban közjegyző előtt nyilatkoznak arról, hogy kényszer hatására fogadták el az első fokú paksi ítéletet

A média nagyágyúi kifogásolják a digitális terjesztés biztonságát

2003.06.15.

A média nagyágyúi kifogásolják a digitális terjesztés biztonságát

Nem hagyhatják el az országot a Paksnál tiltakozó külföldi Greenpeace-aktivisták

2003.06.15.

Nem hagyhatják el az országot azok a kiutasított külföldi Greenpeace-aktivisták, akik a múlt héten a paksi atomerőmű kerítéséhez láncolták magukat - mondta vasárnap az aktivisták védőügyvédje, Tompos Judith.

Alkotmánybírósághoz fordulnak az egészségügyiek

2003.06.15.

A szaktárca az orvosi kamara kérését is elutasította, hogy a hétfői szavazás előtt vonják vissza a kórháztörvényt

Hajrázik a parlament a nyári szünet előtt

2003.06.15.

Holnaptól kezdődik meg a nyolcnapos rendkívüli ülésszak. Az Országgyűlés ugyanis lemaradt a törvényhozásban, az első félévre tervezett törvényeknek csak 80 százalékát fogadták el.

A versenyjogilag bírált Escort nyerte az APEH őrzését

2003.06.14.

A céget azért bírálta a konkurencia, mert azt vállalta, hogy 11 évig nem emeli eszendőnként csaknem egymilliárdos árát

A Greenpeace fellebbez

2003.06.14.

A környzetvédők e-mail-kampányt indítottak a magyar kormány ellen, és a rendőrség paksi fellépését nemzetközi jogvédők is vizsgálják

Zsarucsevegés

2003.06.14.

Rendőrségi "chat7" keretében bemutatkozik az Országos Rendőr-főkapitányság Internet Csoportja

UNIX: jogtalanul felhasznált kifejezés miatt beperelt Apple

2003.06.13.

Az Apple szintén gondba keveredett a UNIX-szal kapcsolatban - a cég azért kénytelen bíróságra járni, mert operációs rendszere, a Mac OS X kapcsán "használni merte" a UNIX-alapú elnevezést.

Bírósági döntés alapján betilthatják az IBM UNIX-át?

2003.06.13.

Az SCO Group következő jogi lépése oda vezethet, hogy a bíróság kimondhatja: a Kék Óriás függessze fel UNIX termékeinek értékesítését. Ez nagy erkölcsi és anyagi csapás lenne az IBM-re.

A cseh referendum eredménye kötelező lesz

2003.06.13.

Ügydöntő a Csehország európai uniós csatlakozásáról pénteken és szombaton tartandó népszavazás: bár a részvételt illetően nincs semmiféle érvényességi küszöb, a szavazás eredménye a kormányra és a parlamentre nézve is kötelező.

Jogerősen pert vesztett a jászladányi alapítvány

2003.06.13.

Jogerősen pert vesztett az oktatási miniszterrel szemben a jászladányi Antal Mihály Alapítvány - jelenti a HavariaPress.

Milliárdos ingatlanpanama miatt emelt vádat az ügyészség

2003.06.13.

Több mint egymilliárdos ingatlanpanama miatt emeltek vádat egy szövetkezet vezetői ellen Bács-Kiskun megyében - tudta meg a HavariaPress.

Ügyvédet is gyanúsítanak a szegedi sínlopás miatt

2003.06.13.

Egy ügyvédet is gyanúsít a rendőrség abban az ügyben, melynek tettesei mintegy másfél kilométernyi sínt loptak el és tettek pénzzé hamis szerződéssel Szegeden - tudta meg a HavariaPress.

Linux forráskód az SCO Group Unix-változatában?

2003.06.12.

Nyílt forráskódú programokkal foglalkozó fejlesztők egy csoportja szerint előfordulhat, hogy az SCO Group megsértette a Linux rendszerek számos alkotóelemére vonatkozó GNU GPL licencszerződés feltételeit

110 ezren nem vehetnek fel hitelt

2003.06.12.

Egy év alatt harminc százalékkal többen kerültek fel a bankok feketelistájára, és emiatt legalább öt évig nem vehetnek fel hitelt.

Nem bírságolják a kényszervállalkozót foglakoztatókat

2003.06.12.

Júliustól a munkaügyi felügyelők visszamenőleg is átminősíthetik munkaszerződéssé a színlelt vállalkozási szerződéseket és szankcionálnak is, ám a munkaügyi bírság kiszabását egyelőre lehetőleg mellőzniük kell - írja a Világgazdaság.

ORFK: nyomozás a Nemzeti Autópálya Rt. ügyében

2003.06.12.

Hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt a közelmúltban gyanúsítottként hallgatta ki a Nemzeti Autópálya Részvénytársaság két korábbi vezérigazgatóját az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága (ORFK SZBEI) - hangzott el a rendőrség szerdai sajtótájékoztatóján.

Bizottsági szóvivő a konvent elnökségének javaslatairól

2003.06.12.

A majdani, csökkentett létszámú Európai Bizottság "kasztráltak testülete" lenne - vélekedett szerdán a bizottság egyik jelenlegi tagja.

A kormány megtárgyalta a fegyvertartásról szóló törvény koncepcióját

2003.06.12.

A kormány megtárgyalta a polgári rendeltetésű lőfegyverekre és lőszerekre vonatkozó törvény koncepcióját, amely a későbbi szabályozás fő irányát és szintjeit jelöli ki - közölte a kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón, Budapesten.

Hét év börtön bennfentes kereskedésért

2003.06.11.

Adócsalásért és bennfentes kereskedésért 87 hónap börtönre és hárommillió dolláros pénzbüntetésre ítélték az amerikai ImClone biotechnológiai cég alapítóját és volt vezetőjét.

Nem kárpótolnák a moszkvai túszdráma külföldi áldozatait

2003.06.11.

Bíróság elé került azoknak a külföldi állampolgároknak a kárpótlási ügye, akiket tavaly túszul ejtettek a moszkvai Dubrovka színházban. Kártérítési követeléseiket az orosz kormányzat túlzottnak tartja.

Integrációs kabinet: tárcaközi munkacsoport alakul

2003.06.11.

Tárcaközi munkacsoport létrehozásáról döntött keddi budapesti ülésén a kormány integrációs kabinetje: az új szervezet működésének célja, hogy a magyar állampolgárok minél hatékonyabban kihasználhassák az európai uniós intézményekben megnyíló munkavállalási lehetőségeket.

Mozgássérültek parkolása: nincs több visszaélés

2003.06.11.

A mozgássérültek parkolásának nyilvántartásában új rendszert vezet be a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) vasárnaptól - közölte a szervezet sajtóreferense kedden az MTI-vel.

A Novell elismerte az SCO igazát

2003.06.11.

Az SCO Group közlése szerint megvan a bizonyítékuk arra, hogy az övék a Unix operációs rendszerrel kapcsolatos összes jog - amit a Novell a múlt hónapban megkérdőjelezett.

Elkészült az elektronikus hírközlési törvény tervezete

2003.06.11.

Elkészült az elektronikus hírközlésről szóló törvény tervezete, amelynek legfőbb célja, hogy lebontsa a valódi távközlési versenyt akadályozó gátakat - közölte Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter kedden Budapesten sajtótájékoztatón

Nincs ítélet az őssejt-perben

2003.06.10.

A várakozások ellenére nem született ítélet a Fővárosi Bíróságon indított őssejt-perben - tudta meg a HavariaPress.

Arab herointerjesztők pere kezdődött

2003.06.10.

A vádirat ismertetésével és a vádlottak meghallgatásával vette kezdetét az a per, amelyben nyolc embert, köztük négy arabot is herointerjesztéssel vádolnak - jelenti a HavariaPress.

Kiképezik a lakásmaffia ellen az ügyvédeket

2003.06.10.

Aláírások, okmányok valódiságának megállapítására tanfolyamot szerveznek az ügyvédeknek, hogy ne válhassanak a lakásmaffia áldozataivá. Ugyanakkor arra is volt példa, hogy az ügyvédek segítették a lakásmaffiát: a fővárosban jelenleg 5-6 ügyvéd ellen folyik fegyelmi eljárás, 2-3 ügyvédnek pedig a bíróság előtt kell szembenéznie lakásmaffiával kapcsolatos vádakkal.

A telekom-monopóliumokkal szembeni keményebb fellépésre készül az EU

2003.06.10.

Az erőfölénnyel rendelkező telekommunikációs vállalatokkal szembeni erőteljesebb fellépésre készül az Európai Unió, miután az elmúlt időszakban egyértelművé vált, hogy a piaci liberalizáció önmagában nem volt elégséges a korábban monopolhelyzetben lévő cégek túlhatalmának letörésére és a valódi piaci verseny kialakítására.

Ellenőrzés lesz az eva-előleget nem fizető társaságoknál

2003.06.10.

Júniusban szúrópróbaszerűen ellenőrzi az adóhivatal azokat az egyszerűsített vállalkozói adót választó társaságokat és egyéni vállalkozókat, akik nem fizettek adóelőleget az első negyedév után.

Brit euró: nem, nem és nem

2003.06.10.

Ahogyan az várható volt, a hatásvizsgálatok eredménye alapján Nagy-Britannia egyelőre nem áll készen arra, hogy csatlakozzon az eurózónához. Gordon Brown pénzügyminiszter hétfő délután a törvényhozásban ismertette az öt gazdasági teszt eredményét, amelynek értelmében jelenleg nem tanácsos bevezetni az eurót a font helyett.

Az MDF szerint súlyos mulasztás, hogy még nem született törvény a leendő európai parlamenti képviselők jogállásáról

2003.06.10.

MDF-es képviselők súlyos mulasztásnak tekintik, hogy még mindig nem született törvény az Országgyűlésben a leendő magyar európai parlamenti képviselők jogállásáról és javadalmazásáról.

Ma hirdetnek ítéletet az őssejt-perben

2003.06.10.

Kedden hirdet ítéletet a Fővárosi Bíróság az őssejt-perben. A Sejtbank Kft. és a keresetéhez csatlakozott szülők azt kérik a bíróságtól, hogy állapítsa meg az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) januári állásfoglalásának jogellenességét. Az ETT szerint ugyanis az újszülöttek köldökzsinórvérének levétele kutatási tevékenységnek minősül, ezért csak külön engedély birtokában lehet elvégezni.

Intézetbe küldenék a gyilkossággal vádolt S. Kittit

2003.06.10.

Az illetékes körjegyző kirendelt egy családgondozót S. Kitti és húga ellenőrzésére, ugyanis a lányok édesanyja kórházba került. A jegyző azt is vizsgálja, hogy szükséges van-e gyámhatósági intézkedésre a gyerekek ideiglenes elhelyezésére. A nevelőapja megölésével vádolt S. Kitti ügyében ősszel hirdetnek ítéletet.

Hamarosan rangsorolják a kórházakat Magyarországon

2003.06.09.

Hamarosan lesz egy lista, amely mérhető adatok alapján tükrözi, melyik a jobb kórház, melyik a rosszabb. Szabad a választás, bár nyilván a lakóhely és sok más egyéb azért befolyásolja a döntést.

A lengyelek is igent mondtak az EU-ra

2003.06.09.

A kétnapos EU-referendum első napjának kiábrándító részvételi adata után végül érvényes volt a szavazás és magabiztos igen született Lengyelországban. A választásra jogosultak közel 60 százaléka mondott véleményt a csatlakozásról, és 78 százalékuk igennel szavazott.

Négy év börtönt kapott egy volt csehszlovák pártvezető

2003.06.09.

Karel Hoffmann azért kapta büntetését, mert a bíróság szerint a per folyamán bebizonyosodott: 1968. augusztus 20-án éjjel kikapcsoltatta a központi rádió műsorait továbbító rendszert, hogy megakadályozza a Varsói Szerződés csapatainak csehszlovákiai bevonulásáról szóló objektív hírek sugárzását.

A NetLock szerint a PIN-kódos megoldás alacsony szintű technológia az elektronikus adóbevallás hitelesítéséhez

2003.06.08.

A NetLock Kft. Magyarország első minősített elektronikus aláírás-hitelesítő szolgáltatójának megítélése szerint az elektronikus adóbevallások hitelessége hosszú távon csak az elektronikus aláírás használatával biztosítható, a PIN-kódos megoldás alacsony szintű technológiának tartja a társaság.

APEH-ellenőrzés a nem fizető evásoknál

2003.06.08.

Júniusban szúrópróbaszerűen ellenőrzi az adóhivatal azokat az egyszerűsített vállalkozói adót választó társaságokat és egyéni vállalkozókat, akik nem fizettek adóelőleget az első negyedév után.

Az EU kiterjesztette a Microsoft elleni vizsgálatot

2003.06.08.

Az Európai Bizottság csütörtökön bejelentette, hogy újabb bizonyítékokkal kívánja megerősíteni érveit a szoftveróriás ellen folyó trösztellenes vizsgálatban, ezért az öt éve folyó eljárás a vártnál később zárul le.

Jövő héten ítéletet hirdetnek az őssejt-perben

2003.06.07.

Kedden hirdet ítéletet a bíróság az őssejt-perben. A Sejtbank Kft. és a keresetéhez csatlakozott szülők azért fordultak bírósághoz, mert vitatják az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) korábbi döntését, amely engedélyhez kötötte az újszülöttek köldökzsinórvérének levételét. Ezért azt kérik a Fővárosi Bíróságtól, állapítsa meg, hogy az ETT januári állásfoglalása jogellenes.

Válsághangulat a konventben

2003.06.07.

Válsághangulatban kezdte meg csütörtökön utolsó előtti plenáris ülését az Európa jövőjével foglalkozó konvent, amelynek vitáira konszenzuskeresés helyett - most éppen - az intézményi status quo hívei és ellenfelei közötti szembenállás nyomja rá a bélyegét.

Bárándy Péter szerint nincs elmaradás a bel- és igazságügyi együttműködésben

2003.06.07.

A bel- és igazságügyi együttműködés területén nincsenek olyan gondok, amelyek miatt Magyarországnak tartania kellene attól, hogy figyelmeztetést kaphat az Európai Bizottságtól - mondta az MTI-nek csütörtökön az igazságügyi miniszter.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000