Hír archívum: 2003. június

Más hónap

Orbán első fokon pert nyert Juhász ellen

2003.06.06.

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter ügyvédje még nem tudja, hogy fellebbeznek-e a Budai Központi Kerületi Bíróság pénteki ítélete ellen, amelyben egy személyiségi jogi perben Orbán Viktor volt miniszterelnök nyert. Juhász Ferenc az ősszel az Info Rádióban keltette azt a hamis látszatot, hogy Orbán Viktor antiszemita, értelmetlenül nacionalista és szavahihetetlen politikus.

A magyar szoftveres szakmai szervezetek közleménye a Parlament jún. 4-ei Nemzeti Szabad Szoftver Stratégia meghallgatásáról

2003.06.06.

A parlament Informatikai és Távközlési Bizottsága szerdai meghallgatásának fő témája a nyílt forráskódu szoftverekről szóló tájékoztató volt.

A Novell--Santa Cruz Operation szerződés szerint a Unixhoz kapcsolódó szerzői jogok és szabadalmak a Novellnél maradtak

2003.06.06.

Az SCO Group Linux-ellenes kampánya saját weboldalának átmeneti bezárásához vezetett

Távozik posztjáról Sári Lajos helyettes államtitkár

2003.06.06.

Személyes érintettség miatt csütörtökön lemondott az Oktatási Minisztérium (OM) Nemzeti Szakképzési Intézetét (NSZI) felügyelő helyettes államtitkár; Sári Lajos lemondását Magyar Bálint miniszter elfogadta.

ORTT: nem japángyűlölő a Micukó

2003.06.06.

Elutasította az Országos Rádió és Televízió Testület Panaszbizottsága Balsai István MDF-es képviselő beadványát, amelyben a honatya a tv2 elmarasztalását kérte a Micukó című műsor miatt.

Globalizációellenes tüntetést tiltottak be Genfben

2003.06.06.

A genfi önkormányzat betiltotta a globalizációellenes aktivisták péntekre tervezett tüntetését, amelyen az őket ért "megtorlás" ellen kívántak tiltakozni. Az Amnesty International vizsgálatot követel azoknak az állításoknak a tisztázására, miszerint a svájci rendőrség megsértette békés tüntetők emberi jogait.

Orbán kontra Lendvai: első fokon pert vesztett az exkormányfő

2003.06.06.

Az Orbán Viktor kontra Lendvai Ildikó személyiségi jogi perben a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) első fokon elutasította a volt miniszterelnöknek a szocialista politikus ellen egy évvel ezelőtti sajtótájékoztatója nyomán benyújtott keresetét.

Örömlányok rendőrkézen

2003.06.06.

Elzárásra ítélte a bíróság Debrecenben azokat az örömlányokat, akiket még kedden, összehangolt akció keretében fogtak el a rendőrök a városban- értesült a HavariaPress.

Terry Black nevelheti Danikát

2003.06.06.

Rácz Károly, ismert nevén Terry Black lett, nem jogerősen, az általa nevelt másfél éves Danika gyámja. A XVI. kerületi gyámhivatal nem jogerős, azonnal végrehajtható, határozata 15 nap múlva emelkedik jogerőre, ha azt nem fellebbezik meg. A határozatban a gyámhatóság egyebek mellett megállapítja, hogy a vérszerinti apa és az anya szülői felügyeleti joga szünetel.

Hallgatói szervezetek egyeztetése kormánytagokkal

2003.06.06.

A hallgatói érdekképviseletek véleményezhetik a felsőoktatási törvény átfogó módosításának előkészítő anyagait; erről a szervezetek vezetői a kormányfőnél tartott csütörtöki találkozón állapodtak meg az oktatási és az ifjúsági miniszterrel.

A titkosszolgálatot vizsgálja az ombudsman

2003.06.06.

Õsztől a Nemzetbiztonsági Hivatalnál vizsgálódik az adatvédelmi biztos. Péterfalvi Attila azt vizsgálja, törvényesen járnak-e el az adatok titkos módszerekkel való gyűjtésére jogosult szervezetek - írja a Népszabadság. Ilyenből 11 van ma Magyarországon.

Nem jogsértő a szétszabdalt SMS

2003.06.06.

Az ékezetes betűket tartalmazó szöveges üzenetek ügyében a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség megvizsgálta a gyártók felelősségét, és nem állapított meg jogsértést, közölték az Országgyűlés Informatikai és Távközlési Bizottságának szerdai ülésén.

Hadjárat indul a Morpheus ellen

2003.06.05.

A Kazaa ellen már évek óta folytatott sikertelen szélmalomharc után az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) egy másik fájlcserélőt vett célkeresztbe.

Előzetesben a móri fegyverszállítók - részletek

2003.06.05.

Előzetes letartóztatásba helyezte a Fővárosi Bíróság azt a két férfit, akiket a móri mészárlás fegyverszállítóinak tartanak - tudta meg a HavariaPress.

Megkezdődött az Energol-ügy tárgyalása

2003.06.05.

Az egykori Energol és Conticar, valamint más cégek tulajdonosai, vezetői kerültek a vádlottak padjára hét évvel a nyomozás megkezdése után.

A dán parlament ratifikálta az EU-bővítést

2003.06.05.

A dán parlament szerdán jóváhagyta, hogy az Európai Unió 2004-ben tíz újabb taggal bővüljön.

Jövőre csökken az szja

2003.06.05.

Öt év után először 2004-ben csökkennek az szja-kulcsok: az átlagos adóterhelés mértéke az idei 21,2 százalékról 19,6 százalékosra csökken. További könnyebbséget jelent, hogy kedvezően módosulnak a sávhatárok - írja szerdai számában a Magyar Hírlap.

Kehi-jelentés: jogszerűtlenül intézkedett a PSZÁF

2003.06.05.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) nyilvánosságra hozta azt a jelentését, amit a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél (PSZÁF) végzett vizsgálatról készített. A Kehi három esetben kérdőjelezte meg egyes intézkedések jogszerűségét, közölte Gál J. Zoltán a szerdai kormányülés utáni tájékoztatón.

Informatikai bizottság a nyitott forráskódú szoftverekről

2003.06.05.

Az Országgyűlés Informatikai és Távközlési bizottságának tagjai egyöntetűen fontosnak, szemléletformálónak és hasznosnak tartották azt a tájékoztatót, amit a bizottság június 4-én tartott ülésén illetékes hazai szervezetek képviselői tartottak a nyitott forráskódú szoftverek alkalmazásáról, a hazai helyzetről.

Három halálért három év a gépjárműoktatónak

2003.06.04.

Három ember halálát okozta, emiatt három év fogházat kapott az a gépjárművezető oktató, akinek ügyében szerdán született első fokú ítélet Nyíregyházán - jelenti a HavariaPress.

Ismét nincs ítélet Kaiser ügyében

2003.06.04.

Nem sikerült ítéletet hozni abban a perben, amelyben a móri mészárlás kapcsán is emlegetett Kaiser Ede mellett egy rendőrt is bántalmazással vádolnak - jelenti a HavariaPress.

Tűzszünet után háborút hirdet a BSA

2003.06.04.

Újságírói kérdésre, miszerint mi következik most, hogy a meglehetősen fenyegető elnevezésű Tűzszünet véget ér, háború vagy esetleg a béke, Sebők Erzsébet főtitkár kijelentette, hogy minden cégnél megkezdődnek a nyári szabadságok, és mindenkinek kellemes pihenést kívánnak, ősszel viszont újra kezdik a munkát. Ormós Zoltán jogi képviselő viszont úgy fogalmazott, hogy ki kell mondani, most a háború következik.

A céges levelek fele spam

2003.06.04.

A MessageLabs szerint a céges levelezés több mint felét a spamek teszik ki. A kéretlen reklámlevelek áradata már olyan méreteket öltött, hogy azt már nem csupán kellemetlennek, hanem kifejezetten károsnak kell tekinteni, mivel jelentősen hátráltatja a termelékenységet, és a védekezés megnöveli a cégek informatikai kiadásait.

Adatmásolás: nem tartalmaztak állam- szolgálati, és banktitkot az iratok

2003.06.04.

Az érintett intézmények vezetői szerint nem tartalmazott állam- szolgálati, valamint banktitkot a Magyar Államkincstár (MÁK) és a Szerencsejáték Felügyelet (SZF) által lemásolt adatállomány, amelyet a pénzügyminiszter kérésére készítettek, s küldtek meg az érintett intézmények vezetői a múlt évben.

Berlusconi alibi budapesti útja

2003.06.04.

Az olasz miniszterelnök arra hivatkozva kérte a minap az ellene folyó korrupciós per csütörtökön esedékes tárgyalásának elhalasztását, hogy aznap Budapestre utazik. Silvio Berlusconi programjából azonban mára eltűnt a vizit, ráadásul Magyarországon sem tudnak róla - adta hírül a Magyar Hírlap.

Nagybani közműlopás milliárdokért

2003.06.04.

Magánszemélyek és cégek évente több milliárd forintos kárt okoznak a közműszolgáltatóknak. Áramból évente hatmilliárd, vízből 200 millió forintnyi folyik el, és a földgázból is a fizetett mennyiségnél több fogy. A közműcégek most vadászatot kezdenek a tolvajok ellen - írja a Magyar Hírlap.

Német irányelvek a nyílt forráskódról

2003.06.04.

A német belügyminisztérium irányelveket készített a szövetségi, állami és önkormányzati szervezetek, valamint más állami felügyelet alatt lévő szervezetek számára, amelyek fontolgatják számítógépes rendszerük áttérését a nyílt forráskódú szoftverekre, így a Linux operációs rendszerre.

A csehek hivatalosan is enyhíteni akarják a könnyű drog megítélését

2003.06.04.

A szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a marihuána kevésbé rombolja az emberi szervezet, mint az alkohol vagy a cigaretta

Parkolási díj: megszűnt néhány per

2003.06.04.

Hatáskör hiányában a Pesti Központi Kerületi Bíróság a napokban megszüntette a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. által parkolási díj és pótdíjmegfizetése tárgyában indított pereket - közölte Kovács Kázmér, a Magyar Autóklub (MAK) jogi és érdekvédelmi bizottságának elnöke.

Újabb móri gyanúsítottak rendőrkézen

2003.06.04.

Az MTI információi szerint a rendőrség kedd hajnalban elfogott két embert, akik összefüggésbe hozhatók a tavalyi móri bankrablással.

Kétmillió forint bírság a FiberNetnek

2003.06.03.

A Hírközlési Döntőbizottság határozatának értelmében a FiberNet Kommunikációs Rt. kétmillió forintos bírságot köteles fizetni "együttműködési kötelezettség megsértése" miatt, a TVNET Számítástechnikai Kft. által indított jogvitás ügyben.

Emelkedett a munkaügyi bírság

2003.06.03.

E hónaptól várhatóan jobban odafigyelnek a munkáltatók a munkaügyi szabályokra, megsértésük esetén ugyanis az eddiginél lényegesen súlyosabb szankciókra számíthatnak.

Befejeződött a tűzszünet kampány

2003.06.03.

A BSA (Business Software Allianc) Magyarország 2002 tavaszán hirdette meg az első Tűzszünet kampányát. Az elmúlt egy évben az ország szinte minden régióját érintette a kampány, amelynek záró állomása a 2003 májusában négy alföldi megye volt.

Ügyészség vizsgálja a Kendermag Egyesületet

2003.06.03.

A Pest Megyei Főügyészség egy bejelentés nyomán megvizsgálja, hogy a jogszabályokban előírt módom működik-e a Kendermag Egyesület. A Vörösmarty téri botrányról elhíresült szervezet keddi meghallgatásán csak kisebb szabálytalanságokat találtak.

A Legfelsőbb Bíróság elnöke az ítéletek nyilvánosságáról

2003.06.03.

Lomnici Zoltán szerint Magyarországon túlzottan szigorúak az adatvédelmi szabályok, ezért sem tehetik meg a bíróságok, hogy a közvélemény és a sajtó kérésének megfelelően minden döntésüket közzé tegyék.

Országgyűlési előterjesztés az egészségügyi dolgozók jogállásáról

2003.06.03.

Hetente legfeljebb 60 órát dolgozhat majd minden egészségügyi dolgozó, a pihenéshez való joga azonban egyben kötelezettség is lesz, két szolgálat között legalább nyolc órának kell eltelnie - mondta Csehák Judit.

Uniós álláspályázat magyar állampolgároknak

2003.06.03.

Az Európai Unió 630 magyar állampolgár részére teszi lehetővé, hogy a közösség intézményeiben köztisztviselőként dolgozhassanak 2004. május 1-jétől - közölte a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Rendőrgyilkosság kísérlete miatt bíróság előtt Horváth Szilárd

2003.06.02.

Rendőrgyilkosság kísérlete miatt bíróság elé állították Miskolcon a móri bankrablás kapcsán is emlegetett Horváth Szilárdot - jelenti a HavariaPress.

Minisztériumi állásfoglalást vár az APEH az elektronikus aláírás ügyében

2003.06.02.

A Pénzügyminisztérium állásfoglalását kéri az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) az elektronikus aláírás ügyében.

Szurkolói ámokfutás: szigorú szabályozás várható

2003.06.02.

A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke bizonyos abban, hogy a lehető legszigorúbb szabályozást vezetik be a futball-huligánokkal szemben a pénteki Üllői úti szurkolói ámokfutás nyomán. Ugyanakkor a sportminiszter tegnap még enyhébben fogalmazott. Azt mondta, hogy a magyarországi jogszabályok megfelelnek az európai normáknak, csak be kellene tartani őket. Az ügyben összehívott kormánybizottság hétfőn ülésezik, és dönt a szükségesnek ítélt változásokról.

Per kövérség miatti diszkriminációért

2003.06.02.

Kövérségre, pontosabban kövérség miatti lassúságra hivatkozva utasította el thaiföldön egy diáklány felvételi kérelmét egy ápolónőképző iskola. A lány bepereli az iskolát.

Érvényesíti iraki jogait a Lukoil

2003.06.02.

Oroszország második legnagyobb olajipari vállalkozása, az OAO Lukoil néhány hónapon belül megkezdi a fejlesztési munkákat az egyik vitatott iraki olajmezőn - jelentette az Interfax hírügynökség.

750 millió dolláros AOL-Microsoft béke

2003.06.02.

A két cég által bejelentett megállapodás hosszú ellenségeskedés végére tesz pontot. A szoftvercég 750 millió dollárt fizet az America Online-nak, és a két cég ellenfélből szövetségessé válik, legalábbis a digitális média és a szoftverértékesítés terén.

Nigériai e-mail csalókat ítéltek el Hollandiában

2003.06.02.

Hat nigériai és benini férfit ítélt szerdán tíz hónaptól 4 és fél évig terjedő börtönbüntetésre egy holland bíróság, miután rájuk bizonyították az e-mailes csalást.

Emelkedtek a munkaügyi bírságok

2003.06.02.

A munkaügyi ellenőrök vasárnaptól már az eddigieknél magasabb munkaügyi bírságot szabhatnak ki a munkaügyi jogszabályokat be nem tartó munkáltatókra. A Munka törvénykönyve és a hozzá kapcsolódó jogszabályok legutóbbi módosítása szerint a bírságtételek a többi változást megelőzően már június 1-től emelkednek.

Magyarországot elmarasztalták romaügyben

2003.06.01.

A világ legnagyobb emberi jogi szervezete elmarasztalta Magyarországot a menedékkérőkkel és a romákkal kapcsolatos bánásmód miatt.

Megszűnt a nyomozás a VIP-hitelek ügyében

2003.06.01.

Megszüntették a nyomozást Princz Gábor és társai ellen az úgynevezett VIP-hitelekkel kapcsolatos ügyben.

Ukrajna: legális az e-dokumentum és az e-aláírás

2003.06.01.

A törvény elfogadása nyomán az ukrán cégek mostantól törvényesen aláírhatják a digitális szerződéseket, s azokat e-mailen is eljuttathatják egymásnak

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000