Hír archívum: 2003. július

Más hónap

A rendőrök a jutalmat választották

2003.07.31.

Rendőröket próbált megvesztegetni Budapesten, a XIV. kerületi Füredi úton történt közúti ellenőrzés során egy teherautósofőr; a férfit előállították.

A Microsoft 26 millió dollárt fizet

2003.07.31.

Az Immerson fejlesztőcég által két éve indított perben a Microsoft egyezséget harcolt ki. A szoftvercég arra kötelezte magát, hogy a kaliforniai vállalkozásnak összesen 26 millió dollárt fizet. A Sony ellen indított per végét ugyanakkor még nem látni.

Nyolcmillió a zsaroló ügyvédbojtár óvadéka

2003.07.31.

Nyolcmillió forintban állapította meg a bíróság annak az ügyvédjelöltnek az óvadékát, akit zsarolás gyanúja miatt tartóztattak le Szegeden - tudta meg a HavariaPress.

Lakásmaffia-bandát lepleztek le

2003.07.31.

Kommandósok fogták el egy lakásmaffia-ügy gyanúsítottját Szentendrén. Az elfogott férfi többször is Arnold Mihály korábbi vámparancsnok rokonának adta ki magát. A rendőrök szerint a férfi társaival együtt hamis szerződésekkel és cégpapírokkal adta el mások lakásait.

Tavaly 124 milliárd forint adóhiányt tárt fel az adóhivatal

2003.07.31.

Az adóhivatal 124 milliárd forintnyi adóhiányt tárt fel tavaly, amiből 83,4 milliárd forint jogerőssé is vált. A közel 144 ezer esetből valamivel több mint 97 ezret tett ki a bevallások elmulasztása miatt kiszabott büntetés.

A Mazsihisz támogatja a közösség elleni izgatásról szóló rendelkezések módosítását

2003.07.31.

Támogatja a közösség elleni izgatásról szóló rendelkezések módosítására irányuló tervezet új, átdolgozott változatát a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) - mondta Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató szerdán az MTI-nek.

Megkezdődött a személyi igazolványok cseréje

2003.07.31.

Az okmányirodák megkezdték azoknak a kártya formájú személyi igazolványoknak a cseréjét, melyeket a hatóság 2000. január 1. és július 17. között állított ki, de amelyek alapanyaga ma már nem felel meg az előírásoknak - mondta el az MTI-nek a Belügyminisztérium hivatalvezetője szerdán telefonon.

Jegesy András a kaposvári ingatlanügyről

2003.07.31.

Sértik a jó hírnevemet, alkalmasak több évtizedes sikeres ügyvédi munkám lejáratására a személyemmel foglalkozó cikkben foglalt valótlan állítások, illetve tények hamis színben való feltüntetése és a valós tények elhallgatása - közölte Jegesy András ügyvéd az MTI-vel egy országos napilapban szerdán megjelentekre reagálva.

A köztévé Felügyelő Bizottsága az ügyészséghez fordult

2003.07.31.

Panaszt tett a Magyar Televízió Rt. (MTV) Felügyelő Bizottsága a Legfőbb Ügyészségnél, amiért megszüntette a vizsgálatot az MTV gazdálkodásának ügyében.

'Vérdíjrendszer' a BRFK-n

2003.07.30.

Harmincháromezer forintot kaphatnak azok a rendőrök, akik leleplezik korrupt társukat. A Budapesti Rendőr-főkapitányság további intézkedéseket is tervez, hogy a testületet megtisztítsák a megvesztegethető, illetve hivatali helyzetükkel visszaélő rendőröktől - írja a Népszabadság.

Hága: megszakadt a Milosevic-per

2003.07.30.

Hétfőn rossz egészségi állapota miatt ismételten felfüggesztették a hágai Nemzetközi Törvényszéken Slobodan Milosevic volt jugoszláviai elnök perét. A volt jugoszláv elnök konkrétan nem nevezte meg az egészségügyi problémát amely miatt a halasztást kérte.

Rendkívüli folyószámla kivonatot küld az APEH

2003.07.30.

Rendkívüli folyószámla-kivonatot küld az adóhivatal a havi és negyedéves bevallásra kötelezett gazdálkodó szervezeteknek és társas vállalkozásoknak július 31-ig.

A versenyhivatal reagálása a mobilcégek nyilatkozataira: az elmarasztalás bizonyított jogsértésen alapult

2003.07.30.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsa a mobil cégekkel kapcsolatos hétfői elmarasztaló döntését nem "feltételes módra" hanem bizonyított jogsértésre alapozva hozta meg - reagált a GVH az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében a mobilszolgáltatók nyilatkozataira.

Szili Katalin: a kormány benyújtotta az alkotmánymódosításról szóló törvényjavaslatot

2003.07.30.

A kormány benyújtotta az Országgyűlésnek az alkotmány módosítására vonatkozó törvényjavaslatot - mondta Szili Katalin a Magyar Televízió Nap-kelte című, kedden reggel sugárzott műsorában.

Türelmi zóna a IV. kerületben: a polgármester cáfol, a prostituáltak egyesülete az Alkotmánybírósághoz fordulna

2003.07.30.

Az újpesti polgármester kedden cáfolta, hogy a kerületi képviselőtestület előző nap türelmi zónát jelölt volna ki, míg a prostituáltak egyesületének jogi képviselője az MTI-nek azt mondta: az Alkotmánybírósághoz fordulnak, ha az önkormányzat olyan rendeletet hozott, amelyben "generálisan tiltja" a prostitúciót.

Türelmi zóna: a XV. kerület hatósági bizonyítványt állított ki egy utcáról

2003.07.30.

Egy XV. kerületi utcában ezentúl szabad a prostitúció azt követően, hogy a helyi önkormányzat kedden hatósági bizonyítványt adott ki arról: a prostituáltak érdekvédelmi egyesülete által megnevezett utca nem minősül védett övezetnek - értesült az MTI.

A kormány második féléves jogalkotási programja

2003.07.30.

A jövő évi költségvetés, az adótörvények és az alkotmány módosítása, az új áfatörvény, az egészségügyi, a haderő és a közigazgatási reform elindítása, illetve folytatása és számos esélyegyenlőséggel kapcsolatos jogszabály megalkotása szerepel a kormány idei, második félévre elfogadott programjában.

Hágába küldenék Blairt a görög ügyvédek

2003.07.29.

A háborús bűntettekre vonatkozó egyezmények 110 rendbeli megsértésével és 22 bűncselekménnyel vádolja a brit kormányt a görög ügyvédi kamara. Paxinosz, a kamara elnöke nem tartja valószínűnek, hogy Blair megjelenjen a tárgyaláson, de nem is érdekli.

Közvélemény-kutatás: az európaiak nem ismerik a konventet

2003.07.29.

Az európai lakosok többsége még soha nem hallott az Európai Unió alkotmányát összeállító konventről - derül ki az Eurobarometer nevű európai közvélemény-kutató cég pénteken nyilvánosságra hozott felméréséből.

Kulcsár Attila nem járult hozzá gyorsított kiadatásához

2003.07.29.

Kulcsár Attila, a K&H Equities Rt. milliárdos sikkasztással gyanúsított brókere hétfőn Bécsben a tartományi büntető bíróságon lefolytatott tárgyaláson nem járult hozzá a gyorsított kiadatási eljárás alkalmazásához, így alighanem hónapokig elhúzódik majd kiadatása.

Nem kapnak kártérítést a moszkvai Dubrovka-túszdráma túlélői

2003.07.29.

A moszkvai városi bíróság hétfőn helyben hagyta a tveri kerületi bíróság április végi döntését, amely szerint a Dubrovka színházban történt tavaly októberi túszdráma több túlélője, illetve az áldozatok hozzátartozói nem kapnak anyagi kártérítést.

Horváth Aladár beperelte Kolompár Orbánt

2003.07.29.

Személyiségi jogi pert indított a napokban Horváth Aladár, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) márciusban megválasztott elnöke Kolompár Orbán ellen, aki május vége óta szintén az OCÖ elnökének mondja magát.

Pető Iván és Haraszti Miklós panasza a legfőbb ügyészhez, a Szabó László Zsolt elleni nyomozás megszüntetése miatt

2003.07.29.

Pető Iván, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának SZDSZ-es elnöke és Haraszti Miklós, a Magyar Televízió kuratóriumi elnökségi tagja hétfőn panaszt nyújtott be Polt Péter legfőbb ügyészhez - tájékoztatta az SZDSZ sajtóosztálya az MTI-t.

Az Egészségügyi Tudományos Tanács szerint az ombudsman túllépte hatáskörét

2003.07.29.

Túllépte hatáskörét az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, amikor bírálta az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) tudományos állásfoglalását a köldökzsinórvér-őssejtek levételével kapcsolatban - írja az ETT elnöke a Lenkovics Barnabáshoz címzett levelében.

Európai bizottsági vizsgálat lesz a német útadó miatt

2003.07.28.

A német környezetvédelmi miniszter élesen bírálta az Európai Bizottságot, mondván, hogy az EU szabályait másképp alkalmazzák Németország esetében, és másképp az EU többi országaival szemben.

Malajziában legális az SMS-válás

2003.07.28.

Malajzia vallásügyi kormánytanácsadója szerint a férfiak mobiltelefonról küldött rövid szöveges üzenetben is elválhatnak feleségüktől - írja a BBC. Mahathir Mohamad miniszterelnök tanácsadója, Dr Abdul Hamid Othman szerint az SMS útján történő válás az iszlám sária törvények szerint érvényes, feltéve, hogy az üzenet egyértelmű.

Liverpool: önkormányzati ügyintézés interaktív televízón át

2003.07.28.

Liverpool több mint 200 ezer lakosa hamarosan interaktív digitális televízió segítségével kerülhet kapcsolatba önkormányzatával.

Uniós harc az adókedvezmények ellen

2003.07.28.

A Financial Times szerint az Európai Bizottság ferde szemmel nézi a "káros" adókedvezményeket, amelyeket az újonnan csatlakozó országok kínálnak a vállalatoknak.

Ausztrália betiltja a levélszemetet

2003.07.28.

Az ausztrál kormány olyan törvénytervezetet nyújt be, amely kategorikusan megtiltja a kéretlen elektronikus levelek küldését.

Kartellügyi tárgyalás zárt ajtók mögött

2003.07.28.

Zárt tárgyalást kértek hétfőn a mobiltársaságok, illetve a Matáv a Gazdasági Verseny Hivatal Versenytanácsától az ellenük indított kartell és gazdasági erőfölénnyel való visszaélés ügyében.

4 év börtönt kapott az orosz hacker

2003.07.28.

Négy év börtönbüntetést kapott az Egyesült Államokban az az orosz hacker, aki egy online csalással, valamint zsarolással foglalkozó hálózatot működtetett, áldozatai között pedig számos pénzügyi- valamint internetszolgáltató volt.

A német alkotmánybírók megvédték a Bertelsmannt

2003.07.28.

A düsseldorfi tartományi feljebbviteli bíróság nem továbbíthatja a Bertelsmann konszern részére a Napster fájlcserélő börze körüli amerikai jogi eljárás idézését. Így határozott a Karlsruhéban székelő német alkotmánybíróság.

Kizárta a kamara a kutyakínzó őröket

2003.07.28.

Kizárta tagjai sorából a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara azokat a biztonsági őröket, akik Fadd-Domboriban halálra kínoztak egy kutyát. Az állatkínzást magára vállaló őrt várhatóan 150 ezer forintra büntetik. A pénzbüntetést az állatvédők túl enyhének tartják, ezért a szigorúbb jogszabályért hétfőtől aláírásokat gyűjtenek.

Hemzsegnek a fájlcserélők a céges gépeken

2003.07.28.

Az irodai, számítógépes munkahelyeken igen népszerű a zenei és egyéb fájlok letöltése. A céges számítógépek jelentős részén működik fájlmegosztó szoftver - áll egy friss felmérésben.

A tévédíjon vitázik az SZDSZ és az MSZP

2003.07.28.

Legkevesebb 20 milliárd forintot takaríthatna meg a költségvetés, ha 2004-től nem a büdzsé fizetné a közmédiumok finanszírozását szolgáló üzembentartási díjat - állítják az MTV-kuratórium SZDSZ-es tagjai. Az MSZP ugyanakkor nem ért egyet a kezdeményezéssel, elképzelhetetlennek tartják, hogy a korábban megszüntetett tévédíjat ismét az emberekre terheljék.

Megbírságolta az APEH a Millenáris Kht.-t

2003.07.28.

A rendőrség számos feljelentés után is alig talált kivetnivalót a Millenárisnál, az APEH önerőből annál többet

Tovább pereskednek a kismamák

2003.07.28.

Újabb eljárásokat indítottak kismamák az elmaradt jövedelempótlék ügyében. A közelmúltban pert nyert három fiatalasszony ügyvédje szerint jogorvoslattal érvényesíthetik igényüket azok, akik három év helyett öt évre visszamenőleg kamatokkal együtt kérik az elmaradt juttatást.

A fájlcserélők szüleit büntetnék a lemezkiadók

2003.07.27.

A saját rajongótábora ellen harcoló zeneipar most a szülőket, szobatársakat és nagyszülőket támadja bírósági idézésekkel. A lemezkiadók legújabb kampánya a fájlcserélő hálózatok otthoni felhasználóit vette célba, de gyakran nem a keresett személyeket találják meg.

Elcsalták a sex.com-ot

2003.07.27.

A Sex.com domain eredeti tulajdonosának első lépésben sikerült elmarasztalnia a domaineket kezelő szervezetet, azzal a váddal, hogy a VeriSign gondatlanságból egy csalónak adta át a címet.

Szakszervezeti nem a felsőoktatási reformkoncepcióra

2003.07.27.

Nyolc oktatási szakszervezet tartott közös sajtótájékoztatón illette igen éles kritikával a pár hete vitára bocsátott felsőoktatási reformkoncepciót.

Bírósági eljárás Ausztria ellen autópálya-használati tilalom miatt

2003.07.27.

Az Európai Bizottság, mint az EU végrehajtó szerve az unió luxemburgi bíróságához fordult, hogy hozzon ítéletet Ausztriának egy alpesi autópálya-szakaszra tervezett tiltó intézkedése ügyében.

Lecserélik az új személyiket

2003.07.26.

Máris cserélni kell az új típusú személyi igazolványok egy részét. A 2000 első félévében kiállított plasztik lapokat cseréjéért az okmányirodák nem kérnek pénzt, az államnak viszont a 250 ezer személyi cseréje 120 millió forintjába kerül.

Szigorúbb fellépés a lakásmaffia ellen

2003.07.26.

A budapesti ügyvédi kamara szerint hatékonyabb lehet a fellépés a lakásmaffia ellen, akkor ha megszavazzák azokat a jogszabály módosításokat, amelyeket az ezzel az üggyel megbízott parlamenti albizottság javasolt.

Magyarország felbonthatná a New York-i egyezményt

2003.07.26.

Magyarország számára semmilyen szempontból nem lenne hátrányos, ha kilépne a New York-i egyezményből, és így legálisan működhetnének bordélyházak - mondta el az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese az MTI-nek pénteken.

Harcot indít az EU a hamis termékek ellen

2003.07.26.

Az európai piacokat elárasztják a hamisított márkajelzésű termék, ezért az Európai Bizottság szigorú szabályozással tervezi megnehezíteni a csempészek dolgát.

Ötmillió forintos bírságot szabott ki a Magyar Postának a Hírközlési Felügyelet

2003.07.26.

A Hírközlési Felügyelet Hírközlési Területi Hivatalának debreceni irodája ötmillió forintos bírsággal sújtja a Magyar Posta Rt-t, mivel a társaság egyetemes postai szolgáltatóként nem tesz eleget a hírközlési törvény előírásának.

Az EU-ban alacsonyabb a lapok áfája

2003.07.25.

Az áfakulcsok tervezett változása a lapok és a magazinok árát is befolyásolja, mivel az újságok árának áfa-tartalma 12-ről 15 százalékra nő. A lépés ellen a magyarországi kiadók tiltakoznak.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000