Hír archívum: 2003. augusztus

Más hónap

Hörcsögpusztításért büntetheti Franciaországot az EU

2003.08.18.

Az Európai Bizottság írásos figyelmeztetésben részesítette és szankciókkal fenyegette meg Franciaországot arra az esetre, ha nem menti meg végre hathatós intézkedésekkel a kipusztulástól az utolsó, még szabadon élő mezei hörcsögöket (Cricetus cricetus) Elzászban.

Az IHM az Eurohívó koncessziós szerződésének megszüntetéséről állapodott meg

2003.08.18.

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter és Konrád Mariann - a végelszámolás alatt álló Eurohívó Magyarország Személyhívó Koncessziós Rt. (v.a.) végelszámolója -megállapodást írt alá a társaság koncessziós szerződésének megszüntetéséről.

Kevesebb pénz marad az evásoknál

2003.08.18.

A 25 százalékos áfa-kulcs 23 százalékra való csökkentése kevesebb nettót hagy az érintett cégeknél

Újabb filmes pert nyert a Disney

2003.08.18.

Egy szövetségi bíróság kimondta, hogy a korábban is perbe fogott Video Pipeline nem mutathatja be az Interneten a Disney filmelözeteseit.

A brókerbotrány a nyomozóknak is sokba kerül

2003.08.18.

Minden idők legdrágább nyomozása lehet a K&H Equities ügye. A bűnügyi költségek már most 40 millió forintra rúgnak - ennek nagy részét a szakértői díjak teszik ki, de több millióba került az iratok fénymásolása is.

Még várnak a Lockerbie kártérítésre

2003.08.18.

Még nem tudni, hogy mikor kapja meg a kárpótlást a Lockerbie terrortámadás magyar áldozatainak családja.

Nagytakarítás a jogszabályok között

2003.08.15.

A Belügyminisztérium megkezdte az érvényben lévő jogszabályok felülvizsgálatát. Ennek során kiderült, hogy Bulgáriával, vagy a már megszűnt Szovjetunióval és Csehszlovákiával még mindig vannak barátsági, együttműködési egyezményeink.

A jogdíj miatt drágulhatnak az ábécéskönyvek

2003.08.15.

Emelkedhet az ábécéskönyvek és a szöveggyűjtemények ára a szerzői jogi törvény tervezett módosítása miatt. A jelenlegi szabályzás szerint idézeteket szabadon át lehet venni a forrás megjelölésével, a az uniós irányelvek szerint azonban csak nem üzletszerű felhasználás esetén lehet ezt a gyakorlatot követni - írja a Népszabadság.

Nyomozás a Magyar Posta Rt. szerződéseivel kapcsolatban

2003.08.15.

A rendőrség a Magyar Posta Rt.-vel kapcsolatban két külön ügyben folytat nyomozást; a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) eddig még nem tett feljelentést számviteli törvény megsértése, vagy hűtlen kezelés miatt - közölte az MTI-vel a BRFK vizsgálati osztályának gazdaságvédelmi alosztályvezetője csütörtökön.

A K&H Equities cáfolja az ügyfélegyeztetések menetéről megjelent állításokat

2003.08.15.

A K&H Equities cáfolja az ügyfélegyeztetések menetéről megjelent állításokat - közölte a bank pénteken az MTI-vel.

Lockerbie-ügy: Líbia tovább alkudozik

2003.08.15.

Líbia kész vállalni a polgárjogi felelősséget a PanAm légitársaság repülőgépének 1988-ban Lockerbie felett történt felrobbantása miatt, de a büntetőjogi felelősséget tagadja - közölte szerdán Mohamed Abderrahman Salgam líbiai külügyminiszter.

Ellehetetlenül több tízezer vállalkozás?

2003.08.15.

Időzített bombaként emlegetik szakmai körökben a kétszeri határidő-halasztás után június végén hatályba lépett telepengedély-rendeletet. Több tízezer vállalkozás megszűnésétől és a lakossági szolgáltatások ellehetetlenülésétől tartanak. Õsztől kártérítési perek tömegére számítanak, értékük több milliárdos lehet.

Újabb EU-roham a futballhuliganizmus ellen

2003.08.15.

Az olasz EU-elnökség kezdeményezi, hogy összehangolt intézkedésekkel száműzzék a futballhuliganizmust Európa stadionjaiból. A terv javasolja, hogy a tagállamok osszák meg egymással azoknak a futballhuligánoknak a listáját, akiket kitiltottak a klubok stadionjaiból.

Õsztől indul az elektronikus adózás

2003.08.15.

Már több - kiemelt adózói körbe tartozó - cég érdeklődik a minősített e-szignóval megerősített elektronikus adóbevallás iránt. A minősített aláírás-hitelesítő szolgáltatók szerint őszre várhatóan e körben minden akadály elhárulhat a digitális tranzakciók elől, az e-bevallások tömegessé válására azonban még várni kell - számol be a Világgazdaság.

Százezres büntetés a Vasárnapi Újságnak

2003.08.15.

Az Országos Rádió-és Televíziótestület irodája százezer forintos bírságot javasol a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsor június 22-ei adása miatt - értesült a Magyar Hírlap.

EVA: a szükséges plusz

2003.08.15.

Új átalányadózási formáért lobbiznak a kamarák - nagyobb bevétel mellett magasabb lene az adókulcs, de a költségek egy részét is el lehetne számolni.

Nem kell lecserélni az új személyiket?

2003.08.15.

Egyes okmányirodák előre megkapták azokat az új személyi igazolványokat, amelyek a korábban PVC-alapanyagú kártyadokumentumok cseréjére szolgálnak. Ezzel szemben a hivatalos álláspont szerint nem kötelező lecserélni a rossz minőségű lapokat. Az illetékes nem kívánt nyilatkozni az ügyben - írja a Népszava.

Lecsaptak a tiszteletbeli konzulokra

2003.08.15.

A Külügyminisztérium több kedvezményt - kiváltságot, mentességet - vont vissza a Magyarországon tevékenykedő tiszteletbeli konzuli képviseletektől, miután a rájuk vonatkozó nemzetközi egyezmény alapján felülvizsgálta az őket megillető jogosultságokat - közölte a külügyi szóvivői iroda.

Az Internet segítségével viszonylag olcsón megoldható a zártcélú tárgyalások tartása

2003.08.14.

Nem szükséges a drága zártláncú televíziós rendszerek kiépítése a bíróságokon. Az új Büntetőeljárási Törvény, "a tárgyalások zártcélú távközlő hálózat útján" követelményei elvben az interneten keresztül is teljesíthetők.

Orosz utazási iroda bűnözőket csempészett külföldre

2003.08.14.

Moszkvában egy olyan utazási iroda működött, amely körözés alatt lévő személyek külföldre csempészésével foglalkozott. Filipp Zolotnickij, az orosz főváros belügyi főcsoportfőnökségének gazdasági bűnözés elleni főosztályának sajtófőnöke, közölte, hogy a közrendvédelmi szervek munkatársai teljesen véletlenül fedezték fel a céget.

Öt év börtönre ítéltek egy újságírót homoszexualitása miatt

2003.08.14.

Öt és fél évi börtönbüntetésre ítélték Taskentben szerdán homoszexualitás vádjával Ruszlan Saripov független üzbég újságírót - közölte a Human Rigths Watch (HRW) jogvédő szervezet.

Vádemelési javaslat a volt szekszárdi börtönparancsnok ellen

2003.08.14.

Az ügyészség vádemelési javaslattal továbbadta a bíróságnak a volt szekszárdi börtönparancsnok ügyének iratait. A volt parancsnok ügyében a Kaposvári Katonai Ügyészség nyomozott, az ügyben a továbbiakban a Somogy Megyei Bíróság Katonai Tanácsa fog eljárni.

Az AB dönthet a prostituáltakról

2003.08.14.

Újpest polgármestere az Alkotmánybíróságtól vár döntést a türelmi zónákról. Derce Tamás szerint a kijelölendő zónák intézménye ellentétes egy 1950-es nemzetközi egyezménnyel, amely tiltja a bármilyen formában államilag intézményesített prostitúciót.

Együttműködési megállapodás a kormány és az agrárkamara között

2003.08.14.

A kormány növelni kívánja a civil szervezetek, a gazdasági önkormányzatok, és a köztestületek szerepét, ennek érdekében szélesíteni kívánja velük a partneri viszonyt - mondta Németh Imre agrárminiszter csütörtökön Budapesten, miután aláírta a kormány nevében a Magyar Agrárkamarával kötött együttműködési megállapodást.

Családjogi szabályozás az új Ptk. tervezetében

2003.08.14.

Az Igazságügyi Minisztérium az élettársi jogok bővítésére törekszik, míg az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal és több meleg szervezet a regisztrált párkapcsolat intézményének bevezetését tartaná szükségesnek - erről az említett intézmények és tömörülések képviselői szerdán nyilatkoztak az MTI-nek.

Webkamerás megfigyelés amerikai iskolákban

2003.08.14.

A Mississippi állambeli Biloxi általános iskola ezen a héten kezdte meg az tanórák webkamerás megfigyelését. Az iskola New York Times-nak nyilatkozó szóvivője szerint az intézmény helyezett elsőként minden tantermébe kamerát.

Megalakult az országos lakás- és építésügyi hivatal

2003.08.14.

A kormány szerdai ülésén létrehozta az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatalt - jelentette be a kormányszóvivő a kabinet ülését követő sajtótájékoztatón, Budapesten.

130 év helyett 15 hónapot kapott a pedofil rendőr

2003.08.14.

Csak 15 hónap letöltendő börtönbüntetést kapott az a brit rendőr, aki több mint 25 ezer gyermekpornó képet és videót halmozott fel számítógépén.

Csak a nyomorban élőknek járna ingyen ügyvéd

2003.08.13.

A kormány mai ülésén várhatóan elfogadja a jogi segítségnyújtásról, azaz a nép ügyvédjéről szóló törvényjavaslatot. Az elképzelések szerint egyelőre csak azok kapnának ingyenes jogi segítséget, akiknek a jövedelme nem haladja meg a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj összegét. A szakértők szerint azonban az ilyen alacsony jövedelmű emberek szinte nem is pereskednek.

EU: büntetővám a Hynix-memóriákra

2003.08.13.

Az Európai Unió 34,8 százalékos vámtarifát vezetett be a dél-koreai Hynix Semiconductor által gyártott DRAM-memóriákra, mivel - az indoklás szerint - a gyártó jogtalan állami támogatást kapott.

Bevált a vasprefektusi szigor a fővárosi pályaudvarokon

2003.08.13.

Radikálisan csökkent a bűncselekmények száma a három nagy budapesti pályaudvaron - állapították meg azon az éjszakai helyszíni szemlén, amelynek keretében a Nyugati pályaudvar rendjét ellenőrizte Gergényi Péter, a BRFK főkapitány és Túrós András, a MÁV Rt. biztonsági igazgatója augusztus 12-én, kedden 21 óra után - tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel a MÁV sajtószolgálata.

Minden ötödik vevőt becsapnak

2003.08.13.

A turisták által leginkább látogatott vendéglátóhelyeken és üzletekben minden ötödik vevőt megkárosítanak. A fogyasztóvédelmi hatóság nyári szezonban végzett vizsgálatai szerint az egységek 61 százalékában van valami kivetnivaló - írja a Magyar Hírlap.

Kovács: kollektív kettős állampolgárság márpedig nem lesz

2003.08.13.

A kettős állampolgárság nem ügy, hiszen bármelyik vajdasági vagy romániai magyar folyamodhat magyar állampolgárságért - jelentette ki Kovács László az Erdélyi Riport című hetilapnak adott interjújában.

Magyarokat utasítottak ki Horvátországból

2003.08.13.

Feketén szobáztattak a horvát tengerparton azok a magyar állampolgárok, akiket az állami turisztikai felügyelet ellenőrzését követően kiutasítottak az országból.

Lezárult a merénylet Djindjic meggyilkolása ügyében

2003.08.13.

Lezárult a nyomozás Zoran Djindjic egykori szerb miniszterelnök meggyilkolása ügyében, a tárgyalás várhatóan szeptemberben vagy októberben kezdődik meg - jelentették be kedden Belgrádban.

Mindenképpen bevezetik az új gyógyszertámogatási szabályozást

2003.08.13.

Akár megegyeznek a gyártók és forgalmazók az egészségügyi kormányzattal, akár nem, szeptember 1-jétől december végéig bevezetik az úgynevezett globális támogatási volument a gyógyszerárak egészségbiztosító általi támogatására - mondta Csehák Judit egészségügyi, szociális és családügyi miniszter azon a sajtótájékoztatón, amelyet Medgyessy Péter miniszterelnök és a gyógyszerpiac szereplőinek részvételével tartott megbeszélés után tartottak meg. Az eredeti elképzelés szerint augusztus 15-e volt a határidő a bevezetésre.

USA: megbüntetik az iraki háború ellen tiltakozókat

2003.08.13.

Az amerikai pénzügyminisztérium tízezer dolláros pénzbüntetéssel, vagy akár tíz évi börtönbüntetés kiszabásával fenyegeti azokat az amerikai állampolgárokat - "emberi pajzsokat" -, akik az iraki háború előtti hónapokban Bagdadban és más iraki városokban a háború és a bombázások ellen tüntettek - írja a Népszabadság Online.

Vesztegetési kísérlet a XII. kerületben

2003.08.13.

A XII. kerületi Rendőrkapitányság vesztegetés bűntettének alapos gyanúja miatt indított eljárást egy 30 éves budapesti nő ellen.

Százezer eurós büntetést kapott a horvát vízilabda-szövetség

2003.08.13.

Az Európai Úszó Liga (LEN) vezető testülete, a Büro 100 ezer eurós bírsággal sújtotta a horvát szövetséget, amiért szurkolói súlyos botrányt okoztak Krajnban, a júniusi szlovéniai vízilabda Európa-bajnokság férfi döntőjét követően.

Kanada kitart a melegházasságok mellett

2003.08.13.

A kanadai miniszterelnök kitart a homoszexuális házasságok engedélyezésének terve mellett, annak ellenére, hogy saját liberális táborában is aggályok fogalmazódtak meg és egyházi részről azzal riogatták őt, hogy saját üdvözülése kerül veszélybe a melegházasságok ügyének elismerésével.

Internettel a politikai korrupció ellen

2003.08.13.

A kormány az üvegzsebprogram kiteljesítéseként az összes, közpénzre kötött szerződést nyilvánosságra akarja hozni a világhálón - olvasható a Népszabadságban.

K&H brókercége: tárgyalt a magyar és a belga felügyelet

2003.08.13.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) és az integrált belga pénzügyi felügyelet (Commission Bancaire et Financiere) aggályát fejezte ki a Pannonplast-ügy következményeként feltárt szabálytalanságok, a lehetséges pénzmosási és pénzügyi bűncselekmény leágazásai miatt.

Főszezon: az éttermek kétharmada csal

2003.08.13.

Az éttermek, büfék több mint kétharmadában találtak súlyos szabálytalanságokat a fogyasztóvédők júniusi vizsgálatukban. A vendéglátók gyakran kevesebb ételt vagy italt adnak, fizetéskor gyakran átvágják a fogyasztókat és sokszor lefagyasztják a készételeket, pedig azt az összes előírás tiltja.

A bíróság a fájlcserélőket védi

2003.08.12.

Az amerikai lemezkiadók zenerajongók ellen indított kampánya váratlan akadályba ütközött: egy bírósági határozat szerint két egyetemnek nem kell kiadnia az illegális fájlcserélő szolgáltatásokat használó diákjaiknak a nevét. Az USA zeneipara a fájlcserélő hálózatok üzemeltetői ellen indított akció sikertelensége után a múlt hónapban a felhasználók ellen kezdeményezett hadjáratot, és már több mint kétezer bírósági idézést küldött ki magánszemélyek ellen.

IHM: három törvényjavaslat a második félévben

2003.08.12.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) az idei év második felében három, az elektronikus hírközléssel, a postai szolgáltatásokkal, valamint az elektronikus kereskedelmi szolgáltatásokkal és az információs társadalom szabályozásával összefüggő törvényjavaslatot tervez beterjeszteni a kormány, illetve a parlament elé.

Továbbra sem fotózhatnak a tilosban parkoló traffipaxok

2003.08.12.

Érvényben marad az előző fővárosi rendőrfőkapitány rendelete, amely a KRESZ előírásainak betartására szólította fel a traffipaxos autókat, így azok nem fényképezhetnek szabálytalanul parkolva. A főkapitányváltást követően ugyan újra megjelentek a szabálytalanul parkoló sebességmérő kocsik, ám a BRFK közölte, továbbra is betartják a korábbi rendeletet - írja a Népszabadság.

Konstruktív tárgyalások Londonban a Lockerbie-ügyről

2003.08.12.

Konstruktív tárgyalásokat folytatott Londonban hétfőn Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Líbia több tisztviselője az amerikai Pan Am légitársaság repülőgépének a skóciai Lockerbie fölött 1988-ban végrehajtott felrobbantásával kapcsolatban - jelentette be a brit külügyminisztérium hétfő este.

Nyolcmillió forint HÍF-bírság a Matávnak

2003.08.12.

A Hírközlési Felügyelet Területi Hivatalának Debreceni Irodája nyolcmillió forintos bírsággal sújtja a Matáv Rt.-t a GSM hozzáféréssel biztosított egyetemes szolgáltatása miatt.

Törvénytelen benzinár-emelés Belgiumban

2003.08.12.

A belga kormány legutóbb elhatározott benzinár-emelése törvénytelen, mert az 1,5 eurócentes növekedést megalapozó parlamenti döntést hivatalosan még nem hirdették ki.

Kórháztörvény nemzetközi szemmel - hol, mennyi a magánkórházi férőhely?

2003.08.12.

Az Európai Unió országai közül Németországban tartják fenn a legtöbb magánkórházi férőhelyet: az ágyak felét nem állami intézmények működtetik. Igen kicsi viszont a magánkórházi ágyak száma Dániában, Finnországban és Nagy-Britanniában - olvasható az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztatójában.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000