Hír archívum: 2003. augusztus

Más hónap

Õrizetben a KPHM menedzsere

2003.08.12.

A rendőrök több tíz millió forintot és lőfegyvereket találtak abban a páncélszekrényben, amelyre másfél hete Balatonfüreden bukkantak egy luxusvillában. Akkor kommandósok vettek őrizetbe egy férfit, aki a Népszabadság információi szerint álnéven a kiemelkedően magas hozamot ígérő KPHM Ingatlanfejlesztési Szövetkezet menedzsere.

A Broadcom 60 millió dolláros kártérítést fizet az Intelnek

2003.08.12.

A Broadcom chipgyártó cég 60 millió dolláros kártérítést fizet az Intelnek, ugyanis a vállalat ily módon szeretne elkerülni egy várhatóan alaposan elhúzódó, szabadalmi jogokkal kapcsolatos pereskedést.

Mégis elítélhetik az argentin junta bűnöseit

2003.08.12.

Elévülhetetlenné nyilvánítják Argentínában a katonai diktatúra idején elkövetett súlyos bűncselekményeket - közölte helyi idő szerint hétfőn az argentin igazságügy-miniszter.

A Microsoft elvesztette a böngészőpert

2003.08.12.

Első fokon 521 millió dollár megfizetésére kötelezte a szoftveróriást a bíróság, mert úgy találta, a Microsoft valóban elbitorolta a felperes Eolas Technologies és a Kaliforniai Egyetem által közösen jegyezett szabadalmat.

Polgárjogi aggodalmak az ausztrál internetes személyazonosítási javaslat kapcsán

2003.08.12.

A javaslat, hogy tegyék az ausztráloknak ugyanolyan nehézzé az internet cím szerzését, mint a banki folyószámlanyitás, éles kritikára késztette az Electronic Frontiers Australia (EFA) online polgárjogi csoportot.

Elhalasztják az új gyógyszerár-támogatás bevezetését

2003.08.12.

A gyógyszergyártók és az egészségügyi miniszter is úgy látja, még van esély arra, hogy megállapodnak az új átmeneti gyógyszerár-támogatási rendszerrel kapcsolatban. Ha Csehák Judit javaslatát elfogadja a kormány, úgy pénteken az előzetes tervek ellenére sem lép életbe az új szabályozás.

Brüsszel is beleszól a kettős állampolgárságba

2003.08.12.

A határon túli magyarok kettős állampolgárságának bevezetése a magyar EU-csatlakozásig, vagyis jövő májusig szóba sem jöhet. Ezt ugyanis két olyan nemzetközi megállapodás gátolja, amely az Orbán-kormány idején született.

Eva-pluszt javasol a BKIK

2003.08.12.

Új átalányadó bevezetését javasolja a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) Gazdaságpolitikai Bizottsága. Az eva-plusz adókulcsa 18 százalékos lenne és 30 millió forintos értékhatárig lehetne használni. A javaslatot elküldték a Pénzügyminisztériumba - olvasható az Üzleti 7-ben.

A legfőbb ügyész válaszai Keller Lászlónak

2003.08.12.

A kifogásolt ügyek többségében még tart az eljárás, más részében pedig akadálya a nyomozás elrendelésének, hogy nincs hatásköre az ügyészégnek, illetve nincs bűncselekményre utaló adat - fejtette ki Keller László szocialista politikus kérdéseire adott írásbeli válaszaiban a legfőbb ügyész.

Öngyilkos-turizmus Svájcban

2003.08.11.

Svájcban éles vita bontakozott ki az úgynevezett eutanázia-turizmusról. A jogszabályok ugyanis lehetővé teszik, hogy külföldiek Svájcban, ellenőrzött körülmények között, szakemberek segítségével vessenek véget az életüknek. A kormány nemzetközi nyomásra megígérte, hogy felülvizsgálja ezt a gyakorlatot.

Pártpénz a holdudvarnak

2003.08.11.

Július elsejétől a pártok munkájukat segítő tudományos ismeretterjesztő, kutatási, oktatási alapítványt hozhatnak létre. Egy civil szervezeti vezető az Alkotmánybírósághoz fordult.

A károsultak ügyvédje szerint Kulcsár Attila többeket figyelmeztetett a K&H Equitisnél zajló vizsgálatra

2003.08.11.

Kulcsár Attila többeket figyelmeztetett a K and H Equitiesnél zajló vizsgálat megkezdése idején: vigyék át a pénzüket más brókercéghez - közölte ügyfelei beszámolója alapján Magyar György ügyvéd vasárnap az MTI-vel.

Jövő évtől hordozhatóak a telefonszámok

2003.08.10.

Az év második felében dönthet a parlament a telefonok számhordozhatóságának megteremtéséről, az összekapcsolási díjak mérsékléséről és a posta liberalizációjának előkészítéséről.

Románia magyar mintára saját státustörvényt alkot

2003.08.10.

Románia a magyar kedvezménytörvény mintájára saját státustörvényt alkot a határon túli románok kulturális önazonosságának támogatására - jelentette be szombaton Adrian Nastase kormányfő.

Vizsgálja a kettős állampolgárság kérdését a külügy

2003.08.10.

Két hét múlva készülhet el a külügyminisztérium elemzése a kettős állampolgárságról. Bársony András államtitkár szerint ugyan a csatlakozási szerződés állampolgárságot érintő fejezetét már lezárták, később azonban lehet esély ennek megváltoztatására.

Tízezer forintig nem bűncselekmény a pénzhamisítás

2003.08.09.

Nem bűncselekmény a pénzhamisítás, ha azt tízezer forintot meg nem haladó értékű pénzre követik el - így foglalt állást a legfőbb ügyész megkeresésére a közelmúltban a Legfelsőbb Bíróság jogegységi tanácsa.

Mádl Ferenc a kettős állampolgárság kérdéséről

2003.08.09.

A kettős állampolgárság ügye rendkívül fontos kérdése a magyarságnak, amelynek esélyeiről, lehetőségeiről és jogi feltételeiről a politikai elit és a társadalomtudományok képviselői előbb-utóbb megnyugtató állásfoglalást alakíthatnak ki - nyilatkozta Mádl Ferenc szombaton az MTI-nek, hozzátéve, hogy elsietett lenne a részéről, ha e problémakörre vonatkozóan bármilyen pozitív döntést megelőlegezne.

Gyorsan elítélték a betörőt

2003.08.09.

Első fokon fél év szabadságvesztésre ítélte a bíróság azt a férfit, akit a múlt hét végén betörésen értek tetten Lovászpatonán - tudta meg a HavariaPress.

EU: Nem tisztességtelen a Sony/Philips CD licencelési struktúrája

2003.08.08.

Az Európai Bizottság határozata szerint megfelel az Európai Uniós ajánlásoknak az a CD technológiai licencstruktúra, amelyet a Sony és Philips cégek alkottak a CD technológiai szabadalmak más gyártók általi alkalmazásának lehetővé tételére.

Az APEH eladja mintegy 9 milliárd forint értékű behajthatatlan követelését.

2003.08.08.

A behajtás jogát elnyerő pályázó a kikiáltási ár alapján alig százmillió forintért juthat hozzá akár több milliárdhoz

Ellenperbe fogta az IBM az SCO-t

2003.08.08.

Az IBM a szerdai napon pert indított egy utah-i bíróságon az SCO ellen. A keresetben a Nagy Kék azzal vádolja a a Unix-szal kapcsolatos kulcsszabadalmakat tulajdonló céget, hogy az megsértette az Linux operációs rendszer terjesztésére vonatkozó licenszszerződést, valamint, hogy számos az IBM által birtokolt szabadalmat is.

Szigorúbb dohányzásellenes intézkedések az EU-ban

2003.08.07.

Brüsszelben rájöttek arra, hogy a cigarettázók nem veszik figyelembe a dobozokon lévő figyelmeztető feliratokat, ezért új szabályozás készül. Az EU brüsszeli központjában pedig 2004 május 1-jétől tilos a dohányzás.

Kulcsár Attila ügyvédje semmit sem hoz nyilvánosságra védencével folytatott beszélgetéseiből

2003.08.07.

Kulcsár Attila, a K&H Equities Rt. milliárdos sikkasztással gyanúsított brókerének ügyvédje szerint "úgy tűnik" végleges ügyfelének az az álláspontja, hogy nem tájékoztatja a nyilvánosságot az ellene folyó eljárásról. Erről Bánáti János szerdán nyilatkozott az MTI-nek, azt követően, hogy Bécsben a napokban beszélt ügyfelével és hazatért Magyarországra.

Az EU szankcionálná a Microsoftot

2003.08.07.

Míg az USA-ban leállították az óriáscég elleni pert, és a Bush-kormányzat alatt hatalmas állami megrendelésekhez jut a vállalat, az EU álláspontja nem változott, sőt az Európai Bizottság kijelentette, komoly ellenlépésekre is kész, ha a Microsoft nem változtat üzletpolitikáján.

Meleg pár miatt kártérít az egyház

2003.08.07.

Kártérítést köteles fizetni egy homoszexuális párnak egy Düsseldorf környéki katolikus egyházközség, mivel a megkötött szerződés ellenére nem engedte meg, hogy a pár az egyházközségtől bérelt helyiségben tartsa meg esküvőjét.

Franciaország: hatvanezer alatt a rabok száma

2003.08.07.

A francia szokásokhoz híven a köztársasági elnök a nemzeti ünnep alkalmából minden évben amnesztiában részesíti a kisebb bűnökért ülő fogvatartottakat.

Vizsgálat indul a PVC személyik miatt

2003.08.07.

A belügyminiszter vizsgálatot rendelt el annak megállapítására, hogy a tárcán belül a PVC-alapanyagú személyazonosító igazolványok kiadása kapcsán terhel-e valakit személyes felelősség - nyilatkozta közleményben a tárca sajtókapcsolatok osztálya.

Lévai Katalin: szeptembertől alapítványi iskola sem alkalmazhat hátrányos megkülönböztetést

2003.08.06.

A közoktatási törvény szeptemberben életbe lépő módosítása értelmében alapítványi iskola sem alkalmazhat hátrányos megkülönböztetést - közölte Lévai Katalin kedden az MTI-vel.

Roma nők elkülönítése: első fokon a Népszavának adtak igazat

2003.08.06.

A roma nők miskolci kórházbeli elkülönítéséről írt cikk miatt indított sajtóperben a Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokon, nem jogerősen, a lényegben a Népszavának adott igazat - közölte a lap jogi képviselője kedden, az írást kibocsátó Roma Sajtóközpontban (RSK) rendezett sajtótájékoztatón.

Nem adja fel a menesztett mentős főigazgató

2003.08.06.

Göbl Gábor szerdán állománygyűlést tart a megyei vezetőknek és munkaügyi bírósághoz fordul. Az értekezleten részt vesz az Országos Mentőszolgálat vezetésére kirendelt miniszteri biztos is.

Egy év börtön netes bombakészítési tippekért

2003.08.06.

Egy év börtönbüntetést kapott az az anarchista lelkületű amerikai fiatal, aki bombák készítésére vonatkozó információkat tett elérhetővé weboldalán keresztül.

Törvény védi a gazdasági bűnözőket

2003.08.06.

Július eleje óta jóval nehezebb bizonyítékot szerezni a gazdasági bűnözők ellen - írja a Magyar Hírlap. A cégek vezetőit a törvény saját gazdasági titkaik megőrzésére kötelezi és ezekről mostantól nem kötelesek tanúvallomást tenni, sőt a vezetőktől a cég iratai sem foglalhatók le.

Egyre veszélyesebb féregprogramok megjelenése várható

2003.08.06.

A magukat a felhasználó beavatkozása nélkül terjeszteni képes féregprogramok egyre gyorsabbak, kisebbek és veszélyesebbek lesznek, közölték egyes biztonsági szakértők a napokban.

Menedzserstílusú maffiafőnökök

2003.08.05.

Fiatal, képzett, kiváló szervező - sorolja az orosz rendőrség a maffiavezetők jellemzőit. Sok tehetséges, kiemelkedő képességű bűnöző korábban rendőr, katona vagy sportoló volt. Régi szakmájukban azonban nem becsülték meg őket.

Jászladányi iskolaügy: újságírói tiltakozás

2003.08.05.

Közös nyilatkozatban tiltakozik, és az igazgatónőt nyilvános bocsánatkérésre szólítja fel a jászladányi alapítványi iskola múlt pénteki évindító értekezletén történtek miatt több, az ügyben közvetlenül érintett médium vezetője - tájékoztatta a Roma Sajtóközpont (RSK) igazgatója kedden az MTI-t.

Tiltott toborzás Pécsen

2003.08.05.

A francia idegenlésióba toborzott katonákat három fiatal Pécsett. A rendőrség a honvédelmi minisztérium hivatalos állásfoglalása nyomán tiltott toborzás miatt emelt vádat a fiatalok ellen.

Az Európai Lapkiadók Szövetsége levélben fejezte ki aggodalmát Medgyessy Péternek

2003.08.05.

Medgyessy Péter miniszterelnökhöz fordult az Európai Lapkiadók Szövetsége (ENPA), levélben fejezve ki aggodalmát a magyar kormány lapkiadással kapcsolatos új adópolitikája miatt - tájékoztatta a Magyar Lapkiadók Egyesülete kedden az MTI-t.

A keményfa a drognál is többet hoz a konyhára

2003.08.05.

Az illegális trópusi keményfa- kereskedelem a drogüzletnél is kifizetődőbb, ráadásul kevésbé veszélyes - állítják a csempészek.

A BM szerint az EU nem szab gátat a többes állampolgárság megszerzésének

2003.08.05.

Az Európai Unió csak az uniós állampolgársághoz fűződő jogokat szabályozza, így nem szab gátat a többes állampolgárság megszerzésének - közölte hétfőn Parragi Mária, a Belügyminisztérium (BM) Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalának állampolgársági főosztályvezetője.

Bírósághoz fordul a felmentett főmentős

2003.08.05.

Várhatóan bírósághoz fordul az Országos Mentőszolgálat volt főigazgatója, akinek néhány napja vonta vissza megbízatását az egészségügyi miniszter. A mentőszolgálat átvilágításáról készült jelentés súlyos szabálytalanságokra derített fényt.

EU irányelvek az elektronikus kommunikáció strukturális alapjaihoz

2003.08.05.

Hosszú folyamat végére tett pontot az Európai Bizottság, amikor kiadta az elektronikus kommunikáció strukturális alapjaihoz tartozó irányelveit, melyek célja irányt mutatni a tagállamok számára a helyi döntések meghozatalakor.

Infokommunikációs technológiák a bűnüldözés szolgálatában

2003.08.05.

Miután a lakosság hatékonyabb és gyorsabban reagáló rendőrséget követel, a Fülöp-szigetek nemzeti rendőrsége (PNP) közölte, hogy a csúcstechnológiát is a bűnözés elleni harc eszközévé teszik.

Adókedvezmény: nem vonják meg mindenkitől

2003.08.05.

Már ebben a hónapban tárgyal a kormány a lakáshitelek után járó adókedvezményről. Eddig csak azt lehet tudni, hogy várhatóan nem vonják meg mindenkitől. A rászorulók megkapják, de hogy ez kiket érint, mennyi támogatást jelent, egyelőre még a kormánybiztos sem tudja.

A Red Hat perli az SCO-t

2003.08.05.

A vezető Linux cég keresetet adott be az SCO Group ellen, mert a bírósággal akarja kimondatni, hogy technológiái nem sértenek SCO szellemi tulajdont, ugyanakkor kártérítést követel az SCO "tisztességtelen és megtévesztő" gyakorlata miatt.

Hongkongi internetszolgáltatók a levélszemét ellen

2003.08.05.

A meredeken növekvő mennyiségű kéretlen reklámlevelek elleni harc érdekében a hongkongi internetszolgáltatók szövetsége és az Ázsiai Digitális Marketing Szövetség (ADMA) egyesíti erőit, hogy segítse a fogyasztókat, a cégeket és a kormányzatot a spam elleni intézkedések alkalmazásában.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000