Hír archívum: 2003. szeptember

Más hónap

Új Hírközlési Törvény: fizetni kell az otthoni hálózatok után?

2003.09.16.

A szakmai egyeztetésen túljutott Elektronikus Hírközlési Törvény tervezete várhatóan szeptemberben kerül a kormány elé elfogadásra, ám a közigazgatási és szakmai egyeztetésen körözött legutóbbi változat több korábbi fontos szakmai kifogásnak nem adott helyet.

Peres eljárások Magyarországon is, a file-csere miatt

2003.09.16.

A Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége bejelentette, hogy fontolóra veszi a szerzői jogokat kijátszók elleni kártérítési perek indítását.

Jövőre lesz energiaadó és környezetterhelési díj

2003.09.16.

Az eddigieknél nagyobb változást ígért a 2004-es költségvetés "zöldítésében" Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter a témakörrel foglalkozó konferencián.

A közigazgatási reform végrehajtásához minisztériumi szemléletváltásra van szükség

2003.09.16.

A minisztériumok alapvető szemléletváltására is szükség van a sikeres közigazgatási reform végrehajtásához – jelentette ki Tóth Zoltán, a Belügyminisztérium államtitkára Siófokon, a hétfőn kezdődött jegyző konferencián.

Nem született döntés a felülvizsgálati tárgyaláson a Tocsik-ügyben

2003.09.16.

A Legfelsőbb Bíróság (LB) egy hét múlva hirdet határozatot Tocsik Márta polgári perének felülvizsgálati tárgyalásán; hétfőn az iratismertetés zajlott le.

Jogosítványok, személyik, útlevelek - okirat-hamisítási ügyet derített fel a rendőrség

2003.09.15.

Az 51 éves férfi 3-4 éve folytatja tevékenységét, és "azoknak az okmányoknak a nagyságrendjét egyelőre még megsaccolni sem tudjuk, amelyek a kezéből kikerültek".

Elhalasztott dohányzási tilalom Hollandiában

2003.09.15.

Hosszú hónapok erőteljes lobbizása eredményes lett, a holland egészségügyi miniszter, Hans Hoogervorst bejelentette: a vendéglők, kávézók, diszkók esetében elhalasztják a munkahelyi dohányzást tiltó szabályozás alkalmazását. A vendéglátóipar további egy évet nyert, a kávézókban, vendéglőkben 2005 szilveszteréig lehet füstölni.

A tb-vel fizettetné a Fidesz a temetéseket

2003.09.15.

A Fidesz szerint az évek során befizetett tb-járulékokból kellene kifizetni minden ember temetési költségét. A kormányzat azonban pénzhiányra hivatkozva elutasította a javaslatot.

Csökkenhet a társasági adó

2003.09.15.

Jövőre 18-ról 16 százalékra csökkenhet a társasági nyereségadó kulcsa – ezt a javaslatot is tartalmazza a Pénzügyminisztériumban véglegesített jövő évi adókoncepció.

Háromnapos ülést tart a héten az Országgyűlés

2003.09.15.

A plenáris tanácskozások mellett a Fidesz kezdeményezésére egy politikai vitanap is lesz.

Bárándy Péter az EU-s igazságügy-miniszterek római tanácskozásán

2003.09.15.

A polgári eljárások elhúzódásának elkerüléséről, büntetés-végrehajtási kérdésekről, illetve az alkotmányozás büntetőjogi területéről, egy esetleges uniós ügyészség létrehozásáról volt szó az Európai Unió és a csatlakozó országok igazságügyi minisztereinek nem hivatalos római tanácskozásán, amely az előző napi belügyminiszteri konzultációt követte.

Az EU-csatlakozás mellett voksolt az észt választók többsége

2003.09.15.

Észtország nagy arányban támogatta az ország 2004. május 1-én esedékes európai uniós csatlakozását: a vasárnapi népszavazáson a szavazópolgárok 67 százaléka voksolt igennel, 33 százalékuk pedig nemmel.

Svédország nemet mondott az euróra

2003.09.15.

A svéd választópolgárok 56,1 százaléka szavazott a vasárnapi referendumon a közös európai valuta bevezetése ellen és 41,8 százalékuk támogatta azt. Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke szerint Svédország kétségkívül veszít befolyásából az Európai Unión belül.

A börtönépítés ellen voksoltak Tiszaújvárosban

2003.09.15.

Várhatóan nem épül börtön Tiszaújvárosban, miután a vasárnap megtartott helyi népszavazáson a többség nemmel voksolt arra a kérdésre: "Egyetért-e azzal, hogy munkahelyteremtő beruházás részeként a Tiszaújvárosi Ipari Park területén büntetés-végrehajtási intézet létesüljön"

Óvadék : naponta egy gyanúsított mehet haza

2003.09.14.

A bíróság csak azoknak ad lehetőséget az óvadék kifizetésére, akiknek a szabadulása nem veszélyezteti magát a büntetőeljárást

Börtönről tartanak népszavazást Tiszaújvárosban

2003.09.14.

A tiszaújvárosiak ma szavaznak arról, hogy épüljön-e börtön a településen. A népszavazás eredménye kötelező érvényű az önkormányzatra.

Kitűzték Leonid Sztecura büntetőperében a tárgyalást

2003.09.14.

Leonid Sztecura, a felbujtóként elkövetett emberölés kísérletével és más súlyos bűncselekményekkel vádolt ukrán-izraeli kettős állampolgár büntetőperében a Fővárosi Bíróságon kitűzték az első tárgyalást november 6-ra.

Belgrád nem ellenzi a vajdasági magyarok esetleges kettős állampolgárságát

2003.09.14.

Aleksandra Joksimovic szerbia-montenegrói külügyi helyettes államtitkár cáfolta, hogy a Belgrád ellenezné a vajdasági magyarok kettős állampolgársághoz való hozzájutását.

Lomnici Zoltán a politikai színezetű pótmagánvádas ügyekről

2003.09.14.

Fennáll a veszélye annak, hogy valamelyik politikai oldal támadást intéz az igazságszolgáltatás ellen a pótmagánváddal bíróság elé kerülő politikai színezetű ügyek eldöntése nyomán - nyilatkozta az MTI-nek Lomnici Zoltán főbíró.

Szüksége van-e Magyarországnak új alkotmányra?

2003.09.12.

Mint arról rendezvények rovatunkban beszámoltunk, szeptember 11-én "És mi lesz az alkotmánnyal?" címmel tanácskozást tartott az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet.

Megosztják a kábítószer fogások adatait

2003.09.12.

Együttműködési megállapodást kötött a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a kábítószerek és az annak minősülő anyagok termelésének, előállításának, valamint kereskedelmének visszaszorítása érdekében.

Orvos az oltási perről

2003.09.12.

A kedvező járványügyi helyzet fenntartása csakis védőoltásokkal lehetséges, amelyek segítségével egyes kórokozók kiszoríthatók a népességből

Útlevél nélkül az uniós tagországokba

2003.09.12.

Jövő májustól személyigazolvánnyal utazhatnak a magyarok az Európai Unió országaiba, és az uniós országok polgárai is könnyített határátlépéssel érkezhetnek hozzánk.

ÁSZ: pótköltségvetés kellett volna 2002 év végére

2003.09.12.

A kincstári rendszer jól működik, de halaszthatatlanok a közigazgatási és önkormányzati reformok - derült ki az Állami Számvevőszék elnökének beszámolójából.

Magyarország 2004 májusától vethetné fel az állampolgársági rendszer megváltoztatását

2003.09.12.

Magyarország csak 2004 májusától vethetné fel az Európai Unióban az állampolgársági rendszer megváltoztatásának kérdését - fejtette ki a Krónika című lapnak Bársony András, a külügyminisztérium politikai államtitkára.

A Fidesz "Európa-törvényt" javasol

2003.09.12.

Az Országgyűlés hatáskörének megerősítését javasolja a kormány ellenőrzésében az európai uniós csatlakozás után a Fidesz - közölte Szájer József

Rendőr-roma összetűzés Gyöngyösön: vádemelés és nyomozás-megszüntetés

2003.09.12.

Vádat emeltek a gyöngyösi Bugát Pál Kórházban tavaly novemberben történt roma-rendőr összetűzés kapcsán öt romával szemben csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette, részben maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés bűntette, részben pedig könnyű testi sértés vétsége miatt.

A Népszavát is perbe vonják a Fidesz kontra Csáki Pál ügyben

2003.09.12.

Megkezdődött a Fővárosi Bíróságon (FB) csütörtökön az a személyiségi jogi per, amelyet a Fidesz indított Csáki György, a Magyar Posta vezetője ellen a 2002-es választási röplapokkal kapcsolatos, Népszavában megjelent kijelentései miatt; Csáki állítja, hogy nem nyilatkozott a lapnak.

Bársony András pert indít Almássy Kornél ellen

2003.09.12.

Bársony András közölte: azonnal rágalmazási és személyiségi jogi pert indít Almássy Kornél, az MDF elnökségi tagja ellen, aki egy csütörtöki sajtókonferencián azt állította, az államtitkár "álhírekkel tudatosan hiszterizálja, megtéveszti a közvéleményt".

Bérgyilkosok végeztek a szilasligeti ügyvéddel

2003.09.11.

Õrizetbe vették a rendőrök azt a két férfit, akik a gyanú szerint megbízásból végeztek ki egy ügyvédet Szilasligeten még augusztus elején.

Módosul a munka törvénykönyve

2003.09.11.

Az európai uniós csatlakozás után az új tagországokban a szabályok szigorodásával kénytelenek kalkulálni a munkaadók. Szabályozási szinten már nincs szükség drámai változtatásokra, ezért az idén csak technikai módosítások várhatóak a munka törvénykönyvében. Elkezdődött azonban a jogszabály átfogó felülvizsgálata is.

Eva: nem döntött a kormány a kiterjesztésről

2003.09.11.

Bár a kormányülésen nem született döntés az egyszerűsített vállalkozói adó kiterjesztéséről, azt minden szakember elismeri, hogy az eva idei bevezetése jó húzás volt. Ráadásul a kormány a jövő évi adócsökkentést részben a növekvő eva-bevételekből szeretné fedezni.

Nem született döntés az adótörvényekről

2003.09.11.

Az előzetes tervekkel ellentétben mégsem döntött ma a kormány az adótörvényekről szóló javaslatról.

Sok a hamis euró

2003.09.11.

Wim Duisenberg, az Európai Központi bank elnöke szerdán bejelentette, hogy már folyik az euró bankjegyek új generációjának előkészítése.

Sok tízmilliót fizettek már az óvadékosok

2003.09.11.

Szeptember 3-ig csak a Fővárosi bíróságra 88,2 millió forintot fizettek be azok a gyanúsítottak, akiknek a bíróság engedélyezte, hogy óvadék fejében szabadlábon védekezhessenek. A legalacsonyabb kifizetett összeg 200 ezer, a legmagasabb 30 millió forint volt.

Hónapok óta áll a tiszai ciánper

2003.09.11.

Hónapok óta áll a tiszai ciánszennyezést okozó Aurul cég ellen indított 28 milliárd forintos kártérítési per, nem a románok időhúzása miatt: a Fővárosi Bíróságon új bíróhoz került az ügy, s a szobányi irathalmaz áttanulmányozása hosszú időt vesz igénybe.

Légi utasok személyes adatai: az Európai Bizottság erősebb biztosítékokat vár

2003.09.11.

Az Európai Bizottság belső piaci ügyekért felelős tagja kedden "kiábrándítónak" nevezte a légi utasok személyes adatainak védelméről az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalásokon eddig elért előrehaladást.

Pro Doktorandis díj Mádl Ferencnek

2003.09.11.

A doktori képzés érdekében kifejtett tevékenysége elismeréseként Pro Doktorandis díjat vett át Mádl Ferenc köztársasági elnök a Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ) vezetőségétől szerdán Budapesten.

Elfogadta a kormány az esélyegyenlőségi törvénytervezetet

2003.09.11.

A kormány elfogadta az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvénytervezetet - közölte Gál J. Zoltán a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón.

Az SZDSZ pert indít a Magyar Nemzet ellen

2003.09.11.

A Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) sajtóhelyreigazítást kezdeményez, valamint személyiségi jogi pert indít a Magyar Nemzet ellen

Fiatal főkapitányokat neveztek ki

2003.09.10.

Négy új megyei főkapitányt nevezett ki Salgó László, akik átlagosan kilenc évvel fiatalabbak a mai kapitányoknál.

Bíróság előtt a New York Times feltörője

2003.09.10.

Tárgyalóteremben folytatódik a magát a hatóságoknak feladó Adrian Lamo ügye. Az amerikai fiatal korábban több hackerakcióval hívta fel magára a rendszergazdák és a média figyelmét.

Munkahelyi adatvédelem és személyiségi jogok az EU-ban

2003.09.10.

Belenézhet-e a főnök az email-forgalomba? És ha nem, akkor miért ne küldhetnénk el bárkinek a bizalmas munkahelyi információkat. Az EU megbízásából dolgozó szakembereknek még két évük van, hogy átvágják a gordiuszi csomót.

Elítéltek két holland neonácit

2003.09.10.

A holocaust tagadásáért ítéltek el két férfit.

Bűncselekmény vagy emberi jog a kötelező védőoltás megtagadása?

2003.09.10.

Egy szombathelyi házaspár nem engedi, hogy 3 éves gyereke megkapja a kötelező védőoltásokat - a helyi gyámügyi hivatal kiskorú veszélyeztetése miatt feljelentette őket.

A fogyasztóvédők az akciós termékeket vizslatják

2003.09.10.

Az akciós termékek teljes körű vizsgálatára számíthatnak a Somogy megyei kereskedők és szolgáltatók; a megyei fogyasztóvédelmi felügyelőség szeptember második felében megkezdi azt az átfogó ellenőrzést, amely termékekre és szolgáltatásokra egyaránt kiterjed.

Elrettentéssel a dohányzás ellen

2003.09.10.

A dohányzás impotenssé tesz, árt a babának. A cigaretta infarktust, súlyos szájbetegséget okoz. Néhány felirat, sokkoló képpel illusztrálva. Kanadában már két éve így néznek ki a cigarettás dobozok.

Két új tévé a médiahatóság kijátszásával?

2003.09.10.

Két tévécsatorna indul hétfőtől, de a műsoruk terjesztésére a kábelszolgáltatókkal még nem kötöttek szerződést. A televíziók segítséget kapnak az RTL Klubtól. Az ORTT vizsgálódik.

Indokok nélküli felmondás

2003.09.10.

Nem alkotmányellenes, ha a munkáltatói rendkívüli felmondás közlése előtt a munkavállaló kivételes esetben nem kap lehetőséget a tervezett intézkedés indokainak megismerésére, a felhozott kifogások elleni védekezésre - ismertette döntését az Alkotmánybíróság.

Gyurcsány Ferenc kontra Magyar Nemzet

2003.09.10.

Helyreigazításra kötelezte a Magyar Nemzetet nem jogerősen a Fővárosi Bíróság (FB) kedden azért, mert Gyurcsány Ferenc sportminisztert több írásában is abban a hamis színben tüntette fel, hogy a brókerbotrány érintettje.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000