Hír archívum: 2003. szeptember

Más hónap

Fidesz: maradjon kétharmados a döntés a csapatmozgásokról

2003.09.10.

Az alkotmány módosításához Keleti György (MSZP) által benyújtott önálló képviselői indítvány keddi parlamenti általános vitájában az ellenzéki képviselők kifogásolták, hogy a csapatmozgások ügyében a parlament kétharmados helyett egyszerű többséggel dönthetne.

A szerdai kormányülés napirendje: esélyegyenlőség, adók, felnőttképzés, szálláshelyek

2003.09.10.

Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőségről szóló törvénytervezetet tárgyalja mai ülésén a kormány.

Per védőoltás elmaradása miatt

2003.09.09.

Évek óta nem engedi beadni a gyermekkori kötelező védőoltásokat három és fél éves kislányának egy szombathelyi házaspár. Ezért a városi gyámhivatal kiskorú veszélyeztetése miatt feljelentette őket, arra hivatkozva, hogy így a gyerekek egészségi ellenőrzése lehetetlenné válik.

A Vajdasági Magyar Demokrata Párt szerint a kishatár-vízum nem váltja ki a kettős állampolgárságot

2003.09.09.

A Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) szerint a kishatárforgalmi vízum bevezetésére vonatkozó brüsszeli javaslat nem válthatja ki a határon túl élő magyaroknak nyújtandó kettős állampolgárságot.

Adómentes lesz a kismamapótlék

2003.09.09.

Nem minősül jövedelemnek, ezért mentesül a személyi jövedelemadó és minden egyéb közteher alól a kismamák utólagosan kifizetendő jövedelempótléka. Erről döntött, szinte egyhangúlag, a parlament hétfői ülésén.

Rövidesen kiírják a pályázatot új börtön építésére magántőkéből

2003.09.09.

Elkészült a pályázat, amelyben a modern Magyarország első magántőkéből épülő büntetés-végrehajtási intézményéhez keresünk befektetőket - mondta az igazságügy-miniszter az MTI-nek.

Ismét napirenden a pozitív adóslista

2003.09.09.

Az adatvédelmi biztost kivéve úgy tűnik, valamennyi érintett álláspontja egyezik a pozitív adóslista tekintetében. Nemcsak az Országgyűlés lakásügyi albizottsága, hanem a lakáshitelezésben részt vevő bankok, s a Magyar Bankszövetség is üdvözölné a pozitív adóslista életre hívását.

Nem vonják vissza a jogállási törvényt, de a címét megváltoztatják

2003.09.09.

A miniszter-csere nem hoz irányváltást az egészségügyben - közölte az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium politikai államtitkára, kijelölt szakminiszter. Kökény Mihály azt is mondta: az egészségügyi dolgozók jogállásáról szóló törvényt nem vonják vissza, de készek megváltoztatni a címét, hogy kiderüljön, az orvosi jogállásról később jogszabály születik majd

Ombudsmani ügykereső szolgáltatás a Kormányzati Portálon

2003.09.09.

Az állampolgárok ezentúl a Magyarország.hu oldalain is tájékozódhatnak az Országgyűlési Biztosok Hivatalához benyújtott panaszuk kivizsgálásáról.

Kezdődik a vita az új társasházi törvényről

2003.09.09.

Kedden kezdődik a társasházakról szóló törvényjavaslat tárgyalása a parlamentben. Az egymillió embert érintő jogszabály a tervek szerint lényegesen egyszerűbbé és gyorsabbá tenné a meglehetősen gyakori viták rendezését.

Megkezdődött a balástyai sorozatgyilkos pere Szegeden

2003.09.09.

A Csongrád Megyei Bíróságon hétfőn megkezdődött annak a balástyai rémként elhíresült férfinek a pere, akit öt nő meggyilkolásával vádolnak.

Jön az értékpapírosítás

2003.09.08.

A Magyarországon még szakmai körökben is jobbára ismeretlen értékpapírosítási ügyletek struktúrájáról és hazai jogi vonatkozásairól tart kerekasztal találkozót pénteken a White & Case ügyvédi iroda frankfurti és magyarországi képviselője.

Tiltott gyógyszerkereskedés az interneten

2003.09.08.

A vényköteles orvosságok patikán kívüli forgalmazása nemcsak tiltott, de veszélyes is a fogyasztókra.

Amnesztiát hirdet a RIAA

2003.09.08.

Az amerikai lemezkiadók szövetségének legújabb ajánlata szerint a fájlcserélők elkerülhetik a pereskedést, ha írásos nyilatkozatban megígérik, hogy törlik a merevlemezükről a kalózmásolatokat és nem töltenek le újakat. A program csak azokra érvényes, akiket még nem perelt be a RIAA, és akik nem pénzért adták tovább a fájlokat.

A csatlakozás nem igényel jelentős változást az áfában

2003.09.08.

Az uniós csatlakozás miatt nem kell radikális változásokat végrehajtani az általános forgalmi adó (áfa) esetében jövőre, egyetlen lényeges elvárás a nulla kulcs megszüntetése.

Biztosítósokkal bővülő evakör

2003.09.08.

Ezentúl ugyanis a pénzügyi, például biztosítási tevékenységet folytató vállalkozások is bejelentkezhetnének az egyszerűsített vállalkozói adó alá.

Rácson túli kilátások

2003.09.08.

32 büntetés-végrehajtási intézet. 18 ezer fogoly. 153 százalékos zsúfoltság. Mindez 26,3 milliárd forintjukba kerül az adófizetőknek évente.

Hétfőn dönthet a parlament az adómentes jövedelempótlékról

2003.09.08.

Az Országgyűlés hétfői ülésén várhatóan dönt a gyermekgondozási segély melletti jövedelempótlék adó- és köztehermentességéről szóló törvényjavaslatról, a paksi üzemzavart vizsgáló bizottság felállításáról - megkezdődik a társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiájáról és a jogi segítségnyújtásról szóló előterjesztés általános vitája.

Új EU-szabályozás a kozmetikumok lejárati idejének jelzésére

2003.09.08.

Az EU-ban 2005 márciusától a 30 hónapon túl használható kozmetikai termékekre is kiterjesztik a szavatossági idő megjelölésének a kötelezettségét - jelentette be pénteken az Európai Bizottság.

A felsőoktatási biztos szerint elvették a jogait

2003.09.08.

A felsőoktatási törvény legutóbbi módosítása jelentősen leszűkítette az oktatási miniszter törvényességi felügyeleti jogkörét, s ezáltal azoknak az ügyeknek a számát, amelyekben az oktatási jogok miniszteri biztosa eljárhat - közölte Aáry Tamás Lajos sajtótájékoztatóján.

A kis halakra is harap az APEH

2003.09.07.

Érdemes figyelni az adó- és járulékfizetési határidőkre, mert az APEH egyre gyakrabban veti be az azonnali inkasszó fegyverét a filléres tartozások befizetését elmulasztó bt.-kkel és magánszemélyekkel szemben - írja szombati számában a Magyar Hírlap.

Csökken a jövedelemadó, várhatóan mégis többet kell fizetni

2003.09.07.

Már nem biztos, hogy csökken az ÁFA-kulcsa, kevesebb lehet a lakáshitelek-maximuma, jön az ápolási járulék

Ajánlat Ukrajnának a díjmentes magyar vízumra

2003.09.07.

Díjmentes vízumlehetőséget ajánlott fel az ukrán állampolgárok számára Magyarország, közölte a külügyi szóvivő szombaton a távirati irodával.

Beszámoló a Hírközlési Felügyelet 2002. évi tevékenységéről

2003.09.06.

A Hírközlési Értesítő legfrissebb számában olvasható a Kormány által elfogadott Beszámoló a Hírközlési Felügyelet 2002.évi tevékenységéről, gazdálkodásáról és a hírközlési piac helyzetéről.

ÁSZ-jelentés az önkormányzati támogatásokról

2003.09.06.

Az önkormányzatok helyszíni ellenőrzése során az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a központosított előirányzatú költségvetési támogatásokat és a normatív kötött felhasználású támogatásokat vizsgálva összesen 67,222 millió forint jogosulatlan igénybevételét állapította meg, s 573 ezer forint pótlólagos kifizetésére tett javaslatot.

ÁSZ-jelentés az önkormányzatok beruházásairól

2003.09.06.

A helyi önkormányzatok támogatási rendszerében lévő problémák az elmúlt évben sem csökkentek, a településeknek továbbra is gondot okozott az, hogy a beruházásokhoz megteremtsék a saját forrást - derül ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ)vizsgálati anyagából.

Felfüggesztett börtönre ítélték Simek Kittyt - részletek

2003.09.05.

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a mostohaapja meggyilkolásával vádolt fiatal lányt, Simek Kittyt - jelenti a HavariaPress.

Kora délután születhet ítélet Simek Kitty perében

2003.09.05.

Előreláthatólag kora délután születhet ítélet a nevelőapja meggyilkolásával vádolt Simek Kitty büntetőperében - jelenti a HavariaPress.

Robertson is sürgeti a magyar alkotmánymódosítást

2003.09.05.

Magyarországon a lehető leggyorsabban meg kellene állapodni az alkotmánymódosításról, mert ez biztosítaná, hogy hadra fogható erőkkel álljanak a NATO rendelkezésére - jelentette ki a NATO-főtitkára Budapesten.

Vastagh Pál: Magyarország az EU-alkotmánytervezet módosítására törekszik

2003.09.05.

Magyarország törekvései szempontjából nem lenne kedvezőtlen, ha már idén decemberben véget érne az EU új alkotmányos szerződéséről dönteni hivatott kormányközi konferencia.

Gyermekjogi biztosi posztot hoz létre a GYISM

2003.09.05.

A gyermeki jogok érvényesülésével kapcsolatos feladatok ellátására miniszteri biztosi posztot hoz létre a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM), az ezzel kapcsolatos pályázat a napokban jelenik meg - jelentette be Benedek András csütörtökön Budapesten.

Nagy Testvér Díj harmadszor is

2003.09.04.

A Nagy Testvér Díjat a nemzetközi gyakorlatnak mindig megfelelően azok kapják meg, akik/amelyek éppen a legtöbbet tették az emberek (elektronikus) magánszférájának megsértéséért. A magánszféra védelméért legtöbbet tevő szervezet vagy magánszemély a pozitív e-privacy díjat nyeri el.

Egymillió forintos bírság szabálytalan előfizetői szerződés miatt

2003.09.04.

Piacfelügyeleti eljárás keretében azonnal végrehajtandó határozatot hozott a Hírközlési Felügyelet Hírközlési Területi Hivatalának budapesti irodája, egyúttal 1 millió forint bírságot szabott ki a TVNetWork Rt. kábeltévé szolgáltatóra. Az eljárás közérdekű bejelentés alapján kezdődött a társaság számlájával és egyedi előfizetői szerződésével kapcsolatban. A határozat szerint a kipostázott egyedi előfizetői szerződés eltért az Általános Szerződési Feltételekben foglaltaktól és a vonatkozó jogszabályok előírásait is megsértette.

A lakáshitelekhez nem kellene közjegyző

2003.09.04.

Jelzáloghitelek esetében a a bankok által kibocsátott szerződés közokiratnak minősülne, azt nem kellene közjegyzőnek ellenjegyeznie, így tetemes költséget takaríthatnak meg a hitelfelvevők - javasolta Hegedűs Éva, az OTP Bank ügyvezetője az Országgyűlés lakásügyi albizottságának ülésén.

Szili Katalin és Lomnici Zoltán megbeszélése az új alkotmány létrehozásáról

2003.09.04.

A Magyar Köztársaság az egyetlen rendszerváltó ország, ahol nem született új alkotmány - mutatott rá Szili Katalin házelnök a Lomnici Zoltán főbíróval a Legfelsőbb Bíróságon (LB) kedden folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón.

Prodi szerint az EU-alkotmányról döntő konferenciát nem szabad puszta jóváhagyói szerepre korlátozni

2003.09.04.

Az EU új alkotmányos szerződéséről dönteni hivatott kormányközi konferenciának rövidnek és célratörőnek kell lennie, de nem szabad puszta jóváhagyói szerepkörre korlátozódnia - jelentette ki szerdán az Európai Bizottság elnöke.

Abortuszellenes gyilkos kivégzése Floridában

2003.09.04.

Az amerikai Florida államban kivégeztek egy volt prédikátort, akit egy abortuszklinika orvosának meggyilkolásáért ítéltek halálra.

Btk-módosítás a gyűlöletbeszéd szabályozására

2003.09.04.

A Büntető törvénykönyv módosítása, amely a gyűlöletbeszédet szabályozza, olyan megfogalmazásokkal él, amelyek segítik a jogalkalmazást és megfelelnek az alkotmányossági követelményeknek - közölte Gál J. Zoltán a kormányülés utáni szerdai sajtótájékoztatón, Budapesten.

Jogszabály-módosítást kezdeményez az ÁNTSZ a fertőzések miatt

2003.09.04.

Szeptembertől újra ellenőrzi a kórházakat az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az elmúlt időszakban előfordult fertőzések miatt, s a vizsgálat eredményétől függően jogszabály-módosítást kezdeményez - közölte az MTI-vel Ungváry György országos tiszti főorvos szerdán.

A kamara továbbra is ragaszkodik az egészségügyi dolgozók jogállásáról szóló törvénytervezet újratárgyalásához

2003.09.04.

Magyar Orvosi Kamara(MOK) továbbra is ragaszkodik az egészségügyi dolgozók jogállásáról szóló törvénytervezet visszavonásához és újratárgyalásához.

Gyorsított bírósági eljárás az FTC-UTE mérkőzésen történt rendzavarás után

2003.09.03.

Gyorsított bírósági eljárást kezdeményez a hétfői Újpest-Ferencváros labdarúgó mérkőzésen rendzavarás miatt szabálysértési őrizetbe vett szurkolók ellen a BRFK - közölte a rendőrség sajtóügyeletese az MTI-vel kedden.

Belgium: a szabad számlanyitás joga

2003.09.03.

A belga társadalom kis jövedelmű polgárainak is joguk lesz majd bankszámlát nyitni, amennyiben elfogadja a törvényhozás a banki szolgáltatásokat szabályozó új törvény.

Parkolási perek: jogosulatlan bíróságok?

2003.09.03.

Évente több száz pert indítanak a parkolási társaságok a fővárosban a nem fizető autósok ellen. A perek jelentős részét eddig megnyerték a társaságok és az autósoknak fizetniük kellett. Nemrég azonban felvetődött, hogy az eseteket eddig tárgyaló bíróságok nem is jogosultak eljárni ezekben az ügyekben.

Kialakulóban a kínai alvilág Magyarországon?

2003.09.03.

Rövidesen kínai nyomozók érkeznek Budapestre, hogy tapasztalataikkal segítsék a fővárosi kollégák munkáját az itt letelepedett kínai bűnözők felderítésében. Bár a rendőrség szerint még nincs hazánkban kínai maffia, külföldi kollégáik ennek kialakulására figyelmeztették a budapestieket – írja a Magyar Hírlap.

Változik az adóigazgatási rendszer

2003.09.03.

Április 20-ra tolódhat az szja-bevallás határideje - derül ki az adózás rendjét érintő módosító javaslatból.

Megszűnt a nyugdíjértesítő

2003.09.03.

A munkavállalók idén októberben már nem kapnak nyugdíjértesítőt, mely a befizetett nyugdíjjárulékkal kapcsolatos adataikról tájékoztatta őket az elmúlt két évben - közölte az MTI-vel a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000