Hír archívum: 2003. október

Más hónap

Mégis lesz negyedik adókulcs?

2003.10.31.

A személyi jövedelemadó negyedik kulcsáról egyezkedik az MSZP és az SZDSZ - tudta meg a Világgazdaság. A szocialista frakció így hétfői ülésén dönti el, hogy fenntartja-e azt a módosító indítványát, amelyik 2004-től bevezetné az évi ötmillió forintos kereset feletti 40 százalékos kulcsot.

Mától tilos a spam az EU-ban is

2003.10.31.

Ma lép életbe az az Európai Uniós direktíva, amely kötelezővé teszi a direkt marketing emailek elküldése előtt a címzettek kifejezett engedélyének kikérését. Az Unió tagállamai sokadikként lépnek be azon országok sorába, amelyek szigorú törvényi szabályozással kívánnak véget vetni az egyre súlyosabb spam-problémának.

Rio de Janeiro: strandolónak álcázott rendőrök

2003.10.31.

Bikiniben és fürdőgatyában "férkőznek" rendőrök a fürdőzők közé Rio de Janeiro strandjain, hogy eredményesebben vehessék fel a harcot a strandi alvilággal.

7 millió forintra bírságolta a PSZÁF az Európa Biztosító Rt-t

2003.10.31.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 7 millió forintra bírságolta az Európa Biztosító Rt-t a cégnél lefolytatott átfogó felügyeleti ellenőrzés megállapításai alapján. A felügyelet csütörtökön nyilvánosságra hozott határozata szerint a biztosító megsértette a matematikai tartalék eszközfedezettségére vonatkozó jogszabályi előírásokat.

Év végéig megjelennek a gyógyszertörvény rendeletei

2003.10.31.

Decemberben megjelennek a gyógyszertámogatás uniós irányelveknek megfelelő végrehajtási rendeletei. Az egészségügyi miniszter megtakarítást remél a háziorvosi gyógyszerkeret bevezetésétől, az így nyert pénzt a háziorvosi praxis fejlesztésére és személyi ösztönzésre lehetne felhasználni.

Szoftverbevallásra kéri a BSA a vállalkozásokat

2003.10.31.

A BSA november elején negyvenezer könyvelőirodának, valamint ötvenezer kis- és középvállalkozásnak küld levelet, amelyben "szoftverbevallásra" kéri a vállalkozásokat, vagyis a cégeknek nyilvántartásba kell venniük az általuk használt szoftvereket és licenszszerződéseket.

Megkezdődött az Ifjúsági Törvény elkészítése

2003.10.31.

A hétfőn megtartotta alakuló ülését az ifjúsági törvény előkészítéséért felelős bizottság ( Ifjúsági Törvény Kodifikációs Bizottság). A tizennégy fős bizottságot főként független, civil szakemberek, valamint az ESZCSM és a GYISM szakértői alkotják.

Hamarosan ujjlenyomat az EU-útlevelekben?

2003.10.31.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok tárgyalásainak következtében egyre valószínűbb, hogy az uniós útlevelek ujjlenyomatokat és egyéb biztonsági jellemzőket is fognak tartalmazni. A témában Washington és Berlin tegnap folytatott megbeszélést.

Új közbeszerzési törvény készül

2003.10.30.

A kormány a szerdai ülésén döntött az új, uniós jogszabályi környezetbe illeszkedő közbeszerzési törvény megalkotásáról. A kabinet nem fogadta el a PSZÁF 2002. évi beszámolóját, valamint döntött a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztéséről szóló törvényről.

Gyorsított ütemben készülhet törvény az orvosok jogállásáról

2003.10.30.

Megállapodott a legfontosabb kérdésekben a Magyar Orvosi Kamarával az egészségügyi minisztérium. A tárgyalások eredményeképpen gyorsított ütemben készül el az orvosok jogállását szabályozó törvény; a költségvetés kapcsán a kamara elnöke további egyeztetést javasol.

Megtalálták az ellopott vizsolyi bibliát

2003.10.30.

Megtalálták a tavaly év elején ellopott, nemzeti kincsnek számító 1590-es kiadású, első magyar nyelvű, úgynevezett vizsolyi bibliát. Az eddigi vizsgálatok szerint a bibliát azért lopták el, hogy nyomdai úton hamisítsák.

Elindult a Napster 2.0 az Egyesült Államokban

2003.10.30.

Az egykor népszerű internetes zenei cserebörze a Napster, immár fizetős formában, Napster 2.0 néven indult újra az Egyesült Államokban. Az európai indulásról egyelőre nem nyilatkozott a Roxio szoftvercég, amely a nevet és a cserebörze működtetési jogát megvásárolta.

Megjelent a közüzemi földgázárról szóló rendelet

2003.10.30.

Megjelent a közüzemi földgázár megállapításának szabályait, valamint a földgázszállítás és a közüzemi tárolás hatósági tarifáit tartalmazó rendelet, amely lehetővé teszi, hogy a feljogosított fogyasztók szabadpiaci áron és feltételek mellett vásárolhassanak földgázt - közölte a Mol a BÉT honlapján csütörtökön. Az ár- és tarifarendeletek megjelenése lehetővé teszi a gázpiac részleges liberalizációját.

Halálra ítélték az analóg televíziókat

2003.10.30.

Egy washingtoni bíróság döntése értelmében 2007 júliusától minden új és forgalomban lévõ televíziókészüléknek digitális tunerrel (vevővel) kell rendelkeznie. A bíróság szerint a gyártók nem elég gyorsan reagálnak a törekvésekre, miszerint az ország teljes egészében át fog térni digitális jeltovábbításra.

Egyre több a fiatalkorú drogterjesztő

2003.10.30.

Évről-évre nő a fiatalkorúak aránya azok között, akik ellen kábítószer-fogyasztás vagy -terjesztés miatt indul rendőrségi eljárás. Idén csak szeptemberig 53 tizennyolc éven aluli fiatalt gyanúsítottak meg azzal, hogy drogdíler.

Pedofíl-razzia New Yorkban

2003.10.30.

56 pedofília és más szexuális bűncselekmény miatt elítélt embert fogtak el New Yorkban és New Jersey államban. Valamennyien külföldiek, többségükben latin-amerikaiak.

Lakáshitel kényelmesebben, közjegyző nélkül

2003.10.29.

Lehet, hogy nemsokára közjegyzői okiratnak fog minősülni a banki hitelszerződés. Ezzel kiiktatódna a lakáshitelhez jutás procedúrájának egyik hosszadalmas és költséges lépése. Horváth Csaba, az Országgyűlés lakásügyi albizottságának vezetője a Népszavának elmondta, hogy még idén törvénymódosítást szándékozik kezdeményezni a témában.

Az önfoglalkoztatás sem jelent megoldást a gondokra

2003.10.29.

A kényszervállalkozások problémája továbbra is megoldatlan marad, mivel a korábban megoldásként "tálalt” önfoglalkoztatási jogszabályból valószínűleg nem lesz semmi. A kormányzat külön jogszabályokkal oldaná meg a leginkább érintett szakmák dilemmáját.

Ellenőrzik a jászladányi alapítványi iskolát

2003.10.29.

Az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont (OKÉV) elkezdte annak vizsgálatát, hogy a jászladányi alapítványi iskola létrejöttével megsértették-e a hátrányos megkülönböztetés tilalmára vonatkozó rendelkezéseket.

A közeljövőben módosítják a szabálysértési törvényt

2003.10.29.

Az Országgyűlés rendészeti bizottsága keddi ülésén tárgyalt a szabálysértési törvény módosítására irányuló képviselői indítványról. A tanácskozáson elhangzott: a Belügyminisztériumban megkezdődött a szabálysértési törvény felülvizsgálata, ennek szabályozási koncepciója már elkészült.

Az egészségügyi tárca a dajkaterhesség engedélyezéséről

2003.10.29.

Legkorábban a jövő év végén, 2005. elején várható az egészségügyi törvény olyan módosítása, amely újra lehetővé teszi a dajkaterhesség intézményét.

Büntető feljelentést tett egy jogász a Söjtörön történtekkel kapcsolatban

2003.10.29.

Csoportosan elkövetett garázdaság bűntette miatt tett feljelentést a Zala megyei Söjtörön október 18-án történt események kapcsán egy jogász a Legfőbb Ügyészségen, hétfőn.

Négypárti egyeztetés a médiatörvény módosításáról

2003.10.29.

Nem közeledtek az álláspontok a Kovács Kálmán informatikai miniszter által kezdeményezett, a médiatörvényt érintő négypárti megbeszélésen hétfőn a Parlamentben.

Az ügyészek 15-20 évet kérnek Nikolicra

2003.10.28.

Tizenöttől húsz évig terjedő börtönbüntetés kiszabását kérte a hágai Nemzetközi Törvényszék ügyésze hétfőn Momir Nikolic boszniai szerb katonatisztre, aki hajlandó volt magát bűnösnek vallani a srebrenicai vérengzés ügyében ellene felhozott, emberiesség elleni bűnök elkövetésére vonatkozó vádpontban.

Németország: hét és fél év embargósértésért

2003.10.28.

Hét és fél év börtönbüntetésre ítélt a müncheni tartományi bíróság hétfőn egy iraki menedékkérőt, mert megsértette az Irak elleni nemzetközi embargót: a férfi 2000 vége és 2003 eleje között mintegy 2,25 millió euró készpénzt csempészett át dél-iraki honfitársainak.

Jövőre 53 ezer forint lesz a minimálbér

2003.10.28.

A jelenlegi 50 ezer forintról 53 ezerre nő a minimálbér jövőre - erről az Országos Érdekegyeztető Tanács hajnalig tartó ülésén született döntés. A felek abban is megállapodtak, hogy a testület 7-8 százalékos béremelést ajánl az ágazati bértárgyalásokhoz.

Eredményes az állatkínzás-ellenes aláírásgyűjtő akció

2003.10.28.

Az Országos Választási Bizottság eredményesnek minősítette azt az aláírásgyűjtési akciót, melyet az állatkínzás bűncselekménnyé minősítésére indított egy alapítvány. A hétfői döntés nyomán az Országgyűlés köteles napirendre tűzni a kérdést.

BRFK: igazoltatás közben az utcán is átvizsgálható a ruházat

2003.10.28.

Ruházatátvizsgálásra igazoltatás közben, akár az utcán is sor kerülhet, a motozás viszont konkrét személynél történő konkrét tárgy keresése, ahol lehetőség van a testnyílások átvizsgálására is, így az csak zárt térben történhet - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) alezredese az MTI-vel.

Vajdasági szakértők a kettős állampolgárságról

2003.10.28.

A vajdasági magyar pártok jogi szakértői nem hívei annak, hogy Magyarország és Szerbia-Montenengró kétoldalú egyezmény révén szabályozza a kettős állampolgárság kérdését.

EU kormányközi konferencia: nem volt ellenállás a magyar javaslattal szemben

2003.10.28.

Az EU kormányközi konferenciájának (IGC) hétfői miniszteri ülésén senki nem ellenezte azt a magyar javaslatot, amely szerint az alkotmányos szerződésnek a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól is említést kellene tennie - közölte a tanácskozás végén a magyar külügyminiszter.

A kormányfő találkozója az európai ombudsmannal

2003.10.28.

Medgyessy Péter ma délelőtt fogadta az európai ombudsmant. Nikiforos Diamandouros 2004. május elseje előtt sorra látogatja a tíz csatlakozó országot: elsőnek Észtországot, másodszorra Magyarországot kereste fel.

Parlament elé kerülhet az esélyegyenlőségi törvényjavaslat

2003.10.27.

Általános vitára alkalmasnak ítélte az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvényjavaslatot hétfőn a parlament emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága.

Az Országgyűlés kedden kezdi a költségvetés vitáját

2003.10.27.

A parlament keddi plenáris ülésén kezdődik a 2004-es költségvetésről szóló általános vita. A törvényjavaslat szerint az államháztartás bruttó egyenlege jövőre mínusz 783 milliárd forint lesz, a hiány így a GDP 3,8 százalékára csökken az idei 4,5 százalékról.

Anonim maradhat a németek kártyás mobilja

2003.10.27.

A német bűnügyi nyomozók szövetsége (BDK) kritizálta a lipcsei közigazgatási bíróság döntését, amely szerint a kártyás mobiltelefonok vásárlóinak nem szükséges azonosítaniuk magukat.

Fizetniük kell a fővárosi bliccelőknek

2003.10.27.

Összesen több mint két milliárd forinttal tartoznak a fővárosi parkolási társaságoknak a bliccelő autósok. A vezetők többsége évek óta halmozza a fizetési felszólításokat, ám mostantól mindenki kénytelen lesz a pénztárcájába nyúlni.

Törvényjavaslat társasházi rendzavarók ellen

2003.10.27.

Az Országgyűlés rendészeti bizottsága keddi ülésén tárgyal a szabálysértési törvényt módosító javaslatról. A javaslattévő képviselők szeretnék elérni, hogy a társasházakban történő rendzavarás esetén kötelező legyen szabálysértési eljárást indítani.

Drákói büntetés a spam miatt

2003.10.26.

Egy kaliforniai marketingcéget kéretlen reklám emailek (spam) tömeges postázása miatt kétmillió dolláros büntetésre ítéltek.

Félezer magyar ügy az európai bíróságon

2003.10.26.

Elkészült a tervezet arról, hogy a bíróságok mulasztása esetén az ügyek ne kerüljenek a strasbourgi testület elé. Átmenetileg nőhet a magyar államot elmarasztaló strasbourgi határozatok száma - mondta Lomnici Zoltán főbíró.

Háromnapos költségvetési vita a parlamentben

2003.10.26.

Az Országgyűlés kedden, szerdán és csütörtökön összesen 32 órás időkeretben tartja a 2004. évi költségvetésről szóló törvényjavaslat általános vitáját. A Ház hétfői ülésének napirendjén - a többi közt - szerepel az adózás rendjéről, valamint a számvitelről szóló előterjesztések részletes vitája.

Óvadékot fizetne az úszó-szövetség a pedofíliával gyanúsított edzőért

2003.10.26.

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) kész arra, hogy óvadékot fizessen a pedofília gyanújával letartóztatott mesteredző szabadlábra helyezéséért - tájékoztatta szövetség elnöke az MTI-t.

A közlekedési biztos egységes európai jogosítvány bevezetését javasolja

2003.10.23.

Egységes európai jogosítvány bevezetését javasolja Loyola de Palacio, az Európai Bizottság közlekedési témákért felelős tagja.

A készülő európai alkotmányról vitáztak az Európai Parlamentben

2003.10.23.

Silvio Berlusconi a soros elnöki teendőket ellátó Olaszország kormányfője leszögezte: kormánya nem támogatja, hogy "kompromisszumokkal felhígított" dokumentumot fogadjanak el. Berlusconi azt mondta, hogy a végtelen hosszú egyeztetések helyett szeretnék még december vége előtt bejezni a munkát.

ORFK: megszüntetik a folyamatban lévő bűnmegelőzési megfigyeléseket

2003.10.23.

Az Országos Rendőr-főkapitányság körlevélben értesítette a megyei kapitányságokat, hogy szüntessék meg a folyamatban lévő bűnmegelőzési megfigyeléseket, és újat se kezdeményezzenek - közölte az ORFK szóvivője szerdán az MTI-vel.

Tárgyalás közben maszturbált a bíró

2003.10.22.

Eljárást indítottak egy francia bíró ellen, mert tárgyalás közben maszturbált.

Megszűnt a Westel és a Fotex versenyfelügyeleti eljárása

2003.10.22.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsa megszüntette a versenyfelügyeleti eljárást a Westel Mobil Rt., a Fotex csoport és az ahhoz tartozó Keravill Rt.-nél - közölte a GVH szerdán.

Bankfiók vagy leányvállalat?

2003.10.22.

Az egységes európai piac létrejöttében és a letelepedési szabadság megteremtésében elsőrendű fontosságú témákról tart szemináriumot október végén a Réczicza Ügyvédi Iroda White & Case LLP és a Bankszövetség.

USA: bűncselekménynek számít a "részleges szülés"

2003.10.22.

Az amerikai szenátus kedden 64 szavazattal 34 ellenében jóváhagyta a bírálói által "részleges szülésnek" nevezett terhesség-megszakítási módszer betiltását. A képviselőház már június elején elfogadta a tervezetet, amelyet 282 képviselő támogatott, 139 pedig ellenzett.

Munkakönyv helyett munkaügyi nyilvántartás

2003.10.22.

A megszűnt munkakönyv helyett hónapok óta tervezi a munkaügyi tárca az egységes munkaügyi nyilvántartás létrehozását. Ennek érdekében 2004. május 1-jei hatállyal több jogszabály is módosulni fog, a törvényjavaslat általános vitáját kedden kezdte meg a parlament.

A PSZÁF csatlakozott az IOSCO-megállapodáshoz

2003.10.22.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a közép-kelet-európai régióból az elsők között csatlakozhatott az értékpapír piacokat szabályozó és felügyelő hatóságok első globális, az információcserére és együttműködésre vonatkozó megállapodásához - közölte a PSZÁF az MTI-vel kedden.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000