Hír archívum: 2003. október

Más hónap

Bárándy Péter: nem a szabad véleménynyilvánítás gátja a gyűlöletbeszéd ellen tervezett törvénymódosítás

2003.10.22.

A Büntető törvénykönyv gyűlöletbeszéd elleni módosításának kettős célja van: a jogértelmezés nehézségeinek feloldása és a vállalt, de csak részben teljesített nemzetközi kötelezettségeknek való megfelelés - közölte Bárándy Péter kedden az Országgyűlésben.

Vallásgyakorlás az EU-munkahelyeken

2003.10.21.

Egy decemberben életbe lépő új EU-szabályozás értelmében a munkahelyen a vallásos dolgozóknak teret kell biztosítani vallásuk gyakorlására, függetlenül attól, hogy a dolgozó muzulmán, zsidó, keresztény vagy hindu.

Alkotmánybírósági döntés a rendőrségi törvényről - bővebben

2003.10.21.

Az Alkotmánybíróság 2003. október 21-én kihirdetett határozata szerint alkotmányellenesek a rendőrségi törvénynek (Rtv.) a bűnmegelőzési ellenőrzésre vonatkozó rendelkezései. Ugyancsak alkotmányellenes az Rtv. ezen szabályaihoz kapcsolódó belügyminiszteri rendelet valamint a büntetések és intézkedések végrehajtásáról szóló törvénynek (Bv.tvr.) a bűnmegelőzési ellenőrzés elrendelésére vonatkozó szabálya is.

Mostantól tilos figyelni a szabadult rabokat

2003.10.21.

Az Alkotmánybíróság keddi döntésével megsemmisítette a rendőrségi törvény bűnmegelőzési ellenőrzésről szóló részét. Az 1999-ben hozott törvény eddig lehetőséget adott a rendőröknek arra, hogy akár titkosszolgálati eszközökkel is figyeljék a három év után szabadult, veszélyesnek tűnő rabokat.

Túloznak a reklámok egyes élelmiszereknél

2003.10.21.

A fogyasztóvédők szerint a gyártók, a forgalmazók az eladhatóság érdekében olyan hangzatos, figyelemfelkeltő kifejezéseket használnak a reklám alapján értékesített élelmiszereknél, amelyek többsége tudományosan nem igazolt.

Online cégbírósági ügyintézésről döntött a parlament

2003.10.21.

Elfogadták még az egészségügyi tevékenység végzéséről szóló és a jogi segítségnyújtásról szóló u.n. "Nép ügyvédje" törvényt. Az elektronikus cégeljárásról és a cégiratok elektronikus úton történő megismeréséről szóló törvény lehetővé teszi a cégeljárás elektronikus bonyolítását.

Jelentés a sajtószabadság állapotáról: Kuba a világ legnagyobb börtöne

2003.10.21.

Kuba az újságírói szabadság szempontjából a világ legnagyobb börtöne - állapította meg a sajtószabadság idei állapotáról készített jelentésében a Riporterek határok nélkül (RSF) nemzetközi szakmai érdekvédelmi szervezet.

A washingtoni lesipuskások egyikének pere Virgina államban

2003.10.21.

Önmagát védi a Virginia államban hétfőn megkezdődött perében John Allen Muhammad, a Washington környékét tavaly ősszel rettegésben tartó orvlövész-páros idősebb tagja. Az illetékes bíró hétfőn, röviddel a per kezdete előtt hagyta jóvá a vádlott kérvényét. A védőügyvédek mindenestre készenlétben fognak állni arra az esetre, ha Muhammad mégis igénybe akarná venni tanácsaikat.

Uniós családjog: szabályozzák a "gyermekrablási" ügyeket

2003.10.21.

Az Európai Unió egységesen szabályozott keretek között rendezi a jövőben a különvált párok gyermekeivel kapcsolatos jogi perpatvarokat. A közösség igazságügyi miniszterei elfogadtak egy direktívát, amely arra hivatott, hogy pontosan kijelölje a bíróságok illetékességét az egyik tagországból a másikba "elrabolt" - vagyis a másik szülő beleegyezése nélkül elvitt - közös gyermekek ügyében.

Szabályozzák a külföldi jogviszony adózását

2003.10.21.

Magyarország Európai Uniós csatlakozás egyebek mellett a határokon átnyúló munkaerő mozgás nagyságrendjében is változást eredményez, ezért a Parlament előtt fekvő adótörvény változásban a külföldi jog szerinti jogviszony alapján megszerzett jövedelem szabályozásával is foglalkoznak.

Alkotmánybíróság: nem alkotmányellenesek a felszámolók díjazásának szabályai

2003.10.21.

A Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága 2003. október 20-ai ülésén nem találta megalapozottnak a csődeljárásról, a felszámolási eljárásról és a végelszámolásról szóló 1991. évi XLIX. törvénynek a felszámolók díjazásával kapcsolatos rendelkezéseit támadó indítványokat.

Csehország legalizálná a prostitúciót

2003.10.20.

Csehország azt tervezi, hogy 2005-től kezdve törvényesíti a prostitúciót. A prágai sajtó beszámolója szerint a törvénytervezetet a belügyminisztérium már kidolgozta, így rövidesen a kormány, majd a parlament elé kerülhet.

A szaharai túszoknak költségtérítést kell fizetniük

2003.10.20.

A Szaharában az év elején emberrablók fogságába került német turistáknak hozzá kell járulniuk kiszabadításuk költségeihez, fejenként 2301 euróval - közölte hétfőn a sajtóval az egyik volt túsz, Rainer Bracht.

Érvényes a román alkotmánymódosító népszavazás

2003.10.20.

Az alkotmánymódosítás csomag a nemzetiségi jogok tekintetében az oktatás mellett biztosítja az anyanyelv használatát a közigazgatásban és az igazságszolgáltatásban is, megszünteti a kötelező katonai szolgálatot.

Büntethetetlen uszítás a világhálón

2003.10.20.

Nincs ellenszer: megállíthatatlanul terjed a világhálón - így a magyar nyelvû lapokon is - a náci propaganda. Az internetet ellenőrizni lehetetlen, és a mai magyar jogszabályokat némi ügyességgel ki lehet játszani. Ráadásul mindössze négy rendőr foglalkozik az egész internettel.

Munkavállalói képviselet a csatlakozó országokban

2003.10.20.

Az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozó országok közül Magyarországon kell a legtöbb dolgozó ahhoz, hogy munkavállalói testületet hozhasson létre, ugyanakkor itt a legpontosabb az üzemi tanácsok és szakszervezetek feladatköreinek elhatárolása - állapítja meg a Hewitt tanulmánya

Kiss Péter: a szocialista párt választmánya támogatta a közigazgatási reform alapelveit

2003.10.20.

A szocialista párt választmánya támogatta a közigazgatási reform alapelveit, amelyekkel másképp kell alakítani az emberek és a hatalom viszonyát - mondta Kiss Péter kancelláriaminiszter az MSZP választmányi ülését követő vasárnapi, budapesti sajtótájékoztatón.

Az élelmiszertörvényről is dönt hétfőn a T. Ház

2003.10.20.

A honatyák várhatóan szavaznak az elektronikus cégeljárásról, a jogi segítségnyújtásról szóló törvényjavaslatról, valamint az egészségügyi dolgozók jogállásának egyes kérdéseiről. Ugyancsak hétfőn elkezdődik az adótörvények részletes vitája.

Fegyelmezettebbek lettek a magyar adóalanyok

2003.10.20.

Javult az adózók jogkövető magatartása - vonta le a következtetést az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) abból, hogy az idén nyáron 1,256 millió folyószámla kivonatot küldött ki, 44 ezerrel kevesebbet, mint 2002-ben.

Tánczos-ügy: a Legfelsőbb Bíróság nyugodtan néz a strasbourgi bíróság eljárása elé

2003.10.19.

Tánczos Gábort az LB jogerősen 13 éves szabadságvesztésre ítélte a körmendi gyermekgyilkosság miatt, ám védője a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, mert úgy vélte, sérült ügyfele tisztességes eljáráshoz való joga. Az Igazságügyi Minisztérium a napokban kapta meg a strasbourgi bíróság felhívását, hogy fejtse ki álláspontját az ügyről.

Romlottak a fogyasztóvédelem tapasztalatai a vendéglátás terén

2003.10.19.

Romlottak a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség tapasztalatai az idegenforgalmi főszezonban végzett vizsgálatok alapján a vendéglátóhelyek, szálláshelyek és utazási irodák esetében - közölte a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FvF) az MTI-vel.

A polgári igazságszolgáltatás európai napja

2003.10.19.

A polgári igazságszolgáltatás európai napját idén Budapesten is megrendezték. A Legfelsőbb Bíróságon tartott nyílt napon az igazságszolgáltatás működését kívánják bemutatni az érdeklődőknek.

Floridai kérésre magyar bűnözőt fogtak el Budapesten

2003.10.18.

A magyar hatóságok segítségével elfogták Budapesten Fazekas Istvánt, akit egyebek mellett 45 ezer dollárnyi kenõpénz elfogadásával vádolnak Floridában. A South Florida Business Journal úgy értesült, Fazekast - "az egykori köztisztviselõt" - kiadják a hatóságok.

Hamarosan megjelenik a hulladékgazdálkodási rendelet

2003.10.17.

A környezetvédelmi és vízügyi miniszter már aláírta a területi hulladékgazdálkodásról szóló rendeletet, amelynek megjelenése a közeli napokban várható. A települési önkormányzatoknak azt követően 9 hónap áll rendelkezésre saját terveik elkészítésére - hangzott el csütörtökön az országos hulladékhasznosítási konferencián.

Javult a menekültügyi eljárásunk EU-harmonizációja

2003.10.17.

A diszkrimináció és a menedékjog kérdéseivel foglalkoznak az európai uniós országok munka- és menedékjogi bírái Budapesten. A Bírói együttműködés Európában című kétnapos konferencián az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának magyarországi képviselője is előadást tart.

Pornográf felvételek gyerekekről: őrizetben az elkövető

2003.10.17.

- Õrizetbe vettek egy 37 éves miskolci autóbusz-sofőrt, mert kiskorú, illetve gyermekkorú fiúkkal létesített szexuális kapcsolatot, és azt videóra is vette - tájékoztatta az MTI-t a rendőrség csütörtökön.

Megkezdődött a László Csaba kontra Magyar Nemzet sajtóhelyreigazítási per

2003.10.17.

Megkezdődött a Fővárosi Bíróságon csütörtökön az a sajtóper, amelyet azért indított László Csaba pénzügyminiszter a Magyar Nemzet ellen, mert a lap írása szerint a K and H bank korábbi vezérigazgató-helyetteseként felelős a pénzintézet brókercégénél történtekért.

105 milliót keresnek a debreceni ügyvédnőn

2003.10.17.

A rendőrség 105 millió forint elsikkasztásával gyanúsítja azt a debreceni ügyvédnőt, aki ellen eddig 13 bejelentés érkezett - mondta el Juhász Imre őrnagy, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztályvezető-helyettese csütörtökön.

Felhívás a személyes adatok kezelésével kapcsolatos elutasított kérelmek és a közérdekű adatok megismerésére irányuló elutasított kérelmek bejelentésére

2003.10.16.

Az adatvédelmi biztos a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény (továbbiakban: törvény) 13. §-ának (3) és 20. §-ának (4) bekezdésében foglalt kötelezettségük teljesítésére felhívja a személyes adatok és a közérdekű adatok kezelőit.

Nem lesz több szja-kulcs, szigorodik a lakáshitel-kedvezmény

2003.10.16.

Nem kapott támogatást a negyedik szja-kulcs ötlete a költségvetési bizottságban – a szocialista javaslatot sem a kabinet képviselője, sem a kormánypárti frakciók tagjai nem támogatták a 2004-es adótörvényekhez beérkezett módosítási javaslatokról szavazva.

Kártérítés jár a repülők késéséért és a túlfoglalásért

2003.10.16.

Akár hatszáz eurós kártérítést is fizethetnek majd az Európai Unióban azok a légitársaságok, amelyek túlfoglalás vagy egyéb címen nem engedik a repülőgép fedélzetére az érvényes jeggyel rendelkező utasokat. A társaságoknak ezentúl két héttel az indulás előtt tájékoztatniuk kell az utasokat egy-egy járat törlésétől, ellenkező esetben ezért is kártérítést kell fizetniük.

Az olasz köztévé jogosan kapott állami segélyt

2003.10.16.

Az Európai Unió állami segélyeket szabályzó testülete nem találta jogsértőnek azt az állami támogatást, amit a Radiotelevisiona Italiana (RAI) kapott.

Három napig tart a költségvetés általános vitája

2003.10.16.

Az Országgyűlés három egymást követő napon, összesen 32 órás időkeretben folytatja le a jövő évi költségvetés általános vitáját október végén - mondta Szili Katalin a házbizottság csütörtöki ülését követő sajtótájékoztatón Budapesten.

Kisebbségi törvény: egy hónapon belül szülessen normaszöveg

2003.10.16.

Készítse el egy hónapon belül a kisebbségi joganyag módosításának normaszövegét a kormányzat - ezt nyolc nemzetiség képviselői levélben kérik a kormányzattól, jelentette be az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke budapesti sajtótájékoztatóján.

Tocsik-per: az ügyészség szerint csak 380 ezer jár a 804 millióból

2003.10.16.

Tocsik Mártának mindössze 380 ezer forint jár a 804 milliós sikerdíjból - mondta az ügyészség képviselője a Fővárosi Bíróság szerdai tárgyalásán. Az ingatlanpiacon tisztességes, becsületes munkával ennyit lehetett keresni 1996-ban a Központi Statisztikai Hivatal szerint.

Francia tervek a dohányzás visszaszorítására

2003.10.15.

A francia kormányzat ambiciózus célt tűzött maga elé: öt év alatt több lépcsőben végrehajtott drasztikus áremelésekkel 30 százalékkal akarja visszaszorítani a dohányzók számát.

Izrael nem kér a Microsoftból

2003.10.15.

Az Izraeli Kereskedelmi Minisztérium felfüggesztett minden kormányzati szerződést az amerikai céggel. A monopol helyzet miatti titlás legalább 2004 végéig tart.

A börtönben is megérzik a drágulást

2003.10.15.

Az igazságügy várhatóan megkapja a pénzt az új feladatokhoz, mûködésének klasszikus területein viszont erős takarékosságra kényszerül. Több mint hárommilliárdot fordíthat például arra, hogy a börtönből szabadulókat visszavezesse a szabad életbe.

Szabályozzák az őssejtek levételét

2003.10.15.

Ezen a héten megjelenik az a minisztériumi rendelet, amely az őssejtlevétellel kapcsolatos tevékenységeket szabályozza. A Magyar Hírlap információi szerint az újszülöttek köldökzsinórvérének levételét és tárolását csak azok az intézmények végezhetik majd el, amelyek megfelelnek a rendeletben előírt négy alapkövetelménynek.

Szabadlábon a földhivatali botrány 12 gyanúsítottja

2003.10.15.

Szabadlábra helyezték tegnap a földhivatali ügyintézőket és a 3 ingatlanneppert. A Fővárosi Bíróság szerint ugyanis az alatt a 3 hét alatt, míg előzetesben volt a vesztegetéssel gyanúsított 12 ember, megszerezték ellenük a bizonyítékokat, és lefoglaltak minden szükséges dokumentumot.

Olasz képviselők az erőszakos játékok ellen

2003.10.15.

Olaszországban képviselők egy csoportja offenzívát kíván indítani az erőszakos videojátékok árusítása ellen. Az ország parlamentje most arról dönt, hogy valamennyi erőszakos videojáték csomagolásán a szülők figyelmeztetésére piros matricát helyezzenek el.

Alkotmánybíróság: hiányos a postai iratok szabályozása

2003.10.14.

Alkotmányellenes helyzetet idézett elő az, hogy a hivatalos irat postai kézbesítéséhez fűződő, bírósági és más hatósági eljárásokban általánosan érvényesülő vélelem megdöntését rendező szabályozást a jogalkotó elmulasztotta.

A követeléskezelés informatikai modellje - Pénzbehajtás gombnyomásra

2003.10.14.

A követelésbehajtás problémáira talált hatékony megoldást a VemSoft Kft., amelynek szakértői kifejlesztették a Collection Assistant (CA) behajtási tevékenységet támogató szoftvert. A hazánkban egyedülálló fejlesztésnek számító rendszer jogi szakasszal történő kibővítéséről tájékoztatta a cég a sajtó munkatársait.

KRIMINÁLEXPO - IT-SEC ' 2003

2003.10.14.

"Kommunikáció a biztonságos világért, kommunikáció a biztonságos Magyarországért" - 12. nemzetközi biztonsági, bűnmegelőzési, bűnüldözési, igazságszolgáltatási, katasztrófavédelmi és informatikai konferencia és szakkiállítás - 2003. november 17-19.

Magyar részvétel a Telecom 2003 Világfórumán Genfben

2003.10.14.

Pataki Dániel, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) hírközlési helyettes államtitkára előadóként részt vesz a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) által október 12. és 18. között Genfben megrendezett Telecom 2003 Világfórumának a távközlési liberalizáció hatékonyságáról szóló ülésen.

Ivanics István: az adótörvény módosításával a pénzügyminiszter jogai kibővülnek

2003.10.14.

Az adótörvény módosításával a pénzügyminiszter jogai olyan mértékben kibővülnek, hogy objektív korlátok nélkül bármit megtehet, ami szerinte kívánatos - mondta Ivanics István (Fidesz) hétfőn az Országgyűlésben az adózás rendjéről szóló törvény általános vitájában.

Megkezdődött a felnőttképzési törvény vitája

2003.10.14.

A felnőttképzési törvény módosítása a rendszer átláthatóságát, valamint a források hatékonyabb felhasználását szolgálja - mondta a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium államtitkára a felnőttképzési törvény általános vitájának expozéjában.

Előnyös lehet az uniós védjegyrendszer

2003.10.14.

Magyarország jövőre egyenrangú tagja lesz az Európai Unió védjegyoltalmi rendszerének - hangzott el egy hétfői konferencián. A csatlakozást követően egyetlen eljárásban olcsóbban és gyorsabban juthatnak a magyar bejelentők az európai védjegyoltalomhoz, amely mind a 25 tagországban érvényes lesz.

Jogászképzés - a Jogi Fórum melléklete a jogi képzésről, az elhelyezkedési esélyekről

2003.10.14.

Az utóbbi évek felvételi adatai alapján egyértelművé vált a jogi karok iránti érdeklődés csökkenése. A számos új lehetőség és képzési forma megjelenése mellett valószínűleg ennek legfőbb oka az, hogy a jogi egyetemekre jelentkezők ma már sokkal kevésbé számíthatnak biztos munkahelyre és karrierre a diploma megszerzése után.

Mégsem perlik a CD-s másolásvédelem "feltörőjét"

2003.10.13.

Mégsem fog pert indítani John A. Halderman ellen a SunnComm, akinek újonnan bevezetett másolásvédelmi eljárása minden idők legegyszerűbben kikerülhető ilyen jellegű eljárásának bizonyult.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000