Hír archívum: 2003. október

Más hónap

Ismét leszavazták a legfőbb ügyészt

2003.10.13.

Az országgyűlési többség - 170 igen szavazat, 172 nem és hét tartózkodás mellett - ismét leszavazta a legfőbb ügyésznek egy kormánypárti képviselő interpellációjára adott válaszát hétfőn a parlamentben; az őszi ülésszakban immár harmadszor utasította el Polt Péter válaszát a Ház.

Az első osztrák-magyar kezdeményezés az EU-ban

2003.10.13.

Egyoldalas összeállítást közölt hétfőn a bécsi Kurier annak kapcsán, hogy Magyarország és Ausztria előterjesztette az EU-ban első közös külpolitikai kezdeményezését, amely Ukrajna és az EU együttműködésének a fejlesztését célozza.

Pascal Lamy: egy ország - egy biztos

2003.10.13.

Az Európai Unió bizottságában jelenleg érvényesülő "egy ország - egy biztos" gyakorlatának fenntartása mellett foglalt állást Pascal Lamy brüsszeli kereskedelmi biztos a Le Journal du Dimanche (JDD) vasárnapi számában közölt interjúban.

Az alkotmány és a szólásszabadság

2003.10.13.

A többség szívének kedves nézetek demokráciában ritkán szorulnak rá a szólásszabadság védelmére. A szólás szabadsága elsősorban a népszerűtlen nézetek nyilvános hangoztatását védi. - Kis János és Sólyom László írása a gyűlöletbeszédről

Megkezdték a kismamapótlék folyósítását

2003.10.13.

Pénteken elkezdődött a kismamák jövedelempótlékának kifizetése - jelentették be a Pénzügyminisztériumban. A 2000. január 1. és 2002. március 7. között gyesen lévő kismamák havi 6700 forintot kapnak, így egy háztartás akár 180 900 forinthoz is hozzájuthat.

Az új Nobel-békedíjas ügyvéd vállalta az Iránban elhunyt kanadai újságírónő családjának képviseletét

2003.10.13.

Az újdonsült Nobel-békedíjas iráni Sirin Ebadi vállalta el annak az iráni-kanadai családnak a jogi képviseletét, amelynek egyik tagja egy teheráni börtönben eddig tisztázatlan körülmények között a nyáron halt meg.

Pokorni az Alkotmánybíróságon támadja meg a tanári titoktatrtást

2003.10.13.

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke vasárnap az Alkotmánybíróság épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján elmondta: arra kéri a testületet, hogy a közoktatási törvény tanári titoktartásra vonatkozó passzusát semmisítse meg, ugyanis az véleménye szerint sérti a szülőknek az alkotmányban foglalt neveléshez való jogát és az alaptörvényből fakadó jogbiztonságot is.

Magyarország tagja lett az UNESCO végrehajtó tanácsának

2003.10.13.

Magyarországot beválasztották a párizsi székhelyű UNESCO legfőbb döntéshozó szervébe, az 58 tagú végrehajtó tanácsba, amely a közgyűlések közötti kétéves időszakban irányítja az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális szervezetét.

Az Alkotmánybíróság 2003. október 13-14 -ei teljes ülésének napirendje

2003.10.12.

Az Alkotmánybíróság teljes ülésén folytatja a rendőrségről szóló törvény több rendelkezésének alkotmányosságát megkérdőjelező indítvány tárgyalását. Az alkotmánybírók foglalkoznak a vállalkozói vagyon értékesítéséről szóló törvény különböző rendelkezései alkotmányellenességének megállapítását kérő indítvánnyal.

Európai Igazságügyi Hálózat polgári és kereskedelmi ügyekben

2003.10.12.

Az Európai Unión belül 2001. május 28-án alakult meg a polgári és kereskedelmi ügyekben működő Európai Igazságügyi Hálózat. Az állampolgárok széleskörű tájékoztatásának céljával hozták létre a szervezet honlapját.

Beperelik az audió CD másolásvédelmi technológia feltörõjét

2003.10.12.

A SunnComm Technologies várhatóan pert indít az ellen az egyetemi hallgató ellen, aki nyilvánosságra hozta, hogy a társaság legújabb fejlesztésû audió CD másolásvédelmének megkerüléséhez csak a Shift gombot kell lenyomi.

Internetrendőrök a chatszobákban

2003.10.12.

Csaknem két éve működik a rendőrség internetfigyelő szolgálata, amely az első évben százhatvan alkalommal jelezte, hogy törvénysértő adatok kerültek fel a világhálóra.

Dollármilliókat követel a kaliforniai bíróság az egyik legnagyobb francia banktól

2003.10.12.

Immár két ország kormánytémájává vált az egyik legnagyobb francia bank 12 éve húzódó ügye. Az ügy jóval több, mint egy pénzintézet nehézsége, hiszen a francia bankszektor és a gazdasági elit igen nagy részét érinti.

Védelem 2003: nincs átfogó törvényi szabályozás a válságkezelésre

2003.10.11.

Jelenleg nincs átfogó törvényi szabályozása a válságkezelésnek Magyarországon - jelentette ki Patyi Sándor dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Hivatalának főigazgatója a Védelem 2003 elnevezésű védelmi igazgatási rendszergyakorlat pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.

Népszavazások az új EU alkotmányról

2003.10.11.

A kormányzatok ugyan még civódnak az EU Alkotmányának végleges formáján, tisztában vannak azzal, hogy egy nagyobb probléma is áll előttük: a dokumentum ratifikációja a 25 tagállam mindegyikében. Miközben mind több és több EU-vezető állítja, hogy országában népszavazásra bocsátja az Alkotmány ügyét, senki nem tudja megválaszolni a legalapvetőbb politikai kérdést: mi a teendő, ha valamelyik ország nemet mond?

Előzetes letartóztatásban a hajdú-bihari főrendőrök

2003.10.11.

Előzetes letartóztatásba helyezte a Debreceni Városi Bíróság szombaton a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtök óta őrizetben lévő közbiztonsági, illetve gazdasági igazgatóját.

Betiltathatják az Internet Explorert

2003.10.10.

A Microsofttal szemben indított szabadalmi perében az eddigiek alapján nyerésre álló Eolas egy olyan új indítványt nyújtott be egy chicagoi bíróságon, amellyel azt szeretné elérni, hogy a redmondi óriás a perek lezárásáig ne hasznosíthassa az általa birtokolt szabadalomban levédett plugin technológiát.

A PM szerint igazságosabb közteherviselés mellett a versenyképességnek is jót tesz a 2005-től induló újabb teher

2003.10.10.

Az ökoadók bevezetése az igazságosabb teherviselést és a versenyképesség javulását szolgálja, a jövő évi költségvetés az energiaadóból és a környezetterhelési díjból összesen 25 milliárd forintos bevétellel számol - összegezte Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter pénteken Budapesten háttérbeszélgetésen.

A VPOP-nál indul a számítógépesített árutovábbítás

2003.10.10.

Az Egységes Árutovábbítási Eljárásról (Tranzit) szóló egyezmény előírásainak megfelelően október 1-jén Magyarországon is bevezették az Új Számítógépesített Árutovábbítási Eljárást (NCTS), ezáltal a Vám-és Pénzügyőrség először csatlakozhat egy, az egész kontinenst átfogó nemzetközi informatikai rendszerhez.

Az EU és a Kereskedelmi Világszervezet vitája a márkák földrajzi védelméről

2003.10.10.

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) elfogadta, hogy állítsanak fel szakértői csoportot annak az amerikai-ausztrál panasznak a kivizsgálására, amely szerint az Európai Unió diszkriminatív módon alkalmazza a márkaneveket, illetve a földrajzi elhelyezkedés jelentette védettséget.

Péterfalvi döntött az autósok adatairól: visszamenőleg is kérhetik

2003.10.10.

Visszamenőleg is lekérhetik a parkolási társaságok a nem fizető autósok adatait a Belügyminisztérium központi nyilvántartásából - áll Péterfalvi Attila, adatvédelmi biztos állásfoglalásában.

Ukrán-magyar vízummegállapodás

2003.10.10.

A dokumentum értelmében novembertől az ukrán állampolgárok ingyenes, hosszú lejáratú vízummal utazhatnak Magyarországra, míg a magyar állampolgárok továbbra is vízummentesen léphetnek be Ukrajnába.

Adótörvény: kétszáznál több módosító indítvány

2003.10.10.

Összesen mintegy 260 módosító indítvány érkezett a jövő évi adótörvény-javaslathoz a csütörtöki határidőig - közölte az Országgyűlés sajtóirodáján. A módosító javaslatok jelentős része a személyi jövedelemadóra vonatkozik.

Sikkasztó bírósági végrehajtó pere

2003.10.10.

Másodszori tanúmeghallgatásokat követően a Zalaegerszegi Városi Bíróság Lemléné Bita Mónika vezette tanácsa csütörtökön elnapolta a több tízmilliós csalással és sikkasztással vádolt P. József barcsi önálló bírósági végrehajtó ügyének tárgyalását.

Emberi jogokat értett Lettország

2003.10.10.

Megsértette két orosz állampolgár személyiségi jogait Lettország, amikor nemzeti hovatartozásuk miatt megfosztotta őket rigai otthonuktól és kiutasította őket az országból - döntött az Emberi Jogok Európai Bírósága.

Többnemzetiségű alkotmánybíróság a Szerb Köztársaságban

2003.10.10.

A boszniai szerb parlament csütörtökön jóváhagyta a többnemzetiségű alkotmánybíróság létrehozását a boszniai Szerb Köztársaságban - közölte egy parlamenti forrás.

EVA: Több a bevétel, csökkent a nemfizetők száma

2003.10.09.

2003. október 12. az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) harmadik negyedévi fizetésének határideje. Az állami költségvetés 2003-ban összesen 16 milliárd forintos bevételt várt az új adónemből – ehhez képest már az első két negyedévben beérkezett befizetések összege elérte a 20 milliárdot.

A kormány döntött a kamarai törvény módosításáról

2003.10.09.

A kormány szerdai ülésén döntött arról, hogy az európai uniós jogharmonizáció keretében a jövő év január 1-jétől módosuljon a kamarai törvény - mondta Gál J. Zoltán kormányszóvivő a kabinet ülését követő tájékoztatóján.

Négypárti egyeztetés a közigazgatási rendszer korszerűsítéséről

2003.10.09.

Politikai konszenzus szükséges olyan fontos kérdésekben, mint a közigazgatási rendszer korszerűsítése vagy a területi önkormányzatiság újragondolása - erről a kancelláriaminiszter beszélt Budapesten, négypárti egyeztetésen.

Megszűnhet a 35 órás munkahét Franciaországban

2003.10.09.

A gazdaság helyzete miatt a 35 órás munkahéttel kapcsolatos álláspontjuk felülvizsgálatára kérte a szakszervezeteket és a munkaadókat Alain Lambert francia költségvetési miniszter.

Hiányzó milliárdok a bírósági informatikára

2003.10.09.

Hetvenmilliárd forintot kér az igazságszolgáltatás a következő költségvetési évre, ám a Pénzügyminisztérium előterjesztésében egyelőre csak 65 milliárd forint szerepel - mondta Gyulán Lomnici Zoltán szerdán, amikor átadta a Békés Megyei Bíróság Cégbírósága új épületét.

A kormány a gyors létszám leépítés mellett döntött

2003.10.09.

A kormány döntött arról, hogy 2003 végéig a minisztériumokban és a hozzájuk kapcsolódó központi igazgatási szerveknél, háttérszervezeteknél 10 százalékos, a központi közigazgatási szervek területi és helyi költségvetési szervezeteinél 6 százalékos létszámleépítést kell végrehajtani.

Áfa a telkek után: egy kiskapu bezárása

2003.10.08.

A kormány tervei között szerepel, hogy jövőre az építési telkek eladása után is felszámolják az áfát, ha azt egy gazdasági társaság értékesíti. Az ingatlanpiaci szakma érdekképviselete 10 százalékos lakásár-emelkedést emleget, míg más szakértők jóval mérsékeltebb emelkedésre számítanak.

Kismama-perek - egyelőre felfüggesztve

2003.10.08.

A múlt hónap közepén megérkezett az Alkotmánybírósághoz a pótlékok kifizetéséhez kapcsolódó legújabb beadvány, de a testület az iratok kiegészítését kérte. Félév is eltelhet míg az Alkotmánybíróság állást foglal majd a gyes-pótlék kérdésében, legalábbis így véli Radovics Csilla.

Hetvenmilliárd kell jövőre a bíróságok működésére

2003.10.08.

A bírói szuverenitás elsősorban anyagi természetű kell legyen, hiszen ha a kormánytól várják az évi költségek fedezetét, akkor már kétségessé válik a függetlenség. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács ülésén átvették megbízatásukat az új bírák, és költségvetési kérdések is szóba kerültek. Beszélgetés dr. Lomniczi Zoltánnal, a Tanács elnökével.

Országos Választási Iroda: a MeH-ben hibáztak

2003.10.08.

A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) január 28-án egyértelműen elismerte, hogy saját adminisztrációs hibája miatt nem jelent meg a Országos Választási Bizottság állásfoglalása, ezért az Országos Választási Irodát semmiféle felelősség nem terheli - jelentette ki az iroda vezetője kedden Budapesten.

Jövedéki adó az Európai Unióban

2003.10.08.

Az Európai Unióban a fő cél az egységes piac létrehozása, mely egy olyan belső határok nélküli térséget jelent, melyen belül megvalósul mind a négy alapszabadság, vagyis a személyek, a szolgáltatások, a tőke, az áruk szabad mozgása.

Lukács Zsuzsannát nevezték ki a Fővárosi Ítélőtábla elnökének

2003.10.08.

Lukács Zsuzsanna a Fővárosi Ítélőtábla hat évre kinevezett elnöke az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) keddi ülésén született döntés szerint.

Jövő hét hétfőig kell befizetni az egyszerűsített vállalkozói adót

2003.10.08.

A törvény alapján minden negyedévet követő hónap 12. napjáig kell a három havi bruttó bevétel 15 százalékát előlegként befizetni, mivel azonban ez a nap októberben vasárnapra esik, kitolódott a határidő hétfőre.

Pótmagánvád a Millenáris Kht. ügyében

2003.10.08.

Megérkezett az ügyészséghez a Millenáris Kht. ügyében a pótmagánvádlói indítvány. Az ügyészség amint az iratokat beszerezte a nyomozóhatóságtól és teljes az akta, akkor továbbítja a bírósághoz. A törvény szerint az indítványnak meg kell jelölnie a feltételezett elkövető személyi adatait - ezzel kapcsolatban a fővárosi főügyész elmondta: egy személyt jelölt meg vádlottként a Millenáris Kht. ügyében benyújtott pótmagánvádlói indítvány.

Korrupció Magyarországon: nem javult a helyzet

2003.10.07.

A korrupciót vizsgáló Transparency International (TI) 2003-as rangsorában Magyarország hét helyet visszacsúszva a 40. helyet foglalja el - hangzott el a szervezet keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Az SZDSZ egyeztetést kezdeményez a hírközlési törvényről

2003.10.07.

Négypárti egyeztetést hív össze csütörtökre az informatikai tárca a hírközlési törvény módosításáról, a médiatörvénnyel összefüggő változtatások miatt - közölte Kovács Kálmán miniszter kedden Budapesten, sajtótájékoztatóján.

Módosul az elektronikus kereskedelemről szóló törvény

2003.10.07.

Az elektronikus kereskedelmi szolgáltatásokról szóló törvény módosításával megszűnnek az interneten folytatott kereskedelem akadályai - mondta Kovács Kálmán hétfőn az Országgyűlésben. Az informatikai és hírközlési miniszter közölte, világszerte mintegy 500 millió ember használja az internetet, Magyarországon pedig kétmillióan, akik jelentős befolyást gyakorolnak az elektronikus kereskedelem számos formájának fejlődésére.

Elkészült a kisebbségekről szóló szövegjavaslat az EU alkotmánytervezetéhez

2003.10.07.

A kisebbségek jogainak az európai alkotmány új tervezetében való megjelenítése érdekében a kormány integrációs kabinetje keddi budapesti ülésén elkészítette szövegjavaslatát.

A kormánypártok támogatják, az ellenzék elutasítja az adózás rendjéről szóló javaslatot

2003.10.07.

Az MSZP támogatja, a Fidesz elutasítja az adózás rendjéről szóló törvényjavaslatot, amelynek általános vitáját kedden kezdte meg az Országgyűlés. MSZP-s politikusok szerint a kormányzat a javaslattal a 13 éve megalkotott, és több mint ötvenszer módosított adóeljárási törvényt teszi átláthatóbbá. A Fidesz azonban kifogásolta, hogy a pénzügyminiszter a módosítás után betekintést kapna "minden adózó minden adatába".

A gyógyszerpiac szabályozásának versenypolitikai kérdései

2003.10.07.

A Gazdasági Versenyhivatal által kiadott 'Versenyhivatali füzetek' 6. száma elérhető az Interneten. A GVH által rendszeresen végzett versenyszempontú elemzése ezúttal a gyógyszerpiaccal foglalkozik.

Szövetség az elektronikus aláírásért

2003.10.07.

Október elsején a HÍF székházában, elektronikus aláírási szakemberek részvételével megalakult a Magyar Elektronikus Aláírási Szövetség. A szervezet céljai közé tartozik a szakmai érdekképviselet és a technológia népszerűsítése.

Májustól az EU-ba is utazhatunk új személyivel

2003.10.06.

Jövő május 1-jétől az új típusú személyi igazolvánnyal is utazhatunk az Európai Unió területén. A változás kapcsán még folynak az egyeztetések, új rendszert kell kidolgozni például az utazási korlátozásra, az útlevél bevonása nem lesz már elég.

Csernobil - Jogerős ítélet Kosáry ügyben

2003.10.06.

Első fokon 1-1 millió forint kártérítést kapott Kosáry Jánosné és a fia, a bíróság a minap megváltoztatta döntését, azaz a jogerős ítélet szerint semmilyen kártérítés nem jár a családnak.

Spórolnia kell az APEH-nek

2003.10.06.

A Pénzügyminisztérium feszes költségvetéssel gazdálkodik 2004-ben, ugyanis a jövő évi költségvetési tervezet az idei 136 milliárd forintnál alacsonyabb, 125,6 milliárd forint támogatást irányoz elő. Az APEH pénzügyi kerete több mint egymilliárd forinttal csökken

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000