Hír archívum: 2003. november

Más hónap

Juhász Endre: az európai alkotmány tervezete megfelel Magyarországnak

2003.11.30.

Az európai alkotmány tervezete összességében megfelel a magyar érdekeknek - közölte Juhász Endre az Európai Füzetek szerkesztőbizottsági ülésén pénteken, Budapesten.

Lomnici Zoltán: a bírák elleni támadások a jogrendet fenyegetik

2003.11.30.

"Súlyos támadás ért a Hegedűs-perben eljáró tanács elnökén kívül az utóbbi időben egy magas rangú fővárosi bírót, zaklatták a szegedi roma testvérpár kártérítési perében ítélkező bírónőt és az ügyészség vádat emelt egy fővárosi kerületi bíróság elnökhelyettesének támadója ellen" - mondta az MTI-nek Lomnici Zoltán.

Dávid Ibolya: a btk. módosításának szövege nem fogadható el

2003.11.30.

A Magyar Demokrata Fórumtól és személy szerint tőlem is rendkívül távol áll a gyűlöletbeszéd és minden fajta kulturálatlan, a jó ízlést sértő beszéd - nyilatkozta Dávid Ibolya az MTI-nek vasárnap. Az MDF elnöke hozzáfűzte: a büntető törvénykönyv kormány által beterjesztett módosításának szövege nem fogadható el számára.

Az Alkotmánybíróság 2003. december 1-2 -ai teljes ülésének napirendje

2003.11.30.

Az Alkotmánybíróság folytatja a kórháztörvény alkotmányosságának vizsgálatát. Több párt és szakmai szervezet fordult indítvánnyal a testülethez az egészségügyi szolgáltatókról és az egészségügyi szolgáltatások szervezéséről szóló törvény alkotmányellenességének megállapítását kérve.

Jogi szakkönyvkatalógus a Jogi Fórumon

2003.11.30.

A 2003. december 1-én megnyíló site a magyar jogi szakkönyvkínálatot mutatja be - az áttekinthető formában közreadott katalógus számos kiadó ajánlatának bemutatásával segíti az olvasó érdeklődésének és igényeinek megfelelő kiadvány kiválasztását.

Kriminálexpó - képes összefoglaló

2003.11.28.

November 17. és 19. között, 12. alkalommal rendezték meg a Budapesti Kongresszusi Központban a Kriminálexpót, teljes - és sokkal beszédesebb - nevén a nemzetközi biztonsági, bűnmegelőzési, bűnüldözési, igazságszolgáltatási, katasztrófavédelmi és informatikai konferenciát és szakkiállítást.

Melegítenek a lobbik az EU kalózkodás elleni törvényének vitája előtt

2003.11.28.

A „szellemi tulajdonjogok betartatásáról” szóló direktíva a Európai Bizottság eredeti szövegezésében büntetőjogi szankciókat javasol azok ellen, akik szerzői jogot, márkanévhez vagy szabadalomhoz fűződő jogot sértenek – de csak akkor, ha ezt nyereségvágyból teszik.

Nem tudni kit perelhet az Irakban lelőtt fiú családja

2003.11.28.

A pontos tényállás megállapításáig nem lehet tudni, hogy ki ellen indíthat, illetve indíthat-e egyáltalán kártérítési pert az Irakban lelőtt magyar egyetemista családja - mondta a Magyar Hírlapnak Bárándy György ügyvéd.

Amnesty International: Vietnám akadályozza a szabad véleménynyilvánítást az interneten

2003.11.28.

A londoni székhelyű Amnesty International azzal vádolja a vietnami kormányt, hogy a nemzetbiztonság ürügyén elhallgattatja a másként gondolkodókat és akadályozza a szabad véleménynyilvánítást az interneten.

Folytatódik a madárpusztítók pere

2003.11.28.

Hétfőn folytatódik a közel 12 ezer madarat elpusztító olasz vadászok és magyar segítőik elleni per. A 300 milliós eszmei értékű, lefagyasztott védett madarakból álló szállítmányt két éve fedezték fel az udvari határátkelő-helyen. Ha a magyar és olasz gyanúsítottak bűnössége bebizonyosodik akár tíz év börtönt is kaphatnak.

Módosítások a PSZÁF-törvényhez

2003.11.28.

A kormány egyetért azzal, hogy a befektetések és betétesek védelméről szóló törvényjavaslat ne tartalmazzon olyan passzust, amely alapján a felügyeleti tevékenység során a pénzügyminiszter jogosítványai kiterjednének az egyedi ügyek ellenőrzésére - mondta a kabinet csütörtöki ülését követő budapesti tájékoztatóján a kormányszóvivő.

"Rendkívüli esemény" történt az ifjabb Hegedűs Lorántot felmentő bírói tanács elnökének házánál

2003.11.28.

"Rendkívüli esemény" történt annak a bírónak a vidéki otthonánál, aki az elnöke volt a közösség elleni izgatással vádolt ifjabb Hegedűs Lorántot másodfokon jogerősen felmentő bírói tanácsnak - erősítette meg az MTI információját a Fővárosi Ítélőtábla elnöke csütörtökön, telefonon.

Európai diplomaták szerint csúszhat az EU alkotmányának elfogadása

2003.11.27.

Európai diplomaták szerint lehetséges, hogy a tervezettnél később, jövőre fogadják el az Európai Unió alkotmányát, s ez meghúsíthatja a dokumentum gyors ratifikálását - írja a The Wall Street Journal című amerikai napilap európai kiadása (WSJE).

Kentuckyban kötelező évente egyszer fürödni

2003.11.27.

Az amerikai Kentucky államban törvényt sért az, aki évente legalább egyszer nem fürdik meg - Ruben Gardner, Elizabethtown település seriffje évek óta kutatja az amerikai szövetségi állam különös törvényeit.

A közösségi környezetvédelmi követelmények teljesítéséhez idén 11 jogszabály hatályba léptetése szükséges

2003.11.27.

Az Európai Unióval folytatott tárgyalások nyomán létrejött megállapodásnak megfelelően a csatlakozás idejére létrejönnek a közösségi környezetvédelmi követelmények teljesítéséhez szükséges jogi és intézményi keretek - jelentette ki Kiss Róbert, a környezetvédelmi tárca főtanácsadója csütörtökön Gyöngyösön.

EU-alkotmány: Brüsszel elfogadja a kisebbségekre való utalást

2003.11.27.

Belgium elfogadhatónak tartja a kisebbségi jogokra vonatkozó utalás azon megfogalmazását, amelyet az olasz EU-elnökség foglalt bele az unió alkotmánytervezetébe - jelentette ki Louis Michel belga külügyminiszter csütörtökön Budapesten újságíróknak, miután magyar partnerével, Kovács Lászlóval tárgyalt.

Italcégeket perelnek az agresszív reklámok miatt

2003.11.27.

Feldühödött amerikai szülők perrel fenyegetik a világ hét legnagyobb alkoholgyártó vállalatát, azzal vádolva a cégeket, hogy reklámjaikkal szándékosan tizenéves fiatalokat céloznak meg. A vállalatok között olyan világcégek vannak, mint a Diageo, a Heineken, vagy a Bacardi.

Kamarai vizsgálat indul Grespik ellen

2003.11.27.

Az ügyvédi kamara elrendeli annak kivizsgálását, hogy indokolt-e fegyelmit indítani Grespik László ügyvéd ellen, aki egy szkinhedperben megkérdezte a bírótól, zsidó származású, vallású-e. A fegyelmi eljárás során megrovás, pénzbüntetés, felfüggesztett vagy tényleges kizárás is alkalmazható.

APEH: Számítógép-vásárlás adókedvezménye elvált és külön háztartásban élő szülők esetében

2003.11.26.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján a számítógép adókedvezményét az a magánszemély veheti igénybe, akinek gyermeke nappali rendszerű iskolai oktatásban, vagy a felsőoktatásról szóló törvényben felsorolt felsőoktatási intézményben hitelesített iskolai rendszerű első alapképzésben vesz részt.

Titkos adatvédelmi központ - ötmilliárd forintért

2003.11.26.

Több mint ötmilliárd forintért kormányzati adatvédelmi központot akar létrehozni a kormány. A kabinet szerint nem az adatokat akarják egyesíteni - ez egyébként alkotmányellenes volna - csak az adatvédelmet. A Fidesz viszont veszélyesnek tartja a tervet.

Nem büntetik a németeket és a franciákat a magas hiány miatt

2003.11.26.

Az eurózóna tizenkét országának pénzügyminiszterei drámai viták után 8:4 arányban leszavazták az Európai Bizottság javaslatát, amely az úgynevezett stabilitási és növekedési paktum értelmében eljárást indított volna Németország és Franciaország ellen a hiánykorlát túllépéséért.

Bírókat kell delegálnia az Európai Bíróságba a csatlakozóknak

2003.11.26.

Az Európai Unióhoz jövőre csatlakozó tíz országnak minél előbb ki kell jelölnie azokat a bírókat, akik a csatlakozás időpontjától, 2004. május elsejétől a régi tagállamok bíróival teljesen egyenrangúan részt vesznek majd az Európai Bíróság munkájában - mondta a luxembourgi székhelyű testület elnöke, Vasziliosz Szkurisz.

Közösségi vámkódex a csatlakozás után

2003.11.26.

A magyar vámtörvény utolsó módosításának elfogadásával az uniós vámjogi szabályozással azonos jogszabályi környezetet hoznak létre Magyarországon.

Elfogadták a jövő évi költségvetés főszámait

2003.11.26.

Az Országgyűlés a központi költségvetés 2004. évi bevételi főösszegét 5481,5 milliárd forintban, kiadási főösszegét 6132,4 milliárd forintban, hiányát 650,9 milliárd forintban határozta meg kedden.

Emberi jogi kérdés a fogyatékkal élők ügye

2003.11.26.

A fogyatékosok ügye nem szűkíthető le egészségügyi, szociális problémákra, emberi jogi kérdésről van szó - mondta Kiss Róbert egy keddi konferencián. A tanácskozáson kiosztott tájékoztatóból kiderül, Magyarországon a 2001-es népszámlálás adatai szerint 577 ezer fogyatékos ember él, ami a teljes népesség 5,7 százaléka.

Alkotmánybírósági kommüniké

2003.11.26.

Az Alkotmánybíróság 2003. november 25-én hozott határozatában mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenességet állapított meg a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvénnyel, valamint a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvénnyel kapcsolatban.

Ítélet a pécsi számlagyár-ügyben

2003.11.26.

Üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás, adócsalás, továbbá más bűncselekmények miatt első fokon hét év letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta a pécsi számlagyárosként elhíresült Vagyon Tibort, valamint elítélte 15 társát a Pécsi Városi Bíróság kedden.

Martonyi János cáfolta az ügyvédi irodájáról szóló állításokat

2003.11.25.

Hamisnak és hazugnak minősítette Martonyi János volt külügyminiszter azt MTI-nek egy napilap kedden megjelent állításait, miszerint ügyvédi irodája negyvenmillió forintért ad tanácsokat a Paksi Atomerőműnek.

Európai diplomaták szerint csúszhat az EU alkotmányának elfogadása

2003.11.25.

Európai diplomaták szerint lehetséges, hogy a tervezettnél később, jövőre fogadják el az Európai Unió alkotmányát, s ez meghúsíthatja a dokumentum gyors ratifikálását - írja a The Wall Street Journal című amerikai napilap európai kiadása (WSJE) keddi számában.

Brüsszeli konferencia az állami és a magánszektor együttműködéséről

2003.11.25.

"Public Private Partnership -tapasztalatok és várakozások Magyarországon és az EU-ban" címmel nagy sikerű konferenciát tartottak pénteken Brüsszelben a magyar nagykövetség és az ITDH szervezésében, a SUEZ csoport közreműködésével.

Alkotmánybírósági döntés a választási eljárási törvényről

2003.11.25.

Az Alkotmánybíróság 2003. november 24-én aláírt határozata szerint nem alkotmányellenes a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 78. § (1) bekezdésének „illetőleg döntés meghozatalától számított” szövegrésze.

Jogosulatlan adatfelhasználással a jogosulatlan szoftverhasználat ellen?

2003.11.25.

A Pénzügyminisztérium honlapján péntekig fenn volt mintegy 30 ezer mérlegképes könyvelő, illetve könyvelőiroda neve és címe, amellyel a PM valószínű ügyfeleik számára kívánt lehetőséget teremteni, hogy ellenőrizhessék, megfelelő jogosultságokkal rendelkeznek-e a fentiek a velük kötött szerződéseikben szereplő tevékenységekre.

Újabb kijátszott másolásvédelem - szabad zenét mindenkinek?

2003.11.25.

A DVD-k másolásvédelmének feltörésével hírnevezett szerzett norvég fiatal ismét hallatott magáról. Ezúttal az Apple életét keseríti meg; rájött ugyanis arra, hogy a cég által terjesztett zenék másolásvédelmét milyen módon lehet kiküszöbölni.

Brüsszel megbüntetheti Németországot és Franciaországot a túl magas államháztartási hiányért

2003.11.25.

Németország és Franciaország esetleges felelősségre vonásáról tárgyalnak Brüsszelben az Európai Unió gazdasági és pénzügyminiszterei. Az esetleges büntetésre, illetve szigorú utolsó intésre az Európai unió mindkét meghatározó gazdasági nagyhatalma rászolgál

Legális lesz a prostitúció Csehországban?

2003.11.25.

Csehország -a prostitúció törvényesítését tervezi, a belügyminisztérium által erről kidolgozott törvényjavaslat várhatóan a jövő évben kerül a parlament elé - erősítették meg hétfőn Prágában a korábbi sajtójelentéseket.

Új elektronikus hírközlési törvény

2003.11.25.

Az Országgyűlés elfogadta az új elektronikus hírközlési törvényt, amely - mind a vezetékes, mind a mobilszolgáltatók esetében - lehetővé teszi a számhordozhatóságot és a szabad szolgáltató-választást.

Ügyvédek a jogállamiságért

2003.11.24.

Nem alternatív kamara, hanem a jogállamiság érdekében tevékenykedő egyesület az ügyvédek új érdekvédelmi szervezete – nyilatkozta a Magyar Ügyvédek Érdekvédelmi Szervezetének elnöke.

Ma szavaznak az új hírközlési törvényről

2003.11.24.

Várhatóan ma szavaz a parlament az elektronikus hírközlési törvényjavaslatról, amely a jogalkotók szándékai szerint új lendületet ad a távközlési versenynek. A felhasználók a jelenleginél alacsonyabb árakat várnak a január elején életbe lépő szabályozástól.

Később fizet az állam az adó-visszaigénylőknek

2003.11.24.

Az eddigi harminc nap helyett akár öt hónapot is várhatnak adójukra az szja-visszaigénylők. Az állam így tovább használhatja ingyen az adózók pénzét.

150 orvos kerül bíróság elé

2003.11.24.

Büntetőfeljelentést tesz az Országos Egészségbiztosítási Pénztár több mint száz orvos ellen: ők naponta több ezer pelenkára állítottak ki receptet.

Változik a jótállás a lakásokra

2003.11.24.

Változnak a lakásépítéssel kapcsolatos kötelező jótállás szabályai. Az új kormányrendelet kimondja: a jótállási kötelezettség az építési szerződéssel az építési-szerelési munka elvégzésére kötelezettséget vállaló személyt, szerződés hiányában pedig a munka tényleges elvégzőjét terheli.

A svédek nem akarnak elnököt az unió élére

2003.11.24.

Kilenc órán át húzódó vita után a svéd parlament elutasította az európai unió alkotmánytervezetének azt a pontját, hogy a tagállamok által egyszerű többséggel választott elnök álljon az EU élén.

Alföldi perel: szokatlanul súlyos kereseti kérelem

2003.11.24.

Alföldi Róbert színművész 60 millió forint megfizetésére kéri kötelezni a Villám című színes magazin kiadóját - közölte a művész jogi képviselője.

Demográfiai tényezők és alkotmányvita - az ötödiktől a nyolcadik bővítésig

2003.11.24.

A francia nemzetgyűlés november 25-én tűzi napirendjére az Európai Unióba májusban belépő 10 állam - köztük Magyarország - csatlakozási szerződésének ratifikálását, a párizsi szenátusban december 10-én kerül sor a döntésre. A két voksolás pozitív kimenetele iránt nincs kétség.

Lengyel tervezet a homoszexuális kapcsolatok törvényesítésére

2003.11.24.

Lengyelországban a kormányzó baloldali koalícióhoz tartozó szenátorok egy csoportja törvénytervezetet nyújtott be a lengyel parlament felsőházában a homoszexuális kapcsolatok törvényesítéséről.

Rendőr százados és 16 vádlott-társa áll bíróság elé hétfőn

2003.11.24.

Egy rendőr százados és tizenhat vádlott-társa áll bíróság elé hétfőn vagyon elleni, közélet tisztasága elleni és erőszakos bűncselekmények, köztük emberrablás miatt.

125 internetes bűnöző rács mögött

2003.11.23.

John Ashcroft, az USA igazságügy-minisztere csütörtökön bejelentette, hogy egy nagyszabású nemzetközi bűnüldözési akció keretein belül 125 internetes bűnözőt, hackert és lopott vagy éppen nem létező árukkal a világhálón kereskedő személyt tartóztattak le a hatóságok.

Büntethető lesz a spammelés?

2003.11.23.

Az amerikai Képviselőház nagy többséggel megszavazta azt a törvényjavaslatot, mely pénz- és börtönbüntetéssel szankcionálná az ún. kéretlen e-maiküldést.

A távközlési piac egységes szabályozásáról tanácskoznak Budapesten az uniós illetékesek

2003.11.23.

A távközlési piaci egységes szabályozásának lehetőségeiről tanácskoznak pénteken Budapesten az Európai Bizottság információs társadalom vezérigazgatóság tanácsadó testületének (European Regulators Group - ERG) tagjai.

Dohányzás okozta megbetegedés után nem jár kártérítés: Franciaország nem Amerika

2003.11.23.

Saját felelősségére gyilkolja magát a dohányos, szabadon dönthet arról, hogy hódol-e káros szenvedélyének, vagy felhagy vele.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000