Hír archívum: 2003. november

Más hónap

Az orvosi kamara a kórháztörvény megsemmisítése mellett

2003.11.22.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke és főtitkára pénteken maguk is ellátták kézjegyükkel a Munkáspárt kezdeményezte aláírásgyűjtés ívét, megerősítve ezzel, hogy támogatják a párt javaslatát a kórháztörvény megsemmisítéséről és az ügydöntő népszavazás kiírásáról.

Konferencia a gyermekek jogairól: sok a gyerekbántalmazás

2003.11.22.

Magyarország a gyermekek sérelmére elkövetett erőszak elleni küzdelemben van a leginkább elmaradásban a gyermekjogok védelme terén - mondta el Ocsovai Tamás az MTI-nek a gyermeki jogok napja alkalmából szervezett szakmai konferencián pénteken Budapesten.

Az Alkotmánybíróság 2003. november 24-25 -ei teljes ülésének napirendje

2003.11.22.

Az Alkotmánybíróság folytatja a legfőbb ügyész interpellálhatóságával összefüggő jogszabályok alkotmányosságának vizsgálatára irányuló indítvány tárgyalását . A testület megvitatja a választási eljárásról szóló törvénynek az általános jogorvoslat szabályaival összefüggő rendelkezéseit támadó indítványt.

Bemutatták a jogászságot ért 1945 utáni törvénysértések orvoslására létrehozott bizottságot

2003.11.22.

A jogászságot 1945 után ért törvénysértések orvoslása érdekében létrehozott bizottságot Bárándy Péter mutatta be pénteken Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

Életfogytiglan a röszkei gyilkosnak

2003.11.21.

Helybenhagyta a táblabíróság annak a férfinak az életfogytiglani ítéletét, aki brutálisan meggyilkolta a feleségét Röszkén, és csaknem agyonvert egy idős asszonyt Kisteleken - jelenti a HavariaPress.

APEH: Az egyszerűsített vállalkozói adó legfontosabb szabályai

2003.11.21.

Az egyszerűsített vállalkozói adó (továbbiakban: eva) 2003. évi bevezetésével új adónemmel bővült a magyar adórendszer. Az új adónem az általános forgalmi adóval együtt számítottan 2004. évtől 25 millió forintot meg nem haladó éves bevételt elérő adózók számára kínál választási lehetőséget annak érdekében, hogy nyilvántartási kötelezettségeik egyszerűsödjenek és egyben adóterhelésük is mérséklődjön.

APEH: Az EVA-ra vonatkozó törvény rendelkezéseinek módosulásairól

2003.11.21.

Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló 2002. évi XLIII. törvény több rendelkezését módosította a 2003. november 14-én kihírdetett 2003. évi XCI. törvény, amely érintette az EVA 2003. és 2004. évre vonatkozó rendelkezéseit.

Lomnici Zoltán a bírák nyilatkozattételi jogáról: a vita eredménye törvénymódosítás lehet

2003.11.21.

A bírák sajtóban történő megnyilatkozásával kapcsolatos szakmai vitákat le kell folytatni, és könnyen lehet, hogy ennek törvénymódosítás lesz az eredménye - mondta a Lomnici Zoltán az MTI érdeklődésére csütörtökön.

Az Alkotmánybíróság döntése értelmében a helyi önkormányzatok nem tilthatják be a prostitúciót

2003.11.21.

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a budapesti III. és a IV. kerületi önkormányzat egy-egy rendeletét, melyben gyakorlatilag kitiltották a prostituáltakat a kerületből - tájékoztatta a prostituáltak egyesületének jogi képviselője csütörtökön az MTI-t.

A csatlakozás áttekinthetőbb jogrendet hoz: szimpózium a jogi fejlődésről

2003.11.21.

A magyar jogrendszernek az uniós csatlakozás miatti átalakítása nagyobb stabilitást, nagyobb előreláthatóságot, és a kötelező technikák alkalmazásában nagyobb áttekinthetőséget jelent - mondta Bárándy Péter igazságügy-miniszter a témában Budapesten megrendezett szimpóziumon csütörtökön.

Életfogytiglanit kapott a "balástyai rém"

2003.11.20.

Életfogytig tartó fegyházra és 10 év közügyektől való eltiltásra ítélte a bíróság azt a férfit, aki öt nőt gyilkolt meg Balástyán - jelenti a HavariaPress. A "balástyai rém" néven elhíresült férfit a Csongrád Megyei Bíróság bűnösnek találta több emberen, aljas indokból elkövetett, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés, valamint lőfegyverrel való visszaélés bűntettében. Az ítélet a fellebbezések miatt nem jogerős.

Előzetesben marad Kaiser és Hajdú

2003.11.20.

ovábbi hatvan nappal meghosszabbította a bíróság Kaiser Ede és Hajdú László előzetes letartóztatását - értesült a HavariaPress. A tavalyi móri mészárlással gyanúsított férfiak letartóztatását az év folyamán már többször is meghosszabbította a Fővárosi Bíróság.

Svájci lap a magyar igazságszolgáltatásról

2003.11.20.

Mennyire szabad a magyar igazságszolgáltatás címmel jelentetett meg írást szerdán a Neue Zürcher Zeitung című svájci lap annak a két szegedi romának a kártérítési ügyéről, akiket a bíróság az átlagosnál primitívebbnek minősített.

203 milliós bírság 3 filmforgalmazónak

2003.11.20.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsa versenyjog ellenes magatartás miatt összesen 203 millió forintra bírságolt meg három filmforgalmazó céget - közölte a GVH szerdán az MTI-vel.

115 millió forintos sikkasztással gyanúsítanak egy debreceni ügyvédnőt

2003.11.20.

Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság azt a debreceni ügyvédnőt, akit 115 millió forintos sikkasztással gyanúsítanak - tájékoztatta a rendőrség szerdán az MTI-t. A rendőrség sikkasztás bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást G. Enikő debreceni ügyvédnő ellen - mondta a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

A Fidesz megszavazza az alkotmánymódosítást NATO-ügyben

2003.11.20.

A Fidesz támogatja a NATO-kötelezettségekkel összefüggő alkotmánymódosítást - tartalmazza a Fidesz-frakció külügyi kabinetjének szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleménye. "A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség számára fontos Magyarország és a NATO együttműködésének erősítése, az Észak-atlanti Szövetségben vállalt feladataink teljesítése" - olvasható a kommünikében.

Új építésügyi törvény készül: szigorodnak az építés feltételei

2003.11.20.

Magyarországon az uniós csatlakozást követően az építésügyben minőségi változásra van szükség, ezt szolgálja a heteken belül elkészülő építési törvény tervezete is - közölte Fegyverneky Sándor, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal elnöke szerdán az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának lakásügyi albizottsága ülésén. Hozzátette: a jövőben határozottabban lépnek fel az engedély nélküli építkezések ellen, és gyakrabban alkalmazzák a bontást, mint szankciót.

Megkezdődött a közbeszerzési törvény általános vitája

2003.11.20.

Az új közbeszerzési törvény elsődleges célja a jogharmonizáció, de ugyanilyen fontos célkitűzés a közpénzfelhasználás átláthatóságának, nyilvánosságának további erősítése és az esélyegyenlőségen alapuló verseny biztosítása - mondta Hankó Faragó Miklós szerdán az Országgyűlésben a közbeszerzési törvény általános vitájának kezdetén.

Büntetés-végrehajtási konferencia a Kriminálexpón

2003.11.19.

Az uniós csatlakozás büntetés-végrehajtási kérdéseiről tartottak nemzetközi konferenciát a Budapest Kongresszusi Központban. Az előadásokon tizenegy ország szakemberei tájékozódhattak Magyarország börtöneinek helyzetéről, s az igazságügy területén a kormány jövőbeni terveiről.

Százegymillió bűnmegelőzési programokra

2003.11.19.

Több mint százmillió forinttal támogatta a Belügyminisztérium az önkormányzatok közbiztonsági és bűnmegelőzési programjait. A támogatásból többek közt a helyi polgárőrségek és a térfigyelő rendszerek megerősítésére lesz mód.

Párbeszéd kezdődött a kormány, a bíróság és az ombudsmanok között

2003.11.19.

Egyetértett a bírói függetlenség kérdésében keddi találkozóján a miniszterelnök, Bárándy Péter igazságügyi miniszter, valamint az országgyűlési biztosok. A megbeszélés részvevői egyaránt a párbeszéd folytatását szorgalmazták.

Csökkent a bűncselekmények száma

2003.11.19.

Az országos rendőrfőkapitány alapvetően elégedett a rendőrség munkájával, a gazdálkodási nehézségek azonban behatárolják a szervezet lehetőségeit - közölte Salgó László az Országgyűlés rendészeti bizottsága előtt kedden. Az elmúlt egy évben kevesebb bűncselekmény követtek el, szomorú tény azonban, hogy nőtt a kábítószerrel való visszaélések száma.

HISEC 2003 - Biztonság az informatikában és a távközlésben

2003.11.19.

Biztonság az informatikában és a távközlésben címmel zajlott konferencia október 29-30-án a Budapest Sportarénában. A HÍF előadói blokk célja annak bemutatása volt, hogy a meglévő ismeretekre, tapasztalatokra, a kialakult kapcsolatrendszerre és az intézményi keretekre építve a HÍF készen áll arra, hogy az informatikai és hírközlési biztonság területén jelentkező állami feladatokból részt vállaljon.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem kérése

2003.11.19.

Az 54/2000. (IV. 13.), illetve a 77/2002. (IV. 13.) Korm. Rendelet értelmében a joghallgatóknak a 6-12 hetes kötelező szakmai gyakorlatot kell teljesíteni igazságszolgáltatási, közigazgatási vagy egyéb jogalkalmazási területen.

Lenkovics Barnabás az áldozatvédelemről

2003.11.18.

Több panaszos esetének vizsgálata alapján, az áldozatvédelem hiányosságait és szükségességét állapította meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosának vizsgálata. Lenkovics Barnabás az MTI-hez kedden eljuttatott közleménye szerint azért fordult az igazságügyi és belügyi tárca vezetőihez, hogy ők is kezdeményezzék a bűncselekmények áldozatainak kárenyhítését szabályozó törvény megalkotását.

Polt Péter legfőbb ügyész levele Lamperth Mónika belügyminiszterhez

2003.11.18.

A belügyminiszter keddi nyilatkozata szerint azt követően tartana szükségesnek találkozót a legfőbb ügyésszel, hogy a rendőrség kialakította álláspontját az új büntetőeljárási törvény alkalmazásával kapcsolatban. A találkozót a legfőbb ügyész kérte a belügyminisztertől.

Kulturális bizottság: igen a filmtörvényre

2003.11.18.

Általános vitára alkalmasnak találta a filmtörvény-javaslatot az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága keddi ülésén, a kormánypárti képviselők támogató szavazatával és az ellenzék tartózkodásával.

Az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal nem ért egyet a prostitúció legalizálásával

2003.11.18.

Az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal nem ért egyet a prostitúció legalizálásával; állásfoglalása szerint a New York-i egyezmény felmondása "a magyar külpolitika súlyos kudarca lenne". Az MTI-hez hétfőn eljuttatott nyilatkozatához 87 civil szervezet csatlakozott.

Nyílt levél az új Elektronikus Hírközlési Törvényről szavazó parlamenti képviselőknek

2003.11.17.

Tisztelt Képviselőasszony, Képviselő Úr, Az Ön által megszavazandó új Elektronikus Hírközlési Törvény (EHT) hosszú időre meghatározza a magyarországi információs társadalom alakulását. Hazánk jelenleg nemcsak az EU átlagához képest, de a csatlakozó országok közt is elmaradottnak számít a magas távközlési árak, a nem létező piaci verseny és az alacsony internet penetráció miatt.

Ismét leszavazták Polt Pétert

2003.11.17.

Az Országgyűlés őszi ülésszaka alatt hetedszer szavazta le a többség hétfőn Polt Péter legfőbb ügyész válaszát, amelyet egy kormánypárti képviselő interpellációjára adott; Gusztos Péter (SZDSZ) a cégfantomizálási ügyben interpellálta Polt Pétert.

Hetvenes westelesek, húszas vodafone-osok

2003.11.17.

Az Európai Unió országaiban kötelező a távközlési szolgáltatók számára a számhordozhatóság biztosítása, így májustól a hazai mobil előfizetők is vihetik régi számukat. A hírközlési törvény decemberre teremti meg a megoldás jogi hátterét, iparági szakértők szerint a technológiai megvalósításra maradt féléves határidő igencsak szoros.

Bűnözési hullámot vár az Europol a bővítés után

2003.11.17.

A szervezett bűnözés hatalmas mértékű térnyerésétől tart a közös európai rendőrség az EU jövő évi bővítése után - áll abban a bizalmas jelentésben, amelyet hétfőn szellőztetett meg egy vezető brit napilap. A The Times által megtekintett 27 oldalas jelentésben az Europol - az EU bel- és igazságügyi együttműködésének keretében kialakított európai rendőrségi központ - arra figyelmezteti a tagországokat, hogy a tíz új csatlakozó ország illegálisan terjesztett áruk és szolgáltatások tömegének lesz "forrása, tranzitútja és célországa" egyszerre.

Az MDF nem támogatja a Btk. módosítását

2003.11.17.

Az MDF parlamenti frakciója nem fogja támogatni a büntető törvénykönyvnek (Btk.) a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos módosítását - tájékoztatta Herényi Károly a képviselőcsoport hétfői ülését követően az MTI-t. Az Alkotmánybíróság már két ízben alkotmányellenesnek minősített hasonló törekvéseket, amelyek a mostani módosításban is megfogalmazódnak - indokolta az állásfoglalást a frakcióvezető, hozzátéve: tartózkodással fogják véleményüket kinyilvánítani.

Párbeszédet kezdeményeznek az ombudsmanok

2003.11.17.

Az intézményi párbeszéd és szakmai együttműködés érdekében kezdeményező lépéseket tesz a négy országgyűlési biztos - tájékoztatták közösen az MTI-t hétfőn. Az MTI érdeklődésére többük telefonon elmondta: az országgyűlési biztosok abban állapodtak meg, nem kommentálják a nyilatkozatban foglaltakat. Kitértek arra is, hogy később, a négy ombudsman egyeztetésén véglegesítik az ügyben javaslataikat.

A Microsoft azt mondja, nem sértett EU szabályokat

2003.11.17.

A szoftveróriás szerdán Brüsszelben tett még egy utolsó kísérletet, hogy meggyőzze az európai versenyhatóságokat, nem sértették meg az uniós trösztellenes törvényeket.

Munkavállalói jogok tulajdonosváltás esetén

2003.11.17.

A cégek felvásárlása, tulajdonosváltása esetén a dolgozókat érintő veszélyeket, kockázatokat az Európai Unióban a 77/187/EGK irányelv hivatott csökkenteni.

Halasztódik az .eu tartománynév bevezetése

2003.11.17.

Ha Európa valóban befolyásos szereplőként akar fellépni a nemzetközi porondon, akkor ehhez megfelelő szimbólumok is kellenek, olyan jelek, amelyek az Európai Unió egységét mutatják.

Mégis igen a gyűlöletbeszéd elleni törvényjavaslatra

2003.11.17.

Milyen megfontolások alapján változtatta meg véleményét a szabad demokraták frakciójának többsége, a gyűlöletbeszéd elleni törvényjavaslatról, és hogyan szavaz majd a frakció kisebbsége? – válaszol Pető Iván

Romokban hever az igazságszolgáltatás tekintélye

2003.11.17.

Az utóbbi időben gyakran előfordult, hogy a joghoz nem értő civilek nem tudják kihámozni egyik-másik ítéletindoklás értelmét. A dologból országos vita kerekedett, amiről jeles jogászok és közéleti emberek mondták el a véleményüket.

Közigazgatási reform nélkül működésképtelen az e-önkormányzat

2003.11.17.

Az egyes hivatalok belső ügyintézése reformra szorul, anélkül igazából nincs elektronikus ügyintézés - nyilatkozta Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter a Magyar Rádiónak az informatika napja alkalmából.

A Gyermekek Jogainak Világnapja

2003.11.16.

Magyar Bálint oktatási miniszter és Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter a Gyermekek Jogainak Világnapja alkalmából sajtótájékoztatót tartanak november 17-én hétfőn 11 órakor tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel az Oktatási Minisztérium Sajtóirodája.

Szakszervezet alakult az ügyvédi rabszolgamunka ellen

2003.11.16.

Új érdekképviselet alakult, amely az ügyvédek érdeksérelmei ellen lépne fel, akár az ügyvédi kamarákkal szemben is. Így például az ügyvédek akaratuk elleni, hivatalból való kirendelését is kifogásolják.

Lomniczi-Kaltenbach találkozó: még nem egyeztettek, de már ellentmondanak

2003.11.16.

Lomnici Zoltán főbíró és Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman várhatóan napokon belül találkozik Holló András alkotmánybírósági elnök közvetítésével.

Zombi PC-k a számítógépes bűnözők markában

2003.11.16.

A szélessávú kapcsolattal rendelkező otthoni PC-k a tulajdonos tudta nélkül válhatnak fegyverré a számítógépes bűnözők kezében.

Választott bíróság, illetve felszámolási eljárás lehetőségét fontolgatják a K&H Equities kárvallott ügyfelei

2003.11.16.

A választott bírósághoz fordulás, illetve a felszámolási eljárás lehetőségét fontolgatják a K&H brókercégének kárvallott ügyfelei - közölte az MTI érdeklődésére Magyar György ügyvéd szombaton.

Belgium közös európai adót akar

2003.11.15.

Csak egy közös európai adó bevezetésével lehetne elkerülni, hogy az EU több évre szóló pénzügyi tervéről folytatott egyeztetések késhegyre menő vitákba torkolljanak - jelentette ki pénteken a belga miniszterelnök.

Polt Péter a legfőbb bíró felhívásáról, a rendőrség és az ügyészség kapcsolatáról

2003.11.15.

Természetesen nem esik le a gyűrű az ujjamról, ha a főkapitánnyal kell tárgyalnom, nem szerencsés azonban, ha a belügyminiszter Salgó Lászlóval üzen - nyilatkozta a legfőbb ügyész.

A bírói útnál népszerűbb a petíció

2003.11.15.

A magyarok a jövő májusi csatlakozás után sem élhetnek jogorvoslattal a hazájukban hozott bírósági ítéletekkel szemben a Európai Bíróságnál (miként egyetlen más tagország polgárai sem), mivel az nem fellebbviteli fórum.

Börtönbe zárnák a filmkalózokat

2003.11.15.

Valószínűleg öt év börtönbüntetés vár az Egyesült Államokban azokra az internetezőkre, akik a filmeket és zenéket már a hivatalos megjelenés előtt feltöltik a fájlcserélő hálózatokra. Az amerikai szenátorok által benyújtott törvényjavaslat azokat is büntetné, akik a moziban készítenek videófelvételt a filmekről.

László Csaba: legkésőbb december 20-ig elfogadja az Országgyűlés a 2004-es költségvetést

2003.11.15.

A pénzügyminiszter szerint az Országgyűlés várhatóan december közepére, de legkésőbb december 20-ra elfogadja jövő évi költségvetést; a Pénzügyminisztériumban megbirkóznak a Fidesz által benyújtott több mint 1.400 módosító indítvánnyal.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000