Hír archívum: 2003. november

Más hónap

Nem iratkozhat be az AIDS-es fiú

2003.11.15.

Brutális diszkriminációnak tartja az oktatási biztos, hogy az egyik budapesti iskola igazgatója nem engedett beiratkozni egy HIV-fertőzött fiút. A diák sikeres felvételi vizsgát is tett, de miután a szülők közölték, hogy gyermekük fertőzött, mégsem kezdhette meg tanulmányait.

Európai Unió jogrendszerével kapcsolatos tanfolyam ügyvédeknek

2003.11.14.

Az Európai Unió jogrendszerével kapcsolatos tanfolyamot tartanak a CEELI Intézetben Prágában 2003. december 15-20. között. A CEELI Intézet egy postgraduális jogi továbbképző intézet, melyet az Amerikai Ügyvédi Kamara alapitott.

Az Alkotmánybíróság 2003. november 17-18 -ei teljes ülésének napirendje

2003.11.14.

Az Alkotmánybíróság megtárgyalja a Rendőrségről szóló törvénynek a közbiztonsági őrizetre vonatkozó szabályait kifogásoló indítványt. A testület megvitatja a választási eljárásról szóló törvénynek az általános jogorvoslat szabályaival összefüggő rendelkezéseit támadó indítványt.

A jogi segítségnyújtásról szóló törvény - a "nép ügyvédje"

2003.11.14.

A törvény alapján 2004. április 1-jétől kezdik meg működésüket a jogi segítségnyújtó hivatalok a megyeszékhelyeken, amelyek egyszerűbb ügyekben tájékoztatásukkal segítik az ügyfeleket, illetve engedélyezik a jogi segítők szolgáltatásainak igénybevételét.

Lomnici Zoltán és Bárándy Péter a bírói függetlenségről

2003.11.14.

Lomnici Zoltán csütörtökön Budapesten kijelentette: a gyűlölet ellen nem lehet gyűlöletkeltésre alkalmas megnyilvánulásokkal harcolni; Bárándy Péter úgy látja, a társadalom köteles eleget tenni a bírók rendelkezéseinek, de nem köteles ezeket vélemény nélkül hagyni.

A Microsoft igyekszik cáfolni az EU vádjait

2003.11.14.

Csütörtökön fejeződik be a Microsoft kétnapos, zárt ajtók mögött zajló meghallgatása az Európai Bizottság brüsszeli székházában, ahol védekezni próbál az EU vádjai ellen, miszerint kiszorította volna zene és video lejátszó szoftvereket gyártó riválisait a piacról.

A bírák nem állhatnak törvényen felül

2003.11.14.

"Nem jogállami dolog, ha a bírák úgy gondolják, ők társadalmon kívül, törvényen felül állnak, és semmilyen módon nem lehet észrevételt tenni munkájukkal kapcsolatosan, még ha jogosak is" - mondta Gulyás G. Gábor, a Magyar Ügyvédek Érdekvédelmi Szervezetének elnöke.

Nem volt jogsértő a tüntetés feloszlatása

2003.11.14.

Nem volt jogellenes a tavaly július 4-i budapesti Kossuth téri tüntetés feloszlatása; a másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság jogerős ítéletében helybenhagyta az elsőfokú bíróság erről szóló döntését.

London ratifikálta az EU-bővítést

2003.11.14.

A londoni külügyminisztérium csütörtök esti közleménye szerint a törvényhozás mindkét házát megjárt tervezet azután vált törvénnyé, hogy arra az uralkodó a szokásjognak megfelelően jóváhagyását adta.

Leváltották Alabama legfelsőbb bíráját

2003.11.14.

Megfosztották hivatalától Alabama állam legfelsőbb bíróságának az elnökét csütörtökön, mivel megtagadta a Tízparancsolatot ábrázoló kőtömb eltávolítását a bírósági épület előcsarnokából, noha erre az illetékes szövetségi bíró utasította.

Európai Parlament: Fidesz-MDF közös javaslat a kisebbségi ügyekről

2003.11.13.

A Fidesz-MPSZ és az MDF európai parlamenti képviselőcsoportja felvetette az Európai Parlament (EP) elnökének, hogy a jövő évi választások után hozzanak létre külön bizottságot, amely az etnikai és nemzeti kisebbségi ügyekkel foglalkozna.

Elfogadta a kormány az MNB-törvény módosítását

2003.11.13.

Elfogadta a kormány a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosításának koncepcióját - közölte a kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón Budapesten. A tervezet a jegybank önállóságát garantáló szabályként tartalmazza, hogy az MNB, valamint döntéshozó szerveinek tagjai nem kérhetnek és nem fogadhatnak el utasítást a kormánytól, valamint - az Európai Központi Bank kivételével - az EU intézményeitől, szerveitől, a tagállamok kormányaitól - mondta Gál J. Zoltán.

Bárándy Péter a gyűlöletbeszédről és a bíróságokról

2003.11.13.

Az igazságügy-miniszter elmondása szerint azért van szükség a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítására, mert a gyűlöletbeszédre vonatkozó jelenlegi törvényi rendelkezés az eltérő értelmezés miatt elégtelenné vált.

Háromnapos parlamenti ülés az EP-választási törvény visszavonásáról

2003.11.13.

Lamperth Mónika belügyminiszter visszavonta az Európai Parlament tagjainak megválasztásáról szóló törvényt, így a jogszabály visszavonásáról szavazással dönt az Országgyűlés jövő heti, háromnapos ülésén - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Szili Katalin. Az Országgyűlés elnöke a házbizottság ülése után úgy tájékoztatott, hogy a jövő heti ülésen több törvényjavaslat általános vitája kezdődik meg, valamint megkezdik a képviselők az alkotmánymódosítás részletes vitáját.

Csókbírságterv Moszkvában

2003.11.13.

Csókbírság bevezetését fontolgatják Moszkva elöljárói. A pénzbüntetés első lépésben a metrón, illetve az aluljárókban csókolózó párokat sújtaná, de nem tenne kivételt a "csókrendőrség" a házaspárokkal sem. Egy csók ára 300-500 rubel, azaz 2200-3700 forint között mozogna.

Mádl Ferenc köztársasági elnök válasza Lomnici Zoltánnak, a Legfelsőbb Bíróság elnökének felhívására

2003.11.12.

Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke 2003. november 11.-én felhívással fordult a köztársasági elnökhöz, melyben kérte a bírák alkotmányos jogait sértő megnyilvánulások elítélését. A felhívásra Mádl Ferenc köztársasági elnök az alábbi közleményben válaszolt.

Adatvédelmi biztos: Közlemény az aláírásgyűjtési kezdeményezések bejelentési kötelezettségéről

2003.11.12.

Az utóbbi időben egyre több aláírásgyűjtési akcióról számol be a sajtó, ezek név, lakcím, aláírás és személyi azonosító kezelésével folynak. Az Adatvédelmi Biztos Irodája tapasztalatai szerint sok kezdeményező nincs tisztában a személyes adatok ilyen módon történő gyűjtésének szabályaival.

APEH: A rendkívüli folyószámla kivonatok kiküldése

2003.11.12.

A havi és negyedéves bevallásra kötelezett egyéni vállalkozók részére 2003. november 14-ig rendkívüli folyószámla kivonatot küld az APEH. A folyószámla kivonat célja, hogy az adózók a folyószámlájukra könyvelt tételeket folyamatosan figyelemmel kísérhessék, illetőleg saját nyilvántartásaikkal egyeztethessék.

Horváth Balázs: az MDF nem támogathatja a szólásszabadság korlátozását

2003.11.12.

Az MDF nem támogathatja a gondolkodás, a szólás szabadságának semmiféle korlátozását - szögezi le Horváth Balázs az MTI-hez eljuttatott közleményében szerdán. "Az MDF csakis a jogállamiság elveinek tiszteletben tartása mellett tudna megszavazni minden olyan törvénymódosítást, mely a Btk. átformálását eredményezi" - írja a képviselőcsoport jogi kabinetjének vezetője.

Gyűlöletbeszéd elleni törvény: koalíciós egyetértés az előzetes normakontrollban

2003.11.12.

Kikerülhet a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos szabályozásból az alsóbb- és felsőbbrendűségre történő utalás, és ha az Országgyűlés ilyen formában fogadja el a tervezetet, az igazságügy-miniszter kérni fogja az államfőt, forduljon az Alkotmánybírósághoz előzetes normakontroll céljából - mondta Kuncze Gábor szerdán Budapesten újságíróknak, a gyűlöletbeszéd szabályozásáról tartott egyeztetést követően.

APEH: Üzleti ajándék, adómentes ajándék (Szja tv. 69. §, 1. sz. melléklet 8.19. pont)

2003.11.12.

Az Szja. törvény 69. § (5) bekezdésének b) pontja szerint természetbeni juttatásnak minősül többek között a kifizető által adott ajándék azzal, hogy az Szja. törvény 1. számú mellékletében adómentesnek minősített esetekben az ajándékot nem kell bevételként figyelembe venni.

APEH: A gyógyszerek reklámozásával, ismertetésével összefüggő adózási kérdések

2003.11.12.

Az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek, gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények és tápszerek reklámozásának és ismertetésének szabályait az 1997. évi LVIII. és az 1998. évi XXV. törvény felhatalmazása alapján kiadott 22/2001. (VI.1.) EÜM rendelet (Rendelet) tartalmazza.

Újraszabályozzák a vámhatóság feladatait

2003.11.12.

A kormány szerdai ülésén többek között a Vám és Pénzügyőrség feladatait szabályozó törvényről, a hazai utazási vállalkozások helyzetének javításáról és az oktatási tárca idegennyelv-oktatási és fejlesztési programjáról tárgyal.

Lomnici Zoltán felhívását a bírói függetlenség védelmében az ügyészség is támogatja

2003.11.12.

Lominici Zoltán felhívásban fordult a köztársasági elnökhöz, a kormányhoz és az Országgyűléshez, azt kérve, ítéljék el a bírák alkotmányos jogait sértő megnyilatkozásokat.

Gyűlöletbeszéd - Bárándy érvei

2003.11.12.

"Meggyőződésem, hogy az Alkotmánybíróság próbáját kiállja a közösség elleni izgatás büntető törvénykönyvi szabályaira vonatkozó módosító javaslat" - hangsúlyozta bizottsági meghallgatásán az igazságügy-miniszter.

Mádl visszaküldte az EP-választásról szóló törvényt

2003.11.12.

"A köztársasági elnök, áttekintve a részére megküldött törvényt, megállapította, hogy az - az eredeti előterjesztés céljával ellentétben - nem alkalmas a Magyar Köztársaság európai parlamenti képviselői megválasztásának lebonyolítására".

Fodor Gábor nemet mond a 'gyűlöletbeszéd' törvényjavaslatra

2003.11.12.

Nem ért egyet a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos jogszabály megszavazásával Fodor Gábor szabad demokrata képviselő, az SZDSZ egyik ügyvivője. "Nem helyes és nem is alkotmányos a törvényjavaslat" - ismertette álláspontját kedden az MTI-vel a kisebbik kormánypárt politikusa.

Betiltották az Apple új reklámfilmjét

2003.11.12.

A brit televíziós felügyeleti szerv betiltotta az Apple új G5 számítógépének reklámját. Az indoklás szerint a cég nem támasztotta alá a hirdetésben elhangzott a "világ leggyorsabb gépéről" szóló állítást.

EHT: Veszélybe kerülhet az ingyenes internet-hozzáférés

2003.11.12.

A Parlament elé kerülő új Elektronikus Hírközlési Törvényt jelenlegi formájában aggályosnak tartják az ingyenes internet hozzáférést nyújtó szolgáltatók. A FreeStart, a FreeWeb és az Index az új Elektronikus Hírközlési Törvény közeljövőben várható palamenti szavazása kapcsán közös közleményt adott ki.

A honvédelmi és a külügyi bizottság az alkotmánymódosításról

2003.11.12.

Az ellenzéki pártok várhatóan hétfői frakcióülésükön alakítják ki álláspontjukat a NATO-kötelezettségekkel összefüggő alkotmánymódosításról, amelyet elvben támogatnak - derült ki az Országgyűlés honvédelmi és külügyi bizottságának keddi együttes ülésén.

Az EU megnyerte az acélpert az Egyesült Államokkal szemben

2003.11.11.

Bush elnök két éve belpolitikai, választási megfontolásokból alaposan felemelte az acéltermékekre kivetett vámot. Az illetékes nemzetközi testület immár másodfokon is szabálytalannak minősítette a tarifaemelést. Az EU az amerikai acélra büntetővám bevezetését tervezi.

Negyven százalékos az adó az új lakásokra

2003.11.11.

Sokan a "fekete" lakásépítők további térnyerésére számítanak, mivel a területet érintő állami teher megközelíti a lakások értékének kétötödét

Európa polgárait nem érdekli az alkotmány

2003.11.11.

Európa állampolgárai egyre kevésbé tájékozottak az Európai Unió új alkotmánytervezetében rögzített javaslatokról, derült ki a legfrissebb Eurobarometer-felmérésből. Az alkotmány-referendumok sikertelenségétől egyre jobban tartó EU-honatyák szerint célszerű lenne azonos napon megrendezni a népszavazást minden tagországban.

Fellebbez a kártérítés összege miatt egy ártatlanul fogva tartott testvérpár: az ÖCO megdöbbentőnek tartja az esetet

2003.11.11.

Megdöbbentőnek tartja a döntést az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) annak a magyarcsanádi testvérpárnak az ügyében, akiknek a kértnél kevesebb kártérítést ítéltek meg fogva tartásukért, míg a kisebbségi ombudsman szerint - aki a konkrét esetet nem kívánja kommentálni - az alkotmányban foglaltak bírói alkalmazásán kellene elgondolkodni.

Elfogadta a Parlament a jövő évi adótörvényeket

2003.11.11.

Nem változik a 2004-re tavaly elfogadott személyi jövedelemadó-tábla a parlament által hétfőn elfogadott jövő évi adó- és járuléktörvények szerint: jövőre az adókulcsok 2, illetve 4 százalékponttal csökkennek, így a jövő évi jövedelmeket 800 ezer forintig 18 százalékos, 800 ezer forinttól 1,5 millió forintig 26 százalékos, e fölött pedig 38 százalékos adó terheli majd.

Európai régiók a génkezelésmentes övezetekért

2003.11.11.

Az Európai Unió tíz régiója - köztük Toscana, Baszkföld és Felső-Ausztria - hatóságai azt követelik az EU Bizottságtól, hogy térségük génkezelt növényektől (GMO) mentes övezet maradhasson.

Az élelmiszerforgalmazás uniós szabályozása

2003.11.11.

Piacok és üzletek kialakítására nincsenek uniós előírások, így ezen a téren nem lesz változás Magyarország uniós csatlakozása után, az élelmiszert forgalmazóknak azonban be kell tartaniuk az élelmiszer előállítására és forgalmazására vonatkozó előírásokat.

Amerikai számhordozhatóság

2003.11.11.

Az USA távközlési felügyelete (FCC) bejelentette, hogy az emberek átvihetik vezetékes telefonjuk számát mobiltelefonjukra, feltéve ha a két szolgáltatói terület egybeesik.

Tízmillió dolláros hi-tech kémkedés

2003.11.11.

A tajvani hatóságok három embert, köztük egy amerikai állampolgárságú kínait is, vettek őrizetbe, miután csúcstechnológiás áramkörterveket loptak, amivel 10 millió dolláros veszteséget okoztak egy vezető tajvani cégnek.

Szakkifejezésként használta a bíró a primitív minősítést

2003.11.11.

A Szegedi Városi Bíróság elnöke azt állítja, helyesen járt el a bírónő, amikor a két, csaknem másfél évig ártatlanul fogva tartott roma férfi kártérítési perének ítéletében őket primitívnek nevezte. Mint mondta, a primitív egy szakkifejezés, ami mást jelent a köz- és mást jogi nyelven. A bíróság elnöke szerint a joggyakorlatnak megfelelő, hogy a téves fogva tartásért járó kártérítés odaítélésekor kevesebbet kap az, akinek a személyiségét a pszichológus egyszerűbbnek találja.

Nemzetközi grémium előtt a magyar bírák bérhelyzete

2003.11.10.

A költségvetési vita ugyan még korántsem zárult le, az azonban most nagyjából valószínűsíthető, hogy a bíróságok korántsem kapnak annyi pénzt, amennyit igényeltek volna. Ebből az a következtetés is levonható, hogy látványos javulás a bérviszonyokban sem lesz, jóllehet már a külföldi kollegák is megdöbbenve hallották mit keres egy magyar bíró.

Bócz Endre: a közösség elleni izgatást nem lehet büntetőjogi eszközökkel megszüntetni

2003.11.10.

Az igazságügy-miniszter főtanácsadója szerint a közösség elleni izgatást nem lehet büntetőjogi eszközökkel megszüntetni. A büntetőtörvénykönyv módosításának egyik feladata ugyanakkor, hogy olyan határokat jelöljön ki, amelyek jelenleg meglehetősen elmosódottak - közölte Bócz Endre.

Csoportos létszámcsökkentés esetén az uniós irányelv érvényesül

2003.11.10.

Az Európai Unió (EU) irányelvei - amelyeknek a magyar szabályozás is megfelel - tartalmaznak megkötéseket a munkáltatók számára a csoportos létszámcsökkentések bejelentését, menetét illetően, ám nem ír elő részleteket - például fizetési kötelezettséget - ezek szabályozása, mértéke és feltételei a tagállamok hatáskörébe tartoznak.

Új uniós jogszabály az energiaadóról

2003.11.10.

A gázolaj jövedéki adójának EU-szinten szabályozott minimális mértékét megemeli és a jövedéki adót az elektromos energiára, a szénre, a földgázra is kiterjeszti az energiaadózásról szóló új irányelv, amelyet októberben hagytak jóvá az Európai Unió környezetvédelmi miniszterei.

Douglas és Zeta-Jones "filléres" kártérítése

2003.11.10.

A követelt kártérítési összeg töredékét ítélte meg pénteken a londoni felsőbíróság Michael Douglas színésznek és feleségének, Catherine Zeta-Jonesnak, akik három évvel ezelőtti esküvőjük engedély nélküli fotózásáért és a fotók közléséért pereltek be jelentős összegre egy brit képes pletykalapot.

Bárándy Péter a gyűlöletbeszédről: két jog ütközik

2003.11.10.

Az igazságügyi miniszter szerint a gyűlöletbeszéd szabályozásánál két alapjog ütközik: a véleménynyilvánítás, -alkotás és -alakítás joga valamint az emberi méltósághoz való jog, azonban az egyik védelmében a másik korlátozható. Bárándy Péter erről a Magyar Rádió 16 Óra című műsorában beszélt szombaton.

Megosztott országok - ki fogja irányítani az internetet?

2003.11.09.

Ki irányítsa az internetet, és hogyan támogassák a gazdag országok a szegényebbeket? Ezek lesznek az alaptémái a december elején Genfben 50 államfő részvételével megtartandó első információtechnológiával foglalkozó ENSZ közgyűlésnek.

Beperelték az interneten álnéven vitázót

2003.11.09.

Az országban szinte példa nélküli per kezdődik Miskolcon. Egy internetes fórumon álnéven irogató férfit perelt be egy miskolci vállalkozó becsületsértés és rágalmazás miatt.

Tüntetés a sajtószabadságért - Budapesten

2003.11.09.

A sajtószabadságért és a nemrég megszüntetett Éjjeli menedék+1 című műsorért tüntettek a Szabadság téren több ezren - szombaton Budapesten az MTV Szabadság téri székháza előtt a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Honfoglalás 2000 Egyesület rendezvényén.

A magyarországi Nagy Testvér Díj nyertesei (2003)

2003.11.09.

A privacy-t vagy elektronikus privacy-t különösen durván megsértő vagy veszélyeztető jelöltek listáját jogászokból és közéleti személyiségekből álló zsűri állította össze az internethasználók javaslatait is figyelembe véve. A Pozitív E-privacy díjat minden évben az kapja meg, aki a legtöbbet tette a magánélet sérthetetlenségéért.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000