Hír archívum: 2003. november

Más hónap

Szingapúr: két év börtön a rendőrnek - orális szexért

2003.11.09.

A Straits Times közlése szerint a partiőrség kötelékébe tartozó 27 éves őrmestert azok után szállították a bíróságra, hogy egy 16 éves lány azt vallotta, orálisan elégítette ki a férfit.

Infokommunikációs kutatócsoport alakult az Akadémián

2003.11.08.

A Magyar Tudományos Akadémia Jogtudományi Intézetében Infokommunikációs Jogi Centrum néven új kutatócsoport alakult, amely az informatika, a média és a távközlés jogi hátterének vizsgálatával foglalkozik.

APEH: Tájékoztató az új lakás vásárlása,

2003.11.08.

A lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: rendelet) 11. § értelmében a lakás építőjét, vagy az értékesítés céljára épített vagy építtetett új lakás vásárlóját az építési költség, illetőleg vételár megfizetéséhez adó-visszatérítési támogatás illeti meg.

Közel a megállapodás a kedvezménytörvény szlovákiai alkalmazásáról

2003.11.08.

Pozsonyban a Magyar Koalíció Pártja szerint küszöbön áll a megállapodás a kedvezménytörvény szlovákiai alkalmazásáról.

Naprakész földhivatali nyilvántartások kellenek a lakásmaffia ellen

2003.11.07.

A lakásmaffia által elkövetett bűncselekmények visszaszorítása érdekében be kell kapcsolni az okmányirodákat az ingatlanokkal kapcsolatos adatszolgáltatásba, egyesíteni kell a földhivatali nyilvántartásokat és hatékonyabbá kell tenni a rendőri szervek fellépését - hangzott el az Országgyűlés lakásmaffiaügyeket feltáró albizottságának csütörtöki ülésén.

Kedvezőbben ítéli meg a bíróságok tevékenységét az országjelentés

2003.11.07.

Az eddigi legpozitívabb értékelést adta a magyar bíróságok ítélkező tevékenységéről az Európai Bizottság országjelentése - mondta Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke a jelentést értékelő sajtótájékoztatóján.

Az Alkotmánybíróság 2003. november 10-11 -ei teljes ülésének napirendje

2003.11.07.

Az Alkotmánybíróság folytatja a kórháztörvény alkotmányosságának vizsgálatát. Több párt és szakmai szervezet fordult indítvánnyal a testülethez az egészségügyi szolgáltatókról és az egészségügyi közszolgáltatások szervezéséről szóló törvény alkotmányellenességének megállapítását kérve.

Trükközésre kényszerít a telekáfa

2003.11.07.

Ha egy magánszemély egy másik magánszemélytől vesz telket, akkor azt a tranzakciót nem terheli áfa-fizetési kötelezettség. Igaz, ha az építkezéshez támogatott hitelt is fel szeretnének használni, erre a cég nem jogosult. A telket megvevő társaságnak tehát meg kell építenie a telken a házat, és eladnia a magánszemélynek; igaz, ebben az esetben a telekárra jutó áfát ugyancsak be kell fizetni.

ENSZ - két évre elhalasztva a klónozás kérdése

2003.11.07.

A világszervezet tagállamait erősen megosztó kérdés az emberi klónozás, most a későbbi döntésre szavaztak - kis többséggel.

EU: útlevelek pecsételése - szigorítás

2003.11.07.

Az Európai Bizottság azt javasolta a tagállamoknak, hogy mindenki illegális bevándorlónak számítson az Európai Unió területén, aki nem EU-tagország állampolgára, s útlevelébe az EU területére való belépéskor nem ütöttek pecsétet.

Alkotmányjogi verseny - lezárult az első forduló

2003.11.06.

Az Alkotmánybíróság és az Igazságügyi Minisztérium által szervezett alkotmányjogi verseny első fordulója lezárult. A 2. fordulóba bejutott hallgatók névsorát és az első forduló három feladatának megoldását most közöljük.

A közjegyzők a jelzáloglevél biztonságának garanciái

2003.11.06.

A (Magyar Országos Közjegyzői Kamara|http://www.kozjegyzo.hu) álláspontja szerint a közjegyzők a jogalkotó döntése alapján közreműködnek az államilag támogatott jelzáloghitelezési folyamatban. Teszik ezt azért, hogy garantálják a jelzáloglevél biztonságát - közölte a kamara elnöke szerdán.

Új törvénytervezet az európai parlamenti választásokkal kapcsolatban

2003.11.06.

Új törvénytervezetet dolgozott ki a kormány az európai parlamenti választásokkal kapcsolatban és azt javasolja a pártoknak, hogy a konszenzus érdekében mielőbb kezdjenek egyeztetéseket - közölte Gál J. Zoltán a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón.

Költségvetés 2004: 61 módosító javaslatot támogatott a költségvetési bizottság

2003.11.06.

A költségvetési bizottság szerdai ülésén az 1748 benyújtott módosító javaslat közül 61-et fogadtak el; a javaslatokat csomagokban tárgyalták, így hat szavazással döntöttek a képviselők.

Négypárti megbeszélést kezdeményezne az ügyrendi bizottság az Alkotmánybíróság döntése ügyében

2003.11.06.

Az Országgyűlés Ügyrendi Bizottsága szerdai budapesti ülésén úgy döntött, hogy felkéri Szili Katalint: kezdeményezzen négypárti megbeszélést az Alkotmánybíróság legutóbbi döntése miatt. A Fidesz és az MDF képviselői, bár jelen voltak az ülésen, a szavazásban nem vettek részt, mert az idő rövidsége miatt nem tudták kialakítani álláspontjukat.

Az MDF négypárti egyeztetést kezdeményez az állampolgársági törvény módosításáról

2003.11.06.

A Magyar Demokrata Fórum (MDF) országos elnöksége egyhangúlag felkérte Dávid Ibolya pártelnököt, hogy kezdeményezzen négypárti egyeztetést az állampolgársági törvény módosításával kapcsolatban.

Vajdaság: gyűlnek az aláírások a kettős állampolgárságért

2003.11.06.

A vajdasági magyar pártok közel ötvenezer támogató aláírást gyűjtöttek össze a magyar állampolgárság odaítéléséért.

Éhségsztrájkot tervező polgármesterek a BM-ben

2003.11.06.

Az éhségsztrájkot tervező Fejér megyei polgármesterek képviselői szerdán a Belügyminisztériumban ismertették a megye hátrányos helyzetű, három déli kistérségének felzárkóztatási programját - tájékoztatott a találkozóról Káloz polgármestere.

A pénzügyi rendszer biztonságos működésével kapcsolatos egyes törvények módosításáról

2003.11.06.

A közelmúltban a pénzügyi piacokon több olyan esemény történt, ami a befektetők, betétesek és ügyfelek érdekeinek sérelmét okozta. A problémák vizsgálata arra az eredményre vezetett, hogy a pénzügyi rendszer biztonságos működése, az ügyfelek érdekeinek védelme több ponton megköveteli a hatályos jogszabályok felülvizsgálatát, pontosítását, illetve a felügyeleti hatáskör erősítését.

Terták Elemér lesz a pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkára

2003.11.06.

December 15-től dr. Terták Elemér tölti be a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkárának posztját.

Az Európai Bizottság elfogadta az éves jelentéseket

2003.11.05.

Az Európai Bizottság szerdán jóváhagyta a tíz csatlakozó és a három tagjelölt ország felkészülését értékelő éves jelentéseit. A jövő májusban taggá váló országok esetében a dokumentumok összesen 39 olyan területet neveznek meg, amelyeken az EU végrehajtó intézménye komolyabb aggodalomra okot adó lemaradásokat tapasztalt.

Az MNB a PSZÁF-törvénymódosítás visszavonását javasolja

2003.11.05.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozottan ellenzi a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről (PSZÁF)szóló törvény módosítását, és úgy ítéli meg, hogy azok súlyosan sértik a felügyeleti munka függetlenségét, ezért a javaslat visszavonását javasolja a kormánynak.

Az LB elnöke nem kommentálja a demecseri bírói döntést

2003.11.05.

Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke szerdán nem kívánt válaszolni az MTI-nek arra a kérdésére, hogy összhangban van-e a demecseri polgármester-választással kapcsolatban hozott megyei bírói döntés az LB elmúlt évi választások kapcsán hasonló ügyekben hozott határozataival.

K&H-ügy: elfogadhatatlan az ügyész intézkedésének megkérdőjelezése

2003.11.05.

A nyomozásról az ügyész rendelkezik, intézkedésének megkérdőjelezése elfogadhatatlan - jelentette ki a fővárosi főügyész a brókerbotrány kapcsán szerdán, Budapesten.

Fekete angyal: másodfokon 11 évre súlyosbították az ítéletet

2003.11.05.

Kilenc évről jogerősen 11 évre súlyosbította a fekete angyalként ismertté vált Faludi Tímea fegyházbüntetését a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon kedden. A tárgyalás során az ügyész súlyosításért, a védő felmentésért, enyhítésért, illetve az eljárás megismétléséért fellebbezett. Faludi Tímea az utolsó szó jogán visszavonta korábbi beismerő vallomásait és úgy nyilatkozott: minden csak kitaláció volt.

Üllői úti botrány: 26 személy ellen folyik eljárás

2003.11.05.

A május 30-án rendezett Ferencváros-Debrecen NB I-es labdarúgó-mérkőzést követő szurkolói rendbontás kapcsán csoportos garázdaság és egyéb erőszakos bűncselekmények miatt jelenleg 26 személy ellen folyik eljárás, közülük az egyikkel szemben országos körözés van érvényben.

Kína és az EU tárgyalni fog a kalózkodásról

2003.11.05.

Kína és az EU megállapodott abban, hogy gyakrabban ülnek le tárgyalni azokról a roppant súlyos problémákról, melyeket a kínai szellemi tulajdonsértés okoz.

Lamperth: Mádl küldje vissza a EP-képviselők választásáról szóló törvényt

2003.11.05.

Lamperth Mónika belügyminiszter levelet írt Szili Katalin házelnöknek, hogy kérje fel Mádl Ferenc köztársasági elnököt: küldje vissza az Országgyűlésnek a hétfőn elfogadott törvényt az európai parlamenti képviselők választásáról.

'Lelőttem a sheriffet' - énekelte a rendőrgyilkos ügyvédje

2003.11.05.

Bocsánatot kért az a kanadai ügyvéd, aki rendőrgyilkossággal vádolt védencének tárgyalásáról távozva Bob Marley "I Shot The Sheriff" című számát énekelte. A nótás kedvű ügyvédet akár kizárással is sújthatja a kamara.

Zaklatás miatt fizethet az AT&T

2003.11.05.

Az amerikai távközlési felügyelet (FCC) telemarketinget szabályzó rendelkezéseinek megsértése miatt megbüntették az első vállalatot. Az AT&T távközlési konszernnek 780 ezer dolláros büntetést kell fizetnie, mivel kéretlen reklámokat továbbított.

A biztosítóknak több tőkére lesz szükségük - új szabályozás

2003.11.04.

Az Európai Uniós csatlakozást követően a biztosítókat leginkább érintő változás, hogy a cégeknek magasabb tőkekövetelményeknek kell majd megfelelniük. Az új szabályozás miatt - a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) tanulmánya szerint - 17 milliárd forint pótlólagos tőkére lesz majd szükségük.

Kivégzésre ítélt pszichés betegek az Egyesült Államokban

2003.11.04.

Három halálra ítélt pszichés beteget végeznek ki néhány napon belül az Egyesült Államokban. "A szóban forgó férfiak súlyos pszichés betegségekben szenvednek" - hívta fel a figyelmet Brian Roberts, a halálbüntetés eltörléséért küzdő szervezet elnöke.

A Parlament előtt a PSZÁF-ról szóló törvénymódosítás

2003.11.04.

A kormány benyújtotta a Parlamentnek hétfőn a befektetők és a betétesek fokozott védelmével kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, amelynek keretében újra kívánja szabályozni a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) működését.

Fekete angyal: az ügyész súlyosítást, az ügyvéd új eljárást indítványozott

2003.11.04.

Az ügyész súlyosításért, a védő felmentésért, enyhítésért, illetve az eljárás megismétléséért fellebbezett a fekete angyalként ismertté vált Faludi Tímea büntetőperének másodfokú tárgyalásán a Fővárosi Ítélőtáblán kedden.

M5: civil szervezetek 24 órás demonstrációra készülnek Dabason

2003.11.04.

Az M5-ös autópályára a matricás rendszer kiterjesztését akarja kikényszeríteni Dabas önkormányzatának kezdeményezésére több civil szervezet.

Köztartozások - fizetés visszatartásból

2003.11.04.

A köztartozások miatt az „APEH által” visszatartott összeg évrõl-évre mérsékelt növekedést mutat. 2002 végén 6,3 milliárd volt, az idén pedig háromnegyed év alatt 5,2 milliárd forint.

Jogorvoslati lehetőség a késedelmes ügyintézés miatt?

2003.11.03.

A magyar jogban még nincs olyan speciális jogintézmény, amely folyamatban lévő eljárásokban is lehetőséget biztosítana a jogorvoslatra a késedelmes ügyintézés miatt.

Bíróságon támadják a PSZÁF határozatát

2003.11.03.

A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész) a következő 30 napban hat olyan jogi eljárást fog kezdeményezni, amelyeknek eredményeképpen - a szervezet reményei szerint - a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől (PSZÁF) független intézmények ki fogják mondani: a felügyelet és annak elnöke az Amstel felvásárlási ügyében törvénysértéseket követett el.

Budapest nem akar kártérítést fizetni az útberuházások miatt

2003.11.03.

A fővárosi önkormányzat a Legfelsőbb Bírósághoz fordul az egyes budapesti útberuházások kapcsán vele szemben indított kártérítési perek ügyében.

Mádl Ferenc: Az uniós tagság lökést adhat a nemzetközi jogi egyezményekhez való csatlakozásnak

2003.11.03.

Magyarországnak 4-5 nemzetközi jogi egyezményhez csatlakozik a közeljövőben, mert ez növeli az állampolgárok jogbiztonságát. A többi között erről beszélt Hollandiában a magyar köztársasági elnök.

Jogszerű egyetemi zenecserélő hálózat

2003.11.03.

Hétfőn egy olyan rendszert mutattak be, amely segítségével a Massachusetts egyetemen több mint 3500 CD-nyi zenéből válogathatnak a tanulók, a helyi kábeltévé hálózaton keresztül. Elmondásuk szerint a megoldás teljesen jogszerű.

Az európai parlamenti választásokról dönt az Országgyűlés

2003.11.02.

Az európai parlamenti választásokról, az Irakban szolgálatot teljesítő magyar katonák mandátumának meghosszabbításáról, valamint az adótörvények módosítását célzó javaslatokról dönt az Országgyűlés hétfői és keddi plenáris ülésén.

Életfogytiglant kaphat eutanáziáért a francia orvos

2003.11.02.

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélhetik Frédéric Chaussoy francia orvost, aki nyilvánosan vállalta, hogy saját kezűleg kapcsolta le a lélegeztetőgépről 22 éves, autóbalesetben teljesen lebénult, menthetetlen páciensét. A francia törvények az eutanázia semmilyen formáját nem engedélyezik.

Fekete angyal: kedden kezdődik a másodfokú eljárás az ítélőtáblán

2003.11.02.

A fekete angyalként ismertté vált Faludi Tímea büntetőperének másodfokú tárgyalását keddre tűzte ki a Fővárosi Ítélőtábla. A Fővárosi Bíróság (FB) tavaly decemberben kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében kilenc év fegyházra ítélte Faludi Tímeát.

Gyilkossági kísérlet kamerák előtt

2003.11.01.

Fa mögé ugorva próbált elbújni revolveres támadója elől egy kaliforniai ügyvéd, de csak félsikerrel: golyóktól találva összeesett a bírósági épület előtt Van Nuys településen. Mindezt a televíziós kamerák előtt.

Az Alkotmánybíróság 2003. november 3-4 -ei teljes ülésének napirendje

2003.11.01.

Az Alkotmánybíróság 2003. november 3-án nyilvános határozathirdetést tart a rendszerváltást követő kormányok tagjainak titkosszolgálati múltját vizsgáló parlamenti bizottság létrehozásáról szóló országgyűlési határozat ügyében. Az indítványozók szerint alkotmánysértő a vizsgáló bizottság felállításáról szóló országgyűlési határozat.

Májustól nem kell az útlevél?

2003.11.01.

A Belügyminisztérium mindent megtesz azért, hogy a magyar állampolgárok már jövő májustól útlevél helyett személyivel utazhassanak az unió tagállamaiba - jelentette ki Lamperth Mónika miniszter.

A ruhatisztítási szabályozás már EU-konform

2003.11.01.

A ruhatisztítással kapcsolatos szennyezőanyag kibocsátási magyar törvényi szabályozás szó szerinti átvette az erre vonatkozó EU direktívát, ám még mindig jelentős azoknak a kisvállalkozásoknak a száma, amelyek nem rendelkeznek korszerű zárt technológiájú vegytisztító gépparkkal.

Franciaország kitűzte a magyar EU-csatlakozási szerződés ratifikálásának időpontját

2003.11.01.

Magyarország európai uniós csatlakozási szerződésének ratifikációját a francia nemzetgyűlés november 25-én, a szenátus pedig december 10-én tűzi napirendre.

Mádl Ferenc a nemzetközi magánjogi konferencián Hágában

2003.11.01.

Magyarország az elkövetkező években négy-öt további olyan egyezményhez fog csatlakozni, amelyek a nemzetközi magánjog egységesítését szolgálják - közölte a köztársasági elnök pénteken Hágában tett egynapos magánlátogatása végén.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000