Hír archívum: 2003. december

Más hónap

Belga melegek: egy lépéssel közelebb az örökbefogadáshoz

2003.12.31.

Belgium egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy engedélyezze az azonos nemű párok számára is a gyermekek örökbefogadását. A parlamentnek a belga kormányzó párt egyik képviselője nyújtotta be erről szóló törvényjavaslatot.

Több mint húszezer új evázó

2003.12.31.

Összesen 21 025 adózó jelentkezett be 2004 évre az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá, míg 560 jelentkezett ki ebből a körből, így összesen 80 937 adózó tartózik jövőre az eva hatálya alá az adóhivatal nyilvántartása alapján.

Január 5-től küldik az adócsomagokat

2003.12.31.

Az adóhivatal január 5-től kezdi el postázni a 2003-as évre a bevallási egységcsomagokat. Az egységcsomagok kiküldése várhatóan január végéig eltart, azok pedig, akik nem kapnak adócsomagot, január 12-től ingyenesen beszerezhetik az ügyfélszolgálatokon - derül ki az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) szerdai tájékoztatójából.

Egykulcsos szja, 12 százalékos társasági adó?

2003.12.30.

Középtávon akár egykulcsossá is válhat az szja-tábla, miközben a kedvezmények jelenlegi rendszere leépülhet – ez is egy a formálódó adókoncepció lehetséges elemei közül. A társasági adó néhány éven belül várhatóan 12 százalékra csökken. Az átfogó adóreform érdemben 2005-től kezdődően indulhat be.

Sürgősséggel tárgyalja az ORTT a Tilos műsorát

2003.12.30.

Hajdu István, az ORTT elnöke hétfőn az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a december 24-i eset "olyan törvénysértés, amelynek kezeléséhez nem is kell semmiféle bejelentés", hozzátéve, igen valószínűnek tartja, hogy a médiahatóság sürgősséggel, már a tanácskozási szünetét követő első ülésén - a január 5-ével kezdődő héten - foglalkozik a témával.

A kormány nem nyújtja be újra a kórháztörvényt?

2003.12.30.

A Tények információi szerint a kormány nem nyújtja be újra a kórháztörvényt, amit az Alkotmánybíróság formai okok miatt megsemmisített. A Tények úgy tudja, hogy nem az elutasított jogszabályokat akarják módosítani, hanem a már érvényben lévő jelenlegi törvényeket.

APEH: az adóhivatal teljesítette feladatát az idén

2003.12.30.

Az adóhivatal teljesítette feladatát 2003-ban, sőt abból a szempontból sikeresnek is ítélhető a tevékenysége, hogy nehéz körülmények között is teljesíti a költségvetésben előirányzott adóbevételeket - mondta az MTI-nek Király László György, az adóhivatal elnöke a 2003-as évet értékelve.

Verheugen nem számít az új EU-alkotmány gyors elfogadására

2003.12.30.

Borúlátó az EU alkotmányának gyors elfogadása esélyeit illetően Günter Verheugen, az Európai Unió Bizottságának bővítési kérdésekért felelős tagja. Az új EU-tagok küszöbön álló csatlakozása és a közelgő európai választások jelentősen meg fogják nehezíteni, hogy áttörés szülessen az alkotmány ügyében - mondta Verheugen hétfőn a DeutschlandRadio Berlin rádiónak nyilatkozva.

Elhárítható lehet a per - Gyorsulhat a bírósági eljárás

2003.12.30.

A jövőben peren kívül is hiteles igazságügyi szakértői véleményhez juthat, aki igényli. Az Igazságügyi Minisztérium a bíróságtól megrendelhető szolgáltatásként vezetné be az új jogintézményt. A szakértőt a bíróság rendelné ki, a költségeket az ügyfél állná.

Tilos Rádió: a botrányos ügy már az ügyészség előtt

2003.12.30.

Bár a médiahatóság vizsgálatot indít a Tilos Rádió ellen, mégsem valószínű, hogy a médium elhallgat. A volt ORTT elnök "nagyon súlyos", a mostani pedig "nem enyhe" esetnek nevezte a keresztények kiirtásáról szóló műsorvezetői kijelentést.

Autópálya-törvény: számok bűvöletében

2003.12.28.

Immáron törvény rögzíti, hogy a közeli jövőben hány kilométer autópálya épül az országban, e célra milyen összegeket, és kiknek a pénzét lehet fordítani.

Pozsony ismét a hágai bíróság elé vinné bős-nagymarosi erőmű ügyét?

2003.12.28.

Ha a bős-nagymarosi erőmű ügyében született hágai ítélet végrehajtásában nem lesz elmozdulás, akkor Eduard Kukan szlovák külügyminiszter várhatóan az ügy hágai újratárgyalását fogja indítványozni.

Tizenöt év börtön a Parmalat-vezérnek?

2003.12.28.

Adócsalással és pénzmosással gyanúsítják Calisto Tanzi Parmalat-vezért az olasz hatóságok. A tejipari vállalat legnagyobb részvényesét pénzügyi igazgatója adta fel a rendőrségen.

Új, uniós utakra fel! - mindezt a régi személyi igazolvánnyal?

2003.12.27.

Minden Magyarországon használatos irat, még a népköztársasági címeres személyi igazolvány is bekerült az uniós okmánytárba. Így május elsejével akár ezzel az igazolvánnyal is lehet utazni az európai uniós országokba.

Uniós csatlakozás: három új gazdasági társasági forma lép be

2003.12.27.

Magyarország európai uniós csatlakozása alapvetően új helyzetet teremt a gazdasági élet számos területén. Így 2004. május elsejétől három új, eddig nem ismert - bár ismerősen csengő - gazdasági társasági forma jelenik meg: az európai részvénytársaság, az európai szövetkezet és az európai egyesülés.

Rekordokat döntött a parlament

2003.12.25.

Több rekord is megdőlt a parlament egész évi munkája során; számos "leg" az őszi ülésszak alatt született - derül ki az Országgyűlés Hivatala által összeállított év végi statisztikákból. A parlament a tanácskozások időtartamát tekintve soha nem ülésezett annyit, mint ebben az évben.

Hatékonyabb útfejlesztés várható a gyorsforgalmi úthálózatról szóló törvény elfogadásával

2003.12.25.

A gyorsforgalmi úthálózat fejlesztéséről szóló törvény elfogadásával a magyarországi úthálózat építése hatékonyabbá, gyorsabbá válhat, miközben nem csorbulnak a társadalmi jogosítványok, amelyek a környezetvédelmi és egyéb érdekek érvényesítését biztosítják - mondta Kovács Ferenc, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára az MTI-nek.

Bárándy Péter: hamarosan kész az európai alkotmányos szerződés bővített magyar fordítása

2003.12.25.

Néhány héten belül elkészül az európai alkotmányos szerződés szövegtervezetének friss magyar fordítása, azokkal a kiegészítésekkel, amelyekről a múlt heti brüsszeli EU-csúcson alakult ki egyetértés - mondta Bárándy Péter igazságügy-miniszter pénteken Budapesten sajtótájékoztatón, az MTI kérdésére válaszolva.

Egyszeres helyett kettõs könyvvitel

2003.12.25.

Kettõs könyvvitelre kell áttérnie 2004. január 1-jétõl az összes olyan magyarországi vállalkozásnak, amely eddig csupán naplófõkönyvet (egyszeres könyvvitelt) vezetett. A jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok – közülük a legtöbb a betéti társaság – utoljára 2003-ben vezethettek egyszeres könyvvitelt.

Harminchét év után törölt ítélet

2003.12.24.

A szólásszabadság melletti állásfoglalásként, halála után 37 évvel megsemmisítették a Lenny Bruce amerikai humorista ellen "obszcén" nyilvános előadás miatt hozott ítéletet New York államban.

Gyűlöletbeszéd: a pártok egyetértenek Mádllal

2003.12.24.

Minden párt, még az MSZP is egyetért Mádl Ferenccel abban, hogy az Alkotmánybíróságra küldte, előzetes nornakontrollért a gyűlöletbeszédről alkotott törvényt. Nagy és hosszú vita előzte meg a törvény elfogadását. Emlékezetes, még a kormánypárti képviselők egy része sem szavazta meg.

Ügyvédek százai védenék Szaddámot

2003.12.24.

Több mint 600 jordániai ügyvéd jelentkezett eddig önként Szaddám Huszein elfogott iraki vezető jogi védőjének - közölte kedden Husszein Medzsali, a jordániai ügyvédi kamara elnöke.

Elítéltek egy gyűlöletre uszító zenekart Németországban

2003.12.23.

Szokatlanul súlyos, precedens értékű ítéletet hozott a német igazságszolgáltatás egy zsidók, külföldiek és másnézetűek ellen gyűlöletre és erőszakra uszító háromtagú zenekar tagjai ellen hétfőn.

Mádl Ferenc az Alkotmánybírósághoz fordult a gyűlöletbeszédet büntető passzus és a PSZÁF-törvény ügyében is

2003.12.23.

Mádl Ferenc köztársasági elnök előzetes normakontrollt kér az Alkotmánybíróságtól a büntető törvénykönyvnek a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos módosítása ügyében - közölte Schillinger Erzsébet, az államfő sajtóirodájának vezetője hétfőn az MTI-vel.

Nem fogadták el az esélyegyenlőségről szóló törvénytervezetet

2003.12.23.

Nem fogadta el az Országgyűlés az egyenlő bánásmódról és esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvényjavaslat kétharmados többséget igénylő részét: az előterjesztés 195 igen szavazatot kapott 155 nem ellenében.

Újabb szigorítás januártól a személygépkocsi - behozatalban

2003.12.22.

A szigorításoktól félve decemberben két és félszer annyi használt autót hoztak be az országba, mint az év első hónapjaiban. Januártól már csak Euro 3-as motorral szerelt személygépkocsik helyezhetők forgalomba.

APEH: elszámolható üzemanyagárak

2003.12.22.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) közzétette a jövő év január 1. és március 31. között alkalmazható üzemanyagárakat. Ha a magánszemély az üzemanyagot ezek szerint számolja el, nem szükséges az üzemanyagról számlát beszerezni.

Fellélegezhetnek a bankszámla-tulajdonosok

2003.12.22.

A Házszabálytól való eltéréssel tárgyalja hétfőn az Országgyűlés a befektetők és a betétesek fokozott védelmével kapcsolatos, úgynevezett PSZÁF-törvény azon részeit, amelyek a bankszámla-tulajdonosok adatkiegészítési kötelezettségét érintik.

Mádl az Alkotmánybírósághoz utalta a PSZÁF-törvényt

2003.12.22.

Mádl Ferenc előzetes normakontrollra az Alkotmánybírósághoz utalta a parlament által nemrégiben megszavazott és politikai kereszttűzbe került, valamint külföldi szervezetek rosszallását is kiváltó PSZÁF-törvényt.

Az OTP perel az albán takarékpénztár ügyében?

2003.12.21.

Az OTP Bank pert fontolgat az albán takarékpénztárra tett ajánlatának meghiúsulásával kapcsolatban. Wolf László vezérigazgató-helyettes szerint a bank a versennyel kapcsolatos költségeit szeretné jogi úton visszaszerezni.

Mádl holnap dönt a lex Szász ügyben

2003.12.21.

Mádl Ferenc holnap dönt a befektetők és betétesek fokozott védelmével kapcsolatos törvény, az úgynevezett lex Szász ügyében.

P2P: A Kazaa nem tehető felelőssé felhasználóinak jogsértő tevékenységeiért

2003.12.21.

A Kazaa készítői semmilyen tekintetben nem tehetők felelőssé amiatt, hogy a népszerű P2P szolgáltatás felhasználói esetlegesen milyen illegális, szerzői jogokat sértő tevékenységeket folytatnak

A lakásmaffia áldozatai az igazságügy miniszter leváltását kezdeményezik.

2003.12.21.

A károsultakat tömörítő Sors-Társak Egyesület Parlament előtti tüntetésén elhangzott, hogy szerintük a tárca semmit nem tesz az ingatlancsalások áldozatainak védelmében, nem lép fel erélyesen a közreműködő ügyvédekkel, közjegyzőkkel és bírákkal szemben.

Elvesztette "fegyvereit" az online játékos: pert nyert

2003.12.21.

Egy kínai online játékos elvesztette az internetes játékban felhalmozott "fegyvereit" és "kincseit". Ezt követően a bírósághoz fordult, azzal, hogy adják vissza neki jogos virtuális tulajdonát.

Kína: Vírusfertőzöttek precedens értékű pere

2003.12.21.

Az ügy azért is érdekes, mert az ázsiai országban százmillió Hepatitis-B vírussal fertőzött ember él.

Szövetségi bírók mértek csapást Bush elnökre

2003.12.20.

Két szövetségi bíróság is kétségbe vonta tegnap az elnöki végrehajtó hatalom ama jogkörét, hogy vádemelés, jogi védelem, bírósági ítélet nélkül meghatározatlan ideig fogva tartson bárkit a terrorizmus elleni harcra hivatkozva.

Tizenegy államot marasztalt el a Bizottság jogszabály-harmonizációs lemaradásért

2003.12.20.

Tizenegy tagállam ellen indított eljárást az Európai Bizottság szerdán, amiért nem igazították nemzeti törvényeiket az érvényes európai jogszabályokhoz.

Ragadozó magatartás miatt újabb per a Microsoft ellen

2003.12.20.

Újabb pert indítottak a Microsoft ellen. A RealNetworks azzal vádolja a szoftveróriást, hogy évek óta ragadozó magatartást követ, és ezzel jelentős bevétel- és piacvesztést okoz riválisainak.

Mádl nem írja alá a PSZÁF-törvényt

2003.12.20.

A köztársasági elnök - a Népszabadság információja szerint - minden valószínűség szerint nem írja alá a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével (PSZÁF)kapcsolatos törvénymódosítást. Hétfőn Mádl Ferenc előzetes normakontrollt kér majd az Alkotmánybíróságtól.

Alkotmányjogi verseny - döntő

2003.12.19.

Szeptember közepén a Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága és Igazságügyi Minisztériuma alkotmányjog tárgyból versenyt hirdetett nappali tagozatos, 2-5. évfolyamon tanuló jogász hallgatók számára. A 2. fordulóban legjobb eredményt elért versenyzők jutnak be a döntőbe, melynek időpontja 2004. április közepe.

A Magyar Köztársaság Alkotmánybíróságának 2003. évi tevékenysége

2003.12.19.

Az Alkotmánybíróság ez évi tevékenysége eredményesnek tekinthető, különös tekintettel arra, hogy olyan régen előterjesztett ügyekben is döntés született az idén, mint az eutanázia kérdése, vagy a hivatalos iratok kézbesítésének jogkövetkezményeivel kapcsolatban előterjesztett indítvány, illetve a rendőrségi törvény alkotmányossági vizsgálata.

APEH: a SULINET-kedvezmény érvényesítésének egyes kérdéseiről

2003.12.19.

A Pénzügyminisztérium, az Oktatási Minisztérium, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium, valamint az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal közös álláspontja alapján a személyi jövedelemadóról szóló, többször módosított 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja törvény) 36/A. §-ában szabályozott adókedvezmény jogosultjait érintően az alábbi tájékoztatást tesszük közzé.

Elnapolták a telefontársaságok perét

2003.12.19.

Új határnapot tűzött ki a bíróság abban a személyiségi jogi perben, amelyet egy mobiltelefon-társaság kezdeményezett egy konkurrensével szemben - jelenti a HavariaPress.

A strasbourgi bíróság két hónap alatt tízszer marasztalta el Magyarországot

2003.12.19.

Az elmúlt két hónapban tízszer marasztalta el a strasbourgi bíróság Magyarországot, összesen körülbelül ugyanennyi, az állam számára kedvezőtlen döntés született az emberi jogi egyezményhez történt 1992-es csatlakozást követő 11 évben - mondta az MTI érdeklődésére az Igazságügyi Minisztérium szakmai tanácsadója csütörtökön.

Nem esett szó politikáról a legfőbb ügyész és az országos rendőrfőkapitány találkozóján

2003.12.19.

Polt Péter és Salgó László megbeszélésén kizárólag szakmai kérdésekről esett szó, főként az új büntetőeljárási törvény értelmezése volt napirenden, és a felek megállapodtak abban, hogy januárban folytatják a párbeszédet - hangzott el a pénteki találkozót követő sajtótájékoztatón Budapesten.

Pénzbüntetésre ítélték Czeizelt a béranyaperben - részletek

2003.12.18.

Kétszázezer forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság Czeizel Endrét abban a perben, amelyet emberkereskedelem vádjával indítottak az ismert genetikus ellen - jelenti a HavariaPress.

Törölték az ítéletből a primitív megjelölést

2003.12.18.

Törölték a "primitív" megjelölést annak a testvérpárnak az ítéletéből, akiket jogtalanul tartottak előzetes letartóztatásban emberölés gyanúja miatt Csongrád megyében - tudta meg a HavariaPress.

Pénzbüntetésre ítélték Czeizelt a béranyaperben

2003.12.18.

Jogerősen kétszázezer forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság Czeizel Endrét abban a perben, amelyet emberkereskedelem vádjával indítottak az ismert genetikus ellen - jelenti a HavariaPress.

Enyhébb ítélet a milliárdos adócsalók ügyében

2003.12.18.

Jelentősen, harmadával enyhítette a Szegedi Ítélőtábla annak a két férfinak a büntetését, akikkel szemben milliárdos adócsalás miatt indult bírósági eljárás Békés megyében - jelenti a HavariaPress.

Az e-kereskedelem szabályozása az EU-ban

2003.12.18.

Az Európai Unió e-kereskedelmi irányelve a szabályozott, rendezett on-line szolgáltatások fellendülését szolgálja, az irányelvet már 12 tagországban alkalmazzák.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000