Hír archívum: 2004. január

Más hónap

Lomnici Zoltán a kormányfő kérésére megtette javaslatait az uniós posztokra

2004.01.31.

Lomnici Zoltán csütörtökön az MTI-nek elmondta, hogy a miniszterelnök felkérésére megtette személyi javaslatait a luxemburgi bírósághoz küldendő két magyar jogászra. A két nevet tartalmazó javaslat szigorúan szakmai alapon született, és részletes indoklást is tartalmaz - mondta a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke.

Lehet, hogy Alkotmánybírósághoz fordul az MDF az agrárium ügyében

2004.01.31.

Az MDF megfontolja, hogy Alkotmánybírósághoz forduljon az agrárágazat fejlesztésére szánt, a költségvetésben "törvénysértő" módon meghatározott összeg miatt - közölte Medgyasszay László képviselő pénteken Budapesten.

Elítélték Alain Juppé volt francia miniszterelnököt

2004.01.31.

Tizennyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Alain Juppé volt francia miniszterelnököt pénteken fiktív munkaszerződések révén végrehajtott illegális pártfinanszírozással összefüggésben. Az ítélet nem jogerős.

Az Alkotmánybíróság 2004. február 2-3 -i teljes ülésének napirendje

2004.01.31.

Az Alkotmánybíróság teljes ülésén foglalkozik a földrendező és földkiadó bizottságokról szóló törvénynek a bizottságok feladataira vonatkozó egyes szabályait támadó indítvánnyal.

Állásfoglalás az adatvédelmi szigor ellen

2004.01.30.

A rögtöni betiltás nem célravezető az olyan honlapok esetében, mint a halapenz.hu – áll a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének közleményében. A szigor csak a külföldi meneküléshez vezet, azzal pedig végleg megszűnik az esetleges törvénytelenségek kijavításának vagy szankcionálásának esélye.

Német törvénytervezet a munkavállalás korlátozásáról

2004.01.30.

Törvénytervezet tárgyal a német parlament alsóháza (Bundestag), amely a külföldi munkaerők beáramlását lenne hivatott szabályozni, azaz az Európai Unió májusi bővítése után is zárva lenne a német munkapiac az olcsó külföldi munkaerő előtt.

A német rendőrök neonáci webhelyet számoltak fel

2004.01.30.

Két férfi ellen indítottak vizsgálatot, akik az interneten keresztül árultak neonáci anyagokat, így többek között lefoglaltak 2500 uszító szövegű zenei CD-t is.

Kofi Annan: a terrorizmus elleni harcban is tiszteletben kell tartani a törvényeket

2004.01.30.

Az ENSZ főtitkára úgy véli, hogy a nemzetközi terrorizmus elleni harcban is tiszteletben kell tartani a törvényeket, az emberi és polgári jogokat.

Kegyelmi kérvényt nyújtott be Simek Kitti

2004.01.30.

Kegyelmi kérvényt nyújt be Mádl Ferenc köztársasági elnökhöz a nevelőapja megöléséért jogerősen két év két hónap börtönbüntetésre ítélt tótújfalui Simek Kitti ügyvédje - erről maga a jogi képviselő tájékoztatta az MTI-t szerdán.

Hálapénz: Kökény Mihály megkapta Polt Péter válaszát

2004.01.30.

Kökény Mihály egészségügyi miniszter megkapta Polt Péter legfőbb ügyész jogi állásfoglalását az orvosok által előre kért pénzösszegek ügyében. "A legfőbb ügyész szerint akkor bűncselekmény a hálapénz elfogadása, ha azt az orvos kifejezetten kéri" - ismertette a Polt Péter levelében foglaltakat Tóth Judit.

APEH: az adóbevallásokban az adó összegének kerekítési módjáról

2004.01.30.

Az adózóknak az adókat - kivéve a magánszemélynek a jövedelemadóját, az egészségügyi hozzájárulását, és a járulékát - 1 000 forintra kerekítve kell bevallani. A kerekítés szabálya szerint 499 forintig lefelé, 500 forinttól felfelé kell kerekíteni.

Bővültek a környezetvédők jogosítványai

2004.01.29.

A környezetvédelemmel foglalkozó társadalmi szervezetek minden olyan államigazgatási döntést megtámadhatnak bíróság előtt, amelyben bizonyítani tudják az ügy környezetvédelmi vonatkozását - közölte Lomnici Zoltán a Legfelsőbb Bíróság (LB) jogegységi döntésének nyilvános ismertetésekor.

A politika uralni akarja a médiát

2004.01.29.

Számos sebből vérzik a jelenlegi, 1996-ban hatályba lépett médiatörvény, így egy másik a mai feltételek között is életszerű, hatékony jogszabályra van szükség - talán ez az egyetlen dolog, amiben a média kapcsán egyet ért a politika és a szakma.

Vesztegető rendőrök pere kezdődött

2004.01.29.

Harmincezer forinttal vesztegettek meg egy vállalkozót az ügyészség szerint azok a rendőrök, akik emiatt álltak a bíróság elé a fővárosban - jelenti a HavariaPress.

A rendőrség is vizsgálja a Bencsiket elítélő bíró ügyét

2004.01.29.

Aggasztó, hogy a Bencsik-ügy bírájának, Cserni Jánosnak a fényképét durva hangú levelek kíséretében tették közzé az interneten - mondta a Fővárosi Bíróság elnöke szerdán az MTI-nek.

Később vizsgálják a Budapest Tv. műsorvezetője kézigránátos kijelentést

2004.01.29.

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) még nem vizsgálja a Budapest Televízióban elhangzott azon kijelentés ügyét, miszerint "kézigránátot kell kézbe venni és bedobni a parlamentbe" - nyilatkozta a Hajdu István, a médiahatóság elnöke.

Hibás a magyar alkotmány szövege

2004.01.29.

Hiba van a magyar alkotmány szövegében – közli az Info Rádió. Az alaptörvényben az olvasható, hogy ’’az alkotmánybírák nem lehetnek tagjai a pártnak’’. Ezen kitétel egyértelműen az MSZMP-re utal.

Újra szól a Tilos - felfüggesztették az ítélet végrehajtását

2004.01.29.

A Fővárosi Bíróság felfüggesztette az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) azon határozatának végrehajtását, amely 30 napra megvonta a Tilos Rádió műsorszolgáltatási jogosultságát - közölte a médiumot működtető alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán.

Bűnösnek találta a Microsoftot az Európai Bizottság

2004.01.28.

Hosszú évekig tartó vizsgálódás és többszöri halasztás után az Európai Bizottság döntést hozott a Microsoft ellen indított antitröszt perben. A kedden nyilvánosságra hozott ítéletben a redmondi szoftverkonszernt bűnösnek találta a monopol helyzettel történő visszaélés vádjában.

Csak az erőszakkal közvetlenül fenyegető felhívás marasztalható el büntetőjogilag Strasbourg szerint

2004.01.28.

A strasbourgi bíróság szerint az állam csak akkor tilthatja be az erőszakra felhívő közbeszédet, ha az közvetlen, azonnali veszélyt jelent; ez irányadó a Hegedűs-ügy megítélésében csakúgy, mint a Tilos Rádióban elhangzottak, vagy az Alkotmánybíróság előtt fekvő gyűlöletbeszéd elleni törvény megítélésében - mondta el az MTI érdeklődésére egy magyar bíró kedden.

Bárándy Péter a népirtás megelőzéséről szóló nemzetközi konferencián, Stockholmban

2004.01.28.

Magyarország támogat minden olyan elképzelést, amely hatékonyabbá és sikeresebbé teheti a népirtás megelőzését - hangsúlyozta Bárándy Péter igazságügy-miniszter, aki Magyarországot képviseli a népirtás megelőzésének lehetőségével foglalkozó nemzetközi konferencián Stockholmban.

Az ORTT újratárgyalta a kereskedelmi tévék szerződéseit

2004.01.28.

A két nagy országos kereskedelmi csatorna közül a TV2-vel már megállapodott, az RTL Klubbal még tárgyal a médiahatóság a műsorszolgáltatási szerződés e televíziók által kezdeményezett módosításáról.

Gazdasági erőfölénnyel való visszaélés miatt 70 millió forintra bírságolták a Matávot

2004.01.28.

A Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsa gazdasági erőfölénnyel való visszaélés miatt 70 millió forintra bírságolta a Matáv Rt.-t - tájékoztatta Polgárdy Géza, a GVH sajtófőnöke az MTI-t kedden.

Felfüggesztették Málta és Írország szavazati jogát Európa Tanács parlamenti közgyűlésében

2004.01.28.

Az Európa Tanács parlamenti közgyűlésében kedden felfüggesztették Írország és Málta küldöttségének szavazati jogát. A szigorú döntés oka, hogy egyik küldöttségben sincs nő.

Az EU fellép a kéretlen elektronikus levelek ellen

2004.01.28.

Az EU-ban a múlt év végére 50 százalék fölé emelkedett a kéretlen üzenetek ("spam") aránya az elektronikus levelezésben, ezért az Európai Bizottság kedden új javaslatokat jelentett be a jelenség elleni erélyesebb fellépésre.

Súlyosbították Simek Kitty ítéletét

2004.01.27.

Két év két hónap letöltendő szabadságvesztésre súlyosbította a Pécsi Ítélőtábla a mostohaapja meggyilkolásával vádolt fiatal lány, Simek Kitty ítéletét - jelenti a HavariaPress.

Először voksoltak a civilek

2004.01.27.

Először rendeztek választásokat a magyarországi civil szférában. Az országos és a megyei nonprofit szervezetek a nemzeti civil alapprogram tanácsának tizenkét tagjának kilétéről döntöttek. A testület további öt tagját az esélyegyenlőségi miniszter és a társadalmi szervezetek bizottsága jelöli ki.

Harmincezer cég még nem vezette át teáor-számát

2004.01.27.

Március 31-én lejár a türelmi idő, és jelenleg még 29 ezernél is több vállalkozás adós az úgynevezett teáor-számának átvezetésével. A teáor-szám a cégekre, társaságokra tevékenységi körüknek megfelelően jellemző azonosító, amely módosított formájában tavaly januártól él a cégnyilvántartásban.

Felújításra szorul a bírósági épületek fele

2004.01.27.

Minden második bírósági épületet fel kellene újítani, de van olyan székház, amelyik alkalmatlan az ítélkezésre - mondja a Legfelsőbb Bíróság elnöke. A nehézségek ellenére, és az ítélőtáblák felállításával sikerült ledolgozni az ügyhátralék zömét, ami az év végéig teljesen eltűnhet.

Bírósághoz fordult a Tilos Rádió és a Jobbik Magyarországért Mozgalom az ORTT döntése miatt

2004.01.27.

Bírósághoz fordult hétfőn a Tilos Rádiót működtető alapítvány, azt kérve, függesszék fel az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) azon határozatának végrehajtását, amely 30 napra megvonta a médium műsorszolgáltatási jogosultságát. A Jobbik azt kérte a bíróságtól, hogy kötelezze az adó műsorszolgáltatási szerződésének felbontására az Országos Rádió és Televízió Testületet (ORTT)

Március 18-ra napolta el a bíróság a zászlóégetők perét

2004.01.27.

Hétfőn délelőtt M. Giorgio Richard vallomásával vette kezdetét a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB)annak a három férfinak a pere, akik január 11-én a Tilos Rádió előtt tartott tüntetésen elégettek egy izraeli zászlót. A gyorsított bírósági eljárás hétfői napján a vádlottak vallomástétele után délután a bíróság megkezdte a tanuk meghallgatását.

Nemzeti Szabad Szoftver Stratégia - Petíció.hu - állásfoglalás

2004.01.26.

Nemrég a peticio.hu oldalon aláírásgyűjtés indult azért, hogy a közintézményeknél, különösen a nagy adatbiztonságot igénylő elvárt szolgáltatásoknál, csak 100%-ban auditálható, szabad szoftverek használatát engedélyezze és támogassa az állam, de legalábbis jogszabályban mondja ki, hogy ezeknél a felhasználásoknál ezeket a szabad, nyílt forrású szoftvereket részesíti előnyben, a demokrácia, az állampolgári jogok, az esélyegyenlőség, a szabványosság és a gazdasági versenyképesség hatékony növelése érdekében.

Megenyhült bírák, felbátorodott utcalányok

2004.01.26.

Meglehet, a prostituáltak kerekednek felül a hatóságokkal évek óta folytatott többfrontos – budapesti – utcai harcban. A rendőrség szakemberei a közelmúltban többször is jelezték aggályaikat is a bíróság illetékes vezetőinek, mivel úgy vélik, a pillangók visszaszállingózását csak a szankciók érvényesítésével lehet megelőzni.

Megújult az Európa szerver

2004.01.26.

Megújult az Európa szerver az Európai Bizottság által fenntartott európai uniós honlap. Az új portál, amely az EU hivatalos nyelvein érhető el, a fiatal közönség érdeklődését szeretné felkelteni az EU-s témák iránt. Az ígéretek szerint az Európa szerver új, felhasználóbarát szolgáltatásokat, interaktív játékokat, egyszerűbb eligazodást és keresőszolgáltatást nyújt majd.

Tüntetnek hétfőn a használtautó-kereskedők

2004.01.26.

A Parlament előtt tüntetnek hétfőn a használtautó-kereskedők, hogy a mostani fogyasztási adót csak május elején váltsa fel a regisztrációs díj – írja a Népszabadság.

A Kazaa bepereli a zeneipart

2004.01.26.

Egy amerikai szövetségi bíróság döntése értelmében a Kazaa fájlcserélő szolgáltatást birtokló Sharman Networks viszontperelheti az amerikai lemezkiadókat.

Egyórás késéssel kezdődik a zászlóégetők tárgyalása

2004.01.26.

Egyórás késéssel kezdődik hétfőn délelőtt annak a három férfinak a pere, akik részt vettek egy izraeli zászló elégetésében a Tilos Rádió előtt január 11-én tartott tüntetésen. A Pesti Központi Kerületi Bíróság helyt adott a védők irattanulmányozási kérésének, erre egy órát biztosított.

Felmentették az idegenlégióba toborzó ügyvédet - részletek

2004.01.26.

Felmentette a vádak alól a Somogy Megyei Bíróság azt az ügyvédet és három társát, akik azért álltak a bíróság elé, mert a francia idegenlégióba toboroztak fiatalokat Pécsett - jelenti a HavariaPress.

Mérlegen az aljas szándék

2004.01.25.

Jogászok szerint precedenst teremthet a Bencsik András újságírót első fokon elítélő bíróság. Az eddig követett gyakorlatnál ugyanis jóval szigorúbban, de a törvény szellemének megfelelően büntette a rágalmazás minősített esetét.

A Microsoft levédi az XML formátumot

2004.01.25.

A Microsoft olyan szabványbeadványokat terjesztett be, melyek alapján az XML technológiával készült fájlokat a jövőben nem tudnák kezelni a vállalattól független alkalmazások, ezzel valószínűleg automatikusan elsorvadnának a rivális irodai alkalmazások.

Madrid kész a kompromisszumra az európai alkotmány ügyében

2004.01.25.

A spanyol kormány kész a kompromisszumra az európai alkotmány ügyében - jelentette ki a spanyol külügyminiszter. Tavaly decemberben Spanyolország és Lengyelország elutasító álláspontja hiúsította meg a leendő európai alkotmányról szóló megegyezést az EU brüsszeli csúcsértekezletén.

A Le Soir nyilvánosságra hozta az új biztosok "betanítóinak" nevét

2004.01.25.

Az Európai Bizottság tagjai közül kiválasztották azt a tíz biztost, aki a május elsejével belépő új tagországok biztosainak betanulását segíti - írja a Le Soir című belga lap pénteki számában.

Vastagh Pál az igazságszolgáltatás reformjáról

2004.01.25.

Az elmúlt évben folytatódott az igazságszolgáltatás reformja, új intézmények jöttek létre, elkezdődött a közjogi törvényalkotás és folytatódott a jogharmonizáció - mondta vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján Vastagh Pál.

A főbíró az idén fordulatot vár

2004.01.24.

Strasbourgban jelenleg 450, Magyarországról származó beadványt vizsgálnak – tájékoztatta a Népszabadságot Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke, aki csütörtökön részt vesz a strasbourgi emberi jogi bíróság ünnepi ülésén.

Az Alkotmánybíróság 2004. január 26-27 -i teljes ülésének napirendje

2004.01.24.

Az Alkotmánybíróság folytatja a legfőbb ügyész parlamenti interpellálhatóságával kapcsolatos indítvány tárgyalását. Az alkotmánybírók megvitatják a polgári perrendtartásról szóló törvénynek a közigazgatási per indításával kapcsolatos rendelkezését kifogásoló indítványt.

Budapesti Ügyvédi Kamara: EU jogi továbbképzés

2004.01.24.

A Budapesti Ügyvédi Kamara a részletes EU felkészítő képzés lebonyolítására a Perfekt Rt.-vel és Jogharmonizátor Tanácsadó Irodával kötött szerződést.

Magyar Ügyvédi Kamara: Felhívás jogegységi döntésről

2004.01.24.

"Felhívjuk a Kollégák figyelmét a Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága által 4/2003. PJE számú jogegységi határozatára (megjelent a Magyar Közlöny 2003. decemberi 151. számában)."

Csak jövőre lép életbe a korkedvezményes nyugdíj új rendszere

2004.01.24.

Nincs késésben a kormány az új korengedményes nyugdíjrendszer kidolgozásával – mondja a munkaügyi miniszter. Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban néhány héten belül kerül napirendre a kérdés.

Nem csak a szoftveróriásé a Microsoft név

2004.01.24.

A világ nagy része számára a Microsoft kifejezés egyetlen dolgot, az amerikai szoftvercég nevét jelenti. Ausztráliában azonban a márkanevet jogosan használhatja egy kis cég is, amely párnákat és pehelypaplanokat gyárt.

Bírósághoz fordul a 30 napos büntetés miatt a Tilos

2004.01.23.

Túl szigorúnak találja, ezért megtámadja a bíróságon az ORTT döntését a Tilos Rádió. A médiahatóság büntetésképpen a rádióban elhangzott keresztényellenes kijelentések miatt 30 napra felfüggesztette a Tilos műsorszolgáltatási jogosultságát. A rádió eközben szombat éjféltől a határozatnak megfelelően szünetelteti adását.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000