Hír archívum: 2004. január

Más hónap

Az adatvédelmi biztosnál Molnár Csaba ügye

2004.01.16.

Az adatvédelmi biztoshoz fordult a Magyar Hírlap: vizsgálja meg, hogy a Molnár Csaba alezredes, a K&H-ügy főnyomozója ellen hivatali vesztegetés gyanújával indított büntetőeljárás egészét jogosan nyilvánította-e államtitokká 45 évre a Nemzetbiztonsági Hivatal.

Szingapúr végzi ki a legtöbb embert

2004.01.16.

Az Amnesty Inernational szerint lakosságarányosan a városállam végzi ki a legtöbb embert. A szervezet azonnali moratóriumot követel.

Petíció a regisztrációs adó bevezetése ellen

2004.01.16.

Mintegy 200 használtautó-kereskedő nevében a regisztrációs adó bevezetése elleni tiltakozó petíciót adták át csütörtökön Máté Dánielnek, a Pénzügyminisztérium sajtófőosztály-vezetőjének.

Lamperth: a régiók és a kistérségek legfontosabb funkciója a területfejlesztés lesz

2004.01.16.

A közigazgatás korszerűsítéséről, a régiók és a kistérségek feladatairól, az okmányirodák működéséről beszélt csütörtökön Tatabányán Lamperth Mónika, hangsúlyozva: a területfejlesztés lesz a régiók és a kistérségek legfontosabb funkciója.

Szabadlábon a zászlóégetők

2004.01.15.

Szabadlábra helyezték azt a két férfit, akik a gyanú szerint felgyújtottak és elégettek egy zászlót egy hétvégi, fővárosi tüntetésen - értesült a HavariaPress

Jótékonysági bált szervez a Kendermag Egyesület

2004.01.15.

Az első olyan magyarországi szervezet, amely hivatalosan is azért küzd, hogy az illegális kábítószerek fogyasztóit mentesítsék a büntethetőség alól, január utolsó napján "kendermagbált" szervez. A Kendermag Egyesület rendezvényét egy kerekasztal-beszélgetés vezeti be, amelyre meghívják a hazai drogpolitika alakítóit és végrehajtóit.

Felügyeleti bírság az OTP Banknak

2004.01.15.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a tevékenységi és működési szabályok megsértése miatt ötszázezer forint összegű felügyeleti bírságot szabott ki az OTP Bank Rt.-re és felszólította, hogy elektronikus adatszolgáltatása mindenkor teljes körűen feleljen meg a jogszabályi előírásoknak.

Új székház vár a nemzeti nyomozókra?

2004.01.15.

A rendőrségen megalakultak azok a munkacsoportok, amelyek az utóbbi évek legjelentősebb szervezeti átalakulásának tematikáját dolgozzák ki a belügyminiszter által megadott néhány hetes határidőn belül.

PM-közlemény a lakáscélú támogatási rendszerről

2004.01.15.

Nem felel meg a valóságnak az az állítás, amely szerint a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I. 21.) kormányrendeletet módosító 221/2003. (XII. 22.) kormányrendelet alkalmazhatatlan - írja a Pénzügyminisztérium közleménye.

A Háttér perrel fenyegeti a református egyetemet

2004.01.15.

A Háttér Társaság a Melegekért egyesület felháborítónak és súlyosan diszkriminatívnak tartja a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kar Kari Tanácsának 2004. január 4. napján "A homoszexualitásról" címmel közzétett állásfoglalását, és az ennek kiegészítéseként Németh Dávid dékán magyarázatát.

Jogi segítséget ajánlott fel Lévai a kicsapott meleg diáknak

2004.01.15.

Teljes erkölcsi támogatásáról és szolidaritásáról biztosítja azt a fiatalembert, akit nyíltan vállalt homoszexualitása miatt akadályoztak meg abban, hogy egyetemi tanulmányait befejezze - tudatta közleményében az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal.

A francia miniszterelnök szerint jogszerű volt az Ecofin döntése

2004.01.15.

A francia miniszterelnök szerdán jogszerűnek nevezte az EU-tagállamok gazdasági és pénzügyminiszteri tanácsának (Ecofin) azt a tavaly novemberi döntését, amellyel gyakorlatilag felfüggesztette a stabilitási és növekedési paktum alkalmazását.

Áldozatának fényképét kell hordoznia

2004.01.15.

A huszonhét éves Jennifer Langstonnak öt éven keresztül kell a koporsóban fekvő Glenn Clark fényképét magával hordoznia a bírói ítélet egy részeként - írja a BBC.

APEH közlemény az adójóváírás adóelőlegnél történő érvényesítéséhez

2004.01.14.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény 2004. január l-jétől hatályba lépett módosítása értelmében a munkáltató, a bér kifizetője a magánszemélynek kifizetendő bérjövedelem adóelőlegének a megállapításakor — az előző évektől eltérően — az adójóváírást csak akkor veheti figyelembe, ha annak érvényesítését a magánszemély írásbeli nyilatkozatában kéri.

Továbbra sem tudnak dönteni a Tilos büntetéséről

2004.01.14.

Harmadik nekifutásra sem tudott dönteni az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) a Tilos Rádió sorsáról: a jövő héten, a bekért szakvélemények ismeretében tárgyalják ismét az ügyet.

Írország még ebben a fél évben megállapodást szeretne az EU-alkotmányról

2004.01.14.

Ha elérhető közelségbe kerül a megállapodás az EU alkotmányos szerződéséről, akkor Írország mindent el fog követni annak érdekében, hogy még ebben a fél évben létre is jöjjön - jelentette ki szerdán az ír miniszterelnök.

Kevesebb bűncselekmény történt tavaly Budapesten

2004.01.14.

Csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma az elmúlt évben a fővárosban és javult a Budapesti Rendőr-főkapitányság felderítési és nyomozáseredményességi mutatója - mondta a budapesti rendőrfőkapitány szerdán, a fővárosban.

A Tilos Rádió elleni tüntetésen zászlót égetők ellen gyorsított bírósági eljárást kezdeményezett a rendőrség

2004.01.14.

Gyorsított bírósági eljárásban történő felelősségre vonását kezdeményezte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) annak a két férfinak, akit azzal gyanúsítanak, hogy a Tilos Rádió elleni tüntetésen izraeli zászlót égettek - közölte a rendőrség szerdán.

A MÚOSZ tárgyalásokat kezdeményez az újságírók védelméről a belügyminiszternél

2004.01.14.

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöksége szerdai közleményében "mélységesen elítélte", hogy a Tilos Rádió ellen szervezett tüntetés után bántalmazták a Magyar Távirati Iroda (MTI) fotóriporterét.

A büntetőjogász szerint nem bűncselekmény, ha az orvos hálapénzt fogad el

2004.01.14.

Nem bűncselekmény, ha a gyógyító tevékenységet végző orvos hálapénzt fogad el, csak az, ha azt kifejezetten kéri. Amikor viszont az orvos önálló intézkedésre jogosult személyként jár el, például táppénzbe vétel, vagy kórházi beutaló kapcsán, akkor az anyagi előny elfogadása önmagában is bűncselekménynek minősül - mondta el az MTI-nek Tóth Mihály büntetőjogász kedden.

Linux-licencekről tárgyal az SCO-val a Google

2004.01.13.

Az SCO Group az elmúlt hét végén jelentette be, hogy sikerült az első tárgyalást lefolytatnia a legnagyobb internetes keresőmotorként nyilvántartott Google képviselőivel a Linux-szal kapcsolatos licencdíjak ügyében.

A Szaddám rezsim önkéntes ügynökét fogták perbe az USA-ban

2004.01.13.

A 61 éves lapszerkesztőt, egy kicsiny arab közösségnek szóló chicagoi újság főszerkesztőjét azért fogták perbe, mert az Egyesült Államokban élő iraki disszidensek, mármint a Szaddám rezsim disszidensei után kémkedett.

Késik az új betegjogi szervezet megalakulása

2004.01.13.

Hamarosan új közalapítvány foglalkoztatja a betegjogi képviselőket. A Magyar Hírlap információi szerint a betegjogi hálózat eddig évi 60 millió forintból működött, idén ennek sokszorosa áll rendelkezésre, és a jogvédők létszáma is megduplázódott.

Made in Europe - tervezett eredetmegjelölés

2004.01.13.

Az Európai Bizottság megfontolásra érdemesnek tartja azt az elképzelést, amely szerint az EU-ban gyártott termékekre be kellene vezetni a "Made in Europe" címke alkalmazását, egyelőre azonban még minden lehetőség nyitott - közölte hétfőn az intézmény egyik illetékese.

Nyomozás a zászlóégetés miatt

2004.01.13.

A rendőrség közösség elleni izgatás miatt nyomozást rendelt el, mert a Tilos Rádió előtti vasárnapi tüntetésen elégették Izrael állam zászlaját – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Gergényi Péter.

Értelmetlen a munkanapcsere

2004.01.13.

Az Európai Unióban nem szokás az ünnepek miatti munkanap-átrendezés. A szakminiszter fontolgatja a hazai gyakorlat megváltoztatását, mert amúgy sincs az egésznek értelme.

Titkokkal védenék a diák jogait

2004.01.13.

A tanárok titoktartási kötelezettsége várhatóan nagyon szűk területre, a családon belüli erőszakkal összefüggő esetekre korlátozódik majd, ha az Országgyűlés tavasszal elfogadja a közoktatási törvény módosítását.

Százezren már aláírták a kórházprivatizációról szóló népszavazási kezdeményezést

2004.01.13.

100 ezer aláírást gyűjtött össze eddig a Munkáspárt a kórházprivatizációval kapcsolatos népszavazási kezdeményezéséhez.

Az Amnesty International szerint több EU-államban megsértik az emberi jogokat

2004.01.13.

Az Európai Unió több tagállamában megsértették az emberi jogokat 2003-ban, és az EU elveszítheti hitelét, ha nem orvosolja ezeket az eseteket, miközben a keleti bővítés is folyik - mondotta hétfőn az Amnesty International (AI).

Egyenruhát kap a kormányzati internet

2004.01.12.

Egységes domain nevek és e-mail címek, centralizált elektronikus szolgáltatások és a honlapok kötelező elemei: többek közt ezeket tartalmazza az az ajánlás, amelyet az Elektronikus Kormányzati Központ felkérésére készített el a Kormányzati Informatikai Egyeztető Tárcaközi Bizottság az államigazgatási szervek számára.

A hónap végén hatályba lép az esélyegyenlőségi törvény

2004.01.12.

A hónap végén lép életbe - néhány paragrafus kivételével - az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvény.

Új szakkönyv a jogi informatikáról

2004.01.12.

A KJK-Kerszöv gondozásában megjelent Dósa Imre és Polyák Gábor Informatikai jogi kézikönyv című kötete. A könyv az informatikai jog megjelölés alatt mindazoknak a jogterületeknek az átfogó bemutatására törekszik, amelyek az informatikával és a kommunikációs hálózatokkal szorosan összekapcsolódó, azokra ráépülő társadalmi viszonyokat szabályozzák.

Tilos a diszkrimináció az osztalékadónál

2004.01.12.

A határon átnyúló osztalékfizetések adózási szempontból való megkülönböztetése ellen indított harcot egy elemzés, és az annak kapcsán megfogalmazott figyelmeztetés közzétételével az Európai Bizottság.

Áprilistól három büntetőpont is járhat gyorshajtásért

2004.01.11.

A gyorshajtás, a szabálytalan előzés és az elsőbbség megadásának elmulasztása vezette a közúti szabálytalanságok listáját 2003-ban. A kormány által elfogadott új rendelet szerint áprilistól akár három büntetőpont is járhat ezekért a szabálytalanságokért.

Február 16-ig kell leadni az eva-szerinti adóbevallásokat

2004.01.11.

Az adóhivatal nyilvántartása alapján több, mint 85 ezren adóznak az eva szabályai szerint 2004-ben. A számviteli törvény hatálya alá nem tartózó átalányadózóinak február 16-ig kell elkészíteniük a tavalyi évről szóló bevallást.

Az Alkotmánybíróság 2004. január 12-13 -i teljes ülésének napirendje

2004.01.11.

Az Alkotmánybíróság folytatja a legfőbb ügyész interpellálhatóságával összefüggő jogszabályok alkotmányosságának vizsgálatát. A testület megtárgyalja a közoktatásról szóló törvénynek, valamint a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló törvénynek a kisebbségi intézményekkel kapcsolatos egyes rendelkezéseit támadó indítványokat.

MTV: A tévé ügyvédjének megszüntetését kéri a Reális Zöldek Klubja

2004.01.10.

A műsor "kizárólag a hibásan megépített, illetve felújított házak tulajdonosait szólaltatta meg azt a látszatot keltve, hogy az újjáépítés illetve felújítás során kizárólag selejtes minőségű kivitelezés történt."

Törvény védi a számhordozhatóságot

2004.01.10.

2004. január 1-jétől a távközlési szolgáltatókat törvény kötelezi a számhordozhatóság biztosítására, azaz hogy az előfizetők a telefonszám megtartásával válthassanak szolgáltatót.

30 napos lehet a Tilos büntetése

2004.01.10.

Legfeljebb 30 napos felfüggesztés lehet a Tilos Rádió büntetése - mondta a törvényekre hivatkozva az ORTT MSZP-s delegáltja.

Francia újságírókat ítéltek el Pakisztánban

2004.01.10.

Hat hónapi szabadságvesztésre ítéltek szombaton két francia újságírót a pakisztáni Karacsiban a vízumrendelkezések megsértéséért, nevezetesen mert hivatalos engedély nélkül az afgán határ térségébe utaztak.

Csak hónapok múlva kezdődhet a Szaddám-per

2004.01.10.

Legkorábban az év második felében kezdődhet meg a hatalmától megfosztott iraki elnök, Szaddám Huszein pere Irak amerikai polgári kormányzója szerint.

Postabank-per: ebben a fél évben kitűzik a tárgyalást

2004.01.10.

Előreláthatóan még a nyári ítélkezési szünet előtt kitűzik a Postabank-ügy tárgyalását. A Postabank 153 milliárd forintos vagyonvesztése miatt 1999-ben indult büntetőeljárás, akkor még gazdasági társaság vezető tisztségviselője visszaélése vétségének gyanúja miatt.

Tanárnő, grafikus, kismama a vádlottak között

2004.01.10.

A társadalomra igen veszélyes drogügyben kezdődött per pénteken a Fővárosi Bíróságon. Sáfrány Péter László és 18 társa jelentős mennyiségű kábítószerrel való kereskedéssel és más bűncselekmények vádjával áll a törvény előtt. A vádlottak nagyobb része maga is kábítószer-függő.

Spam-trükkökkel fogott el egy zsarolót az FBI

2004.01.10.

Az amerikai Szövetségi Nyomozóhivatalnak (FBI) a közelmúltban egy spammerek által használt módszerrel sikerült egy bűnöző nyomára akadnia. A zsaroló férfit egy olyan HTML levélbe ágyazott kódrészlet segítségével sikerült azonosítani, amely a levél megnyitásakor árulkodó információkat küldött a nyomzók számára.

Perli a GVH-t a Pharma Nord

2004.01.10.

Jogorvoslatért bírósághoz fordult a Pharma Nord Kft. a Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsának (GVH) szerintük példátlan súlyú és megalapozatlan határozatai ellen.

Solbes rendíthetetlenül perelné az Ecofin tanácsát

2004.01.10.

Az Európai Bizottság jövő kedden tartandó ülésén dönt arról, hogy az Európai Bíróság elé viszi-e az EU pénzügyminiszteri tanácsának (Ecofin) a stabilitási és növekedési paktum eljárásrendjét érintő döntését - közölték pénteken bizottsági illetékesek.

IHM: januárban kormány elé kerülhet a törvénymódosítás

2004.01.09.

Kovács Kálmán, az IHM minisztere január 9-én a tárca épületében tartott sajtótájékoztatóján ismertette a minisztérium 2003. évi eredményeit és kitért az idei tárcafeladatokra.

Álarcos dán rendőröket büntettek meg

2004.01.09.

Álarcviselés miatt pénzbüntetésre ítéltek Dániában két rendőrt. A vétkesek az Európai Unió vezetőinek 2002 decemberében tartott koppenhágai csúcsértekezlete idején öltöttek álarcot magukra, de csak azért, hogy ne lógjanak ki a hasonlóan álarcos tüntetők sorából.

A kábeltévé-társaságot pereli kövér felesége "miatt"

2004.01.09.

Egy amerikai férfi egy kábeltévé-társaságot perel azért, mert kövérré tették a feleségét, lusta csatornaszörfölőkké a gyerekeit.

4,5 millió dollárra büntették a kéretlen faxokat küldő céget

2004.01.09.

A szövetségi szabályzótestület jóváhagyta a kéretlen faxüzeneteket küldözgető cégre kiszabott 4,5 millió dolláros büntetést.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000