Hír archívum: 2004. január

Más hónap

Az APEH-nél és a legfőbb ügyésznél a hálapénz-ügy

2004.01.09.

A legfőbb ügyésztől jogi állásfoglalást, az APEH-től adóellenőrzéseket, az orvosi kamarától pedig egy esetleges etikai vizsgálatot kért az egészségügyi miniszter az orvosi hálapénzek ügyében.

Májusban lép hatályba az új közbeszerzési törvény

2004.01.09.

Az új közbeszerzési törvény értelmében független tanácsadókat kell alkalmazni az eljárások során. A szakember 800-1000 milliárd forintra teszi az idei közbeszerzések összértékét. Ebben az évben megjelennek az uniós pénzek is ezen a piacon.

Strasbourgban elítélték Törökországot

2004.01.09.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága csütörtökön elítélte Törökországot kurd nemzetiségű lakosok házainak szándékos lerombolása miatt, és 210 ezer euró kárpótlás fizetésére kötelezte a török államot.

Alkotmány-bírósághoz fordul a gyógyszerek bonthatósága kapcsán az MGYK

2004.01.08.

A kamara szerint sem az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium, sem az Országos Tisztiorvosi Hivatal válaszai az új jogszabály által keletkezett ellentmondásokat nem oldották fel.

Õssejt-per: a Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta a döntést

2004.01.08.

Eszerint az Egészségügyi Tudományos Tanács jogszerűen hozta meg azt az állásfoglalását, amelyben a köldökzsinórvér levételét emberen végzett kutatásnak minősítette – tudta meg a HírTv.

Enyhülhetnek az amerikai munkavállalási törvények

2004.01.08.

George W. Bush amerikai elnök hivatalos munkavállalói engedélyt adna az Egyesült Államokban illegálisan dolgozó több millió embernek. Szakértők szerint a változtatással a mexikói és latin-amrikai származásúak szavazatait seperheti be a 2004-es elnökválasztáson.

Polt-Salgó: egymás helyett a jogszabályt bírálták

2004.01.08.

Több száz ponton módosíttatná a büntetőeljárásról szóló törvényt Polt Péter és Salgó László . A múltkori, négyszemközti találkozójukon megállapodtak, hogy most tisztázzák a rendőrség és az ügyészség közötti vitás kérdéseket is. És úgy tűnik, tisztázták is. Konkrét ügyekről csak négyszemközt beszéltek.

Móri mészárlás: jogi herce-hurca az iratismertetés körül?

2004.01.08.

A rendőrség másfél éve állítja, hogy Kaiser Ede és Hajdú László gyilkolt Móron. Összesen huszonegy vagyon elleni és erőszakos bűncselekménnyel hozták őket összefüggésbe. A betöréseket külön kezelték és már nyáron lezárták azokat.

Ragáts-ügy: független jogi szakértőt kér fel az MTV

2004.01.08.

Független jogi szakértőt kér fel a Magyar Televízió kuratóriuma annak megállapítására, milyen felelősség terheli Ragáts Imre lemondott tévéelnököt a "szabálytalanul megkötött és titkosított filmszerződések" ügyében.

Kökény jogi állásfoglalást kért a legfőbb ügyésztől a halapenz.hu-ról

2004.01.08.

Az egészségügyi miniszter a legfőbb ügyész állásfoglalását kérte a hálapénz.hu oldalon feltüntetett információk ügyében, melyet eközben az adatvédelmi biztos is vizsgál.

Zeneipar: a harc folytatódik

2004.01.08.

Az Amerikai Hanglemezipari Szövetség (RIAA) folytatja jogi harcát az illegális zeneletöltések ellen, az amerikai Fellebviteli Bíróság döntése ellenére - jelentette ki Cary Sherman, a Szövetség elnöke. Nyilatkozatában Sherman arra is célzott, hogy ezután még keményebben lépnek fel a fájlcserélők ellen.

Hazahozták egy brutális gyilkosság külföldön elfogott gyanúsítottját

2004.01.08.

Hétfőn hazahozták a Spanyolországban egy éve kiadatási őrizetben lévő S. Andrást, akit a magyar hatóságok egy három évvel ezelőtti brutális gyilkosság elkövetésével gyanúsítanak - tájékoztatta a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) szerdán az MTI-t. S. Gusztáv érdi lakost 2001. február 4-én holtan találták családi házában. Testét feldarabolták, a testrészeket vödrökbe és nejlonzsákokba tették, s ezeket a ház fészerében rejtették el - olvasható a rendőrség közleményében.

Negyvenmilliárdra perlik az államot negyven ügyben

2004.01.07.

Ha a Legfelsőbb Bíróság (LB) nem kötelezi az államot, hogy fizesse ki tönkrement vállalatainak több mint negyvenmilliárdos tartozását, néhány követeléskezelő cég az Alkotmánybírósághoz (AB) fordul. A közpénz, a közvagyon az AB egy korábbi döntése szerint semmiféle kiváltságot nem élvez a magántulajdonnal szemben.

Nyomozás kezdődött a Tilos Rádió ügyében közösség elleni izgatás gyanúja miatt

2004.01.07.

Közösség elleni izgatás bűncselekményének gyanúja miatt a IX. kerületi ügyészség elrendelte a nyomozást a Tilos Rádió múlt év december 24-i adásában elhangzott kijelentés ügyében - közölte Borbély Zoltán, a Fővárosi Főügyészség szóvivője kedden az MTI-vel.

Megkapták a kártérítés nagyobb részét az ártatlanul fogva tartott Gán testvérek

2004.01.07.

A magyarcsanádi Gán estvérek megkapták az ártatlanul fogva tartásuk miatt megítélt, személyenkénti 1,2 millió forint nem vagyoni kártérítést és kamatát, a pénzt a jogi képviselőjüktől makói irodájában kedden vették át újságírók jelenlétében, a vagyoni kártérítéshez a hónap második felében jutnak hozzá.

APEH: Eva alanyiság előtt szerzett értékpapír adózása [Eva tv. 6. § (3) bekezdése]

2004.01.06.

Az adókról, járulékokról és egyéb költségvetési befizetésekről szóló törvények módosításáról szóló 2003. évi XCI. törvény 64. § (3) bekezdése módosította az egyszerűsített vállalkozó adóról szóló 2002. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Eva tv.) 6. § (3) bekezdését.

Az NHH a piaci versenyt támogatja

2004.01.06.

Új fejezet kezdődött 2004. január 1-jével a hírközlés szabályozásában. Életbe lépett az Elektronikus Hírközlési Törvény és megkezdi működését a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH). A két esemény elősegíti az EU szabályozással összhangban a távközlési piac versenyképességének fejlesztését, és ezzel az információs társadalom fejlődését - jelentette ki Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter az NHH hétfői sajtótájékoztatóján.

Elhunyt Dr. Perlaki György

2004.01.06.

A Budapesti Ügyvédi Kamara főtitkára, dr. Perlaki György súlyos betegségben 2003. december 31-én elhunyt.

Tudományos pályázat Kozma Sándor emlékére

2004.01.06.

A Magyar Köztársaság legfőbb ügyésze Kozma Sándor emlékére tudományos pályázatot hirdet tanulmány készítésére. A pályázaton részt vehet az ügyészi szervezet minden, tudományos fokozattal nem rendelkező tagja, valamint az ügyészi munka iránt érdeklődő joghallgató.

Szigorodik a közlekedési pontrendszer

2004.01.06.

A szabálytalankodó járművezetők az eddiginél háromszor több büntetőpontot kaphatnak a rendőröktől, ha gyorsan hajtanak, vagy ha nem adják meg az elsőbbséget.

Rekordnagyságú bírságot szabott ki a GVH

2004.01.06.

Rekordnagyságú, 792,4 millió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal 2003-ban. Ez 384,4 millióval több a két évvel ezelőtti összegnél. Letöbb esetben kartell megállapodás miatt vetett ki bírságot a hivatal.

Kódlopással vádolnak egy kereskedelmi céget az mplayer készítői

2004.01.06.

A népszerű linuxos médialejátszó, az mplayer honlapján a napokban közzétett információk szerint egy kereskedelmi cég a GPL szabályait megsértve használta fel a magyar fejlesztésű program kódját saját szoftverében.

Az ELTE jogi kara is csatlakozott az aláírásgyűjtéshez

2004.01.06.

Az ELTE jogi kara is csatlakozott ahhoz a tavaly év végén indított aláírásgyűjtési akcióhoz, amellyel az egyetemisták a normatívák tervezett "radikális csökkentése" és az oktatás minőségének romlása ellen tiltakoznak - erősítette meg az MTI értesülését Nagy Simon szervező.

Jogellenes volt a hálapénz.hu

2004.01.06.

Jogellenesen működött a hálapénz.hu internetes oldal, amely szülész-nőgyógyászokról közölt adatokat - ez derül ki az adatvédelmi törvényből és abból, amit az oldal készítője korábban nyilatkozott.

Csődtől tartanak a használtautó-importőrök

2004.01.06.

Az év elejétől változik a használt autók importjára vonatkozó szabályozás. A külföldről behozott járművek esetében ugyanis a fogyasztási adót februártól regisztrációs adó váltja fel.

Európai érdekvédelmi csoport pereli a másolásvédett CD-ket

2004.01.06.

Egy Európai csoport a világ legnagyobb zeneipari vállalatait idézi a bíróság elé, miután számos vásárló reklamált a másolásvédett CD-k korlátozott lejátszhatósága miatt.

Kuvait szorgalmasan készül a Szaddám-perre

2004.01.06.

Százhetvennyolc dossziényi vádiratot állított össze Kuvait a Szaddám Huszein volt iraki elnök és bukott rendszerének vezetői által elkövetett háborús bűnökről – közölte hétfőn a kuvaiti igazságügyi miniszter.

A RIAA-perek hatására csökkennek a zeneletöltések

2004.01.06.

Szeptember óta az Amerikai Lemezkiadók Egyesülete (RIAA) mintegy 400 keresetet nyújtott be zeneletöltők ellen, "égbekiáltó" copyright-sértésnek titulálva az ingyenes letöltéseket és esetenként akár 150.000 dollárt is követelve.

Ombudsmani igen az iskolai titoktartásra

2004.01.05.

Az Oktatási Minisztérium tisztában van azzal, hogy e kérdés szabályozása nem egyszerű, hiszen három különböző jogot: a szülőnek gyermeke neveléséhez kapcsolódó jogát, a gyermeket az állam részéről megillető védelemhez való jogát, illetőleg a gyermek önrendelkezési jogát kell szabályozni oly módon, hogy a kialakított megoldás alkotmányos keretek között maradjon.

Korrupcióval vádolják az IBM-et

2004.01.05.

A hatóságok szerint a cég dél-koreai leányvállalata állami tisztségviselőket vesztegetett meg bizonyos kormányzati pályázatok megnyerése érdekében.

Kovács: jogi dilettáns vagyok

2004.01.05.

Kovács László a ma reggeli Nap-keltében kifejtette, hogy a jóléti rendszerváltás programja lelassult ugyan, de azért szép elgondolás volt. Ezután "jogi dilettánsként" határozta meg önmagát, és gyorsan bizonyította is e titulus megérdemeltségét.

Bankelnököket hallgatnak ki Parmalat-ügyben

2004.01.05.

A pármai államügyészség megkezdte a Parmalat és több bank közötti szövevényes szálak felgombolyítását. A Deutsche Bank, a San Paolo IMI, a Capitalia és a Monte Paschi vezetőit hallgatják ki a következő napokban.

Fordulat a Simon-ügyben: titkos szemtanú látta a valódi gyilkosokat

2004.01.05.

Alig egy hónappal a per előtt váratlan fordulat következett be a focista Simon Tibor feltételezett gyilkosainak ügyében.

K&H-ügy: Kulcsár is kifizetné az óvadékot

2004.01.05.

Kulcsár Attila osztrák védője a magyarországi óvadéki döntéseket követően indítványozta, hogy az exbrókert is helyezzék szabadlábra az itteni határozatok szellemében.

Eutanázia, kórháztörvény, képviselők jogállása - Az AB 2003. évi összesítése

2004.01.04.

Tavaly az AB 284 döntése közül 47-ben esetben állapított meg alkotmánysértést. 2002-ben a 287 döntés közül 59 esetben.

Hatályba lépett az új földgáztörvény

2004.01.04.

Az új jogszabály a villamosenergia-piachoz hasonlóan a gázágazat területén párhuzamosan kezeli a fokozatosan megnyíló versenypiacot és a közüzemi szolgáltatást.

Energiaadót kell fizetni januártól

2004.01.04.

Energiaadót kell fizetni 2004. január 1-jétől a központi költségvetés részére. A villamos energia után megawattóránként 186 forint, a földgáznál gigajoule-onként 56 forint az adó mértéke.

Hatályba lépett a postatörvény

2004.01.04.

Az új postatörvény egyik legfontosabb eleme a liberalizáció. Ennek jegyében a jövő évtől a Magyar Postának is európai uniós színvonalú szolgáltatásokat kell nyújtania, 2009. január 1-jéig pedig fel kell készülnie a teljes postai piacnyitásra.

Új törvényeket hozott az új esztendő

2004.01.04.

Számos, korábban kihirdetett jogszabály január elsejétől vált hatályossá. Ekkortól érvényes a földgáztörvény, az elektronikus hírközlésről szóló törvény és a postatörvény. Ugyancsak elsejétől hatályos a környezetterhelési díjról szóló jogszabály, valamint több adótörvény.

Megszűnő monopóliumok az EU küszöbén

2004.01.03.

Ha a feltételeket teljesíti, mostantól bárki kínálhat postai szolgáltatásokat, és élesebb versenyre, ezzel kedvezőbb tarifákra számíthatunk az elektronikus hírközlési piacon is.

53 ezer forintra nő januártól a minimálbér

2004.01.03.

A minimálbér 2004. január 1-jétől 50 ezer forintról 53 ezer forintra nő a kormány - az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) egyetértésével hozott - a Magyar Közlöny 2003/141. számában megjelent rendelete szerint. Ez heti bérnél 12.200 forintot, napi bérnél 2.440 forintot, órabérnél 305 forintot jelent. A magasabb minimálbért elsőként a januárra járó munkabérnél kell kifizetni.

Halapenz.hu - adatvédelmi aggályok

2004.01.03.

Adatvédelmi aggályok, de még a jó hírnév és a becsület megsértése vagy rágalmazás is felmerül a halapenz.hu című internetes lap kapcsán. Az adatvédelmi biztos szerint aggályos, hogy egy internetes oldalon névvel és sok esetben mobiltelefonszámmal megjelölt szülész-nőgyógyászokról írhat bejegyzést bárki.

APEH: Új év – új egységcsomagok az adózóknak

2004.01.03.

Az APEH 2004. január 5-tõl kezdi el postázni a 2003-as adóévre vonatkozó bevallási egységcsomagokat. Hat féle egységcsomag kerül kiküldésre a különbözõ adózói köröknek.

Olcsóbb lehet az internet: hatályba lépett az elektronikus hírközlési törvény

2004.01.01.

A január 1-jén hatályba lépett jogszabály lerakja az információs társadalom fejlesztési alapjait és lebontja a távközlési verseny korlátait, megvalósítva az európai uniós jogharmonizációt, s előtérbe helyezi a fogyasztói szempontokat.

Jövedéki törvény: változó szabályok

2004.01.01.

A jövedéki törvény módosítása következtében változik a teljesen denaturált alkoholtermékek beszerzésére, forgalmazására, felhasználására vonatkozó szabályozás.

Áprilistól ingyenes jogi segítség a rászorulóknak

2004.01.01.

Vitás ügyeik rendezésében, valamint az államigazgatási eljárásokkal kapcsolatban kérhetik majd az önkéntes jogi segítők közreműködését.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000