Hír archívum: 2004. február

Más hónap

Kolláth György: a kormányfő javaslata közjogilag nincs végig gondolva

2004.02.29.

Közjogilag nincs végiggondolva Medgyessy Péter miniszterelnök javaslata azzal kapcsolatban, hogy népszavazást kezdeményezne az országértékelő beszédében elhangzottakkal összefüggésben - mondta Kolláth György alkotmányjogász vasárnap az MTI-nek.

EP-választási kisokos

2004.02.29.

Március 1-jén kezdi meg az európai parlamenti (EP) választásról szóló lakossági tájékoztatást az Országos Választási Iroda (OVI). Hétfőn a világhálón megjelenik az új honlap.

Bankok: nem lesz tréfa április 1-jén

2004.02.29.

Vészesen közeleg április elseje, és még mindig több mint kétszázezren adósak a kötelező banki adategyeztetéssel. A pénzmosás elleni törvénycsomag a magánügyfelek hat személyes adatának nyilvántartását írja elő – ha ezek közül akár egy is hiányzik, a banknak zárolnia kell a számlát, és az adategyeztetésig semmilyen megbízást nem teljesíthet.

A kormányfő kitart országértékelő javaslatai mellett

2004.02.29.

Népszavazást kezdeményez a miniszterelnök a köztársasági elnök közvetlen megválasztásáról és a parlamenti képviselők számának csökkentéséről abban az esetben, ha a pártok nem foglalkoznak érdemben az országértékelő beszéden elhangzott két javaslattal.

A rektori konferenciák támogatják az új felsőoktatási törvény koncepcióját

2004.02.29.

Az Oktatási Minisztérium örömmel fogadja, hogy a Magyar Rektori Konferencia egyhangú támogatása után a Főiskolai Rektorok Konferenciája is egyetértett a Magyar Universitas Programmal és az új felsőoktatási törvény koncepciójával.

Honfoglalás 2000: alkotmánysértő az MTI

2004.02.28.

A Honfoglalás 2000 Egyesület az Alkotmánybírósághoz fordult, mert véleménye szerint a Magyar Távirati Iroda megsértette az Alkotmány 61. paragrafusa (1) és (4) bekezdésében foglaltakat azzal, hogy "szűkítette" internetes híranyag-választékát és indokolatlanul magas árat kér egy-egy hír átadásáért.

Nehezen halad Irak ideiglenes alkotmányának kidolgozása

2004.02.28.

Több órás vita után sem jutottak előbbre az iraki ideiglenes kormányzótanács tagjai pénteken az arab ország új, ideiglenes alkotmányának kidolgozása terén.

New York államban is házasodhatnak a melegek

2004.02.28.

Kalifornia és Új-Mexikó államok után immár New York állam egy településén is összeesketnek azonos nemű párokat, s ezzel megnyílt az első keleti parti front a homoszexuális házasságokkal kapcsolatos országos vitában.

Az EU hétfőtől kereskedelmi szankciókat alkalmaz amerikai termékekre

2004.02.28.

Az Európai Unió hétfőtől kereskedelmi szankciókat léptet életbe amerikai termékek széles körére, a mezőgazdasági termékektől a nukleáris reaktorok alkatrészéig bezárólag - jelentette be csütörtökön késő este az Egyesült Államokban tartózkodó Pascal Lamy, az EU kereskedelmi főmegbízottja.

Magyar jogvédők az amerikai külügyminisztérium éves jelentéséről

2004.02.28.

Sok igazság van a jelentésben - összegezte Kőszeg Ferenc, a Helsinki Bizottság elnöke a magyarországi emberi jogi helyzetről az amerikai külügyminisztérium éves jelentésében foglaltakról a véleményét az MTI kérdésére pénteken.

Első fokon lefokozták Bácskait - részletek

2004.02.27.

Első fokon lefokozással sújtotta a bíróság Bácskai János dandártábornokot a bűnpártolás és államtitoksértés miatt vele szemben indult büntetőperben - jelenti a HavariaPress.

Az Igazságügyi Minisztérium felhívása a jogi segítői névjegyzékbe jelentkezéshez

2004.02.27.

A jogi segítségnyújtásról szóló 2003. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Jstv.) értelmében 2004. április 1-jétől vehetik igénybe a rászoruló állampolgárok peren kívül a jogi segítségnyújtó rendszer szolgáltatásait.

Állásfoglalás az érdekképviseleti tagságra vonatkozó, illetve a tisztségviselésre utaló különleges adatok kezeléséről

2004.02.27.

A személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény (Avtv.) módosításáról szóló 2003. évi XLVIII. törvény új rendelkezésként a különleges adatok sorába emelte az „érdek-képviseleti szervezeti tagságra” vonatkozó adatokat.

Kinevezték a Nemzeti Nyomozó Iroda vezetőjét

2004.02.27.

A belügyminiszter csütörtökön kinevezte a Nemzeti Nyomozó Iroda vezetőjét, Bolcsik Zoltán dandártábornok márciustól látja el feladatát. Az új nyomozó hatóság többek között a kiemelt súlyú gazdasági, emberkereskedelemmel összefüggő és a szervezett bűnözés jegyeit magán viselő bűncselekmények felderítésével foglalkozik majd.

Nem védtelenek az internetezők a tárcsázó programokkal szemben

2004.02.27.

Az utóbbi napokban megszaporodtak a Nemzeti Hírközlési Hatósághoz (NHH) érkezett megkeresések azzal kapcsolatban, hogy miként védekezhetnek a hazai internetezők a parazita programok ellen.

Az Alkotmánybíróság 2004. március 1-2 -i teljes ülésének napirendje

2004.02.27.

Az Alkotmánybíróság megtárgyalja a rendőrségről szóló törvénynek az élethez való joggal kapcsolatos egyes szabályait kifogásoló indítványt. A testület elé kerül az az indítvány, amely szerint az Alkotmányba ütközik a polgári perrendtartásról szóló törvénynek a kötelező jogi képviseletre vonatkozó egyik rendelkezése.

Adószám is kell az áfás számlához

2004.02.26.

A cég neve és címe mellett közölni kell az adószámot is, ha valaki áfás számlát igényel május elsejétől. A már parlament előtt lévő jogszabály megváltoztatná a számla fogalmát is: vagyis áfás számlának az minősül, amin a vevő neve és címe mellett az adószám is szerepel.

Hamis tesztekkel leplezik a rendőrök alkalmatlanságát

2004.02.26.

A rendőrök állóképességét évente kötelező felmérni, de sokszor vélhetően hamis adatok kerülnek a tesztlapokra. A parancsnokok becslése szerint saját beosztottaiknak alig a fele felel meg az előírásoknak, a fizikailag jobban igénybe vett egységeknél az arány tíz százalék körüli - írja a Magyar Hírlap.

Befejezetlen maradhat az átvilágítás

2004.02.26.

Valószínűleg nem fejezhető be a törvényben megszabott határidőig az egyes fontos, illetve közbizalmi vagy közvélemény-formáló személyek ellenőrzése - írja a Népszabadság. Az átvilágításra június végéig van lehetőség, azonban 1400 bíró és ugyanennyi ügyész ellenőrzését még nem zárták le.

A Habsburgok visszakövetelik a családi vagyont

2004.02.26.

Habsurg Ottó legidősebb fia, a dinasztia leendő feje, Karl Habsburg keresetet nyújtott be az osztrák állam ellen. Az Osztrák Néppárt 42 éves képviselője azt követeli, juttassák vissza a család tulajdonába a nácik által 1938-ban elkobzott kastélyokat és birtokokat – olvasható a brit Telegraph-ban.

Az anti-offshore csoportok közös fellépést sürgetnek

2004.02.26.

A szakmunka külföldre telepítését csak az USA vízumpolitikájának, kereskedelmi politikájának és az adótörvények megváltoztatásával lehet lelassítani, de még így sem lehet teljesen megállítani, bár "nem is mondjuk, hogy teljesen meg kellene állítani", mondja Christopher Dodd demokrata szenátor, a külföldi kiszervezés nagy ellenzője.

Megszületett a megállapodás a demonstráló gazdák és az FVM között

2004.02.26.

Megszületett a megállapodás szerda este fél 10-kor az FVM és a demonstráló gazdák képviselői között, és aláírták az erről szóló nyolcoldalas dokumentumot. Egyben bejelentették, hogy a tiltakozó gazdák nem demonstrálnak tovább, és az elégedetlen termelők nem tartják meg sem a csütörtökre, sem a péntekre meghirdetett nagygyűlést - közölte az FVM szóvivője a megállapodás megkötését követően. A gazdák befejezték több mint egyhetes tiltakozó akciójukat mondta csütörtökön az MTI-nek Bagi Béla, az országos demonstrációs bizottság tagja, aki a tiltakozás koordinálásáért volt felelős.

Nincs szükség a fórumok szigorúbb szabályozására

2004.02.25.

Az érvényben lévő magyar jogszabályok alkalmasak az interneten előforduló jogsértésekkel szembeni fellépésre, így nincs szükség a mainál szigorúbb szabályozásra, sem a szerkesztett, sem pedig a felhasználói tartalmak (fórumok, chat, blogok) esetében, hangzott el a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) által a felhasználói tartalmakról rendezett tegnapi kerekasztal-beszélgetésen.

A rendőrséget vizsgálná az ombudsman

2004.02.25.

A rendőrségen is vizsgálódna az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese. Az általános vizsgálat kiterjedne az eszközökre, az állomány képzettségére és a jogalkalmazási, hatósági joggyakorlatra is - ezt maga Takács Albert ombudsman jelentette be szerdán.

Miskolci EU Vándorkupa Európajogi Perbeszédverseny

2004.02.25.

A Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Európajogi és Nemzetközi Magánjogi Tanszéke európajogi perbeszédversenyt rendez a Miskolci Egyetemen.

Egykulcsos is lehet az szja

2004.02.25.

Egyszerűsítés és az adóbevételek stabilizálása – egyelőre ez a jelszava az adózási rendszer tervezett kormányzati reformjának. A kiadásokat lefaragó Draskovics-csomag után a költségvetési bevételek újragondolása lehet a következő slágertéma.

Minden autónak növekszik a regisztrációs díja

2004.02.25.

Négypárti módosítójavaslatként új regisztrációs díjtábla került a parlament elé, amelynek legfőbb jellegzetessége, hogy egy kivételével valamennyi új autó díjtételét megnövelné, miközben jelentősen csökkentené valamennyi használt autó regisztrációs díját.

Törvényjavaslat az outsourcing hatásainak kivédésére

2004.02.24.

Az amerikai IT dolgozók számára, akik azért vesztik el állásukat, mert munkájukat külföldre telepítik, ugyanúgy elérhetővé kell tenni az átképzési és segély programokat, mint a gyártási és mezőgazdasági szektorban dolgozók számára, jelentette be négy demokrata képviselő, aki ilyen értelmű törvényjavaslatot készül benyújtani.

A Kazaa tulajdonosa a zeneipar fölé kerekedett

2004.02.24.

A Kazaa P2P hálózat tulajdonos-üzemeltetője,a Sharman Networks pénteken komoly győzelmet aratott a bíróságon az ausztrál hanglemezkiadók szövetségének (ARIA) "kalóznyomozó" leányszervezete, a MIPI fölött.

Kiszervezési pályázatot hirdetett a londoni rendőrség

2004.02.24.

A London Metropolitan Police Service várja a pályázókat egy átfogó informatikai szolgáltatói megbízásra, melynek értéke meghaladja a 650 millió fontot (1,23 milliárd dollárt), közölte pénteken a rendőrség szóvivője.

Szabadlábon a belga ámokfutó

2004.02.24.

Szlovákiában szabadlábra helyezték a múlt héten magyarországon is megfordult belga ámokfutót, aki ezek után szabadlábon védekezhet és hazautazhat Belgiumba. A 42 éves Luc D. három országon átszáguldva erőszakos módon, fékezés nélkül hajtott át két határátkelőn, majd Magyarországra érve Tatabányán fizetés nélkül tankolt, végül Budapesten rendőrkézre került, s kitoloncolták az országból.

A prostituáltak pert indítanak Kecskemét ellen

2004.02.24.

A prostituáltak pert indítanak Kecskemét ellen azért, mert a korábban megkapott hatósági bizonyítvány szerint négy utcában űzhették volna szabadon az ipart, de időközben ezekből három védett besorolást kapott - közölte az MTI-vel hétfőn Földi Ágnes. "A kecskeméti önkormányzatot államigazgatási jogkörben okozott kár miatt kívánjuk perelni" - mondta a Magyarországi Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesületének vezetője.

Törvénysértő módon használtak fel közpénzeket az ISM-ben

2004.02.24.

A számvevőszéki vizsgálat megerősítette, hogy az Ifjúsági és Sportminisztériumban esetenként törvénysértő módon használták fel a közpénzeket - állapítja meg a parlament ifjúsági és sportbizottsága illetékes albizottságának jelentése, amelyet hétfőn fogadott el a testület. "Az ÁSZ vizsgálata megerősítette, az Ifjúsági és Sportminisztériumban a gazdálkodás területén esetenként súlyos, törvénysértő módon, sok esetben a belső szabályokat is megsértve használták fel a közpénzeket" - áll az ifjúsági és sportbizottság az ifjúsági tárca 2002. évi gazdálkodásával kapcsolatos számvevőszéki jelentést vizsgáló albizottságának jelentésében.

Helyi demokrácia a megyei jogú városokban

2004.02.24.

Új tanulmányt publikáltak az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet honlapján. A Soós Gábor és Bártfai Zsolt tollából származó írás célja a helyi demokrácia összehasonlító értékelése volt megyei jogú városainkban. A kutatás 22 megyei jogú várost érintett, speciális jogállása, belső felépítése és mérete miatt Budapest viszont nem képezte a vizsgálódás tárgyát. A kutatók arra törekedtek, hogy felhívják a figyelmet a helyi demokrácia sikereire és nehézségeire.

Mentesítenek több szakmát

2004.02.23.

Nem tekinti kényszervállalkozóknak a művészeket, újságírókat, sportolókat és vagyonőröket Burány Sándor munkaügyi miniszter. A Világgazdaságnak adott interjúban a tárcavezető elmondta, ezeknél a szakmáknál speciális szabályokat alkotnak.

Összedolgoznak a vírusírók és a spamelők

2004.02.23.

A vírusok írói a c't számítástechnikai lap bizonyítékai szerint segítségére voltak néhány spamküldőnek, hogy azok a lehető legtöbb kéretlen reklámot továbbíthassák, írja a brit The Register híroldal. A Scotland Yard attól tart, hogy ez csak a kezdet.

Első fokon tilos a DVD-másolás

2004.02.23.

Hollywood pártját fogta a bíró, amikor eltiltotta a 321 Studios céget DVD másoló szoftvereinek gyártásától, értékesítésétől, illetve bárminemű forgalmazásától. A szoftverek törvényt sértenek, és hét napon belül le kell állni annak forgalmazásával. Az ingyenes DeCSS technológiával tudják megkerülni a másolásvédő CSS technológiát.

Bácskai-per: "Bitvai Miklós vonatkozásában az alapos gyanú megdőlt"

2004.02.23.

Az írásszakértő szerint Bitvai Miklósnak semmi köze azokhoz az iratokhoz, melyek miatt sikkasztással gyanúsítják a brókerbotrányban - mondta el az Állami Autópálya Kezelő Rt. (ÁAK Rt.) korábbi vezérigazgatójának ügyvédje újságíróknak hétfőn a bíróságon. "Ha kizáró bizonyíték születik, akkor ügyfelem vonatkozásában a nyomozást meg kellene szüntetni, de nincsenek illúzióim. Várunk az ügyészségre" - mondta Jován László ügyvéd, Bitvai Miklós védője, aki a Bácskai-perre érkezett a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsának Fő utcai épületébe.

Jövőre kötelező lesz a használt számítógépek begyűjtése

2004.02.23.

Jövőre már hazánkban is az uniós előírásoknak megfelelően kell begyűjteni és hasznosítani a hulladékká vált elektromos és elektronikai háztartási termékeket. Ezek szerint lakosonként évi négy kilogrammnyi kényelmi berendezést kell majd a gyártóknak visszavenniük és feldolgoztatniuk.

Kezdődik a területfejlesztési törvény vitája a T. Házban

2004.02.22.

Kedden kezdődik a területfejlesztési törvény parlamenti vitája. Napirendre kerül többek között a magyar közlekedéspolitika 2015-ig terjedő időszaka, valamint a gyermekek és az ifjúság helyzetéről szóló jelentés is.

Draskovics: új államháztartási törvényt kell megalkotni

2004.02.22.

Szükség lenne új államháztartási törvényre, és ebben újra kell szabályozni az állam vagyonkezelői funkcióit – mondta a Budapesti Értéktőzsdén Draskovics Tibor.

Júliustól működik a Nemzeti Nyomozó Iroda

2004.02.22.

Nemzeti Nyomozó Iroda alakul a rendőrségen belül. Az átszervezés nyomán megszűnnek bizonyos vezetői posztok. Az iroda megalakításának céljáról is beszélt a belügyminiszter sajtótájékoztatóján.

Schwarzenegger tiltja a melegek házasságát

2004.02.22.

Arnold Schwarzenegger, kaliforniai kormányzó utasította az amerikai szövetségi állam igazságügyi miniszterét: tegyen haladéktalan lépéseket arra, hogy akadályozza meg a San Francisco-i hatóságokat az egyneműek összeesketésében.

Egyre többen élnek az szja 1 plusz 1 százalékának felajánlás lehetőségével

2004.02.22.

Bevált a személyi jövedelemadó törvénynek az a szakasza, amely lehetővé teszi az egy plusz egy százalékos felajánlást a civil szervezeteknek és az egyházaknak; évről évre nagyobb számban élnek a lehetőséggel az adófizetők - jelentette ki Halász János országgyűlési képviselő, a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

Alkotmánybírósághoz fordul a Magyar Orvosi Kamara

2004.02.22.

Az Alkotmánybírósághoz fordul a Magyar Orvosi Kamara (MOK), mert az egészségügyi megszorító intézkedéseket tartalmazó kormányrendeletet alkotmányos szempontból aggályosnak tartják - mondta Éger István, a MOK elnöke, a szervezet küldöttközgyűlését követő sajtótájékoztatón szombaton.

Megtévesztő banknevek

2004.02.20.

Megszigorította a közelmúltban a megtévesztő módon pénzügyi tevékenységre utaló honlapnevek bejegyzését az erre hivatott internethatóság. A PSZÁF az elmúlt két évben több tiltó határozatot hozott ilyen esetek miatt.

Az FTC rekordbírságokat szabott ki

2004.02.20.

Az USA versenyhatósága (FTC) peren kívül állapodott meg két webhely fenntartójával, akiket a gyerekek online adatvédelméről intézkedő törvény (COPPA) megsértésével vádolt, és akiket a törvény megléte óta a legnagyobb bírsággal sújtott.

A PSZÁF jogszabályellenesnek tartja a költségvetési elvonást

2004.02.20.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) teljes mértékben megértette azt a kormányzati törekvést, hogy az államháztartás hiányát rendezni szükséges, de a PSZÁF nem teljesítheti az 574 millió forint befizetésére felszólító kérést, mert ez kifejezetten jogszabályellenes - áll a szervezet csütörtöki közleményében.

Franciaországban bűncselekmény lesz a homoszexuálisok sértegetése

2004.02.20.

A gyűlöletbűntettek irányában meghirdetett zéró tolerancia jegyében Franciaország földjén bűncselekmény lesz a homoszexuálisok sértegetése is.

A Fővárosi Főügyészség szerint nem történt közösség elleni izgatás a Tilos Rádióban

2004.02.20.

Az ügyészségnek az az álláspontja, hogy a Tilos Rádióban karácsonykor elhangzott kijelentés nem valósítja meg a közösség elleni izgatás bűntettét, ezért a nyomozás megszüntetését javasolja.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000