Hír archívum: 2004. február

Más hónap

Csütörtökön ismét az ORTT napirendjén a Tilos Rádió ügye

2004.02.12.

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) csütörtökön foglalkozhat több, a Tilos Rádióval kapcsolatos témával - értesült szerdán a médiahatóság egyik, név nélkül nyilatkozó tagjától az MTI.

PSZÁF-büntetés a Raiffeisennek

2004.02.11.

A felügyelet egymillió forintos bírságot szabott ki a Raiffeisen Bank Rt.-re, és felszólította a jogszabályok betartására, valamint a kockázatkezelési terület szabályozásának kialakítására - derül ki a Magyar Tőkepiac szerdai számából.

Huszonhat határsértőt tartóztattak fel Hegyeshalomnál

2004.02.11.

Huszonhat határsértőt tartóztattak fel a határőrök Hegyeshalom térségében szerdán - közölte a Győri Határőr Igazgatóság az MTI-vel. A moldovai, afgán és török határsértők egy kamion rakterében bújtak meg - mondta az igazgatóság sajtóreferense.

ORTT: csütörtökön ismét napirenden a Tilos Rádió ügye?

2004.02.11.

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) csütörtökön foglalkozhat több, a Tilos Rádióval kapcsolatos témával - értesült szerdán a médiahatóság egyik, név nélkül nyilatkozó tagjától az MTI. Ekkor döntenek a grémiumba a Fidesz által jelölt Erdős Zsuzsanna azon indítványáról, hogy sürgősséggel tárgyalják az adó egyik műsorával kapcsolatos múlt heti beadványt - közölte a névtelenséget kérő testületi tag.

A bíróság megsemmisítette a kabai polgármester-választás eredményét

2004.02.11.

A Hajdú-Bihar Megyei Bíróság megsemmisítette a kabai időközi polgármester-választás végeredményét, és új választás kiírását rendelte el - tájékoztatta az MTI-t a bírósági határozatról kedden a megyei területi választási iroda vezetője.Vasas Lászlóné, hajdú-bihari főjegyző elmondta: a kampánycsend megsértésére vonatkozó beadványban foglaltakat a bíróság úgy értékelte, hogy azok alkalmasak voltak a választói akarat befolyásolására.

Fővárosi ombudsmani posztot hoznak létre

2004.02.11.

Fővárosi ombudsmani posztot hoz létre és antidiszkriminációs rendeletet alkot az önkormányzat a veszélyeztetett társadalmi csoportok befogadására - közölte a főpolgármester kedden, Budapesten; a fővárosi Fidesz-MKDSZ-frakció úgy látja, az új rendelet és a biztos kinevezése nem oldja meg a fővárosi szegények problémáit.

Lomnici a bírák megnyilvánulásáról, az ügyhátralékokról

2004.02.10.

Az a tény, hogy a bírák a folyamatban lévő, de a folyamatban volt ügyekről sem beszélhetnek, önmagában befolyásolja a sajtó és az igazságszolgáltatás kapcsolatát - mondta az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT), egyben a Legfelsőbb Bíróság elnöke hétfőn Kaposváron sajtótájékoztatón.

Balázs Péter a munkaerő áramlásának korlátozásáról és a hivatalos nyelvekről

2004.02.10.

Mivel az Európai Unió egyre több jelenlegi tagállama korlátozza a munkaerő beáramlását az új tagállamokból, Magyarország is kénytelenné válhat a más országokból, például a Lengyelországból vagy a szomszédos Szlovákiából érkező munkavállalók beáramlásának korlátozására.

A Malév eleget tett az adatvédelmi biztos kérésének

2004.02.10.

Immár megfelel a szabályoknak a Malév Rt. adattovábbítási eljárása, erről az ombudsman hétfőn személyesen is meggyőződött. Az utasoktól ezentúl írásos hozzájárulást kérnek, mielőtt adataikat eljuttatják az amerikai hatóságokhoz.

APEH: Egyes természetbeni juttatások adókötelezettsége

2004.02.10.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint természetbeni juttatásnak minősül a munkáltató által valamennyi munkavállaló részére azonos feltételekkel és módon ingyenesen vagy kedvezményesen biztosított termék vagy szolgáltatás révén juttatott adóköteles bevétel, feltéve, hogy a termék megszerzése, illetve a szolgáltatás igénybevétele minden munkavállaló számára ténylegesen is elérhető.

APEH: A természetbeni üdültetés adókötelezettsége

2004.02.10.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény rendelkezései szerint 2004. január 1-jétől adómentes természetbeni juttatás a munkavállaló és a vele együtt üdülő közeli hozzátartozó részére a munkáltató által biztosított üdülési szolgáltatás révén juttatott bevételből a havi minimálbér összegét meg nem haladó rész.

APEH: Tartósan munkanélküli személy minősítése az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség megállapításánál

2004.02.10.

Az adókról járulékokról és egyéb költségvetési befizetésekről szóló törvények módosításáról rendelkező 2003. évi XCI. törvény módosította a egészségügyi hozzájárulásról szóló 1998. évi LXVI. törvény (Eho) egyes rendelkezéseit.

Börtön a hamis domainregisztrációs adatok miatt

2004.02.10.

Az amerikai kongresszus egy előkészítés alatt álló törvénnyel sújtana le azokra a cégekre és magánszemélyekre, akik a domain regisztrációs eljárásban hamis adatokat diktálnak be. Egy ilyen "hamis" oldalon bármilyen botlás azonnal szándékos bűncselekménnyé változna.

Honlap az önkormányzatok EU-s felkészítésére

2004.02.09.

Az önkormányzatok EU-jogharmonizációs feladataihoz, az uniós pályázatok igénybevételéhez nyújt segítséget a Belügyminisztérium (BM) Önkormányzati Információs Központjának honlapja - közölte az információs központ vezetője pénteken, Budapesten.

Kötelező biztosítás - százezernyi nem fizető

2004.02.09.

Százezres rés tátong a hazai gépjárművek és a kötelező biztosítások száma között. Jó hír ugyanakkor, hogy akik fizetnek - fegyelmezettek.

Kémkedő védelmi programok

2004.02.09.

A Center for Democracy and Tecnology (CDT) fogyasztóvédelmi csoport szerint rengeteg olyan program, melyet a PC-kre települt kémszoftverek elleni használatra ajánlanak, valójában maga is újabb kémprogram.

Dávid és Góliát harca

2004.02.09.

A jószerivel ismeretlen Teknowledge cég olyan óriás vállalkozásokat vádol technológiájának elbitorlásával, mint a Microsoft, a Yahoo és a Time Warner. A Teknowledge jogdíjat és kártérítést követel. Az alperesek visszautasítják a vádat, szerintük a szóban forgó szabadalom érvénytelen.

Halálra ítéltek egy tibeti lámát Kínában

2004.02.09.

Halálra ítélt a kínai államgépezet egy magas rangú tibeti vallási vezetőt, a dalai lámához is közel álló férfiút, mert állítólag érintett volt egy délnyugat-kínai pokolgépes robbantásban, de a vádak nem bizonyítottak - jelentette hétfőn a Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet, felszólítva az elítélt azonnali szabadlábra helyezésére.

Érvénytelen volt a városházáról szóló népszavazás Fóton

2004.02.09.

Érvénytelen volt a népszavazás Fóton vasárnap, mivel az esti összesítés szerint az arra jogosultaknak mindössze 15 százaléka, 1.985 lakos járult az urnák elé - közölte a település jegyzője az MTI-vel.

Az APEH 2004-es ellenőrzési irányelvei

2004.02.08.

Az APEH 2004-ben is igyekszik meggátolni mindenféle visszaélést, azzal a fő céllal, hogy a gazdálkodók és magánszemélyek rendben teljesítsék adófizetési kötelezettségüket. A 2004-es – most nyilvánosságra hozott – ellenőrzési irányelvekből kiderül: az adóhatósági ellenőrzések a nemzetgazdaság valamennyi ágazatára kiterjednek és minden adóalanyi kört érintenek.

Az Alkotmánybíróság 2004. február 9-10 -i teljes ülésének napirendje

2004.02.08.

Az Alkotmánybíróság megkezdi a köztársasági elnöknek a befektetők és a betétesek fokozott védelmével kapcsolatos egyes törvények módosítására vonatkozó, előzetes normakontrollra irányuló indítványának tárgyalását. A testület megvitatja a legfőbb ügyész interpellálhatóságával kapcsolatos indítványt.

Eva: egy hét a fizetési és bevallási határidőig

2004.02.08.

Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) számviteli törvény hatálya alá nem tartózó átalányadózóinak február 16-ig kell feladniuk a 2003. évről szóló bevallást és befizetniük a tavalyi év után még be nem fizetett adót.

Bekeményít az APEH

2004.02.07.

Az adóhivatal fokozottan ellenőrizni fogja június 30.-át követően a vállalkozói szerződések minősítését munkajogi és társadalombiztosítási szempontból - áll az adóhivatal 2004-re elkészített ellenőrzési irányelvében.

Átalakítják a rendőrséget

2004.02.07.

A közbiztonság érezhető javulását, a látható rendőrség megvalósítását nevezte a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára a rendészeti ágazat átalakítása legfontosabb céljának egy pénteki budapesti sajtótájékoztatón.

A köztársasági elnök beadványát tárgyalja az Alkotmánybíróság

2004.02.06.

Az Alkotmánybíróság keddi teljes ülésén megkezdi a köztársasági elnök előzetes normakontrollra irányuló beadványának tárgyalását a befektetők és a betétesek fokozott védelmével kapcsolatos törvények módosításáról - közölte a testület az MTI-vel csütörtökön.

Keller László az új fizetésképtelenségi törvénytervezetről

2004.02.06.

A nehéz helyzetbe került vállalkozások reorganizációját, vagy gyors felszámolását jelölte meg a készülő fizetésképtelenségi törvény egyik céljaként Keller László közpénzügyi államtitkár csütörtöki sajtótájékoztatóján, Orosházán.

Lamperth Mónika: jól halad a közigazgatás korszerűsítése

2004.02.06.

A belügyminiszter elégedettségét fejezte ki csütörtökön Kaposváron, mert jól halad a közigazgatás reformja, sok minden elértek, a kormányzat élvezi az önkormányzati szféra támogatását.

Praxisalap létrehozásáról tárgyal a kamara a tárcával

2004.02.06.

Tóth Judit, az Egészségügyi Minisztérium szóvivője elmondta: a szabad háziorvosi működési engedélyeket kezelő alap létrehozása a betöltetlen körzetek folyamatos és biztos ellátását oldaná meg.

Komplex bűnmegelőzési központot avattak csütörtökön Egerben.

2004.02.06.

Az épületben helyet kapott a polgárőr egyesületek által működtetett Matrix Police Körözött Gépjármű Felderítő Szolgálat országos központja, az egri és a heves megyei polgárőr szervezet irodája, illetve az egri áldozatvédelmi iroda is.

Rendeződik a távmunka jogi szabályozása

2004.02.05.

Az Országos Érdekegyeztető Tanács munkajogi bizottságának ülésén sikerült a feleknek néhány vitás kérdésben megegyezésre jutniuk a készülő törvénytervezetről, mint például a távmunka definíciója, vagy a munkavállalónál felmerült költségek elszámolása.

Párizs Linuxra váltana

2004.02.05.

Miután München már letette a garast a Linux és az Open Source alkalmazása mellett, a francia főváros is vizsgálja annak lehetőségét, hogyan és mennyiért állhatna át Linuxra a közhivatalok 17 ezer számítógépes munkahelye és 400 szervere.

Új autóbehozatali szabályozás készül a csatlakozás utánra

2004.02.05.

Néhány héten belül kihirdetik a használt autók uniós csatlakozás utáni behozatalára vonatkozó szabályozást. A GKM hajlandó addig is – kormányzati kérésre – feloldani a környezetvédelmi szigorítást.

Új utakon a szoftverrendőrség

2004.02.05.

Stratégiát vált a Bussines Software Alliance (BSA) Magyarország. A szoftverek legalitása felett őrködő szervezet a jövőben ugyanis a felvilágosító munkára kívánja helyezni a hangsúlyt.

Börtönnel büntetnék a kartellező vezetőket

2004.02.05.

A közvetlen bírói utat és az egyénekkel szembeni szankciók bevezetését javasolja a magyar versenyjogi szabályozásban a nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országjelentése. Börtönbüntetéssel sújthatják Magyarországon a kartellező cégek vezetőit, ha itthon is bevezetik a nyugati gyakorlatot.

Pénteken kezdődik a Simon-per

2004.02.05.

Pénteken kezdődik a Fővárosi Bíróságon Simon Tibor, a Ferencváros egykori válogatott labdarúgójának agyonverése miatti büntetőper. Az ügyészség szerint többek között tanúvallomások és videófelvételek bizonyítják a vádlottak bűnösségét.

6 ezer szoftverbevallás érkezett a BSA -hoz

2004.02.05.

A BSA (Business Software Alliance) Magyarország szoftverbevallás elnevezésű, 2003. november 1. és 2004. január 15. között meghirdetett országos kampánya során több mint 6 ezer bevallási nyomtatvány érkezett a szervezethez.

A Fidesz az ORTT-hez fordul a Tilos Rádióban szerdán elhangzott kijelentés miatt

2004.02.05.

A Fidesz ismét az Országos Rádió és Televízió Testülethez (ORTT) fordul a Tilos Rádióval kapcsolatban, mert az adóban szerdán felolvastak egy SMS-üzenetet, amely "súlyosan sértő kifejezésekkel illette" Orbán Viktor volt kormányfőt és az egyházakat - közölte a párt médiaszekciója az MTI-vel.

A BRFK február 12-ig befejezi belső vizsgálatát a Tilos Rádió előtti tüntetésen bántalmazott fotós ügyében

2004.02.05.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) február 12-ig befejezi a Tilos Rádió elleni tüntetésen bántalmazott MTI-s fotóriporter ügyében indított belső vizsgálatát - közölte a fővárosi rendőr-főkapitány szerdán az MTI-vel.

Adatvédelmi biztos: Közlemény a Blikk című napilap 2004.01.27-ei számában megjelent Fehér Miklós válogatott labdarúgó tragikus haláláról tudósító cikkel kapcsolatban

2004.02.04.

"Megdöbbenéssel értesültem arról, hogy a Blikk című napilap a mai számában úgy tudósított Fehér Miklós válogatott labdarúgó tragikus haláláról, hogy a címoldalán közzétette a szerencsétlenül járt sportoló haláltusája közben készült fényképét, megsértve ezzel emberi méltóságát, képmása és személyes adatai védelméhez fűződő jogát."

APEH: a Magyar Köztársaság területén kiküldetésben munkát végző külföldi személyek járulékbevallási kötelezettségének teljesítéséről

2004.02.04.

Amennyiben a hatályos szociális biztonsági egyezmények és társadalombiztosítási jogszabályok szerint biztosítottnak kell tekinteni a Magyarországon bejegyzésre nem kötelezett külföldi munkáltatónak a Magyar Köztársaság területére kiküldött munkavállalóját, a biztosított külföldi személynek a külföldi cég (vállalkozó) képviselőjeként a 2003. évben fennállt járulék kötelezettségeiről a 0355. számú nyomtatványon február 16-áig kell az APEH felé bevallást benyújtania.

APEH: a jogszabályi feltételeknek nem megfelelő civil kedvezményezettek javára rendelkezett összegről

2004.02.04.

A magánszemély rendelkező nyilatkozatával megfogalmazott támogatási szándék nem valósul meg, amennyiben a kedvezményezett nem felel meg a személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló, többször módosított 1996. évi CXXVI. törvény 4. §-ában foglalt előírásoknak, vagy a kedvezményezett nem tart igényt a támogatásra.

Gyorsított eljárással rendezik a magyar húsbeviteli engedély amerikai felfüggesztésének ügyét

2004.02.04.

A szokásos hosszadalmas menetrend helyett gyorsított eljárással rendezi a magyar és az amerikai fél a magyar húsbeviteli engedély amerikai felfüggesztésének ügyét - erről állapodott meg hétfőn Washingtonban Szanyi Tibor, a földművelésügyi és vidékfejlesztési tárca politikai államtitkára amerikai tárgyalópartnereivel.

A belügyminiszter az indokolatlan titkosítások feloldását fogja kérni a "Papa" ügyében

2004.02.04.

A belügyminiszter szerint az indokolatlan, államérdeket nem sértő titkosításokat fel kell oldani Sándor István, a "Papa" néven is emlegetett magas rangú rendőrtiszt ügyében, akit a Fővárosi Bíróság minden vádpont alól felmentett hétfőn kihirdetett ítéletében. Lamperth Mónika az egyik kereskedelmi televízió kedd esti hírműsorában bejelentette, erre fogja kérni az irányítása alá tartozó titokgazdákat.

Az Országgyűlésnek kell dönteni a regisztrációs adóról

2004.02.04.

Nem született megállapodás kedden a Pénzügyminisztérium és a Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesülete (MGOE) között a regisztrációs adó ügyében, mivel az erről való döntés nem a tárca, hanem az Országgyűlés hatáskörébe tartozik.

A belügyminiszter alapvetően jónak értékeli a rendőrség munkáját

2004.02.04.

A rendőrség 2003-ban alapvetően jó munkát végzett, megvalósultak a kormányprogram célkitűzéseinek időarányos részei - közölte a belügyminiszter kedden. A kormányprogramban az szerepelt, hogy a ciklus végére a kor színvonalának megfelelő rendőrséget kell kialakítani, a rendőrség szervezeti átalakítása során meg kell erősíteni a rendőrkapitányságokat, a végrehajtó állományt, és a bűnmegelőzésben nagyobb szerepet kell biztosítani a társadalmi összefogásnak - mondta Lamperth Mónika az ORFK elmúlt évi tevékenységét értékelő értekezlet után tartott sajtótájékoztatón.

APEH: nyomtatási hiba az szja bevallási íveken

2004.02.03.

Nyomtatási hiba csúszott a 2003. évi személyi jövedelemadó bevallására szolgáló nyomtatvány 18-adik és 19-edik sorába. A hibásan beérkező ívek miatt nem szab ki bírságot a hivatal.

Márkanév védelmi per a Google kulcsszavak miatt

2004.02.03.

Egy függönyöket, rolókat és tapétát forgalmazó cég pert indított a Google ellen, mert úgy véli, hogy a cég kulcsszavas kereső technológiája sérti a márkanevét. A cégek közötti vita már jó egy éve tart. A pereskedés következtében a Google-t eltilthatják a márkanevek kulcsszó-alapú hirdetésekben történő felhasználásától.

Valamennyi képviselő leadta határidőre vagyonnyilatkozatát

2004.02.03.

Határidőre valamennyi országgyűlési képviselő leadta a vagyonnyilatkozatát - közölte a parlament mentelmi bizottságának a munkatársa az MTI-vel hétfő este. A képviselők vagyonnyilatkozata keddtől lesz megtekinthető.

Tilos-ügy: lezárult az ORFK belső vizsgálata

2004.02.03.

Lezárult az Országos Rendőr-főkapitányság belső vizsgálata, amelyet a Tilos Rádió előtti tüntetésen történtek miatt kezdeményezett az országos rendőrfőkapitány - tájékoztatta az MTI-t az ORFK szóvivője. Garamvölgyi László nem kívánt tájékoztatást adni a vizsgálat konkrét eredményeiről, de annyit közölt: a vizsgálat hiányosságokat is feltárt. Kozák László, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta: a Tilos Rádió előtti tüntetés kapcsán két belső vizsgálatot is indított a rendőrség: a BRFK a bántalmazott MTI-s fotóriporterrel kapcsolatosan vizsgálódik, míg az ORFK a rendőri szakszerűséget, a szakmai munkát értékeli.

Rogán Antal átadta az europaterv.hu domain nevet

2004.02.03.

Ingyen és feltételek nélkül átadta a kormánynak az europaterv.hu internetes címet Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese hétfőn. Az ellenzéki politikus Braun Róbertnek, a Miniszterelnöki Hivatal helyettes-államtitkárának adta át az eddig a tulajdonában lévő domain iratait. Braun Róbert pénteken közölte, hogy a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) azzal fordult Rogán Antalhoz, mondjon le az általa korábban megvásárolt europaterv.hu és europa-terv.hu domainnévről.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000