Hír archívum: 2004. március

Más hónap

Háromnapos ülést tart a Ház

2004.03.22.

Ezen a héten is három napon át ülésezik az Országgyűlés: ma a honvédség hosszú távú fejlesztéséről szóló, valamint a 2015-ig tartó közlekedéspolitikára vonatkozó határozati javaslatról dönt a Ház.

Öt év börtön mobilos kukkolásért

2004.03.20.

Először ítélt el a bíróság egy embert mobilos kukkolás miatt az Amerikai Egyesült Államokban. A húszéves fiatalember egy szupermarketben egy fiatalasszony szoknyája alá fényképezett a kamerával fölszerelt telefonjával.

Törvényes hamisítás felsőfokon

2004.03.20.

Megnyílt a Magyar Nemzeti Bank fővárosi központjában a jegybank új látogatóközpontja. A Szabadság téri palotában a magyar pénztörténet ezer évét öleli fel a kiállítás – Szent István dénárjától Károly Róbert aranyforintján át az euróig.

A Vodafone Magyarország ingyenesen biztosítja a számhordozást

2004.03.20.

A Vodafone Magyarország ma versenytársait megelőzve bejelentette, hogy 2004. május 1-től a számhordozást ingyenesen biztosítja a hozzá csatlakozó, de régi mobilszámukat megtartani kívánó új ügyfelek számára.

Egy drogkereskedő átverte az FBI ügynökeit

2004.03.20.

John Ashcroft amerikai igazságügy-miniszter nemrég speciális belső vizsgálatot rendelt el egy detroiti terrorizmusellenes ügy részleteinek tisztázására. Az eset rámutat az FBI ügynökeinek zavarodottságára, amellyel 2001. szeptember 11. után igyekeztek minden lehetőséget megragadva információkat szerezni az al-Kaida terrorszervezetről.

Április 1-től indul a számhordozhatóság a Pannonnál

2004.03.20.

A számhordozhatóság törvényi feltételeinek megteremtése hamarosan Magyarországon is lehetővé teszi majd a mobiltelefon-előfizetők számára is, hogy megtartsák korábbi telefonszámukat, ha úgy döntenek, hogy szolgáltatót váltanak.

Bizottsági támogatás az e-hulladék kezelő törvényjavaslatnak

2004.03.19.

Csak mobiltelefonból, illetve alkatrészeiből évente 3,5 milliót selejteznek ki, és ebből csak félmilliót vesz vissza a három szolgáltató, a használt PC-k eladásánál pedig akár többször is meg kell fizetni az áfát.

Újra munkában a lopósautók

2004.03.19.

Újra elszállíthatják a szabálytalanul parkoló autókat Budapesten. A köznyelvben csak lopósautóknak nevezett járműveket a tervek szerint ezentúl nem a rendőrség, hanem a közterületfenntartó vállalat üzemeltetné és csak a kirívó szabálysértések elkövetői ellen használnák őket.

Szamurájkarddal "iratták" a szerződést

2004.03.19.

Több ezer ember esett már eddig is áldozatul a lakásmaffiának - mondta Török Szabó Erzsébet, a Sors-Társak Egyesület elnöke. Zömük vállalkozó, akik nem tudtak az államtól kölcsönhöz jutni és ezért uzsorakamatra kényszerültek pénzt felvenni.

Ombudsmani vizsgálat az Anyacsavar miatt

2004.03.19.

Vizsgálatot indított az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az RTL Klub Anyacsavar című műsora miatt, egy civil szervezet panasza alapján - közölte Lenkovics Barnabás hivatala pénteken az MTI-vel.

Számlák tízezreit fagyaszthatják be

2004.03.19.

Több százezerre tehető azoknak – cégeknek és magánembereknek – a száma, akik még nem keresték fel adategyeztetésre számlavezető bankjukat .

25 millió dollárra pereli a Kazaa-t egyik exprogramozója

2004.03.19.

A peer to peer file-cserélő alkalmazás eredetijének egyik programozója 25 millió dolláros kártérítési pert akasztott a Sharman Networks nyakába.

Heves vita a bikavér körül

2004.03.19.

Korlátozza az exportlehetőségeket, hogy több mint harminc országban az Egervin Rt. birtokolja az egri bikavér szóvédjegyet - állítják egri bortermelők. A cég vezérigazgatója tárgyalna a borvidéki hegyközségi tanáccsal, de igényli költségeik megtérítését.

Fidesz: EU-s ügyekben ellenőrzési jogot a kormány felett

2004.03.19.

A Fidesz törvényjavaslatot nyújtott be, amely szerint európai uniós ügyekben a parlamentnek ellenőrzési joga lenne a kormány felett - közölte Szájer József pénteken sajtótájékoztatón Budapesten.

Csatlakozás után: a magánszemélyeknél megszűnik a vámvizsgálat

2004.03.19.

Májustól "elméletileg" személyi igazolvánnyal is utazhatunk az uniós tagországokba. A Határőrség szóvivője szerint egyelőre biztonságosabb, ha utazásnál ott az útlevél is, mivel előfordulhat, hogy a személyit a távolabbi államok határőrei nem ismerik meg.

Sikeres az óvadék, bevált a fórumrendszer és a bizalom is nőtt

2004.03.19.

Polt Péter legfőbb ügyész a múlt évi munkát értékelve a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az előzetes várakozásokat jócskán meghaladva sikeres évet várt a szervezet.

Bizottsági támogatás közlekedési törvények módosításának

2004.03.18.

Az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága egyhangúlag támogatta a közlekedéssel összefüggő egyes törvények, így a közúti közlekedésről, a vasútról, a légi közlekedésről, valamint a vízi közlekedésről szóló jogszabályok módosításáról rendelkező előterjesztést tegnap.

APEH: Tájékoztatás a személyi jövedelemadó bevallások benyújtásával kapcsolatos eddigi tapasztalatokról

2004.03.18.

Az utóbbi időben néhány olyan hír látott napvilágot, amely szerint az adóhivatal a személyi jövedelemadó bevallásokban szereplő visszatérítések tekintetében, a 30 napos határidő betartásán túl, jelentős összeggel tartozik az adófizetőknek. Ezek a megállapítások nem helytállóak és alapvetően téves feltételezéseken alapszanak különösen akkor, amikor az előző év hasonló időszakának adataival történik az időszakos összehasonlítás, összevetés.

Növelné a jegybank függetlenségét a kormány

2004.03.18.

Elfogadta a kormány a jegybanktörvény módosításáról szóló javaslatot, amelynek lényege, hogy a jegybankelnöknek a kötelező tartalékrátáról szóló rendeletek esetében ne kelljen előzetesen az igazságügy-miniszter hozzájárulását kérni - közölte a kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón, Budapesten.

Késik az EU-joganyag kiadása

2004.03.18.

Nem lesz elérhető az EU-joganyag egésze valamennyi új tagállam nyelvén az unió Hivatalos Lapjában május 1-jén. A jogi szakértők véleménye megoszlik, hogy a közösségi jogszabályok akkor is érvényesek-e, ha hivatalos fordításuk nem jelent meg.

Pénzmosási törvény: 200 ezer számlatulajdonos veszélyben

2004.03.18.

A pénzmosási törvény újbóli módosítását kérték a bankok, a Pénzügyminisztérium azonban elutasította a kérést. A jogszabály szerint a pénzintézeteknek április elsejétől kötelező lesz megtagadniuk valamennyi olyan ügyfél megbízását, akinek nem szerepel mind a hat előírt adata nyilvántartásában.

Börtönbe Menekült...

2004.03.18.

Hónapokon át tartottak a hatóságok törvénysértő módon idegenrendészeti őrizetben egy fiatalkorú lányt a Nyírbátori Határőr Igazgatóság fogdájában. A Magyar Helsinki Bizottság a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult jogorvoslatért.

Az utolsó percig pókerezik az EU és a Microsoft

2004.03.18.

A világ legnagyobb szoftvercége az utolsó pillanatban is azon fáradozik, hogy elhárítsa az Eu által kiszabandó sokmilliós bírságot. Steve Ballmer, a Microsoft elnöke Brüsszelbe utazott, hogy személyesen tárgyaljon Mario Montival, az Európai Bizottság versenyügyi főbiztosával.

Fagyasztott gyógyszerárak – 180 napig

2004.03.18.

Az engedetlen gyógyszergyártók termékeinek árát áprilistól befagyasztja a kormány. Több mint tízezer gyógyszer 13-15 százalékkal olcsóbbá válik. A kamara szerint lesz gyógyszerhiány, Kökény szerint nem.

A nyílt forráskódú modell veszélyezteti a szoftveripart

2004.03.18.

A Microsoft egyik vezető mérnöke szerint kérdéses, hogy a szoftveripar fenn tud-e maradni, ha a felhasználók a nyílt forráskód révén ingyen jutnak szoftverekhez.

Dutroux szökésre készült?

2004.03.18.

A belga börtönőrök egy bilincskulcsot találtak az ország leghírhedtebb bűnözőjének, a több lány elrablásával, megerőszakolásával és meggyilkolásával vádolt Marc Dutroux-nak a holmija között - jelentették a csütörtöki belga lapok, feltéve a kérdést: lehet, hogy Dutroux szökésre készült?

Újabb vereséget szenvedett a DVD-másoló szoftver gyártója

2004.03.17.

Egy New York-i szövetségi bíró megerősítette a 321 Studios szoftvergyártó DVD-másoló programjának betiltásáról hozott döntést, így igen valószínű, hogy a gyári DVD-k védelmét feltörő szoftver végképp eltűnik a kereskedelmi forgalomból.

Európa Mr. Terrorizmust akar

2004.03.17.

A terrorizmus elleni harcért felelős, új uniós tisztségviselő kinevezését fontolgatják a tagállamok. A körvonalazódó elképzelések szerint "Mr. Terrorizmus" az EU külpolitikai főképviselője, Javier Solana mellett dolgozna, és feladata lenne a tagállamok antiterrorista együttműködésének összehangolása.

Rugalmasabb cégáttelepülés

2004.03.17.

Elősegíti majd a hazai cégek mobilitását az a leendő közösségi irányelv, amelynek révén a társaságok a mainál egyszerűbben települhetnek át egyik tagállamból a másikba. A rugalmasabb szabályozás azonban nem jár szabad jogválasztással.

Alkotmánybírósághoz fordultak az egyházak

2004.03.17.

Négy egyház az Alkotmánybírósághoz fordult az esélyegyenlőségi törvény miatt, mert az alaptörvénybe ütközőnek találják az esélyegyenlőségi törvény egyes rendelkezéseit.

Vitatott a telefonadó indokoltsága

2004.03.17.

Adószakértők kedvezőnek, az ellenzéki politikusok pedig aggályosnak tartják a kormány által tervezett telefonadó bevezetését. A kormány tervei szerint fővonalanként, illetve előfizetői hívószámonként havi háromezer forinttal ki lehetne váltani a magáncélú telefonhasználat után fizetendő valamennyi közterhet.

Tízezer csalásért ítélték el

2004.03.16.

Három év négy hónap börtönre ítélt egy munkaközvetítőt a Kaposvári Városi Bíróság, csaknem tízezer rendbeli csalásért.

Átadták a Kossuth- és Széchenyi-díjakat

2004.03.16.

Mádl Ferenc államfő Kossuth- és Széchenyi-díjakat, továbbá Magyar Köztársasági Érdemrend kitüntetéseket adott át a nemzeti ünnep alkalmából hétfőn a Parlamentben. Kitüntetést vehetett át többek között Dr. Vékás Lajos.

Közös EU-fellépés várható a Microsoft ellen: Media Player nélküli Windows

2004.03.16.

Az Európai Unió 15 tagállamának képviselői egyetértettek a cég elleni előzetes szankciókkal, melyek szerint a Microsoftot köteleznék eddig visszatartott, a szerverek terén a piaci esélyegyenlőséghez nélkülözhetetlen információk kiszolgáltatására vetélytársai számára.

Ma döntenek a regisztrációs adóról, a Parlament létszámának csökkentéséről

2004.03.16.

Az Országgyűlés mai ülésén dönt arról, hogy sürgősséggel tárgyalja-e a parlament létszámának csökkentéséről szóló fideszes határozati javaslatot. Az elképzelés 220-250 főre mérsékelné a képviselők számát.

Az ingatlan-nyilvántartási törvény kiigazítása készül

2004.03.16.

Az ingatlan-nyilvántartási szabályok módosításával hozzáférhetőek lesznek a széljegyek adatai, megszűnik a tartós földhasználat intézménye és központosítják az adattárolást.

Az eBay letiltott a honlapjáról egy három nőt eladásra kínáló hirdetést

2004.03.16.

Az aukció március 2-án indult. A tajvani eBay webhelyén közzétettek 5 fényképet 3 nőről, közülük kettő ráadásul legfeljebb tizenévesnek látszott. Az "árunak" nem volt részletes leírása, csak "tétel"-ként volt megnevezve, aminek a származási helye Vietnam és csak Tajvanra szállítható.

Késik a lakásszövetkezeti törvény

2004.03.16.

Az eredeti tervhez képest hónapokat csúszik a lakásszövetkezeti törvény beterjesztése az Országgyűléshez. A Népszava információi szerint azért, mert a kormányzati elképzelések szerint egységes szabályozást kívánnak kidolgozni a különféle szövetkezetek számára.

Májustól magyarul is megjelenik az EU hivatalos lapja

2004.03.16.

Az Európai Unió működését szabályozó hivatalos lap - Official Journal of the European Union - csatlakozásunk időpontjától magyar nyelven is megjelenik, papíron és cédén.

Nincs pénz Molnár Ferenc védelmére

2004.03.15.

Molnár Ferenc örökösei nem perlik be a Pál utcai fiúkat szabadon megfilmesítő olasz céget, mert nincs elég pénzük. Az RTL Klub ma este vetíti a tévéfilmet, amiben Nemecsek anyja szeretőt tart, Boka apja pedig bordélyházba jár.

Biztonságban vannak-e adataink a közjegyzőnél?

2004.03.15.

Adatvédelmi szempontból nem biztonságosak a központi digitális közjegyzői archívumban tárolt adatok egy budapesti közjegyző szerint. Ezért vizsgálatot kezdeményezett az adatvédelmi biztosnál.

EU-s állatvédelmi törvényt fogadhatnak el Romániában

2004.03.15.

Megnehezítik az állatkínzók dolgát Romániában. Ugyanis, ha jóváhagyják a mezőgazdasági minisztérium egyik törvénytervezetét, akár húszmillió lejre is büntethetik azokat, akik valamilyen módon bántalmazzák az állatokat – adta hírül a WestelPress.

Ki védi jobban a fogyasztót?

2004.03.14.

Javítani a hat évnyi hazai gyakorlat hibáin, elérni végre az uniós fogyasztóvédelmi szintet - ezek a legújabb fogyasztóvédelmi módosítás célkitűzései.

Életbe lépett az új sporttörvény

2004.03.14.

Szombaton életbe lépett az új sporttörvény, amely alkotói szándéka szerint "kitárja a magyar sport világát, az államtól függetlenné teszi a sportszervezeteket, másrészt a Nemzeti Sporttanács létrehozásával társadalmasítja a sportot".

Az Alkotmánybíróság 2004. március 16-ai teljes ülésének napirendje

2004.03.13.

Az Alkotmánybíróság folytatja a köztársasági elnök előzetes normakontrollra irányuló indítványának tárgyalását a befektetők és a betétesek fokozott védelmével kapcsolatos törvények módosításáról.

A BÜK elnökségének közleménye

2004.03.13.

A pézmosás megelőzéséről szóló 2003. évi XV. tv. alkalmazása tárgyában kiadott Magyar Ügyvédi Kamara Elnökségének ajánlása mellékletei megjelentek a BÜK honlapján

LME: Nyílt levél az APEH informatikai elnökhelyettesének

2004.03.13.

A Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete a nyílt levelet küldött az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) informatikai elnökhelyettesének, Futó Ivánnak.

Ellenőrzési lehetőséget is biztosít az internetes szja-bevallás

2004.03.13.

A személyi jövedelemadó bevallását megkönnyítő, internetről letölthető szoftver alkalmas arra is, hogy az adózó ellenőrizze: bevallása nem hibás vagy hiányos-e.

Hatósági ár a gyógyszerekre

2004.03.13.

Nem sikerült az egészségügyi minisztériumnak péntek estig minden gyógyszergyártóval megállapodnia, így egyes cégek termékeire április elsejétől a kormány tizenöt százalékkal csökkentett hatósági árat vezet be.

A szabad munkavállalásért küzdenek a csatlakozó államok

2004.03.13.

Az Európai Unióhoz májusban csatlakozó országok képviselői folytatják a küzdelmet a munkaerő-áramlást korlátozó intézkedések enyhítéséért, feloldásáért

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000