Hír archívum: 2004. március

Más hónap

A Bundestag elfogadta a munkavállalás korlátozásáról szóló törvényt

2004.03.13.

A német parlament alsóháza (Bundestag) csütörtök este törvényt fogadott el, amelynek értelmében az Európai Unió (EU) május elsejei bővítése után Németország maximum hét évig úgymond védve lenne az olcsó közép- és kelet-európai munkaerővel szemben.

Bírságolt a Nemzeti Hírközlési Hatóság - Tartható a májusi díjcsökkenés

2004.03.12.

Ötvenmillió forint bírsággal sújtotta a Pannon GSM Rt.-t a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa, amiért a társaság nem nyújtotta be határidőre az összekapcsolási díjakra vonatkozó ajánlatát. Az új elektronikus hírközlési törvényben előirt új költségszámítási módszertan bevezetése az NHH várakozásai szerint az összekapcsolási díjak csökkenéséhez vezet, hozzájárulva a piaci verseny élénküléséhez, s végső soron a fogyasztók által fizetendő díjak mérséklődéséhez.

Lex sajtburger az USA-ban

2004.03.12.

Nem perelhetnek a fogyasztók azért, mert a gyorséttermekben fogyasztott ételtől elhíztak - döntött az amerikai képviselőház.

A Bundestag törvényt fogadott el a munkaerő szabad áramlásának korlátozásáról

2004.03.12.

A német parlament alsóháza (Bundestag) csütörtök este törvényt fogadott el, amelynek értelmében az Európai Unió (EU) május elsejei bővítése után Németország maximum hét évig úgymond védve lenne az olcsó közép- és kelet-európai munkaerővel szemben. A Bundestag második és harmadik olvasatban foglalkozott az előterjesztéssel és egyhangúlag hozta meg döntését a késő esti órákban.

Prodi és Solana is részt vesznek az esti tüntetésen Spanyolországban

2004.03.12.

Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke és Javier Solana, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is részt vesz a pénteki tüntetésen Madridban. Az európai vezetőket José Maria Aznar spanyol miniszterelnök személyesen hívta meg. A spanyol kormány estére hirdetett meg országos méretű tüntetést az ország történetének legsúlyosabb terrortámadása elleni tiltakozás jegyében.

Levélszemét mobiltelefonra

2004.03.12.

Az USA távközlési felügyelete (FCC) csütörtökön megszavazta, hogy vizsgálatot indít és véleményeket kér arról, hogy miként lehet megóvni a mobiltelefon használókat a kéretlen e-mailektől és SMS-ektől. A felügyelet konkrét kérdéseket fogalmazott meg, a kérdésben jogszabály születik.

Felszámolják a földhivatali hátralékot

2004.03.11.

A kormány a félév vége előtt felszámolja a földhivatali nyilvántartásokban felgyülemlett hátralékot. Az állampolgároknak adatlapon kell egyeztetniük tulajdonukról.

Szlovákia perelhet a tokaji miatt

2004.03.11.

Bár az Európai Bizottság úgy foglalt állást, hogy tokaji néven csak Magyarország forgalmazhat borokat, a szlovák és a magyar fél még nem jutott egyezségre a névhasználatról. Ha Magyarország emiatt panaszt emel a bizottságnál, azt Szlovákia minden bizonnyal az Európai Bíróságon támadja meg.

Az ombudsman támogatja a kisebbségi törvényt

2004.03.11.

Lehet a döntéseket bírálni, de irányadó lehet, hogy hat országos kisebbségi önkormányzat, amelyek a hazánkban élő kisebbségiek 90 százalékát reprezentálja, elfogadta a kisebbségi törvény módosításának tervezetét, amely március 29-én kerül a Parlament elé – jelentette ki Kaltenbach Jenő ombudsman Pécsett, a kisebbségi törvény módosításáról tartott előadását követő vitán.

Vodafone - NETÉRT per: a Vodafone kommentárja

2004.03.11.

A Vodafone Magyarország Rt. a következőkről tájékoztatta a sajtót: a Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiuma 2004. március 9-én szóban kihirdetett, elsőfokú, nem jogerős ítélete a Vodafone Magyarországot a NETÉRT Egyesület által benyújtott kereseti kérelem négy pontja közül mindössze egyben marasztalta el, egyebekben a NETÉRT Egyesület keresetét elutasította.

Jön a magyar elektronikus pénz

2004.03.11.

A kormány jóváhagyta és a közeljövőben a parlament elé terjeszti az elektronikus pénzt kibocsátó szakosított pénzintézetekről szóló törvényjavaslatot - közölte a kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón

Per a levélszemetelők ellen

2004.03.11.

Az USA legnagyobb internetszolgáltatói, az AOL, az EarthLink, a Microsoft és a Yahoo négy államban hat pert indítottak több száz spamküldő ellen. Ez az első támadás, amelyre a január óta érvényben lévő CAN-SPAM törvény ad lehetőséget, de minden bizonnyal nem is az utolsó.

Gyárak zárnak be a túlterhelt környezetvédelmi hatóság miatt

2004.03.11.

Gyárak, vállalkozások kénytelenek lehúzni a rolót amiatt, hogy a túlterhelt környezetvédelmi felügyelőségek nem adnak időben engedélyt az újabb - gyakran környezetbarátabb - beruházásokra. Legutóbb a tokodi üveggyár járt így. Az EU jogharmonizációval szigorodó szabályok miatt növekvő feladatokat ugyanannyi embernek kell ellátnia.

Pert nyert a NETÉRT Egyesület a VODAFONE RT. ellen.

2004.03.10.

A Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiuma előtt 2004. március 9-én kedden folytatódott a NETÉRT Egyesület felperes Vodafone Rt. alperes ellen indított közérdekű per. Mint ismeretes a Vodafone Rt. 2002. júliusában meghirdette korlátlan GPRS Internet szolgáltatását, majd 2003. februárban egyoldalúan módosította az ÁSZF-jét, és adatforgalmi korlátot vezetet be.

Infomediátor - Informatikai Felhasználóvédelmi Iroda

2004.03.10.

A nyugat-európai tapasztalatokat felhasználva az INFORUM keretében Magyarországon megkezdi működését az informatikai eszközöket használók és felhasználók jogait és érdekeit vigyázó iroda.

Jelvények és egyenruhák nélkül működik a Vér és Becsület

2004.03.10.

Tagjai szerint sem saját jelvényei, sem egyenruhái nincsenek a Vér és Becsület Kulturális Egyesületnek - jelenti a HavariaPress. Erről az egyesület megszüntetése érdekében indított per szerdai tárgyalásán beszéltek a szervezet tanúként meghallgatott tagjai és szimpatizánsai.

Az EU megkíméli az mp3-töltögetőket

2004.03.10.

Az Európai Parlament kedden jóváhagyott egy irányelv-javaslatot, aminek célja a szellemi tulajdon szigorúbb védelme az Európai Unióban. A várakozásoknak megfelelően a jogszabály nem fogja kriminalizálni az mp3-ak töltögetésének gyakorlatát, az államokra bízva, hogy pontosan hogyan lépnek fel a fájlcserélgetőkkel szemben.

Nem módosítják a médiatörvényt

2004.03.10.

A kulturális bizottság hosszú vita után sem tárgysorozatba vételre, sem általános vitára nem ajánlotta két fideszes képviselő indítványát a médiatörvény módosítására.

A közszolgálati törvény tervezetét bírálták

2004.03.10.

A Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete és a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége a konferencián egyetértett abban, hogy szükséges a közszolgálat egységes jogi szabályozása, de az szerintük nem oldható meg egy törvénnyel.

Felmentették a bántalmazással vádolt kommandósokat

2004.03.09.

Bűncselekmény hiányában felmentették azt a három kommandós rendőrt, akik verekedés miatt álltak a bíróság elé a fővárosban - jelenti a HavariaPress.

Németországban hatástalanították a tárcsázóprogramokat

2004.03.09.

A német legfelsőbb bíróság (BGH) precedensértékű ítéletében megtiltotta a felhasználók számítógépére titokban települő tárcsázóprogramok miatt keletkező csillagászati összegű számlák kifizettetését.

Bekerült a magántulajdon a kínai alkotmányba

2004.03.09.

Kína újabb lépést tett a szocializmustól a tőkés világ felé: megkezdődött az alkotmány módosítása, amelybe bekerül a magánvagyon és az emberi jogok védelmének elve.

Ingyenessé válik a fogyasztóvédelmi békéltetés kezdeményezése

2004.03.09.

Hamarosan ismét módosítja az Országgyűlés a fogyasztóvédelemről szóló jogszabályt, a képviselők kedden kezdik a törvényjavaslat részletes vitáját. Módosulnak a használati és kezelési útmutatóval kapcsolatos szabályok és a békéltető testületekre vonatkozó rendelkezések.

Bűncselekmény lett az állatkínzás

2004.03.09.

Az Országgyűlés hétfőn módosította a Büntető törvénykönyvet, így az állatkínzás ezentúl bűncselekménynek minősül. A módosított törvény tiltja az állatviadalt, az állatok kínzását, az orvhalászatot és -vadászatot. A törvénymódosítás a kihirdetését követő 30. napon lép hatályba.

Szabályozott felsővezetői bérek?

2004.03.09.

Kötelező érvényű jogszabály megalkotását fontolgatja az Európai Bizottság, hogy szigorúbb normák szerint történjen a vállalati topmenedzserek bérezése a közösség országaiban. Hazai szakemberek az elképzelést támogathatónak tartják, de csak abban az esetben, ha nem a már eddig is bürokratikus terheket növelik újabbakkal.

Botrány készül a Vér és Becsület perén?

2004.03.09.

Tömeges mozgósítás indult az ultraradikális Lelkiismeret '88 csoport riadóláncán a neonáci nézeteket valló Vér és Becsület holnapi bírósági tárgyalására - értesült a Népszava.

Brüsszel fizet a számára kedvező sajtóért

2004.03.09.

Az Európai Uniót népszerűsítő, ezzel kapcsolatos információkat közlő televíziós és rádiós programokat finanszíroz az EU. Egy-egy ilyen műsor költségvetésének mintegy felét hajlandó fedezni az Európai Bizottság.

Tervek a parlament zsugorítására

2004.03.09.

A Fidesz várhatóan 250 tagú parlamentet javasol a Szili Katalin házelnök által korábban összehívott mai egyeztetésen, az MSZP 290-ben állapítaná meg a képviselői helyek számát. A tanácskozáson szóba kerül a köztársasági elnök közvetlen választása is.

Evakiskaput zárt be a pénzügyi tárca

2004.03.09.

Az áfatörvény tegnapi végszavazásán formába öntötték a VPOP-ről szoló törvényjavaslatot. Szakértők szerint a módosítások későn történtek meg, több gyakorlati kérdés tisztázatlan maradt.

Interneten a környezetszennyezők adatai

2004.03.09.

Hétfőtől egy zöldszervezet, a hónap végétől pedig a környezetvé-delmi tárca honlapján hozzák nyilvánosságra az ipari üzemek környezetszennyezési adatait. A térképes adatbázisban nyolcvanhárom hazai cég szennyezési mutatóiról olvashatók információk.

Áfa-módosítás – a büdzsét nem érinti?

2004.03.08.

Az áfa-törvény hétfői végszavazására beadott módosítások lényegében a csatlakozásból fakadó szabályváltoztatásokra és néhány kisebb belpiaci módosításra szorítkoznak.

Az FTC a Rambus döntés megfellebbezésére készül

2004.03.08.

Az USA Szövetségi Kereskedelmi Bizottságának (FTC) jogászai megfellebbezik a közigazgatási bíró döntését, amely elvetette a Rambus ellen felhozott trösztellenes vádakat.

Aláírták az ideiglenes iraki alkotmányt

2004.03.08.

Az iraki ideiglenes kormányzótanács aláírta hétfőn az ország átmeneti alkotmányát. A Bagdadban rendezett ünnepélyes ceremónián a tanács mind a 25 tagja ellátta kézjegyével az alapokmányt, amelynek elfogadása fontos előrelépés afelé, hogy júniusban átruházzák a hatalmat az irakiakra.

Még nem lesz EU-USA szabadkereskedelmi megállapodás

2004.03.08.

Az EU kereskedelmi bizottságának egyik vezetője szerint nincs esély arra, hogy szabadkereskedelmi megállapodásról kezdődjenek tárgyalások az Európai Unió és az Egyesült Államok között.

Megbüntetik a pofozkodó szülőket Nagy-Britanniában

2004.03.08.

Egy készülő törvényjavaslat szerint a fizikai fegyelmezés minden formáját büntetnék a jövőben Nagy-Britanniában - írja a Guardian. A brit gyermekvédelmi törvények jelenleg engedélyezik az "indokolt fenyítést".

Borrégiók alakulnak

2004.03.08.

Az eddigieknél nagyobb hangsúlyt kap a védett eredet, és erősödik a hegyközségek, a hegybírók szerepe, ha március végén az Országgyűlés elfogadja az új bortörvényt.

Munkáspárt: 300 ezer aláírás a kórháztörvény elleni népszavazáshoz

2004.03.08.

Háromszázezren írták alá a Munkáspárt kezdeményezését támogató íveket, népszavazás kiírását tartva szükségesnek a kórháztörvény ellen - közölte a párt elnöke. Thürmer Gyula szerint ezt a népszavazást is meg lehetne tartani június 13-án, az európai parlamenti választás napján.

Ki védi a gyermek titkát?

2004.03.07.

Nemrég törvénymódosítás írt elő titoktartást a pedagógusoknak: a törvény hatályba is lépett, de a róla szóló vita heve nem csökkent. Most módosították a módosítást is: a tanárnak nem kell többé a szülő előtt titkolóznia - azt az egy esetet kivéve, ha olyasmit tudott meg, amiben a szülő maga is érintve van.

Bírság helyett törésteszt-mozit lehet nézni

2004.03.07.

Újítással ált elő egy olaszországi város, a cataniai Caltagirone közlekedésrendészete: a sisak nélkül motorozók, vagy a biztonsági öv bekötéséről elfeledkező autósok elkerülhetik a különben boros bírságot és a büntetőpontokat, ha végignéznek egy oktatófilmet a töréstesztekről.

Állampolgári beadvány a miniszterelnök népszavazási felvetéseiről

2004.03.07.

Magánszemély népszavazást kezdeményezett az Országos Választási Bizottságnál a miniszterelnök által felvetett közvetlen köztársasági elnökválasztásra és a kisebb létszámú parlamentre vonatkozó kérdésekben. Az OVB harminc nap alatt köteles elbírálni a beadványt.

Egyedül a mezőgazdaság lóg ki a versenytörvény alól

2004.03.07.

A verseny tisztasága kikezdhetetlen alapkövetelménynek számít a piacgazdaságban. Mégis van egyetlen olyan ágazat, amely legálisan, következmények nélkül fittyet hányhat a versenytörvénynek. S ez a stratégiai terméket előállító agrárium.

Az Alkotmánybíróság 2004 március 8-9-i napirendje

2004.03.07.

Az Alkotmánybíróság folytatja a köztársasági elnök előzetes normakontrollra irányuló indítványának tárgyalását a befektetők és a betétesek fokozott védelmével kapcsolatos törvények módosításáról. A testület foglalkozik a rendőrségről szóló törvénynek az adatkéréssel összefüggő egyik szabályát kifogásoló indítvánnyal.

Parlament elé kerül az összes kétharmados törvény

2004.03.06.

A kabinet mindenképpen benyújtja a parlamentnek az összes, a tavaszi ülésszakra tervezett kétharmados törvényt, illetve módosító javaslatot.

"Másoknak is be kell tartania a játékszabályokat"

2004.03.06.

Az elmúlt években semmiféle politikai irányultságot nem lehetett látni a bíróságok munkájában - állítja Lomnici Zoltán a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke.

Melegek perelik New York államot

2004.03.06.

Beperelte New York államot egy homoszexuális pár, mert az megtagadta tőlük az engedélyt a házasságra. Az állami főügyész alkotmányellenesnek tartotta a melegházasságokat.

Az egyházak az Alkotmánybírósághoz fordulnak az esélyegyenlőségi törvény miatt

2004.03.06.

Az esélyegyenlőségi törvény az érintettek véleménye szerint sérti az egyházak autonómiáját, ezért a négy történelmi felekezet az Alkotmánybírósághoz fordul.

Pongó miatt pereskednek

2004.03.05.

Sváby András meghallgatásával folytatódott a Fővárosi Bíróságon annak az ügynek a tárgyalása, melyben egy valóságshow egyik szereplője miatt kezdett pereskedni két tévétársaság - jelenti a HavariaPress.

Vélemények az EU-ban: ne szigorítsák az internet kormányzati ellenőrzését

2004.03.05.

Az elmúlt évek legvilágosabb állásfoglalását tette közzé Lucio Stanca, Olaszország fejlesztési és technológiai minisztere, véleményét nyíltan az EU kétkedőinek címezve, mikor kijelentette, "gigantikus hiba" lenne a saját törvényei szerint fejlődő világhálót a kormányok ellenőrzése alá vonni.

Lehet népszavazás is június 13-án

2004.03.05.

Az igazságügyminiszter szerint nincs közjogi akadálya, hogy az európai parlamenti (EP) választás napján népszavazást tartsanak a köztársasági elnök közvetlen választásáról és a kisebb parlamentről. Bárándy Péter közölte, a jogszabályok nem tiltják, hogy az EP-választással egy időben népszavazás is legyen.

A kis-és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló törvény

2004.03.05.

Az új törvény alapvetően a vállalkozói környezet javítását, a magyar gazdaság versenyképesebbé válását szolgálja, a magyar vállalkozások számára közvetlen és érzékelhető előnyöket biztosítanak, és ezáltal a kis- és középvállalkozások nagyobb szerepet tölthetnek be a gazdaság fejlesztésében és növekedésében.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000