Hír archívum: 2004. március

Más hónap

A Felsőoktatási Tudományos Tanács támogatja az új felsőoktatási törvény koncepcióját

2004.03.05.

Az Oktatási Minisztérium örömmel fogadja, hogy a Magyar Rektori Konferenciának és a Főiskolai Rektorok Konferenciájának egyhangú támogatása után a Felsőoktatási Tudományos Tanács is egyetértett a Magyar Universitas Programmal és az új felsőoktatási törvény koncepciójával.

Fogyasztóvédelmi vizsgálat a tejtermékek ellenőrzésére

2004.03.05.

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség előrehozta a tej, a tejtermékek és a tejimitátumok vizsgálatát éves tervében a jelenleg kialakult helyzetre való tekintettel. A versenyhivatal egyelőre csak tájékozódik a reggeli italok forgalmazásának leállításáról. A szaktárca nem tervez jogszabályt a tejimitátumok visszaszorítására.

Idős tévések pereskednek a koruk miatt

2004.03.04.

Túl öregnek találta kollégáját a televíziós munkához egy hetvennégy éves amerikai tévés vállalkozó, aki ezért kénytelen bíróságra járni. A felperes szerint az műsorvezető-üzletember sok más produkciós cég főnökéhez hasonlóan csak a fiatalokat tartja értékes munkaerőnek.

Népszerűek a fájlcserélők a munkahelyeken

2004.03.04.

Egy friss felmérés szerint az amerikai munkahelyeken továbbra is sokan kapcsolódnak különböző fájlcserélő hálózatokra, például a Kazaa-ra. Teszik ezt a lemezipar által indított perek ellenére.

Törvény tiltja ki a vallási jelképeket a francia iskolákból

2004.03.04.

A francia szenátus elsöprő többséggel elfogadta az iskolák vallási semlegességéről szóló törvényt, amely megtiltja a feltűnő vallási jelek - például a fejkendő - viselését.

Féregháború a vírusírók között

2004.03.04.

A vírusszakértők újabb verziókat találtak az utóbbi hetekben terjedő három nagy e-mail féregből, és azt mondják, hogy az utóbbi idők járványainak feltehetően a rivális vírusírók közt kitört háború az oka. Csak szerdán három új verziót izolált az F-Secure, a Netsky.F-et, a MyDoom.H-t és a Bagle.K-t.

Tiltakoznak a használtautó kereskedők a regisztrációs adó ellen

2004.03.04.

A használtautó kereskedőket tömörítő Magyar Gépjárműkereskedők Országos Egyesülete (MGOE) tiltakozik a regisztrációs adó törvénymódosító javaslat ellen, amely négy-ötszörösére emeli az import használtautók terhét a korábbi fogyasztási adóhoz viszonyítva - mondta Bakó Zoltán, az egyesület titkára sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Az SCO Linux-felhasználókat perel, bíróság előtt a DaimlerChrysler

2004.03.04.

Bekövetkezett az, amitől az egész Linux-világ tartott, az SCO a szoftvergyártók után a végfelhasználókat is elkezdte beperelni, így most az AutoZone-t és a DaimlerChyslert.

Pongó miatt pereskednek

2004.03.03.

Sváby András meghallgatásával folytatódott a Fővárosi Bíróságon annak az ügynek a tárgyalása, melyben egy valóságshow egyik szereplője miatt kezdett pereskedni két tévétársaság - jelentette a HavariaPress.

A guantanamói foglyok helyzete nem éppen reményteli

2004.03.03.

Két évvel az afganisztáni események után megkezdődött az első vádeljárás az amerikai tengerészet guantanamói támaszpontján fogva tartott gyanúsítottak ügyében. Jelenleg három embert – Oszama bin Laden állítólagos testőreit – vádolják terrorcselekményekben való részvétellel.

OIT: Csak a látszatot sértette a Bácskai-ügy bírája

2004.03.03.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács szerint a "függetlenség látszatára" is ügyelni kellett volna a Bácskai-ügy bírájának. A tanács azért foglalkozott a bíróval, mert a Bácskai-ügy tárgyalásán szobájában fogadott egy miniszetert és egy államtitkárt, majd egyiküket soron kívül meghallgatta.

Büntetővád az egykori WorldCom vezér ellen

2004.03.03.

Bűnszövetségben elkövetett értékpapír csalásért emeltek vádat kedden Bernard Ebbers, a WorldCom egykori vezérigazgatója ellen a cég 11 milliárd dolláros mérleghamisítási ügye kapcsán.

Megegyezéssel járult az IBM újabb kártérítési pere

2004.03.03.

Egy héttel az után, hogy Kaliforniában pert nyert két egykori alkalmazottjával szemben, ezúttal New York államban megegyezéssel zárt le egy hasonló kártérítési pert egy alkalmazottjának lányával szemben, mielőtt kiválaszthatták volna az esküdteket.

Megegyezés az EU és a DT között megosztott hozzáférés ügyben

2004.03.03.

Az Európai Bizottság megegyezésre jutott a Deutsche Telekommal, amely megszünteti versenyellenes gyakorlatát a nagy sebességű internetszolgáltató piacon. A bizottság közleménye szerint a DT a jövőben nem kínál szélessávú hozzáférést olyan alacsony áron, amely már nem hagy lehetőséget a nyereségre a versenytársak számára.

Kovács: csak a törvények szerint adható magyar állampolgárság

2004.03.02.

A magyar kormány és az Országgyűlés nem dönthet a kettős állampolgárságról, csak a magyar állampolgárság kedvezményes megadásáról - jelentette ki a külügyminiszter. Az, hogy valaki lesz-e a kettős állampolgár, attól függ, hogy jelenlegi hazája tudomásul veszi-e a második állampolgárság megadását.

Rongálással vádolja a BRFK a Citadella-teraszt

2004.03.02.

Természetkárosítás és rongálás miatt vádemelési javaslatot nyújtott be a Citadella-terasz ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). A rendőrség szerint a 2002. tavaszán engedély nélkül épített terasz régészeti lelőhelyeket rongált meg, a szórakozóhely lebontásával pedig nem sikerült helyreállítani az eredeti természeti állapotot.

Két év felfüggesztett börtönre ítélték Benkő Pétert

2004.03.02.

Jogerősen két év, öt évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla Benkő Péter színészt egy áfacsalási ügy miatt. A színész élettársa, Magyar Ildikó hat és fél év letöltendő börtönbüntetést kapott. Az ítélethirdetésen sem Benkő, sem Magyar nem jelent meg.

Spam-küldő országok listája: a piszkos 12

2004.03.02.

A Sophos biztonságtechnikai vállalat kétnapos felmérése szerint földrajzilag meglehetősen érdekes képet nyújtanak a leginkább spam-küldő országok.

Ki lehet a nép ügyvédje?

2004.03.01.

Április 1-től Budapesten és minden megyeszékhelyen elfoglalja a hivatalát a nép ingyenes ügyvédje. Egyelőre még nem fognak vinni peres ügyeket, amit csinálnak, az nagyjából kimerül a jogsegély szolgálatban. Feltehetően lesz elég önkéntes segítő, még az ügyvédi díjakhoz képest nagyon kevés 2000 forintos óradíjért is, mivel már jócskán érezhető a túlképzés okozta jogász munkanélküliség.

Doménnyilvántartók pere az ICANN és a VeriSign ellen

2004.03.01.

Egy nappal az után, hogy pert indított ellene a VeriSign, mert késlekedik új szolgáltatásának engedélyezésével, nyolc doménnyilvántartó is pert indított a doménnév rendszert ellenőrző szervezet ellen, de ezúttal a VeriSignnal közösen osztoznak az alperes helyén.

Elfogadták Irak ideiglenes alkotmányát

2004.03.01.

Irakban a kormányzótanács elfogadta az ország ideiglenes alkotmányát. A dokumentumot hivatalosan szerdán írják alá.

Szabadon engedték a népirtással vádolt gerillavezért

2004.03.01.

Nem tudták azonosítani, ezért szabadon engedték Agim Ceku albán gerillavezért a magyar hatóságok. A szerbek által népirtással és terrorizmussal vádolt egykori horvát tábornok a mai napig horvát állampolgár, a határőrség szerint így nem lehet azonos a körözött személlyel.

Visegrádi kormányfői találkozó lesz Prágában

2004.03.01.

Visegrádi kormányfői csúcstalálkozó lesz március 8-án Prágában - közölték hétfőn kormányzati források a cseh fővárosban. A találkozó pontos programját egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Nem hivatalos információk szerint az eszmecsere központi témája az Európai Unió kibővítése, valamint a visegrádi országok bővítés utáni együttműködése lesz.

Életbe léptek az EU kereskedelmi szankciói az Egyesült Államok ellen

2004.03.01.

Az Európai Unió hétfőn életbe léptette előre meghirdetett kereskedelmi szankcióit az Egyesült Államok ellen. Ilyen első ízben történik a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) 1995-ös megalapítása óta. A fokozatosan bevezetendő szankciók várhatóan 315 millió dollár értékű amerikai exportot érintenek az idén, és az EU-nak évi négymilliárd dollár értékű árut érintő szankciókra van lehetősége.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000