Hír archívum: 2004. április

Más hónap

Intel-AMD processzorháború az EU-ban

2004.04.22.

Az Európai Bizottság vizsgálatot indított, hogy Németország és Olaszország nem favorizálja-e törvénytelen módon az Intel lapkáival készülő számítógépeket riválisai, például az AMD rovására, erősítette meg szerdán a bizottság szóvivője.

Szócsatává fajult az európai adóverseny

2004.04.22.

A német kancellár és legnagyobb hazai ellenfele együtt vádolja a csatlakozókat az egyre fokozódó adóverseny miatt. Eközben Németországban kampányt indítottak az EU-bővítés népszerűsítésért.

Radikális adóreform a PM előtt

2004.04.22.

Az adórendszer minden eddiginél radikálisabb átalakításán dolgozik a Pénzügyminisztérium. Akár már jövőre megadóztathatják a kamatokat.

Jogbizonytalanság követheti az EU-csatlakozást

2004.04.22.

Zűrzavart" okozhat a csatlakozó országokban, hogy május 1-ig nem készül el az uniós joganyag fordítása - írja a Financial Times. A brit gazdasági lapnak nyilatkozó jogászok szerint bizonyos kihágások esetén elkerülhető lesz a felelősségre vonás, és a bíróságok sem lesznek tisztában a teendőikkel.

40 százalékkal nőtt az evások száma

2004.04.22.

Ebben az évben 82 848 egyéni és társas vállalkozás tartozik az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá, ami mintegy 24 ezerrel, 40 százalékkal több, mint tavaly - közölte APEH csütörtökön.

Jelentkezési felhívás a hetedik magyar jogászgyűlésre

2004.04.22.

A Magyar Jogász Egylet Alapszabályának megfelelően 2004. május 20-22-én (csütörtök, péntek, szombat) Balatonfüreden rendezi a magyar jogásztársadalom országos szakmai fórumát jelentő Hetedik Magyar Jogászgyűlést.

Ma döntenek a légiutasok adatainak kiadásáról

2004.04.21.

Ma dönt az Európai Parlament arról, felszólítja-e az Európai Bíróságot: vizsgálja felül azt az egyezményt, amely alapján kiadnák az Egyesült Államoknak az európai légiutasok személyes adatait.

Megalakult a Szaddám Huszein ügyében ítélkező törvényszék

2004.04.21.

A törvényszéket egyelőre hét bíró és négy ügyész alkotja, vezetője az Egyesült Államokban jogot tanult Szálem Csalabi lett. Az iraki vezetők döntése alapján létrehozott testület az elűzött diktátor és híveinek ügyében ítélkezik majd.

Zöld jelzés az európai részvénytársaságoknak

2004.04.21.

A parlamenti frakciók vezérszónokai támogatták az európai részvénytársaságról szóló törvényjavaslatot az előterjesztés keddi általános vitájában.

Lengyelországban május 1-jétől euróval is fizethetünk

2004.04.21.

A zloty még kap egy kis haladékot, de május 1-jével, az ország EU-csatlakozásával egy időben az euró is hivatalos fizetőeszközzé válik Lengyelországban.

Balázs Péter: Londonnak joga van referendumot tartani az EU-alkotmányról

2004.04.21.

Minden EU-országnak jogában áll referendumokat rendezni, de egyik országnak sem áll jogában másokat hátráltatni - mondta Balázs Péter, az Európai Bizottság kijelölt biztosa arra a kérdésére válaszolva, hogy mi történik, amennyiben az európai alkotmányról tartandó brit referendum negatív eredménnyel végződne.

EU választás: AB-elutasítás

2004.04.21.

Az Alkotmánybíróság (AB) elutasította azokat az indítványokat, amelyek az európai parlamenti választással kapcsolatos szabályozást kifogásolták - tudatta közleményben a testület.

Bírák adták bíráknak

2004.04.21.

Csiba Tibor, a Fővárosi Bíróság közigazgatási kollégiumának vezetője és Bodor Tibor, a Pesti Központi Kerületi Bíróság csoportvezető bírája, címzetes megyei bírósági bíró kapta idén a Fővárosi Bíróság aranygyűrűjét.

Jogerős pénzbüntetés Domaszék polgármesterének

2004.04.20.

étrendbeli sikkasztás miatt pénzbüntetésre ítélte a Szegedi Városi Bíróság Domaszék polgármesterét - jelenti a HavariaPress.

NETÉRT - MATÁV a "betárcsázós csalások" ellen

2004.04.20.

A NETÉRT Egyesület kezdeményezésére a NETÉRT és a MATÁV képviselõi április 20-án informális eszmecserét folytattak arról, miként léphetnének fel közösen is az aggasztó mértékben szaporodó "betárcsázós csalások" ellen.

Portál segíti a hazaiak EU-s pályázását

2004.04.20.

Mától DirectEurope néven , az Oracle Hungary, a HP Magyarország, az OTP Bank és a Leadex Magyarország közös munkája eredményeként megnyílt az első olyan webhely Európában, amely az EU-hoz újonnan csatlakozó országok gazdasági ágazati szereplőit, valamint közigazgatási egységeit segíti az Európai Unió strukturális alapjainak minél eredményesebb megpályázásában.

Fizet a belga kormány a nyugdíjasok foglalkoztatásáért

2004.04.20.

A belga kormány fizet a vállalkozásoknak, ha azok nem küldik nyugdíjba, hanem tovább foglalkoztatják a nyugdíj-korhatárt elért alkalmazottakat. Az intézkedés célja enyhíteni azon a gazdasági nyomáson, amit a gyorsan elöregedő munkaképes lakosság nyugdíjának biztosítása jelent a költségvetésnek.

Brókerbizottság - a demokrácia csődje?

2004.04.20.

Az Magyar Demokrata Fórum elnöke a magyar politika szégyenének és a demokrácia gyásznapjának nevezte azt, hogy ma tartja utolsó ülését a brókerbotrányt vizsgáló országgyűlési bizottság.

Transzparensekkel és röpcédulákkal zavarták meg a parlament ülését

2004.04.20.

"Ki Irakból" feliratú transzparenssel és röpcédulákkal zavarták meg az Országgyűlés hétfői ülését ismeretlenek. A narancssárga pólót viselő négy fiatalt a teremőrök kivezették a karzatról. Szili Katalin, az ülést vezető elnök példátlannak nevezte a történteket, és bejelentette, hogy a házbizottság kivizsgálja az ügyet.

Önkormányzatiság napjainkban

2004.04.19.

Egyre több felől hallani manapság az e-kormányzatiság, és az e-önkormányzatiság fogalmairól. Mindenhol törekvésként fogalmazódik meg, hogy a helyi és országos közigazgatás egyre nagyobb területét lássák el informatikai támogató és megoldás rendszerekkel. Ezek nem pusztán gyorsítják és egyszerűsítik az ügyintézési, pénzügyi és szervezési folyamatokat, hanem jelentős megtakarítások is elérhetők vele.

Munkahelyen tilos ajánlószelvényt gyűjteni

2004.04.19.

Nem szabad ajánlószelvényt gyűjteni munkahelyeken és tömegközlekedési eszközökön vagy oly módon, hogy az az állampolgárokat zavarná életvitelükben - mondta el az európai parlamenti választásról Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője.

A gazdasági társaságokról és a bírósági cégeljárásról szóló törvények koncepciója

2004.04.19.

Az igazságügy-miniszter 2003. nyarán Kodifikációs Bizottságot hozott létre a gazdasági társaságokról szóló 1997. évi CXLIV. törvény, valamint az ún. cégtörvény (1997. évi CXLV. törvény) felülvizsgálatára és ennek alapján új társasági és cégtörvény megalkotásának az előkészítésére.

Illetékkedvezmény az örökösnek

2004.04.19.

Jelentős öröklési illetékkedvezményre számíthat május 1-jétől az egyéni vállalkozó örököse, ha elkötelezi magát a mellett, hogy tovább viszi a vállalkozást legalább három évig.

Közbeszerzési káosz jöhet

2004.04.19.

A szükséges kormányrendeletek késése miatt kaotikus helyzet alakulhat ki az új közbeszerzési törvény május 1-jei teljes hatálybalépésekor - vélik szakértők. Úgy tudjuk, az elektronikus közbeszerzés koncessziós jogát a Kopint-Datorg kaphatja meg.

Lassan gyorsuló perek

2004.04.18.

Tíz éve nem dönt a bíróság egy ikerház felének sorsáról. Azóta nem jut pénzéhez egy fiatalasszony, aki nyolcadik albérletében lakik, a vándorlások közben kisfiúból immár fiatalemberré serdült gyermekével. Strassbourghoz fordult kétségbeesésében, ahol perelhúzódás miatt mostanában többször is elmarasztalták a magyar államot.

Nemsokára a kormány előtt az e-ügyintézést szabályozó törvény

2004.04.17.

Az elektronikus kormányzati szolgáltatásokat jogszabály- és ügyfélalapon kell kialakítani, mivel a technológia alapú alkalmazások a tapasztalatok szerint megbuknak.

Megválasztották az új ítélőtáblák elnökeit

2004.04.16.

Két korábbi megyei bírósági elnököt választottak az újonnan felállítandó két ítélőtábla elnökévé - értesült a HavariaPress.

Holló: mielőbb szükség van új alkotmánybírókra

2004.04.16.

Az Alkotmánybíróság azt szeretné, ha a parlament mielőbb megválasztaná az új alkotmánybírákat - közölte a Népszavával Holló András.

Egészségügyi reformtörvény készül

2004.04.16.

Az egészségbiztosítási ellátás rendszere nem változik, marad a jelenlegi járulékrendszer az egységes és oszthatatlan kockázatviseléssel, jelentette ki Kökény Mihály egészségügyi miniszter, megindítva az újfajta, korszerű és hatékony ellátásszervezési rendszerről szóló törvénytervezet társadalmi vitáját.

Elnapolták a tárgyalást a kormány ellen indított gyógyszerár-perben

2004.04.15.

Az egyik gyógyszercég szerint a jelenlegi kormány 2002-ben megszegte azt a megállapodást, amelyet a gyógyszergyártók még 2000-ben az előző kabinettel kötöttek a gyógyszeráremelések mértékéről.

Új vámszabályok májustól

2004.04.15.

Május 1-jétől új vámárunyilatkozatokat kiadó informatikai rendszer működik a vámhivatalokban, amely integrálja az uniós és a magyar nemzeti vámszabályokat tartalmazó adatbázisokat.

Újabb egyeztetés az alkotmánybírákról

2004.04.15.

Hétfőn egyeztetnek a parlamenti pártok képviselői a leendő új alkotmánybírák személyéről - értesült a Népszava. Miközben a honatyáknak már két jelöltben is meg kellett volna állapodniuk, nevekről hivatalosan és informálisan sem esik szó.

Döntés várható az uniós polgárok kárenyhítéséről

2004.04.14.

A kormány szerdai ülésén várhatóan kiterjeszti az egyes erőszakos bűncselekmények áldozatainak kárenyhítését szabályozó kormányrendelet személyi hatályát az Európai Unió tagállamainak állampolgáraira és viszonosság esetén a más külföldi állampolgárokra is.

Az államfő előzetes normakontrollt kér az Alkotmánybíróságtól egy agrártörvényről.

2004.04.14.

Mádl Ferenc szerint több ponton is alkotmányos aggályokat vet fel az a jogszabály, amely a mezőgazdasági termékek kereskedelmi többletkészletezésével kapcsolatos intézkedésekről szól.

Személyiségi jogokat sért a Google ingyenes email-szolgáltatása?

2004.04.14.

Kalifornia állam egyik szenátora jogi eszközöket vetne be a Google hamarosan induló ingyenes email-szolgáltatásának leállításába, ugyanis véleménye szerint az megsérti a személyiségi jogokat. "Szerintünk ez a magánszféra abszolút megsértése. Olyan, mintha egy hatalmas reklámtábla lenne a lakás közepén" -- mondta Liz Figueroa demokrata szenátor.

Magyar szakértőt választottak az ENSZ Emberi Jogok bizotttságába

2004.04.14.

Az ENSZ Emberi Jogok Bizottsága (EJB) az Emberi Jogok Előmozdításával és Védelmével foglalkozó Albizottság tagjai közé választotta Bíró Gáspár magyar szakértőt - tájékoztatott a Magyar Állandó ENSZ Képviselet.

A többség kenőpénz nélkül is boldogul

2004.04.13.

A magyar lakosság többsége szerint a mindennapi életben korrupció nélkül is lehet boldogulni. Ez a vélemény az átlagosnál jobban elterjedt a korcsoportok közül a 30 évesnél fiatalabbak, nemek szerint a nők, lakóhely szempontjából a 10 ezer lakosúnál kisebb településen élők és a közepes vagy alacsonyabb jövedelműek között. Nem is ad soha kenőpénzt a felnőttek 44 százaléka, és további 25 százalék is csak ritkán.

Halasztódik az egységes EU-jogsi

2004.04.13.

Mivel a szavazás elmaradt, az európai képviselők elszalasztották az utolsó alkalmat, hogy az EU rövid időn belül bevezesse az egységes európai jogosítványt. Az Európai Unió területén jelenleg 80 különböző típusú vezetői engedély van forgalomban.

Kényszervállalkozások - felszámolási láz

2004.04.13.

Átrajzolja a vállalkozások működését, hogy a nyár derekától az adókat és járulékokat kivetik a színleltnek minősített szerződésekre is.

Felfüggesztett börtön a milliárdos piramisjátékért

2004.04.13.

3490 kárvallottja van annak a piramisjátéknak, amibe a becsapottak 2001 decemberéig összességében 1,095 milliárd forintot fizettek be. Keddi ítéletében három vádlottat felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt, egy vádlottat bűncselekmény hiányában felmentett a Somogy Megyei Bíróság.

Várakozó állásponton van a bíróság a Red Hat és az SCO Group ügyében

2004.04.12.

A Red Hat a tavaly augusztusi LinuxWorld konferencián bejelentette, hogy pert indít a Linux és az IBM elleni harcáról elhíresült SCO Group ellen, hogy véget vessen a nem bizonyított, hamis állításokat tartalmazó nyilvános kijelentések áradatának, amelyekkel az SCO Group a Red Hat Linux és a nyílt forráskódú szoftverek fejlődési folyamatát akadályozza, illetve félelmet, bizonytalanságot és kételyt ébreszt a Linux iránt.

Vámmentes boltok: változó szabályok

2004.04.12.

Májustól csak az az utas vásárolhat áfamentesen az unió repülőtereinek tax free shopjaiban, aki beszállókártyával igazolja, hogy az EU területén kívülre utazik. Ez is velejárója az uniós csatlakozásnak.

Kártérítés az utazás örömének elvesztéséért

2004.04.11.

Májustól az utazás örömének elvesztése címén visszakövetelhetjük az irodától a nyaralás árát, vagy akár annak többszörösét is, ha nem azt kapjuk, amit a prospektusban kínáltak.

Épülhetnek a magánbörtönök

2004.04.11.

Elhárult az utolsó akadály is a magánerős börtönépítés elől, a meglévő büntetés-végrehajtási intézmények anyagi ellátottságáról azonban folytatni kell a tárgyalásokat - mondta az igazságügy-miniszter, miután egyeztetett a pénzügyminiszterrel.

Elvben már elérhető a közösségi jog fordítása

2004.04.11.

Az Igazságügyi Minisztérium már végzett a közösségi jog magyarra fordításával, ám még néhány nemzetközi szerződés lektorálása nem készült el. A mintegy 90 ezer közlönyoldalnyi joganyag interneten elérhető. Minden bírónak viszont biztosan nem addig saját számítógépe, pedig korábban ezt mondták a sikeres csatlakozás egyik előfeltételének.

Jogkezelő helyett magán ügynökség bábáskodna a tankönyvek jogdíjának bevezetése körül

2004.04.11.

Az oktatási tárca nem tervezi jogkezelő létrehozását, hogy enyhítse a kiadói gondokat, miután május elseje után szerzői jogdíj-kötelessé válnak a tankönyvek - tudta meg a Népszava Sipos János közoktatási helyettes államtitkártól.

Adóreformot sürget az SZDSZ

2004.04.11.

Az SZDSZ bízik abban, hogy a mérvadó politikai erők között hosszú távú konszenzus alakulhat ki az adócsökkentésről - jelentette be Budapest főpolgármestere.

Változó áfa-szabályok

2004.04.09.

Magyarország május 1-i uniós csatlakozásával változnak egyes áfa szabályok. A változások abból következnek, hogy az Európai Unió hozzáadott érték alapú forgalmi adó rendszerének általános szabályait összefoglaló 77/388. (EGK), ún. 6-os irányelv érinti a hazai áfa-szabályozást is. A változások az általános forgalmi adó törvény egyes részterületein jelentkeznek.

A döntés-előkészítés nyilvános

2004.04.09.

Önmagában nem indokolja a közérdekű adatok hozzáférhetőségének korlátozását az a tény, hogy közfeladatot ellátó szervek döntés-előkészítő dokumentumairól van szó – mondta ki határozatában az Alkotmánybíróság (AB) tegnap.

Halasztódik az egységes EU-jogosítvány

2004.04.09.

Mivel a szavazás elmaradt, az európai képviselők elszalasztották az utolsó alkalmat, hogy az EU rövid időn belül bevezesse az egységes európai jogosítványt. Az Európai Unió területén jelenleg 80 különböző típusú vezetői engedély van forgalomban.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000