Hír archívum: 2004. április

Más hónap

A távoltartás nem elég

2004.04.09.

Magyarországon az emberek háromnegyede jogosnak tartja a gyermek pofozását, a fele pedig a feleségét is. Így azt kell elérni, hogy az emberek ne tekintsék normális jelenségnek a családon belüli erőszakot - hangzott el az Igazságügyi Minisztériumban szervezett szakmai konzultáción.

Gyermekmunka – a legmocskosabb profit

2004.04.08.

A Nemzetközi Munkaügyi Hivatal szerint az öt és tizenhét év közötti gyermekek közül valamilyen módon minden hatodik érintett a gyermekmunkában. A munkára fogott gyermekek több mint fele ázsiai.

Levelet kapott Bin Ladenéktől a Magyar Hírlap

2004.04.08.

Érdekes levelet kapott kedden a Magyar Hírlap szerkesztősége. A feladó (bár ezt a borítékról diszkréten elhagyták) az "al-Kaida Magyarorszagi Specialis Akciocsoport, Budapest, Magyarorszag".

Rekordbüntetés az ügyfélpénzek könyveléséért

2004.04.08.

Minden eddiginél magasabb bírságot szabott ki a felügyelet az egyik külföldi tulajdonú biztosítóra, amiért az tévesen tartotta nyilván az ügyfelek befektetéseit. A cég szerint senkit nem ér kár.

A VeriSign keresetének elutasítását kérik

2004.04.08.

Az internet névrendszerét felügyelő ICANN hétfőn arra kérte a bíróságot, utasítsa el az ellene pert indító VeriSign keresetét.

Kökény Mihály: nem halogatható a kiszámítható gyógyszertámogatási rendszer megteremtése

2004.04.08.

Kökény Mihály egészségügyi miniszter egyetértését fejezte ki a Magyar Gyógyszerész Kamara elnökének írt válaszlevelében azzal kapcsolatban, hogy nem halogatható tovább a hosszú távú, kiszámítható és átlátható gyógyszertámogatási rendszer megteremtése.

Év végéig internetes ügyintézés minden okmányirodában

2004.04.07.

Várhatóan az év végéig minden okmányiroda esetében lehetőség nyílik az internetes ügyintézésre. Az eddigi négy ügytípus mellett a jövőben a mozgáskorlátozottak parkolási engedélyének kiváltását is lehet majd a Magyarország.hu segítségével kezdeményezni.

Felfüggesztették az eredetiségvizsgálatra kiírt közbeszerzési eljárást

2004.04.07.

Ideiglenesen felfüggesztették a BM Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatala által a magyar gépjárművek eredetiségvizsgálatának elvégzésére kiírt közbeszerzési pályázati eljárást.

Adóbevallás: pórul járhattak a korán nyilatkozók

2004.04.07.

Jelentős késéssel vehetik át adóvisszatérítésüket azok, akik jóval a bevallási határidő lejárta előtt, február végén vagy március elején adták postára küldeményüket - közölte Varga Árpád az APEH szakmai elnökhelyettese.

3500-an várnak kivégzésre Amerikában

2004.04.07.

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet jelentése szerint 2003-ban 1146 embert végeztek ki a világ 28 országában. A legtöbb halálos ítéletet Kínában, Iránban, az Egyesült Államokban és Vietnamban hajtották végre. Ezek azonban csak a szervezet tudomására jutott esetek, valószínűleg ennél sokkal több embert végeztek ki.

Üzleteltek az állampolgársággal - Elutasították a zárt eljárást

2004.04.06.

Vesztegetés és okmányhamisítás miatt is a bíróság elé állt az Országgyűlés Rendészeti Bizottságának egyik korábbi tanácsadója - jelenti a HavariaPress.

Szerdától drágul a cégbejegyzés

2004.04.06.

Szerdától 25 és 40 százalék közötti értékben nő a gazdasági társaságok számára kötelezően előírt, az alapításkor és a változáskor fizetendő közzétételi díj.

Folytatódnak a Lindows-Microsoft perek

2004.04.06.

A szoftveróriás nyugodtan folytathatja márkanév bitorlási pereit a külföldi bíróságokon a Linux gyártó Lindows.com ellen - döntött a bíró.

A Sun-paktum árthat a Microsoft elleni EU eljárásnak

2004.04.06.

Az egész informatikai ipart megrengető pénteki bejelentés, hogy a Microsoft és a Sun kiegyezett egymással, beszünteti a pereskedést és technikai kérdésekben együttműködik egymással, potenciálisan megingathatja a Microsoft fellebbezését az Európai Bizottság döntése ellen, vélekedtek hétfőn a szakértők.

Enyhe törvénytervezet a VoIP-ról

2004.04.06.

A legtöbb Internet Protokollon zajló hangszolgáltatás mentes lesz az adók és a szabályozás alól, és a szövetségi kormányzat úgy fogja kezelni, mint egy enyhén szabályozott információs szolgáltatást, amennyiben az amerikai törvényhozáson átmegy az a tervezet, melyet John Sununu szenátor e hét elején kíván benyújtani.

Parlamenti döntés alapján nem lesz "telefonadó"

2004.04.06.

Az Országgyűlés hétfőn megszavazta az egyes pénzügyi tárgyú törvények európai uniós jogharmonizációs módosítására vonatkozó előterjesztéshez érkezett módosító indítványok közül a kormány által támogatottakat, ezek között azt is, amelyik kiveszi a normaszövegből a 3.000 forintos, telefonadó néven ismertté vált közterhet.

Előadói felhívás a Magyar határellenőrzés – Európai Biztonság c. konferenciára

2004.04.05.

A Magyar Hadtudományi Társaság Határőr Szakosztály Pécsi Szakcsoportja – a 2001. évben megteremtett hagyományt követve – a Határőrség ünnepnapja alkalmából 2004. június 22-én nemzetközi, tudományos konferenciát tart Pécsett "Magyar határellenőrzés – Európai Biztonság" címmel. A szervezők további előadók jelentkezését várják.

Börtönbüntetés járhat a falfirkáért

2004.04.05.

Nagy Gábor Tamás fideszes országgyűlési képviselő, I. kerületi polgármester a büntető törvénykönyv módosítását kezdeményezi, hogy súlyosan büntessék meg a falfirkák készítőit.

Áll a közjogi kodifikáció

2004.04.05.

Az Igazságügyi Minisztériumban nem dolgoznak a kormányfő közjogi javaslataival kapcsolatos törvénymódosítások előkészítésén.

A szabadkereskedelem elvének megsértésével vádolnak három EU-országot

2004.04.05.

Az Európai Unió perrel fenyegette meg Görögországot, Belgiumot és Spanyolországot, ha nem változtatnak a szabadkereskedelemmel ellentétes gyakorlatukkal.

Ideiglenes távoltartás a családon belüli erőszak ellen

2004.04.05.

Szerdán a kormány elé kerülhet a családon belüli erőszak elleni törvénytervezet, amely szerint ideiglenesen ki lehetne tiltani otthonából azt, aki bántalmazza hozzátartozóit. Az új rendszerben a rendőrök felelőssége és lehetőségei is nagyobbak lesznek.

Csalfa is lehet az EMMA

2004.04.05.

Míg a kormány a munkaerőpiac átláthatóságát és a munkavállalók jogbiztonságát várja az egységes Magyar Munkaügyi Adatbázistól (EMMA), addig szakértői vélemény szerint a gyakorlati megvalósítás több kérdést is fölvet.

A sajtószabadság helyzete A-tól Z-ig

2004.04.04.

2003-ban nem csupán egyes újságírók, riporterek és tudósítók mondhattak búcsút alkalmazóiknak a nekik nem tetsző véleményük miatt, hanem tekintélyes mennyiségű médiumot is kisatírozott a cenzúra.

Az SZDSZ az internetes szólásszabadságért

2004.04.04.

A Szabad Demokraták Szövetsége szerint az internetes szólásszabadság nem korlátozható, a párt ezért fontosnak tartja, hogy az információs jogokról szóló törvény a világháló használatáról is szóljon - mondta Szent-Iványi István vasárnap sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az APEH befagyasztotta dolgozóinak jutalmazási keretét

2004.04.03.

Zárolni kénytelen munkatársainak jutalmazási keretét az adóhivatal. A takarékossági intézkedések nyomán átcsoportosítják a felújításokat és korlátozzák a telefonhasználatot is. 56 milliárd forintos igazgatási költségkeretéből hatmilliárd 600 millió forintot kell megtakarítania az APEH-nek.

Megújulhat az adórendszer

2004.04.03.

Egyeztetés kezdődött a Pénzügyminisztériummal az adórendszer modernizálásáról - mondta el a Népszabadságnak a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára.

Tavaly nőtt az ombudsmanhoz érkező panaszok száma

2004.04.03.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosához és általános helyetteséhez tavaly 4 540 beadvány érkezett. Ez 680-nal több, mint ahány beadványt 2002-ben kapott az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

Az SZDSZ nemet mond a telefonadóra

2004.04.03.

A szabaddemokraták elutasítják a telefonadót, és a hétfői parlamenti szavazáson nemet mondanak a kormányzati előterjesztésre - mondta Gusztos Péter képviselő.

Az Alkotmánybíróság 2004 április 5-6-i napirendje

2004.04.02.

Az Alkotmánybíróság megtárgyalja a büntetőeljárásról szóló törvénynek a távollévő terhelttel szembeni eljárásra vonatkozó rendelkezéseit kifogásoló indítványt. A testület foglalkozik a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvénynek az öregségi nyugdíj összegének meghatározásával kapcsolatos szabályait vitató indítvánnyal.

Az Európai Parlament nem ad adatot az USA-nak a légiutasokról

2004.04.02.

Az emlékezetes szeptember 11. óta várják el az amerikai hatóságok, hogy a hozzájuk érkező repülők utasairól indulás előtt adatokat szolgáltasson az indító ország. Az adatok közt olyan meglepő tételek is szerepelnek, mint a hitelkártyaszám vagy a menüválasztás (normál, kóser avagy vegetáriánus).

Folytatódik a regisztrációs adó háború

2004.04.02.

Az Alkotmánybírósághoz, a Gazdasági Versenyhivatalhoz, s ha szükséges, akár az Európai Bírósághoz is fordul a Magyar Gépjármű-Kereskedők Országos Egyesülete (MGOE), hogy érvénytelenítse a regisztrációs adóra vonatkozó rendelkezéseket módosító jogszabálynak az érintettek szerint törvény- és alkotmánysértő passzusait.

Májusig megtanulják az okmányokat a határőrök

2004.04.02.

Több mint száz új okmány ismertetőjegyeit kell május elsejéig megtanulniuk a magyar határőröknek, Magyarország uniós csatlakozása után ugyanis a közösségi országok mindegyikébe lehet utazni csak a személyi igazolvány felmutatásával.

Bevonják az érdekvédőket a törvényhozási munkába

2004.04.02.

A parlamenti ülésszakok előtt a szakszervezetek is megismerhetik majd a jogalkotási programot és véleményt mondhatnak a számukra fontos jogszabályokról.

Amerikai sztárügyvéd perli a magyar államot

2004.04.02.

Pert indít Magyarország ellen Ed Fagan amerikai sztárügyvéd, aki a rabolt náci vagyonok visszaadásának ügyeiben tett szert hírnévre.

Munkaügyi pert nyert a pénzügyi nyomozó az ORFK ellen

2004.04.01.

Munkaügyi pert nyert a Fővárosi Bíróságon egy volt pénzügyi nyomozó az ORFK-val szemben - jelenti a HavariaPress. Az ítélet értelmében az ORFK jogellenesen változtatta meg a férfi feladatkörét, aki emiatt fél évi bérre és végkielégítésre is jogosult.

Súlyosabb büntetés a kincskeresőknek

2004.04.01.

Súlyosbították az ítéletét annak a négy férfinak, akik éveken át fémkeresőkkel kutattak kincsek után Dél-Dunántúl régészeti lelőhelyein - jelenti a HavariaPress.

Mától hatályos az új filmtörvény

2004.04.01.

A decemberben elfogadott törvény egyik legfontosabb része, hogy az állami támogatás elosztásával a szakmai szervezetek által létrehozott Magyar Mozgókép Közalapítványt bízza meg.

Érvénybe léptek a KRESZ-módosítások

2004.04.01.

A kormány az uniós jogharmonizációs keretében még március végén döntött a közlekedési szabályrendszer módosításáról. A többi között új szabályozás érvényes a lakó- és pihenőövezetekre, szigorítják a menetíró készülékek használatát is. Szigorodik a közlekedési pontrendszer, a rendőrség fokozott ellenőrzést tart az ország útjain.

Alkotmányos kényszer a választói névjegyzék

2004.04.01.

Az MSZP szerint alkotmányos kényszer a kisebbségi választói névjegyzék létrehozása. Ez a kisebbségi törvény módosításának parlamenti vitájában hangzott el. A Fidesz bizonytalan a kérdésben, az SZDSZ pedig csak akkor egyezik bele a módosításba, ha a listát később megsemmisítik.

Távközlési fogyasztóvédelem

2004.04.01.

A fogyasztói érdekeket több szervezet és hivatal is képviseli, ezek mind más mechanizmusok alapján működnek, és persze más és más hibákat lehet felfedezni a működésben.

A jövő héttől drágul a cégbejegyzés és a közzétételi díj

2004.04.01.

Április 7-től 25 és 40 százalék közötti értékben emelkedik a gazdasági társaságok számára kötelezően előírt, az alapításakor és változáskor fizetendő közzétételi díj.

Működik a "Nép ügyvédje"

2004.04.01.

Azok kérhetnek ingyenes jogi segítséget, akiknek családjában a jövedelem nem haladja meg a minimál nyugdíjat - csütörtöktől működik országszerte a nép ügyvédjeként ismert jogi segítségnyújtó hálózat.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000