Hír archívum: 2004. május

Más hónap

Lomnici: be kell kapcsolódni az uniós igazságügyi együttműködésbe

2004.05.31.

A magyar bíróságoknak aktívan be kell kapcsolódniuk az uniós igazságügyi együttműködésbe - jelentette ki Lomnici Zoltán annak kapcsán, hogy a napokban Helsinkiben részt vett az uniós legfelsőbb bírósági elnökök szervezetének tanácskozásán.

EU-pénzeket sikkasztottak drezdai cégek

2004.05.31.

Két keletnémet vállalkozást azzal vádolnak, hogy más célokra költötték azt a 21 millió eurót, amit alkalmazottak továbbképzésére kaptak az Európai Uniótól.

Újra a népszavazásról döntenek

2004.05.28.

Két magánember az Alkotmánybírósághoz fordult az Országgyűlés népszavazást elrendelő határozatával kapcsolatban - közölte a testület kabinetfőnöke.

Az EB-nek nincs kifogása az 'úttörő csoportok' ellen

2004.05.28.

Az Európai Bizottságnak semmi kifogása nincs az ellen, hogy öt tagország az eddiginél szorosabb együttműködést tervez, és egyfajta "úttörő csoportot" hoz létre a schengeni együttműködés keretében - derült ki egyik illetékesének pénteki nyilatkozatából.

Nem tett vallomást a rendőrgyilkos

2004.05.28.

Nem tett vallomást a bíróságon a rendőrgyilkossággal vádolt Engel Zoltán, aki tavaly májusban agyonlőtt egy rendőrtisztet a II. kerületben - jelenti a HavariaPress.

Nem győzi az unió a fordítást

2004.05.28.

Valóságos fordítási válság fenyegeti az uniós bürokráciát, ezért az illetékes biztos elrendelte: egy átlagos bizottsági közlemény nem lehet hosszabb 15 oldalnál. Az eddigi átlag: 32 oldalnyi szakzsargon.

Legalább 600 ezren nem adóznak jövedelmük után

2004.05.28.

Mintegy hétszázezer főre tehető azon foglalkoztatottak száma, akik nem adóznak munkajövedelmük után. Ez valószínűleg minden eddigi óvatos becslést felülmúl Magyarországon – derül ki a Magyar Hírlap cikkéből.

Az egységes közszolgálati törvény tézisei

2004.05.27.

Teljesítményre összpontosító, célirányos közszolgálat kialakítását szorgalmazta a Közszolgálati Reform Kormánymegbízotti Hivatalának kormánymegbízottja.

Elektronikus aláírás Magyarországon

2004.05.27.

A Magyarországon bevezetett elektronikus aláírás eleget tesz a biztonsági követelményeknek, a bizalom és a biztonság hiánya már nem lehet akadálya az elektronikus kereskedelem és az elektronikus ügyintézés elterjedésének.

Tesztautók utáni cégautó adó fizetési kötelezettség

2004.05.27.

A 2004. január 1-jétől hatályos Szja törvény 70. § (1) bekezdése alapján természetbeni juttatásnak minősül a kifizető tulajdonában lévő, vagy általa bármely más jogcímen használt személygépkocsi magáncélú használatára tekintettel keletkező jövedelem. A törvény alapján magáncélú használatnak minősül, ha bármely körülmény vagy dokumentum alapján megállapítható, hogy a személygépkocsit magánszemély személyes célra is használ(hat)ja. A módosult szabályozás alapján tehát a magánhasználat lehetősége is adófizetési kötelezettséget von maga után.

Az RIAA újabb 493 személyt perelt be

2004.05.27.

Az RIAA (Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége) folytatta kampányát a bíróságokon, ezúttal 493 ismeretlen személy ellen nyújtott be keresetet. Az eljárások során később azonosíthatják majd a vádlottakat. A hét elején bejelentett perekkel együtt az RIAA immáron közel háromezer olyan internetezőt perel, akik korábban illegálisan osztottak meg és csereberéltek zenéket különböző fájlcserélőkön keresztül.

AB döntés a gyógyszerárakról

2004.05.27.

Az Alkotmánybíróság 2004. május 25-i ülésén elutasította azokat az indítványokat, amelyek a gyógyszerárak befagyasztásával kapcsolatban az árak megállapításáról szóló törvény felhatalmazó szabályának (19. §-ának) az alkotmányellenességét állították.

Egyre ismertebbek az ombudsmanok

2004.05.27.

Egyre ismertebbek az ombudsmanok, és egyre többen fordulnak hivatalukhoz - ez derült ki az országgyűlési biztosoknak a parlamentben tartott, a 2003. év tevékenységéről szóló beszámolójából.

Minden parlamenti szórólapozót felmentettek

2004.05.26.

Mind a négy vádlott esetében felmentő ítélet született a bíróságon, a közelmúltban történt parlamenti szórólapozás ügyében - jelenti a HavariaPress.

Rendőröket kér a bíróságokra a főbíró

2004.05.26.

Rendőröket kért a bíróságokra a belügyminisztertől Lomnici Zoltán Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke - írja a Népszabadság. A főbíró szerint az utóbbi időkben túlságosan gyakran fordul elő atrocitás a bíróságokon, a perek résztvevői megfenyegetik a bírókat, egymást, sőt tettlegességre is sor került már.

Megszüntették a nyomozást a K&H Brókerház volt vezére ellen

2004.05.26.

Megszüntette az Ügyészség a csalás bűntette miatt indított nyomozást Mozol Tamás, a K&H Brókerház volt vezérigazgatója ellen. (A K&H Brókerház nem azonos a K&H Equities nevű értékpapírcéggel, a brókerház korábban működött, a K&H és az ABN Amro bankok fúziója előtt.)

Alkotmányellenes a gyógyszerárak befagyasztásáról szóló rendelet

2004.05.26.

Alkotmányellenes a gyógyszerárak befagyasztásáról szóló kormányrendelet - mondta ki az Alkotmánybíróság kedden egyhangúlag elfogadott határozatában. A testület a megsemmisített rendelkezések hatályvesztésének időpontját 2004. június 30-ában határozta meg, időt hagyva a szükséges intézkedések megtételére.

Elutasította a bíróság a képviselők keresetét

2004.05.25.

Első fokon elutasította a Fővárosi Bíróság azt a keresetet, amelyet négy képviselő indított a Nemzetbiztonsági Hivatal ellen - jelenti a HavariaPress.

A katolikus Spanyolország nem harcol a „keresztény” EU-alkotmányért

2004.05.25.

A Radio France Internationale-nak adott interjúban Miguel Ángel Moratinos spanyol külügyminiszter a jelenlegi alkotmánytervezetet – amely nem hivatkozik Európa keresztény jellegére – tökéletesnek nevezte.

Külön tárgyalnak a tizenhármak az EU-alkotmányról

2004.05.25.

Lengyelország kivételével az EU valamennyi tagállama egyetérteni látszik a minősített szavazattöbbség értelmezéséről folyó vitában – derült ki az uniós alkotmányozás tegnapi, külügyminiszteri fordulóján.

Áfa-kérdések – forródrót

2004.05.25.

Forródrótot hozott létre hétfőn a Pénzügyminisztérium és az Apeh a Joint Venture Szövetség (JVSZ) tagjai számára, akik az elmúlt időszakban egy sor áfa-értelmezési kérdésben kerestek illetékes válaszadót.

Sztrájkba lépnek az olasz bírák

2004.05.25.

Sztrájkba lép az olasz bírák és ügyészek szövetsége (ANM) az igazságszolgáltatási rendszer tervezett reformja ellen. A Silvio Berlusconi kormánya által két éve meghirdetett nagyszabású változások elleni tiltakozásul a szövetség háromnapos általános munkabeszüntetést jelentett be keddtől kezdődően.

Elfogadták a külföldi szavazás módosítását

2004.05.25.

Az Országgyűlés elfogadta a választási eljárásról szóló törvény módosítását, amelynek értelmében nem lesznek szavazatszámláló bizottságok a külképviseleteken az európai parlamenti választáson.

Alkotmányellenes a gyűlöletbeszédről szóló törvény: ellentétes pártreakciók

2004.05.25.

Az Országgyűlés is csak minimális többséggel szavazta meg a büntetőtörvénykönyv közösség elleni izgatásra vonatkozó paragrafusának módosítását, és azt a kisebbik kormánypárt, az SZDSZ sem támogatta.

Alkotmánysértő a gyűlöletbeszéd elleni törvénymódosítás

2004.05.24.

Az Alkotmánybíróság hétfői határozatában alkotmánysértőnek minősítette a Büntető törvénykönyv gyűlöletbeszédre vonatkozó módosítását. A testület szerint a módosítások aránytalanul korlátozzák a véleménynyilvánítás szabadságát.

APEH: A 2003. évi társasági adó és osztalékadó bevallás

2004.05.24.

Felhívjuk az adózók figyelmét, hogy a 2003. évi társasági adó és osztalékadó bevallás esedékessége 2004. május 31-e, de tekintettel arra, hogy május 31-e ünnepnap, a bevallást legkésőbb 2004. június 1-ig kell benyújtani az illetékes adóhatósághoz.

AB döntés egy agrártörvényről

2004.05.24.

A mezőgazdasági termékek kereskedelmi többletkészletezésével kapcsolatos intézkedésekről szóló, az Országgyűlés 2004. április 5-i ülésnapján elfogadott törvényt a köztársasági elnök - alkotmányos jogával élve - nem írta alá, hanem alkotmányossági vizsgálatra az Alkotmánybírósághoz küldte meg.

Bíráknak is biztonságos jövőt nyújtatnának

2004.05.24.

A bírót hivatása méltóságának és felelőssége súlyának megfelelő, függetlenségét biztosító javadalmazás illeti meg, és teljese életútját olyan törvényben szabályozott gondoskodásnak kell kísérnie, amely kifejezi az ítélkezés társadalmi jelenőségét.

Jövőre hatályba léphet az új termékdíjtörvény

2004.05.24.

Hosszas egyeztetések és viták után a nyáron a kormány elé kerül a környezetvédelmi és vízügyi tárca által elkészített termékdíjtörvény-tervezet.

Még az idén megszűnhet a sorkatonaság

2004.05.24.

A miniszterelnök vasárnapi bejelentése szerint, a tervezettnél korábban, már az idén leszerelhet az utolsó sorkatona

Hibás weblapok miatt kap milliókat az Opera

2004.05.24.

A norvég Opera Software több, mint 12 millió dollárra tett szert egy közelebbről meg nem nevezett "nemzetközi konszernnel" kötött peren kívüli egyezségben. Az azonos nevű böngésző gyártója korábban azt sérelmezte, hogy a meg nem nevezett konszern weboldalait olyan módon alakította ki, hogy az Internet Explorer programban helyesen, a cég böngészőjében azonban helytelenül jelentek meg.

Matematikai modellezés módszereivel ellenőrzik az aláírások hitelességét

2004.05.24.

Egy népszavazás aláírásainak hitelességét a matematikai modellezés módszereivel ellenőrzik – magyarul kis mintából általánosítanak.

Szigorítanak a görögök az Olimpia előtt

2004.05.23.

Egy athéni bíróság háromhavi elzárásra ítélt egy külföldi férfit, aki két darab hamis CD-t vásárolt tudatosan, illegálisan árusítótól. A görögök szigorítottak: az eddigi enyhe ítéletek után sokkal keményebben lépnek fel a kalóz hanghordozókat árusítók és vásárlók ellen is. A közelgő Olimpiára ugyanis több százezer turista érkezhet.

Az Alkotmánybíróság 2004. május 24-25-i teljes ülésének napirendje

2004.05.23.

Az Alkotmánybíróság hétfőn nyilvános határozathirdetést tart a Büntető törvénykönyvnek a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos módosítása, valamint a mezőgazdasági termékek kereskedelmi többletkészletezésével összefüggő törvény ügyében. Mindkét ügyben a köztársasági elnök kért előzetes normakontrollt az Alkotmánybíróságtól.

Eddig 46 ezren kaptak közösségi adószámot

2004.05.23.

Eddig mintegy 46 ezer adóalany kapott közösségi adószámot. Hivatalból több mint 17 ezren, egyedi kérelem alapján mintegy 28 ezren jutottak az azonosítóhoz.

EU: Betiltanák az agresszív kereskedelmet

2004.05.23.

Betiltaná az agresszív és félrevezető magatartást a kereskedők körében az Európai Unió. Erre a héten részletes szabályrendszert is kidolgoztak, amelyben tételesen felsorolták, hogy mi az, amit nem szabad. Ezt a lajstromot egyelőre a szakminiszterek fogadták el, de még az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Hétfőn határozat lesz a gyűlöletbeszédről

2004.05.23.

Hétfőn hirdeti ki a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos határozatát az Alkotmánybíróság. A testülethez még decemberben fordult Mádl Ferenc államfő, aki úgy véli, hogy a büntető törvénykönyv közösség elleni izgatásra vonatkozó paragrafusa alapján a bíróságok nagyobb mértékben korlátoznák a véleménynyilvánítás szabadságát, mint ahogyan azt alkotmányosan megtehetnék.

Alkotmánybírósághoz fordul egy meleg pár

2004.05.23.

Azonos nemű párok esetében a hazai törvények nem teszik lehetővé külföldi személyek egyszerűsített letelepedését, ezért Pálfi Balázs az Alkotmánybírósághoz fordult, a Habeas Corpus Munkacsoport támogatásával.

Megfélemlítõ iskolai motozás néhány gramm marihuána miatt

2004.05.22.

Tíz fiatalkorút állítottak elõ szerdán a XIII. kerületi Móricz Zsigmond Mûszaki Szakközépiskolában kábítószer-fogyasztásért és -terjesztésért.

Mi is a szabadalom és mi köze a szoftverhez?

2004.05.21.

"A dolog megértéséhez elsősorban azt kell tudni, hogy mi is az a szabadalom, és az mire jó. A szabadalom egy olyan vagyoni jellegű (azaz adható-vehető) jog, melyet egy új műszaki megoldás kidolgozója kérhet."

Ösztöndíjprogram a Német Szövetségi Parlamentben

2004.05.21.

Deutscher Bundestag - Internetionale Parlaments-Praktika 2005 - A Német Szövetségi Parlament (Deutscher Bundestag) újra meghirdeti nemzetközi gyakornoki ösztöndíjprogramját kelet-európai, köztük magyar fiatal diplomások számára.

Államtitkárhoz fordultak a szélsőségesnek mondott környezetvédők - Számadást kérnek a megfigyelésről

2004.05.21.

Levélben tiltakoztak Tóth András nemzetbiztonsági államtitkárnál azok a környezetvédők, melyeket szélsőségesnek minősített a Nemzetbiztonsági Hivatal egy kiadványa - jelenti a HavariaPress.

APEH: Az import áfa elszámolásának új szabályai

2004.05.21.

Az általános szabályok szerint adózó áfa alanyoknak az EU-csatlakozás 2004. május 1-jei idõpontjától önadózással kell teljesíteniük a termékimportra vonatkozó adókötelezettséget a vámhatóság által megadott vámtarifaszámra vonatkozó áfa mérték szerint. Az adózók egy szûkebb köre számára továbbra is kivetéssel állapítják meg az importot terhelõ áfát, melynek összegét a vámhatóság számlájára kell megfizetni.

Újabb pénzbírság illegális zene letöltésért az Egyesült Államokban

2004.05.21.

Az RIAA, az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége több előzetes figyelmeztetés után perelt be 2500 személyt szerzői és szomszédos jogok megsértése miatt, akik az internetről illegálisan töltöttek le hangfájlokat. A perek elkezdődtek, most Connecticutban hirdettek ítéletet.

Olasz törvény a zenecserélgetőkkel szemben

2004.05.21.

Az olasz szenátus május 19-én jóváhagyta az ún. Decreto Urbani-t vagyis az Urbani dekrétumot, amely a törvény erejével lép fel az illegális fájl-cserélgetés ügyében határozottan.

Változhat a 48 órás munkahét

2004.05.21.

Új fázisba lépett az EU-szintű munkaidő-irányelv módosítása, miután az Európai Bizottság szerdán több lehetséges opciót is elfogadott. Az alternatívák között van a magyar részről támogatott „kimaradási lehetőség” is a 48 órás munkahét kötelező hatálya alól.

Nem szabadalmaztathatóak a szoftverek

2004.05.21.

A magyar érdekekkel megegyező álláspontot fogadott el a szoftverszabadalmakkal kapcsolatban az Európai Unió Versenyképességi Tanácsa (VT) 2004. május 17-18-i ülésén.

Alkotmányellenes banki hitelezési gyakorlat?

2004.05.21.

Sértik a tulajdonhoz való jogot a bankok akkor, amikor jelzálog melletti hitelezésnél irreálisan alacsony hitelbiztosítéki értéket állapítanak meg - állapította meg Lenkovics Barnabás országgyűlési biztos.

A gyógyszerpiaci szabályozás az olcsóbb, de hatásos tabletták malmára hajtaná a fizet

2004.05.21.

A jövőben föl kellene tüntetni a gyógyszeres dobozokon a készítmény hatóanyagának nevét is, aminek az lehetne a pozitív hatása, hogy az olcsóbb, de ugyancsak hatásos gyógyszerekből fogyna több, és az emberek valószínűleg nem szednének annyi, hasonló hatású tablettát.

Génmódosított élelmiszer importját engedélyezte az EU

2004.05.21.

Az Európai Bizottság szerdán gyakorlatilag felfüggesztette a genetikailag módosított anyagokat tartalmazó termékek európai importjára vonatkozó tiltást. A tiltás hat éve van érvényben, és komoly fogyasztóvédelmi küzdelmek mellett kereskedelmi vitákhoz vezetett, többek között Amerikával is.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000