Hír archívum: 2004. május

Más hónap

Mádl: késik az uniós joganyag fordítása és megismerése

2004.05.20.

Mádl Ferenc szerint súlyos elméleti és gyakorlati gondot jelent, hogy az uniós csatlakozás után egyidejűleg két jogrendszer érvényesül hazánkban.

Munkaügyi pert nyertek a gazdasági minisztérium ellen

2004.05.20.

Jogellenesen bocsátotta el a gazdasági szaktárca egyik alkalmazottját - ezt állapította meg a Fővárosi Munkaügyi Bíróság. Simon Gábor munkaviszonyát 2001. májusában átszrevezésre hivatkozva mondta fel, majd - novemberben - szüntette meg a minisztérium.

Vádemelés a móri mészárlás ügyében

2004.05.20.

Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség, összesen kilenc ember ellen a móri mészárlás ügyében - tudta meg a HavariaPress. A főügyészség a nyolc emberéletet követelő, két évvel ezelőtti fegyveres rablótámadás, és több más, ahhoz kapcsolódó bűncselekmény ügyében csütörtökön nyújtotta be a vádiratot a Fővárosi Bíróságra.

Változtatna az áfa-rendszeren az EU

2004.05.19.

Az Európai Bizottság arra kérte a tagállamokat, hogy gazdasági szakértőkkel vizsgáltassák meg egyfajta egységes európai áfa-rendszer bevezetésének lehetőségét.

Jogszerű volt a szórólapozás a parlamentben?

2004.05.19.

Bizonytalan, elítélheti-e a bíróság rendzavarásért azokat a fiatalokat, akik április 19-én az Országgyűlés karzatáról cetliket szórtak a képviselők fejére, s transzparenssel követelték, hozzák haza Irakból a katonákat.

Kovács László: Ami Magyarországnak fontos, az benne lesz az uniós alkotmányban

2004.05.19.

Az Európai Unió soros elnökeként az írek minden eddiginél elszántabbak, hogy megszülessék a megállapodás az európai alkotmányról a júniusi brüsszeli csúcstalálkozón.

Változnak a hivatalos iratok kézbesítésére vonatkozó szabályok

2004.05.19.

A javaslat szerint a jövőben 15 napon belül bírósághoz fordulhat az, aki megtudja, hogy valamilyen ügyében azért született döntés az ő részvétele nélkül, mert a hatóság vagy bíróság úgy vette, hogy ő a hivatalos értesítő levelet megkapta. Eddig ugyanis a második megkísérelt kézbesítés utáni ötödik napon átvettnek tekintették a küldeményt.

Alkotmányos alapjog-e a jogszabályokhoz történő ingyenes hozzáférés? Kerekasztal beszélgetés (2004. május 13.)

2004.05.18.

Az INFORUM INFOMEDIÁTOR által szervezett kerekasztal beszélgetés témaköre a hatályos magyar és európai uniós joganyag Interneten történő hozzáférésének kérdése volt. Az eseményre a média képviselői mellett a hazai informatikai szervezetek képviselői kaptak meghívást.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártyáról tárgyal a kormány

2004.05.18.

A május 19-i kormányülés napirendjén szerepel az Európai Egészségbiztosítási Kártya bevezetéséről szóló előterjesztés. Mint ismeretes, az Európai Tanács döntött a minden európai uniós polgár által használható, egységes külalakú dokumentum bevezetéséről, amely az ellátásra való jogot testesíti meg, emellett az európai egységet jelképezi.

Itt az első konfliktus: búzaháború Varsó és Brüsszel között?

2004.05.18.

Megkapta az első pofont Lengyelország az Európai Unióban: Brüsszel várhatóan nem engedélyezi Varsónak, hogy az árak féken tartása érdekében 300 ezer tonna búzát dobjon piacra. A lengyeleknek rá kellett döbbenniük, hogy május elseje után ilyen helyzetekben a döntés joga Brüsszel kezében van.

Viták az új honvédelmi törvényről

2004.05.18.

A Magyar Honvédség átalakulásának alapvető jogszabály-változtatási tervezetéről még több menetben kell egyeztetni. Ezt állapították meg a tegnapi négypárti megbeszélésen.

Farkas István a PSZÁF új vezetője

2004.05.18.

Megválasztotta az Országgyűlés Farkas Istvánt a PSZÁF felügyeleti tanácsa elnökének. A törvény szerint Szász Károly jelenlegi PSZÁF-elnök megbizatása az új testület megalakulása után szűnik meg.

Egyetlen külföldi voks ára: 124 ezer forint

2004.05.18.

Mintegy 300 millió forintot költ az Országos Választási Iroda (OVI) arra, hogy a külképviseleteken szavazhasson, aki akar. Eddig csak 2415 olyan állampolgár jelezte igényét, aki június 13-án külföldön lesz.

Adatvédelmi rovat indul a Jogi Fórumon

2004.05.17.

A melléklet az adatvédelmi jog alapkérdéseiről és aktuális problémáiról ad áttekintést szakcikkek, tanulmányok közlésével, felhasználva a Jogi Fórum archívumában található dokumentumokat és adatvédelmi tárgyú híreket is.

Az IHM elutasítja a szoftverszabadalmakat

2004.05.17.

Mécs Imre képviselő parlamenti interpellációjára válaszolva Csepeli György, az IHM politikai államtitkára elmondta, hogy az IHM elvből eutasítja a szoftverszabadalmakat.

Nemzetbiztonsági Hivatalt perelték a képviselők

2004.05.17.

Ítélethirdetés nélkül zárult a hétfői tárgyalása annak a pernek, amelyet négy képviselő indított a Nemzetbiztonsági Hivatal ellen - jelenti a HavariaPress.

Csökkenhet a személyi jövedelemadó

2004.05.17.

Már jövő évtől csökkenhet az átlagjövedelmek személyi jövedelemadója - derül ki Magyarország felzárkózási programjából, amelyet a kormány ma nyújt be az Európai Bizottsághoz.

Ismét egyeztetnek az unió alkotmányáról

2004.05.17.

Az Európai Unió külügyminiszterei - köztük Kovács László, a magyar diplomácia vezetője - ma ismét megpróbálnak egyezségre jutni a 25 tagú közösség alkotmányáról Brüsszelben.

Országgyűlés: napirenden a népszavazás, az üzemanyag és Irak

2004.05.17.

A kórháztörvénnyel kapcsolatos népszavazás, az üzemanyag jövedéki adója és a Fidesz Irak-határozattervezete is szerepel az Országgyűlés mai napirendjén.

Egyelőre nyolc párt van a szavazólapokon

2004.05.17.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) vasárnapi ülésén nyilvántartásba vette a Magyar Nemzeti Szövetség (MNSZ) és a Szociáldemokrata Párt (SZDP) listáját az európai parlamenti választásra, így nyolcra emelkedett azon pártok száma, amelyeknek neve már biztosan szerepel majd a június 13-i választás szavazólapjain.

EU-intézmény magyar kritikája

2004.05.17.

A Népszabadság információi szerint az adatvédelmi biztos hivatala aggályát fejezte ki a brüsszeli Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) magyarországi koordinációs irodájának működésével kapcsolatban.

A képzés tömegszerűségén is változtatna a felsőoktatási törvény

2004.05.16.

Az új felsőoktatási törvény előkészítése csúszik, csak a következő félévre várható a kormány-előterjesztés, de az oktatás szerkezeti átalakítása nem halasztható tovább, hiszen 2005-2006-ban el kell indítani az uniós rendszernek megfelelő úgynevezett bolognai képzést, ezért erről külön kormányrendelet készül.

Lomnici: a gyűlöletbeszéd ma szinte büntetlen

2004.05.16.

Lomnici Zoltán szerint a bíróságok által megítélt kártérítési összegek nem alkalmasak az elrettentésre a gyűlöletbeszéd kapcsán. A Legfelsőbb Bíróság elnöke erről vasárnap Budapesten, a Zsidó Tudományok Szabadegyetemén beszélt.

Adóháború a régi és az új Európa között?

2004.05.16.

Németország és Franciaország hamarosan hivatalosan is javasolni fogja, hogy a vállalkozásokra kivetett adót Európa-szerte harmonizálják. Brüsszel és az EU-tagok egy része elveti az ötletet.

Az igazságszolgáltatási reform folytatását ígéri a kormányfő

2004.05.15.

Szeretnénk, hogy fontos életcél legyen a bírói pálya, ehhez azonban összhangba kell kerülnie az erkölcsi és az anyagi elismerésnek - közölte a miniszterelnök az ítélőtáblák vezetőinek szegedi tanácskozásán. A Legfelsőbb Bíróság elnöke elmondta: még mindig soknak tartja az elhúzódó perek számát, annak ellenére, hogy az ügyhátralékok 80-90 százalékát ledolgozták.

Jövedéki adótörvény módosítás-tervezet a Parlament előtt

2004.05.15.

A Pénzügyminisztérium pénteken benyújtotta a jövedéki adótörvény tervezett módosításáról szóló javaslatot a Parlamentnek. A javaslatról szerdai ülésén döntött a kormány.

Illegális tartalmak emelt díjas sms-ért

2004.05.15.

Egyre több olyan oldal jelenik meg a magyar interneten, amelyről emelt díjas sms-ben lehet filmeket, szoftvereket, zenéket letölteni. Az illegális tartalmakért az felel, aki feltölti a világhálóra a jogvédett anyagokat, viszont a tárhelyszolgáltatóknál elhelyezett oldalak tulajdonosait lehetetlen megtalálni.

Az Unió megvédte a magyar társasági adót

2004.05.15.

A brüsszeli bizottság elutasította azt a német-francia felkérést, mely szerint az új tagoknak kötelező lenne társasági adójukat növelniük. A belső piacért felelős biztos szerint Berlin és Párizs kezdeményezése ellentétes a versenyszabályokkal.

A VPOP cáfol

2004.05.14.

A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága cáfolja azt a több elektronikus és nyomtatott médiumban megjelent hírt, mely szerint „vádat emeltek a vám- és pénzügyőrség volt és jelenlegi vezetői ellen”.

Egyelőre várni kell az internetes jogszabálykeresőre

2004.05.14.

Az interneten nem érhető el egységes szerkezetben a hatályos magyar joganyag. Erre hívta fel a figyelmet és kereste a megoldást az Infomediátor iroda csütörtök délutáni kerekasztal-beszélgetésén.

APEH tájékoztató: A vevő készletről történő értékesítés áfa-minősítése

2004.05.14.

Az általánostól eltérő áfa szabályok vonatkoznak azokra a termékértékesítésekre, amelyek során – az Európai Unión belül – a más tagállamban nyilvántartásba vett adóalany (eladó) úgy értékesít belföldön a vevőjének, hogy a termék már a tulajdonátszállást megelõzõen belföldön, a vevõnél tárolódik.

APEH tájékoztató: háromszögügylet áfa-ja

2004.05.14.

Speciális szabályok vonatkoznak azon értékesítésekre, amelyeknek három szereplője eltérő tagállamban nyilvántartásba vett közösségi adószámmal rendelkező adóalany (vagy közösségi adószámmal rendelkező nem adóalany jogi személy).

Az Alkotmánybíróság 2004. május 17-18-i teljes ülésének napirendje

2004.05.14.

Az Alkotmánybíróság folytatja a köztársasági elnök előzetes normakontrollra irányuló indítványának tárgyalását a Btk. gyűlöletbeszéddel kapcsolatos módosítása ügyében. A testület foglalkozik az államfőnek azzal az indítványával is, amely a mezőgazdasági termékek kereskedelmi többletkészletezésével kapcsolatos intézkedéssel kapcsolatos törvény előzetes alkotmánybírósági vizsgálatát kéri.

Gyorsabb eljárás a hírközlési jogvitákban - Hírközlési Állandó Választottbíróság alakult

2004.05.14.

Az Elektronikus Hírközlésről szóló törvény alapján megalakult a Hírközlési Állandó Választottbíróság. A Választottbíróság kizárólagos hatáskörrel rendelkezik a magyar és külföldi hírközlési szolgáltatók (telefontársaságok, internet szolgáltatók, kábel TV társaságok) egymás közti jogvitáinak elbírálására, amennyiben a szerződő felek azt kikötötték.

Törvényes lehet a DVD-másolás az USA-ban

2004.05.14.

Az Egyesült Államok kongresszusa felülvizsgálhatja a digitális szerzői jogi törvényt, ami hat évvel ezelőtti életbe lépése óta számos kritikát váltott ki.

Napi 100 ezer dolláros kártérítést kér a Microsoft a Lindowstól

2004.05.13.

A Microsoft és a Lindows ezúttal egy holland bíróságon mérkőzik meg, a szoftveróriás operációs rendszerének nevével történő visszaélés miatt pereli a Lindowst, és nem csekély összegű, a rivális szoftver logojának használata után naponkénti 100 ezer dolláros kártérítést kér.

A Sasser vírus kiagyalójának cinkosai is voltak

2004.05.13.

Valószínűleg segítőtársai is voltak a német Sven Jaschannak, a számítógépek millióit megbénító Sasser és Netsky vírusok kiagyalójának - közölte szerdán az alsó-szászországi nyomozó hivatal szóvivője.

A brit hanglemezkiadók megállapodása a Napsterrel

2004.05.13.

A brit független lemezkiadók folytatják menetelésüket a digitális zeneforgalmazás felé, miután a Független Zenei Szövetség (AIM) szerda délelőtt bejelentette, megállapodást kötött az iTunes versenytársával, a Napsterrel.

Tizenöt év fegyház a Pázmány lövöldözőjének

2004.05.12.

Tizenöt év fegyházbüntetésre ítélte a bíróság azt a férfit, aki a vád szerint két és fél éve csaknem agyonlőtte főnökét a Pázmány Péter Katolikus Egyetem területén - jelenti a HavariaPress.

Vevői készletről történő értékesítés áfaminősítése

2004.05.12.

Az általánostól eltérő áfaszabályok vonatkoznak azokra a termékértékesítésekre, amelyek során - az Európai Unión belül - a más tagállamban nyilvántartásba vett adóalany (eladó) úgy értékesít belföldön vevőjének, hogy a termék már a tulajdonátszállást megelőzően belföldön, a vevőnél tárolódik.

Japánban is büntetik már a fájlcserélőket

2004.05.12.

Példaértékűnek tartják japán források azt a tényt, hogy a szigetországban egy jó nevű egyetemi tanárt tartóztattak le szerzői jogok megsértése miatt.

Fordítók hiányán csúszott el az EU-s direktíva

2004.05.12.

A Miniszterek Tanácsa és az Európai Parlament között kompromisszumot képező, az eredeti tervek szerint 2006-ban életbe léptetni szánt direktívát kedden kellett volna ratifikálni, ám munkaerőhiány miatt nem készültek el határidőre a fordítások.

Nem függhet az önkormányzatoktól az egyházak támogatása

2004.05.12.

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a szociális törvény egy bekezdését, mivel ellentétesnek találta az Apostoli Szentszékkel még 1997-ben kötött megállapodással.

Naprakész nyilvántartás kell

2004.05.12.

Egyhangúlag általános vitára alkalmasnak ítélte az Országgyűlés alkotmány- és igazságügyi, rendészeti valamint önkormányzati bizottsága az ingatlan-visszaélések megakadályozásáról szóló országgyűlési határozati javaslatot.

Gyorsuló bírósági eljárások

2004.05.12.

Az Unió országjelentése szerint a magyar bíróságok a közösségen belül a leghatékonyabbak közé tartoznak, a peres eljárások 86 százalékát egy éven belül befejezik.

Hétfőn döntés a népszavazásról

2004.05.12.

Az Országgyűlés hétfőn dönt a kórháztörvénnyel kapcsolatos ügydöntő népszavazást elrendelő határozatról - közölte Vastagh Pál, az alkotmányügyi bizottság elnöke, miután a testület elfogadta és beterjesztette az erről szóló határozati javaslatot.

Megrohamozták a cégek az emmát

2004.05.11.

A hétfő óta működő emmába három nap alatt csaknem hétezer cég jelentkezett be, s mintegy 3500 munkaadó és munkavállaló igényelt az elektronikus ügyintézéshez szükséges azonosítókódot. A kormányzat szerint az új adatbázis bezárja a kiskapukat a feketemunka előtt.

Evásoknak nem jár kompenzációs felár

2004.05.11.

Az egyszerûsített vállalkozói adó (eva) hatálya alá tartozó egyéni és társas vállalkozások – mivel nem alanyai az áfa-törvénynek –, ha mezõgazdasági tevékenységet végeznek, kompenzációs felárat nem kaphatnak.

APEH: vevő adószáma a számlán

2004.05.11.

A vevő adószámát nem kötelező minden esetben feltüntetni a számlán, egyszerűsített számlán. A vevő adószámának a számlán (egyszerűsített számlán) történő szerepeltetése csak bizonyos értékesítések esetén törvényi kötelezettség.

Bemutatkozott a hírközlési ombudsman

2004.05.11.

A hónap elején munkába állt a hírközlési fogyasztói jogok képviselője. A hivatal a hírközlési hatósággal, a Gazdasági Versenyhivatallal és a fogyasztóvédőkkel együttműködve végzi majd munkáját.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000