Hír archívum: 2004. május

Más hónap

Soron kívül, mégis lassan dönt az AB a kisebb parlamentről

2004.05.11.

A törvényi előírásoknak megfelelően sürgősségi eljárásban tárgyal az Alkotmánybíróság arról, hogy kiírható-e népszavazás a parlament létszámának csökkentéséről. Ám ezzel együtt a soronkívüliséggel elbírált ügyekben is általában fél évig tart a határozathozatal.

Jogszerű volt a Tilos egy hónapos felfüggesztése

2004.05.10.

Jogszerűen függesztette fel az ORTT a Tilos Rádió műsorát a bíróság hétfői döntése értelmében - jelenti a HavariaPress.

Elkészült az első elektronikus számla Magyarországon

2004.05.10.

A NetLock Kft., Magyarország első minősített hitelesítés- és időbélyeg szolgáltatója a Wizz Air Hungary Kft. részére kibocsátotta Magyarország első elektronikus számláját.

Konferencia a szoftverszabadalmakról - Richard Stallman-nel

2004.05.10.

Május 15-én, szombaton hazánk igen jelentős eseménynek ad otthont, az FFII.org európai Szoftverszabadalmi konferenciakörútja magyar állomásának, melynek vezetője nem más, mint Richard M. Stallman, az FSF.org - a nemzetközi Szabad Szoftver Alapítvány alapítója és Elnöke, aki először látogat hozzánk.

Ügyvédjelöltek – bojtártúltermelés

2004.05.10.

Jelenleg 18 ezer hallgató készül az ország nyolc egyetemén arra, hogy jogász legyen. A jogi szakmák munkaerő-piacán azonban már most ki lehetne tenni a „megtelt" táblát, mivel évek óta több a jogi végzettségű szakember, mint amennyire szükség van.

24 ezer uniós állásból választhatunk magyarul

2004.05.10.

Az új tagországok adatainak felvitelével, az egyes nemzeti nyelvek használatát biztosító forma kialakításával fejlesztik tovább jelenleg az európai állásközvetítő rendszert. A fejlesztést május során végzik el Brüsszelben, illetve a tagállamokban - közölte a Foglalkoztatási Hivatal.

Gyakoriak az adathalászó támadások

2004.05.10.

A Gartner új tanulmánya szerint meredeken megnőtt tavaly az "adathalászó" (phishing) támadások száma az interneten, amelyek legitimnek álcázott e-mailekkel és webhelyekkel érzékeny személyes információkat csalnak ki a gyanútlan internet felhasználóktól.

Lopás miatt elítélt cégvezető intézett beszerzést a HM-ben

2004.05.10.

Vizsgálatot indított Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, hogy kiderüljön: a tárcánál ki tudhatott arról, hogy az An–26-os szállítógép vásárlásával megbízott cég vezetője ellen a közelmúltban lopás, köz- és magánokirat-hamisítás miatt büntetőeljárás folyt.

Egyszerre ratifikálnák az új alkotmányt a tagállamok

2004.05.09.

Az Európai Bizottság aggódik az uniós alkotmány miatt: Brüsszel szerint félő, hogy a Konvent eredeti tervezetét a tagállamok elrontják, és tart attól is, hogy a ratifikáció megbukik valamelyik tagállamban.

Egy ember miatt költenek milliókat az EP-választáson

2004.05.09.

Május 14-ig jelentkezhetnek azok, akik külföldön, valamelyik nagykövetségen szeretnék leadni az európai parlamenti választáson a voksukat. A jelenlegi adatok szerint nagy az érdeklődés Brüsszelben, Párizsban és Londonban, míg például Szöulban egy ember szeretne szavazni, miatta küldenek ki háromtagú bizottságot, akiknek csak a kiutaztatása több mint félmillió forintba fog kerülni.

Maradhat az eva

2004.05.09.

Az Európai Unió belső piaci ügyekért felelős biztosa cáfolta, hogy szabálysértési eljárás fenyegeti Magyarországot, ha nem változtat az egyszerűsített vállalkozói adó előírásain.

Tony Blair megvétózza a 'keresztény gyökeres' EU-alkotmányt

2004.05.09.

A brit kormány meg fogja akadályozni, hogy az Európai Unió készülő új alkotmányában külön "záradék" örökítse meg Európa keresztény jellegét - írta kormányforrásokat idézve a The Observer.

Az ET kitart a szoftveres szabadalmak bevezetése mellett

2004.05.08.

Az Európa Tanács elnökségi posztját betöltő Írország a szoftverek, adatstruktúrák és üzleti módszerek szabadalmaztatását lehetővé tevő direktívát nyom keresztül. Ha a tanács tagjai Május 18-ig nem döntenek másképp, akkor a szoftverek szabadalmaztatása lehetővé válik az EU-ban.

Kenderdemonstráció: ne büntessék a drogfogyasztást

2004.05.08.

A drogfogyasztók büntethetősége miatt tiltakozik a Kendermag Egyesület vasárnap a Kossuth téren. A tüntetésen a szervezet egy petíciót kíván eljuttatni Szili Katalin házelnöknek.

Először ülésezett az új tagokkal együtt az Európai Bizottság

2004.05.08.

Az új tagokkal kibővült Európai Bizottság pénteki ülésén először az uniónak a 2007-2013 közötti időszakra szóló pénzügyi-költségvetési tervéről folytatott vitát. A múlt héten csatlakozott tíz ország képviselője most már egyenrangú félként, javaslattevőként és szavazati joggal vehet részt az üléseken. Magyarországot Balázs Péter képviseli.

Bekeményít az APEH

2004.05.08.

A hivatal nagyobb gondot fordítana arra, hogy beszedje a be nem fizetett adókat. Az új mérési technikát a hátralékok keletkezésének megakadályozására hozzák létre.

UPC adatforgalmi korlát: a bíróság írt elő új eljárást

2004.05.08.

Új eljárás lefolytatására kötelezte a Fővárosi Bíróság a Gazdasági Versenyhivatalt a UPC adatforgalmi korlátozásával kapcsolatban hozott korábbi határozata ügyében.

Trükkös büntetés a brit adóhivataltól

2004.05.08.

Egy somerseti illetőségű férfi megdöbbenve vette kezébe azt a 769 fontos csekket, amit az adóhivatal állított ki számára, miután 8 penny tartozást állapítottak meg.

Orvosokat vádolnak a cukorbeteg haláláért

2004.05.07.

Első fokon felmentették a vádak alól azt az öt orvost, akik egy cukorbeteg nő halála miatt álltak a bíróság elé Szekszárdon - jelenti a HavariaPress.

Elégették az "ismeretlen spamküldőt"

2004.05.07.

Orosz vállalatok különös módját választották a spamellenes harcnak. A moszkvai IT-Week 2004 kiállításon egy bábút égettek el, amely a spamküldő figuráját jelképezte.

Nem örül a médiaszakma az uniós szabályoknak

2004.05.07.

Vita a társadalomnak fontos események listáját felsoroló kormányrendeletről. Az uniós szabály kimondja, hogy a társadalom számára nagy jelentőségű eseményeket kizárólagosan csak úgy közvetítheti bármelyik televízió, ha a lakosság túlnyomó többségéhez eljuttatja az adást.

Sztárügyvédet fogadtak társuknak a szolnoki tűzoltók

2004.05.07.

Több mint egymillió forint adományt gyűjtöttek már össze a tűzoltók egy szolnoki kollégájuk büntetőperének költségeire. Hoppál András három év letöltendő fogházbüntetést kapott, mert az ítélet szerint vonulás közben halálos közlekedési balesetet okozott.

Nem EU-kompatibilis az EVA? - Szabálysértési eljárás indulhat

2004.05.07.

Frits Bolkestein belső piaci ügyekért felelős biztos szóvivője szerint az Európai Bizottság úgy véli, hogy az eva jelenlegi formájában nem áll összhangban az értéknövekedési adóról szóló egyik közösségi irányelvvel, ezért Magyarországnak módosítania kell azt.

Jól halad a közigazgatási reform

2004.05.07.

Jó ütemben halad a közigazgatási reform; a jelenlegi kormányzat két év alatt messzebb jutott a szolgáltatások korszerűsítése terén, mint az előző három együttvéve - fogalmazott a belügyminiszter egy makói konferencián.

A PM szerint az eva megfelel az uniós áfa irányelvnek

2004.05.06.

A Pénzügyminisztérium álláspontja az, hogy az egyszerűsített vállalkozói adóra vonatkozó szabályozás megfelel az uniós áfa-irányelvnek. Ezt az álláspontot képviselte a Pénzügyminisztérium az Európai Unió illetékes szervezeteivel folytatott megbeszéléseken.

APEH tájékoztató: ingatlan-nyilvántartáson kívüli ingatlantulajdon szerzési időpontja, megszerzésére fordított összeg

2004.05.06.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint a közös tulajdonban lévő ingatlan átruházásából származó jövedelem után a magánszemélyt – a tulajdonjogi korlátozásokat is figyelembe véve – tulajdoni hányada arányában terheli adókötelezettség, és e rendelkezés irányadó a házassági vagyonközösség időszakában a házastársi közös vagyonba tartozó ingatlan átruházására is (Szja tv. 4. § (5)-(6) bek.).

Az Alkotmánybíróság 2004. május 10-11-i teljes ülésének napirendje

2004.05.06.

Az Alkotmánybíróság következő teljes ülésén megvitatja az egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló törvény egyik rendelkezéseinek alkotmányosságát megkérdőjelező indítványt.

Vevő adószám a számlán

2004.05.06.

A vevő adószámát nem kötelező minden esetben feltüntetni a számlán, egyszerűsített számlán. A vevő adószámának a számlán (egyszerűsített számlán) történő szerepeltetése csak bizonyos értékesítések esetén törvényi kötelezettség.

A VPOP visszavág - vámigazgatási eljárás az excsempészek ellen

2004.05.06.

A büntetőeljárást mindazok megúszták, akikkel szemben uniós eredetű termékek csempészetéért folyt büntetőeljárás. Az átfogó vámigazgatási eljárást azonban nem.

Az igazságszolgáltatásban dolgozók életpályamodelljéről szóló koncepció

2004.05.06.

Az Igazságügyi Minisztérium az igazságszolgáltatási reform gyakorlati tapasztalatait alapul véve, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács kezdeményezésére elkészítette az igazságszolgáltatásban dolgozók életpályamodelljének koncepciójáról szóló szakmai vitaanyagot.

EMMA: keveset tud az új nyilvántartás?

2004.05.06.

Az EMMA, azaz az Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis, amely hétfőn startolt, egyelőre semmilyen újdonsággal nem tud szolgálni a már meglévő nyilvántartásokkal szemben - írja a Magyar Hírlap.

Alkotmánybíróság: a pártok újabb kudarca

2004.05.06.

Eredménytelen egyeztetést tartottak a parlamenti pártok - immár negyedszer - az Alkotmánybíróság tagjainak megválasztásáról

Regisztrációs adó az autósoknak

2004.05.06.

Meglehetősen hosszas viták után született meg a regisztrációs adóról szóló törvény, mely alig lépett hatályba februárban, máris megindultak a kezdeményezések a megváltoztatására. Május közepétől már a módosított jogszabályban szereplő adótételek lesznek érvényesek.

Konferencia a szoftverszabadalmakról

2004.05.05.

Az FFII (Alapítvány a Szabad Információs Infrastruktúráért) 2004-ben immáron másodjára szervezte meg a szoftver szabadalmakról szóló konferenciáját (némi békés demonstrációval egybekötve) Brüsszelben. Most az FFII európai körutazást szervez, melynek egyik állomása Magyarország.

Jogerős ítélet a Kiscelli Múzeum rablóinak

2004.05.05.

Jogerősen fegyházra illetve börtönbüntetésre ítélte a bíróság azt a három férfit, akik két éve kirabolták a Kiscelli Múzeumot - jelenti a HavariaPress.

Erősítenék az ügyvédi tevékenységet

2004.05.05.

Az ügyvéd tevékenységének nagyobb teret adó jogrend meghonosítását szorgalmazza a Magyar Ügyvédek Érdekvédelmi Szervezete, amely szerint a bíráknak is lehetővé kellene tenni, hogy folyamatban levő ügyekről nyilatkozzanak.

Egyre több helyen figyelik a munkatársak levelezését

2004.05.05.

A munkatársak elektronikus levelezésének megfigyelésében a spanyol nagyvállalatok járnak az élen Európában, őket követik a francia, lengyel és holland cégek.

Dj-knél razziázik a rendőrség és a MAHASZ

2004.05.05.

Új stratégiával próbálja a Magyar Hanglemezgyártók Szövetsége (MAHASZ) az írott cd-k után járó jogdíjak befizetésére ösztönözni a dj-ket: szórakozóhelyeken razziázik a rendőrséggel közösen, és másolt cd-ket keres a lemezlovasoknál.

Halmai Gábor alkotmánybíró-jelölt

2004.05.05.

Halmai Gábor alkotmányjogászt jelöli alkotmánybírónak az MSZP és az SZDSZ - közölte az MSZP-frakció közjogi munkacsoportjának vezetője. Tegnap az Alkotmánybíróság elnöke a házelnök segítségét kérte, mert létszámhiány miatt rövidesen veszélybe kerülhet a testület határozatképessége.

Nem lesz kárpótlás a prágai tavaszért

2004.05.05.

Nem kapnak kártérítést Csehszlovákia 1968-as szovjet megszállásának áldozatai, illetve azok utódai, a cseh parlament alsóháza elvetette a javaslatot.

Hivatalosnak tekinthető az EU-s joganyag fordítása

2004.05.05.

Hivatalosnak fogadja el az Európai Bizottság a közösségi joganyag jogszerűen még ki nem hirdetett, de már ellenőrzött fordításait. A fordítások, és főként a brüsszeli ellenőrzés késedelmei miatt a hivatalos kihirdetés 2004 végéig késhet.

Jelentkezési felhívás

2004.05.05.

a "Faktorálás és kintlévőség kezelés hazánkban és az Európai Unióba - Új irányvonalak és trendek az Európai Uniós jogharmonizáció tükrében" című szakmai konferenciára

AB döntés a büntetőeljárásról

2004.05.04.

Az Alkotmánybíróság 2004. május 4-i határozata szerint alkotmányellenes a büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvénynek a terhelt távollétében lefolytatott eljárást szabályozó több rendelkezése

A vámkötelezettség fennáll a csatlakozás előtt behozott árukra

2004.05.04.

A vámfizetési kötelezettség nem szűnik meg a május elsejei csatlakozás előtt uniós tagállamból Magyarországra csempészett áruk esetében. Amennyiben ugyanis a csatlakozás előtti időpontban keletkezett az áru utáni fizetési kötelezettség, azt a csatlakozás időpontja előtt hatályban lévő jogszabályok szerint kell megfizetni.

A lakásszövetkezeti törvényről is tárgyal szerdán a kormány

2004.05.04.

A kormány az egészségügyi reform végrehajtásáról szóló korábbi határozata értelmében a május 5-i ülésén első olvasatban fogja tárgyalni az egészségügyi ellátásszervezőkről szóló törvényjavaslatot.

Hivatalba lép a brüsszeli "árnyékkormány"

2004.05.04.

Ma hagyja jóvá az új biztosok kinevezését az Európai Parlament. A tíz taggal kibővülő, harminc fős brüsszeli Bizottság október 30-ig marad hivatalban. A testület magyar tagja Balázs Péter, aki a regionális politikát felügyeli majd francia kollégájával, az ugyancsak újonc Jacques Barrot-val közösen.

E-bíróság kiépítése

2004.05.04.

Az e-bíróság kiépítéséről tárgyalt a Legfelsőbb Bíróság elnöke és az informatikai miniszter. Lomnici Zoltán a találkozó után elmondta, hogy jelenleg a bírák 82 százalékának van számítógépe, így további csaknem 900 gépre lenne szükség.

Holló András a házelnökhöz fordult

2004.05.04.

Az Alkotmánybíróság elnöke Szili Katalin házelnökhöz fordult, mert véleménye szerint rövidesen veszélybe kerülhet a testület határozatképessége.

Jogerősen felmentették az idegenlégióba toborzókat

2004.05.04.

Bűncselekmény hiányában jogerősen felmentette a Pécsi Ítélőtábla azt az ügyvédet és három társát, akik a francia idegenlégióba toboroztak fiatalokat Pécsett - jelenti a HavariaPress.

Együttműködési megállapodás az APEH és a Vám- és Pénzügyőrség között

2004.05.03.

Az EU-csatlakozáshoz kapcsolódó jogszabályváltozásokból adódó közös feladatok hatékony végrehajtására, együttműködési megállapodást kötött az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal, valamint a Vám- és Pénzügyőrség.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000