Hír archívum: 2004. június

Más hónap

Ami a köztisztviselőnek tilos

2004.06.30.

A szakmai szakszervezet megtiltatná, hogy köztisztviselő bármely pártnak tagja legyen. Az alkotmánymódosítást igénylő kezdeményezés a közigazgatás és a politika szétválasztását szolgálná.

Strasbourg sem segített az iszlamista lányon

2004.06.30.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága Strasbourgban elutasította egy török egyetemista leány az okból beterjesztett keresetét, hogy iszlám ruhaviselete miatt kizárták az egyetemről.

Új innovációs törvény készül

2004.06.30.

A (Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal|http://www.nkth.gov.hu) vezetői hétfőn mutatják be az új innovációs törvény tervezetét. A fő cél, hogy a magyar gazdaság utolérje az Európai Uniót e téren.

Bűnügyi és közlekedésrendészeti feladatokat is ellát az Autópálya Rendőrség

2004.06.30.

A tervek szerint július elsején megalakul a Rendészeti Biztonsági Szolgálat, s annak egysége, az Autópálya Rendőrség is, melynek hatásköre az összefüggő autópályákra és a fővárosi körgyűrűre terjed ki.

Elkészült az elektronikus iratkezelés keretrendszere

2004.06.30.

A terveknek megfelelően június 30-án sikeresen lezárul a közigazgatási szervek egységes iratkezelésének alapjait megteremtő KEIR-projekt - jelentette be Baja Ferenc, az elektronikus kormányzati szolgáltatásokért felelős politikai államtitkár kedden.

Egyelőre nem hozhatják be az új génmanipulált búzát Európába

2004.06.30.

A tagállamok hétfő este nem tudtak dönteni arról, engedélyezzék-e egy amerikai cég NK603 kódnevű génmódosított gabonájának behozatalát az EU-ba. A döntés így az Európai Bizottságra marad.

A portugál kormányfő elfogadta a jelölést az Európai Bizottság elnöki tisztére

2004.06.30.

José Manuel Durao Barroso portugál kormányfő elfogadja a jelölést az Európai Bizottság elnöki tisztére. Ezt maga a kormányfő jelentette be kedden a portugál néphez intézett tv-beszédében.

Tizenkét vádpontban vonják felelősségre Szaddám Huszeint

2004.06.30.

Tizenkét vádpontban indul eljárás Szaddám Huszein ellen emberiesség elleni bűnök elkövetéséért az iraki különleges törvényszék előtt - közölte kedden Szálem Csalabi, a testület vezetője.

Agyonütötte vitapartnerét - Enyhébb ítélet a verekedőnek

2004.06.29.

Négy és fél évre enyhítette a Szegedi Ítélőtábla annak a férfinak a büntetését, aki egy kocsma előtt agyonütötte egy vitapartnerét Kecskeméten - jelenti a HavariaPress.

Megugrott a bankkártya-visszaélések száma

2004.06.29.

Jelentősen romlott a bankkártyás fizetések biztonsága 2003 második felében - derül ki a jegybank adataiból. A hamisított kártyákkal elkövetett visszaélések száma csökkent tavaly, nőtt viszont a lopott kártyákkal, illetve az e-mail, internet, illetve telefon segítségével elkövetett bankkártya-csalások részaránya.

Júliustól működik a magyar FBI

2004.06.29.

Július elsejétől működik a magyar FBI-nak is nevezett Nemzeti Nyomozó Iroda, amelynek a jelentősebb bűncselekmények feltárása lesz a feladata. Az irodát azért hozták létre, hogy megszüntessék a felesleges vezetői posztokat a rendőrségen belül. A több mint 400 munkatárssal dolgozó irodát a Szevezett Bűnözés Elleni Igazgatóság eddigi vezetője fogja irányítani.

A Fővárosi Bíróság döntésétől függ a 4-es metró építésének kezdete

2004.06.29.

A Fővárosi Bíróság ma dönt abban a perben, amelyet civil szervezetek indítottak a BKV Rt. ellen, s amelynek kimenetelétől függ, mikor indulhat meg a 4-es metró építésre. Az Erzsébetvárosi Társasházak Közösségeinek és Képviselőinek Érdekvédelmi Egyesülete (ETKE) januárban kezdeményezte a 4-es metró terveinek felülvizsgálatát. A BKV Rt. projektigazgatója szerint fél-háromnegyed évet csúszhat a 4-es metró Kelenföld és a Keleti pályaudvar közötti szakaszának megépítése, ha csak hónapok múlva lesz vasúthatósági engedély.

A csomagátvizsgálás nem alkotmánysértő

2004.06.28.

Nem találta az alaptörvénnyel ellentétesnek az Alkotmánybíróság azt a törvényt, amely felhatalmazza a vagyonőröket a csomagok átvizsgálására. Az azonban alkotmánysértő, hogy túl tág a tér e jog gyakorlására.

Adó salátatörvényt készít elő a kormány

2004.06.28.

17 adótörvényt módosítana egy csomagban a Pénzügyminisztérium. A kormány második féléves jogalkotási programjába a kormányfő felvette a parlament létszámának csökkentéséről szóló javaslatot, de nem szerepel benne a közigazgatás középszintű reformja.

Általánossá vált a drogteszt a brit munkahelyeken

2004.06.28.

Gyorsan terjed a drogtesztek alkalmazása Nagy-Britanniában, derül ki egy most közzéadott kutatásból. Az olyan olcsó és gyors tesztek, melyek az utóbbi időben kerültek a kereskedelmi forgalomba, megkönnyítik a munkaadóknak, hogy olyan szerek használatát kimutassák az alkalmazottaiknál, mint az Ecstasy, a kokain, a mariuhána illetve az alkohol.

Kiírhatják a népszavazást a kettős állampolgárság ügyében

2004.06.28.

Összegyűlt az ügydöntő népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírás a határon túli magyarság kettős állampolgársága ügyében.

Lezárultak az IBM munkásperei

2004.06.28.

Az IBM ellen pert indító kaliforniai felperesek - akik azzal vádolták a céget, nem tájékoztatta őket, hogy merevlemez és félvezető gyártó üzemeiben rákot okozó veszélyes anyagokkal dolgoznak - peren kívül megegyeztek az IBM-mel, jelentette be szerdán a cég szóvivője.

Kiírhatják a népszavazást a kettős állampolgárság ügyében

2004.06.28.

Összegyűlt az ügydöntő népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírás a határon túli magyarság kettős állampolgársága ügyében.

Titokban egyszerűsödött a számlaadás módja

2004.06.28.

Május elsejétől nem kell minden sorban feltüntetni a termék áfáját, ha egy adókulcsot alkalmazunk, illetve már nem kötelező aláírni a számlákat - írja a Magyar Hírlap.

Az Európai Bizottság átmenetileg felfüggesztette a szoftveróriás elleni intézkedéseket

2004.06.27.

Az Európai Unió felfüggesztette a Microsoft elleni büntetőintézkedéseket. Ez addig marad érvényben, amíg az Európai Büntetőbíróság nem tárgyalja a szoftveróriás fellebbezését - jelentette be Brüsszelben Amelia Torres, az Európai Bizottság szóvivője.

Tovább halasztódik az evavizsgálat

2004.06.27.

Nem szerepel az egyszerűsített vállalkozási adó (eva) ügye az Európai Unió áfabizottsága június 29-ei ülésének napirendjén – közölte Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium sajtófőnöke az MTI-vel.

Sorra vesztik el pereiket a nem fizető autósok

2004.06.27.

Több tucat polgári perben született ítélet alapján ki lehet mondani: nem nyerhetnek pert az autósok a be nem fizetett pótdíjakért perlekedő parkoltató cégekkel szemben, ha a bíróság előtt csak azt ismételgetik, hogy „az én autóm nem is parkolt ott”, vagy hogy „nem volt az autómon Mikulás-csomag”.

A PSZÁF keresi a kiskapu kulcsát

2004.06.26.

Jogszabály-módosítást kezdeményez a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), hogy egyértelművé váljon, milyen jellegű tevékenységek tartoznak a pénzügyi felügyelet ellenőrzése alá, s melyek nem, függetlenül attól, hogy egy szolgáltató milyen működési formát választ – mondta el sajtótájékoztatóján Farkas István, a PSZÁF nemrég megválasztott elnöke.

Valószínűleg nem lesz „Made in the EU” árucímke

2004.06.26.

Első körben elvetették azt az elképzelést, hogy az Európai Unióban gyártott termékekre "Made in the EU" címke kerüljön.

Útmutató: THM - három betű, de mi van mögötte?

2004.06.26.

A Teljes Hiteldíj Mutató (rövidítve THM) azt hivatott szolgálni, hogy egyetlen, könnyen értékelhető számmal - de az összes felmerülő díjat, kamatot figyelembe véve - mutassa meg a fogyasztónak, hogy a felvett hitele mekkora költségekkel jár.

Halálra ítélné Huszeint az iraki igazságügyi miniszter

2004.06.26.

Az irakiak nem érezhetik magukat biztonságban, amíg Szaddám Huszein bukott diktátort nem végzik ki - hangoztatta Málek Dohán al-Haszan iraki igazságügy-miniszter.

Önkielégítésen kapták a bírót

2004.06.25.

Vádat emeltek egy oklahomai bíró ellen, aki több tanú szerint az általa vezetett tárgyalásokon ez emelvény mögött többször kielégítette magát.

Lezárultak az IBM munkásperei

2004.06.25.

Az IBM ellen pert indító kaliforniai felperesek - akik azzal vádolták a céget, nem tájékoztatta őket, hogy merevlemez és félvezető gyártó üzemeiben rákot okozó veszélyes anyagokkal dolgoznak - peren kívül megegyeztek az IBM-mel, jelentette be szerdán a cég szóvivője.

Bírósági fellépés az amerikai média-koncentráció ellen

2004.06.25.

Egy philadelphiai bíróság leállította annak az új szövetségi szabályozásnak az érvényesítését, amely lehetővé tette volna a nagy amerikai médiacsoportok további térnyerését.

A GVH megtiltotta a Központi Fordító Iroda névhasználatát

2004.06.25.

A Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsa megtiltotta a Központi Fordítóiroda Kft. nevében a "központi" jelző használatát, mivel az alkalmas a fogyasztók megtévesztésére - tájékoztatott a GVH pénteken.

Politikai internetcenzúra Kínában

2004.06.25.

Kínában hatvanegy embert börtönöztek be idén május 1-jéig amiatt, hogy interneten közzétették rendszerbíráló, a hatóságok által felforgatónak minősített nézeteiket. Ezzel világviszonylatban Kína elsőnek számít - állapította meg a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nemzetközi szervezet.

Tovább marad a kampánycsend

2004.06.25.

Eltérően vélekednek a politológusok a kampánycsend esetleges eltörléséről, a politikusok viszont meglepő módon ragaszkodnak a voksolás előtti nyugalomhoz. A 15 éves "intézmény" megszüntetése elméletben már évekkel ezelőtt felmerült, egyelőre azonban úgy tűnik, mégis megmarad a gyakorlatban.

Internetes bűnözőket vett őrizetbe a spanyol rendőrség

2004.06.25.

Mintegy 45 ezer embert csapott be Spanyolországban egy csoport, amely bizonyos extra telefonszolgáltatások lehetőségét kínálta interneten keresztül az ügyfeleknek, s elmulasztotta tájékoztatni őket a szolgáltatás áráról.

Az Európai Bírósághoz fordultak

2004.06.25.

Magyarország uniós csatlakozása óta először fordult kérdéssel magyar bíró a luxemburgi székhelyű Európai Bírósághoz, mégpedig a Munkáspárt alelnöke ellen, önkényuralmi jelkép viselése miatt indult büntetőügy tegnapi másodfokú tárgyalásán. A bíróság ezért egyelőre felfüggesztette a Vajnai Attila elleni eljárást.

Titkos kormányhatározat a légi terror elhárításáról

2004.06.25.

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter pénteken megerősítette azt a sajtóértesülést, amely szerint a kormány titkos határozatot fogadott el a légi terror elhárításáról.

Jelentõsebb jogszabály változások az Európai Unióhoz történõ csatlakozás kapcsán

2004.06.24.

Az áruk és a szolgáltatások biztonságosságáról és az ezzel kapcsolatos piacfelügyeleti eljárásról szóló 79/1998. (IV. 29.) Korm. rendelet is jelentõsen módosult 2004. május 1-tõl.

E-vásárlási tanácsok

2004.06.24.

Mire figyeljünk? Reklamációk kezelése, garancia, pénz visszafizetés, szállítási határidő, a site biztonsága, személyességi jogok.

Konkurenciát kapott a Szerencsejáték Rt.

2004.06.24.

Megjelent a piacon a magyar társaságnál háromszor nagyobb, online fogadóiroda. A Felügyelet bírságolna, mert Magyarországon csak állami szervezet bonyolíthat szerencsejátékot, a külföldi vállalat szerint azonban a rendszerből adódóan ők valójában nincsenek is itt.

Folytatódik a Munkáspárt alelnöke elleni büntetőper

2004.06.24.

Ma folytatódik másodfokon a Munkáspárt alelnöke elleni büntetőper. Vajnai Attilát március 4-én, első fokon egy év próbára bocsátották, amiért nyilvánosan viselte a vörös csillagot.

Strasbourgi döntés - Kártérítésre kötelezhető a lengyel állam

2004.06.24.

A lengyel államnak kártérítést kell fizetnie azoknak az állampolgároknak, akiket a második világháború utáni határmódosítás megfosztott bizonyos tulajdonaitól.

Beszámolnak az átvilágítóbírák

2004.06.24.

Lomnici Zoltán ma hallgatja meg az átvilágító bírákat arról, hogy vállalják-e megbízatásuk meghosszabbítását. A Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke e nyilatkozatok ismeretében dönt a négy ember kijelöléséről.

A GVH is vizsgálja a gyógyszerhiányt

2004.06.24.

Állítólag a nagyobb anyagi haszon reményében tartják vissza a gyógyszereket a piac egyes szereplői, ezzel okozva hiányt az országban. Július 1-ével ugyanis újra a régi áron lehet forgalmazni a gyógyszereket.

Az ombudsman szerint megnyugtató a magánnyugdíjpénztár törvény módosítása

2004.06.23.

Lenkovics Barnabás a magánnyugdíjpénztárakról szóló jogszabályt és a rendelkezések hatását a hozzá érkezett panaszok alapján vizsgálta - olvasható a közleményben.

A jövő hónaptól Magyarországon is megkezdhetik működésüket az áfa-raktárak

2004.06.23.

Jövő hónaptól lehetőség van Magyarországon is áfa-raktárak létesítésére a napokban módosított általános forgalmi adóról szóló törvény alapján. A törvénymódosítás hatályba lépésétől létesíthető áfa-raktár - a jövedéki termékek kivételével - a közösségi áruk korlátlan ideig történő tárolására.

Európa-szerte népszavazások az alkotmányról

2004.06.23.

Egyre több európai kormány jelenti be, hogy népszavazáson kíván dönteni az állam- és kormányfők által elfogadott Alkotmány ratifikálásáról. A portugálok valószínűleg ma tesznek bejelentést a népszavazásról, a hollandok pedig elnökségük alatt, még ebben az évben megtartanák a referendumot.

A rendőrségnél vizsgálódik az ombudsman

2004.06.23.

Előfordulnak a rendőri szerveknél olyan munkakörülmények, amelyek sértik vagy veszélyeztetik a dolgozók vagy akár az ügyfelek alkotmányos jogait - tudatta közleményben az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese.

A MasterCard bekeményít az adathalászokkal szemben

2004.06.23.

A hitelkártya cég kedden bejelentette, hogy szövetkezett a NameProtect online márkanév-védő szolgálattal, hogy felvegyék a harcot az online személyes-adat tolvajok és a lopott hitelkártyaszámok feketepiaca ellen.

Az új Ptk. koncepciója és tematikája

2004.06.22.

Az Igazságügyi Minisztérium honlapján frissült az új PTK-val kapcsolatos dokumentumokat felvonultató oldal.

Kártérítésért perelhetik az IBM-et a holokauszt roma áldozatai

2004.06.22.

Zöld utat adott egy svájci bíróság annak a pernek, amelyet a roma áldozatok családtagjai szándékoznak indítani az amerikai IBM ellen azon a címen, hogy az amerikai vállalat termékei megkönnyítették a náci Németország által a II. világháború alatt végrehajtott népirtást.

Felgyorsulnak a tőkepiaci perek

2004.06.22.

Új, komplex szabályozást tervez a társasági jogi és tőkepiaci perek elbírálására a szaktárca. Ezekben kötelező lenne a jogi képviselet, alaposabb az előkészítés és szigorúbb a bizonyítási teher.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000