Hír archívum: 2004. június

Más hónap

Az Intel dokumentumok megküldhetők az EU-nak

2004.06.22.

Az Európai Bizottság versenyügyi szakértői hozzájuthatnak az Intel ellen az USA-ban lefolytatott perben felhasznált dokumentumokhoz, döntött hétfőn az USA Legfelső Bírósága. Azonban a legfőbb taláros testület utasította az alsóbb szintű bíróságot, hogy csak olyan dokumentumokat adhat ki, melyek alátámasztják az AMD által benyújtott panaszt.

"Szellemi tulajdon és innováció"

2004.06.22.

A Magyar Szabadalmi Hivatal nevében Bendzsel Miklós elnök, valamint a Magyar Innovációs Szövetség képviseletében Pakucs János elnök 2006-ig szóló együttműködési megállapodást írtak alá 2004. június 21-én, Budapesten.

Cáfol az ügyészség

2004.06.22.

A Legfőbb Ügyészség (LÜ) közleménye szerint "az ügyészségnek sem a brókerügyben, sem más ügyben nem kell arról döntést hoznia, hogy ki vezesse a nyomozást, arról ugyanis a büntetőeljárási törvény értelmében az ügyész rendelkezik.

Az Unió főbírája Magyarországon

2004.06.22.

Az Európai Unió Alkotmányának elfogadásával már egészen biztosan nem lehet kérdés a közösségi jog elsőbbsége a nemzeti joggal szemben - egyebek mellett erről is beszélt Vassiliosz Skouris, az Európai Közösségek Bíróságának elnöke egy tegnapi budapesti konferencia utáni sajtótájékoztatón.

Az Országgyűlés elfogadta a területfejlesztési törvényt

2004.06.22.

Az Országgyűlés a nyári szünet előtti utolsó, rendkívüli ülésnapon fogadta el a területfejlesztésről szóló törvény módosítását, amely előírja Kistérségi Fejlesztési Tanácsok létrehozását, bővíti a régióknak juttatható forrásokat és a döntéshozatalban nagyobb szerepet ad az Országos Területfejlesztési Tanácsnak.

Emlékülés a Code Civil születésének kettőszáz éves évfordulója alkalmából

2004.06.21.

A Magyar Jogász Egylet Jogtörténeti és Római Jogi Szakosztálya emlékülést szervez a Code Civil születésének kettőszáz éves évfordulója alkalmából.

A Magyar Kánonjogi Társaság éves rendes ülése

2004.06.21.

A Magyar Kánonjogi Társaság tisztelettel hívja a Magyar Jogász Egylet Egyházjogi Szakosztályának érdeklődő tagjait éves rendes ülésére, melyet 2004. június 28-án, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának dísztermében tart (1088 Budapest, Szentkirályi u. 28.)

RIAA állásfoglalás az internetes rádióállomások felé

2004.06.21.

Az RIAA, az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége az Egyesült Államokban egyre szaporodó internetes rádióállomások vezetőinek figyelmét arra hívta fel, hogy jó minőségű adásaikból az emberek előszeretettel mentik le a hangfelvételeket, és ettől a ponttól törvénysértést követhetnek el. A szövetség megoldást is ajánlott.

A jog nem mindig az életet védi

2004.06.21.

Az ombudsmani hivatalba 2002-ben nyolcvan, 2003-ban már több mint kétszáz egészségüggyel kapcsolatos panasz érkezett – állítja Lenkovics Barnabás, aki szerint az orvosok bírálhatják saját szakmájukat, mert „mindez a szakmai öntisztulás része lehet”.

Az Alkotmánybíróság 2004. június 21-22-i teljes ülésének napirendje

2004.06.21.

Az Alkotmánybíróság folytatja az egészségügyi magánosítással kapcsolatban országos népszavazást elrendelő országgyűlési határozat alkotmányosságát megkérdőjelező indítvány tárgyalását. Két magánember fordult az Alkotmánybírósághoz, a Munkáspárt által kezdeményezett népszavazást elrendelő parlamenti határozattal kapcsolatban.

Százmilliárd forog kockán

2004.06.21.

Kamatokkal együtt akár százmilliárd forintot is kifizethet az állam a tönkrement állami vállalatok tartozásaiért, ha holnap elveszti azt a pert, amelyben az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Részvénytársaság fordult a Legfelsőbb Bírósághoz.

Börtön járhat a melegek sértegetéséért Franciaországban

2004.06.21.

Franciaországban akár egy év börtönt és 45 ezer eurós büntetést is kaphat a jövőben az a személy, aki sértegeti a homoszexuálisokat. A párizsi kormány ugyanis bűncselekménynek minősítené a "szexista és homofób természetű diszkriminatív sértegetést".

A pápa bírálta az EU alkotmányát

2004.06.21.

II. János Pál Pápa vasárnapi Úrangyala imádságában bírálta az Európai Unió pénteken elfogadott alkotmányát mert abból - szavai szerint - hiányzik a konkrét utalás a keresztény gyökerekre.

Adóreform: három dologban lehetne változtatni

2004.06.21.

A kormánynak augusztusig kell eldöntenie, hogy jövőre hogyan kívánja módosítani az adótörvényeket, milyen kulcsokat, illetve sávhatárokat kíván megváltoztatni, illetve milyen kedvezményeket akar megtartani, esetleg növelni.

Nem okoz káoszt a gépkocsi eredetvizsgálat új rendszere

2004.06.21.

Hétfőn újabb vállalkozásokkal kötnek megállapodást az gépkocsi eredetiség hatósági vizsgálatára.

Továbbra sem rendeződik az összekapcsolási piac

2004.06.19.

Az alternatív szolgáltatókat tömörítő Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesülete (ATSZE) az összekapcsolási piac rendeződéséhez elengedhetetlennek tartja - az összekapcsolási percdíjak csökkenésén túl - bérelt vonali árprés megszüntetését és az összekapcsolási költségek megosztását.

Medgyessy: Magyarország elégedett lehet az alkotmányról kötött megállapodással

2004.06.19.

Magyarország elégedett lehet az EU első alkotmányos szerződéséről a kormányközi konferencia (IGC) csúcsszintű fordulóján pénteken este létrejött megállapodással - jelentette ki az ülés után Medgyessy Péter miniszterelnök.

Még keresik a Bizottság új elnökét

2004.06.19.

Az unió állam- és kormányfői a feszült hangulatú éjszakai párbeszédsorozat után sem jutottak dűlőre az Európai Bizottság elnökének személyéről. Az is megeshet, hogy elhalasztják a döntést a vitázó felek.

Belgium „bünteti" a forró tőkét

2004.06.19.

A globalizációellenes erők komoly politikai győzelmeként, Belgium a világon elsőként vezeti be a forró tőke áramlását sújtó Tobin adót. Ezzel a megoldással gátat tud szabni a túlzott pénzügyi változékonyságnak.

Szeptemberig négy törvényjavaslatot készít el az egészségügyi minisztérium

2004.06.19.

Négy törvényjavaslatot kíván a kormány elé terjeszteni szeptemberig az egészségügyi tárca. Kökény Mihály egészségügyi miniszter a közeljövőben Kínában és az Amerikai Egyesült Államokban tárgyal egészségügyi beruházásokról és további együttműködésekről.

Megállapodás az Elektronikus Kormányzat Központ és a Linux - Felhasználók Magyarországi Egyesülete Között

2004.06.18.

Dr. Baja Ferenc, kormánymegbízott és Sári Gábor, a Linux-Felhasználók Magyarországi Egyesületének elnöke megállapodást kötött a nyílt forráskódú megoldások kormányzati elterjesztésének szakértői támogatásáról.

Késik a közösségi joganyag egyszerűsítése

2004.06.18.

Az Európai Bizottság elismerte, nem tartható az a célkitűzés, hogy az év végéig csaknem negyedével csökkentsék az uniós joganyagot az elavult vagy egymást fedő passzusok kiiktatásával.

Az uniós országok nemet mondanak a génmódosított repcére

2004.06.18.

Az uniós tagországok többsége Magyarországgal együtt ellenzi a génmódosított repce európai termesztését és forgalmazását. Az euro.hu értesülése szerint a szabályozó testületben 12-9 arányban leszavazták a javaslatot.

Titkos börtönöket működtet az USA?

2004.06.18.

A brit lapok után csütörtökön Washingtonban egy amerikai emberjogi szervezet is azt állította, hogy az amerikaiaknak kéttucatnyi különleges börtönük van szerte a világon, és ezeknek a börtönöknek legalább a felét abszolút titokban működtetik.

Továbbra sincs általános támogatást élvező jelölt az EU-bizottság élére

2004.06.18.

Továbbra sincs konszenzusos jelölt az Európai Bizottság élére - jelentette be pénteken reggel Brüsszelben az Európai Unió soros elnöke, Bertie Ahern ír miniszterelnök. Egyben jelezte: az is elképzelhető, hogy ebben az ügyben elhalasztják a döntést. Az EU állam- és kormányfői csütörtökön késő éjszakába nyúlóan vitatkoztak az EU-bizottság (közkeletű, bár kissé félrevezető megfogalmazás szerint az EU-kormány) következő elnökének személyéről, Romano Prodi utódjáról, de nem jutottak egyezségre.

Megjelent az Infokommunikáció és jog című folyóirat első száma

2004.06.18.

A Dialóg Campus Kiadó gondozásában kéthavonta megjelenő folyóirat informatikai jogi, hírközlési jogi és médiajogi témájú írásokat közöl.

Kádár bűnös, nyomozás nincs

2004.06.17.

Kádár János bűnös Nagy Imre 1956 novemberében történt Romániába internálásában – állapította meg az ORFK egy határozatában, amelyet a Deport-56 nevű civil szervezet kapott meg.

Pert nyert egy ügyész a Népszava ellen

2004.06.17.

Személyiségi jogi pert nyert jogerősen egy ügyész a Népszavával szemben, miután a lap visszavonta az elsőfokú ítélet ellen benyújtott fellebbezését - közölte a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

Garázdaság miatt elítélték a zászlóégetőket

2004.06.17.

A garázdaság bűntettében mondta ki bűnösségüket, és próbára bocsátotta a zászlóégetőket a Pesti Központi Kerületi Bíróság csütörtökön kihirdetett elsőfokú ítéletében.

Hollywood kampányt indít az illegális filmletöltések ellen

2004.06.17.

A hollywoodi filmstúdiók bejelentették, hogy jelentősen fokozzák az illegális online filmkereskedelem megfigyelését, illetve oktató célú kampányba kezdenek a filmkalózok elrettentése céljából.

Új CD-másolásvédelmi eljárás

2004.06.17.

A SunnComm és a Macrovision által kifejlesztett "Secure Burning" eljárás olyan másolásvédelem, ami a hatékony védelem mellett megengedi a védett CD-k zökkenőmentes lejátszását a hagyományos asztali DVD-ken, autórádiókban vagy számítógépes meghajtókban.

A Matáv perel a díjcsökkentés ellen

2004.06.17.

A Matáv nem tudja elfogadni a Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa (NHHT) összekapcsolási díjak csökkentéséről szóló hétfői döntését és azt bíróságon támadja meg, mondta MTI-nek a Matáv árpolitikai igazgatója, Kozma Zsolt.

Csúcsformában - az unió utódot választ

2004.06.17.

Az átlagosnál komolyabb tétje van a ma kezdődő brüsszeli csúcstalálkozónak, amelyen végre megszavazhatják az uniós alkotmányt és megválaszthatják Romano Prodi utódját.

Első fokú ítélet Simon gyilkosainak - Negyven évet osztottak ki

2004.06.16.

Mind a négy vádlottját elítélte a Fővárosi Bíróság a Simon Tibor meggyilkolásával vádolt társaságnak - jelenti a HavariaPress. Az ügy elsőrendű vádlottját 12 év, másodrendű társát pedig tíz év börtönre ítélték, mellékbüntetésként mindkettejüket tíz évre eltiltották a közügyek gyakorlásától is.

Kampánycsendet sértett a MTV és a Népszava

2004.06.16.

Az Magyar Televízió 2-es csatornája és a Népszava a kampánycsend idején a választásokkal kapcsolatba hozható politikusokat jelentetett meg műsorában, illetve lapjában.

A zászlóégető pere

2004.06.16.

A tegnapi bírósági tárgyaláson sem derült ki, drog hatása alatt volt-e M. Giorgio Richard, amikor részt vett a zászlóégetéssel végződött január 11-i tüntetésen a Tilos Rádió előtt. A csoportos garázdasággal vádolt M. Giorgo ügyében kirendelt orvos szakértő korábban úgy nyilatkozott, hogy egyetlen ismert szer hatásának sem felelnek meg a vádlott által felsorolt tünetek.

A felsőoktatási törvényről tárgyal szerdán a kormány

2004.06.16.

A Magyar universitas programról és az új felsőoktatási törvény koncepciójáról tárgyal szerdán a kormány. Az ülésen megvitatják azt a kormányrendeletet is, amellyel az EU-intézményekben dolgozó szakértők munkajogi helyzetét rendeznék.

Az FTC nem készít spam letiltó listát

2004.06.16.

Az USA Szövetségi kereskedelmi Bizottsága (FTC) egyelőre nem kezdeményezi országos e-mail küldést tiltó lista felállítását, annak ellenére, hogy a tavaly megszavazott és januárban hatályba lépett CAN-SPAM törvény kötelezi egy ilyen lista megtervezésére.

Az információk felszabadítása

2004.06.15.

A személyes adatok védelmén és a közérdekű adatok nyilvánosságán, a róluk szóló törvény szerint, az Országgyűlés által választott ombudsman őrködik, akit a jogszabály adatvédelmi biztosnak nevez. A féloldalas elnevezés hátráltatja az információszabadság, a közérdekű adatokhoz való hozzáférés fogalmának ismertté válását. A biztost az információszabadság és az adatvédelem biztosának kellene hívnunk.

Az első büntetés Németországban fájlcserélésért

2004.06.15.

A német kiadók és a Phonoverband hatvannyolc esetben indított eljárást az elmúlt hetekben szerzői jogvédett művek jogtalan terjesztése és másolása miatt. Az első ítélet illegális online fájlcserélés miatt már meg is született, amely komoly pénzbüntetéssel zárult.

Az Európai Uniós Ügyvédi Kamarák Tanácsa (CCBE) PECO Szeminárium

2004.06.15.

2004. június 24-25-én a Magyar Ügyvédi Kamara lesz a házigazdája az Európai Uniós Ügyvédi Kamarák Tanácsa (CCBE) Állandó Bizottsága ülésének. A 2004. május 1-jén a CCBE-hez csatlakozott 10 új teljes jogú tag közül először nálunk rendeznek Állandó Bizottsági ülést.

Digitális ujjlenyomat az amerikai vízumokban

2004.06.15.

Az amerikai kongresszus döntése alapján a vízumoknak a jövőben biometrikus azonosítót is tartalmazniuk kell. Az USA budapesti nagykövetségén bemutatták azt az eszközt, amely digitálisan rögzíti az ujjlenyomatot. Az új technológiát alkalmazó vízumkiadás június 18-án lép életbe.

EU-alkotmány - új ír javaslat

2004.06.15.

Az ír elnökség vasárnap új javaslatot juttatott el a tagállamokhoz, amelynek vitája a mai külügyminiszteri értekezleten esedékes.

Egyre több fenyegetés éri a bírákat

2004.06.15.

Egyre többször fenyegetik meg a bírákat, és a tárgyalóteremben folyó munkát is megzavarják. Emiatt a Legfelsőbb Bíróság elnöke és a belügyminiszter megegyezett: rendőrök gondoskodnak majd a bíróságok biztonságáról.

Ficzere: minden rendben ment

2004.06.15.

Az európai parlamenti választás rendben, a jogállami normáknak megfelelően, azokkal összhangban, eredményesen történt - közölte az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke.

Az Eva alanya nem részesülhet kompenzációs felárban

2004.06.14.

Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló 2002. évi XLIII. törvény (Eva törvény) szabályainak 2004. január 1-jétől hatályos módosításával [2004. évi IX. törvény 70. § (3) bek. és 73.§] 2003-ban és 2004-ben azon adózók is alanyai lehetnek az evá-nak, akik (amelyek) a mezőgazdasági termékeiket felvásárlóknak értékesítették és kompenzációs felárban részesültek.

APEH: a környezetvédelmi termékdíj fizetési kötelezettségről

2004.06.14.

Az európai uniós csatlakozással összefüggő egyes törvénymódosításokról, törvényi rendelkezések hatályon kívül helyezéséről, valamint egyes törvényi rendelkezések megállapításáról szóló 2004. évi XXIX. törvény (továbbiakban: EU. csatl. törvény) ötödik fejezete több pontban módosí-totta a környezetvédelmi termékdíjról, továbbá egyes termékek környezetvédelmi termékdíjáról szóló 1995. évi LVI. törvényt.

Az Alkotmánybíróság 2004. június 14-15-i teljes ülésének napirendje

2004.06.14.

Az Alkotmánybíróság folytatja a szervezett bűnözés, valamint az azzal összefüggő jelenségek elleni fellépés szabályairól szóló törvénynek a szexuális szolgáltatás reklámozásának tilalmára vonatkozó rendelkezéseit kifogásoló indítvány tárgyalását. Az alkotmánybírók foglalkoznak azzal az indítvánnyal, amely szerint a csődeljárásról, felszámolási eljárásról és a végelszámolásról szóló törvénynek alkotmányellenesek a felszámolási eljárással kapcsolatos egyes rendelkezései.

Uniós polgárok is szavaztak

2004.06.14.

Mintegy kétezer külföldi állampolgárnak volt lehetősége arra, hogy magyar pártlistára szavazzon hazánkban az európai parlamenti választáson. Az Országos Választási Iroda közlése szerint a közösség 24 másik tagországából előzőleg 1950 európai uniós állampolgár kérte, hogy magyarországi lakóhelyén magyar pártlistára szavazhasson.

Megvédi a kistelepüléseket az ombudsman

2004.06.14.

Aggódik a kistelepülések miatt az emberi jogok országgyűlési biztosa. Szerinte ugyanis a kistelepülésen élőknek súlyos esélyegyenlőtlenséget okozzák az ottani postahivatalok bezárása, különösen a kisvasutak és szárnyvonalak felszámolásával, a távolsági buszjáratok ritkításával, az óvodák és iskolák bezárásával együtt.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000