Hír archívum: 2004. június

Más hónap

Mindegyik országgyűlési párt szerzett Európa Parlamenti mandátumot

2004.06.14.

A választáson 1 millió 454 ezer szavazatot szerző Fidesz 12, az 1 millió 51 ezer voksot besöprő MSZP 9, a 236 ezer ember támogatását megszerző SZDSZ 2, illetve a 163 ezer szavazatot begyüjtő MDF 1 képviselőt küldhet az "uniós országgyűlésbe".

Elfogták a Half-Life 2 kódjának feltételezett tolvajait

2004.06.14.

A Valve Software tegnap bejelentette, hogy a hatóságok elfogták azokat a személyeket, akik tavaly ősszel vélhetően ellopták és az interneten közzétették a régóta várt Half-Life 2 játék teljes forráskódját.

"Az állam értünk van, azért tartjuk el"

2004.06.12.

Az ombudsmanok által képviselt magasabb értékrendet és az ombudsmanokat tartsa tiszteletben a politika és akkor nincs baj - ezt várja el Lenkovics Barnabás.

Jelentősebb munkajogi változások az Európai Unióhoz történő csatlakozás kapcsán

2004.06.12.

A 2004. április 28-án kihirdetett 2004.XXVIII. törvény - mely 2004. május 1-én lépett hatályba - módosította a foglalkoztatásról szóló egyes törvényeket. Így került módosításra a Munka Törvénykönyve is.

Jövőre indulhat az elektronikus cégeljárás

2004.06.11.

A tervek szerint idén nyáron indul meg az elektronikus cégeljárás IT-infrastruktúrájának kiépítése a hazai bíróságokon. A jövő év elejétől egyes cégek már számítógépen intézhetik majd cégügyeiket.

Betárcsázós csalások károsultjait keresi a rendőrség

2004.06.11.

Betárcsázós csalások károsultjainak jelentkezését várja a XII. kerületi rendőrkapitányság. Korábban egy magánszemély tett feljelentést a lakhelye szerinti kapitányságon, s ennek kapcsán kezdett nyomozást a rendőrség.

Sorozás nem lesz, de a sorköteleseket nyilvántartja a honvédség

2004.06.11.

Az már biztos, hogy több sorkatonának nem kell bevonulnia, de a sorkötelesek azért nem kerülnek ki teljesen a honvédség látóköréből.

Sikeres szolgáltatás a nép ügyvédje

2004.06.10.

Az MSZP-frakció szerint az ingyenes jogi segítségnyújtás, tanácsadás, azaz a nép ügyvédje szolgáltatás két hónapos tapasztalata egyértelműen sikeres – tájékoztatott Vastagh Pál volt igazságügy-miniszter, az Országgyűlés Alkotmányügyi Bizottságának MSZP-s elnöke.

Az IHM a szükséges intézkedések azonnali megtételére kérte a Magyar Posta Rt.-t

2004.06.10.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium vizsgálatot rendelt el több országos napilapban június 9-én megjelent írással kapcsolatban. A cikkek szerint a Magyar Posta Rt. nem kézbesíti azokat a hírlapokat, amelyekben a kampánycsendet sértő közlést észlel.

Fogyasztóvédelem magas fokon

2004.06.10.

A fogyasztóknak számos kedvező változást hozott az Európai Unióhoz történt csatlakozásunk, hiszen maradéktalanul érvényesülnie kell a magas szintű fogyasztóvédelemnek hazánkban is.

Állami támogatások - mikor nem vonható le áfa

2004.06.10.

Január 1-jétől az adóalapot nem képező államháztartási támogatások után arányosítási kötelezettség keletkezik, ami azt jelenti, hogy az adóalanyok a kapott támogatás arányában kiadásaikból nem vonhatják le az áfát.

Jogállás nélküli európai parlamenti képviselők

2004.06.10.

Alig másfél hónap múlva, július második felében foglalja el helyét Strasbourgban hazánk 24 megválasztott EP-képviselője, a mandátumot szerzők jogállásáról és díjazásáról azonban továbbra sincs érvényes törvény Magyarországon.

Százmillióba kerül a külképviseleti szavazás

2004.06.10.

Az európai parlamenti választás külképviseleteken zajló része az eredetileg tervezett 300 millió forintnak csak mintegy harmadába fog kerülni - közölte a Külügyminisztérium jogi főcsoportfőnöke szerdán. Horváthné Fekszi Mária elmondta: a külföldi voksokat tartalmazó 71 urnát Budapesten, egyszerre bontják fel.

Ma kezdődnek az európai parlamenti választások

2004.06.10.

India után az Európai Unió rendelkezik a világ legnagyobb szavazótáborával. A holland és brit választással ma kezdődő négynapos szavazás során 340 millió állampolgárt várnak urnákhoz.

Az EU alkotmány-tervezetében szerepelnek a magyar javaslatok

2004.06.10.

Az európai alkotmány a jelek szerint valamennyi magyar prioritást tartalmazni fogja - mondta a Külügyminisztérium főcsoportfőnöke.

Jogellenesen oszlatták fel a Lelkiismeret '88 tüntetését

2004.06.10.

A szervezet még tavaly decemberben vonult Medgyessy Péter otthona elé, a rendőrség akkor feloszlatta a tüntetést. A Pesti Központi Kerületi Bíróság ezért elmarasztalta a rendőrséget.

Diszkrimináció miatt pénzbüntetés a Besser Hungáriának

2004.06.09.

Három-három havi minimálbér megfizetésére kötelezte jogerős ítéletében a Nógrád Megyei Bíróság a bátonyterenyei Besser Hungária Műanyagipari Kft.-t, amely roma származása miatt nem alkalmazott két, álláshirdetésre jelentkező nőt.

Begyűjtik a gyanúsítottak DNS-ét

2004.06.09.

A súlyos bűncselekmények elkövetésével gyanúsított személyek genetikai adatait nyilvántartásba kell venni, így évente körülbelül 12-13 ezer DNS-minta kerülhet bűnügyi nyilvántartás speciális fagyasztóiba.

Négynapos munkahetet tervez a belga kormány

2004.06.09.

Négynapos munkahetet vezetne be Belgiumban Guy Verhofstadt miniszterelnök. A változtatás korántsem jelenti azt, hogy a belgák kevesebbet dolgoznának, mint eddig.

Athéni nyilatkozat az elektronikus kormányzati szolgáltatásokról

2004.06.09.

Az athéni információtechnológiai világkongresszuson hazánkkal együtt 17 ország képviselői írtak alá nyilatkozatot az elektronikus állami szolgáltatások fejlesztéséről. A magyar e-kormányzati stratégia elemei összhangban vannak a nyilatkozattal - mondta Dedinszky Ferenc, az MeH Elektronikus Kormányzati Központ főigazgató-helyettese.

Áttörés a másolásvédelemben?

2004.06.09.

Két új másolásvédelmi project is a befejezéséhez érkezett, és könnyen elképzelhető, hogy már ezekkel az „intelligens” technológiákkal találkozhatunk a közeljövőben megjelenő albumokon az illegális másolás elleni harc jegyében.

Elektronikus számlázás: várat magára a számlák elektronikus archiválásának szabályozása

2004.06.09.

Májusban végre hatályba lépett az a rendelet, amely az elektronikus úton kiállított számlákat szabályozza. A pénzügyi tárca ezzel nemcsak az uniós jogszabálynak tett eleget, de a piaci igényeket is igyekezett kielégíteni. A számlák elektronikus archiválásának szabályozása ugyanakkor várat magára.

Még reformra vár a távközlés

2004.06.09.

Csaknem fél év telt már el a szektort szabályozó új törvény kihirdetése óta, de a piacon lényegében még mindig a három évvel ezelőtti szabályozás érvényesül. Nagyon lassan alakul ki az a jogi környezet, amely a reformmal felérő modernizációt vezetné be a távközlési szolgáltatási piacokra.

Szigorúbb büntetést javasol Persányi az illegális szemetelők ellen

2004.06.08.

Az illegális hulladéklerakók büntetési szankcióit szigorítani kell, ezért a környezetvédelmi tárca egyeztet az Igazságügyi Minisztériummal a Büntető törvénykönyv ez irányú módosításáról - mondta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter sajtótájékoztatón kedden, Budapesten.

Túlszámlázták az interneten rendelt jegyeket a légitársaságok

2004.06.08.

Az Európai Bizottsághoz egyre több panasz érkezett, hogy néhány légitársaság eltérő árakkal dolgozik az internetes jegyrendeléseknél, az árat a megrendelő lakcíme befolyásolta. A bizottság közbenjárására a légitársaságok felhagytak a megkülönböztető gyakorlattal.

Uniós vita a társasági adó egységesítéséről

2004.06.08.

A vállalkozások adóztatása egyre inkább két táborra osztja az uniós országokat: a "régi" tagok aggódnak az újonnan csatlakozottaknál lévő alacsony társaságiadó-kulcs miatt, mivel az nyilvánvalóan elvonja a befektetői tőkét tőlük.

Kísérlet újabb árbefagyasztásra

2004.06.08.

Az Alkotmánybíróság által megsemmisített rendelet hat hónapra fagyasztotta volna be a gyógyszerárakat, az új kormányjavaslat már kilenc hónapra. A koalíció bízik benne, hogy megtalálta a jogilag is korrekt megoldást. A Fidesz szerint nem.

Megbírságolták a Vodafone-t

2004.06.08.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa 15 millió forintos bírság megfizetésére kötelezte a Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Rt.-t a Vitamax Duo reklámjai miatt - közölte a GVH.

Evás is fizethet áfát

2004.06.08.

Az egyébként nem áfaalanyoknak is meg kell fizetniük az általános forgalmi adót akkor, ha az Európai Unión belülről legalább 10 ezer euróért vásárolnak.

Nem lesz áfasarc a befektetésen

2004.06.08.

Milliárdokat bukhat az állam a Legfelsőbb Bíróság múlt heti ítéletén, amely az értékpapírok eladását kivonta az áfatörvény hatálya alól. Nagyot nyerhetnek viszont az érintett cégek, amelyek így több áfát igényelhetnek vissza.

APEH: utazási iroda nem kötelezett közösségi adószám kiváltására

2004.06.07.

Az idegenforgalmi tevékenységre vonatkozó különös adózási szabályok szerint adózó utazási iroda nem kötelezett közösségi adószám kiváltására (Áfa-törvény 65-66. §; Art. 22.§ (1),(4))

Uniós vita a társasági adó egységesítéséről

2004.06.07.

A vállalkozások adóztatása egyre inkább két táborra osztja az uniós országokat: a „régi” tagok aggódnak az újonnan csatlakozottaknál lévő alacsony társaságiadó-kulcs miatt, mivel az nyilvánvalóan elvonja a befektetői tőkét tőlük.

Döntött a parlament: jöhet a gyógyszerár-befagyasztás

2004.06.07.

A parlament hétfőn döntött az ártörvényt módosító javaslatról. Ennek értelmében kormányrendelettel az eddigi 6 helyett legfeljebb 9 hónapra befagyaszthatók a gyógyszerárak. Az eredeti javaslat 12 hónapos lehetőségről szólt.

ÁPV Rt: megszűnik, átalakul, vagy...?

2004.06.07.

Több szakértői csoport is azon dolgozik, hogy javaslatokat tegyen a kormánynak, mi is legyen a privatizáció lezárása után az ÁPV Rt. és a megmaradt állami vagyon sorsa - írja a Népszabadság.

Hasonló célok, hasonló logo: perre mennek a gyermekbarát védjegyért

2004.06.07.

A Kölyökbarát Termék Programot plágiumnak tartja a Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma és kész perre menni, mivel a nonprofit szervezet már 2002 karácsonyán Gyermekbarát Védjegyet adott át.

Csak három EU-s országban dolgozhatunk szabadon

2004.06.06.

Továbbra is csak három régi uniós tagállam biztosít korlátlan munkavállalási lehetőséget a magyar állampolgároknak - derül ki a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumnak tájékoztatójából.

Színháztörvényt javasol Szili Katalin

2004.06.06.

A filmtörvényhez hasonló színháztörvény megalkotását vetette fel az Országgyűlés elnöke szombaton a Miskolci Nemzeti Színház évadzáró társulati ülésén, mondván, ez biztonságot adhatna a színházak hosszú távú munkájához.

Nincs világos kormányzati álláspont gyógyszerár-ügyben

2004.06.06.

A tervezet 9 hónapra hatósági árakat vezetne be a gyógyszerpiacon, hogy az Alkotmánybíróság által megsemmisített áprilisi árcsökkentés után a gyógyszerek árai ne emelkedhessenek. Ezáltal a kormány jövő áprilisig adna időt magának arra, hogy új piaci szabályozásban állapodjon meg a gyártókkal.

Eddig huszonhatezer munkaadó igényelt PIN-kódot a munkaügyi nyilvántartáshoz

2004.06.05.

A munkáltatók többsége még személyesen vagy levélben jelenti be a munkaviszony létesítését, megszűnését az egységes magyar munkaügyi adatbázisba (emma). Folyamatosan emelkedik azonban azok aránya, akik kiváltják a PIN kódot az internetes vagy telefonos bejelentéshez.

Az OVB szerint érvényesíteni kell az esélyegyenlőség elvét az EP-választáson

2004.06.05.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) péntek esti ülésén közleményben foglalt állást az EP-választási kampányban induló jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőségnek a médiában történő biztosítása érdekében. A bizottság azt követően adta ki közleményét, hogy tárgyalt két, ezzel a kérdéssel foglalkozó beadványról.

Először ítéltek el iskolát romák elkülönítéséért

2004.06.05.

A Borsod megyei bíróság első fokon több mint négymillió forintos kártérítésre kötelezte a tiszatarjáni iskolát fenntartó önkormányzatokat, amiért az intézményvezető szakértői vélemények nélkül irányított kisegítő osztályba tíz gyereket.

Korábbi adóév(ek)ben jóváhagyott osztalék 2004. május 1-től történő kifizetése

2004.06.04.

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tao. tv.) osztalékadót érintő - 2004. május 1-jével hatályba lépett - szabályozása tekintetében a Tao. tv. 27.§ (3) bekezdésében előírt feltételeket a kifizetés időpontjában kell vizsgálni, azaz az osztalékadó mentesség független az osztalék keletkezésének, illetve az osztalékfizetés eldöntésének az időpontjától.

Az Alkotmánybíróság 2004. június 7-8-i teljes ülésének napirendje

2004.06.04.

Az Alkotmánybíróság megkezdi az egészségügyi magánosítással kapcsolatban országos népszavazást elrendelő országgyűlési határozat alkotmányosságát megkérdőjelező indítvány tárgyalását.

EPO szeminárium - Iparjogvédelmi ismeretek kormánytisztviselők és információs ügyintézők számára

2004.06.04.

Az Európai Szabadalmi Hivatal Nemzetközi Akadémiája és a Magyar Szabadalmi Hivatal közösen szemináriumot szervez külföldi és magyar előadók közreműködésével a Magyar Szabadalmi Hivatal földszinti konferenciatermében, 2004. június 1-4. között.

Változó munkavállalási szabályok

2004.06.04.

Magyarország uniós csatlakozását megelőzően a munkavállalási engedély kiadásánál az volt az elsődleges szempont, hogy a munkaerőigény benyújtásától kezdődően közvetítettek-e ki megfelelő magyar munkaerőt az igényt benyújtó munkáltató részére. Ezután viszont – a közösségi szabályoknak megfelelően – változott a rendelkezések hatálya.

Perlik a postát

2004.06.04.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Komlóska képviselő-testülete rendkívüli testületi ülésén úgy döntött, hogy bepereli a Magyar Postát a mobil postai szolgáltatás törvénysértő működtetése miatt.

Június végén folytatdóik a metróper

2004.06.04.

Június 29-re tűzte ki a 4-es metró nyomvonalával kapcsolatos perben a következő tárgyalást a Fővárosi Bíróság a korábban megjelölt októberi időpont helyett - közölte a bíróság szóvivője az MTI-vel pénteken.

Egy felborult autója miatt kell bírságot fizetnie a Fordnak

2004.06.04.

Egy kaliforniai bíróság közel 369 millió dollár megfizetésére kötelezte a Ford Motort, mivel az autógyár pert vesztett egy 49 éves nővel szemben, aki még 2002-ben borult fel Ford Explorerével, Amerika egyik legnagyobb darabszámban eladott szabadidőautójával.

A személyi adatok uniós védelmét javasolja az EU belügyi biztosa

2004.06.04.

A személyi adatok védelmének uniós szintű szabályozását látja szükségesnek az Európai Bizottság bel- és igazságügyekért felelős biztosa.

Uniós bírósághoz fordul az orvosi kamara

2004.06.04.

Az Európai Közösségek Luxemburgi Bíróságához fordul a Magyar Orvosi Kamara az egészségügyben tapasztalt túlmunka miatt - jelentette be Éger István, a kamara elnöke Szegeden egy szakmai tanácskozás után.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000