Hír archívum: 2004. július

Más hónap

Torlódás a határnál a cukorturizmus miatt

2004.07.31.

Záhonynál a kilépéskor két órát kell várakozni, elsősorban a cukorturizmus okozza a torlódást - közölte Orodán Sándor, a Határőrség szóvivője. Hegyeshalomnál is hasonló sor alakult ki, itt az országba való belépésre kell több mint két órát várakozni a turistáknak.

Az olcsóbb szoftverek visszaszorítanák a kalózkodást?

2004.07.31.

A Windows XP Start Edition egy olyan verziója a népszerű operációs rendszernek, amelyet kifejezetten speciális piacokra terveztek. Könnyű használni, mivel számos extra funkció kimaradt belőle, ugyanakkor eredeti célját tökéletesen betölti; ezért aztán olcsóbban lehet értékesíteni. Redmond jelenleg három országban kínálja eladásra ezt a változatot: Indonéziában, Malajziában és Thaiföldön.

Saját leányait perli az E.ON

2004.07.31.

Az E.ON pert indított, hogy a bíróság helyezze hatályon kívül saját leányvállalatainak - az Édász, a Dédász és a Titász - a kisrészvényesek kiszorítását célzó határozatát.

Kinevezték az új fővárosi főügyészt

2004.07.31.

Augusztus elsejétől a Fővárosi Főügyészség Kiemelt Ügyek Osztályának eddigi vezetője tölti be a fővárosi főügyészi tisztséget. Ihász Sándor a korábbi fővárosi főügyészt, Sódor Istvánt váltja, aki július elsejétől elnyerte a fővárosi fellebbviteli főügyészi posztot.

Megkezdődött az alkalmazottak meghallgatása a Déli pályaudvari balesetről

2004.07.31.

A MÁV Rt.-nél pénteken a szolgálattevők meghallgatásával folytatódott a budapesti Déli pályaudvaron történt baleset körülményeinek pontos feltárása. Az előírt szolgálati helyén volt a mozdonyvezető és a tolatásvezető, de a szolgálatvezetők meghallgatása során azt vizsgálják, hogy az előírásokat maradéktalanul betartották-e, "valamint, hogy azok összhangban voltak-e az általánosan előírt szabályokkal" - derül ki a vasúttársaság Kommunikációs Igazgatóságának közleményéből, amelyet pénteken délben juttatott el az MTI-hez.

Újra dolgozhat a kecskeméti fiú halálakor intézkedő rendőr

2004.07.30.

Ismét szolgálatba helyezték Kecskeméten azt a rendőrt, akinek az intézkedése közben meghalt egy 19 éves körözött fiatalember. A család ügyvédje a Bács megyei helyett másik nyomozó hivatal kijelölését kérte a legfőbb ügyésztől a nyomozás lefolytatására. Az ombudsman szerint a nagy nyilvánosság veszélyezteti a pártatlan vizsgálatot.

A szélsőjobboldalt is megilleti a véleménynyilvánítás szabadsága

2004.07.30.

A neonáci tüntetéseket csak akkor lehet betiltani Németországban, ha azok fenyegetik a közbiztonságot; a véleménynyilvánítás szabadsága a kisebbségeket, így a szélsőjobboldalt is megilleti, így foglalt állást csütörtökön a német alkotmánybíróság.

A börtönbeli állapotok miatt ír feljelentéseket a kilencszeres életfogytiglanira ítélt rab

2004.07.30.

Kellő leleményességgel és erőszakossággal minden körülmények között jól tudunk keresni - Nagy-Britanniában. A börtöncella komforfokozata nem felelt meg az életfogytiglanira ítélt rabnak, ezért többször feljelentette az államot. A pereskedés Angliának 125 ezer fontjába, átszámítva csaknem 60 millió forintjába került.

Az adózók felét nem ellenőrzik

2004.07.30.

Az adóhivatal ellenőrzési és bírságolási gyakorlata nem készteti az adózókat az előírt kötelezettségek pontos teljesítésére. Az szja-bevallások bonyolultsága miatt a hibásan kitöltött adatlapok aránya nagyon magas, két évvel ezelőtt a 75 százalékot is meghaladta.

A nép ügyvédjénél minden második ügy családi jogvita

2004.07.30.

Április 1-jén kezdte meg működését Magyarországon a jogi segítségnyújtó szolgálat. Az ügyfelek leggyakrabban lakhatással, munkaviszonnyal, közüzemi díjak megfizetésével kapcsolatos ügyekben keresik fel a hivatalokat, de sokan kérnek segítséget családjogi problémájuk, birtokvitáik rendezéséhez is.

Új kísérlet a francia zenecserélők ellen

2004.07.30.

Eddig jobbára bírósági perekkel próbálták jobb belátásra bírni a lemezkiadók és a kiadókat tömörítő szervezetek azokat, akik P2P hálózatokon hangfelvételeket töltöttek fel illetve le, most a franciák új eszközzel próbálják leszoktatni az illegális úton járókat.

Előzetesbe helyezné a roma fiút elfogó rendőröket az ügyvéd

2004.07.29.

Ügyvédet fogadott a Kecskeméten vasárnap rendőri intézkedés közben elhunyt fiatalember családja. Az ügyvéd kezdeményezi, hogy helyezzék előzetes letartóztatásba mindhárom rendőrt, akik részt vettek Jakab Richárd elfogásában, mert befolyásolhatják a tanúkat.

A legfőbb ügyészhez fordult Kerék Csaba védője

2004.07.29.

A sikkasztás és más bűncselekmények elkövetésének gyanújával előzetes letartóztatásban lévő Kerék Csaba védője kérelemmel fordult a legfőbb ügyészhez, hogy jelentsen be jogorvoslatot a Legfelsőbb Bíróságon a Fővárosi Bíróság két, álláspontja szerint iratellenes, ezért törvénysértő döntése ellen - értesült a Népszabadság.

Hétfőtől uniós jogosítvány

2004.07.29.

Itthon is bevezetik az egységes formátumú európai uniós jogosítványt hétfőtől.

Ugyan törvényes, de furcsa...

2004.07.29.

Az elmúlt időkben a rendőrség nyomozati érdekekre hivatkozva több internetszolgáltatónak lefoglalta, és elszállította telephelyéről szervereit.

Egyre népszerűbb az alkalmi munkavállalói könyv

2004.07.29.

Egyre nagyobb arányban foglalkoztatják a munkáltatók legálisan az alkalmi munkásokat, az év első 5 hónapjában már 62 499 alkalmi munkavállalói könyvet váltottak ki országszerte, miközben tavaly egész évben ez a szám 80 724 volt.

Támogatás a pályakezdők nagyobb arányú foglalkoztatására

2004.07.29.

A foglalkoztatottság javítása az egyik alapvető elvárás a 2005-re szóló költségvetés összeállításánál, ennek érdekében például mérsékelni kívánják a pályakezdőket alkalmazó munkáltatók járulékterheit.

"Betárcsázó-védelemmel" foglalkozó információs honlap

2004.07.29.

A NETÉRT a csaló betárcsázó programok elterjedésének megakadályozása és a kezdő internetezők betárcsázó programokra vonatkozó tájékoztatása érdekében létrehozta az első magyar "betárcsázó-védelemmel" foglalkozó információs weblapot.

Brüsszel intézkedéseket rendelt el a Microsoftnál

2004.07.28.

Az Európai Bizottság nem "javaslatokat" tett, hanem kiigazító intézkedések megtételét rendelte el az uralkodó piaci helyzetével való visszaéléssel vádolt Microsoft amerikai szoftvergyártónak - szögezte le kedden az intézmény egyik illetékese.

Befejeződött a sopronkőhidai börtön felújítása

2004.07.28.

Az igazságügyi tárca politikai államtitkára kedden átadta a sopronkőhidai fegyház és börtön felújított épületrészét. Az elítéltek kulturált körülmények között tölthetik le büntetésüket, a jó magaviseletűek családi beszélgetőben fogadhatják a látogatókat.

Vizsgálni fogja a magánrendeléseket az OEP

2004.07.28.

A szabálytalanul működő magánrendelések kiszűrésére indít országos vizsgálatot az egészségbiztosítási pénztár. A biztosítóhoz beérkezett panaszok szerint egyes orvosok nem adnak számlát, nem tudatják a szolgáltatások árát, vagy kétszer számolják el ugyanazt a kezelést.

Internetes játékot indít a Szerencsejáték Rt.

2004.07.28.

A Szerencsejáték Rt. tavalyi nettó árbevétele több mint 124 milliárd forint, ami 21 százalékos növekedést jelent az azt megelőző évhez képest. Az egy főre jutó szerencsejáték-bevétel a környező országokhoz viszonyítva Magyarországon a legmagasabb, éves szinten eléri a 46 eurót. Jövőre hat új internetes játék elindítását is tervezi a társaság.

Szigorúbb lesz az ingatlan-nyilvántartási adatszolgáltatás

2004.07.28.

A lakásmaffia elleni fellépés érdekében még az ősszel a parlament elé kerül az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvénymódosítási javaslat. A földhivataloknak június végére sikerült ledolgozniuk a felgyülemlett ügyhátralékot.

A brit rendőrök állásvesztés terhe mellett nem csatlakozhatnak szélsőjobb mozgalomhoz

2004.07.28.

Eltávolítják állásukból azokat a brit rendőröket, akik szélsőséges mozgalmakhoz, elsősorban is a legnagyobb szélsőjobboldali erőhöz, a Brit Nemzeti Párthoz csatlakoznak - erről döntöttek egyhangúlag a brit rendőrfőnökök szövetségének (Acpo) országos értekezletén.

Több a bor, mint a szőlő

2004.07.27.

Ha augusztus 18-ig az Országos Borminősítő Intézet nem hozza nyilvánosságra az első hetven, a forgalomban kapható bor utólagos ellenőrzésének eredményeit, harminc borász Brüsszelhez fordul.

Kamatadó bevezetésére készül a kormány

2004.07.27.

A gyakorlatban ez a jelenlegi 0 százalékos kulcs emelését jelentené. A tervezethet most politikai támogatást is kaphat a Pénzügyminisztérium - értesült a Napi Gazdaság.

Adóadatok cseréje

2004.07.27.

A tagállamok adóhatóságai közötti információcseréről adott ki új útmutatást az OECD fiskális ügyekkel foglalkozó bizottsága. Az ajánlásgyűjtemény mostani – 1977 óta legkomolyabb – felülvizsgálatával azt az ellentmondást kívánják feloldani, hogy az adófizetők különösebb korlátozások nélkül képesek globális viszonylatban tevékenykedni, velük szemben viszont az adóhatóságok eljárásai elé gyakorta állítanak korlátokat az államhatárok.

Külföldiek is vállalhatnak idénymunkát hazánkban

2004.07.27.

Az idénymunka a mezőgazdasági ágazatban a legnépszerűbb foglalkoztatási forma. A szezonális munkavégzés a magyarok és külföldiek számára is határozott idejű munkaviszony létesítésével vagy alkalmi munkavállalói könyvvel lehetséges. Eddig kizárólag románok és ukránok kértek és kaptak engedélyt.

A Nemzeti Autópálya Rt. nem érintett a kartellgyanúban

2004.07.27.

A Nemzeti Autópálya Rt. csak gazdaságilag megalapozatlan ajánlatok esetén írhatott volna ki új tendert - jelentette ki a cég vezérigazgatója annak kapcsán, hogy a Gazdasági Versenyhivatal kartellgyanú miatt több mint hétmilliárdos bírságot szabott ki több sztrádaépítőnek.

Kegyetlen kalózgyilkosságok a Csendes-óceánon

2004.07.27.

Egyre kegyetlenebbek és gyakoribbak a csendes-óceáni kalóztámadások. Az elmúlt fél évben 50 támadás nyomán 30 hajós vesztette életét. Az egyik legveszélyesebb hely az Indonézia és Malajzia közti szoros.

Korlátozzák a vámmentesen behozható cukor mennyiségét

2004.07.27.

Augusztus elsejétől fejenként és évente legfeljebb húsz kilogrammnyi cukrot lehet vámmentesen behozni hazánkba - jelentették be hétfőn a Pénzügyminisztériumban. Május elseje óta becslések szerint 8-10 ezer tonnányi cukor érkezett magánimportban az országba, kereskedelmi forgalomban ennek áfa- és vámterhe több milliárd forint lenne.

Felfüggesztették a "nácivadász" akciót

2004.07.26.

Felfüggeszette a még élő náci háborús bűnösök felkutatására indított akciót a Magyarországi Holokauszt Emlékalapítvány elnöke.

Az Európai Unió bírálja az evás cégek áfamentességét

2004.07.26.

Az Európai Unió szerint az evás cégek számláik kibocsátásakor (25%-os áfát feltételezve) a fizetendő áfa összege a számla bruttó értékének 20 százalékát tenné ki, míg a valóságban adóként a bruttó bevételnek csak a 15 százalékát fizetik be a költségvetésbe.

Nem EU-konform az illetéktörvény

2004.07.26.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szeretné elérni az illetéktörvény felülvizsgálatát - mondta Koji László, a BKIK elnöke. A kamara szerint Magyarországon nem EU-konform a tulajdon átruházásához kötődő illeték mértéke.

Brüsszel megszüntetné a regisztrációs adót

2004.07.26.

Miután nem sikerült az ügyben egyetértésre jutniuk a tagállamoknak, az Európai Bizottság szakmai konzultációt hirdetett a gépjárművek regisztrációs adójának eltörléséről.

Már formálódnak az új ítélőtáblák

2004.07.26.

Már nem csak elnökei és elnökhelyettesei, hanem kollégiumvezetői is vannak a debreceni és a győri ítélőtáblának. Pályázat útján már keresik a régi-új bíróságok bíráit is.

A rab gyújtotta fel a zárkát a váci börtönben

2004.07.24.

Bebizonyosodott, hogy a fogvatartott férfi gyújtotta fel péntek este a Váci Fegyház és Börtön egyik zárkáját. A férfi a matracot gyújtotta meg este nyolc óra után nem sokkal az elkülönítő cellában.

Az ötveneuróst hamisítják a legtöbbször

2004.07.24.

Szinte darabszámra pontosan ugyanannyi hamis euróbankjegyet kellett az idei első félévben kivonni a forgalomból, mint tavaly. A hamisítók körében a legnépszerűbb az ötvenes bankjegy, de a közös pénzből kevesebb másolat készül, mint az egykori nemzeti valutákból.

5 évet kapott a milliomos szoftverkalóz

2004.07.24.

Öt és féléves szabadságvesztésre ítéltek egy német férfit, aki milliós vagyonra tett szert abból, hogy oktatási intézményeknek szánt, olcsóbb szoftvereket értékesített teljes áron.

Kiterjedt drogkereskedő hálózatot lepleztek le

2004.07.24.

Holland-magyar kábítószer-terjesztő hálózatot buktatott le a Nemzeti Nyomozó Iroda. Magyarország különböző pontjain három embert fogtak el, és több kilogramm marihuánát koboztak el a rendőrök. A Nemzeti Nyomozó Iroda miskolci kirendeltsége titkos nyomozás során kiterjedt kábítószer-terjesztő hálózat nyomaira bukkant, amelynek hollandiai kapcsolatai is voltak.

Ellenzik a szellemi tulajdonsértési törvényt

2004.07.24.

Az amerikai szenátus új törvénytervezete, amely lehetővé tenné, hogy a jogtulajdonos beperelje az olyan termékek létrehozóit, amelyek szellemi tulajdonsértésre "sarkalnak", megakadályozná, hogy a technológiai cégek új médialejátszókat vagy más rögzítő eszközöket fejlesszenek ki, hangsúlyozták csütörtökön négy technológiai szervezet képviselői is.

Megtámadják a 7 milliárdos bírságot kiszabó Gazdasági Versenyhivatal határozatát a sztrádaépítő cégek

2004.07.24.

Megtámadja a Gazdasági Versenyhivatal autópálya-építőket elmarasztaló határozatát a Betonút Rt., s a cég információ szerint a többi társaság is. A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a Betonút Rt-nek, a Strabag Rt-nek, a Hídépítő Rt-nek, az Egút Rt-nek és a Debmút Rt-nek összesen 7 milliárd 43 millió forint bírságot szabott ki csütörtökön.

Környezeti hatástanulmány kell a közpénzből folyó beruházásokhoz

2004.07.24.

Július 21-én hatályba lépett az Európai Unióban a stratégiai környezetvédelmi irányelv. Ennek értelmében az állami pénzből finanszírozott jelentős beruházásoknál az országos szervnek és helyi önkormányzatnak figyelembe kell vennie a környezetvédelmi szempontokat.

Átfogó APEH-vizsgálatok két megyében

2004.07.23.

Dr. Mohai Károly, az APEH Központi Ellenőrzési Főosztályának munkatársa arról tájékoztatta a Magyar Rádió Krónika című műsorát, hogy a mostani akcióban Jász-Nagykun-Szolnok és Heves megyében egyidőben egyszerre kilenc megye 36 revizora vett részt. A két nap alatt összesen 218 esetben ellenőrizték a nyugta- és számlaadási, 23 munkáltatónál pedig a foglalkoztatási bejelentési kötelezettséget.

Távozik posztjáról az országos rendőrfőkapitány

2004.07.23.

Felmentését kérte a belügyminisztertől az országos rendőrfőkapitány, mert külügyi területen szeretné folytatni munkáját. Lamperth Mónika kezdeményezi Salgó László leváltását, ugyanakkor hangsúlyozza, elégedett a fegyveres testület munkájával.

800 milliós építési bírság a Suzukinak

2004.07.23.

Akár a Suzuki kivonulását is eredményezheti, ha tényleg ki kell fizetniük azt a 768 millió forintos építésrendészeti bírságot, amit az esztergomi önkormányzat szabott ki az ország legnagyobb ipari üzemére a Magyar Suzuki Rt.-re.

Kartellgyanú miatt hétmilliárdos bírság útépítő cégeknek

2004.07.23.

Több mint hétmilliárd forintos bírságot szabott ki a versenyhivatal öt útépítő cégnek: a testület bizonyítottnak látja, hogy a társaságok megegyeztek egymással egy autópálya-építési közbeszerzési eljárás során. A határozat ellen harminc napon belül lehet fellebbezni.

A NET-Felhasználók Érdekvédelmi Társasága ismeretlen tettes ellen terjesztet elő feljelentést

2004.07.23.

A NETÉRT az Országos Rendőr-Főkapitányságnál tett feljelentést az Informatikai és Hírközlési Minisztérium Brunszvik Teréz programjával kapcsolatban. A sajtóban "kakaóálló óvodai számítógépek" néven forgó ügyben a NETÉRT szerint felmerülhet a hűtlen kezelés (BTK 319. §) bűntett, vagy hanyag kezelés vétség (BTK 320. §) gyanúja, ezért arra kéri a nyomozóhatóságot, hogy vizsgálja ki a kérdést, és szükség esetén indítson eljárást.

Újabb EP-tisztségeket kapnak a magyarok

2004.07.22.

Újabb vezető tisztségekre számíthatnak magyar képviselők az Európai Parlament bizottságaiban. Lévai Katalin az EP jogi bizottságának, Gurmai Zita pedig a női esélyegyenlőségi bizottságnak lesz az alelnöke.

Az elmaradt pótlék háromszorosát is megkaphatják a kismamák

2004.07.22.

A Strasbourgi Emberjogi Bírósághoz fordul a magyar kismamák elmaradt jövedelempótléka ügyében Radovics Csilla ügyvéd. A Legfelsőbb Bíróság döntése nyomán ugyanis úgy érzi: járnak az elmaradt összegek után a kamatok is, és nem csak három, hanem öt évre.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000