Hír archívum: 2004. július

Más hónap

Hosszú távon szabályozná az egészségügyi tárca a gyógyszerpiacot

2004.07.22.

Szakmai vitaanyag készült a gyógyszerpiac egészét, a gyógyszerárakat, a társadalombiztosítási támogatást és a gyógyszertárak működését szabályozó, úgynevezett gyógyszerpiaci rendtartásról. A kormány szerdán elfogadta a tervezet szakmai irányelveit, az egyeztetés folytatódik.

ÁSZ-jelentés: reformra szorul az önkormányzati forrásszabályozás

2004.07.22.

Az államháztartás önkormányzati alrendszere alapvetően teljesíti küldetését és működőképes. Ugyanakkor elengedhetetlen a forrásszabályozás átfogó reformja - mondta az Állami Számvevőszék főigazgatója a helyi és a helyi kisebbségi önkormányzatok átfogó ellenőrzésének eredményéről szóló sajtótájékoztatón.

Szorosabb együttműködés a honvédség és a VPOP között

2004.07.22.

Együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Honvédség, valamint a Vám- és Pénzügyőrség vezetője. A két szervezet összehangolja ügyeleti rendszerét, feladatait és foglalkoztatáspolitikáját, továbbá egymás rendelkezésére bocsátják oktatási és képzési objektumaikat.

Elmarasztalta Magyarországot az emberi jogi bíróság

2004.07.21.

Elmarasztalta Magyarországot kedden a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága egy roma őrizetessel szembeni "embertelen rendőri bánásmód" miatt. Bebizonyosodott, hogy a roma férfit többször is megütötte a kihallgatását végző rendőr. A magyar államnak 3,5 millió forintot kell kifizetnie a sértettnek.

Egy hétre elsötétítenék a Budapest Tv-t

2004.07.21.

A Budapest televízió 9 éve nem fizet szerzői jogdíjat, ezért az ORTT egy hétre felfüggesztette a csatorna műsorszolgáltatási jogát. A televíziós társaság bíróság előtt fellebbez az ítélet ellen.

Könnyen felismerhetőek a hamis bankjegyek

2004.07.21.

Bár a tavalyihoz képest kétszer annyi esetben találnak hamis bankjegyeket, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat szerint a könnyen felismerhető hamis pénz nem veszélyezteti Magyarország gazdasági érdekeit. A forgalomban lévő bankjegyekről csak nehezen mosható le a rányomott festék, az így készített hamis bankó minősége pedig hamar lebuktatja a pénzhamisítót.

A Bizottság az Európai Bírósághoz fordul a közösségi antidiszkriminációs jogszabály végrehajtása érdekében

2004.07.20.

Az Európai Bizottság jogi eljárást indít hat tagországgal szemben, mivel azok elmulasztottak átvenni két antidiszkriminációs direktívát. Az irányelveket - melyek a faji vagy etnikai hovatartozás, kor, testi fogyatékosság, vallás és szexuális orientáció alapján történő diszkriminációt tiltják - a múlt év során kellett a nemzeti jogba átültetni. A Bizottság Ausztria, Németország, Finnország, Görögország és Luxemburg kapcsán fordul az Európai Bírósághoz.

Ma választanak EP-elnököt

2004.07.20.

Strasbourgban kedden ül össze először az új összetételű Európai Parlament, és megválasztják a társtörvényhozó szerv új elnökét.

Közbeszerzési vétkek

2004.07.20.

Az Európai Bizottság Olasz-, Spanyol-, Finnországot, Hollandiát és Dániát is vétkesnek találta az uniós közbeszerzési szabályok megszegésében.

Légből kapott milliárdok - késésben a kvótakereskedelem

2004.07.20.

Évente több milliárd forintos forgalomra számíthatnak az üvegház-gázt kibocsátó hazai cégek.

Eladók az illegális partszakaszok

2004.07.20.

A Balaton-parti ingatlanok esetében a legnagyobb körültekintéssel kell eljárni, ugyanis az utóbbi időben egyre többen szeretnének megválni a korábban illegálisan megnagyobbított telküktől.

20 millió dollárt fizet a Microsoft a Lindows-per lezárásáért

2004.07.20.

A Microsoft 20 millió dollárt fizet a Lindowsnak a hosszú ideje zajló pereskedés lezárásáért, ám nemhiába, a "Lindows" márkanév örökre eltűnik.

Népi háború indult Kínában a pornó ellen

2004.07.19.

A kínai állami média bejelentése szerint a hatóságok "népi háborút" indítottak az interneten található kínai pornóoldalak ellen, és felszólították az érintett website-okat, hogy legkésőbb szeptemberig távolítsák el erkölcstelen anyagaikat.

Az adótartozások behajtását vizsgálja az ombudsman

2004.07.19.

Az adótartozások behajtását vizsgálja az állampolgári jogok országgyűlés biztosának általános helyettese.

Augusztustól napi elszámolást kell vezetniük a vendéglátósoknak

2004.07.19.

Augusztus elsejétől a nem jövedéki engedélyes vendéglátóknak napi elszámolást kell készíteniük alkoholtermékeikről. A nyilvántartás számítógépen is végezhető, a hitelesítést öt napon belül elvégzi a hatóság.

A PM fel kíván lépni a csempészturizmus ellen

2004.07.19.

A jövő januárban életbe lépő uniós jövedéki adótörvény várhatóan nem hoz érezhető változásokat. Ugyanakkor a kormányzat fel kívánja venni a harcot a csempészturizmussal.

Saját célra másolható DVD-szabványt szorgalmaz több technológiai cég és filmstúdió

2004.07.18.

Jelentős technológiai vállalatok és filmstúdiók egy csoportja olyan új DVD másolásvédelmi szabvány kidolgozását tűzte ki célul, amely lehetővé tenné DVD filmek otthoni PC-re vagy akár hordozható lejátszóra való másolását.

eMagyarország pont "nép ügyvédje" honlappal

2004.07.17.

Ez év végére már közel 2700 eMagyarország pont működik és ezeken hozzáférhető a "nép ügyvédje" program honlapja is - közölte Zalakomár hasonló létesítményének avatásán az informatikai és az igazságügyi miniszter csütörtökön.

Kötelező lesz a betegazonosító a kórházakban

2004.07.17.

Az Egészségügyi Tudományos Tanács és szakértők bevonásával további vizsgálatot kezdeményez Kökény Mihály a szegeden történt leletcsere miatt. A hasonló esetek elkerülése érdekében januártól mindenhol kötelező lesz a kommunikációképtelen betegek azonosítása.

Tizenhétmilliós bírság alkohol- és dohányforgalmazás szabálytalanságai miatt

2004.07.17.

Féléven belül második alkalommal ellenőrizték a fogyasztóvédők, hogy a kereskedők betartják-e a dohánytermékek és alkoholos italok reklámozásának és értékesítésének korlátozását. A vizsgált 550-ből 198 helyen voltak szabálytalanságok, a kirótt bírság összege meghaladja a 17 millió forintot.

Csökkent a jogosítvány és a forgalmi helyszíni elvételének lehetősége

2004.07.17.

A jövőben a cserbenhagyás vagy a segítségnyújtás elmulasztása önmagában nem lehet ok a jogosítvány helyszíni elvételére. A forgalmit sem vonhatják be azonnal a rendőrök, ha lejárt a zöldkártya vagy nem írták át a gépjárművet az új tulajdonos nevére.

Nem törvényellenes az 'uniósított' rendszámtábla

2004.07.16.

Az ügyészség szerint nem követnek el bűncselekményt azok az autósok, akik járművük rendszámára a magyar zászló helyett uniós matricát ragasztanak fel.

17 milliárd dollárra perelik a Bertelsmannt a Napster-ügy miatt

2004.07.16.

Egy észak-kaliforniai bíróság csütörtökön elutasította a Bertelsmann vétóját, és engedélyezte az ellene benyújtott vád kivizsgálását. A konkurensek összesen 17 milliárd dollárra perelik a német médiaóriást.

Megduplázódott a hamis bankjegyek száma tavaly óta

2004.07.16.

Egy év alatt kétszeresére nőtt a hamis forintbankjegyek száma, míg a valutahamisítás kissé visszaszorult hazánkban tavalyhoz képest - derül ki a Magyar Nemzeti Bank jelentéséből.

Az uniós csatlakozással a bűnözés előtt is leomlottak a határok

2004.07.16.

Szó szerint olajozottan zajlott Magyarországon a szervezett bűnözés kialakulása, hiszen a hálózatépítéshez pénz kellett, sok pénz. Nagyon sok pénzt pedig, aránylag rövid időn belül az olajból lehetett csinálni a kilencvenes évek első felében.

Az árulás milliárdos jutalma

2004.07.16.

A GVH játékelméleti eszközöket alkalmaz, hogy feltárja a Magyarországon megkötött kartell-megállapodásokat. A játék szerint, amelyik kartelltag feldobja a törvénybe ütköző egyezséget, mentesülhet a bírság alól.

A jelzálogalapú lakáshitelezést vizsgálja a versenyhivatal

2004.07.16.

A Gazdasági Versenyhivatal ágazati vizsgálatot indított a jelzálogfedezetű lakáshitelezésről. A fogyasztói panaszok szerint a bankok túlbiztosítják a felvett hiteleket, és biztonsági szempontok miatt irreálisan alacsonyan állapítják meg a hitelbiztosítási értéket.

Változóban a kéretlen levelek témája

2004.07.15.

Kevesebb a pornográf, viszont egyre több a pénzügyi és a gyógyszeripari tartalom a levélszemétben.

BSA-IDC: globális trendek az illegális szoftverhasználatban

2004.07.15.

Sajtótájékoztatót tartott ma a BSA Magyarország, amelyen bemutatták a ismertették az első közös BSA-IDC "Software Piracy Study" főbb eredményeit, mutatóit.

600 milliós büntetés az RTL Klubnak és a TV2-nek

2004.07.15.

Az ORTT mintegy hatszáz millió forint kötbér fizetésére kötelezte a két országos kereskedelmi televíziót mivel a társaságok a törvényben előírtnál kevesebbet költöttek magyar nyelvű filmek támogatására - közölte Vékony Éva, a testület szóvivője.

Több figyelem övezi a betegjogokat

2004.07.15.

A leggyakrabban az emberi méltósághoz, a tájékoztatáshoz és az önrendelkezéshez fűződő jogok sérülnek az egészségügyi és szociális ellátásban - derül ki a betegjogi képviselők 2003-as beszámolójából. A Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány közzétette az általa foglalkoztatott 85 szakértő elérhetőségét.

BRFK: gyanúsított a Magyar Televízió előző elnöke

2004.07.15.

Gyanúsítottként kívánta meghallgatni Ragáts Imrét, a Magyar Televízió (MTV) Rt. előző elnökét a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) csütörtökön; a Magyar Hírlapban erről megjelent értesülést Csontos Stefánia alezredes, a BRFK kommunikációs osztályának helyettes vezetője erősítette meg a nap folyamán az MTI-nek.

Mérsékelnék az életfogytiglanit

2004.07.14.

Egy ügyvédjelölt szerint az ember alapvető alkotmányos jogát korlátozza az a törvény, mely alapján kiszabható életfogytiglani szabadságvesztés. Az ügyvédjelölt enyhítésért beadványt nyújtott be az Alkotmánybírósághoz, de az alkotmányjogász szerint ez még nem időszerű.

Szakmai bizottság ellenőrzi az ügyvédek munkáját

2004.07.14.

A kirendelt védő helyett biztosít ügyvédeket 120 ganúsítottnak a Magyar Helsinki Bizottság. Az emberi jogi szervezet 39 ügyvédet vont be a programba. Õk a kirendelt védőknek adott kétezer helyett ötezer forintos óradíjat kapnak, és egy szakmai bizottság ellenőrzi, hogy lelkiismeretesen végzik-e munkájukat.

Elektronikus ügyintézés a jogi segítségnyújtásban

2004.07.14.

A hivatalok egyszerűbb ügyekben tájékoztatásukkal segítik az ügyfeleket, illetve engedélyezik a jogi segítők szolgáltatásainak igénybevételét.

Bulvárper: hatmilliós kártérítés Alföldi Róbertnek

2004.07.14.

A Fővárosi Bíróság első fokon hatmillió forint kártérítést ítélt meg Alföldi Róbertnek abban a személyiségi jogi perben, amelyet a művész a Villám magazin kiadója, a Gerónia Hungary Kft. ellen indított.

Digitalizál és jogdíjat fizet a Rádió a tőkejuttatásból

2004.07.14.

Ma utalja át aMagyar Rádiót felügyelő közalapítvány a közszolgálati médiumok tőkejuttatásából az Országgyűlés által az intézménynek megszavazott 1,2 milliárd forintot - mondta a kuratórium elnöke.

Nagy siker az eutanázia Belgiumban

2004.07.14.

Most közzétett jelentések szerint 400 eutanázia-esetet jegyeztek fel Belgiumban, mióta - két éve - engedélyezték az országban a kegyes halál intézményét.

Paktum-ügy - Mindenki a saját igazát olvassa ki a bírósági ítéletből

2004.07.14.

Különböző módon értelmezik az érintettek az Európai Bíróság keddi ítéletét, amely szerint nem volt EU-konform a pénzügyminiszterek döntése, a stabilitási paktum megszegőinek felmentése.

Liza Minnelli ügyvédje szerint nem volt szerződés

2004.07.14.

A Liza Minnellit képviselő New York-i ügyvéd, Allen Arrow a Népszabadságnak nyilatkozva azt mondta, hogy az énekesnőnek nem kellett a múlt héten Budapesten fellépnie, mert a koncertről soha nem született szerződés.

Két éven belül megoldanák a spam-problémát

2004.07.13.

A Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) elnevezésű ENSZ szervezet által rendezett spam konferencián a résztvevők célul tűzték ki, hogy egységes és hatékony törvénykezés segítségével két éven belül ellenőrizhető szintre szorítsák vissza a kéretlen üzenetek problémáját.

Zűrök a regisztrációs adó körül

2004.07.12.

Február óta „ahány ház annyi szokás" alapon számították fel a kereskedők az autók regisztrációs adójának áfáját. Mostanáig az adóhatóság és a pénzügyi tárca sem ugyanazt mondta, ha erről kérdezték.

Millós büntetést kaphatnak a gyomos telkek tulajdonosai

2004.07.12.

A kerületi önkormányzatok és a civil szervezetek már irtják a parlagfüvet, kaszálják a gyomos területeket. Ha a tulajdonos nem gyomtalanítja saját ingatlanjának területét, akár kétmillió forintra is megbüntethetik, a hatóság elvégzi helyette a kényszerkaszálást, melynek költségeit szintén behajtják.

A főváros betiltotta az utánfutós reklámokat

2004.07.12.

Budapest több pontján a fővárosi önkormányzat a továbbiakban nem engedélyezi az utánfutókra helyezett reklámokat. Nyolcnapos türelmi idő után a Margit híd és az Erzsébet híd között a Duna két partján, a Felvonulási téren és a BAH-csomópontban álló utánfutókat elszállítják, vagy elbontják a rajtuk található reklámokat.

Magyar-amerikai egyezményről tárgyalt az egészségügyi miniszter

2004.07.12.

Várhatóan két hónapon belül aláírják a magyar-amerikai egészségügyi keretegyezményt - számolt be Kökény Mihály egészségügyi miniszter washingtoni útjáról hazatérve. Az együttműködés egyik kiemelt területe az egészségügyi informatika fejlesztése lesz.

A sütéshez használt olaj miatt perlik a McDonalds-ot

2004.07.12.

Újabb per elé néz a McDonalds, ugyanis egy civil szervezet keresetet nyújtott be a gyorsétterem-lánc ellen. A cég képviselőinek most azért kell bíróság elé állniuk, mert nem tartották be 2002-ben tett ígéretüket, amely szerint a sütéshez használt káros olajtípus használatát csökkentik.

Újabb márkanév-vita - Parmesan az Európai Bíróság előtt

2004.07.12.

Az Európai Bizottság eljárást kezdeményez Németország ellen, amiért az nem gondoskodik kellően a 'Parmigiano Reggiaano' eredetjelölés védelméről.

Megszüntetné a vízfejet az új kormánybiztos

2004.07.10.

Olcsóbb és hatékonyabb államra tesz javaslatot Sárközy Tamás egyetemi tanár, nemrég kinevezett kormánybiztos. Az ismert jogász az állami szervek struktúráján változtatna, létszámán kevésbé.

Fogyasztóvédelmi kiadvány készült a társasházakról és a hulladékszállításról

2004.07.10.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület megjelentette a társasházak működtetéséről szóló könyvet. Az egyesület emellett kiadta a hulladékszállításról összegyűjtött fogyasztói tudnivalókat is - jelentették be pénteken.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000