Hír archívum: 2004. július

Más hónap

Magyar-szlovák idegenrendészeti megállapodást írtak alá

2004.07.10.

Jogi kereteket teremtettek az eddig is meglévő jó együttműködésnek - így értékelték a magyar és a szlovák idegenrendészeti szervek vezetői a pénteken aláírt megállapodást. A BM Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalának főigazgatója szerint az év második felében tovább nőhet a kérelmek száma.

Bekeményítettek az olasz állatvédők

2004.07.09.

Kemény büntetésre számíthat az az olasz ebtartó, aki bántalmazza vagy kidobja megunt kedvencét, mivel az olasz parlament csütörtökön új, szigorú állatvédelmi törvényt fogadott el.

Megbüntették a romákat diszkrimináló panziót

2004.07.09.

A debreceni Centrum Panzió tulajdonosát 150 ezer forintra büntették, amiért visszautasította a roma vendégek kiszolgálását. A debreceni városi bíróság 50 ezer forintra, míg a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség 100 ezer forintra büntette a panziót.

Kevesebb adattal is érvényes a számla

2004.07.09.

A számviteli és az áfatörvény módosítása miatt egyszerűbbé vált a számlaadás. A számlát immár nem kell aláírnia az eladónak, és az áthárított adót sem kell tételesen feltüntetni. Az Európai Unión belüli járművásárlás esetén mindenképpen kötelező számlát adni.

A franciák kitartanak a fejkendőtilalom mellett

2004.07.09.

Franciaország a következő tanévben is kitart a moszlim fejkendő iskolai tilalma mellett. Az oktatási miniszter kijelentette, hogy kirúgják az iskolákból azokat a lányokat, akik megpróbálnak fejkendőt hordani. Ugyanakkor a miniszter felszólította a vallási csoportokat, hogy ne politizálják túl a kérdést.

Kevesebb adót fizetünk jövőre

2004.07.09.

A két kormánypárt eddig még nem egyeztette a személyi jövedelmek jövő évi adózásáról szóló elképzeléseit. Egymás tervezeteiről alkotott véleményeik alapján azonban az ideihez hasonló, ám annál némileg kevésbé megterhelő személyi jövedelemadó-rendszer kialakítása várható.

Nevetésnek is helye van a bírósági tárgyalásokon

2004.07.09.

"A bíró nem élheti ugyanazt az életet, mint egy átlagpolgár" - olvasható abban a tanulmányban, amely a készülő bírói etikai kódex alapjául szolgál. Nem elég a bíróknak tárgyilagosnak lenniük, annak is kell látszaniuk. Ezért a vádlottnak is meg kell adniuk a tiszteletet.

Eljárás indult a szabolcsi DVD-kalózok ellen

2004.07.09.

A szerzői jogok megsértésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indított a rendőrség egy 30 éves tuzséri és egy 22 éves dögei férfi ellen, akik másolt DVD-n jogtalanul árultak új mozifilmeket, tájékoztatta a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főkapitányság sajtóügyelete pénteken az MTI-t.

Bizonyítékot evett az ügyvéd a cégbíróságon

2004.07.09.

Iratbetekintési lehetőséget kért a cégbíróságon egy ügyvéd, aki mint utóbb kiderült egy tértivevényt akart eltüntetni.

Ismételten pert vesztett a VODAFONE RT. az átalánydijas GPRS Internet korlátozása miatt.

2004.07.08.

A Fővárosi Bíróság előtt 2004. július 8-án csütörtökön folytatódott az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) és a NETÉRT Egyesület magánszemély tagjai pertársaság mint felperes, Vodafone Rt. alperes ellen indított per.

Pert vesztett az RTL Klub

2004.07.08.

Jogerősen elvesztette az RTL Klub a Legfelsőbb Bíróságon az Országos Rádió és Televízió Testülettel (ORTT) szemben a Dragon Ball című rajzfilmsorozat kapcsán öt évvel ezelőtt indított pert.

Ezer ügyvéd segíti Szaddám jogi védelmét

2004.07.08.

Kétezer önkéntes ügyvéd jelentkezett Irak egykori diktátorának jogi védelmére. A jelentkezők felét elfogadta a jordániai székhelyű ügyvédi csapat. A jogászokat konvojok szállítják Bagdadba. Szaddám védelmét több arab ország mellett Líbia is finanszírozza.

Egyre több a diplomás állástalan

2004.07.08.

Augusztusban akár másfélszeresére is nőhet a hazai diplomás munkanélküliség. Az elhelyezkedési gondok ellenére töretlen a felsőfokú képzés iránti igény: a legnépszerűbb szakok a bölcsész, a gazdasági és a jogász. Pedig a diplomás munkanélküliek többségének ilyen képzettsége van.

Olasz sportolói kvóta – sérti az EU-jogot

2004.07.08.

Az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) július 1-jén született határozata kimondja: a 2006-2007-es szezontól első osztályú bajnokságokban, magas szintű sportversenyeken az olasz csapatoknak úgy kell felállniuk, hogy a játékosok legalább fele olasz nemzetiségű legyen.

Guantanamón nem jár ügyvéd a raboknak

2004.07.08.

Új katonai bíróságokat hoz létre az amerikai kormány, mintegy válaszul a szövetségi legfelsőbb bíróság döntésére, és ezeknek a bíróságoknak az lesz a feladatuk, hogy megvizsgálják a Guantanamón fogva tartottak jogi helyzetét.

Megkétszereződött az illegális szoftverekből származó kár

2004.07.08.

A felmérések szerint a világ szoftvergyártói 2003-ban 29 milliárd dollár bevételtől estek el a programok illetéktelen másolása miatt, ez az összeg több mint kétszerese az egy évvel korábbi kárnak.

A Baumag volt elnökének cégei perlik a magyar államot

2004.07.08.

A felszámolás alá nem került Baumag cégek pert indítanak a hatóságok ellen közigazgatási jogkörben okozott kár miatt, és ezért perlik a magyar államot is nemzetközi eljárásban - közölte az Erdős Tamás Ügyvédi Iroda.

Csak magyar anyakönyvvel kaphat útlevelet a külföldön született gyermek

2004.07.08.

A külföldön született gyermekek csak a konzulátusokon kezdeményezhető hazai anyakönyveztetés után kaphatnak magyar útlevelet, amellyel haza tudnak térni családjukkal. Az eljárás hosszadalmas, akár négy hónapig is eltarthat, ezt célszerű figyelembe venni a hazautazás megtervezésénél.

A rendőrség büntető eljárást indított a Szegeden tévesen megoperált beteg ügyében

2004.07.08.

A rendőrség foglalkozás körében elkövetett, halált okozó veszélyeztetés megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított szerdán büntető eljárást a Szegeden tévesen megoperált beteg ügyében - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Az ügyben már tart a tanúk meghallgatása, folyamatban van az orvosi dokumentációk bekérése, és megtörtént a szakértő kirendelése.

A Pénzügyminisztérium az Alkotmánybírósági döntésről

2004.07.07.

Az Alkotmánybíróság olyan, nyolc éve hatályban lévő jogintézményt nyilvánított alkotmányellenessé hétfői ülésén, melyet az adóhatóság az elmúlt években nemigen használt. A Pénzügyminisztérium szerint ezzel nem ürült ki az adóhatóság ellenőrzési eszköztára, e nélkül is el tudja látni feladatait.

Korrupcióellenes cselekvési program készül

2004.07.07.

A közpénzügyi államtitkárság irányításával elkészült egy előterjesztés a kormány részére a korrupcióellenes cselekvési program meghirdetéséről - közölte Keller László a Miniszterelnöki Hivatal a közpénzügyek ellenőrzéséért felelős politikai államtitkára sajtótájékoztatóján.

Alkotmányellenes lenne a népszavazás a kisebb parlamentről

2004.07.07.

Az Alkotmánybíróság (AB) keddi ülésén az alaptörvénybe ütközőnek ítélte, hogy az Országgyűlés létszámának csökkentéséről népszavazást tartsanak. Az AB megállapította: a népszavazás kezdeményezői által megfogalmazott kérdés az alkotmány tiltó rendelkezésébe ütközik, mert az Országgyűlés szervezetének átalakítására irányul.

Új munkaidő-rendeletet dolgoz ki az orvosoknak az EU

2004.07.07.

Bár a hazai orvosi ügyeleti rendszer nem ellentétes az unióban jelenleg alkalmazottal, de az Európai Bíróság egy állásfoglalása nyomán várható új munkaerő-direktívával már nem lesz összhangban, írja a Világgazdaság.

Harc tíz IT szabadalom ellen

2004.07.07.

Az Electronic Frontier Foundation (EFF) közzétett egy tízes listát azokról a szabadalmakról, melyeket a legveszélyesebbnek tekint az internet és a hozzá kapcsolódó szoftverek szabad használatára.

Az Unión kívül Svájcba és Horvátországba érvényes a személyi igazolvány

2004.07.07.

Az Európai Unió tagállamai közül mindegyikbe személyi igazolvánnyal lehet utazni, Svájc és Horvátország csak a kártya típusú igazolványt fogadja el beutazáskor. A 14 év alatti gyerekek továbbra is útlevéllel utazhatnak csak.

Nőtt az ügyteher az Alkotmánybíróságon

2004.07.07.

Az alkotmánybírósági indítványok száma az idei év első felében mintegy negyven százalékkal volt magasabb a tavalyi első félévesnél. A testület várhatóan augusztusban vizsgálja a kórházprivatizációval kapcsolatos népszavazási kezdeményezést.

Spanyol elnöke lesz az Európai Parlamentnek

2004.07.07.

A spanyol Josep Borrellt jelölte az Európai Szocialisták Pártjának frakciója az Európai Parlament elnökének a következő fél évre. A szocialisták és a konzervatívok közti informális megállapodás miatt Borrell várhatóan megkapja az állást.

Ukrán határőröknek adjuk át a schengeni felkészülés tapasztalatait

2004.07.07.

Belügyi együttműködés keretében ukrán határőrök érkeznek Magyarországra, hogy tanulmányozzák a schengeni felkészülés folyamatát. A két ország belügyminisztériuma a szervezett bűnözés elleni küzdelemben is szorosabb együttműködést kíván a jövőben folytatni.

Alkotmányellenes átvizsgálás

2004.07.06.

Az Alkotmánybíróság 2004. július 5-i ülésén alkotmányellenessé nyilvánította és 2004. december 31-i hatállyal megsemmisítette az adózás rendjéről szóló törvénynek azt a rendelkezését, amelyik lehetővé tette, hogy adóhatóság szolgálati igazolvánnyal és megbízólevéllel rendelkező alkalmazottja vállalkozási tevékenységgel összefüggésbe hozható helyszínt, helyiséget, gépjárművet és lakást átvizsgáljon, ha valószínűsíthető, hogy az adózó az adókötelezettség szempontjából jelentős tárgyi bizonyítási eszközt elrejt, illetőleg a vállalkozás valós körülményeit leplezi.

Több az ausztrál spam

2004.07.06.

Áprilisban lépett életbe Ausztráliában az antispam törvény, de a kéretlen szemét e-mailek áradata nem csökkent.

Húszmilliós büntetés a gyermekcipők forgalmazóinak

2004.07.06.

Hétfőn tette közzé a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség a gyermekcipő-forgalmazók körében április elején lefolytatott vizsgálat eredményét. A fogyasztóvédők 222 üzletet összesen több mint húszmillió forintra bírságoltak, a legtöbbször a vásárlási tájékoztatóval merültek fel kifogások.

Büntethetők a droszton kívül várakozó taxisok

2004.07.06.

Júliustól büntethetők azok a taxisok, akik szabad jelzéssel a drosztokon kívüli útszakaszokon várakoznak. Eddig a körülbelül 6000 budapesti taxis negyven százaléka fizette be a jövő áprilisig érvényes, 17 ezer forintos droszthasználati díjat.

Együttműködési megállapodás az Akadémia és a Legfelsőbb Bíróság között

2004.07.05.

A Magyar Tudományos Akadémia és a Legfelsőbb Bíróság közötti együttműködésről írt alá megállapodást Vizi E. Szilveszter, az MTA és Lomnici Zoltán, az LB elnöke hétfőn. A megállapodás értelmében az Akadémia segíti az LB tudományos kutatásait.

Kínában az internet után az sms-t is cenzúrázzák

2004.07.05.

A kínai hatóságok az internetes forgalom ellenőrzése után most a mobiltelefonos szöveges üzenetek megfigyelésére és szűrésére is kiterjesztik a cenzúrát.

A Vodafone elzárja az pornóoldalakat a gyerekek elől

2004.07.05.

Igazolniuk kell felnőtt mivoltukat péntektől a brit Vodafone mobiltelefon-szolgáltató előfizetőinek ahhoz, hogy készülékükön pornográf internetes oldalakhoz vagy ellenőrizetlen társalgási fórumokhoz hozzáférhessenek - közölte pénteken a világ legnagyobb mobilcége.

Nemzetközi megegyezés a spam elleni harcról

2004.07.05.

A naponta kéretlen e-mailek millióit elküldő levélszemetelők elleni harcban az USA mellé felzárkózott Anglia és Ausztrália is. Pénteki bejelentésében az USA Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) közölte, hogy a három ország hat intézménye megosztja egymással erőforrásait az illegális levélszemét elleni harcban.

A franciák is perelik a P2P használókat

2004.07.04.

Az amerikai, a német és dán gyakorlathoz hasonlóan Franciaországban is megkezdődtek azok a perek, melyeket ismeretlen peer-to-peer használók ellen indított a francia lemezkiadókat tömörítő szervezet, az SCPP.

Az Alkotmánybíróság 2004 július 5-6-i napirendje

2004.07.04.

Az Alkotmánybíróság a nyári szünet előtti utolsó teljes ülésén folytatja a Büntető Törvénykönyvnek a kábítószerrel visszaélés bűncselekményét érintő törvényi tényállásait kifogásoló indítvány tárgyalását. Egy indítványozó szerint mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenesség áll fenn a helyi önkormányzatokról szóló törvénynek, valamint a területszervezési eljárásról szóló törvénynek az új község alakítására vonatkozó szabályaival kapcsolatban.

Csak két EU-tagország liberalizálta energiapiacát határidőre

2004.07.04.

Az Európai Unió 25 tagországából mindössze kettő, Szlovénia és Hollandia építette be a nemzeti törvénykezésbe az áram-és gázpiaci liberalizálásáról szóló irányelvet az előírt határidőre, július 1-jére - közölte az Európai Bizottság.

Fél milliárdos büntetést fizetett a Microsoft az EU-nak

2004.07.04.

A Microsoft kifizette azt a 497 millió eurós büntetést, amit az Európai Unió rótt ki rá piaci erőfölénnyel való visszaélés címén. Az összeg az eddig legnagyobb, aminek fizetésére a brüsszeli bizottság valaha is kötelezett vállalatot a versenyjog megsértése miatt.

Elektronikusan működhetnek együtt az EU-tagok parlamentjei

2004.07.04.

Az EU-tagállamok parlamentjei közötti elektronikus együttműködési fórum kialakítására tett javaslatot pénteken Hágában az Országgyűlés elnöke.

Átvették megbízólevelüket az EP képviselők

2004.07.04.

Átvette megbízólevelét Magyarország 24 európai parlamenti képviselője az Országos Választási Bizottság elnökétől, Ficzere Lajostól.

A reform hatására egyre kevesebb a hosszan elhúzódó peres ügy

2004.07.04.

A kormányzat támogatja a bírósági reform továbbvitelét, ezen belül is a az ítélőtáblák rendszerének kialakítását - mondta az igazságügy-miniszter. Bárándy Péter szerint egy modern demokráciában nélkülözhetetlen az igazságszolgáltatás függetlensége.

Bencsik felmentését kérték - Mécs állítja, sosem vallott társaira

2004.07.02.

Bencsik András felmentését kérte a védője abban a perben, amit Mécs Imre indított a főszerkesztő ellen, rágalmazás miatt - jelenti a HavariaPress.

Újra támad a kismamák ügyvédje

2004.07.02.

A Magyar Hírlap szerint a költségvetés számára százmilliárdosra emelkedhet a tét a folytatódó kismamapótlékok ügyében. Az ügy kirobbantója ugyanis az Emberi Jogok Bíróságához benyújtandó kereset megfogalmazásával "ünnepli" az egy éve elindított lavina évfordulóját. Radovics Csilla jóvoltából tavaly kétszázötvenezer család jutott hozzá "elfeledett" járandóságához, a jövőben pedig - reményei szerint - többször ennyien.

Sokan jutnak jogtalanul ingyenes gyógyszerhez

2004.07.02.

Több mint félmillióan jutnak ingyenesen gyógyszerhez: helyettük a központi költségvetés, illetve az egészségbiztosító fizeti az orvosság árát. 2003-ban már 32 milliárd forintot költöttek erre. Az ellenőrzést hiába szigorították, még mindig nem ritka, hogy a közgyógyellátott nemcsak magának, hanem ismerőseinek is felirat gyógyszert az igazolványára.

Megválasztották a környezetvédelmi tanács új elnökét

2004.07.02.

A kormány tanácsadó szerveként működő Országos Környezetvédelmi Tanács Kiszel Vilmost, a Göncöl Alapítvány elnökét választotta meg két évre új vezetőjének, miután Láng István akadémikus leköszönt a tisztségéről.

Konferencia a nemek közötti esélyegyenlőségről

2004.07.02.

Magyarországon az aktív korú nők 51 százalékának van munkája, az Európai Unióban ez az arány 56 százalék, ami közeli érték a közösség 2005-ös célkitűzéséhez.

Hollandia vette át az EU soros elnökségét

2004.07.02.

Hollandia vette át csütörtökön fél évre az EU soros elnöki tisztségét Írországtól, amely e minőségében egyöntetű elismerést vívott ki - az Európai Bizottság következő elnökének kijelölésével megkoronázott - tevékenységével. Hollandia elnökségi programja szerint az év második felében öt terület kap kiemelt figyelmet az uniós diplomácia szervezésében: a bővítési folyamat továbbvitele, az európai gazdaság fenntartható fejlődése, a biztonság problémaköre, a 2007-ben életbe lépő következő középtávú pénzügy-költségvetési terv, valamint az EU világpolitikai szerepvállalásának hatékonyabbá tétele.

Öt országból érkezik a spamek zöme

2004.07.01.

Egy reklámlevél-szűrő szolgáltatást működtető társaság statisztikái szerint a világhálón terjesztett spam-üzenetek 99 százalékát ugyanabból az öt országból küldik ki.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000