Hír archívum: 2004. augusztus

Más hónap

Változnak a patikai szabályok

2004.08.31.

A gyógyszertári ügyeleteket indokolatlanul felkeresőknek ezentúl 375 forint csengetési díjat kell fizetni. Nem kell fizetni akkor, ha a gyógyszerre a betegség miatt sürgős szükség van, vagy az ügyelet napján írta fel az orvos.

Alaptalan volt az esélyegyenlőségi zaklatási vád

2004.08.31.

Hétfőn az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal fegyelmi tanácsa felmentette a zaklatás vádja alól B. Istvánt, a hivatal gazdasági és humánpolitikai igazgató-helyettesét - közölte a Népszabadsággal Papp Gábor ügyvéd. Azt viszont megállapította a testület, hogy a hivatal munkatársa szabálytalanul vett fel egy dolgozót, ezért megvonták tőle a 13. havi bérét.

Razzia az építőiparban

2004.08.31.

Augusztus közepén indította el az építőipari beruházásoknál szokásos nyári-őszi razziáját az Országos Munkavédelmi és Munkabiztonsági Főfelügyelőség - írja a Magyar Rádió Online. Az október második feléig tartó ellenőrzésben lapinformációk szerint a mintegy kétszáz munkaügyi ellenőr hetven százaléka vesz részt, és körülbelül ezer építkezésen vizsgálják a munkabiztonsági előírásokat.

Több a problémás járműhitel

2004.08.31.

Jelentősen megszaporodtak a problémás ügyfelek az autófinanszírozásban érdekelt cégeknél az elmúlt években. A lapunk által megkérdezett lízingtársaságok a felszólító levelek, a felmondások és a visszavett autók számának növekedéséről számoltak be. Többségében az önrész nélküli konstrukciók igénylői mulasztják el a törlesztéseket.

Miniszteri biztos az államháztartási reform összehangolására

2004.08.31.

Aradi Zsolt lett a Pénzügyminisztérium államháztartási reformokért felelős miniszteri biztosa. Megbízása augusztus 23-tól hatályos.

Hipermarketek tiltakoznak a termékdíj ellen

2004.08.30.

A kereskedelmi lobbi élésen bírálja a környezetvédelmi termékdíjakról szóló törvény ősszel a parlament elé kerülő tervezett módosítását. A cégek szerint a szabályozó jelentős áremelkedést és kisebb vállalkozások csődjét hozhatja.

Letartóztatva. A vád: internetes bűnözés

2004.08.30.

Maga John Ashcroft, az Amerikai Egyesült Államok igazságügy-minisztere jelentette be, hogy száznál is több embert vettek őrizetbe az eddigi legnagyobb akció során, mely az internetes bűnözés visszaszorítása érdekében zajlott. Elsősorban a személyazonossággal visszaélők és a hackercselekmények elkövetői találhatók meg a letartóztatottak soraiban.

Növekvőben a fogyasztóvédelmi békéltető testületek respektje

2004.08.30.

Egyre több a dolguk a fogyasztóvédelem békéltető testületeinek, amelyek mind nagyobb jelentőséget kapnak a fogyasztói jogok és a gazdasági érdekek védelmében. Tevékenységüket mára a cégek is respektálják.

Borhamisítóknak egyéves eltiltás

2004.08.30.

A múlt héten tartott – fideszes indítványra összehívott – rendkívüli parlamenti ülésen tulajdonképpen csak egyetlen kézzelfogható eredmény született: eltörölték a mindössze egy hónapot megélt standolási rendeletet.

Gergényi nem lesz főkapitány

2004.08.30.

Lamperth Mónika belügyminiszter pénteken hivatalosan iskolai végzettségének hiányára hivatkozva visszavonta Gyurcsány Ferencnél Gergyényi Péter jelölését az országos főkapitányi posztra – értesült a Népszabadság.

Korrupciós vádak az M6 ügyében - a GKM cáfol

2004.08.30.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium hivatalos küzleményben cáfolta a Magyar Nemzet szombati cikkében megjelenteket, mely szerint az M6-os tender elbírálása tisztességtelenül történt volna.

Több tucat spam-küldőt és hackert tartóztattak le az amerikai hatóságok

2004.08.30.

Az amerikai hatóságok több tucat spam-küldőt és hackert tartóztattak le egy országos rajtaütési akció keretében, nyilatkozta a Reutersnek a nyomozás egyik résztvevője.

Az Alkotmánybíróság 2004. augusztus 30-31-i teljes ülésének napirendje

2004.08.29.

Az Alkotmánybíróság a nyári szünetet követő első teljes ülésén folytatja az egészségügyi magánosítással kapcsolatban országos népszavazást elrendelő országgyűlési határozat alkotmányosságát megkérdőjelező indítvány tárgyalását. Két magánember fordult az Alkotmánybírósághoz a Munkáspárt által kezdeményezett népszavazást elrendelő parlamenti határozattal kapcsolatban.

Még a dupla kattintást is levédik

2004.08.29.

A szoftverszabadalmakról szóló uniós direktíva újratárgyalását szeretnék elérni civil szervezetek. Szerintük ugyanis az irányelv alkalmazása ebben a formában mind a kisebb fejlesztőket, mind az átlagfelhasználót hátrányosan érintené. A kettős kattintáshoz hasonló kézenfekvő megoldások szabadalomként való bejegyeztetésével szerintük csak a multik járnak jól. A direktívát korábban támogató magyar szavazat visszavonása lehetőséget adna a részletek újbóli átgondolására.

Megszűnik a napi standolási kötelezettség

2004.08.29.

Ellenszavazat nélkül elfogadta az Országgyűlés a standolási kötelezettség eltörlését. Az augusztus elsején hatályba lépett rendelkezés mintegy 50 ezer vállalkozást érintett hátrányosan, viszont célját, a borhamisítás visszaszorítását nem tudta elérni.

Géntörvény: a biztosítók is lobbiznak

2004.08.29.

Egyelőre kérdéses, hogy önálló törvényjavaslatként vagy az egészségügyi törvény részeként tűzi-e napirendre a parlament a személyes genetikai adatokról és a biobankokról szóló koncepciót - tájékoztatta a Népszabadságot Schvarcz Tibor.

Megelégelték a spamet, bezárnák a szájtokat

2004.08.29.

Kemény spamellenes irányelvet fogadott el Nagy-Britannia internetközpontja, a London Internet Exchange (LINX). A direktíva lényege, hogy a szolgáltatók bezárják azokat az online áruházakat, illetve e-kereskedelemmel foglalkozó weboldalakat, melyekre a látogatók kéretlen e-mailről érkeznek. Szakemberek azonban kételkednek az irányelv hatékonyságában.

IVSZ-javaslat: szoftverszabadalom helyett maradjon a szerzői jog

2004.08.27.

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége szerint Damoklész kardja lebeg a magyar szoftveripar felett. Annak ellenére, hogy elvileg nem lehet szoftvereket, algoritmusokat és üzleti eljárásokat szabadalmaztatni, az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) már több mint 30 ezer ilyen szabadalmat jegyzett be - figyelmeztet a szövetség.

Elzárást kaptak a szegedi börtönlakók

2004.08.27.

Nem jogerős ítéletben elzárásról döntött a szegedi börtön vezetése annak a három fogva tartottnak az ügyében, akit a börtönparancsnok túszul ejtésével gyanúsítottak a napokban. A börtön vezetése továbbra sem nyilatkozik, a "balástyai rém" ügyvédje elmondta, védence fellebbezett a döntés ellen.

Az amerikai kormány lecsapott a P2P kalózokra

2004.08.27.

Az amerikai bűnüldöző szervezetek szerdán öt magánlakásban és egy internetszolgáltatónál tartottak házkutatást, amit az igazságügyi minisztérium a P2P hálózatokon folyó kalózkodás elleni első szövetségi akcióként jelentett be.

Nem lesz konstruktív bizalmatlansági indítvány, 30 napig marad a kormány

2004.08.27.

Lekerült a napirendről a konstruktív bizalmatlansági indítvány - közölte az MSZP elnöke a koalíciós pártok csütörtöki egyeztetése után. A szabaddemokraták megerősítették, hogy elfogadják Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki jelölését. Az igazságügyi tárca vezetője és az államfő egyetért abban, hogy a Medgyessy-kormány még harminc napig teljes jogkörrel tevékenykedhet.

Szoftverszabadalmak: az IHM hajlik a magyar álláspont felülvizsgálatára.

2004.08.26.

Noha korábban üdvözölte a májusi magyar igent, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium a demonstráció kapcsán fontosnak tartotta közleményben elkötelezni magát amellett, hogy átgondolt, a jogi és gazdasági hatásokat és következményeket szem előtt tartó európai uniós szabályozás valósuljon meg a számítógépet alkalmazó találmányok szabadalmazhatósága területén.

Bekeményít az APEH - Revizorok nyári szabadság nélkül

2004.08.26.

Sűrűbb nyugtaadási ellenőrzésekkel, a behajtások hatékonyságának növelésével figyelmezteti az adózókat az APEH: a segítőkész hivatali létnek is van határa. Sok adóhátralékos vállalkozás tapasztalhatja ezt a számlájára érkező inkasszó formájában.

Medgyessy és kormánya mától ügyvezetőként működik

2004.08.26.

A kormányfő lemondásával a kormány és a miniszterelnök megbízatása megszűnt, márpedig az Alkotmány szerint, ez esetben a kormány átalakul ügyvezető kormánnyá, a miniszterelnökből pedig ügyvezető miniszterelnök lesz, egészen az új kormány megalakulásáig – mondta egy televíziós műsorban Bragyova András alkotmányjogász.

Kft-k kötelező minimum nélkül?

2004.08.26.

Megszűnne az általánosan kötelező tőkeminimum a kft.-nél az igazságügyi tárca szakértői elképzelései szerint. A jegyzett tőke mértéke a cég céljaihoz igazodna. Cégjogi szakemberek megkérdőjelezik a felvetést.

Mondjunk nemet a szoftverszabadalmakra! - Nem akarunk fizetni a dupla kattintásért!

2004.08.25.

Körülbelül 500 fõ részvételével, a fenti jelszavakat tartalmazó transzparensek elött lezajlott a szoftverszabadalmak elleni békés tömegdemonstráció a Külügyminisztérium elött.

Az EU kivizsgálja a Sportingbet magyar korlátozását

2004.08.25.

A belső piaci szabályok megsértése miatt Brüsszel vizsgálatot indított Magyarország ellen, mivel Budapest akadályokat gördít egy on-line sportfogadást szervező uniós cég működése elé.

Rendkívüli ülés a Parlamentben

2004.08.25.

Rendkívüli ülést tart augusztus 27-én a Parlament, az ülésen leteszik az esküt az EP-képviselők helyére jelölt honatyák, tárgyalnak a standolásra vonatkozó jogszabályról és a jövedéki adóról szóló törvény módosításáról is.

Alakuló ülését tartotta tegnap a Parlamentben a Gazdasági és Szociális Tanács

2004.08.25.

Alakuló ülését tartotta tegnap a Parlamentben a Gazdasági és Szociális Tanács, amelynek életre hívása már 2002 nyarán, az érdekegyeztetés megújításáról szóló megállapodásban szerepelt.

Kártérítési összeg megítélése az Eva. tv. szempontjából

2004.08.24.

Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló 2002. évi XLIII. törvény (a to-vábbiakban: Eva tv.) 6. §-a határozza meg a bevétel, nem bevétel fogalmát. E §-ban nem található olyan rendelkezés, amely szerint a (vagyon)biztosítás alapján kapott vagyoni érték ne minősülne bevételnek az Eva tv. hatálya alá bejelentkezett társaság esetében.

Bűnhődhet a bankrablót elfogó fiú

2004.08.24.

Büntetőeljárást indított a rendőrség azzal a fiatalemberrel szemben, aki a múlt héten elfogott egy bankrablót Õcsényben - tudta meg a HavariaPress.

Betiltották a Renault reklámját

2004.08.24.

Nagy-Britanniában betiltották azt a Magyarországon is futó Renault-szpotot, amelyben emberek rángatóznak, mert sértheti a Parkinson-kórban szenvedőket.

A versenyügyi biztos korábban díjat adott Bill Gates-nek

2004.08.24.

Neelie Kroes az EU új versenyügyi biztosa a múltban tiszteletbeli diplomát adott a Microsoft vezetőjének Bill Gates-nek. A korábbi holland szállítási miniszter szerint mindez nem fogja befolyásolni jelenlegi munkáját. Mint elmondta, most "másfajta felelősséget" visel.

Gyerekeknek készül a legtöbb veszélyes termék

2004.08.24.

A dohányreklámozásról szóló jogszabályokat számos esetben megsértik hazánkban is. Ezt jelzi, hogy az idei első fél évben a tavalyihoz képest több mint duplájára, félezerre nőtt a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FVF) által hozott reklám-felügyeleti határozatok száma.

Felújítás alatt is üzemel a PKKB

2004.08.23.

A nagyszabású építkezési munkák ellenére zavartalanul folyik az ítélkezési munka a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, melynek felújítása nemrég kezdődött meg a fővárosban - jelenti a HavariaPress. A Markó utca 25. szám alatti, 1910-ben épült, négy emeletes épület elsősorban az infrastruktúra elavultsága miatt szorul felújításra.

Felgyújtottak egy párizsi zsidó központot

2004.08.23.

Teljesen kiégett az a zsidó szociális központ, amelyet vasárnap hajnalban gyújtottak föl Párizsban. A helyiségek falaira antiszemita feliratokat festettek.

Két elektronikus szemétkezelést érintő EU-szabályozó lép életbe augusztusban

2004.08.23.

Az összes EU-tagállamnak be kellene fejezni két korábban elfogadott ajánlás nemzeti törvényekbe illesztését, mindkettő az elektronikai eredetű szemét kezelését taglalja.

Kiss Péter és Gyurcsány Ferenc a két kormányfőjelölt

2004.08.23.

Kiss Péter kancelláriaminiszter vagy Gyurcsány Ferenc lemondott gyermek-, ifjúsági és sportminiszter lehet az új miniszterelnök, miután ezt a két politikust támogatta a szocialista párt választmányának többsége. A végleges döntés szerdán születik meg.

Nem akarunk fizetni a dupla kattintásért! - békés demonstráció a szoftverszabadalmak ellen

2004.08.23.

Több számítástechnikával és internettel foglalkozó civil szervezet tart - egy petíció átadásával egybekötött - békés demonstrációt, amelynek célja, hogy a Kormány vonja vissza a Magyarország a Versenyképességi Tanácsi ülésen 2004. május 18-án leadott szavazatát, mellyel támogatja a jelenlegi Európai Uniós számítógéppel és szoftverekkel kapcsolatos találmányok szabadalmaztathatóságától szóló direktívajavaslatot, azaz a szoftverek szabadalmaztatását.

158 milliós bírság a dorogi égetőnek?

2004.08.20.

A környezetvédelmi hatóság előzetes számítása szerint a dorogi hulladékégetőt üzemeltető kft-re több mint 158 millió forintos bírságot szabnak ki.

Visszavonták a törökbálinti cég engedélyét

2004.08.20.

A Pest Megyei Rendőr-főkaptányság visszavonta a törökbálinti Pyro-Technik kft. engedélyét. A cég eddig pirotechnikai eszközök tárolásával és forgalmazásával foglalkozhatott.

Új borszabályokat kér Budapest

2004.08.20.

Várhatóan sürgős jogszabály-módosítást kezdeményez Magyarország az unió illetékes irányító bizottságánál annak érdekében, hogy az idei jó szőlőtermés miatt keletkező törkölyt feszültségek nélkül ki lehessen vonni a piacról – értesült a Világgazdaság.

Elismerések köztisztviselőknek a nemzeti ünnep alkalmából

2004.08.20.

Augusztus 20-a alkalmából köztisztviselőknek adott át kitüntetéseket Medgyessy Péter miniszterelnök a Parlament Munkácsy termében. A kitüntetettek között van Szentiványi Gábor, a KüM volt helyettes államtitkára és Boros Jenő nagykövet, államtitkár is.

Új miniszterelnököt jelöl az MSZP

2004.08.20.

Új miniszterelnököt jelöl az MSZP, a jelöltről a koalíciós partner SZDSZ-el való egyeztetés után, augusztus 26-án tájékoztatják az Országgyűlés elnökét. Medgyessy Péter a csütörtök délelőtti a koalíciós egyeztetés után helyezte kilátásba, hogy lemond, ha az SZDSZ nem erősíti meg bizalmát iránta.

Feladta magát a lakásmaffiás ügy résztvevője

2004.08.19.

Önként feladta magát a rendőrségen az a fiatalember, aki több társával együtt a tulajdonos engedélye nélkül próbált értékesíteni egy nagy értékű lakást a budai Sas-hegyen.

Az EU-pénz útja a nyertesig

2004.08.19.

Az Európai Unió támogatásai Magyarországon a Pénzügyminisztériumhoz tartozó Nemzeti Programengedélyező Iroda (kifizető hatóság) számlájára érkeznek. Mint Thuma Róbert főigazgató elmondta, az EU strukturális és kohéziós alapjaiból a 2004–2006-os időszakra két részletben érkezik előleg: 2004-ben 10 százalék, 2005-ben pedig további 6 százalék.

Hűtlen kezeléssel gyanúsítják Szászt

2004.08.19.

Miután a Nemzeti Nyomozó Iroda lefoglalta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) megbízási szerződéseit a rendőrség Szász Károly gyanúsítotti kihallgatását kezdeményezi az ügyészségnél - írja a Magyar Hírlap.

A PayPal tovább terjeszkedik Európában

2004.08.18.

A franciaországi internet felhasználók is küldhetnek és fogadhatnak pénzt a PayPal online fizető szolgáltatásának segítségével, melyet egyrészt az eBay francia webhelyébe integráltak, másrészt önálló, helyi webhelyet kapott.

Kampány indul a védett fajok törvénytelen kereskedelme ellen

2004.08.18.

A veszélyeztetett állatok bőréből, csontjából készülő ajándéktárgyak vásárlása ellen indított közös kampányt a környezetvédelmi tárca és a WWF Magyarország. A vásárlók figyelmét azért szeretnék felhívni a törvényi előírásokra, mert az EU a hasonló ajándéktárgyak legnagyobb felvevőpiaca.

A fogyasztóvédelem tehetetlen a Postával szemben

2004.08.18.

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséghez évente csupán néhány tucatnyi panasz érkezik a postai szolgáltatásokkal kapcsolatban; ezek elsősorban a küldemények feladásától megérkezésükig eltelt hosszú időt kifogásolják, de akadt olyan eset is, hogy a levél vagy csomag el sem jutott célállomására.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000