Hír archívum: 2004. augusztus

Más hónap

Új vezérigazgatót kap az ÁPV Rt.

2004.08.18.

A miniszterelnök augusztus végén, szeptember elején nevezi ki az ÁPV Rt. új vezérigazgatóját. Kamarás Miklós utódjáról még nincs döntés.

Kitüntetéseket adott át Bárándy Péter

2004.08.18.

Bárándy Péter igazságügy-miniszter bíráknak, igazságügyi dolgozóknak adott át kitüntetéseket kedden az Igazságügyi Minisztériumban. Tisztikeresztet öten, lovagkeresztet négyen, ezüst és bronz érdemkeresztet összesen kilencen kaptak.

Jogi csavart hozhat az ombudsman állásfoglalása?

2004.08.18.

Nem ért rá reagálni Ihász Sándor fővárosi főügyész a tegnapi napon arra, hogy Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman nemrégiben az úgynevezett Sutka-levéllel kapcsolatban kiadott állásfoglalása vajon mennyiben fogja befolyásolni a Népszava munkatársai ellen az ügyészség által indított államtitoksértési eljárás menetét.

Demonstráció a szoftverszabadalmak ellen

2004.08.17.

A szabad szoftverek mellett elkötelezett civil szervezetek augusztus 24-én békés demonstrációt szerveznek a Külügyminisztérium épülete előtt.

A balatoni vállalkozók sokasága csal adót

2004.08.17.

Minden második vállalkozónak vaj van a füle mögött a Balaton partján, derült ki az APEH múlt hét péntektől tegnap délig tartott ellenőrzéséből - írja a Magyar Hírlap.

Gyakrabban fizetünk elektronikusan

2004.08.17.

Miközben sok amerikai cég már telepítette az elektronikus fizetési technológiát, a zömük még mindig papír csekket használ. Ez azonban megváltozóban van, mert a cégek átalakítani készülnek rossz hatékonyságú pénzügyi procedúráikat.

Nem lesz jogi személy a bt.

2004.08.17.

Továbbra sem nyer jogi személyiséget a legkedveltebb cégforma, a bt. A szakemberek szerint, ha jogi személy lenne, elveszne a kis cégek működéséhez megkívánt rugalmasság.

Eljárási díjakat vezetne be a zöldtárca

2004.08.17.

A környezetvédelmi tárca tervei szerint a vállalatoknak illeték helyett eljárási díjat kell majd fizetniük a környezetvédelmi hatósági eljárásokért. A bevételek a hatóságokhoz kerülnének, így bővülhetne a személyi állomány, és felgyorsulna az ügyintézés is.

Elektronikus számlaarchiválás adóellenőrzéshez

2004.08.16.

Az adóhatósági elképzelések szerint az elektronikusan kibocsátott számlákat a hivatal is elektronikusan fogja ellenőrizni, egyszerűen letöltik az ellenőrzött vállalat rendszeréből az elektronikusan tárolt számlákat az ellenőr noteszgépébe, vagy akár CD-re, DVD-re archiválva is kérhetik majd azokat a cég rendszergazdájától.

Foglyok szabadították ki a smasszerokat

2004.08.16.

Rabok segítettek kiszabadítani azokat a börtönőröket, akiket négy fogoly ejtett túszul, majd négy óra hosszat fogva tartott egy virginiai börtönben - jelentette hivatalos forrásokra hivatkozva az amerikai hírügynökség.

Több mint egymillió forint bírság a taxisoknak

2004.08.16.

Eddig több mint egymillió forint bírságot szedtek be taxisoktól szabálytalan droszthasználat miatt. A fuvarozóknak, noha a határidő május elsején lejárt, még vagy harmada nem váltotta ki a drosztengedélyt, azonban legkésőbb jövő márciusig ők is kénytelenek lesznek ezt megtenni, mivel nélküle nem vizsgáztathatják le a taxit - írja a Népszabadság.

Ötven-hatvan százalékkal nőnek jövőre egyes illetékek

2004.08.16.

Ötven-hatvan százalékkal több illetéket kell jövőre fizetni egyes okmányokért – ez derül ki a Magyar Hírlap birtokába került pénzügyminisztériumi előterjesztésből. Szigorodnának a lakáscserére vonatkozó illetékszabályok. Felére csökkenne az új építésű lakás szerzésére biztosított illetékmentességi értékhatár.

Behajtják a parkolási díjakat

2004.08.16.

Fizetési felszólítást kapott 15 ezer, parkolási díjjal tartozó budapesti autós. Lakásukat és kocsijukat is kockáztatják, akik nem veszik komolyan a hátralék rendezését. A fővárosban a tartozások összességében megközelíthetik a négymilliárd forintot.

Minden harmadik APEH-ellenőrzés büntetéssel zárul

2004.08.16.

Az összes vizsgálattípust tekintve átlagosan 33 százalékos a mulasztók aránya, azaz minden harmadik APEH-ellenőrzés büntetéssel zárul - közölte az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal.

A bíráknak is lehetnének politikai jogaik

2004.08.15.

Felkavarta a kedélyeket, hogy három bírósági vezető a napokban a Fidesz két politikusával, Áder Jánossal és Répássy Róberttel találkozott. Újkéry Csaba, a Somogy, Laky Ferenc a Vas és Horváth György, a Veszprém Megyei Bíróság elnöke a bíróságok anyagi helyzetének javításához és kétharmados bírósági törvényekhez kívánta megnyerni az ellenzéki párt támogatását.

Precedensítélet várható a 3G-tenderek áfája ügyében

2004.08.15.

Nyolc mobilszolgáltató azt követeli az osztrák államtól, hogy az fizessen vissza 140 millió euró áfát, ami a 3G-licenceket terhelte.

Minden harmadik APEH-ellenőrzés büntetéssel zárul

2004.08.15.

Az összes vizsgálattípust tekintve átlagosan 33 százalékos a mulasztók aránya, azaz minden harmadik APEH-ellenőrzés büntetéssel zárul - közölte az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal.

Öt alkalommal sötétül el a TV2 képernyője fél nap alatt

2004.08.15.

Fél nap alatt ötszöri, a médiahatóság által korábban kirótt, összesen 142 percnyi képernyő-elsötétítést hajt végre a jövő hét elején a TV2, közölte Lóránt Gergely, a csatorna marketing és pr-vezetője.

Uniós jogszabály alapján büntethetik meg a Baumagot

2004.08.14.

A Baumag-ügy lehet az első olyan eset Magyarországon, amelyben alkalmazzák azt az május 1-jétől Magyarországon is érvényes európai uniós jogszabályt, melynek alapján céggel szemben is cégekkel szemben is büntetőjogi intézkedések alkalmazására nyílik lehetőség.

Négy gyanúsított a kőbányai fantomdiák-ügyben

2004.08.14.

Négy személyt gyanúsít a rendőrség azzal, hogy egy kőbányai iskolában nem létező diákok is szerepeltek az osztálynaplókban, s az iskola felvette az utánuk járó állami támogatást - értesült a Magyar Hírlap.

Kaszinót perel a koldusbotra jutott szenvedélybeteg

2004.08.14.

Beperelt egy kaszinót egy szenvedélybeteg férfi, aki milliókat vesztett nyerőgépeken. A férfi azt állítja, hogy a kaszinók kihasználják a szenvedélybetegek kiszolgáltatottságát - írja a Népszabadság. A kaszinó visszautasította a vádakat.

Számítógépes bevetésirányítás a határőrségnél

2004.08.14.

Szolgálatszervezésre és bevetésirányításra is képes a határőrség új számítógépes rendszere, mely 2007-ig épül ki az ország teljes területén. Egyelőre Orosházán és két kirendeltségén tesztelik; a kiépítésének a költsége eddig csaknem négyszázmillió forintot tett ki.

MTE tanulmány az EU-parlamenti választások kampánycsendsértéseiről

2004.08.14.

Jelentősebb problémákat nem, csak kisebb kampánycsendsértéseket regisztált az interneten az Európai Parlamenti választás idején a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének monitoring-csoportja - derül ki az MTE honlapján most közzétett tanulmányból.

Péterfalvi szerint jogszerűtlen volt a Sutka-levél államtitokká minősítése

2004.08.13.

Az adatvédelmi biztos szerint kifogásolható az úgynevezett Sutka-levél államtitokká minősítésének jogszerűsége, Péterfalvi Attila napokban lezárult vizsgálatáról a Népszava tájékoztatta az MTI-t csütörtökön.

Feljövőben az orosz bankkártyacsalók

2004.08.13.

Oroszországban a bankkártyacsalók ma már évente mintegy 20 millió dolláros kárt okoznak, jobb védelem ellenük csak a nagyobb biztonságot jelentő chip-kártyák elterjedésétől várható.

Bepereli Demetert Bárándy

2004.08.13.

Polgári peres eljárást indít, és büntetőfeljelentést is tesz Bárándy Péter igazságügy-miniszter Demeter Ervin ellen, fideszes politikus egyik kijelentése miatt. Demeter ugyanis egy tévéműsorban azt állította, hogy Bárándy és a Szász Károlyt megverő férfi között kapcsolat van, mivel a miniszter ismeri Kulcsár Attilát, aki ismeri a verőembert - írja a Népszabadság.

Börtön járhat kartellezésért

2004.08.13.

A kartellezés esetleges büntetőjogi következményeit, és a kiszabható bírságmaximumot is megfontolják a versenytörvény napirenden lévő módosítása során. Új szankció lehet az üzletág leválasztása.

Korrupcióellenes akcióprogram

2004.08.13.

A pártgazdálkodásról, a lobbitörvényről, a közszolgálati etikai kódexről, és a civil charta elkészítéséről is rendelkezik majd az a korrupcióellenes cselekvési program, amely ősszel kerül a kormány elé. Az utóbbi évek megvesztegetés elleni kezdeményezései vajmi kevés eredményt hoztak.

Kovács László energiaügyi biztos lesz

2004.08.13.

Kovács László az energetikai területért felel majd a november elsején hivatalba lépő új Európai Bizottságban. Barroso, a testület elnöke a vártnál korábban jelentette be a tárcák elosztását, melyek közül néhányat szétválasztott, és öt alelnöki tisztséget hozott létre.

LME nyilatkozat a szoftver szabadalmakról

2004.08.12.

A Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete (LME) véleménye szerint a szoftverötletek szabadalmaztathatóságának tervezett európai bevezetése súlyos következményekkel járna az informatikára, valamint ezen húzóágazaton keresztül az egész magyar gazdaságra.

Megbélyegzett nemfizetők

2004.08.12.

Évekre ellehetetlenülhet, aki bekerül a bankközi adósnyilvántartásba. A nem fizető adósok személyiségi és vagyoni jogai védelméért méltányosabb szabályozást szorgalmaz az IM.

Akár három évet is kaphat a Blaster vírus szerzője

2004.08.12.

Beismerte bűnösségét az a 19 éves fiatalember, akit az amerikai szövetségi hatóságok az MSBlast.B (Blaster) féregvírus írásával vádolnak.

Engedély emberi embriók klónozására Nagy-Britanniában

2004.08.12.

Európában elsőként brit kutatók kaptak engedélyt az ún. terápiás klónozásra, vagyis arra, hogy őssejtek tenyésztése céljából emberi embriókat klónozzanak.

Étrend-kiegészítők fogyasztóvédelmi vizsgálata

2004.08.12.

Az étrend-kiegészítők laboratóriumi vizsgálatakor 50 mintából 43 nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, 36-ot pedig az összetételi jellemzők miatt nem megfelelőnek minősítettek a fogyasztóvédők.

Januártól módosul a termékdíjtörvény

2004.08.12.

Az autók után jövőre mégsem kell termékdíjat fizetni, viszont az elektromos és elektronikus termékekre kiterjed majd a rendszer, a visszaváltható üvegek pedig a jelenleginél nagyobb arányban jelenhetnek meg a piacon a szabályozás változása nyomán. Ezek a főbb pontjai a termékdíjtörvény módosításának, amelyet még augusztusban a kormány elé terjeszt a zöldtárca.

Előterjesztés a Kormány részére az egységes szövetkezeti törvény koncepciójáról (Vitaanyag)

2004.08.11.

Az új szövetkezetekről szóló 2000. évi CXLI. törvény módosításáról rendelkező 2003. évi CV. törvény 3. §-ának (2) bekezdése előírta egységes szövetkezeti szabályozás megalkotásának szükségességét. Az előterjesztés e kötelezettség teljesítésének első fázisát jelenti.

Az FTC megegyezett egy levélszemetelő szoftvercéggel

2004.08.11.

Egy kaliforniai szoftvercég felugró hirdetések özönét zúdította az internet felhasználókra, hogy így próbálja eladni az ilyen hirdetéseket blokkoló termékét. Az USA versenyfelügyelete (FTC) hétfőn közölte, eltiltotta a céget az efféle módszerek alkalmazásától.

Hamis ígéretek miatt büntetett a GVH

2004.08.11.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa (GVH) az SVS City-Média Kft. ellen fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolásának tilalma miatt indított eljárás során megállapította a jogsértést és a vállalkozást egy millió forint bírság megfizetésére kötelezte.

Megyei bírósági elnökök a Fidesznél

2004.08.11.

Három megyei bírósági elnök megbeszélést kezdeményezett a Fidesz-frakció vezetőivel - közölte az MTI-vel egy neve elhallgatását kérő fideszes politikus kedden.

Bárándy nem perel

2004.08.11.

A Magyar Nemzet az elmúlt napokban többször hazugsággal vádolta az igazságügy-minisztert, s azt állította, hogy Bárándy Péter előbb tagadta, később "bevallotta", hogy találkozott Kulcsár Attilával a K&H bank egykori brókerével.

Lezárta egymással jogi vitáit a Google és a Yahoo!

2004.08.10.

A jogi viták lezárásául a világ vezető keresője, a Google 2,7 millió saját részvényt juttat a Yahoo! részére. Cserébe a Yahoo! ejti riválisa ellen indított kereseteit és az Overture által birtokolt szabadalmak használatára teljes értékű, örökös jogot biztosít számára.

A polgári szolgálat is megszűnik

2004.08.10.

A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumban most készítik elő azt a törvényjavaslatot, amely a sorkötelezettséghez hasonlóan a polgári szolgálatot is megszünteti – jelentette ki Csizmár Gábor, a tárca politikai államtitkára.

Lemondásra szólítja fel Bárándyt a Jobbik

2004.08.10.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom az igazságügyi miniszter lemondását követeli, miután Bárándy Péter korábban azt állította, hogy nem találkozott Kulcsár Attilával, a K&H botrány legismertebb gyanúsítottjával.

Szabadon védekezhetnek a Pyro-Technik Kft. vezetői

2004.08.10.

Szabadlábon védekezhet a Pyro-Technik Kft. négy vezetője, miután a bíróság nem adott helyt a rendőrség előzetes letartóztatásra vonatkozó indítványának, mert nem látta bizonyítottnak, hogy a gyanúsítottak szándékos bűncselekményt követtek el. Az ügyészség fellebbezett a döntés ellen.

Paks: jogi lépéseket tervez az Energia Klub

2004.08.10.

Amennyiben az Országos Atomenergia Hivatal nem hozza nyilvánosságra a Paksi Atomerőmű 2-es blokkjának újraindítását alátámasztó vizsgálatok eredményét, az Energia Klub több más társadalmi szervezettel együtt jogorvoslatért a bírósághoz fordul.

Elhunyt Nehéz-Posony István

2004.08.10.

Nehéz-Posony István „több, országos érdeklődésre számot tartó ügyben látta el a jogi képviseletet, illetve a védelmet, emellett számos publicisztikájában állt ki a jogállamiság értékeinek védelmében" – tartalmazza az elhunyt fia által eljuttatott közlemény.

A digitális jogkezelő rendszerek kritikája

2004.08.09.

Cory Doctorow, az Electronic Frontier Foundation aktivistája a Microsoft Research Group egyik rendezvényén fejtette ki lesújtó nézeteit a digitális jogkezelő (DRM) rendszerekről. A HWSW cikke e beszéd magyar fordítását tartalmazza.

Több milliónyi hamis forint került forgalomba

2004.08.09.

Kétmillió forintnyi hamis pénzt foglalt le egy rajtaütés során a debreceni rendőrség, de becslések szerint még mintegy ötmillió forint viszonylag jó minőségű hamis bankó lehet forgalomban.

Draskovics: összesen 100 ezer forint adókedvezmény

2004.08.09.

A családi és a lakáskedvezményeken kívül maximum 100 ezer forint adókedvezmény igénybe vételét tenné lehetővé jövőre Draskovics Tibor pénzügyminiszter. Kilencszáz forinttal csökkenhet viszont az egészségügyi hozzájárulás (EHO) összege 2005-ben.

Regisztrációs helyett ökoadó az autókon?

2004.08.09.

Az Európai Bizottság arra készül, hogy javaslatot tesz a személygépkocsik regisztrációs adójának fokozatos felszámolására, illetve más típusú adókká történő átalakítására az EU-ban - közölte pénteken az intézmény egyik illetékese.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000