Hír archívum: 2004. augusztus

Más hónap

Kész az egészségügyi reform

2004.08.09.

Az előkészítő munka lezárult, készen van az egészségügyi reformról szóló törvényjavaslat. Ezt a tervek szerint augusztus végén tárgyalja meg a kormány, és ezt követően várhatóan benyújtja a parlamentnek - nyilatkozta Radnai György.

A netfüggő finneknek nem kell bevonulniuk

2004.08.09.

A finn hadsereg orvosai szerint azok a fiatalemberek, akik nem tudnak elszakadni a számítógéptől, képtelenek eleget tenni honvédelmi kötelezettségeiknek.

Figyelmeztetés P2P cégeknek

2004.08.08.

A P2P szoftverek fejlesztésével foglalkozó cégeknek át kell dolgozniuk szoftvereik, hogy elejét vegyék az illegális fájlcserének, és a korábbinál határozottabban kell figyelmeztetniük a felhasználókat az illegális fájlcsere veszélyeire, fogalmaz a levél, melyet 47 amerikai tagállam főállamügyésze írt alá, és küldött el a P2P cégeknek csütörtökön.

Az SCO újabb vádjai

2004.08.08.

A kis Unix cég valószínűleg kiszélesíti a frontot a kék óriás elleni jogi küzdelemben, miután állítólag olyan dokumentumokra bukkantak, amelyek azt bizonyítják, hogy az IBM megsértette az SCO-val kötött licencmegállapodást, amikor kifejlesztette az AIX legújabb verzióját.

Újabb csörte a sorkötelezettség eltörléséről

2004.08.08.

Az MSZP "nagyon álságosnak" tartja, hogy a Fidesz a Parlament rendkívüli ülésének napirendjére kívánja tűzni a sorkötelezettség kérdését, holott ebben hónapok óta folynak a négypárti tárgyalások - mondta Zuschlag János, az MSZP országgyűlési képviselője vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Az adószám ellenőrzésével elkerülhető a büntetés

2004.08.06.

Az Unión belüli értékesítésekhez kapcsolódó belföldi áfamentesség elengedhetetlen feltétele, hogy az ügyletről kiállított számlán a vevő közösségi adószáma is szerepeljen. Ha a feltüntetett adószám érvénytelen, az eladót terheli az áfa utólagosan megfizetésének kötelezettsége. Célszerű ezért még a számla kiállítása előtt az APEH-tól a közösségi adószám hivatalos megerősítését kérni.

Most a szerb cukor jöhet

2004.08.06.

Újabb importveszélytől és piacvesztéstől tart a hazai cukoripar, mivel Szerbia és Montenegró ismét vámmentesen szállíthat cukrot az EU-ba. A feldolgozók brüsszeli fellépést sürgetnek.

Homályos az üzleti titok fogalma

2004.08.06.

A nagyobb, jellemzően külföldi tulajdonban lévő, illetve kutatás-fejlesztéssel foglalkozó cégeknél külön szabályzat létezik arra, hogy milyen konkrét adat, információ minősül a munkaadó és munkavállaló közötti viszonyban üzleti titoknak. Jelenlegi és korábbi alkalmazottak egyaránt felelősségre vonhatók, ha megsértik a titoktartási kötelezettséget.

Összefoglaló az Infomediátor 2004. augusztus 4.-i sajtóbeszélgetéséről

2004.08.05.

Az elmúlt hetekben a mintegy tucatnyi Internet szolgáltatónál történt szerver lefoglalásokkal kapcsolatban az Inforum INFOMEDIÁTOR által szervezett sajtóbeszélgetésen Dr. Mayer Erika Infomediátor mellett az ORFK képviseletében dr. Peszleg Tibor őrnagy, a büntető bírák képviseletében dr. Lassó Gábor a Fővárosi Bíróság tanácsvezető bírája vett részt.

Betiltották a mobiltelefonos spamet

2004.08.05.

Az USA távközlési felügyelete (FCC) szerdai szavazásával törvényen kívül helyezett minden mobiltelefonra és személyhívóra küldött szöveges reklámüzenetet, hacsak erre a címzett előzőleg nem adott engedélyt.

Hamis borok

2004.08.05.

A vizsgált borminták jelentős részét kifogásolta az Országos Borminősítő Intézet – mondta Urbán András, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára.

Szerencsejáték per vezető webhelyek ellen

2004.08.05.

Néhány vezető online tartalomszolgáltató ellen, mint a Yahoo vagy a Google, összevont pert indítottak az USA-ban, mert illegális internetes szerencsejáték helyektől hirdetéseket fogadtak el, állítják a keresetet kedden benyújtó jogi cégek.

Főszezonban gyakori a vásárlók megkárosítása

2004.08.05.

A június eleje óta tartó idegenforgalmi főszezon ellenőrzése során a fogyasztóvédők eddig több mint ezer vendéglátóipari egységet ellenőriztek, amelyeknek több mint a felénél találtak kifogásolnivalót.

Az ombudsman szerint ingyenes parkolást kell biztosítani a kórházak előtt

2004.08.05.

Alkotmányos jogot sérthet, ha szükség esetére nem biztosított a kórházak előtt az ingyenes parkolás. Az állampolgári jogok parlamenti biztosa az ügyben intézkedésre kérte fel Lamperth Mónika belügyminisztert.

Átlátható támogatási rendszert ígér a Nemzeti Filmiroda vezetője

2004.08.05.

Tudomást szerzett a szakma a két hónapja megalakult Nemzeti Filmirodáról, és már mintegy kétszáz cég jelentkezett a regisztrációs rendszerbe. Az intézmény igazgatója azt ígéri, átlátható lesz az alkotásokra felhasznált közpénz útja, és a szabályszegőket törlik a támogatási listáról.

Beindult a kelet-közép-európai jogosítvány-turizmus

2004.08.04.

Az EU-csatlakozás nyomán élelmes cseh és lengyel autósiskolák alacsony árakkal csalogatják magukhoz az osztrák és német ügyfeleket. A Menedzsment Fórum körképéből kiderül: az első fecskék már a hazai cégekhez is megérkeztek, egyesek pedig az anyaországban szerzett priuszukat kívánják itthon semmissé tenni, nem minden kockázat nélkül.

A Visát az EU-versenyjogi szabályok megsértésével vádolják

2004.08.04.

Az Európai Bizottság azzal vádolja a Visa International hitelkártya-csoportot, hogy a szabályok megsértésével korlátozza a versenyt.

A kormányfő ígérete maradásra bírta Bárándy Pétert

2004.08.04.

A miniszterelnök kora este fogadta az igazságügyi minisztert. A találkozó eredménye, hogy Bárándy Péter megváltoztatta korábbi szándékát: marad.

Környezetkárosítás miatt bírságra számíthat a dorogi égetőmű

2004.08.04.

Csütörtökre végezhetnek a dorogi égetőműből a Dunába jutott szerves oldószer tartalmú emulzió leszűrésével, a kármentesítéssel - tudta meg a Magyar Rádió az illetékes, győri központú környezetvédelmi felügyelőségen.

Nyomozás a HM korrupciós ügyében

2004.08.04.

A honvédelmi tárcánál elismerték, hogy a rendőrség nyomozást folytat két polgári alkalmazott ellen gazdasági visszaélés gyanúja miatt.

Önkormányzati ellenállás miatt késhet az M0-ás híd építése

2004.08.04.

Bizonytalanná vált, mikorra épülhet meg az M0-ás északi Duna-hídja. A fővárost elkerülő út északi szakaszának megépítése két önkormányzat hozzájárulása miatt halasztódhat.

Újabb kötelezettségek a jelentős piaci erejű telefonszolgáltatóknak

2004.08.04.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság határozattervezetében mindhárom hazai mobilcéget költségalapú árazásra kötelezte a hívásvégződtetési díjak megállapításánál. Az NHH csökkenti az úgynevezett előfizetői hurok bérleti díját is, hogy lehetőséget biztosítson alternatív és digitális szolgáltatások elterjedésére.

Szigorodó gyógyszerreklámozás

2004.08.03.

Várhatóan e hónap végén kerül ismét a kormány elé a gyógyszerpiaci rendtartásról szóló koncepció, s a tervek szerint az ősszel fogadná el a parlament az új jogszabályt. Az öngyógyítás terjedése és az olcsóbb patikaszerek forgalmának növelése érdekében jelentős teret kap a tervezetben a készítmények reklámozásának újraszabályozása is.

Vendéglátós sztrájk a standolási rendelet miatt?

2004.08.03.

A sztrájktól sem riadnak vissza a vendéglátósok, ha a kormány nem módosítja a jövedéki törvény standolást előíró szakaszait.

Gergényi Péter lesz az ORFK új vezetője

2004.08.03.

Szeptember 15-én Gergényi Péter váltja Salgó Lászlót az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) élén. A miniszterelnök keménységet és hatékonyságot vár a testület új vezetőjétől, és bízik abban, hogy "Gergényi jó gazdája lesz a rendőrségnek".

Bárándy Péter: "az érdekel, mit mond a miniszterelnök"

2004.08.03.

Bárándy Péter igazságügyi miniszter akkor marad tárcája élén, ha a kormány eredeti programjának az igazságügyre vonatkozó része megvalósul. A miniszter erről egy kedd reggeli televíziós műsorban beszélt. A miniszter kedden délután talákozik Medgyessy Péter kormányfővel, hogy eredeti elképzelései megvalósítási lehetőségeiről tárgyaljanak - mondta el a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

Egységes európai banki adatbázis készül a rossz adósokról

2004.08.03.

Közelíti a 200 ezret a nyilvántartásba vett rossz adósok száma. Többségük egy vétségért került feketelistára, de olyan is akad, aki egymaga nyolc hitelt nem törleszt.

A nagy pártok visszafognák az elöljárók jutalmazását

2004.08.03.

Törvénymódosítással venné elejét a polgármestereknek, illetve megyei közgyűlési vezetőknek adandó jutalmak "elszabadulását" a Fidesz. Az "osztogatás" visszafogására saját javaslattal készül az MSZP is, a kis pártok, illetve az önkormányzati szervezetek ugyanakkor nem értenek egyet a szigorítással.

Egységes Európai Uniós adórendszert terveznek

2004.08.03.

Hans Eichel német pénzügyminiszter első ízben vázolta fel elképzeléseit az Európai Unió egységes adórendszerének kialakításáról. Eichel elmondta, az első lépés, hogy a régi és az új tagországokkal közösen kidolgozzák azt, hogy mi legyen egységesen a társasági adó alapja.

EU-mobilitás - Forródrót az egyenlő jogok megsértésének bejelentésére

2004.08.03.

Az ECAS (Európai Polgárok Akciós Szolgáltatói) augusztusban forródrót-szolgáltatást indít, lehetőséget teremtve arra, hogy az érintettek bejelentsék a kibővített Európai Unión belüli szabad mozgás akadályozását.

Új környezetvédelmi EU-direktíva

2004.08.03.

Augusztus elseje óta tilos a környezetszennyező – például kétütemű motorral felszerelt – motorral hajtott, ház körül használatos gépezetek árusítása. A direktíva a fűnyírókra, láncfűrészekre és hasonló szerkezetekre vonatkozik.

Szabad lehet a fordító piac

2004.08.03.

Liberalizálná a fordítói piacot az Igazságügyi Minisztérium. A közigazgatási államtitkári értekezlet által már elfogadott koncepció alapján már nem kizárólag az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Részvénytársaság (OFFI Rt.) foglakozhatna hiteles fordításokkal és fordításhitelesítésekkel.

Itthon gyorsan engedélyezik a cégek fúzióit

2004.08.02.

A hazai fúziók többségét egyszerűsített eljárásban és gyorsan bírálja el az erre jogosult Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Az uniós csatlakozással a hazai engedélyezések száma vissza fog esni, számol be a Világgazdaság.

15 évet is kaphatnak online zsarolásért

2004.08.02.

Három embert tartóztattak le a hatóságok - orosz bűnözőkre csaptak le, akik abból éltek, hogy website-ok üzemeltetőit zsarolták. A cybermaffia megfenyegette a célpontokat: ha nem fizetnek, tönkreteszik webhelyeiket - azaz gyakorlatilag védelmi pénzt hajtottak be a károsultakon.

Terjed Oroszországban a gazdasági bűnözés

2004.08.02.

A tavalyinál sokkal több, öszszesen 237 200 gazdasági bűncselekmény elkövetését derítették fel az orosz bűnüldöző szervek az idei első negyedévben – derül ki a The Moscow Times írásából.

Brüsszelben vizsgálják a Postabank privatizációját

2004.08.02.

Az Európai Bizottság arra kíváncsi, hogy a Postabank 101 milliárd forintos privatizációja során a vevő, az osztrák Erste Bank nem jut, vagy juthat-e valamilyen jogcímen burkolt állami támogatáshoz, ez ugyanis az Európai Unió szabályai szerint tilos - értesült a Magyar Hírlap.

Üdülési jogok – megosztott lelkesedés

2004.08.02.

A külföldi ingatlanok vásárlásának engedélyezésével párhuzamosan túlkínálat alakult ki az üdülési jogok, az úgynevezett time share üdülések másodlagos piacán. Közben azonban a primer piac is tovább keresi kuncsaftjait.

Kriminálexpó - 2004

2004.08.02.

Az Ügyészek Országos Egyesülete – a Legfőbb Ügyészség, a Belügyminisztérium és a Biztonságos Magyarországért Közalapítvány társrendezésében - idén 13. alkalommal rendezi meg 2004. november 3-5. között a KRIMINÁLEXPO IT-SEC 2004 nemzetközi konferenciát és szakkiállítást „Kommunikáció a biztonságos világért, kommunikáció a biztonságos Magyarországért” alcímmel.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000