Hír archívum: 2004. szeptember

Más hónap

Alkotmányjogi szakértő lesz az igazságügyminiszter

2004.09.30.

Az új kormány igazságügyi tárcájának vezetője Petrétei József alkotmányjogász, pécsi tanszékvezető egyetemi tanár, a kar jelenlegi dékánja lesz.

Oroszország ratifikálja a kiotói jegyzőkönyvet

2004.09.30.

Igor Illarionov elnöki tanácsadó úgy vélte, hogy Oroszország az EU-nak szóló politikai gesztusként ratifikálni fogja az üvegházhatást keltő gázok kibocsátásának mérséklésére irányuló jegyzőkönyvet, noha az orosz tisztségviselők nem hisznek sem annak tudományos, sem gazdasági megalapozottságában - jelentette a The Moscow Times szerdai számában.

Az új Kormány várható összetétele

2004.09.30.

A Népszabadság értesülései szerint kilenc miniszter folytatja a Medgyessy Péter irányítása alatt megkezdett munkáját, hatan azonban Gyurcsány alatt mutatkozhatnak be a kormányban. Csillag és Bárándy sejthető távozása mellett Lamperth Mónika sem marad miniszter a lap információi szerint.

Évi ötvenezer nemzetközi bűnüldözési megkeresés érkezik a rendőrséghez

2004.09.30.

Az Europolon keresztül évente ötvenezer nemzetközi megkeresés érkezik a magyar rendőrséghez. A hatalmas iratforgalom miatt áttérnek a számítógépes adattárolásra a rendőrségnél.

Interneten a felsőoktatási törvény új tervezete

2004.09.30.

Elkészült a felsőoktatási törvény legújabb tervezete, amit az oktatási tárca honlapjáról is le lehet tölteni. A jogszabályt várhatóan októberben öntik végső formába, a kormány novemberben tárgyal ismét róla.

Október elsejétől kötelező az állatútlevél az EU-ban

2004.09.30.

Kötelező lesz az állatútlevél október elsejétől az Európai Unión belül a gazdáikkal együtt külföldre utazó kutyáknak, macskáknak és vadászgörényeknek. Az Európai Bizottság közleményben figyelmeztetett, hogy péntektől ezek az állatok csak az új dokumentum birtokában léphetik át a határokat.

Világadóval a szegénység ellen?

2004.09.29.

Globális, úgynevezett Tobin-adó bevezetését szorgalmazta felszólalásában a Francia Köztársaság elnöke az ENSZ közgyűlésén. Először fordul elő, hogy egy jelentős gazdasági hatalom ily módon elkötelezi magát.

Házi őrizetbe helyezhetik át Kulcsárt

2004.09.29.

A milliárdos sikkasztással gyanúsított Kulcsár Attilát, az ügyészség indítványa alapján előzetes letartóztatásból házi örizetbe helyezhetik át.

Három közigazgatási vezetőt menesztett Gyurcsány

2004.09.29.

A kijelölt miniszterelnök hétfőn azonnali hatállyal menesztett három közigazgatási hivatalvezetőt, köztük a Fővárosi Közigazgatási Hivatal első emberét.

Országgyűlési biztosok a szélsőségek ellen

2004.09.29.

A négy országgyűlési biztos közös nyilatkozatban ítélte el a szélsőséges eszméket és követőiket. Az ombudsmanok szerint az államnak alkotmányos kötelessége fellépni a szélsőségek ellen, ehhez pedig az állami szervek számára megfelelő eszközöket kell biztosítani.

Tíz cég vette meg a UMTS mobiltender dokumentumait

2004.09.29.

Várakozáson felüli érdeklődés mutatkozik a harmadik generációs mobiltelefon szolgáltatás pályázatai iránt: a pályázati dokumentációt eddig tíz cég vásárolta meg, köztük a jelenlegi és új mobilszolgáltatók, termékgyártók. A társaságoknak november 2-án kell benyújtaniuk a pályázatokat, eredményhirdetés december 1-én lesz.

Bevezették a számítógépes KRESZ-vizsgát

2004.09.29.

Papír helyett már számítógépen, de kétszer annyiért lehet elméleti vizsgát tenni a jogosítvány megszerzéséhez. A vizsgaszabályok nem módosultak, ám egy-egy kérdés megválaszolására ténylegesen csak egy perc fordítható.

Kész az infoszabadságról szóló törvénytervezet

2004.09.28.

Az IHM tézisek formájában szakmai vitára bocsátotta az elektronikus információszabadságról szóló törvényről, a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény módosításának tervezetét.

A Microsoft kész eltávolítani a Media Player lejátszóprogramot a Windowsokból

2004.09.28.

A hétvégén megjelent riportok szerint a Microsoft kész a megegyezésre az Európai Bizottsággal folytatott antitröszt-perében, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy a vállalatnak el kell távolítania a Windows operációs rendszerekből az integrált Media Player lejátszóprogramot.

Kaliforniában az internetre kerülnek a szexuális bűncselekmények elkövetőinek adatai

2004.09.28.

Kalifornia kormányzója, Arnold Schwarzenegger aláírta azt a törvénytervezetet, mely szerint az államban szexuális bűncselekményeket elkövetők adatait elérhetővé tennék az interneten. A cél mind a tájékoztatás, mind az elrettentés.

EU-javaslat: ügyeletesek vigyázat!

2004.09.28.

Az európai baloldal bírálja Brüsszel javaslatát, amely - szándékai szerint - rugalmasabbá tenné a (legfeljebb) 48 órás EU-munkahetet.

Hardveres védelem gyerekeinknek az Interneten

2004.09.28.

A Verisign és egy gyermekek biztonságával foglalkozó csoport bemutatta új fejlesztését, mely nagyobb védelmet ígér a kicsiknek a Világhálón.

Parlamenti "nem" az MNB beszámolójára

2004.09.28.

Az Országgyűlés hétfőn elutasította a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2002. és 2003. évi beszámolóját, miután a kormánypártok képviselői nemmel szavaztak. Ilyenre eddig nem volt példa hazánkban.

Az Európai Unió könnyítéseket ad a szőlőtermesztőknek

2004.09.28.

- Sikerült megegyezni az Európai Unió illetékeseivel, ezért ebben az évben az 500 hektoliter bornál kevesebbet előállító szőlőtermesztőknek nem kell a kijelölt helyre szállítaniuk a törkölyt és a borseprőt - mondta a agrártárca államtitkára szombaton Izsákon, a Sárfehér Napok megnyitóján.

A szoftverszabadalmi és szerzői jogról közérthetően

2004.09.27.

A linux.hu szerkesztői megjelentettek egy összefoglaló írást a szabadalmi mizéria körüli helyzetről - közérthetö formában. A cikket a Prim Online is átvette, mert fontosnak tartja, hogy a téma szélesebb publicitást kapjon és a kérdéskört minél több oldalról megvilágítsa.

Lomnici az Európai Bíróságnál

2004.09.27.

Elsőként az új EU-tagállamok főbírái közül Lomnici Zoltán ma látogatást tesz az Európai Bíróságnál. A Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke Vasilios Skourisnak, az Európai Bíróság elnökének a meghívására utazik hivatalos látogatásra Luxembourgba.

Ma derül ki, ki lesz a miniszterelnök

2004.09.27.

Ma tesz javaslatot Mádl Ferenc köztársasági elnök a miniszterelnök-jelölt személyére, aki ezután benyújtja az Országgyűlésnek a koalíciós pártok által elfogadott új kormányprogramot. Gyurcsány Ferenc korábban megerősítette, hogy kész elfogadni a kormányfői posztot.

Móri bankrablás: kezdődik a per

2004.09.27.

Ma kezdődik a móri bankrablás pere a Fővárosi bíróságon. A vádiratból kiderül, hogy továbbra sem tudni ki lőtte agyon a 8 embert 2002 május 9-én a pénzintézetben.

Mádl, Polt és Holló is mehet

2004.09.27.

A változások éve lehet 2005 a legmagasabb állami posztokon. Mindezek kiindulópontja az MSZP októberi tisztújító kongresszusa lesz. A 2006-os országgyűlési választások előtt nemcsak az államfő, hanem a legfőbb ügyész és az Alkotmánybíróság elnökének a mandátuma is lejár.

Nincs még két éves a NETÉRT - nem perelhet

2004.09.24.

Bár az elsőfokú eljárást érdemben megnyerte a NETÉRT, a másodfokú tárgyaláson a Fővárosi Ítélőtábla jogértelmezési okok miatt megszüntette az eljárást: a NETÉRT nem volt két éve bejegyezve a kereset beadásakor, ezért a Bíróság szerint nem indíthatott volna közhasznú pert.

Az Alkotmánybíróság 2004. szeptember 27-28-i teljes ülésének napirendje

2004.09.24.

Az Alkotmánybíróság folytatja az egészségügy magánosítással kapcsolatban országos népszavazást elrendelő OGY határozat alkotmányosságát megkérdőjelező indítvány tárgyalását. Két magánember fordult az Alkotmánybírósághoz a Munkáspárt által kezdeményezett népszavazást elrendelő parlamenti határozattal kapcsolatban.

Európai Alkotmány: Olvasni kötelező!

2004.09.24.

José Manuel Durao Barroso az Európai Bizottsági új elnöke arra kéri az európai állampolgárokat, hogy az Alkotmányról tartandó népszavazásokon való részvétel előtt alaposan tanulmányozzák át az új alapdokumentum szövegét, és ne csupán a nemzeti politikára támaszkodjanak döntésük meghozatalakor.

Fodor Gábor lehet Bárándy utódja

2004.09.24.

Nem maradt nyitott kérdés, minden fontos részletben megegyeztek a koalíciós pártok. Sem az ötven oldalas dokumentumot, sem a kormány tervezett összetételét nem hozták nyilvánosságra, az viszont már biztos, hogy Bárándy György nem lesz tagja az új kabinetnek.

Nem akarnak lemondani a 38 órás munkahétről

2004.09.24.

Továbbra sem mondana le az MSZOSZ elnöke arról, hogy 2006-tól 38 órára csökkenjen a heti munkaidő, noha Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt kedden azt mondta: ez most nincs napirenden és a bevezetésnek nincsenek meg a feltételei.

Novemberben kormány előtt az új felsőoktatási törvény

2004.09.24.

Az új felsőoktatási törvény várhatóan novemberben kormány elé kerülhet - mondta Magyar Bálint egy szakmai fórumon. Az oktatási miniszter szerint a törvényt év végén vagy jövő év elején fogadhatja el a parlament.

Százhúsz országban nyomoznak internetes gyerekpornó ellen

2004.09.24.

Több mint kilencszáz embert tartóztattak le világszerte egy nemzetközi vizsgálat eredményeként, amelyet gyermekpornográfiával foglalkozó internetes oldalak előfizetői ellen indítottak; száznegyvenen közülük amerikai állampolgárok - jelentette be a svájci rendőrség csütörtökön.

A Fővárosi Bíróság új eljárást kér a Népszabadság-perben

2004.09.24.

A Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) újra kell vizsgálnia, hogy a Ringier-csoport kisebbségiből többségi tulajdonossá válhat-e a Népszabadság Rt.-ben, miután a Fővárosi Bíróság csütörtökön kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében megsemmisítette a GVH döntését.

Négypárti egyezség a nyilas eszmék ellen

2004.09.24.

A négy frakció hamarosan nyilas, nemzetiszocialista eszméket, megnyilvánulásokat elítélő közös politikai nyilatkozatot terjeszt az Országgyűlés elé.

Három év börtönre ítélték Zalatnay Saroltát

2004.09.24.

A másodfokú ítélet szerint a büntetés letöltendő. A bíróság súlyosbította az első fokú ítéletet, amely szerint az énekesnőnek a háromból csak másfél évet kellett volna leülnie.

Nyilatkozat a szólás- és a gyülekezési szabadságról

2004.09.23.

Az utóbbi napokban ismét fellángolt a vita a szólás- és a gyülekezési szabadságról. Egy kis létszámú hungarista csoport nyilatkozatai és demonstrálási terve miatt politikusok és más közszereplők arra törekszenek, hogy az e politikai alapjogokat biztosító törvényeket megváltoztassák.

Bárándy menni akar?

2004.09.23.

A Népszava hivatalosan meg nem erősített információi szerint Bárándy Péter igazságügy-miniszter szerdán bejelentette Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelöltnek, hogy az új kormány munkájában nem kíván részt venni.

Vételi jog: szigorít a felügyelet

2004.09.23.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) megvizsgálta a lakáshitelezésnél alkalmazott banki biztosítékokat, s nem zárta ki, hogy egyes esetekben a vételi jog kikötése sértheti az ügyfelek érdekeit. Az opcionális vételi jog alkalmazását ennek ellenére nem tiltja meg, de részletesen előírta azokat a szabályokat, amelyeket egy banknak be kell tartania, ha vételi jogot köt ki.

MÚOSZ: törvényt sért a legfőbb ügyész

2004.09.23.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) szerint a legfőbb ügyész nem tett eleget törvényi kötelezettségének, amikor a szervezet kérésére nem adott felvilágosítást az úgynevezett Sutka-levéllel kapcsolatban - közölte szerdán Eötvös Pál elnök.

Adódöntés másodszor, ugyanúgy

2004.09.23.

A múlt hét után szerdán még egyszer elfogadta az adótörvényeket a kormány. Kétkulcsos tábla, korlátozott kedvezmények, emelkedő tőkeadó a jövő évi menü. Néhány részlet, így a bankadó, még tisztázásra vár.

EU: diszkriminatív, hogy a nők gépjármű-biztosítása olcsóbb

2004.09.23.

Emelkedik a nők gépjármű-biztosítási díja, amennyiben az Unió törvényhozói jelenlegi formájában elfogadják az Európai Bizottság javaslatát. A biztosítási díjat jelenleg a statisztikák alapján határozzák meg, így a kisebb kockázatot jelentő női járművezetőknek kevesebbet kell fizetniük.

Szigorítana a munkaidőszabályokon az Európai Bizottság

2004.09.23.

Szigorításokat tartalmazó javaslatokat tett az Európai Bizottság szerdán az Európai Unió tagállamainak a munkaidő betartásával kapcsolatban, de még mindig meghagyta a lehetőséget arra, hogy az egyes országok a 48 órás felső korlátnál hosszabbat alkalmazzanak.

Változik az iparűzési adó is

2004.09.23.

A foglalkoztatás bővítésének támogatása érdekében minden többletfoglalkoztatott után 1 millió forintnyi adóalap-kedvezményt nyújtanának, illetve a fedezeti ügyleteknél az alapügylet és a fedezeti ügylet veszteségének és nyereségének különbözete tartozna csak a mostani bruttó árbevétel helyett az iparűzési adó alapjába.

Eldőlt, hogy újrafogalmazzák a felsőoktatási törvényt

2004.09.23.

A meglévő anyagok alapján a felsőoktatási szakmai szervezetek részvételével mindenképpen újrafogalmazzák a szakemberek szerint korábban elég gyengére sikerült felsőoktatási törvényt - ebben állapodott meg a Felsőoktatási Konferenciák Szövetsége a Magyar Bálint szakminiszterrel folytatott keddi, Budapesten megrendezett konzultáción.

Szoftverszabadalmak: társadalmi szervezetek az Európai Integrációs Bizottsághoz fordulnak

2004.09.22.

A szoftverek szabadalmaztatását ellenző társadalmi szervezetek nyílt levélben az Országgyűlés az Európai Integrációs Bizottsága tagjaihoz fordultak, hogy hazánk érdekeinek megfelelően változtassák meg véleményüket a számítógéppel megvalósított találmányok szabadalmaztathatóságáról szóló (röviden szoftverszabadalmi) direktíváról.

280 milliárdra perelik az amerikai dohányipart

2004.09.22.

Minden eddigi mértéket túlszárnyaló összegről szóló kártérítési per indult az Egyesült Államokban az ország dohányipara ellen. Az amerikai kormány 280 milliárd dollár jogtalanul szerzett haszon visszafizetését követeli a multiktól, mivel azok a vád szerint manipulálták termékeik nikotintartalmát, hogy függőséget idézzenek elő fogyasztóiknál, növelve ezzel bevételüket.

Emelik a rendvédelmi szervek illetményét

2004.09.22.

A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvény módosításának hétfői általános vitájában Pál Tibor, a belügyi tárca államtitkára hangsúlyozta, hogy a változtatás az öt százalékos illetménykiegészítés jogszabályi hátterének megteremtését szolgálja.

Megvesztegették a közpénzügyi államtitkárság munkatársát?

2004.09.22.

Vesztegetéssel gyanúsították meg a közpénzügyi államtitkárság volt főtanácsadóját az ügyészségi nyomozók kedden, mert 10 millió forintot kért és kapott Kulcsár Attilától, a K and H Bank volt munkatársától és ezért átadta neki a PSZÁF-ról szóló jelentés másolatát - tudatta a Legfőbb Ügyészség az MTI-vel. A gyanusított nevét nem hozták nyilvnosságra.

A jegybankról és a zárszámadásról tárgyalt az Országgyűlés

2004.09.22.

Eredményesnek nevezte a Magyar Nemzeti Bank elmúlt háromévi tevékenységét Járai Zsigmond az Országgyűlésben. Veres János pénzügyi államtitkár bírálta a jegybankot, hogy a forint erősödése mellett sem csökken a magas jegybanki alapkamat.

Öt megyében tartott ellenőrzést a Közlekedési Főfelügyelet

2004.09.22.

Kevés nagy gépjármű vezetője ismeri a menetíró készülékek használatát, a nemzetközi forgalomban pedig sokan nem tartják be a kötelező pihenőidőt. Az elmúlt héten három napig öt megye területén ellenőrizték a menetidőket és a gépjárművek műszaki állapotát a Közlekedési Főfelügyelet munkatársai.

Civil szervezetek petíciója az Országgyűlés elnökéhez és a kormánypártok országgyűlési képviselőihez

2004.09.22.

Ma két éve, Balogh Tamás 12 éves kisfiú temetésének napján adta ki több civil szervezet és magánszemély a családon belüli erőszakkal szembeni határozott állami fellépést követelő felhívást. A felhíváshoz ötvenezer szavazópolgár csatlakozott, s ennek nyomán született meg a családon belüli erőszak megelőzésére és hatékony kezelésére irányuló nemzeti stratégia kialakításáról szóló 45/2003. számú országgyűlési határozat.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000