Hír archívum: 2004. szeptember

Más hónap

Egy ügyvédnél találtak hatmillió forintnyi marihuánát és extasyt

2004.09.21.

Az ügyvédnél utcai ellenőrzés során hatmillió forint értékű marihuánát és extasyt találtak.

Letartóztattak egy brit férfit a Cisco szoftverkód ellopása miatt

2004.09.21.

A Cisco IOS szoftver forráskódjának ellopása és nyilvánosságra hozatala ügyében nyomozó hatóságok bejelentették, hogy az eset kapcsán szeptember elején letartóztattak egy brit fiatalembert.

Segítség az áfabevallás kitöltéséhez

2004.09.21.

Az áfabevallások feldolgozása során az adóhatóság azt tapasztalta, hogy az U 0465/650/651/310. sz. áfabevallási nyomtatványokon az összesítő sorok után következő sorokat, illetve a részletező sorokat hiányosan, vagy egyáltalán nem töltik ki az adózók.

Mehetnének a versenyszférába a köztisztviselők

2004.09.21.

Az idegenforgalom, a gépipar és az egészségügy szívhatja fel leginkább a közigazgatásból kiszorulókat, ehhez azonban át kell képezni őket – vélik a szakemberek. Mindezt annak kapcsán latolgatják az érdekképviseleti szervezetek vezetői, hogy a kormányzati megszorításokkal összefüggésben szárnyra kapott hírek szerint jelentős – akár húszezres – létszámleépítés várható a közszférában.

Virtuális ügyintézés – valódi polgárok

2004.09.21.

Elsősorban az állampolgárok kényelmét szolgálja az e-kormányzati, e-önkormányzati megoldások bevezetése és elterjesztése. Az e-önkormányzati rendszerek bevezetése pedig megteremti a költséghatékony közigazgatást.

Parlamenti napirendre kerül az állampolgársági törvény

2004.09.21.

Ezentúl nem kell adót fizetni a leadott szőlőtörköly után járó pénzből - döntött hétfőn az Országgyűlés. A képviselők többsége elfogadta a Közbeszerzések Tanácsa 2003-as beszámolóját, valamint arról is szavaztak, hogy tárgysorozatba veszik az állampolgársági törvény módosítását.

Januártól adó- és járulékkedvezmény jár a fiatal pályakezdőket foglalkoztatóknak

2004.09.21.

A munkaügyi minisztérium idén ősszel 50 pályaválasztási kiállítást rendez országosan, ahol csaknem 1 300 közép-és felsőoktatási intézmény mutatja be képzési kínálatát és az oktatott szakmákat az érintett pályakezdők munkanélkülieknek. 2005. január 1-jétől adó- és járulékkedvezményben részesülnek azok cégek, akik tartósan munkanélkülieket vagy 25 év alatti fiatalokat foglalkoztatnak.

Biztonságos Bevásárlóhely Program

2004.09.20.

A Belügyminisztérium, a közbiztonság erősítése, a bűncselekmények visszaszorítása és a bűnmegelőzés társadalmasításának szándékával, együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségével (MBSZ), valamint a TESCO Globál Áruházak Rt.-vel.

A nagy kiadók CD-másolásvédelmet szeretnének a Longhorn-ba

2004.09.20.

Az EMI Group vezetői által irányított tanácskozásokon a nagy kiadók saját érdekeik védelmében szeretnék meggyőzni a Microsoft-ot, hogy építsen be másolásvédelmet a következő generációs Windows Longhorn operációs rendszerbe.

A városvezetők az Alkotmánybírósághoz fordulnának

2004.09.20.

A Megyei Jogú Városok Szövetsége az Alkotmánybírósághoz fordul, ha a kormány továbbra sem biztosítja a közalkalmazottak idei bérfejlesztéséhez szükséges teljes összeget - tudta meg a Népszabadság a testület társelnökétől.

Szakrendelői mrp indul

2004.09.20.

Jövőre megkezdődik az egészségügyi szakrendelők privatizációja, ám azokat csak egészben lehet megvásárolni – jelentette ki a szakminiszter. Kökény Mihály a hét végén tartott járóbeteg-szakellátási konferenciát követően a Világgazdaságnak elmondta, hogy kedvezményes hitelkonstrukciót dolgoztak ki, amit kizárólag az egészségügyi dolgozók vehetnek igénybe.

A 2004. szeptember 15-én az alkalmazottak foglalkoztatásának szabályszerűségét vizsgáló központi akció tapasztalatairól

2004.09.19.

A bejelentetlen alkalmazottak kiszűrése érdekében 2004. szeptember 15-én szerdán az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal négy igazgatóságának ellenőrei rendőri biztosítás mellett vizsgálatot folytattak a Lágymányosi híd pesti hídfője és a Nemzeti Színház közötti területen most épülő Milleneumi Kultúrális Központnál.

Az FBI 87 millió dollár értékű illegális szoftvert kobzott el

2004.09.19.

Az amerikai hatóságok két évig tartó nyomozásának eredményeként az USA történetének egyik legnagyobb kalózszoftver zsákmányát tudták lefoglalni, és vádat emeltek 11 ember ellen.

A franciák többsége támogatja az EU-alkotmányt

2004.09.19.

A franciák több mint a fele igennel szavazna az EU-alkotmány elfogadásáról szóló népszavazáson - áll a Le Point napilapban publikált felmérésben.

Az Alkotmánybíróság 2004. szeptember 20-21-i teljes ülésének napirendje

2004.09.17.

Az Alkotmánybíróság megvitatja azt az indítványt, amely szerint a szociálisan hátrányos helyzetben levők adósságterheinek rendezésével kapcsolatban mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenesség áll fenn. A testület elé kerül az az indítvány, amely a polgári perrendtartásnak az ideiglenes intézkedésre vonatkozó egyik rendelkezését kifogásolja.

Az ősszel a kormány elé kerül az új társasági törvény koncepciója

2004.09.17.

Az új társasági törvény kodifikátorai szerint nincs szükség a kht.-ra. Lesz viszont több formában működtethető nonprofit társaság. Német példa alapján bevezetik az egységes üzletpolitikának alárendelten tevékenykedő elismert vállalatcsoport intézményét. A társasági törvény koncepciója az ősszel kerül a kormány elé.

Az EP tényfeltáró bizottságot küld a Vajdaságba

2004.09.17.

A magyarokat ért atrocitások miatt az Európai Parlament tényfeltáró bizottságot küld a Vajdaságba, egyben felszólította a szerb hatóságokat, hogy tegyenek meg mindent a hasonló esetek elkerülése érdekében.

Megnyílt Budapesten az ENSZ menekültügyi irodája

2004.09.17.

Csütörtökön a II. kerületben átadták az ENSZ menekültügyi főbiztoságának budapesti irodáját, amely Magyarország, Lengyelország, Szlovénia és Szlovákia menekültügyi központjaként működik majd.

Kinevezték az új országos rendőrfőkapitányt

2004.09.17.

A miniszterelnököt helyettesítő miniszter átadta kinevezési okmányát az új országos rendőrfőkapitánynak. Bene László azt ígéri, kemény, következetes, de korrekt és kiszámítható vezető lesz, és mindent megtesz azért, hogy biztosítsa a rendőrség működésének feltételeit.

Október 4-én alakul meg az új kormány

2004.09.17.

A köztársasági elnök szeptember 27-én tesz javaslatot az új miniszterelnök személyére, a kormányprogramról pedig szeptember 29-én szavaz a parlament. A kormány új tagjai október 4-én teszik le az esküt.

A fizetésképtelenségi eljárásról szóló törvény koncepciója

2004.09.16.

A koncepció a hatályos Csődtörvény definíciója szerinti gazdálkodó szervezetek számára biztosít fizetésképtelenségi szabályozást.

Bűn a hűtlenség Ankarában?

2004.09.16.

Nagyon valószínűtlennek tartja egy neve elhallgatását kérő török politikus, hogy a kormány végül a parlament elé viszi a házasságtörés büntetéséről szóló javaslatát - jelentette a CNN. Az Európai Unió által hevesen bírált javaslat értelmében a török büntető törvénykönyvbe visszakerült volna a házasságtörés.

NNI és APEH közötti együttműködés

2004.09.16.

A mai napon Dr. Bolcsik Zoltán dandártábornok a Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatója és Dr. Király László György az APEH elnöke megbeszélést folytatott a két hivatal közötti együttműködés további erősítése céljából.

Nyolc jelölt az alkotmánybírói posztokra

2004.09.16.

Az eredetileg tizenegy tagú Alkotmánybíróságnak jelenleg kilenc tagja van, ez a szám azonban tovább csökken, mert Strausz János alkotmánybíró decemberben betölti hetvenedik életévét. A frakciók még nem tudtak konszenzusra jutni a jelöltekről. A Népszabadság úgy tudja, a kormánypártok Halmai Gábort, az ellenzékiek Pokol Bélát jelölnék, de további nevek is felmerültek.

Egyenrangúvá váltak a magyar fuvarozók az EU-ban

2004.09.16.

Az Európai Közúti Fuvarozók Szövetsége kedden elfogadta a Magánvállalkozók Nemzetközi Fuvarozó Ipartestülete tagsági kérelmét.

Nyolcan érdeklődnek a 3G licenc iránt

2004.09.16.

Eddig nyolcan vásárolták meg a magyarországi harmadik generációs mobilhálózat kiépítését célzó pályázati dokumentumot, mondta el a Világgazdaságnak Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke.

Brazília vezet az internetes bűnözésben

2004.09.16.

A brazil szövetségi rendőrség szerint a világon eddig leleplezett internetes kalózok - idegen számítógépes rendszereket feltörő "hackerek" - négy ötöde brazil illetőségű. A másik elsőség, amellyel a legnagyobb dél-amerikai ország szakemberei dicsekedhetnek: a pedofil honlapok kétharmadát is Brazíliában hozzák létre.

Szigorúbb büntetés fájlcseréért

2004.09.16.

Az amerikai képviselőházának jogi bizottsága rábólintot arra a törvénytervezetre, amely bővíti az interneten történő bűnös fájlcsere definícióját.

A jövőben a gyártó felel az elektronikai hulladékok begyűjtéséért

2004.09.16.

A kormány szerdai ülésén elfogadta a hulladékká vált gépjárművekről, az elektromos és elektronikai hulladékok visszavételéről, valamint a bioüzemanyagok és egyéb megújuló üzemanyagok közlekedési célú felhasználásának ösztönzéséről szóló kormányrendeleteket. A miniszterek döntöttek a szerb-magyar kisebbségvédelmi egyezmény megerősítéséről is.

Elfogadta a kormány a 2005-ös adókoncepciót

2004.09.16.

Változik januártól a társasági adó: a normál kulcs 16 százalékos marad, ám a pénzintézetek és pénzügyi szolgáltatók 24 százalékkal adóznak. A pénzügyminiszter, aki posztján marad Gyurcsány Ferenc kormányában is, bejelentette: magasabb lesz idén az államháztartás hiánya, ám az euró bevezetését továbbra is 2010-re tervezik.

Milliárdok tűnnek el a csődökkel

2004.09.15.

Mindössze minden ezredik forint kerül vissza a hitelezőkhöz a jogerősen befejezett felszámolási eljárásokban. A leendő törvény sok jogosultságot adna a hitelezőknek, ők döntenének a cég sorsáról, megválaszthatják a felszámolót, így ellenőrizhetik az eljárás költségeit.

A bíróknak is meg kell fújniuk a szondát

2004.09.15.

Lomnici Zoltán egy nemrégiben történt eset kapcsán azt mondta, a bírák mentelmi joga nem arra való, hogy a felelősségre vonás alól kivonják magukat.

Milliárdok után nyomoznak egy laborcégnél

2004.09.15.

Az okozott kár nagysága miatt a Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálja az egészségbiztosító feljelentését, amely szerint a H-MED Kft. 1,32 milliárd forintot hívott le az OEP kasszájából nem dokumentált vagy el nem végzett vizsgálatokért - írja a Magyar Hírlap.

Új rendelet szabályozza a fegyvertartást

2004.09.15.

Fegyvertartási engedélyhez kötötték a flóbertpisztolyok tartását. A régi flóberttulajdonosoknak 2005 június végéig adtak haladékot arra, hogy saját költségükön bevizsgáltassák fegyverüket, s a rendőrségtől megkérjék rá a szükséges engedélyt. Gáz- és riasztópisztolyt viszont bárki szabadon vásárolhat, csak az önvédelmi célú viselését korlátozták.

Elindult a jelölés a Nagy Testvér díjra

2004.09.15.

Idén negyedik alkalommal osztják ki a Nagy Testvér Díjat azoknak az állami szervezeteknek, magánszemélyeknek és cégeknek, amelyek leginkább megsértik az elektronikus magánszférát.

A versenyhivatal szerint a Matáv nem élt vissza erőfölényével

2004.09.15.

A Gazdasági Versenyhivatal keddi döntésével megállapította, hogy a Matáv Rt. nem élt vissza gazdasági erőfölényével, ezért megszüntette ellen a 2002 áprilisában indított eljárást - közölte a társaság.

Szabadlábra helyezték Bácsfi Dianát

2004.09.15.

- A kihallgatás során arra igyekeztem felhívni a rendőrök figyelmét, hogy a hungarizmus nem kíván kiirtani, megsemmisíteni senkit, harcunk szellemi harc, amely nem egyes egyének ellen irányul - hangsúlyozta újságíróknak nyilatkozva a magát hungaristának valló Bácsfi Diána szerda hajnalban Budapesten. A Magyar Jövő Csoport vezetőjét őrizetbe vételének 72 órás határideje lejártával szabadon bocsátották szerda hajnali 1 órakor.

Támogatja a banki feketelista reformját az igazságügyi tárca

2004.09.14.

Módosítaná az Igazságügyi Minisztérium a rossz adósok nyilvántartásának rendszerét, a javaslatokat Bárándy Péter miniszter személyesen is elővezette az Országgyűlésben néhány hete.

Népszavazás a kettős állampolgárságról

2004.09.14.

Az Országgyűlés ügydöntő népszavazást rendelt el a kettős állampolgárságról. A referendumon arra a kérdésre kell válaszolni, hogy kedvezményes honosítással kaphassanak-e magyar állampolgárságot azok, akik magyar nemzetiségüket magyarigazolvánnyal vagy a megalkotandó törvényben meghatározott más módon igazolják.

Sarkozy zsarolhat a társasági adó miatt

2004.09.14.

Nicolas Sarkozy francia pénzügyminiszter közép-európai körútra készül a francia Libération szerint, hogy meggyőzze javaslatáról az új EU-tagországokat. Sarkozy indítványát - amely szerint meg kellene vonni az uniós támogatást azon új tagországoktól, amelyek a társasági adó alacsonyan tartásával ösztönzik befektetők áttelepülését - egyelőre csak Olaszország támogatja.

Betegjogok: Leggyakrabban a tájékoztatáshoz való jog sérül

2004.09.14.

Nem mondhatni, hogy a betegek tisztában lennének a jogaikkal, sok esetben nincsenek is abban az állapotban, hogy ezzel törődjenek. Ám amikor valami szövődmény lép fel, avagy a kezelés közben megsértik a pácienst, már akár panaszkodna is, ha tudná hol, s kinek teheti.

Lehet pótmagánvád az állami vagyon sérelme esetén

2004.09.14.

Az állami vagyon sérelmére elkövetett cselekmények esetén is van helye pótmagánvádnak a Legfelsőbb Bíróság tegnap kihirdetett jogegységi döntése értelmében.

Megugranak az illetékek?

2004.09.14.

Az illetékek jelentős emeléséből fedezné a PM az szja-könnyítésekből adódó bevételkiesést. A legújabb előterjesztés szerint 50-60 százalékkal nőhet az egyes okmányokért fizetendő díj összege.

Tetemes közigazgatási leépítés

2004.09.13.

A közigazgatás korszerűsítésére, alapvetően végkielégítésekre mintegy 40 milliárd forintot irányzott elő jövőre a kormány. A miniszterelnök-jelölt, a pénzügy- és a kancelláriaminiszter egyenként alkudozott tegnap a miniszterekkel a 2005. évi fejezetekről.

Jöhet az árfolyamnyereség-adó

2004.09.13.

Jövőre 12,5 százalékos árfolyamnyereség-adó terheli a tőzsdei befektetésekkel elért profitot - írja a Népszabadság a kormánynak az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) mai ülése előtt beterjesztett anyagára hivatkozva. Pesszimistábbak úgy tudják, jövőre 25 lehet a tőzsdeadó.

Visszafelé sül el a fegyvertörvény

2004.09.13.

Már csak engedéllyel vásárolható a flóbertfegyver Magyarországon. Egy kormányrendelet értelmében a korábban megvásárolt flóbertekre 2005. június végéig utólagosan engedélyt kell kérni a rendőrségtől. A legjelentősebb hazai gyártó engedély nélkül tartható elöltöltős lőfegyverré alakítaná át a flóberteket.

Perek százai fenyegethetik a 4-es metró építését

2004.09.13.

Halasztódik a 4-es metró kivitelezési munkáinak megkezdése: a nyomvonal mentén élők érdekeit védő civil szervezet megfellebbezte a bíróság korábbi, a beruházás végső szakhatósági engedélyét helyben hagyó határozatát.

Népszavazásról döntenek a képviselők

2004.09.13.

Az Országgyűlés ma kezdődő őszi ülésszakának első napján a képviselők várhatóan döntenek a kettős állampolgárságról szóló népszavazás kiírásáról, amelyet a Magyarok Világszövetsége kezdeményezett.

Törvénymódosítással állnák útját az újfasisztáknak

2004.09.13.

Egyaránt elítélik az október 15-ére tervezett hungarista demonstrációt az MSZP és a Fidesz politikusai, abban azonban eltér az álláspontjuk, hogy a rendőrség felléphet-e a tüntetők ellen. A nagyobbik ellenzéki párt szkeptikus az MSZP által az ügyben kezdeményezett négypárti tárgyalásokkal kapcsolatban.

E-közigazgatás: nem behozhatatlan a lemaradás

2004.09.12.

Az e-közigazgatás bevezetése a kormányzati elkötelezettség ellenére is lassan halad: a felzárkózáshoz legalább tíz év és 300 milliárd forint kellene. Egy GKI-felmérésből az derül ki: a lemaradás még nem behozhatatlan.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000