Hír archívum: 2004. október

Más hónap

Postabank-per: nincs vádpontosítás

2004.10.31.

Nem pontosítja a vádat a Postabank-perben az ügyészség, álláspontja szerint a bíró erre irányuló felhívása indokolatlan és sérti a Büntetőeljárási törvény rendelkezéseit - derül ki abból az ügyészségi dokumentumból, melyet a Fővárosi Bíróság sajtótitkársága ismertetett pénteken.

Ügyvédeket vettek őrizetbe

2004.10.31.

Egy, szinte az egész országot felölelő, de elsősorban Északkelet-Magyarországra összpontosuló lakásmaffiaügyben tartanak már hónapok óta vizsgálatot. Mintegy három tucat személyt hallgattak ki a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságon, a rendőrök kérdéseire ügyvédek és vállalkozók válaszoltak.

Simek Kitty ügyvédet cserélt

2004.10.31.

Simek Kitty lecserélte ügyvédjét. A váltás oka feltehetőleg az, hogy korábbi védője nem akart kegyelmi kérvényt benyújtani a lány ügyében.

Bírság joghurtok miatt

2004.10.31.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) több millió forintos bírságokat szabott ki három tejipari vállalatra a probiotikumot tartalmazó joghurtok megtévesztő reklámozása miatt - tájékoztatta a GVH az MTI-t pénteken.

Az Első Nemzetközi Mobilkormányzati Konferencia

2004.10.29.

2004. október 28-29-én, a világon elsőként hazánk ad otthont az Első Nemzetközi Mobilkormányzati Konferenciának. A konferencia kiemelt témái között szerepelnek az m-kormányzati megoldások nemzetközi tapasztalatai, a mobilszolgáltatók szerepe az m-kormányzatban, valamint a vezeték nélküli alkalmazások elterjedtsége.

Petrétei: szükség van az új alkotmányra

2004.10.29.

Petrétei József igazságügy-miniszter szerint szükség van az új alkotmány megalkotására. A miniszter a Magyarország.hu-nak adott interjúban elmondta: akkor lenne elégedett, ha 2006-ig teljesítenék a kormányprogramban vállaltakat, megvalósulna a jogalkotási reform, és elkészülne az alkotmány normaszövege.

GVOP-pénzek elektronikus ügyintézésre

2004.10.29.

Hat település összesen 2, 7 milliárd forintnyi támogatást nyert el az önkormányzati elektronikus ügyintézés bevezetését segítő uniós informatikai pályázaton.

December 5-én szavazhatunk a kettős állampolgárságról is

2004.10.29.

A köztársasági elnök december 5-ére tűzte ki a kettős állampolgárságról szóló országos ügydöntő népszavazást - áll az Elnöki Hivatal közleményében.

A kormány az Európai Központi Bank véleményére vár

2004.10.29.

A parlament által jelenleg tárgyalt jegybanktörvény-módosítás szakmailag indokolatlan, ellentmond az európai kulturális hagyományoknak és legfőképpen az Európai Unió szabályainak - jelentette ki Járai Zsigmond, Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a jegybank inflációs konferenciájának szünetében.

Vagyonőrök: várt törvény, nem várt viták

2004.10.28.

Nagy viták árán formálódik a vagyonvédelmi cégek, biztonsági őrök, magánnyomozók és kamarájuk munkáját szabályzó, régóta várt törvénytervezet: most a szakma egy része kritizál.

Könnyítések a közbeszerzésben

2004.10.28.

A Parlament elfogadta a közbeszerzési törvény módosítását, amely megkönnyíti a magán- és kisvállalkozók EU-forrásokhoz jutását. A tavaly elfogadott közbeszerzési törvényt várhatóan 2006-ig még módosítani kell majd.

Hogyan ne büntessük meg a sorozásról távolmaradó fiatalokat?

2004.10.28.

Nemcsak jogi, hanem gyakorlati kérdések is megoldásra várnak azok után, hogy sorkatonát ugyan már nem hívnak be seregbe, de a sorozás intézménye megmarad. A kormányülést követő sajtótájékoztatón erről is hallani lehetett.

Közszerepléstől elzárt akták

2004.10.28.

Az Origo internetes hírportál bírósághoz fordult annak eldöntésére, közszereplőnek minősül-e Nógrádi László (volt közlekedési miniszter, jelenlegi országgyűlési képviselő), Kádár Béla (a nemzetközi gazdasági kapcsolatok egykori minisztere, jelenleg a monetáris tanács tagja), valamint Boros Imre (volt Phare-miniszter, jelenlegi parlamenti képviselő).

Amerikai nyomozók Budapesten a jogsértések ellen

2004.10.28.

Az ASVA (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány) sajtóközleményt bocsátott ki, mely szerint az Egyesült Államok kormánya tovább erősíti a harcot a hamisítás és egyéb szerzői jogokat sértő visszaélések ellen.

Új gyűlöletbeszéd elleni törvényjavaslat készül

2004.10.27.

Az Alkotmány, a Büntető törvénykönyv és a Polgári törvénykönyv módosítását is tartalmazza az a törvényjavaslat, amivel az MSZP frakciója az Alkotmánybíróság által elvetett gyűletbeszéd elleni BTK-módosítást szeretné pótolni.

Novemberben a kormány elé kerülhet az információszabadságról szóló törvény

2004.10.27.

A tervek szerint novemberben dönt a kormány az információszabadságról szóló törvény koncepciójáról. A jogszabály lényege, hogy a közpénzből keletkezett közérdekű adatokat, bírósági ítéleteket a hivatalos szerveknek elérhetővé kell tenniük az interneten.

Szervezeti átalakítás a BM-ben

2004.10.27.

A Belügyminisztérium szervezetének átalakításáról döntött a tárca vezetője, így megszűnik a humánpolitikai, s létrejön a rendészeti és bűnmegelőzési helyettes államtitkári tisztség, továbbá létszámleépítésekre kerül sor a minisztériumban és háttérintézményeiben, valamint a BM közvetlen irányítása alá tartozó szerveknél.

Lehet népszavazás a kettős állampolgárságról

2004.10.27.

Megtartható a népszavazás a kettős állampolgárságról - döntött az Alkotmánybíróság. A testület elutasította a beérkezett kifogásokat és helybenhagyta az Országgyűlés eredeti határozatát.

A kormány támogatja, hogy emelkedjen a bírák jövedelme

2004.10.27.

Jövőre elindulhat a bírói életpálya-modell, melynek célja, hogy a köztisztviselői törvénnyel összehangban növekedjen a bírók javadalmazása a különböző pótlékokkal - mondta Lomnici Zoltán főbíró.

Tilos pénzt kérni a részletes telefonszámláért

2004.10.26.

Az Európai Bíróság ítélete értelmében a telefonszolgáltatók nem kérhetnek külön pénzt azért, hogy a felhasználónak részletes telefonszámlát küldenek ki.

Nem szavazták meg a honvédségi törvény módosítását

2004.10.26.

Az ellenzéki pártok hétfőn nem szavazták meg a honvédségi törvény módosítását, melyhez a képviselők kétharmadának "igen"-je kellett volna. A szaktárca vezetője felelőtlennek nevezte a döntést, melynek nyomán fennmarad a hadkötelezettség.

Elfogadták a zárszámadást

2004.10.26.

Az Országgyűlés többsége elfogadta a 2003. évi költségvetés teljesítéséről szóló törvényt. Eszerint az Országgyűlés a tavalyi költségvetés végrehajtását 4 938 milliárd 219,9 millió forint bevétellel, 5 670 milliárd 639,4 millió forint kiadással és 732 milliárd 419,5 millió forint hiánnyal hagyta jóvá.

Vége a megtévesztő lakáshitel reklámoknak?

2004.10.26.

Január elsejével életbe lép egy olyan törvénymódosítás, amely kötelezővé teszi a THM feltüntetését a lakáshiteleknél is, illetve meghatároz egy olyan speciális THM-számítási módot, amely által a devizakölcsönök is összehasonlíthatók lesznek.

A nyomtatókba rejtett kód segít a hamisítók elfogásában

2004.10.26.

A világ hatóságai a lézer-nyomtatókba rejtett titkos kód segítségével minden elkészült nyomtatás rejtett információkat tartalmaz a nyomtatást készítő nyomtatóról, amelyek segítségével a hatóságok világszerte nyomonkövethetik a hamisítókat.

Uniós bírsághoz vezethet a jegybanktörvény módosítása

2004.10.26.

Az MNB Monetáris Tanácsának tervezett átszervezése súlyosan sérti a jegybank függetlenségét, ami ellentétes az Európai Unió jogrendszerével. Az Európai Bíróság pénzbüntetéssel sújthatja Magyarországot.

Lezárták az adótörvények részletes vitáját

2004.10.26.

Az Országgyűlés éjszakába nyúló ülésen lezárta a jövő évi adótörvények részletes vitáját. Ez lehetővé teszi, hogy a jövő héten a módosító indítványokról szavazzon a Ház, és a törvényt betartva november 15-ig kihirdessék a következő évre érvényes adó-jogszabályokat.

Első fokon munkaügyi pert nyert Soós Lőrinc a KSH volt elnökhelyettese

2004.10.26.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tavaly márciusában felmentett elnökhelyettese, Soós Lőrinc első fokon pert nyert a munakügyi bíróságon. A bíróság a szakember felmentését és az azt követő egyéb munkajogi lépéseket is jogellenesnek ítlélte.

Gyógyszerreklám miatt százmilliós bírság az Egisnek

2004.10.25.

A fogyasztók megtévesztése miatt a Gazdasági Versenyhivatal százmillió forint bírságot szabott ki az Egis gyógyszergyárra. A versenyhivatal Indexhez eljuttatott indoklása szerint a gyár egyik az készítményét a fogyasztók megtévesztésére alkalmas módon reklámozta.

Pártvezetők az új alkotmány szükségességéről

2004.10.24.

A rendszerváltás óta folyik a vita arról, hogy jó lenne új alkotmány Magyarországnak. Többször is módosították a politikusok az alaptörvényt, de még mindig az 1949-es dátummal jegyzi a jog.

A társasági törvény és a cégtörvény koncepciójáról szóló előterjesztés

2004.10.23.

A gazdasági társaságokról és a bírósági cégeljárásról szóló törvények koncepciója átdolgozásra került, letölehtő az új koncepció.

Az Alkotmánybíróság 2004. október 24-25-i teljes ülésének napirendje

2004.10.23.

Az Alkotmánybíróság folytatja a kettős állampolgárság ügyében ügydöntő népszavazást elrendelő OGY határozat ellen benyújtott indítványok tárgyalását. A testület megvitatja azt az indítványt, amely szerint alkotmányellenes a Magyar Köztársaság Ügyészségéről szóló törvénynek az ügyész alapvető jogaira vonatkozó egyik rendelkezése.

Két új börtön magántőkéből

2004.10.23.

Tiszalökön és Szombathelyen épülhet meg az a két új börtön, amelynek kialakításában és üzemeltetésében jelentős szerepet kap a magántőke.

Megkezdték a fejkendős lányok kizárását a francia iskolákból

2004.10.22.

Összesen 72 diáknak kell szembenéznie a közeljövőben a fegyelmi bizottsággal feltűnő vallási jelkép vagy öltözék iskolai viselése - és ezzel az ilyesmit tiltó új törvény megsértése - miatt.

"Napfényre a közérdekű adatokkal" - Konferencia az elektronikus információszabadságról

2004.10.22.

A személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. LXIII. törvénnyel Magyarország az információszabadság, azaz a közérdekű adatokhoz való hozzáférés szabályozása terén időlegesen a nemzetközi élvonalba került, ám a huszonegyedik században már érvényre kell juttatni az elektronikus információszabadság szempontjait is.

Több börtön, nagyobb zsúfoltság?

2004.10.22.

Jövőre két új börtön építése kezdődhet meg, átmenetileg azonban nő a zsúfoltság: 2005 januárjától a harminc napon túl előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottakat általában már csak a büntetés-végrehajtási intézetekben lehet elhelyezni.

Megállapodott a PM és a Bankszövetség a bankadóról

2004.10.21.

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint a megállapodás értelmében több módosításra kerül sor a banki különadó törvénytervezetében, amely már az Országgyűlés elé került.

Öt nagy EU-ország megegyezett – biometrikus útlevél 2006-tól

2004.10.21.

Új útlevelek váltják fel a legnagyobb EU-országokban a régieket 2006-ban, néhány hónappal azt követően, hogy az USA vízumkötelességet vezet be a biometrikus útlevéllel nem rendelkező állampolgárokkal szemben.

Nem döntött az OVB a privatizációs népszavazásról

2004.10.21.

Hosszas vita után sem tudott dönteni az Országos Választási Bizottság (OVB) tegnap a Fidelitasnak a privatizáció leállításáról szóló népszavazási kezdeményezése ügyében.

Az FCC adóztatni fogja a VoIP-beszélgetéseket

2004.10.21.

A legújabb fejlemények szerint nem az állam, hanem az FCC (szövetségi távközlési hivatal) fogja szabályozni a VoIP internet-alapú távbeszélést.

Gyorsabb lehet a hivatali ügyintézés

2004.10.21.

A kormány tegnapi ülésén utasította az igazságügyi- és az agrártárcát, vizsgálják meg, miképpen csökkenthető a földhivatali, illetve a cégbírósági ügyintézés időtartama.

Mádl Ferenchez fordulnának az üdítőital-gyártók

2004.10.20.

A visszaváltható csomagolásokra vonatkozó előírások bevezetése esetén az államfőhöz fordulnak alkotmányossági normakontrollt kérve az ásványvizet és üdítőket gyártó cégek érdekképviseleti szervezetei. Az üdítőlobbi október elején már nyert egy csatát.

A korábbinál szigorúbban ellenőrzi az áfa-bevallásokat az APEH

2004.10.20.

A Pénzügyminisztérium közleménye azzal indokolja a részletesebb vizsgálatokat, hogy a forgalmi adóbevételek nem tükrözik a gazdaság vártnál gyorsabb növekedését.

Ma kezdődik a Postabank-ügy tárgyalása

2004.10.20.

A pénzintézet volt elnök-vezérigazgatóját, Princz Gábort és hat társát 36 milliárd forint vagyoni hátrányt okozó, különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezeléssel vádolják.

Előrelépés az új uniós útlevél ügyében

2004.10.20.

Az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Olaszország és Spanyolország belügyminiszterei támogatásukról biztosították, hogy digitális ujjlenyomattal és az arcfelismerést lehetővé tevő biometrikus azonosítókkal lássanak el valamennyi európai uniós útlevelet még 2006 vége előtt.

Rövidesen a kormány előtt az innovációs törvény

2004.10.20.

A kutatás-fejlesztésről és technológiai innovációról szóló törvénytervezet elfogadását javasolja a kormánynak a Tudomány- és Technológiapolitikai Kollégium.

Lomnici: Naprakész a Legfelsőbb Bíróság

2004.10.20.

A Legfelsőbb Bíróság elnöke szerint a bírói gyakorlatnak nagyobb szerepet kellene kapnia a hazai jogalkotásban. Másfél évtized után az év végére naprakésszé válik a Legfelsőbb Bíróság - mondta el a testület elnöke.

Börtönök magántőkével

2004.10.20.

Tiszalökön épül fel a kelet-magyarországi térség új büntetés-végrehajtási intézete, amely 700 elítélt elhelyezésére lesz alkalmas - mondta Petrétei József.

Nagy Zoltán maradhat a GVH elnöke

2004.10.20.

Nagy Zoltánt, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eddigi vezetőjét javasolja újra az elnöki tisztség betöltésére Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az államfőnél - közölte a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) az MTI-vel, miután a kormányfő kedden személyesen találkozott Nagy Zoltánnal.

Ismét átmeneti megoldás született a külföldi szavazásról

2004.10.19.

A parlament nagy többséggel elfogadta a választási eljárási törvény módosítását. Lényege az, hogy a külképviseletekre nem utaznak szavazatszámláló bizottságok, de a pártok és jelölő szervezetek saját költségükön küldhetnek megfigyelőket.

Hathavi fizetésben maximalizálták a polgármesteri jutalmakat

2004.10.19.

Az Országgyűlés által hétfőn elfogadott törvénymódosítás szerint a polgármesterek és a megyei közgyűlési elnökök jutalma évente nem haladhatja meg a hathavi illetményüknek vagy tiszteletdíjuknak megfelelő összeget.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000